Arto Luukkanen

Armoa ja totuutta suomalaisille lamauhreille!

Lomalla sitä haluaisi pohtia vain mukavia juttuja. Esimerkiksi sitä, että menisiköhän sitä uimaan iltapäivänä vai söisikö jätskiä? Pitäisikö ajaa ruohoa vai lämmittäisikö saunan?

Joskus se ei ole mahdollista.

Tapasin tässä erään keskisuomalaisen taajaman torilla tutun, jonka kanssa iloinen rupattelu vei 1990-luvun lamaan ja niiden uhreihin. Hänellä oli sisäpiirin tietoa ja intiimejä selostuksia siitä miten ihmiset tekivät itsemurhia ja miten isoja omaisuuksia siirrettiin toisten haltuun.

Se oli tylyä kuultavaa.

Lyhyesti: tässä lamassa hulttiolainoja myöntäneet pankit joutuivat pulaan ja joutuivat pyytämään poliitikoilta apua. Nämä riensivät apuun ja takasivat pankkien aseman. Nämä taas kuristivat tietoisesti kannattavia firmoja konkurssiin. Pankkien lähellä olevat ”hahmot” taas riensivät takavarikoimaan ja takavarikoimaan pilkkahinnalla omaisuutta. Ahdinkoon joutuneet ihmiset tekivät itsemurhia (10 000 – 15 000) ja monet menettivät maineensa ja omaisuutensa.

Kun vuoden 1918 sisällissodan vangit saivat parissa vuodessa takaisin maineensa ja vapautensa niin monet näistä uhreista eivät ole saaneet vieläkään oikeutta.

Vielä kerran – kesäinen keskustelu EU-rahoilla pystytetyn muistomerkin ja ”Kukkenheim” häkkyrän luona oli lupsakka mutta aihe oli synkkä.

Siinä keskustellessa tuli mieleen, että tarttis tehdä jotain.

Mitä pitäisi tehdä?

 1) Tutkimus

Viisaat päättäjät epäilemättä määräisivät järjestettäväksi kansallisen projektin, jossa tutkittaisiin 1990-luvun laman tapahtumia ja sitä, kuka hävisi ja kuka hyötyi ja miten. Samalla selvitettäisiin, se kuinka paljon ihmisiä kuoli tämän takia ja oma käden kautta. Pääministerin kanslian kautta organisoitava tutkimus olisi samanlainen kansallinen projekti kuin esimerkiksi ns. sotasurmaprojekti oli.

2) Rehabilitaatio

Lainsäätäjien olisi mietittävä, miten näiden laman uhrien ihmisarvo, kunnia ja maine olisi mahdollista palauttaa. Muussa tapauksessa tämä kriisi jää jäytämään ihmisten tunnetta yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta. Käsittelemätön kriisi on – jos sallitte tällaisen Raamatullisen kielikuvan – kuin kirous meidän kaikkien päällämme. Ja näin maallisesti tulkittuna: jolleivat ihmiset voi tulla tasa-arvoisiksi ja kunnon kansalaisiksi niin miten sitten käy kun seuraava lama koittaa ja uusia ihmisiä raastetaan velkaorjuuteen?

3) Velkojen anteeksianto

Valtiovallan väkevän kouran pitäisi luoda järjestelmä, jossa annettaisiin anteeksi vielä jäljelläolevien velallisten velat. Muistatteko: ”yes we can”. AIkaa on kulunut.

Kun ministeri Jutta Urpilainen allekirjoitti Suomen antamien 5 miljardin ”takuutukset” niin meille sanottiin, että kyseessä on kannattava bisnes (Katainen). Nyt on havaittu, että lainan arvot ovat puolittuneet ja että Suomella on varteenotettava mahdollisuus joutua lunastamaan parin kymmenen miljardin Kreikka-takuudet.

Armottomuus on nykyään muotia. Kreikka ei ole saanut anteeksi mitään vaikka IWF on sitä vaatinut järjen ja normaaliuden nimessä ja hypännyt avustuskorporaatiosta ulos. Saksa ei ole kuitenkaan järkähtänyt, ja selittää nyt tyhjän päällä, että kaikki sujuu tulevaisuudessa ilman mitään tukipaketteja.

Mutta kukapa on hyötynyt? Pääosa Kreikan ”tukirahoista” on valunut suoraan Saksan pankkeihin, jotka lisäksi ovat kaapanneet mm. Kreikan lentokentät itselleen. Kreikasta on kehitetty kehitysmaa EU:n sisälle.

Olisiko meillä mahdollisuus armoon? Armahtaisimmeko me omia veljiä ja siskoja?

4) Kuka hyötyi? Restituutio?

Lamassa ei ole ainoastaan häviäjiä.

Siellä on myös voittajia, kuten Kreikka-jupakassa Saksan pankit. Myös Suomessa jotkut tahot saivat paljon ja ilmaiseksi tavaraa ja kiinteistöjä. Valtiovallan kannattaisi tarkistaa hyödynsaajat ja samalla myös miettiä keinoja palauttaa vääryydellä saatu omaisuus oikeille omistajille.

Restituutio eli palautus palauttaisi uskon poliittiseen järjestelmään.

Siihen, että valtiovalta oikeasti toimii tavallisten kansalaisten eikä kasvottomien kansainvälisten finanssijättien tai parhaassa tapauksessa niiden suomalaisten vääpelien ja kersanttien puolesta.

Totuutta, reiluutta, armoa ja ymmärrystä!

Näitä asioita ihmiset janoavat!  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tilastokeskuksen mukaan https://findikaattori.fi/fi/table/10 tuohon määrään päästään jos ynnätään vuosina 1990-2000 kaikki itsemurhan tehmeet miehet ja naiset. Ennen 1990-lukua luku oli myöskin korkea ja 2000-luvulla itsemurhan tekivät keskimäärin noin 800-1000 henkilöä vuodessa.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Ralf! Suomen Mielenterveysseuran mukaan 90-luvun takia itsemurhan teki 11 500 ja Stakesin tutkimuksen, joka lopetettiin 2002, mukaan itsemurhan 90-luvun takia teki 14 000. Tilastonkeskuksella on paljon "mielenkiintoisia" tutkimuksia, joissa "kaunistellaan" faktoja, jotka on muualla todettu kauhistuttaviksi.

Pekka Pylkkönen

Ralfilla oli erinomainen huomio. Olen itsekin ottanut annettuna että 90-luvulla itsemurhia tehtiin paljon mutta niiden määrähän kääntyi pysyvään laskuun vuonna 1990!

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Väittääkö Suomen Mielenterveysseura ja Stakes siis että kaikki itsemurhat tehtiin laman takia 1990-luvulla vai miten tuota pitäisi tulkita? Onko Stakesilla ja Mielenterveysseuralla olemassa jotain rinnakkaista tilastoa johon Tilastokeskuksella, jonka tiedot oletettavasti ovat tulleet terveydenhoitoviranomaisten kautta, ei ole ollut pääsyä?

Millä tavalla nämä itsemurhan tehneiden taustat on dokumentoitu? Miten voidaan todentaa että yhtäkkiä kaikki ns "normalit" itsemurhatapaukset loppuivat ja lamavuosien aikana tekivät itsemurhan vain yrittäjät eivätkä ylisuuria lainoja ottaneet tavalliset palkansaajat jotka jäivät kahden asunnon loukkuun?
Tämä Duodecim lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin kertoo juuri samaa mitä tuossa tilastokeskuksen tilastossa oli. En usko että tutkimuksen tehneet lähtisivät kaunistelemaan tilastoja ja varaantamaan omat maineensa akateemisina tutkijoina:
https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo98256
Mutta miksi itsemurhatilastot sitten kasvoivat niin paljon vuodesta 1985 vuoteen 1990? BKT nousi, työttömyys laski ja pankit antoivat kaikille joilla oli oma muovipussi mukana mukavasti lainaa sen enempää kysymättä. Eihän se voinut lamasta johtua kun siitä ei ollut tietoakaan kasinotalouden huumassa.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kiitos Arto! 1,5 miljoonan markan, 1988 otetusta markkavelasta ei jää 5,5 miljoonan markan suorituksilla 1989-1994, 10 miljoonaa markkaa velkaa v. 2014 eli 1,644 miljoonaa euroa - vaan kyse on törkeästä kiskonnassa ja lukuisista prosessipetoksista pankin edustajien ja heidän lakimiehensä toimesta. Kyse on ns. "laivatapauksesta", jossa pankki haali itselleen 3,9 miljoonan laivan puhtaalla 0 markalla, myi laivan etukäteen tietämälleen ostajalle ja jätti velat asiakkaalleen, vaikka pelkästään laiva kattoi velat.....ei tule päivää, että eläissäni antaisimme periksi. Siinä meni 2 mökkiä ja ykis ok -talo sekä rutkasti selvää riihikuivaa.

Boikotoikaa OP ja Nordea pankkeja - viekää rahanne muihin pankkeihin, kunnes nämä virkamiehet, joiden tehtäviin kuuluu valvoa pankkien lain noudattamista - ihan oikeasti tekevät, mitä heille on laissa säädetty.

Pistäkää politiikot lujille, miksi Suomessa ei noudateta European Convention on Human Rights tai edes tätä meidän omaa Perustuslakia tai ylipäätään lakia, jos on kyse 90-luvun uhreista?

Koko ajan ulosottojärjestelmä tuottaa yhä uusia uhreja alihintaisilla omaisuuden kaupoilla, vaikka juuri pantinhaltijan eli pankin velvollisuus on noudattaa Suomen lakia: Pantinhaltijan on säilytettävä pantin arvo.....'

Mites arvoisa hallitus meni "noin niinkuin omasta mielestä?", kun kieltäydyitte käsittelemästä 90-luvun uhrien asemaa 17.12.2017, vaikka Toimi Kankaanniemi oli perustellut ehdotuksensa erittäin hyvin?

Käsittääkö tämä hallitus ja eduskunta, että näissä alihintaissa kaupoissa on kyse törkeästä veronkierrosta Suomen valtion vahingoksi sekä tiettyjen pankkien, Arsenal - kauppojen uhrien, sekä nykyisten velanperinnän uhrien (perintätoimistojen uhrit)perintätapausten osalta?

Koko velanperintäjärjestelmä pitää romuttaa ja valvontaviranomaisten on puututtava laittomaan velanperintäjärjestelmään, sillä tämä järjestelmä on luotu 90-luvulla ja sen aiheuttamat ongelmat ovat kuin ärhäkkä syöpäkasvain, joka romuttaa Suomen taloutta sisältäpäin.

Hyvät päättäjät, politiikot ja virkamiehet - lupaan Teille, OY ST-Ltd;n tapaus ei häviä mihinkään pöydiltänne, eikä oikeusistuimista, kunnes tapaus on ratkaistu oikein ja laittomasti toimivat henkilöt ovat tuomioistuimen edessä.

Lupaan myös, että Velallisten Tuki vertaistuki -ryhmä Facessa ja Velallisten Tuki ry tulee jatkamaan taistelua, jotta Suomen 550 000 ulosoton uhria sekä veroparatiisiperintäyhtiöiden uhrit saavat oikeutta ja kohtuutta elämäänsä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos onkin pitkä taival kuljettu maassamme pimeydestä valoon, tietämättömyydestä tietoon, raakuudesta sivistykseen ja orjuudesta vapauteen, niin vielä riittää taivalta piispojen kaydessä puhdistautumassa ministereiden kanssa sisällissodan uhrien haudoilla.

Toisaalla hitsaillaan kaivonkansia kiinni ettei sieltäkään hurmahenget käy kimppuun.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi ei ole oikeusvaltio, jonka tämäkin blogi todistaa. On suurempi todennäköisyys, että tähän maahan putoaa asteroidi kuin se, että tämä blogistin esiin tuoma restituutio toteutuisi.

Mikäli haluaa tutustua 90-luvun lamaan ja pankkikriisin historiaan, niin kannattaa lukea Antti-Pekka Pietilän kirjoittama erinomainen kirja ”Pankkikirja.” Kirja julkaistiin vuonna 1995.

”Pankkien ulkomainen bruttovelka oli vuonna 1993 lähes 150 miljardia markkaa, josta SYP oli ottanut 53 miljardia, KOP 42 miljardia, Postipankki 26 miljardia, SKOP 20 miljardia ja OKO 8 miljardia. Suomen pankin valuuttavarantoon verrattuna velkamäärä oli kymmenkertainen.” (Lähde: Antti-Pekka Pietilä: ”Pankkikirja” sivu 38).

Päätekijät pääsivät kuin ”koirat veräjästä” ja katosivat ”historian hämärään.”

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo tehtyjen itsemurhien laman seurauksena on täyttä humpuukia. Suomessa, kuolleelle ihmiselle tehdään aina kuolinsyytutkimus josta kyllä selviää onko kuolema tullut oman käden kautta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paisi jos ajaa rekan alle tai kävelee junan eteen.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kokeileppa ite! Olet juuri maksanut asuntolainasi 5. lapsen isänä lähes kokonaan pois ja kas tulee 90-luvun lama ja huomaat, että Sinulta vaaditaan jo maksamasi koko velkasumma uudelleen......Asunto menee pankin takahuoneessa tehdyssä kaupassa pankin juristin ja ostajan (hyvä veli) tasan yhden markkan kauppahintaan, paitsi että 2 päivää myöhemmin se myydään 2 miljoonalla. Lue faktat niin tiedät, että Sinäkin maksat edelleen 90-luvun nyt piilopankkitukea. Eiks oo kivaa, että Suomen veromarkat, jotka kuuluvat Suomen kansan hyväksi valuvat veroparatiiseihin kuten Jeysey ja Bali? Fakta on faktaa - itsemurhista on faktatiedot, joten mustaa ei saa valkoiseksi - sorry

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Anteeksi Arto Granlund, olitko paikalla vuonna 1995, jolloin yksi kolmannen polven autokorjaamon omistaja halasi aamulla vaimoaan ja pöllytti 11 vuotiaan poikansa tukkaa, kertoen "minä keksin ratkaisun, jossa tuntia myöhemmin isoisän rakentama autokorjaamo räjähti leviten lähes puolen kilometrin alueelle. Näitä vastaavia on todellakin pitkälle yli 11000. Tässä tapauksessa uhattiin talon pakkohuutokapalla, vaikka se oli maksettu, mutta autokorjaamon pikku takaus oli viedä perheeltä kodin. Tervetuloa Arto Granlund kiertämään minun kanssani Suomea, jotta näet, miksi edelleen velkavankeutta vastaavissa tilanteissa, ihmiset edelleen ajavat päin rekkaa tms. Oletko valmis katsomaan todellista Suomea ja suomalaisten elämää silmiin?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaiman pitäisi kokeilla empatiaa....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomesta näyttää piiloagendana tehtävän sijoittajien tarpeiden kannalta maailman turvallisinta maata.

Maanantaina nähdään väliaikatulos satojen poliisien jouduttua vaihtamaan perhelomansa seisoskelemiseen Helsingin kadun kulmissa.

Käyttäjän KaukoRantala kuva
Kauko Rantala

Olen rukoillut Että Tämä järjettömyys loppuu ja päättäjät saavat ymmärryksen koko tähän asiaan -muuten tämä suomen alasajo jatkuu ja me joudumme pahempaan tilaan kuin Kreikka .

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Artolla on sydän paikallaan. Hyviä helteitä.

Jukka Mikkola, #6, mainitsi A-P Pietilän Pankkikirjan. Muistanko väärin (korjatkaa), että A-P Pietilä oli suosittu keskustelija mm. TVssa ja olikos hän Ilta Sanomien?? (vaiko jonkun talouslehden) päätoimittaja?

Pakkikirjan julkaisun aikoihin A-P katosi televisiosta ja kaikessa hiljaisuudessa hänet "ylennettiin" Sanoman omistaman Vantaa-lehden päätoimittajaksi. Osuiko ko. kirja ajan hermoon? Kirja ei saanut ansaittua huomiota. Oliko sopimatonta, että päätoimittaja alkoi tutkia kyseisiä tapahtuimia.

Tuo voi olla sattumaankin. Tietääkö joku enemmän asiasta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jokainen sietämättömään tilanteeseen ajautunut ja itsemurhan tehnyt on taakka ja häpeä tälle yhteiskunnalle. Yksikin on liikaa ja jokainen on tragedia. Hieman empatiaa pliis.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kulttuurin sivustystasoa voidaan arvioida silläkin perusteella miten hyvin ihmisarvo toteutuu, ei yksinomaan ns. taviksen kohdalla, vaan myös ylemmällä tasolla.

Mitä tänään kuuluu Pekka Himaselle, Suomen nuorimmalle filosofiantohtorille jolle pääministeri Katainen ja kulttuuriministeri Wallin järjestivät miljoona euroa Kulttuurin pelastusohjelmasta?

Oliko se harmittomampi tapa saattaa nuori mahdottoman tehtävään kuin työmies jolle pankki työnsi rahaa taskuihin perustaa oma firma?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Laitan tästä eräästä keskustelupalstasta erään kommentin:"... vähävaraisesta ja heikossa asemassa olevasta huolehtiminen on hylätty kokonaan..." Pitää olla herkkä sydän tässä asiassa. Muuten ei yhteiskunta menesty.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ei menesty pitkällä tähtäyksellä kun sydämettömyys ja häikäilemättömyys murentaa vähitellen yhteiskunnan keskinäisen solidariteetin juuret. Ikävä kyllä lyhyellä tahtäyksellä voi hetken menestyä, kuten tapahtui 1990-luvulla: maan mahtavat saavat heikompien kustannuksella tilinsä ja taseensa näyttämään upeilta, varsinkin vielä mahtavempien ulkomaalaisten silmissä. Myrkkyä ei ole helppoa saada pois, ja juuri siksi, Arto, olet oikeassa että vanhat vääryydet pitää selvittää ja korjata ennen kuin niiden kaikki uhrit ja tekijät ovat toisissa maailmoissa. Silloin myrkystä tulee poistamaton ja koittaa sen vaikutuksen h-hetki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset