Arto Luukkanen

Pääkaupunkimme Behemot ja sikojen syöttökaukalo

Pyhässä Raamatussa kerrotaan Jobin kirjassa isosta hirviöstä nimeltä Behemot. Tämä virtahevon näköinen eläin ei pelkää mitään ja nassuttaa suuhunsa kaiken mahdollisen.

Kuvaus sopisi hyvin pääkaupunkiseudun kasvuun. Sekin kasvaa kuin Behemot ja ahmii suuhunsa kaiken. Tämä meidän kotimainen ”mini-nousukautemme” - josta hallitus taputtelee itseänsä selkään -  on suurelta osin perustunut siihen, että pääkaupunkiseutua rakennetaan kuin maailmanlopun edellä.

”Ketä se hyödyttää?”

Kysymys on sama, joka esitetään jokaisessa hyvässä dekkarissa. Yhteiskunta on monimutkainen organismi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja siksi vastaaminen tähän vaati hieman aikaa.

Vuosi 2015 – korruption juhlavuosi?

Ensiksi, varsinainen syy tähän on kansainväliseen keinottelubisnekseen linkittynyt oma joka puolelle lonkeroitaan levittävä kiinteistökeinottelumme: rahakkaalle pääkaupunkiseudulle on rakennettava niin paljon kuin pystytään ja hinnat on saatava vedettyä niin korkealle kuin ikinä mahdollista . Kunnon vauhdin tälle rakennusbuumille antoi, että meidän on pitänyt – lähinnä yhteiskunnan rahoilla – rakennuttaa asunnot tänne vuonna 2015 saapuneelle tulijavyörylle. 

Sanottakoon tämä nyt selvästi ja suoraan: kyseessä oli useimmissa tapauksissa luvaton massa-maahantunkeutuminen, joka johtui enimmäkseen halusta nostaa elintasoa. Se kuitenkin tarjosi suuria taloudellisia mahdollisuuksia monille eri tahoille: ahneille lakifirmoille, avustusjärjestöille, huonosti kannattaville hotelleille ja hostelleille ja erilaisille ihmiskaupan lopputason toimijoille ts. korruptiolle. Josta sitten hyvät ja tottelevaiset poliitikot saavat siivunsa (esimerkiksi seminaareja, joiden tuotot menevät vaalikassaan ym.).

Toiseksi, kaiken tämän ihanuuden maksoivat veronmaksajat. Mutta tämä on vain jäävuoren huippu. Muillekin tulijoille tarjotaan kaikkia mahdollisia erioikeuksia. Espoo jo nyt on valmis palvelemaan (kaupungin kustannuksella tietysti) maahanmuuttajia niin, että mitään häiritseviä kotimaisia kieliä ei enää tarvita; pelkkä englanti riittää.

Eli siis edes symbolinen sopeutuminen paikalliskielen jonkinlaisen oppimisen muodossa on joutavaa hienostelua. Ja tosiaan, väljän ja inhimillisen pääkaupunkiseudun juhlittu muutos ahtaaksi ja kasvottomaksi ”metropoliksi” elää kaikenkarvaisesta maahanmuutosta, sillä Suomen sisäisen maahanmuutto keskittyy maakuntakeskuksiin.

Helsingin kaupungille ja muille pääkaupunkiseudun kunnille tämä tarjosi mahdollisuuden nostaa rakentamista ylikierroksille. Kyseinen ala on nyt niin ylikuumentunut, että rahoittajat ovat alkaneet jo epäröimään. Onko kasvu terveellä pohjalla?

Pormestari Vapaavuorelle tämä on täysin toisarvoista, sillä hänelle pääkaupunkiseudun kasvu merkitsee vallan ja rahan keskittymistä hänen johtamalleen alueelleen. Haltioituneena hän katselee Suur-Tukholmaa jengiytymisine ja väkivaltaistumisineen noudatettavana esimerkkinä omalle kaupungilleen. Vapaavuori on totisesti tämän tasavallan ”suurherttua”, jonka asemaa ei voi enää kiistää.

Isot Varpaat?

Lyhyesti: nyt on luotu syöttökaupalo (venäjäksi: kormuška – sikojen syöttökaupalo) jota laajennetaan valtion ja veronmaksajien rahoilla.

Epäilen ja otaksun, että laajeneva pääkaupunkiseutu hyödyttää niitä, jotka haluavat hoidella isoja taloudellisia ja korruptioon liittyviä asioita rauhassa. Minulla on aavistus ”Isoista Varpaista”, jotka haluavat lymyillä piilossa mutta jotka paljastuvat joka peiton alta. Kyse on asioista, jotka eivät siedä päivänvaloa. Niiden varpaiden känsät eivät siedä julkisuutta tai keskustelua.

Se, että me yhteisiä asioita hoitavat ihmiset sätimme toisiamme, sopii niille loistavasti. Niille ei ole mikään mukavampaa kuin se, että yhteiskunnallinen keskustelu kärjistyy, syljetään silmille, haukutaan rasistiksi, haastetaan pilkkalauluista käräjille ja vihataan katkerasti.

Eräs edesmennyt historian professori kehotti meitä tutkijoiksi opiskelevia aina seuraamaan rahan liikkeitä. ”Follow the money!” Tämän perusteella otaksun ja epäilen, että ne isot varpaat liittyvät valtion rahojen virtoihin (kuka saa varmistettua itselleen niiden valumisen omalle firmalle), rakentamiseen yleensä, ay-liikkeen ”suuriruhtinaiden” johtamien yhtiöiden pörssityksiin, kaikenlaisten ”nuoruus-säätiöiden” puliveivaamiseen tai esimerkiksi ihmissalakuljetusrenkaiden loppupäässä sijaitsevien hämärään toimintaan.

Tuleva maakuntamalli ei valitettavasti ratkaise tätä ongelmaa vaan luo korruptatiivisesta järjestelmästä yhä mahtavamman Behemotin, joka nielaisee demokratian yhtenä suupalana.

Perustan paluulle ihmisten pääkaupunkiseuduksi tarjoavat sen sijaan pienet paikalliset asukasyhdistykset, jotka siellä täällä sankarillisesti taistelevat oman kotoisen lähimetsikkönsä, puistonsa tai rantamaisemansa puolesta. Vielä useimmiten turhaan, parhaimmillaan lyhyitä armonaikoja voittaen, mutta yhteistyö on voimaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Taidatkos sen selkeämmin sanoa. Vaan käykö joltain portaalta aikanaan vielä sekin käsky, että: "kaikkien maiden proletaar.. eikun Behemotit yhtykää!" Siinä rytäkässä ja nassuttelussa ei ns. proletariaatilla enää ole yhtään hauskaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaveri on Caverion. Valta on kielessä, diskursseissa. Taannoin talouslehdet raportoivat pörssikausittain paljonko Antti Herlin on tankannut Caverionia.

Merkintä blogissani 14.6.2014:

"Vapaus on väkevä voima

Pakko on paras muusa, kiteyttää Sanoman isopomo Antti Herlin kansallisen ideologian Kemppisen blogissa julkaistussa, ilmeisen merkittäväksi tarkoitetussa puheessa.

Olemme kuulleet, että Antti Herlin on hyvä yritysjohtaja , miksi hän ei keskittyisi siihen"

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Monille meistä Suomi on aina ollut jakautunut Helsinkiin ja maaseutuun. Maaseudulla piipahdettaessa puhutaan aika nopeasti paluusta "Suomeen." Kielen lipsahdus kertoo, mistä on kysymys.

Kepun ja persujen arvoilla ei kehitetä maalle elinkelpoista elinympäristöä, se on jo moneen kertaan nähty. Kaikki kynnelle kykenevät pakenevat tänne etelään suvaitsevaisen sivistyksen piiriin. Pitäisi ehkä tarkastaa paperit Kehä kolmosella, kun elintason perässä muuttaa kaikenlaista onnenonkijaa. Vaan ei, se olisi liian julmaa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#4. Kaikki riippuu kaikesta. Josko on ikänsä dallannut vai Stadissa Snellmanninkadulla ((( tai uskaltautunut tepastelemaan Kehä III:n tuolle puolen.

Eräs vanhaisäntä jossain Lieksan liepeillä Itä-Suomessa (Suomea sielläkin) totesi, että "voeshan siellä Helsingissä käyvähhii, vuan kun se on niin syrjässä".

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jouni hyvä. Suomi on yksi ja kokonainen.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri näin "kehitys" menee pääkaupunkiseudulla Suomessa, Arto! Eikä vain Suomessa vaan lukemattomilla muillakin Euroopan ja maailman pääkaupunkialueilla: se imee mehut ympäröivästä maasta.
Mutta pienenä konkreettisena ehdotuksena olisi tarjolla sellaista, mistä esimerkki löytyy maasta, jota Suomi nyt taloudellisesti apinoi. Saksa kaikkine ongelmineen on kuitenkin poikkeusmaa, jossa pääkaupunki-Behemotia ei historiallisista syistä ole. Ja siellä on laki, että kun rakennuksilla pidetään jatkuvaa melua, pölytetään ilmaa jne. saavat ympäröivät vuokralaiset ilmoittaa vuokraisännilleen alentavansa vuokraansa. Ja isännän pitää sitten yrittää halutessaan todistaa, ettei haittoja ole tai alennus on liian suuri.
Tämä siinä sivussa hieman heikentää kartellisoituneitten rakentaja- ja omistajapiirien intoa rötösrakentamiseen. Eikös Arto, näin pitäisi tehdä Suomessakin?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka. Näin pitäisi tehdä Suomessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ihminen on kokonainen. Minulta vietiin elinkeinot kirkonkylän rahamiesten keinotellessa kotitilan navettoineen kunnan haltuun ollessani 16 vuotias, mutta en jäänyt tuleen makaamaan vaan tulin stadiin töihin juoksupojaksi ja kävin illalla koulussa ylioppilaaksi.

Kukin taaplaa tyylillään. Ennen oltiin suvaitsevaisempia. Pitää pysyä liikkeessä. Se on tärkeintä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Pääkaupunkiseudulle on muuttanut viime vuosina yhä enemmän väkeä, jonka elatuksesta vastaa Kela. Kehitys ei ole tervettä ilmastonmuutoksen tai yhteiskunnan talouden kannalta ja siitä pääsyyn kantaa EU:n johto ja Suomen hallitus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vieraskielisten määrää tulee edelleen jatkuvasti kasvamaan pääkaupunkiseudulla, koska meillä jatkuvat nämä ”avoimien ovien päivät.” Tästä hyötyvät mm. pankit, Tarvitaan uusia vuokra-asuntoja, joita on helppo luoda niin sanotulla ”enter-rahalla”. Laina viimeistellään enter-näppäimellä. Viittaan tässä Hesarissa 4.5.2017 olleeseen artikkeliin ”Pankkien rahanluonti luo riskiä”. Siinä saksalainen taloustieteilijä Michael Kumhof kertoo, miten pankit luovat rahaa tyhjästä.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/567262-k...

P.S. ”Juna meni jo.” Suomi-neito ei saa sitä enää kiinni, vaikka pumppaisi kuinka vimmatusti tahansa resiinaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tasapainotus hyödyttää sekä maaseutua että kaupunkikeskittymiä:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2238...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset