Arto Luukkanen

Seehofer lähtee, Saksan hallitus hajoaa – EU:n loppu?

Baijerin kristillisdemokraattien, CSU:n johtaja Horst Seehofer on tarjoutunut eroamaan Saksan hallituksesta ja on valmis myös jättämään CSU:n puheenjohtajan tehtävät. Sunnuntain sovitteluneuvottelut eivät johtaneet lopputulokseen.

Mikäli tänään maanantaina CSU:n johdon antama viimeinen yhteistyötarjous ei Merkelille kelpaa, merkitsee se CDU:n ja CSU:n välisen liiton hajoamista. Sen jälkeen Saksan suuri koalitio hallitus hajoaa. Se merkitsee myös sitä, että kansleri Merkelin ja CDU:n yritys ”eurooppalaiseksi ratkaisuksi” migraatiokriisissä ei onnistunut – ainakaan CSU:n kanssa.

Seehofer ja Merkel eivät sunnuntaina kerta kaikkiaan päässeet yhteisymmärrykseen. Yritykset kompromisseihin osoittautuivat turhiksi vaikka CSU:n parlamenttiryhmän johtaja Alexander Dobrindt yritti kovistella Seehoferin eroa vastaan. Puolueiden yhteistyö – ”menestystarina Saksan puolesta” on nyt loppu ainakin näiden sunnuntaisten neuvotteluiden tuloksena.

Merkelin tarjoama kompromissi oli eurooppalainen sopimus, jossa eurooppalaiset kumppanit lupasivat Saksalle avoimen shekin, jonka mukaan mm. Kreikan ja Espanjan viranomaiset olisivat ottaneet takaisin ne tulijat, jotka olisivat todistetusti tulleet näihin maihin ensiksi.

Avoin shekki Merkelille?

Kun ihminen kirjoittaa avoimen shekin jollekin merkitsee se sitä, että hän asettaa itsensä täysin toisen haltuun.

Se on täydellistä luottamusta tai täydellistä riippuvuutta.

Myös virallinen Suomi oli suostunut kirjoittamaan avoimen shekin. Pääministeri Sipilä takasi viimeisessä EU kokouksessa Angela Merkelin hallituksen. Takuutus tehtiin, että Saksan hallitus pelastuisi. Saksan kristillisdemokraatit yrittävät pelastaa tämän avoimen shekin kautta hallitusyhteistyön Baijerin CSU:n kanssa.

Se mitä Suomen pääministeri lupasi, on Suomen kohdalta vielä täysi salaisuus. Kyse on ”herrasmiessopimuksesta” jonka mukaan Saksa voisi lähettää muissa maissa kirjattuja turvapaikanhakijoita takaisin ensimmäiseen maahan, joka on kirjannut tulijan. Saksa siis haluaa, että Dublinin sopimus tulisi taas voimaan – sitä itseään varten. Siihen liittyy ajatus kokoamisleirien perustamisesta Pohjois-Afrikkaan. Mutta nyt puhutaan siitä, että ne tulisivat Eurooppaan?

Sopimuksen sisältö on täysin hämärä ja epäselvä. Sitä ei ilmeisesti tuoda eduskunnan eteen vaikka perustuslaki säätää seuraavasti:  

”…Lakiehdotus kansainvälisen velvoitteen voimaansaattamisesta käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Jos ehdotus kuitenkin koskee perustuslakia tai valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle, eduskunnan on se hyväksyttävä sitä lepäämään jättämättä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. (4.11.2011/1112)…”

Näyttää että tämän epäselvän sopimuksen perusidea oli lähettää väkeä Saksasta pois ja rauhoittaa CSU. Monet maat ovat jo ilmoittaneet, että tällaista ei ole hyväksytty.   

Edessä voi olla kallis samba.  Kuka sen maksaa? Ja ennen kaikkea – onko se laiton kun eduskunta ei ole edes nähnyt sitä. Aikoinaan Kreikan takauksissa lainoppineet huomauttivat, että ”takuuttamisen kiemurat” piti edes näyttää eduskunnalle. Kansanedustajat saivat silmäillä sitä vaikeaa englanninkielistä sopimusta kiireessä ja sen jälkeen eduskunta painostettiin äänestämään sopimuksen puolesta.

Mitä on odotettavissa?

Mitähän tästä kaikesta vielä tulee?

Jos CSU lähtee, Merkelin hallitus hajoaa ja Saksan vihreät tulevat tilalle. Näillä on suurta halukkuutta tulla hallitukseen mutta hinta on kova. Merkel joutunee maksamaan suolaisen laskun energiapolitiikassa ja ennen kaikkea migraation tulvan säätelyssä. Saksan vihreä sisäministeri tulisi avaamaan portit lopullisesti.

Sen jälkeen myös muut EU maat saisivat velvoittavat pakolaiskiintiönsä. Meillä se olisi ehkä 20-40 tuhatta vuodessa lisää. Ehkä tätä varten meillä olisi tarpeen saada aikaan uusi hallitus, joka olisi vielä enemmän EU ja pakolaismyönteisempi? Ehkä tämä nykyisen hallituksen arvopohja on liian konservatiivinen?

Emmanuel Macronin Eurooppa-hankkeelle Viher-Merkelin hallitus olisi uuden alku: multilateraalisuus ja EU:n integraatio olisivat niitä iskulauseita, joiden alla EU yhtenäistettäisiin lopullisesti. Itä-Euroopan skeptikoille: Unkarille, Puolalle ja Tsekille tämä olisi myrkkyä. Epäsopu, riitely ja syyttely halvaannuttaisi yhteistyön.

Alkaako tästä Unionin loppuliuku?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Elämme jänniä aikoja. Samalla tavalla kuin puolustusvoimat ovat valmistautuneet erilaisten hyökkäysten torjuntaan, toivoisin hallituksemme valmistautuneen mm. EU:n hajoamiseen. Eihän mitään hyökkäystä ole tullut kymmeniin vuosiin, mutta ...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Keskustan pääministeri toimii siis perustuslain vastaisesti ja tekee salaisia sopimuksia ? Ja ainakin mediassa kehuskeli kovasti onnistuneilla neuvotteluilla

https://yle.fi/uutiset/3-10280323

Totta vai tarua ?

Miten ihmeessä pompsahti mieleen Keskustan Jäätteenmäki. Jäättenmäen valehteluhan johti taannoin hänen nopeaan eroonsa. ”Puhun niin totta kuin osaan”. Jäi osuvasti lentäväksi Keskustan omaksi tunnuslauseeksi.

Jk. EU n loppuliuku alkoi jo silloin, kun ei itse tehtyjä sopimuksia kunniotettu tai noudatettu. Ei sellaisen päälle voi mitään kestävää rakentaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jouko. Pääasia kai lienee se, että myönnyttiin johonkin jota ei edes oikein tiedetä mikä se on. Siviili-elämässä se on avoin shekki. Ehkä pitää odottaa mitä pääministeri kertoo. Mihin Suomi suostui - noin niin kuin tarkalleen ottaen ja miksi eduskunta ei voi sanoa siihen mitään vaikka se on "valtiosopimus".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen naiivin matelevaa EU-politiikkaa kuvaa erityisen hyvin EU-kriisikokouksessa maatamme edustaneen Jyrki Kataisen kuolematon lausunto takavuosilta kun hän oli luullut Suomen kannan menneen läpi kokouksessa :

"Kaikki nyökyttivät."

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivotaan, että EU pienenee, ei se kuitenkaan kuole. Osa maista haluaa olla syvemmässä integraatiossa, osa ei.

Ei nuo itä-euroopan maat halua missään nimessä EU:sta eroon, niiden talous romahtaa saman tien, eikä sitten pysty Orbankaan enää omaan taskuun laittamaan miljoonia.

Eli jotain tapahtuu ja se on hyvä, sillä näin EU ei toimi.

Suomi voisi hyvin olla mukana pienemmässä ryhmässä, mutta ei missään nimessä noiden Putinin kavereiden kanssa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Näytät haluavan, että Saksa lyö jatkossakin suomalaisia päättäjiä linssiin. Suomalaisilla kun ei sitä omaa poliittista selvää linjaa ole ollut vaan aina on menty mitä Saksan johtaja sanoo. Ei tämäkään Suomelle mitään hyvää tarkoita jatkossakaan, jos Saksaa peesaillaan. Saksan johto kyllä aina huomioi jokaisessa päätöksessä omat etunsa, ei jäsenmaiden etuja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomella on kuitenkin hyvä asema, jos vertaa noihin itä-euroopan maihin, mikä olisi se paras ratkaisu sitten sun mielestä.

Pelkkä vapaakauppa-alue, ei muuta?

Mulle kelpaa sekin, mutta veikkaanpa, että silloin tulee paljon itku köyhemmiltä EU-mailta.

Ei EU tähän hajoa, mutta hyvä olisi, jos siinä olisivat vain sellaiset maat, jotka haluavat sitä kehittää, muut sitten voisivat ollakin siellä ulkokehällä, ja jokainen maa voisi valita.

Suomessa äänestäjät ratkaisevat, ja kun täällä ja joka maassa jäsenyys on todella suosittua, niin en usko, että mitään mullistavaa tapahtuu.

Mä en oo koskaan ollut mikää EU:ta rakastava, mulle sillä ei ole niin suurta merkitystä, yrityksille ja muille ihmisille tuntuu olevan erittäin tärkeä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Toivotaan, että EU pienenee, ei se kuitenkaan kuole."
********************************************

Hauskaa sentään että EU:sta vihdoin toivotaan pienempää. Ei ole kauaa siitä, kun vähintään Turkki haluttiin kuuluvan samaan satsiin (hulluutta sekin).

Olet surullisenkuuluisa ennustuksissasi eli EU luultavasti sitten kuolee. En todellakaan ole halunnut sellaista. En oikein usko että Hansaliitto 2.0 tapahtuu myöskään, luultavasti jotain karumpaa. Itselleni kävisi toki vaikka tuo Hansaliiton uudempi versio.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jaapa jaa. Aikoinaan kun shekeillä makseltiin ja vihko oli fikassa, niin ei olisi tullut mieleenkään laittaa allekirjoitusta shekin takapuolelle ja vielä tyhjään lomakkeeseen. Sehän olisi ollut kuin henkilökohtaisen konkurssihakemuksen nopea tekeminen

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä on Seehoferin listaa 27 kohdan vaatimuksista,joita hän vaatii Merkelin hyväksyvän. Luin nuo julkaistut kohdat ja hyviä ovat laittoman maahanmuuton estämiseen. Linkki päivittyy koko ajan, joten jos halua on pysyä ajan tasalla, niin tuota linkkiä sitten seuraamaan.

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2018-06/un...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Brexit osoitti, että EU:sta pääsee eroon.

Seuraavaksi Finxit.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Äkkiä kun kävin JSN:n mediat läpi niin sieltä löytyi ykkösjuttuna mm. "Suomen tunnetuin transvestiitti Markus" joten ei kai tämä aiheena niin merkittävä ole? Oli miten oli vaikea uskoa, että viimeistä naulaa eu:n arkkuun tai edes maahanmuuttobisnekseen on vielä edes kenenkään kädessä, kun niin moni sen ympärillä pörrääjä menettää elantonsa ja hillotolppansa jossei tähänkin jotain lehmänkauppaa vielä viritetä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eikö matkailuohjelmat kiinnosta? Nythän löytyy niitä jokaiselle jotakin.

Media toimii niin kuin Putin Venäjällä. MM-kisojen Venäjä-ottelun aikanaan ilmoitettiin eläkeiän noususta. Kukaan ei pannut hanttiin eikä huomannut uutista.

Toni Rintala

"Kukaan ei pannut hanttiin eikä huomannut uutista."

Minä huomasin tänään aamun uutisssa. Oli uutiskuvaa Venäjältä, jossa useita mielenosoituksia.

Siellä on naiset päässy eläkeelle 55-vuotiaina. Nyt nostavat rajan 63-vuoteen. Mielenosoittajat puhuivat orjuuttamisesta vastoin perustuslakia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Italia on lähettänyt tusinanverran laivoja Libyan rannikolle pelastamaan näitä huonoilla veneillä liikkuvia turisteja takaisin Libyaan. Näin on Italian taholta pistetty stoppi humanitäärisen viitan alle piiloutuneiden rikollisjärjestöjen toimintaan jotka kuskasi kaikki suoraan eurooppaan.
Maltakin on estänyt näiden "avustuslaivojen" rantautumisen. Jostain se järjen valo alkaa pikkuhiljaa tarttumaan, kunhan leviäisi vielä jokaiseen Euroopan rantavaltioon.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt kenraali ja Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth kirjoittaa kirjassaan ”Kenraalin testamentti”: ”Suomi on hyvä maa. Se on puolustamisen arvoisen. Ja sen ainoa puolustaja on Suomen kansa”.
Tähän voisi lisätä, että tätä puolustamista tarvitaan myös rauhan aikana.
Suomen etua eivät aja muut kuin suomalaiset miehet ja naiset kansainvälisissä neuvottelupöydissä. Me tulemme olemaan kansakuntana hukassa, mikäli emme pidä tiukasti kiinni omista kansallisista eduistamme. Tämä maa ei tule kestämään taloudellisesti eikä yhteiskunnallisesti kymmenien tuhansien maahantulijoiden tulvaa. Se tietäisi yleistä kurjuutta yhteiskuntaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Seehofer ilmoitti ensin eroavansa sen jälkeen peruutti ja uhkasi jälleen erolla.
Viimeinen ilmoitus tuli Anne Will keskusteluohjelman aikana.Yleisö taputti ja moni nauroi-Loistavia politiikkaa käsitteleviä ohjelmia Das Erste kanavalla,eritoten Anne Will ja toinen on Hart Aber Fair.

www.mediathek.daserste.de

Ohjelman otsikko on Tag der Entscheidung

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos Seehofer eroaa, häviäää CSU vaalit, eli vaikeaa tuntuu olevan joka tapauksessa. :)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Välillä sitä miettii, mikä tarkoitus ja kenen intressi on haalia Eurooppaan suunnaton määrä ihmisiä, nimittäin mistään hyvä sydämmellisyydestä ei ole kyse, eikä kolmansien maiden ongelmista, eikä ilmastomuutoksesta.

Melko kylmä on Läntinen sivistyksemme, se tarvitsee näitä ihmisiä omiin itsekkäisiin tarkoitusperiinsä ja se naamioidaan "Jeesusteluksi".

EU on henkitoreissaan, en yhtään ihmettele, enkä yhtään ole pahoillani vaikka hajoaisi. Luulin äänestäväni Eurooppalaista EU:ta aikanaan, mutta sainkin melko mulqvistisen EU:n.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos tänä vuonna tullut "suunnaton määrä" pakolaisia saisi jäädä, Euroopan väkiluku kasvaisi 0,1 -0,2 promillea. Eihän tässä uskalla enää uuninpankolta nousta...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ja kaikkina edellisinä ja tulevinakin vuosina tulleet. Jos et ole vielä huomannut niin niitä on tullut jo vuosikymmeniä ja määrät on jotain muuta kuin prosenttien osia nykyään jo.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

Kyllä siinä monelle voi kyynel tulla, jos EU vielä jatkossa tuhoutuu lähes pelkästään idioottimaisen maahanmuuttopolitiikan seurauksena. Siinä on mm. Venäjälle mukavat valttikortit valmiina siinä kohtaa. Snellmaneilta sun muilta Euroopan maiden tahattomilta (koska en halua uskoa tuon olevan tarkoituksenomaista) tuhoajilta puuttuvat realiteetit kokonaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #38

Olenko minäkin nyt mielestäsi väärän värinen vai miten minä Euroopan tuhoan?

Pekka Iiskonmaki

Tuskin EU Merkeliin kaatuu.

Merkel on sitä kyllä kovasti keikuttanut, mutta ei EU ole vielä vesilastissa.

Uudet tuulet tulevat ja toivottavasti EU alkaa noudattamaan omia lakejaan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Hallitukselta ja Sipilältä on ehdottomasti vaadittava Saksan kanssa tehdyn sopimuksen julkistamista ja selostamista. Tässä on jo demokratian peruskysymys, sillä eihän mistään voi päättää eikä edes keskustella, jos ei tiedä mikä se on!
Sopimuksen sisältö on huipputärkeä sekä sen velvollisuuksien että oikeuksien kannalta. Tuleeko Suomelle velvollisuus ottaa pakolaisia vastaan Saksasta, ja ketä? Ja myös voisiko tämän pohjalta palauttaa Saksaan sieltä runsaslukuisina tulleita, jo Saksassa rekisteröidysti rötöstelleitä seikkailijapakolaisia?

Juha Hämäläinen

Seehoferin lähtö ei hallitusta kaada Saksassa. Siksi olisi tärkeää, ettei hän lähde vielä vaan pitää saksalaisten puolta kunnes Merkel taipuu.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onnittelut oikeasta analyysistä.Viime tuntien aikana on tullut selväksi,että Seehoferia ei ole enää tukemassa edes oma CSU.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Huomatkaa, että Suomi teki ilmeisesti ns. yksipuolisen myönnytyksen Saksan suhteen. Tekstiähän ei ole kerrottu paitsi että Saksa lähettää ihmisiä ja Suomi tottelee. Vähän kuin vuonna 1918. Miksihän sitä tekstiä ei julkaista? Vai onko sitä ollenkaan - on vain "juu, juu" myöntymys? Näinkö se valtiossa menee?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olenpa lukenut sellaistakin uutisointia tuon kokouksen annin suhtee, ettei tuosta olisi edes keskusteltu. Noin ovat uutisoinnin mukaan kertoneet "vastarantakiiskien" maat, kuten Unkari, Puola jne.

Onko meille syötetty selvää pajunköyttä vai onko Sipilä luvannut yksin jotain eduskunnan selän takana? Tästä olisi hyvä saada uutistoimistojen selvennys pääministeriltämme.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

CDU ei halunnut oikeastaan kompromissia. CSU tuli vastaan. Miksi: Macron ei missään nimessä halua sitä että sisäisillä rajoilla palautettaisiin ihmisiä. On siksi oltava kovana. CSU on häirikkö ja se halutaan ulos. Uuteen EU autoon istuvat vain tottelevaiset ja federaatiomyönteiset. Joschka Fischer: nykyinen hallitus näyttää väsyneeltä. Mutta kun vihreät tulevat sinne niin...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitäs mieltä olette arvon keskustelijat tästä videon annista?
https://www.youtube.com/watch?v=cUee1I69nFs

Tuo linkki löytyi yhdestä saksalaisesta keskusteluketjusta ja päivän puheenaihetta koskevana.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

1) Tiede sun muu on mennyt eteenpäin parissa tuhannessa vuodessa, mutta voi olla montaa mieltä siitä, onko ihmiskunta ja jos on niin missä määrin. Videon idea ei siis ollut uusi vaan se joskos koitettaisiin uudestaan Antiikin Kreikan demokratiaa 2500 vuoden takaa.

2)Se mikä jäi mainitsematta on se, että vain harva osaa, haluaa luopua vallasta, mammonasta, herruudesta joten siirtyminen taas uuteen (vanhaaan) malliin hallita kansaa ja kansoja ei tapahdu helposti vaan vain pakosta ja se pakko voi olla taas jotain ei niin kivaa kuten sotaa ja vallankumousta jolloin voi ollakin että päädytäään johonkin ihan muuhun järjestelmään mihin piti, diktatuurin tai muuhun, ojasta allikkkoon.

Jälleen kerran olemme saman ongelman edesssä. Ihmiset tietäisivät teorian tasolla mitä tehdä, mutta käytännön reaalitodellisuus ei teoriasta piittaa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sanomalehti Bild kirjoittaa, että CSU:n ja CDU:n johtohenkilöiden kriisikokous alkaisi maanantaina kello 18 Suomen aikaa. Yle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Katotaan löytyykö ''yllättäen'' taas sopu asioista, tällaista näytelmää on useasti nähty ennenkin politiikassa.

Mutta aika näyttää.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Persujen ennustukset, tai ehkä pikemminkin toiveet EU:n hajoamisesta milloin Kreikan, Italian, Espanjan kuin Brexit-Britannian vuoksi ovat menneet metsään sen verran usein etten pidättele henkeäni tämän Saksa--ennusteen vuoksikaan

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Monelle persulle tää EU on todella tärkeä asia, ja onhan se Suomellekin tärkeä, eikä siitä halua kansakaan erota, persut kyllä, mutta se on vähemmistönä tässäkin asiassa.

Mulle henkiläkohtaisesti EU:n hyvyys tai huonous ei oikein näy missään, ei vaikuta mun elämään ollaan tai ei olla. Mun pisin matka viimeisen 20 vuoden aikana on Hämeenlinnasta Turkuun, joten ei siitä matkustuksesta ainakaan homma kiinni ole. :)

En myy juurikaan vieraskielisiä kirjoja, joten kotimaan markkinat merkkaa mulle, tietysti kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta en usko kuitenkaan maailmanloppuun, enkä edes EU:n kuolemaan, sillä pienet maat isojen lisäksi ovat täysin EU:n hallussa, sillä iso osa niiden taloudesta pyörii EU:n rahoilla.

Mä vedän tupakaa ku korsteeni ja syöpäkin on tuttu kaveri, eli en mä kerkee katteleen näitä touhuja niin pitkään, että menettäisin tämankään kohkaamisen takia yöunia. :)

Maahanmuutto ja maahanmuutto, se nyt on sitten in.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos EU orbanisoituu, niin kai sitten Suomi persuuntuu - joskus. Nuiva manifesti kaivetaan kirjaston "harvinaisten teosten huoneesta".
Luemme taas Erkki Toivasen ym. Eurooppa-kolumneja ja Turun Sanomista kelpuutetaan yksi:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Kun savu hälvenee, ehkä asioista riidelleet Halla-aho ja ex-persu Soini voivat paiskata kättä?

Mitään ei tarvinnut tehdä Suomessa, vaan Berliinissä, Pariisissa ja Brysselissä yms. "ne tekvivät sen itse"? Ehkä jopa US-toimitus kiittää EU-skeptikkoja hyvistä 2010-luvun alun blogeista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU on ollut yhtä kriisiä, voisi sanoa EU=Kriisi. Federalistit unohtavat aina, todennäköisesti tarkoituksella että yhteisvelkavaluutta vaatii täyttä liittovaltioita, yhteisine budjetteineen ja tulontasauksineen, mutta tuo on päivä päivältä epätodennäköisempi tilanne. Euro nyt on ollut Suomelle suurin virhe koko roskassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, kerro nyt konkreettisesti miksi euro on ollut suuri virhe, ja kerro myös miksi vientiteollisuus ei ole koskaan euron aikana vaatinut omaa valuttaa takaisin. Ilman perusteluja tuota samaa mantraa vuodesta toiseen on turha jatkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Makkonen, kerro nyt konkreettisesti miksi euro on ollut suuri virhe"

Koska valuutta ei jousta Suomen talouden mukaan, joustaa Suomen talous eurovaluutan mukaan ja vienti on paljolti lähtenyt Suomesta verrattuna aikaan kun Suomessa oli oma valuutta. Katso nyt Suomen lukuja kaikki vetävät velkaa kaksin käsin, ei edes nousukaudella valtio pysty tekemään positiivista tulosta, konkursseja, työttömyyttä ja ruokajonoja. Mitä positiivista tästä pystyt löytämään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Granlund, tämä kaikki on kerrottu sinulle monet kerrat, kerro nyt vuorostasi ne mitattavat konkreettiset hyödyt mitä yhteisvelkavaluutasta olemme saaneet?

Risto Koivula

Seehofer mamisti ja pysyy hallituksessa - "kun sen ulkopuolelta ei voi vaikuttaa"... Tuttua, kovin tuttua...

https://yle.fi/uutiset/3-10285386

Saksan hallituksen kriisiin ajaneessa kiistassa syntyi sopu

Erolla uhkaillut sisäministeri Horst Seehofer jatkaa hallituksessa. Erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta ajoivat Saksan hallituksen hajoamisen partaalle.

Saksa2.7.2018 klo 23:17päivitetty 3.7.2018 klo 00:15

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel ovat päässeet sopuun kaksi viikkoa jatkuneessa kiistassaan turvapaikkapolitiikasta. Kriisi uhkasi hajottaa Saksan hallituksen.

Sopu Merkelin johtamien kristillisdemokraattien ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n välille löytyi myöhään maanantai-iltana. Erollaan uhannut Seehofer jatkaa tehtävissään.

Puolueet sopivat ratkaisusta, jossa Saksan ja Itävallan välisen rajan maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään.

Merkelin mukaan Saksa kokoaa jatkossa muihin EU-maihin jo rekisteröityneet turvapaikanhakijat transitkeskuksiin, kertoi uutistoimisto Reuters. Turvapaikanhakijat on tarkoitus palauttaa ensimmäisiin tulomaihinsa EU:ssa, mutta yhteisymmärryksessä vastaanottavan maan kanssa, kertoi Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Merkel perusteli ratkaisua sanomalla, että se mahdollistaa eurooppalaisen vapaan liikkuvuuden säilyttämisen sekä kansalliset toimet maahanmuuton rajoittamiseksi.

Seehofer puolestaan hehkutti, että suunnitelma mahdollistaa "laittoman maahanmuuton estämisen Saksan ja Itävallan rajalla".

Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:ta johtava Seehofer oli uhannut erota ministerin paikalta sekä puolueensa johdosta, jos hänen vaatimuksiinsa turvapaikkapolitiikan kiristämisestä ei suostuta.

Seehofer vaati, että Saksa alkaisi käännyttää rajalla turvapaikanhakijoita, jotka on jo rekisteröity muissa EU-maissa. Merkel vastusti Seehoferin aikeita.

Seehofer ei ollut tyytyväinen myöskään EU-maiden viime viikolla saavuttamaan sopuun siirtolaiskysymyksistä.

Kristillisdemokraattien ja sen baijerilaisen sisarpuolueen pitkän liiton hajoaminen olisi ravistellut saksalaista politiikkaa.

Lue myös:

Maanantai on Saksan hallituksen kohtalon päivä, kompromissia etsitään vielä kerran – tästä pääset kärryille hallituskriisin uusista käänteistä

Baijerin vahva mies Seehofer koitumassa Merkelin kohtaloksi – erimielisyydet kärjistyivät pakolaispolitiikassa

Analyysi: Angela Merkelin kohtalonhetki on käsillä – kaatuuko Saksan hallitus?

Lähteet: AP, Reuters "

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tuloksena oli aselepo. CDU ja CSU työnsivät mustanpekan SPD:lle.
Sinänsä näppärä pelastusveto työntää musta pekka SPD:lle, joka on niin
pelokkaassa ja aneemisessa tilassa, että tuskin pystyy kokoamaan
voimiaan heittää se yksinkertaisesti takaisin CDU/CSU:lle. Ensireaktiot
siellä "hyvä että riidasta päästiin edes keskustelemaan asiatasolla, ja
nyt me alamme pohdiskella". Sinänsä SPD tyrmäsi transit-alueet jo vuonna
2015, eli mennettää täysin kasvonsa jos nyt hyväksyisi ne.

Luulen, että tämä kaikki hyödyttää AFD:tä. Kaikki poliittinen
keskustelu on muuttunut Saksassa mamu-keskusteluksi.Kuten jo eilen arvelinkin, luulen, että armonisku unionille tulee, kun
aika on niin pitkällä, että CDU ei enää ehdi asettaa omia
ehdoklaslistojaan Baijerin vaaliin.
Eli: riidan tulos. Merkel "persuuntui" ja joutui heikolle jäälle. Isot ristiriidat lykättiin.

Olavi Tupamäki

Mitä EU-kokouksessa sovittiinkaan: "Hakijoiden vastaanotto EU:n yhteisiin maihinnousukeskuksiin - joko EU:n puolella tai Afrikassa." Eli Eurooppaan pyrkijöiden pitää ensin yrittää salakuljettajien kumiveneillä henkensä kaupalla Välimeren ylitystä, mistä heidät sitten "pelastetaan" ja palautetaan uusiin maihinnousukeskuksiin, joissa lajittelu pakolaisstauksen saaviin ja muihin, jotka palautetaan. Mitä järkeä! Miksi ei vastaavia lajittelukeskuksia esim Nigerin ja Libyan rajalle? => kukaan ei huku, salakuljettajien business poikki, olennaisesti halvempi sekä keskusten pitäjille että pyrkijöille.

Olavi Tupamäki

Mitä EU-kokouksessa sovittiinkaan: "Hakijoiden vastaanotto EU:n yhteisiin maihinnousukeskuksiin - joko EU:n puolella tai Afrikassa." Eli Eurooppaan pyrkijöiden pitää ensin yrittää salakuljettajien kumiveneillä henkensä kaupalla Välimeren ylitystä, mistä heidät sitten "pelastetaan" ja palautetaan uusiin maihinnousukeskuksiin, joissa lajittelu pakolaisstauksen saaviin ja muihin, jotka palautetaan. Mitä järkeä! Miksi ei vastaavia lajittelukeskuksia esim Nigerin ja Libyan rajalle? => kukaan ei huku, salakuljettajien business poikki, olennaisesti halvempi sekä keskusten pitäjille että pyrkijöille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset