Arto Luukkanen

Ay-porhot ja SDP – ruunan kummit?

Me suomalaiset omaksumme uusia keksintöjä ja sovellutuksia nopeasti ja hylkäämme vanhat jos niistä ei ole mihinkään. Ilman ongelmia. Se näkyy parhaiten maaseudun hylätyissä niittokoneissa ja puimureissa. Wanha on wanha ja siitä pitää päästä eroon.

Joissain asioissa me olemme kuitenkin vanhoillisia. Meistä suurin osa on luterilaisen kirkon jäseniä vaikka näyttää siltä, että kirkon perussanoma alkaa vääntyä tunnistamattomaksi. Samoin suurin osa meistä on ay-jäseniä, vaikka sen johdon – sen ylimystön kanta - on täysin vastakkainen tavallisten suomalaisten eduille.

STTK: ovet auki kaikille!!

Otetaan esimerkki.

STTK:n keskusjärjestön puheenjohtaja Antti Palola katsoo, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluita. Lainaan tässä Antti Palolaa – suomalaisten työläisten edustajaa - in extenso: ”Oli maahanmuutosta mitä mieltä hyvänsä, Suomi ei modernina kansainvälisenä hyvinvointivaltiona ja EU:n jäsenenä voi vetäytyä vastuustaan. Ratkaisumme ei myöskään voi olla impivaaralainen eristäytyminen ja rajojen sulkeminen. Ratkaisu on asiallinen politiikka, Palola toteaa.” (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254085-ay-puolelta-avaus-maahanmuutosta-ratkaisu-ei-voi-olla-rajat-kiinni).

Palolan mainostama asiallisuus ja järki on sitä, että hän haluaa luopua ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta työperäisen maahanmuuton tukemiseksi ja haluaa avata kaikki ovet uusille tulijoille.

STTK:n johtajiston ja suurvaikuttajien kanta maahanmuuttoon on riemukkaan hyväksyvä. ”Tulkaa kaikki tänne”.

Lyhyesti: STTK:n virallinen linja on: Suomi tarvitsee kaikki. Otamme jokaisen.

Mihin Palolaa ja ay-ponsareita tarvitaan?

Palolalla näyttää olevan hakusessa se, mitä se ay-toiminta oikein on. Vielä vanhaan aikaan ay-liike puolusti sen jäseniä ja suomalaisten työtä yleensä.

Nyt on toisin.

Nyt vuonna 2018 työläisten edustaja ja ay-johtaja vaatii omalla alallaan portteja kokonaan auki maahanmuutolle! Käytännössä tämä merkitsee sitä, että meille luodaan halpatyövoima-orjajoukko, joka on valmis tekemään työtä 1 eurolla per tunti. Työnantajille tämä on loistava mahdollisuus laskea työväestön palkkoja.

Ideana on se, että neuvottelutilanteessa työantaja toteaa, että ”meillä on ihmisiä, jotka tekevät teidän työnne jos ei miellytä”. Ja samalla vanhan työnantajatrikin mukaan erikulttuurinen ja –kielinen työntekijäjoukko ei pysty kunnnolla keskinäiseen solidaarisuuteen.

Keskustelin tässä viikonloppuna erään tehdastyöläisen kanssa (sellunkeitto). Hän totesi, että ennen tehtailla oli omat muuttomiehet jos tarvittiin ja tehdas tuli vastaan, kun oli vaikeaa. Nyt tilanne on se, että duunarin palkka on ylimääräinen menoerä (vaikka suhdanteet vetävät) ja johtajien-ponssarien palkat hipovat taivasta. Duunari oli hänen mukaansa yhtiön hierarkiassa huonompi kuin koira. Hänen sanansa – ei minun. En ole duunari eikä minusta sellaista tule – olen tiededuunari. Mutta sen voin sanoa, että tämän keskustelukumppanin sanoissa piili kokemus ja tyly todellisuus. 

SDP:n ja ay-pomojen tuhoisa epäonnistuminen – henkinen konkurssi

Tässä piilee suomalaisen ay-liikkeen ja myös SDP:n tuhoisan epäonnistumisen ydin.

Epäilen vahvasti, että ay-pomosakki ei ole halukas puolustamaan suomalaista työtä. SDP-nimistä puoluetta ja ay-liikkeen ylimystöä ei kiinnosta ,se miten sen jäsenet pärjäävät.

Duunarit on hylätty. Jätetty yksin. Laiminlyöty.

Muistan itse kun 2000-luvun alussa kirjoitin kolumneja ”Rakentaja”-lehteen. Duunarit lähettivät minulle vetoomuksia, että ay-liike estäisi ulkomaisten reppufirmojen epäreilun kilpailun ja veronkierron. Minä lähetin vetoomuksia eteenpäin mutta sain huomata, että en ollut enää tervetullut kirjoittamaan kolumneja.

Mihin ay-johtajia ja SDP:tä tarvitaan?

Kysymys kuuluu: mihin ay-liikettä ja SDP:tä tarvitaan, jos ne eivät puolusta suomalaista työtä?

Eikö heistä tule tällöin yhtä merkityksellisiä kuin – jos rohkenen lainata suomalaista sanalaskua – ruunan kummit?

Arto Luukkanen, ps.

ps. Pitäisiköhän ay-liike uudistaa?

pps. On tämä loma mukava: lämmintä on ja voipi uida))

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Kysymys kuuluu: mihin ay-liikettä ja SDP:tä tarvitaan, jos ne eivät puolusta suomalaista työtä?"

Vastaus esittämääsi kysymykseen...
ei paljon mihinkään.

Liittojen jäsenmäärä vähenee kokoajan. Alla esimerkki yhdestä yksityisestä työttömyys kassassta sekä edunvalvonnasta.
Hintaan 118€/vuosi yhteensä.

Kuka viitsii maksaa enää liittojen jäsenmaksuja saamatta vastinetta jäsenmaksuille, jotka on moninkertaiset vuodessa?

Olisiko liittojen aika pikkuhiljaa katsoa peiliin??

"YTK on perustettu 1991, ja se on jäsenmäärällä mitattuna Suomen suurin työttömyyskassa."

"YTK:n mukaan jäseniä on vuonna 2017 lähes 400 000."

Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenmaksu on sidottu jäsenyysaikaan. Liittymis- tai eroamisvuonna maksat vuosijäsenmaksusta siis vain sen osan, jonka olet ollut jäsenenä. Vuonna 2018 jäsenmaksu YTK:ssa eli kassajäsenyys on 100 € .

"YTK-Yhdistys ry tarjoaa erillistä jäsenmaksua vastaan muun muassa oikeusturvavakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja oikeudellista neuvontaa."

Täysjäsenyyteen oikeuttava YTK-Yhdistys ry:n jäsenmaksu on kiinteä kalenterivuosimaksu, joka tulee suorittaa kokonaisuudessaan riippumatta siitä, mihin aikaan vuodesta yhdistykseen liittyy tai milloin siitä eroaa. Vuonna 2018 jäsenmaksu on 18 € .

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrotko vielä miten se YTK hoisikaan sen edunvalvonnan?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Edunvalvonta hoituu siten, että "YTK-Yhdistys ry tarjoaa erillistä jäsenmaksua vastaan muun muassa oikeusturvavakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja oikeudellista neuvontaa."

YTK-Yhdistyksellä on sopimuksia asianajotoimistojen kanssa, jotka ovat erikoistuneet työaikalakeihin, työturvallisuuslakeihin sekä työehtosopimuksellisiin asioihin.

Näistä jäsen saa oikeudellista neuvontaa, ohjausta, opastusta sekä apua oikeudellisissa (esim, työtuomio oikeus) asioissa oikeusturvavakuutuksen kautta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Ei nuo ole edunvalvontaa.

Työehtosopimus on edunvalvonnan perusta.  YTK ei neuvottele siitä.

Edunvalvonnan tehtävä on parantaa liiton jäsenten toimeentuloa. YTK ei kiinnostu siitä.

Edunvalvonnan tavoitteita edistetään parantamalla liiton neuvottelemia työehtosopimuksia, vaikuttamalla työlainsäädännön sisältöön sekä valvomalla lainsäädännön ja työehtosopimusten ehtoja tehokkaasti. Tavoitteita edistetään myös nostamalla keskusteluihin jäsenille edullista teollisuus-, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikkaa muun muassa yhteiskuntavaikuttamisen keinoin.

YTK ei tee mitään noista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #8

Lainaan tässä Jounia: Entä onko se edunvalvontaa että
-Kiky meni sukkani läpi
- että STTK lobbasi Aktiivimalli1:n puolesta. Liiton ekonomisti Ralf Lund oli mallista varsin ihastuksissaan.
- että AY-liike oli aikoinaan innokas TTIP-sopimuksen kannattaja. Onneksi Donald Trump ampui alas tuon kansallisvaltioille vaarallisen sopimuksen.
- että Riku Aalto uhosi 2016, ettei aktiivimallia tule. Kyllä tuli ja tuli myös isomman liiton johtajuus ja huimasti isompi palkka.
- että Kojamo lupsahti pörssiin - ja ay-johtajat saivat sievoiset tulot?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

Miten ay-liikkeen olisi mielestäsi pitänyt toimia kikyn kanssa?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #8

Ay-liike hoitaa kyllä liiton työntekijöiden edunvalvonnan ja tekee sen erittäin hyvin. Esim Riku Aallon ja Turja Lehtosen valtavat palkankorotukset. Syynä näihin mainittiin, että herrat ovat tulppana muille liitontyöntekijöiden palkankorotuksille. Lisää rahaa kahmitaan hallinoimalla liiton jättiomaisuuksia.

Mutta missä näkyy jäsenten edunvalvonta? Painopiste ainakin on jossain muualla. Itse en ole enää maksanut vuoden 2003 jälkeeen. Enkä maksa tästä eteenpäinkään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #10

Kuka päätti niistä korotuksista?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #8

"Työehtosopimus on edunvalvonnan perusta."

Niin, Liitoissa työehtoasioista neuvottelevat työehto sopimus neuvottelijat.
Isoimmissa liitoissa on erikseen vielä sopimusalaan erikoistuneet työehto sopimus neuvottelijat.

Useassa liitossa on omat juristit, joista osa on erikoistunut työehtosopimus asioihin, osa edunvalvonnallisiin asioihin, pienemmissä liitoissa juristit hoitavat kaikki asiat.

Työehto sopimus neuvottelijat, tekevät myös näitä mainitsemisiasi asioita, eli tekevät politiikkaa työehtosopimus asioiden ohella.

YTK on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, joka ei osallistu politiikan tekoon, eikä liioin osallistu työehto sopimus neuvotteluihin.

YTK osallistuu ainoastaan jäsenistönsä edunvalvonnallisiin asioihin, sekä työttömyys kassan hoitoon, joka on myös edunvalvonnallinen asia.

Laitan alle kopioimani tekstin Teollisuusliiton tiedotteesta, koskien tyoehtosopimusta sekä sen edunnanvalvontaa koskevan kirjoituksen.

Lue huolella toiseksi viimeinen kappale, niin selviää mitä on edunvalvonta.

Juuri tätä myös YTK jäsenistönsä puolesta tekee...
Eli valvoo että työaikalakia sekä tyehtosopimuksia noudatetaan.

"Työehtosopimus eli TEs

Työehtosopimukset
Teollisuusliitto neuvottelee työehtosopimukset yhdessä työnantajaliittojen kanssa. Työehtosopimus on liiton alojen työtä määrittelevä perussopimus. Siinä sovitaan muun muassa palkasta, työajasta, sairausajanpalkasta, arkipyhäkorvauksista jne.

Työehtosopimusten ehdot ovat minimiehtoja, joita työnantajan tulee vähintään noudattaa kaikkiin työntekijöihinsä, myös kesätyöntekijöihin. Kun siis solmit työsopimusta työnantajan kanssa, pidä mielessä, että sitä ei saa sopia heikommin ehdoin kuin mitä työehtosopimus määrää. Kannattaakin aina tarkistaa työsuhteen vähimmäisehdot oman alan työehtosopimuksesta.

Teollisuusliiton jäsenet työskentelevät teollisuusaloilla, muun muassa kemianteollisuudessa, metalliteollisuudessa ja mekaanisessa metsäteollisuudessa. Katso liiton sopimusalat täältä.

Teollisuusliitto on edunvalvoja
Teollisuusliiton tehtävänä on valvoa, että sen jäsenten työpaikoilla noudatetaan työehtosopimusta. Liittymällä liiton jäseneksi varmistat taustaturvan työelämään.

Työehtosopimuksesta voit kysyä työpaikan luottamusmieheltä tai liiton toimistolta. Useimmat sopimukset löytyvät internetistä Finlexistä."

https://www.teollisuusliitto.fi/tyoelama/tyosuhtee...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #13

Olin aktiivisesti mukana liittoni ja sopimusalani tes toiminnassa sekä edunvalvonnassa toistakymmentä vuotta. Ei maksa vaivaa. Potin taskuunsa keräävät liitohen kermankuorijat. Suurin energia menikin politikointiin kuka saa minkäkin paikan ja oman ryhmän kannatuksesta huolehtimiseen. Jotain rippeitä valuu pöydän reunan yli ja niistäkin verotus nappaa suurimman osan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #13

"YTK osallistuu ainoastaan jäsenistönsä edunvalvonnallisiin asioihin"

No ei osallistu.

Miten YTK konkreettisesti valvoo yhtään mitään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

AY-liikkeen viimeaikaisia saavutuksia:
- Kiky meni sukkani läpi
- STTK lobbasi Aktiivimalli1:n puolesta. Liiton ekonomisti Ralf Lund oli mallista varsin ihastuksissaan.
- AY-liike oli aikoinaan innokas TTIP-sopimuksen kannattaja. Onneksi Donald Trump ampui alas tuon kansallisvaltioille vaarallisen sopimuksen.
- Riku Aalto uhosi 2016, ettei aktiivimallia tule. Kyllä tuli ja tuli myös isomman liiton johtajuus ja huimasti isompi palkka.
- Kojamo pörssiin.
- STTK lobbaa voimakkaan massamaahanmuuton puolesta, mikä vaarantaa Suomen kansakunnan olemassaolon kulttuurisessa ja geneettisessä mielessä ja luo maahan kehitysmaiden olosuhteita vastaavat työmarkkinat.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jouni! Nämä voisi valaa kultakirjaimin ay-liikkeen historiaan)) Jos sallit: lainaan tätä listaa - tietysti sinuun viitaten.

Aulis Saarijärvi

Keksinnöt? Kai ostetaan/otetaan valmiit keksinnöt mielellään ulkomailta käyttöön
Suomalainen ihminen, kun tekee mekaniikkaan, sähkötekniikkaan, kemiaan tai muuhun tekniikkaan alkukeksinnön, niin ei se saa täällä Suomessa suomalaiselle mitään apua!
Ei se saa apua Tekesistä, Sitrasta, innokeskuksista, eikä ainakaan pörssiyhtiöistä, joihin kaadetaan valtion verorahaa kolmatta sataa miljoonaa nimikkeissä ”innovaatiotuki, keksintötuki, kehitystuki, uusien mekanisointien tuki, tutkimustuki ….. prototyyppituki”.
Mihin keksintöihin korkeakoulujen ja yliopistojen saama kymmenen miljoonat pimitetään? En lukemallakaan löydä niiden vuosikertomuksista juurikaan mitään järkevää saadun aikaan vuodesta 1992. Voi olla henkiin herätetty asia 1950- luvulta, joka todettiin torsoksi. Meillä siihen kuitenkin ”hyvissä olosuhteissa ja henkilökemiassa” valutetaan 8 miljoonaa vuodessa! Maa- ja mettätieteen tutkinnassa tämä toistuu vuodesta toiseen.
Meitä kirjoittaa tänne nähdäkseni kolme muutakin, joilla keksintöineen on ollut minun kokemukseni, että tyhjää saa pyytämättäkin. Suomalainen keksijä saa viedä vaikkapa Keksintösäätiöön toimivan ikiliikkujan pöydälle. Hänelle tarjotaan sopimusta, että
”Otat henkilökohtaiseen vastuuseen kaikki tulevat riskit, alkukulut, toisen, kehitetymmän prototyypin valmistuksen, sitten tulemme mukaan rahoitukseen 84% osuudella omistajina ja otamme 35% kaikesta tulevasta liikevoitosta 90 vuoden ajan!”

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kerro, miksi elintaso on korkein niissä maissa, joissa on voimakas ja elinvoimainen AY-liike?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaisen vasemmiston ongelma näinä muutoksen aikoina, jolloin oppijat perivät maan oppineiden löytäessä itsensä kauniisti varusteltuina toimimaan maailmassa jota ei enää ole, liittyy Ralf Sundin ja Li Anderssonin kaltaisten seniorikielisten kyvyttömyyteen katsoa totuuttta silmiin ja myöntää työväen Suomessa olevan ja pysyvän ikuisesti juniorikielisinä, jos heistä riippuu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomalaisen vasemmiston ongelma näinä muutoksen aikoina, jolloin oppijat perivät maan oppineiden löytäessä itsensä kauniisti varusteltuina toimimaan maailmassa jota ei enää ole"

Kyllä suomalaisia työntekijöitä vielä on, varsinkin työttöminä, kukaan vain ei välitä heistä, ei edes tuo vasemmisto. Suomi tarvitsisi työttömille palkkatyötä mutta se vaatisi monista sopimuksista irtautumista ja siksi siitä ei edes puhuta.

Pekka Iiskonmaki

Suomen AY-liike on syndikaatti ja siten valtio valtiossa.

Hakaniemi on autonominen hallintakeskus Suomen valtiossa.

Minä olen kaikkea rikollisuusta vastaan. Myös järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Pekka Iiskonmaki

Jokaisen duunarin kansallinen etu olisi veroton auto, jolla pääsee turvallisesti töihin hieman kauemmaksikin.

Suomi elää vain työstä. Ei korkeista veroista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Silti sellainen Suomi on kärjessä kaikessa mittauksissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Työeläkeyhtiöissä (Varma, Ilmarinen) ay-liikkeen vaikuttajayksilöitä sosiaalistetaan seniorikieliseen rahavaltaan. Vaikuttajakiihdyttämöjä, kuten keskustapuolue kutsuu nuorisonsa koulutusohjelmia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset