Arto Luukkanen

Jari Lindström - haluatko historiaan?

Ihmistä on yritetty motivoida työntekoon monella tavalla. Pakolla ja ruoskalla ei ole kuitenkaan toivottua seurausta. Edes häpeärangaistus ei päde vaikka sitäkin on yritetty. Etenkin suomalainen ihminen inhoaa pakkoa ja päsmäröintiä viimeiseen saakka.

Todettakoon lyhyesti: aktiivimalli perustuu pakkoon, nöyryyttämiseen ja siihen, että työntekijästä tehdään ”kevyttorppari”. Kerron tästä esimerkin siitä mitä se voi olla.

Eräälle nuorelle työttömälle nuorelle henkilölle soitettiin työvoimatoimistosta ja kerrottiin, että hänelle on nyt tarjottu työtä. Puhelinmyyjänä. Työnkuva oli myydä keittiöremontteja. Työstä saatu korvaus oli minimaalinen ja varsinaiset bonukset tippuisivat tilille, mikäli oikeita kauppoja tulisi. Ei sen mukaan monelleko hän joutui myyskentelemään remontteja. Työ oli pakko hyväksyä sillä muuten hän ei ”aktivoituisi”. 

Työnantaja halusi aggressiivista myymistä ja pian nuori henkilö huomasi, että hänen työnsä perustui vanhojen ja huonokuntoisten ts. puolustuskyvyttömien ihmisten manipulointiin. Lääkärinsoittoa odottavat vanhukset eivät tienneet ennen puhelua tilaavansa keittiöremontin mutta jaarittelu, maanittelu ja painostus tehosivat joskus.

Mikäli eläkeläinen laittoi luurin kiinni, oli kyse siitä, että työntekijä ei ollut tarpeeksi ”aggressiivinen”. Työnteko oli moraalisesti arveluttavaa mutta sitä oli pakko tehdä, sillä valtio oli ”myynyt” hänet aktiivimallissa tällaiselle painostusfirmalle. Se perustui pakkoon, riistoon ja manipulointiin. Nuoren henkilön motivaatio oli nolla ja hän tiesi, että tällainen työ oli moraalisesti arveluttavaa.

Tehdään oikeita työpaikkoja!

Aktiivimalli perustuu ideaan siitä, että työtön on luontaisesti laiska ja vetämätön. Että kunnon tuuppiminen auttaa ja että pakon avulla ihminen löytää itsestänsä ahkeran muurahaisen.

Todellisuus on kuitenkin toisenlainen.

Mikäli hallitus haluaisi luoda oikeita työpaikkoja se voisi käyttää porkkanaa  – ei keppiä. Esimerkiksi: mikäli pk-firma työllistää ensimmäisen työntekijän, se voisi saada ensimmäisiksi vuoksiksi alv-vähennyksen. Tai että kevytyrittäjyyttä rohkaistaisiin yksinkertaistamalla verotusta ja ennen kaikkea Yel-maksuja. Nykyinen verotus on luotu tappamaan kaikki pienyrittäjyys. Nyt pitäisi turvautua reippaaseen luutaan ja siivota tämä byrokratia & rankaiseva verotus pois pienyrittäjien harteilta. Pienyrittäjät luovat työpaikkoja mikäli vain niille annetaan kiihoke tehdä niin.

Mahdollisuus historiaan Jari

En tiedä lukeeko ministeri Jari Lindström tätä kesällä mutta laitan tähän pienen neuvon. Jari – nyt olisi mahdollista tehdä historiaa. Tällä linjalla sinä tulet jäämään menneisyyden aikakirjoihin ehkä historiamme vihatuimpana työministerinä – aktiivimallin isänä. Aikaa on kuitenkin muutokseen.

Nyt kun ministerinpesti loppuu ensi huhtikuussa ja samalla kun myös puolueesi jää mitä todennäköisimmin historiaan, niin nyt olisi mahdollisuus tehdä jotain uutta.

Nyt tarvitaan oikeita ja aitoja työpaikkoja, jotka perustuvat vapaaehtoisuuteen ja positiiviseen työllistymiseen. Tilastotemput työllistymisprosentista ovat kaunisteltuja ja perustuvat siihen, että työttömien joukosta on moneen kertaa ”siivottu” toivottomat ja onnettomat pois. Ne ovat Gosplan- tilastoja, jotka on luotu poliittisiin tarkoituksiin.

Oikeat työpaikat syntyvät, kun byrokratiaa siivotaan ja ihmisillä on luonnollinen motivaatio tehdä työtä.

Se aktiivimalli ei vain toimi. Tai toimii siinä mielessä, että niin työnantajat kuin –tekijät aktivoidaan tyhjään huijauksien ja ajantuhlauksen rumbaan.

Näin se on Jarpsa hyvä!))

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ollaan mitä mieltä tahansa tämän hallituksen toimista tai kansainvälisistä suhdanteista, niin sitä tuskin voi vannoutuneinkaan persu kieltää, että työllisyyskehitys on ollut todella hyvää tämän hallituksen aikana.

Aktiivimalli on osaltaan huono, ja se eriarvoistaa ihmisiä asuinpaikan ja iän mukaan, mutta muuten on hallituksen työllisyyspolitiikka ollut melko hyvää.

Hallituksessa ovat vuosikausia eri puolueet yrittäneet saada työttömyyttä alennettua, eivätkä tulokset ole olleet koskaan mairittelevia, uusia asioita voi kokeilla, ja sitten myöntää, että kaikki eivät ole menestyksiä.

Blogistilta voisi sitten kysyä, että olisiko persujen työllisyyspolitiikka se viisasten kivi, jotai ole vielä kukaan muu keksinyt?

No taitaa vastaus herättää enemmän komiikkaa kuin tuloksia.

PS. Edelliseen blogiisi viitaten, ei se sitten se Merkel tai EU tainnutkaan kaatua, petyitkö? :)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuinka paljon muuten työllisyyskehityksessä on ilmaa? Yllättävän vähän tätä pähkinää on pureskeltu mediassa.

Meinaan kun tilastojen mukaan aktiivimallin mukaisesti jos tekee tunnin viikossa töitä, ei häntä tilastoida työttömäksi? Ei ole sattumaa että aktiivimalliin asetettiin juuri tuo 18h/3kk raja. Sinua ei siis tilastoida työttömäksi jos täyttät aktiivimallinen ehdon vaikka olisit ihan normaalisti työttömyyskorvausta nauttiva henkilö.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Työn etsiminen ja työn tekeminen on ollut aina täysin vapaaehtoista. Niin ja niinpä on ollut myöskin itsensä elättäminen vapaaehtoista. Nykyihmiset on vaan opetettu siihen, että jostain kassasta se elanto tulee vaikka ei mitään tekisi sen eteen. Mielestäni jokaisen terveen ihmisen tulee hankkia leipänsä työllä ellei ole niin varakas, että omillaan pärjää jouten...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Leveänä ammottava ja pitkäkestoinen HAUKOTUS tuolle blogitekstillesi, Arto!

- Ja tapahtui niinä päivinä, että pääministeri Sipilältä kävi käsky, että työllisyys on nostettava 72 prosenttiin. Seurannut kehitys oli parasta mitä Suomessa oli nähty ja tapahtui Jari Lindströmin ollessa työministerin tehtävässä. Ja kaikki menivät työpaikoilleen, kukin oman pätevyytensä mukaan.

(Evankeliumi "Luukkaan mukaan", toinen luku.)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Yle: Analyysi: Hallituksen aktiivimallissa muhii mojova tilastotemppu – tunti viikossa ponnauttaa työttömän työlliseksi
https://yle.fi/uutiset/3-10020082

Onhan se hienoa, että työttömiä pakotetaan huijausfirmoihin töihin esimerkin mukaisesti?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yhdet kiistävät tilastoinnin, toiset ministerin ammattitaidon. Mikäpä siinä, mutta jos vihaat aktiivimallia, rakastat passiivimallia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Juuri näin. Kyllä ne Neuvostoliitossakin tiesivät mitä tehdä tilastoilla. Tuottavuus kasvoi silmissä ja rikollisuus väheni miinusmerkkiseksi. ))

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #15

Ai Itä-Euroopan spesialisti vertaa 2010-luvun Suomea Neuvostoliittoon? Arton katkeruusprosentti voittaa Suomen työllisyysprosentin koripallolukemin 99-72.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

Eikö Kokko ymmärrä että tilastoilla voidaan osoittaa mitä halutaan ja samaa tehtiin Neuvostoliitossakin kun todellisuus ei vastannut poliitikkojen puheita. Tilastoilla voidaan osoittaa työtön työlliseksi jos on tehnyt yhden tunnin töitä ja siihen perustuu nämä puheet lisääntyneestä työllisyydestä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #21

Mikä ja missä on Makkosen esittämä vastatilasto, eli ns. Jarmon totuus? Paljonko työllisyysprosentti sinun mielestäsi on juuri nyt? Muistutan, että maassa on ihan hemmetisti ihmisiä, jotka tekevät töitä enemmän kuin 60 minuuttia viikossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Ja Suomessa on n. puoli miljoonaa jotka saavat työttömyystukea. Massatyöttömyys on jatkunut jo 10 vuotta eikä valtio vieläkään saa positiivista tulosta vaan velaksi eletään. Jotain pitäisi tehdä eikä vain tilastoilla leikkiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan pelleilyä tämä työttömien niputtaminen työllisiksi tilastotempuilla ja sosiaaliturvamenot vain lisääntyy.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vinkki Jarpalle:

Kohta kun liki kaikki työpaikkahaut menevät palvelimille niin voitaisiinko hiukan ennustaa, että kun yhden työpaikan tietojen täyttämiseen palvelimelle menee n. 15minuuttia, niin 4 työpaikan hakemiseen menee 1 tunti. Tuohan riittää työlliseksi tilastoinnissa ja palkka tulee työttömyysturvasta. Tuolla tavalla liki kaikki työttömät ovat työllisiä ja työttömyydestä elämöinti ja poliitikointi päättyy.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tempputyöllistämistä on ollut aina, utta vaikka valehtelisikin, niin silti tilanne on parempi, kuin muutama vuosi takaperin.

Taikateppuja työllistämiseen on aika vähän, ja kukaan ei ole tässä osaton, valtion konstit on rajalliset kokonaisuudessaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yksi kelvollinen mittari on palkkasumman kehitys. Tammi huhtikuussa kasvu oli 4,5 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan. Mikä ilahduttavinta teollisuus, joka oli vielä varsin vaatimatonta otti kunnon loikan. Kasvu oli 4,9% kun se edellisvuonna oli juuri ja juuri nollan yläpuolella. Joten hallitus - elinkeinoelämän lisäksi, ansaitsee pontevat taputukset. Lisää pökköä pesään ja tavoitteeksi euroalueen ykkönen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kova on vauhti Suomessa. Katsokaa mitä Suomen suurimmassa, HaminaKotka satamassa tapahtuu paraikaa ja kaiken aikaa. Takoo historiansa parhaimpia tuloksia. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/9721ba9c-8...

Toivottavasti Trumpin johtaman Amerikan kauppasota ei tee tepposia, kun nyt menee Suomella näin lujaa. En minäkään kannata sanktiomalleja ja tempputyöllistäminen ei ole oikeaa työtä, mutta silti ei kaikesta kannata turhaa purnata.

Sinisten noin prosentin kannatuksella ei pitkälle pötkitä ja se on selvää, ettei petturin leima lähde helposti irti, jos kannatus virhemarginaali huomioon ottaen voisi olla jopa negatiivinen, mutta käytännössä pyöreä nolla. Ei entinen peruspomo Timo Soinikaan mahda huonolle kannatukselle mitään, vaikka vaalit ne lopulta vasta kaiken ratkaisee. Sitäpaitsi Timo Soinilla näyttää itsellään olevan nyt ikuinen Juudaksen leima otsassa, josta lienee myös olla vaikeaa päästä irti, vaikka laulaisi kuinka lauluja koskaan et muuttua saa. https://www.youtube.com/watch?v=SXS2TNBEuuo

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Vesa. Vauhti on kova mutta se heruttaa hyvää kasvukeskuksiin. Ja valikoidusti. Ei palkansaajalle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kokonaisuus on tietysti koko Suomen kannalta kaikkein tärkein asia olipa kasvu sitten kenen ansiota tahansa ja vaikka se näkyisi parhaiten ns. kasvukeskuksissa ja onhan noita työpaikkoja syntynyt alueellisesti jo vähän sinne sun tänne, vaikka toiset hyötyy enemmän kuin toiset, mutta saatiinhan me palkansaajatkin viime kierroksen palkkaneuvotteluissa ne prosentit. Ei se paljon näy tilipussissa, mutta sentään jotain.

Kuisma Jussi

No tilastot on emävalheita.Herra työministeri tekee loikkauksen ja hallituksen eräs jäsen ottaa hänet ilolla vastaan niin siinä käy

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#25

Olen kovin otettu tästä kaikesta huomiosta sekä blogistin että kommentoijan taholta. Ja ennustajankin lahjoja kuvattomalla Kuismalla tuntuisi olevan- tosin ne menevät täydellisesti pöpeliikköön. Siis molemmat ennustukset.

Niin ja tilastot eivät ole aina emävalheita, joten juuri mikään ei tuossa kommentissa osu kohdillee. Edes nimi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset