Arto Luukkanen

Sähläri-Soini ulkoministerinä

Ulkoministeri Soinin viimeiset kommentoinnit Trumpin ja Kimin tapaamisesta ovat olleet peräti nuivia.

On mielenkiintoista havaita se, että kun Suomessa käytiin Pohjois-Korean ja USA:n välisiä salaisia neuvotteluja mahdollisesta tapaamisesta, niin ulkoministeri Soini otti niihin torjuvan ja miltei pilkallisen kannan (https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/247465-pohjois-korean-todelliset-aikee... https://www.verkkouutiset.fi/timo-soini-someton-pohjois-korea-pyorittaa-...).

Nyrpeä Soini

Ennen vappua Soini ajatteli, että Pohjois-Korea ”pyöritti” lännen mediaa. Mitä tähän voi sanoa? Ulkoministeri säheltäminen ja ”laukkaaminen” oli vapun aikoihin myötähävettävää. Maamme virassa oleva ulkoministeri syytti plokissaan 29.4. Helsingin Sanomia Pohjois-Korean agentiksi ja alkoi revittelemään omia kantojaan kesken kansainvälistä rauhanprosessia. Näyttää siltä, että Suomen ulkoministeri sabotoi tehokkaasti Suomen mahdollisesti isännöimää huippukokousta Trumpin ja Kimin välillä. 

Ei voi muuta kuin todeta: Soinin ammattitaidottomuus, sooloilu ja irtiotto sotivat Suomen kansallista etua vastaan. Ei yksityisiä mielipiteitä sotketa ulkopolitiikkaan ikinä. Nyt kun tämä tapaaminen on tosiasia ja Suomi sivuraiteella, niin Soini murjottaa nyrpeänä.

Asiasta ei kuulemma kannata vielä riemuita.

Oppitunti Timpalle

Hyvä Timppa! Ei varmasti kannatakaan. Diplomatian maailmassa ei hötkyily kannata ikinä. Siinä toimitaan sen mukaan mitä on. Ei sen mukaan mitä haluaisi.

Vielä kerran hyvä Timo! Ulkopolitiikka ei ole sitä että ”hei tästä mä tykkään ja tästä mä en tykkää”.

Käytän vanhana didaktikkona vertausta. Ulkopolitiikka on vähän niin kuin sinä Timppa olisit raveissa ja ostaisit huonon ja palaneen makkaran. Yksityisenä vedonlyöjänä sinä Timppa voit heittää sen vaikka paanalle mutta ulkoministerinä sinä joudut syömään sen ja sanomaan vielä, että ”olipa hyvää!”. 

Suomella ole varaa tällaiseen ”primadoniin”, joka tekee ulkopolitiikkaan perstuntumalla tai siten kuin vain tuntuu hyvältä.

Ulkopolitiikka on asioita – ei ”musta tuntuu nyt hyvältä” tanssia

Mielenkiintoisinta tässä tapaamisessa on, että Trump lupaa koko niemimaan ”denuclearization” kehitystä ja ilmoittaa haluavansa viedä amerikkalaiset sotilaat pois Etelä-Koreasta. Se merkitsee sitä, että USA vetäytyisi sieltä sotilaallisesti koko Koreasta. Se mahdollistaisi Koreoiden jälleenyhdistämisen. Jos Soini olisi ollut ulkoministerinä 1990-luvun alussa, niin ehkä hän olisi vastustanut Saksan yhtymistä?

Vielä kerran. Timo Soinin tapauksessa J-K. Paasikiven arviointi suomalaisista näyttää pitävän paikkaansa. Hänen tuomionsa oli se, että suomalaiset ovat ulkopoliittisesti vähälahjaista kansaa.

Ainakin Soinin tapauksessa se pitänee paikkaansa. 

ps. Itävalta näyttää nyt tekevän toisenlaista politiikkaa. Se on pääsemässä isännöimään nyt Trumpin ja Putinin kohtaamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Tietenkin tämä ulostulo olisi voitu tehdä ennen perussuomalaisten hajoamista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Olli hyvä. Silloin ei ollut tätä prosessia))) asiasta kiitetään ja asiasta moititaan.

Olli Kankaanpää

Mielestäni arvostelusi koskee myös yleisemmin Soinin toimintaa ulkoministerinä. Eihän äijä ole yks kaks muuttunut kyvyttömäksi hoitamaan tehtäviään. Ja jos on kyvytön, niin on ollut sitä aiemminkin. Muutoin en ota kantaa, en puoleen enkä toiseen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinpä. Perussuomalaisille on parempi että pääsivät eroon mokomasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin Trump vetää jenkkisotilaat pois Etelä-Koreasta, koska se lisäisi Venäjän vaikutusvaltaa Korean niemimaalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erinomaista, jos Pohjois-Korea lopettaa aseilla uhkailun. Vielä parempaa tietenkin, jos myös Pohjois-Korean kansa pääsee talouspakotteista ja voi ryhtyä rakentamaan tulevaisuuttaan.

Kaikki kunnia Trumpille tämän aikaansaamisesta. Näyttäisi tosiaan siltä, että politiikan ulkopuolelta tulevat, liikemiestaustaiset päättäjät ovat tekijämiehiä koko ikänsä politiikkaa tehneisiin verrattuna. Heillä on mahdollisuus yllätyksellisiin vetoihin, kun heidän ei tarvitse turvata koko ajan uudelleenvalintaansa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Trumppi vaihtaa etätyöntekijöitä meksikolaisista pohjois-korealaisiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pohjois-Korea, tuo perheyrittäjän paratiisi, jossa yksi suku on verenperintönä onnistunut kolmannessa polvessa diktatoorisesti kiusaamaan omaa kansaansa. Eräänlainen kuningaskunta, joskin bolshevistisen rauhallisesti.

Facebookissa eräs varttuneempi sukulaiseni, Huttusen Saara, kertoi löytäneensä minut Timo Vihavaisen blogin kautta. Nyttemmin hän on kertonut Juhani Ahon, Iisalmen rovasti Brofeldtin pojan, kirjoittaneen Lastuissa käynnistään Vänninmäen Repolan tilalla jossa heidän karjansa oli laiduntamassa. (Oma äitini oli syntynyt samaisella Vänninmäellä, joskin Ala-Repolassa). Lukaisin netistä tuon Ahon tarinan, totta se on, joskin julkaistu Muistatko - ? nimisessä muistelmissa (1920) eikä Lastuissa.

"Ne ovat meidän parhaita ystäviä. Ne tuovat meille kirkossa käydessään keltaista paksua piimää ja marjoja ja ohralettuja. Niillä on myös hyvin keltaista paksua voita", Aho kirjoittaa Repolan väestä.

Välillä olin kaksi vuotta avustavana virkamiehenä YK:n virastossa Roomassa josta työkavereiden suureksi ihmeeksi tehdessäni paluuta Suomeen, eräs ruotsalaiseen menoon tutustunut hollantilainen epäili suomalaisen järjestelmän kokonaisuudessaan perustuvan lahjontaan.

Enää ei toki tarvitse tuoda paksua keltaista kermaa, kunhan tuomme itsemme työelämään ehdoitta ja paljaskaulaisina.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eliitin Suomiareenaa Porissa turvataan puolustusvoimien taistelunäytöksellä.

Jos eivät rakastakaan, pääasia että pelkäävät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Diilintekinät Dolald ja Kim lipasivat toisilleen kaikenlaista. Toinen on narsisti ja psykopaatti, toinen verinen diktaattori ja kansansa kyykyttäjä. Molemmilla on isot mahat ja ydinasenppulat. Toisen ydinasenappula on isompi, toisella on isompi maha.

Teoilla on merkitystä, ei sanoilla. Samat diilit on tehty entisten presidenttien ja diktaattorin diktaattori- esi-isien välillä. Mitään diilejä ei ole koskaan toteutettu Korean diktaattoreiden taholta, yhtään lupausta ei ole ennenkään pidetty. Yhtään konkreettista lupausta ei ole nyt edes annettu diktaattorin taholta, Trumpin taholta kylläkin on.

Toki lupaus siitä että tahdotaan tehdä jotain on varsin helppokin kiertää. Voidaan aina sanoa että kyllä me kovasti tahdottiin riisua ydinaseet, mutta tämä ei nyt vain onnistunut koska ......pääp plääp.

Trumpilla ei enää ole kavereita Euroopasa, eikä G7- maissa, mutta diktaattoreiden kanssa tehdään diilejä ja kaveerataan. Saa nähdä mitä tästä taas tulee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ystävät pitää hankkia läheltä ja viholliset kaukaa. Trumpin olisi kannattanut katsoa kartalta, missä on Kanada ja missä Pohjois-Korea. "Jälkimmäinen on tietenkin pohjoisessa, johan sen nimikin sanoo."

Aulis Saarijärvi

Sipilän SOS hallitusta kootessa, pidettiin selvänä, että irvistys selffikuava-stubb on ulkoministeri. Oli yllätys, että ns. ”maisterijätkä, hevosmies” siihen laitettiin. Itseni lisäksi vain muutama ajatteleva kirjoitti siitä ihmetellen julkisesti. Niinistö (siis presidentti) ja Sipilä olivat ylpeitä Soinin tiukasta vaatimuksesta saada persuille ulkoministerin salkku.
Alkoi Suomen ulkopolitiikassa uudenlainen jakso, jota vanhan ministeriön virkamiehet kummastellen alkoivat toteuttaa, kun käsky oli päällä.
Soini keskittyi mahdollisimman helppoihin, harmittomiin ja kaukaisiin kohteisiin. Vierailulistaansa lukiessani kiinnittää huomiota seikka, että lämpimien maiden viikon vierailut osuvat joulukuusta maaliskuuhun. Usein vaimo on mukana lomailemassa. Tästä jokainen tehköön johtopäätöksiä.
Sähläykset Soinin ulkoministeriössä alkoivat noin viikko nimityksen jälkeen. En niitä luettele, niitä voi lukea Tuomiojan Erkin blogista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Perussuomalaisethan oli toiseksi suurin puolue silloin kun hallitusta koottiin, ja perinteisesti sille tarjotaan valtiovarainministerin salkkua. Se ei Soinille kelvannut, koska vastuunpakoilu on hänen toinen nimensä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Naisen logiikka toimii piiloagendana kaikissa perhedynastioissa. Äidin toive omien lastensa loistavasta tulevaisuudesta. Kaikkea hyvää mitä maailma voi tarjota.

Trumpin tytär Ivanka osallistui Pjongchangin talviolympialaisiin, samoin Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisar.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

PERUSkateutta vaan.

Meillä on ulkoministerit menestyneet kansainvälisissä hommissa ihan hyvin, ainoat kohut, mitä aina tulee, tulee kotimaasta, yleisesti ulkoministerit ovat hyvin pidettyjä olleet ulkomailla, niin Tuomioja, kuin nyt Soini.

Noilla kummallakin oli omat kuprunsa Tuomiojalla Israel-lausunnot ja Soinilla tämä aborttijuttu.

Mutta kun laittaa asiat perspektiiviin, niin aika hyvin on kaikki pärjänneet.

Ainoa huvittavuus on tietysti se, että pari vuotta sitten Soini oli blogistille jumalasta seuraava, ja nyt yhtäkkiä juudas, sellaista se on, kun koittaa omia miellyttää, niin takit kääntyvät.

Toisaalta juuri oikeanlaista toimintaa poliitikolle, ja suosittelen ehdokkuutta vaaleihin, tai no sitä alustustahan nämä blogit täällä ovat, ei kai se mikään salaisuus ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soinin arvio ainakin tästä Singapore- diilistä oli kohtalaisen realistinen, mutta diplomaattisesti se oli muotoiltu varovaisen optimistiseksi.

Muuten olen sitä mieltä että Kim Jong-un kuluisi jonnekin kansainvälisen tuomioistuimen eteen tuomittavaksi ja edelleen vankilaan.

Donald Trump kuuluisi jonnekin hoitolaitokseen.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

#15 Minunkin mielestä Soinin tuore arvio Singaporen kokouksesta oli asiallinen. Un on diktaattori ja lahtari. Arviolta 100 000 kansalaistaan työleireillä poliittisin perustein. Ns. vapaat kansalaiset näkee nälkää aivopestyinä. Unin "palatsin" budjetti ylittää alamaisten budjettiosuuden. Unin elättämiseksi kymmenet tuhannet raatavat Venäjällä ja Puolassa asti metsä- ja rakennustöissä. Un onkin varmaan ainoa hyvin syönyt koko maassa.

Olisi naiivia ulkoministeriltä rueta tässä vaiheessa ilakoimaan Trumpin ja Unin diilistä. Kokonaiskuvassa on miinusmerkkistä tekijöitä - enemmän kuin tarpeeksi! Totisesti on!

Trump ja Putin valitsevat Itävallan, kun sen uusi hallitus miellyttää heitä. Itävalta avustaa heidän strategiansa toteutusta: kansainvälisen sopimusstruktuurin tuhoamista ja Euroopan ja EU:n heikentymistä.

Siinä asetelmassa pienet maat kuten Suomi ovat heikoilla ja häviäjiä. Sitä persut ajaa kuitenkin Euroopan oikeistonationalistisia puolueita mukaillen. Ja Trumpia yksi yhteen ihaillen. Ja samaan aikaan persut väittävät olevansa isänmaallisia!

Arto Vihavaisen näkemykseen Unista ja Trumpista yhdyn täysin.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Jotkut näyttävät olevan sitä mieltä, että sodat ja muut kansainväliset konfliktit pitää ratkaista vain lintukodoissa kasvaneiden yhtä putipuhdainen kuin kasvottomien byrokraattien ja taivastelijoiden kanssa. Sodissa ja konflikteissa ryvettyneet ja rähjääntyneet vanhat kamppailijat eivät kelpaa, heidät pitää panna uusilla sodilla uhkaamalla vankiloihin.

Mutta juuri näin muurataan umpeen mahdollisuudet ratkaista konflikteja, koska nuo Old Shutterhandit ja Firehandit saavat juuri tästä taikajuomaa, jolla tekevät itsensä kansoilleen korvaamattomiksi; kukapa haluaa antautua kun on jo vuotanut niin paljon omien verta?

Juuri tämän ajattelun murtaminen on Trumpin ansio. Maailma muuttuu, ei aina huonommaksi, vaan jos vakavasti halutaan myös paremmaksi. Mutta edellytyksenä on vanhojen kaavojen kyseenalaistaminen ja maailman moninaisuuden tunnustaminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Maailma muuttuu, ei aina huonommaksi, vaan jos vakavasti halutaan myös paremmaksi. Mutta edellytyksenä on vanhojen kaavojen kyseenalaistaminen ja maailman moninaisuuden tunnustaminen."

Haluat siis Trumpin tavoin tunnustaa diktaattori Kimin ja sen surkean hallinnon, josta kansalaiset saavat kärsiä.

Enpä olisi uskonut että maailma menee vielä tähän.

Euroopassakin on jo ehdotettu keskitysleirejä.

Maailma on tullut hulluksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Niin isänmaa makaa, kuin virkamiehet päättävät, opasti legendaarinen kansliapäällikkö Bror Wahlroos meitä nuorempia virkamiehiä.

Puhuttelipa karvaturria kitalakeen työntävää suomenkielistä lehtimiestä propellipääksi Soini ääneen tai Tuomioja sydämessään, mitä sillä on väliä? Viihdettä ps:n piirien pökkelöpäille.

Itkun eilen ilosta päästänyt Kim Jung-unin sydänystävä ex-koripalloilija Dennis Rodman vieraili 2005 Sonkajärvellä Eukonkannon MM-kisoissa.

https://www.savonsanomat.fi/viihde/Dennis-Rodman-t...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Aivan oikeassa olet Arto, että Suomi on loistavista asemista putoamassa sivuraiteelle kansainvälisen diplomatian huipputapahtumissa. Ja tosiaan herää kysymys, onko Soinin toinen toistaan oudommilla sähläilyillä tekemistä tämän kanssa. Niinistö on selvästi tehnyt parhaansa pitääkseen Suomea näissä perinteisissä hyvissä asemissaan. Ja Korean kriisin selvittely lähti mainiosti käyntiin Helsingissä molempien Koreiden delegaatioiden pitkäjänteisellä pohjatyöllä. Mutta jatkoa ei seurannut täällä...

Diplomatiassa kaiken täytyy olla kuitenkin tip-top. Yhden sählärin sotkut saattavat pilata satojen työn. Onko juuri Soini tämä ratkaiseva häiriölähde, joka tekee Suomen ja Niinistön hyvistä ja lupaavista yrityksistä Sisyfoksen työtä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hei! En ole kerennyt vastata kun piti olla ratiossa. Juuri näin Pekka. Diplomatiassa pitää olla 110% asiallinen. Mutta jos ulkoministeri röheltää, rähmii ja nyrpistää niin eihän siitä mitään tule.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Dosentti Luukkanen on varsinainen "pelle". Kuten eräs kommentoija on todennut, "Soini oli pari vuotta sitten blogistille jumalasta seuraava, ja nyt yhtäkkiä juudas".
Kun dosentti ja muut entiset Soinin puoluetoverit puhuvat hillotolpista, he ilmeisesti pyrkivät nyt kaikin mahdollisin keinoin näille hillotolpille syyttäessään Soinia ja muita sinisiä ministereitä vain omien etujen ajamisesta unohtaen autuaasti, miten erinomaisia ministerit olivat ennen persujen hajoamista.
Dosentin unelmoimalle hillotolpille pääsylle saattaisi olla viisasta, että rauhoittuisi hoitamaan niitä dosentin tehtäviä joksikin aikaa ja siinä sivussa käydä vaikka ratiossa höpöttämässä omia viisauksiaan, ei kuitenkaan sinisiä ajatuksia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Tämä on nyt kyllä "lasten hiekkalaatikkotason" kommentointia. Hymiötekniikka ei sitä muuksi muuta!!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Arton lause oli osuva kommentti Arvon hiekkalaatikkojuttuun. Sillä kysymys on nyt todella suuresta uudesta Suomen ulkopolitiikan ongelmasta eikä mistään vuosien takaisista henkilökohtaisista jutuista.

Enkä edes henkilötasolla muista, että Arto koskaan olisi ylistänyt blogissaan Soinia. Jos erehdyn siteraatkaa ylistystä; muuten lopettakaapa jo löpinä!

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Arto, sinullako? Minulla ei ole, ole huoleti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Strategisesti ajatellen olemme jatkossa kuulolla. Joitakin tapahtuu nyt heitetyn savuverhon suojissa.

Sonkajärvi, synnyinseutuni on mainittu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kun odotetaan järjellisesti esitettyihin kysymyksiin järjellisiä vastauksia, saatetaan heitellä välimerkkejä. Paljastavaa keskustelua aikana jolloin kaikki politiikka pitäisi perustaa ihmisjärkeen ja siihen nojaavien tieteiden tuloksiin. Sitäkin on strateginen ajattelu.

Lopulta kaikki muuttuu myös ajattelun takahikiällä, joskin vaarana on että muutos liikkuu bolshevistisella hitaudella uhaten haudata kansanperinnön elävältä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kaikille näille parempimuistisille. En ole koskaan palvonut kultaista sonnia tai lihaista soinia. Arvostin tietysti ja toivoin, että olisi ollut ihmisten edustaja. Ylistykset kuuluvat Taivaan Isälle. Ei ihmisille.

Aulis Saarijärvi

Et sää tiedä, et sellaista taivasta ei oo? Siellä on vain mustaa tyhjyyttä. Koulussakin opetetaan, vaikka hyvin tiedetään ...
Sunki pitää olla näyrä kapitalistin rahapussille Arto!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset