Arto Luukkanen

Järvenpään arktinen blues ja suomalaisen kulttuurin voima

Kylmä tuuli ryöpyttää terassilla istuvia. Ihmiset ovat kääriytyneet ravintolan tarjoamiin huopiin kuin talvileirissä oleskelevat Amerikan intiaanit. Raivostunut puhuri vääntää aurinkovarjoja samalla kun kolea lämpötila vääntää ihmisten suupieliä tahdottomaan hymyyn. On kesä ja Järvenpään Puistoblues ilta. On aika kuunnella blues-konserttia Huili ravintolan terassilla.  

Arktisesta myrskystä huolimatta kansa kuuntelee ja joraa. Tero Vaara esittelee uutta kappalettaan ”Ihana voima”. Kappaleen tarttuva bossanova rytmi lämmittää esiintyjää, joka viihtyy t-paidassa.

Eihän Suomen virallinen – ”vielä on kesää jäljellä” – mies voi palella”.

Muusikon repertuaarissa on tuttuja hittejä 1980-luvulta eikä edes tämä jääkaappi kylmyys pysty pelottamaan rohkeita ihmisiä. Tupa on täynnä ja ohi kävelevien päät kääntyvät. Tero Vaara is back!

Tässä on esimerkki suomalaisesta arktisesta hulluudesta ja neroudesta. Suomen suvi on täynnä erilaisia kulttuuritapahtumia ja musiikki-iltamia. Mikä uskomaton maa – miten mainio asia.

Niin pitkään kun me saamme nauttia, katsoa ja kuunnella suomalaista kulttuuria omalla kielellä, meillä on vielä toivoa. Imperiumi ja globalismi ei ole vielä tuhonnut tätä maata. Järvenpää rulaa! Uusimaa elää! Suomi on vielä hengissä! Siellä me vielä olemme: Kristian, Mikko, Laura, Jenni, Esko, Jarmo, Olli, Krisse, Seppo, Jouni!

Arto Luukkanen, ps

Järvenpää

Ps. Mikäli joku sattuu tulemaan Sulkavalle tai Itä-Suomeen 15.7. niin kannattaa käydä katsomassa kun hänen Keisarillinen Majesteettinsa Aleksanteri I vierailee katsomassa Telakanavaa. Venäjän keisari Aleksanteri I teki kesäkuussa 1803 tarkastusmatkan Sulkavan uudelle, vuonna 1789 valmistuneelle Telakanavalle. Heinäkuun 15. päivänä alkaen kello 12 tapahtuma otetaan uusiksi Savonlinnassa toimivan Tykkipursiyhdistyksen sekä paikallisten historianharrastajien toimesta. (https://ita-savo.fi/uutiset/lahella/3860f38e-f088-45c0-8f6f-1f7ebc601e3f). Historiallisessa kuvaelmassa keisaria haastattelee suomenkieliselle rahvaalle ”venäläinen kenraali Artjom Ljukanen” – mikäli mahtuu univormuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mukaellen erään poliitikon sanoja: "iloitsen suomalaisen kulttuurin vahvuudesta". Sen puolesta voisi vaikka marssia. Tulisikohan liput Helsingin asemalle?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

joku kyseli yksityisesti. Totean: eilinen oli hyvän mielen konsertti.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Upeaa tekstiä Artolta! Ihailen sujuvia lauseita ja sattuvia metaforeja!

Järvenpää on monella tapaa kulttuurin kehto. Jostain syystä Tuusulanjärven tuntumissa oleviin maisemiin halusivat monet aikansa taiteilijat.

Säveltäjämestari Sibelius sai niin kotinsa kuin viimeisen leposijansa Järvenpään Ainolasta. Paikasta, jossa hän tunsi elävänsä ja voivansa hyvin.

Anekdoottina mainittakoon, että Sibelius on serkkuni 5. jälkipolvessa. Isäni isän äiti edustaa yhteistä sukuhaaraa. Asia selvisi, kun pianotaiteilija serkkuni oli käymässä Sibeliusten Hämeenlinnan kodissa. Hän aloitti sukututkimuksen ja tulos vahvistui joitakin vuosia sitten.

Liekö sitten sukuperimää, että isäni musisoi ja eli elämänsä musiikille. Myös pari veljeäni ovat musiikin monitaitajia.

Mutta, tuohon suomalaisen kulttuurin hienouteen. Suomi on täynnä tapahtumia, jotka vahvistavat kansallista identiteettiämme ja tarjoavat kaikenlaiselle kansalle onnen ja ilon hetkiä!

Voiko missään muualla maailmassa olla esim. Lypsyjakkaran heittokilpailu? Varkauden Kangaslammilla on 30.6.

JAKKARAN
HEITON SM ja KANGASLAMPI-PÄIVÄT

Autioituvilla maaseutupaikkakunnilla on vielä kotiseutuhenkeä, jota ylläpidetään yhteisillä tapahtumilla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Mirjami! Se jakkaranheiton kisa voisi olla nastaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#4 Arto, mielikuvani jakkaran heitosta on suorastaan hämmentynyt.

On selvä, että Kangaslampi edustanee niitä viimeisiä, joissa 'alkuperäiskansojen' ilot otetaan sieltä, mistä joskus ruokakin saatiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jossakin pääradanvarren baarissa luin vuosituhannen vaihteessa paikallislehdestä 1800-luvun kansallisuusaatteen herättämän metsäteollisuuden rahoittaneen Järvenpään seudun taiteilijayhteisöjen syntyä. Idänkauppa ilmeisesti teki sen mahdolliseksi, kuten nykyisen asuinseutuni kulttuurilinnat, tunnetuimpana Hvitträsk, joskin tunnelmaltaan alakuloinen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#5 Mielenkiintoinen näkökulma Heikiltä!

Kirkkonummella on tosiaankin kulttuurilinnoja kuten Hvitträsk ja nykyisin Espoon seurakuntayhtymän leirikeskuksena toimiva Hvittorp!

Hvitträskin alakuloisen tunnelman aiheuttanee ympäristössä tehty avohakkuu! Järvi tosin nyt näkyy paremmin, mutta upeat puut ovat poissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Juu, tuo avohakkuu tosiaan osui silmään pyöräillessäni siellä tässä keväämmällä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Etsimme esimerkkejä suomalaisen kulttuurin voimasta. Blues ja bossanova sitten löytyvät :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jari-Pekka. Minä nyt valistan sinua. Suomalainen kulttuuri ottaa erilaisia vaikutteita ja jalostaa siitä omansa. Kyllä sinä ymmärrät kun ajattelet sitä)))

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomalaista huumoria kyllä ymmärrän: sellaista, jossa Tero Vaara ja jalostaminen voivat esiintyä samalla sivulla :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jari-Pekka. Puhdista mielesi vihasta ja suvaitse enemmän))) kyllä se siitä))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaisen kulttuu rin voimaa kommentoin Paavo Väyrystä ja Petri Hirvimäkeä:

Sen seitsemän tähden liikettä. Liike Nyt. Nukkuvat! Ei pidä jäädä tuleen makaamaan. Pitää pysyä liikkeessä. Liike on tärkeintä. Kaveri on Caverion ja Otava. Valta on kielessä, diskursseissa.

Käyttäjän ReijaJohannaHelkamo kuva
Reija Helkamo

Hohhoijaa. Mikäs tämä persu on holhoamaan, mitä kenenkin tulisi "ymmärtää".. Minä puolestani voisin uumoilla, että sinä Arto et luultavasti ymmärrä juurikaan mistään mitään jos tosissasi väität, että Järvenpää on vielä nykyään joku kulttuurikaupunki. Blueseihin kaikki on jostain muualta tuotu. Muu on historiaa. Tämän päivän Järvenpää on kuin Isisin jäljiltä, kokkareiden raiskaama. Kaupunki on pistetty maan tasalle mitään vanhaa - paitsi rautatieasemaa - kunnioittamatta ja säästämättä! Sekö on kulttuuria?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset