Arto Luukkanen

Hylättyjen Suomi - sivuraiteen ihmiset

Kesälomalla suomalainen puhuu!

Ihmiset ottivat yhteyttä, pysäyttivät kaupassa ja kipaisivat hihasta. Turistiin niitä ja näitä. Minä ”ulukopuolinen” lähinnä vain kuuntelin ja nyökkäilin sekä tein muistiinpanoja. Paikkakuntien ihmisillä oli kipeätä asiaa omista asioista. Myös puheluita tuli runsaasti. Niitä tuli useiden puolueiden kannattajilta ja aktiiveilta sekä ihan normaaleilta ihmisiltä. Useimmilla oli hätä – joko itsen tai läheisten puolesta.

Siteeraan ja lainaan tässä näitä ihmisiä muistiinmerkintöjen mukaan. 

Viljelijän helvetti – lomailijan taivas

Kaunis suvi ei ollut kaikille kaunis.

Tämä kesä oli ”huvilamiehille” ja hupilomailijalle onnela mutta viljelijälle koettelemus. Helteinen kesä kuihdutti viljan ja ennen kaikkea näiversi rehu- ja heinäntuotannon pahasti. Useille lihantuottajille tämä merkitsee sitä, että nyt joudutaan teurastamaan karjaa, koska rehua ei riitä talveksi. Tämän vuoden viljasadolla väestö ennen olisi nähnyt nälkää. Nyt varmuusvarastoja on vähennetty – kiitos hallituksen! – ja viljaa ostellaan siksi kalliilla ulkomailta saakka. Monelle maanviljelijälle tämä merkitsee vuodeksi tulojen nollausta ja tilan joutumista yhä enemmän pankin armoille.

EU-byrokratia ei kuitenkaan tunne armoa. Päinvastoin se haluaa yleiseurooppalaisen kuivuuskriisin keskellä alentaa maataloustukiaisia.

Hylätty maaseutu matkalla rappiolle: pankit, sairaalat, kelataksit

Toinen tämän kesän trendi maaseudulla oli se, että pankkikonttorit pakkaavat laukkunsa ja muuttavat ns. taajamakuntiin (ei ihan kaikkialla).  Pankkipalvelut ovat vanhastaan olleet merkkinä siitä, että ko. paikkakunnalla on tulevaisuutta ja toivoa. Nyt ei ole enää.

Samaan aikaan terveydenhoidon yksityistäminen porhaltaa yhdessä soten kanssa eteenpäin. Se merkitsee kaupunkien sairaaloiden lopettamista. Yksityiset sairaalat kohoavat maaseutukaupunkeihin ja turha on odottaa, että niitä voisi käyttää edullisesti muutaman vuoden ylimenokausi poislukien. Katkerinta on kuitenkin se, että uusi kelataksijärjestelmä karsii yrittäjät maaseudulla. Liikuntavammaiset ovat uudessa kiperässä tilanteessa: mistä taksi kun yrittäjät harvenevat? Uusi järjestelmä on hankala ja nöyryyttävä.

 Se on ”ihan itteään perneriä”.   

Miksi ihmiset hylätään?

Karut tarinat kertovat Hylättyjen Suomesta.

Maaseudusta, joka on jätetty herran haltuun. Eurooppalaisessa katsannossa tämä on ollut trendinä jo pitkään: EU:n syrjäseudut halutaan tyhjentää ylimääräisestä asujaimistosta. Nyt se tehdään Suomessa. Se johtaa osan väestön ajamiseen sivuraiteelle. Siellä he odottavat ja odottavat; muuttavat kaupunkeihin ja odottavat. Näin syntyy osattomien ja hylättyjen Suomi, joka ei lisäänny, kun sillä ei ole tulevaisuutta. Hyvänä esimerkkinä tästä on Italia, jonka syntyvyys on EU- alueen pienin. Se on tässä kehityksessä etunenässä.

Näin poliittiselta kannalta kahden kerroksen Suomi on ollut surullisen looginen valinta. Ihmisten heitteillejättö johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että EU:ssa ja Suomenkin pankkeja kontrolloivissa angloamerikkalaisissa luottoluokittajissa kuvitellaan tulevaisuuden olevan vain kaupungeissa ja syrjäseutujen olevan olemassa vain raaka-ainetuotantoa varten.

Mikä pahinta näyttää siltä, että pääministeripuolue on hylännyt omat perinteiset kannattajansa. Tällä hetkellä nuorten markkinaliberaalien johtama puolue laskelmoi, että äänet lähtevät kaupungeista ja siksi sinne pitää panostaa.

Ehkä se oli syynä siihen, että niin moni kepulainen tuli puhumaan minulle – nuivalle ja tavalliselle PS ihmiselle asioista, joista he eivät olisi uskaltaneet hiiskua sanaakaan puoluetovereilleen.

Minä kuuntelin. Herkällä korvalla. Vähän surullisena.

Ensin pitää kuunnella ja sitten pitää toimia

Suomi on niin kallis ja arvokas asia, että sitä pitää vaalia.

Ensimmäinen reaktioni oli tietysi se, että pitäisi tehdä jotain. Ihmiset eivät ole mitään hylättyjä junia, jotka voi ajaa sivuraiteelle ja jättää sinne kitumaan. On tehtävä jotain! On saatava aikaan muutos! Valtion on tultava vastaan kuivuudesta kärsiviä tiloja – ihan tosissaan.

Ja ennen kaikkea – Hylättyjen Suomelle on annettava toivoa, mahdollisuuksia ja ehkä suoraan helpotuksia verotuksessa. Olisiko mahdollista vaikka puolittaa alvi niiltä peräkylien tiloilta ja yrityksiltä, jotka investoivat ja työllistävät. Tehtäisiinkö tällainen ”Lex MUU SUOMI” jossa tultaisiin syrjäseutuja vastaan?

Jos meillä on varaa jakaa 3,6 miljardia joka vuosi yritystukiin niin miksei meillä ole varaa tukea niitä, jotka asuvat kehä III ulkopuolella (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-jakaa-tehottomia-yritystukia-miljardeittain-viela-pitkaan/5aWJ4W2q) ja jos meillä on varaa tukea tänne tulleita noin 1-2 miljardilla  niin miksei sitten omia kansalaisia? (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001261557.html)

Ei jätetä kaveria! Toista suomalaista. Kuten ei silloinkaan jätetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Muistutetaan nyt kuitenkin, että perussuomalaiset olivat mukana tekemässä sekä uutta taksilakia että sote-uudistusta ilman vastalauseita viime kesään asti. Niin ikään Halla-aho oli menossa hallitukseen ministeriksi sanomalla, ettei hänellä ole nokakoputtamista edellä mainittuihin asioihin.

Et sitä saa mitä tilaa.

Pekka Iiskonmaki

#1
Persut on oppositiossa, kun puolue halkesi seteliselkärankaisiin ja selkärankaisiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miksi valehtelet Halla-ahon menosta ministeriksi? Hän nimenomaan sanoi ettei tule pois EU parlamentista. https://demokraatti.fi/puheenjohtaja-halla-aho-pit...

Eiköhän tuo sote-uudistus ole muuttunut moneen kertaan sen jälkeen kun PS jäi pois tai pakotettiin pois hallituksesta. Sotelle on laadittu moneen kertaan erilaisia kuvioita, joista vastuussa ovat keskusta, kokoomus ja "renkeinä" siniset.

Pekka Iiskonmaki

#7
Jiri Nieminen vasemmistolaisena puhuu niin totta kuin osaa.

Pekka Iiskonmaki

Kepu on aina vastustanut kaikkien tuotteiden vapaata myyntiä maaseudulla.

Se on suurelta osin näivettänyt myös muut palvelut.

Saksan pienet kylät voivat edelleen tarjota hyvät palvelut omille ja matkailijoille.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Saksassa se on mahdollista.)))

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paradoksaalisesti kuitenkin siellä hylättyjen Suomessa ne sivuraiteen ihmiset ovat kuitenkin pääosin tasapainoisempia ja jopa onnellisempia kuin suurten asutuskeskusten massat.

Luonto ja elämän rauhallisuus hyvin pitkälle korvaavat elinolojen niukkuuden.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ihmiset siirrettiin sivuraiteelle, kun valta poliittisesta päätöksenteosta siirrettiin yksityisille kapitalistisille yrityksille, jota Siplän hallitus nyt viimeistelee viemällä soten maalin vaikka väkisin.

Ahneus voitti, ja kun kaikki liittyy kaikkeen, kukaan ei enää myöskään ole vastuussa ilmastomuutoksesta/vesien saastumisesta.

Lainaan omaa kommenttiani:
"Esimerkiksi hiilestä todetaan, että polttaessaan loppuun hiili- ja öljyesiintymät ihminen palauttaa ilmakehään hiiltä, joka on ollut eristyksissä jopa satoja miljoonia vuosia. Ja juuri CO2 vapautumisen n o p e u s tekee epätavallisen ja todennäköisesti maapallon historiassa ennen näkemättömän.

Wikipedia on täysin samoilla linjoilla. "Meriveden odotetaan happamoituvan entisestään 7,949:ään (–0,230) vuoteen 2050 mennessä ja 7,824:ään (–0,355) vuoteen 2100 mennessä.[4]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Merien_happamoituminen

Linkin kuvasta näkyy uhanalaisimmat alueet."

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eivät ne syrjäseudut ole pärjänneet ennenkään, vaikka kuinka on aluepolitiikalla, eli setelikuormittain tuettu koko lähimenneisyys. Perussyy on se, että siellä ei osa porukasta lopunperin halua kehittyä ja muuttua, koska kuvitellaan, että mitäpä valmista sorkkimaan. Ja seuraavan sukupolven nohevimmat lähtevät heti, kun pääsevät, eli yo-juhlien jälkeen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Silloin joskus 1800-luvulla ruotsalainen piispa lähetti hakupaperit oppilaansa Lars Levi Lestadiuksen nimissä Karesuvannon papin virkaan luottaen ettei oppilas petä mestarinsa luottamusta, missä olikin oikeassa.

Viranhoidon ohessa ummikkoruotsalainen Lestadius opetteli saamea ja suomea menestyen niin hyvin että nykyinen hallitus toteuttaa lestadiolais-liberaalia politiikka antaen aina päältä lisää niille joilla jo ennestään on.

Viime vaalien alla lestadiolaisliberaalien keskustasta omaan Kansalaispuolueeseen ulostettu Paavo Väyrynen kyseli äänestäjiltä minne saisi asuntovaunun parkkeerata jotta voisi tarjota kahvia ja esitteitä liikekeskusten suljettua häneltä ovensa.

Suomen kansa marssii mahallaan, sanotaan. Tunne-elämästä viis, kaikki navan alapuolella "me too". Kaikkea ohjataan korvien välistä, kirjoitti puolestaan Sartre. Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta. Ennen niin kohtalokkaat Saksa-Ranska sodat ovat integraation myötä loppuneet.

Miksi vasemmiston kellokkaat ovat nimiltään Tarja Halonen, Maarit Feldt-Ranta ja Li Andersson?

Pekka Iiskonmaki

''Viranhoidon ohessa ummikkoruotsalainen Lestadius opetteli saamea ja suomea menestyen niin hyvin että nykyinen hallitus toteuttaa lestadiolais-liberaalia politiikka antaen aina päältä lisää niille joilla jo ennestään on.

Viime vaalien alla lestadiolaisliberaalien keskustasta omaan Kansalaispuolueeseen ulostettu Paavo Väyrynen kyseli äänestäjiltä minne saisi asuntovaunun parkkeerata jotta voisi tarjota kahvia ja esitteitä liikekeskusten suljettua häneltä ovensa.''

Heikki Rönkö räjäytti päivän sanaisen arkun. Mahtavan hyvin kerrottu totuus kepusta.

Yleisesti väitetään, että kaikki kepulaiset ovat sukulaisia keskenään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kuten hyvin tiedetään, läntinen Jumalamme kuuntelee paradoksaalisesti sekä rikasta että köyhää, niinpä hän ei ole hylännyt Paavo Väyrystäkään joka saa valtiolta vuosittain muutamia satoja tuhansia euroja sosiaalirahaa järjestääkseen nuorisolle puuhaa Pohjantähden keskuksessaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #15

#15 Onko niin?

Saako Paavo Väyrynen oikeasti EU:lta muutamia satojatuhansia euroja sosiaalirahaa?

Hän on mies, joka eläisi jo eläkkeelläänkin ruhtinaallisesti, etsii kaikki väylät toimeentulonsa turvaamiseksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #16

Suomen valtiolta yhdistykselle

http://www.pto.fi/index.html

Toimiessani nuorena virkamiehenä kauppa-ja teollisuusministeriössä kansliapäällikkö Bror Wahlroos valisti Suomea johdettavan yhdistysten kautta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #17

#17 Heikki, tapasin itsekin nuorna tyttönä Brorin, joka olisi ollut palkkaamassa minut osastolleen, muttaa Helsingin Yliopiston hallinto-osaston kamreeri, Nils Fellman, ei minua päästänyt.

Sen sijaan, hän nautti siitä, että sai nuoren, kauniin tytön, ompelemaan napin hänen sepalukseensa.

Mee too;)) Eipä ollut silloin!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Onkohan kuitenkin niin, että vain maahanmuuttajille tarkoitetut kurssit tai koulutukset ovat valtion rahoittamia ja muutoin joutuu opiskelija itse kustantamaan kaiken?
http://www.pto.fi/ajankohtaista.html

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Tietenkin Kelan opintotukea saa. Yrität sitten tästäkin vääntää rasistisen vastakkainasettelun?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Vai rasistisen vastakkainasettelun. Olet oikean moukkamainen. Sori siitä. Kas kun opintotuki maksetaan opiskelijalle, ei siis suoraan oppilaitokselle valtiontukena. Tätähän sinä et tietenkään halua ymmärtää. Ethän?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Ei se silti oikeasti tee siitä opiskelusta ’kaikki maksettava itse’ -tyyppistä. Sellaista on maksullinen opiskelu, johon ei saa opintotukea. Opintotukikin muuten keskytetään ja peritään takaisin, jos sitä ei käytä opintoihin, johon se on myönnetty.

Ulkomaalainenkin voi Suomessa saada opintotukea määrätyillä kriteereillä.

Yrityksesi rakentaa haittakansallismielinen vastakkainasettelu suomalaisten ja maahanmuuttajien välille epäonnistui täydellisesti.

Jos muuten et tykkää rasistiksi kutsumisesta, ei kannata käyttäytyä rasistisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Yrityksiä minulla ei ollut mihinkään sellaiseen suuntaan kuin yrität väittää. Kas kun avasin vain linkin opiskeluohjelmia ja niistä totesin mitkä kurssit maksavat kenelle ja mistä.

Sinä olet kyllä ihmeellinen persoona joita tapaa todella tällä alustalla ja kaikki tai ainakin enin osa näyttävät kannattavan vihreää aatetta eli myös puoluetta. Teillä on vasemmistolainen tapa haukkua tuntemattomia ihmisiä rasisteiksi. Muuten olen tekemisissä luultavasti paljon ene,,än kuin sinä ulkomailta muuttaneiden kanssa ja siitä huolimatta minulla ja heilläkin on omia mielipiteitä. Emmekä sinun mielipiteistäsi huolimatta ole rasisteja vaan sinusta sellaisia piirteitä todellakin löytyy. Sinä näytät hyväksyvän vain osan kansalaisista.

Kannattaa lopettaa tuo iönikuinen länkyttäminen ja siirtyä asialliseen keskusteluun. Varsinkin jos olet tekemisissä nuorten kanssa. Niistä kun kasvaa tämän maan tulevat päättäjät, jotka toivottavasti eivät edusta samaa katsantokantaa kanssasi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomi on väkiluvultaan pieni maa. Pinta-alaltaan suuri. Kehä kolmosen jälkeen alkaa maaseutu, jossa ihmisen näkee harvoin. Viitostietä on ajettava Joroisiin saakka (n. 300 km), nähdäkseen laiduntavia lehmiä.

Joskus tulee ajeltua lapsuuspaikkakunnalleni Leppävirralle. Matka joutuu nopeammin kuin 30 -vuotta sitten - kiitos Lahden ja Heinolan ohitustiet.

Kirkonkylä ei ole muuttunut. Engelin suunnittelema Leppävirran kirkko seisoo ylväänä ja muistuttaa pysyvyydestä. Monnin kauppa paloi, mutta nyt uusi liikerakennus on entistä ehompi. Juuri muuta uudisrakentamista en tunnista.

Osuuspankki palvelee vain kello 13.00 saakka. Kassoja on kokonaista yksi. Pankkisali kumisee komeuttaan ja tyhjyyttään.

Kesäisin, pääkaupunkiseudulle muuttaneet perheet, yrittävät löytää yösijaa sukulaistensa luota tai ovat saaneet perintönä pienen palstan, jonne kyhänneet vanhoista hirsistä olotilan. Sinne, kotiseudulle, on päästävä tunnelmoimaan.

Veljeni vanhin poika on päättänyt tulla toimeen maalla. Hän on vuokrannut kylän kaikki pellot, joilla ei enää ole alkuperäisviljelijöitä. Kylän isotalolliset ovat kuihtuneet jatkajien puutteesta. Pienviljelijöiden pellot olivat niin kivisiä, että niitä voi ainoastaan käyttää laidunmaina.

Perhe on keskittänyt rotukarjan pitoon. Muu ei kannata. Investointeja on tehtävä kaiken aikaa ja velkaa on enemmän kuin tarpeeksi.

Viimeaikoina olen kuullut, että kuivuus näivettää toimeentuloa. Onneksi sen verran on satanut, että rehu ehdittiin saada talteen.

Suomalaiset eivät välttämättä osta suomalaisia elintarvikkeita, vaan halpaa, mutta heikkolaatuista lihaa isoista kaupoista.

Onko niin, että maanviljeilijöiden energia menee ylimitoitettuun työhön, aikaa eikä voimia ole enää markkinoida tuotteitaan.

Haitaksi ei olisi, että maanviljelijöille perustettaisiin yhteinen markkinointikeskus, jossa toimisi osaavat työntekijät. Tuolle yksikölle EU:n tulisi maksaa toimintakorvausta, joka lopulta koituisi kaikkien eduksi.

Tosin, EU:lla on oltava myös varmuusrahasto, josta korvataan maanvelijelijöille kuivuudesta aiheutuneet menetykset. Lienee meidän ministeri Lepän tehtäviä nyt pikimmiten huolehtia, että myös pienemmät maanviljelysyksiköt saavat osansa.

Mutta, mitä tulee maaseudun ihmisten sivuraiteelle joutumiseen, lienee pitkälti maassamme ylläpidetty köyhdyttämistrendi. Ei vain maaseudun ihmisten kohdalla, sillä sama ja vielä pahempi nälkiinnyttäminen näkyy suurissa kaupungeissa.

Pienen asukasmäärän suuri maa, on siinä määrin hajautettu, että se kuuluisa 'yhteinen hiili' jää puhaltamatta.

Pekka Iiskonmaki

#10
Kepu on suurin syy maaseudun näivettymiseen.

Sääntely-Kepu ei antanut maaseudun kehittyä vapaasti heidän omilla ehdoillaan.

Ns. lähiruoka Leppävirralla ja muualla menee ensin kaupan keskusvarastoon satoja kilometrejä.

Sitten se tulee sieltä viikon vanhana tuoretiskiin.

K-kaupan mainos valehtelee, että lähiruoka tulee suoraan myymälään.

Ei tule.

Keskusvarasto hinnoittelee tavarat uudelleen ja pääkonttori vetää välistä 5-12% suojelurahaa myyjältä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#13 Pekka, tärkeitä huomioita, joita olisi hyvä selvittää.

Suojeluraha jäi mietityttämään. Miksi suojelurahaa, eihän me kaiketi olla mafiavaltiossa!?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

On totta, että Kepu ym. sisäisillä toimenpiteillään pahentavat syrjäseutujen asemaa entisestään. Mutta pääsyy tähän kuuluu juuri niille ulkoisille tekijöille (joiden maihinnousun sallimisessa kieltämättä sitten taas Kepu ym. toimettomuudellaan tai suoranaisella auttamisellaan on jälleen eturivissä), jotka Arto mainitsi, eli EU ja angloamerikkalaiset luottoluokittelijat. Siksi myös lähes kaikkialla EU-Euroopassa ja muuallakin, Norja poikkeuksena, on päällä sama meininki. Saksakin mukaanlukien, vain hajasijoitetun systeemin (vesipääpääkaupunkiahan ei siellä ole) pikkuisen hidastamana.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos kuunteleva ja kirjoittava Arto. Pidin. Olen vahvasti sitä mieltä, ettei Jeesus tätä tarkoittanut, antautuessaa kuolemaan meidän puolestamme. Senajan "kansanryhmä" sai, osasi saada synnittömän miehen häpeälliseen kuolemaan. Valtasiko Jeesuksen asemapaikan joku "nykykansanryhmä" jota vastaan ei saa ketään ihmistä kiihottaa? Vieläköhän on voimassa Sana: Vihastukaa, vaan älkää syntiä tehkö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset