Seehofer lähtee, Saksan hallitus hajoaa – EU:n loppu?

Baijerin kristillisdemokraattien, CSU:n johtaja Horst Seehofer on tarjoutunut eroamaan Saksan hallituksesta ja on valmis myös jättämään CSU:n puheenjohtajan tehtävät. Sunnuntain sovitteluneuvottelut eivät johtaneet lopputulokseen.

Mikäli tänään maanantaina CSU:n johdon antama viimeinen yhteistyötarjous ei Merkelille kelpaa, merkitsee se CDU:n ja CSU:n välisen liiton hajoamista. Sen jälkeen Saksan suuri koalitio hallitus hajoaa. Se merkitsee myös sitä, että kansleri Merkelin ja CDU:n yritys ”eurooppalaiseksi ratkaisuksi” migraatiokriisissä ei onnistunut – ainakaan CSU:n kanssa.

Seehofer ja Merkel eivät sunnuntaina kerta kaikkiaan päässeet yhteisymmärrykseen. Yritykset kompromisseihin osoittautuivat turhiksi vaikka CSU:n parlamenttiryhmän johtaja Alexander Dobrindt yritti kovistella Seehoferin eroa vastaan. Puolueiden yhteistyö – ”menestystarina Saksan puolesta” on nyt loppu ainakin näiden sunnuntaisten neuvotteluiden tuloksena.

Merkelin tarjoama kompromissi oli eurooppalainen sopimus, jossa eurooppalaiset kumppanit lupasivat Saksalle avoimen shekin, jonka mukaan mm. Kreikan ja Espanjan viranomaiset olisivat ottaneet takaisin ne tulijat, jotka olisivat todistetusti tulleet näihin maihin ensiksi.

Avoin shekki Merkelille?

Kun ihminen kirjoittaa avoimen shekin jollekin merkitsee se sitä, että hän asettaa itsensä täysin toisen haltuun.

Se on täydellistä luottamusta tai täydellistä riippuvuutta.

Myös virallinen Suomi oli suostunut kirjoittamaan avoimen shekin. Pääministeri Sipilä takasi viimeisessä EU kokouksessa Angela Merkelin hallituksen. Takuutus tehtiin, että Saksan hallitus pelastuisi. Saksan kristillisdemokraatit yrittävät pelastaa tämän avoimen shekin kautta hallitusyhteistyön Baijerin CSU:n kanssa.

Se mitä Suomen pääministeri lupasi, on Suomen kohdalta vielä täysi salaisuus. Kyse on ”herrasmiessopimuksesta” jonka mukaan Saksa voisi lähettää muissa maissa kirjattuja turvapaikanhakijoita takaisin ensimmäiseen maahan, joka on kirjannut tulijan. Saksa siis haluaa, että Dublinin sopimus tulisi taas voimaan – sitä itseään varten. Siihen liittyy ajatus kokoamisleirien perustamisesta Pohjois-Afrikkaan. Mutta nyt puhutaan siitä, että ne tulisivat Eurooppaan?

Sopimuksen sisältö on täysin hämärä ja epäselvä. Sitä ei ilmeisesti tuoda eduskunnan eteen vaikka perustuslaki säätää seuraavasti:  

”…Lakiehdotus kansainvälisen velvoitteen voimaansaattamisesta käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Jos ehdotus kuitenkin koskee perustuslakia tai valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle, eduskunnan on se hyväksyttävä sitä lepäämään jättämättä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. (4.11.2011/1112)…”

Näyttää että tämän epäselvän sopimuksen perusidea oli lähettää väkeä Saksasta pois ja rauhoittaa CSU. Monet maat ovat jo ilmoittaneet, että tällaista ei ole hyväksytty.   

Edessä voi olla kallis samba.  Kuka sen maksaa? Ja ennen kaikkea – onko se laiton kun eduskunta ei ole edes nähnyt sitä. Aikoinaan Kreikan takauksissa lainoppineet huomauttivat, että ”takuuttamisen kiemurat” piti edes näyttää eduskunnalle. Kansanedustajat saivat silmäillä sitä vaikeaa englanninkielistä sopimusta kiireessä ja sen jälkeen eduskunta painostettiin äänestämään sopimuksen puolesta.

Mitä on odotettavissa?

Mitähän tästä kaikesta vielä tulee?

Jos CSU lähtee, Merkelin hallitus hajoaa ja Saksan vihreät tulevat tilalle. Näillä on suurta halukkuutta tulla hallitukseen mutta hinta on kova. Merkel joutunee maksamaan suolaisen laskun energiapolitiikassa ja ennen kaikkea migraation tulvan säätelyssä. Saksan vihreä sisäministeri tulisi avaamaan portit lopullisesti.

Sen jälkeen myös muut EU maat saisivat velvoittavat pakolaiskiintiönsä. Meillä se olisi ehkä 20-40 tuhatta vuodessa lisää. Ehkä tätä varten meillä olisi tarpeen saada aikaan uusi hallitus, joka olisi vielä enemmän EU ja pakolaismyönteisempi? Ehkä tämä nykyisen hallituksen arvopohja on liian konservatiivinen?

Emmanuel Macronin Eurooppa-hankkeelle Viher-Merkelin hallitus olisi uuden alku: multilateraalisuus ja EU:n integraatio olisivat niitä iskulauseita, joiden alla EU yhtenäistettäisiin lopullisesti. Itä-Euroopan skeptikoille: Unkarille, Puolalle ja Tsekille tämä olisi myrkkyä. Epäsopu, riitely ja syyttely halvaannuttaisi yhteistyön.

Alkaako tästä Unionin loppuliuku?

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu