Arto Luukkanen

Jääskeläisen salaliittoteorioita kirkkokansan rahoilla

Luin huvittuneena ”Kirkko ja Kaupunki”-nettilehden jutun: ”Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla” (https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/jumala-trump-ja-putin-kristillisen-konservatiivioikeiston-toiminta-suomessa-kulkee-samoilla-raiteilla-kuin-yhdysvaltain-evankelikaaleilla).

Toimittaja Petri Jääskeläinen on siinä tehnyt salaliittokollaasin, jossa hän pyrkii kovasti todistelemaan, että suomalaisten toiminta on sidoksissa presidentti Trump’iin ja tietysti Putiniin. Artikkelin metodi yksinkertainen:  toimittaja liittää omasta päästä -menetelmällä  erilaisia ihmisiä toisiinsa ”oikeistoksi”  ja sen jälkeen ”löytää” yhteyksiä näiden välillä. Siitä tehdään oikein kaavio. Se ei vain taida pitää paikkaansa.

Jääskeläisen hengentuotos ei ole muutenkaan mairitteleva. Osoitan omalta kohdaltani, että toimittaja ei ole ollut kovinkaan paljon yhteydessä reaalimaailmaan, ei ole noudattanut journalistin ohjeita eikä edes vaivautunut tekemään taustatyötä kunnolla. Muut tahot epäilemättä ehkä vaivautuvat korjaamaan omalta osaltaan juttua.

Faktat vs. Jääskeläisen fiktiot

Ensiksi, en ole kirjoittanut yhtään juttua varsinaisesti Oikeaan Mediaan. En ainuttakaan.

Jos herra Jääskeläinen olisi vaivautunut tarkemmin selvittämään asioita, olisi hän huomannut sen, että blogini ovat ilmestyneet aina ensin Uudessa Suomessa, johon olen kirjoittanut jo yli 10 vuoden ajan. Virhe voi johtua siitä, että Jääskeläisen ”salaliitto-vetkotin ” ei ole vielä havainnut, että toimittaja Markku Huuskon johtama Uusi Suomi ei ole mikään oikeistofoorumi. Pari vuotta sitten Oikea Media on vain alkanut lainaamaan näitä blogeja pari päivää niiden ilmestymisen jälkeen ja ripustanut ne omille sivuilleen.

Toiseksi Alfa-tv. Minulla on ollut kunnia toimittaa ”Dosentti” nimistä ajankohtaisohjelmaa jo parin vuoden ajan. Kun minua pyydettiin tekemään sinne oma ohjelma, niin sen ainoana premissinä oli, että ohjelma on korkeatasoinen, monipuolinen, journalismin ohjeisiin sitoutunut ja syvällinen. Siellä on haastateltu politiikan, kulttuurin, tieteen ja taiteen edustajia laidasta laitaan; aina kommunisteista vihreisiin saakka.

Ohjelma on saanut hyvää palautetta siitä, että siinä ei puhuta päälle, ei päsmäröidä ideologisesti eikä pyritä viemään omaa agendaa eteenpäin. Lähtökohtana on ollut, että jokaisella on oma tarinansa, jota on hyvä kuunnella. Olen pyrkinyt antamaan äänen niille, joita ei aina valtamediassa kuunnella. Ohjelman kasvaneet katsojaluvut ovat ilahduttaneet niin tekijää kuin myös kanavan johtoa.

Markku Tenhusen Alfastudio haastatteli minua Tapio Puolimatkan tapauksesta elokuussa. Ohjelma oli asiallinen ja sen lähtökohta oli tieteellisen keskustelun vapauden, akateemisen vapauden ja sananvapauden puolustaminen. Se taisi kuitenkin olla se ”trigger-tekijä”, joka laukaisi Jääskeläisen salaliitto-artikkelin julkaisun.

Jääskeläinen on myös unohtanut mainita myös sen, että Tapani Ruokasella on oma ohjelmansa Alfa-tv:llä.

Ihmettelen sitä, että kirkollisen lehden toimittaja näin leimaa kanavaa, joka on ”perhekanava”. Siellä ei kiroilla eikä siellä ole väkivaltaa. Onko se jotenkin K&K-lehden agendaa vastaan?

Miksi kirjoittaa salaliittoteorioita?

Toimittaja Jääskeläisen salaliittoteorioilla on tietysti oma vissi paikkansa mutta ei ns. journalistin ohjeita noudattavassa mediassa.

On harmillista, että Kirkko ja Kaupunki turvautuu tällaisiin sepustuksiin ja harhaanjohtavien sekä paikkaansapitämättömien väitteiden julkaisemiseen.

Olen seurannut Kirkko ja Kaupunki-lehden toimituksellista linjaa jo yli 20 vuotta. Nyt muoti-ilmiönä on taistella vanhurskaita taisteluja hyvien puolesta pahoja vastaan ts. taittaa peistä ”edistyksellisten” kristittyjen puolesta ja tasa-arvoisen avioliittokäsityksen puolesta.

Samalla kun pääkaupunkiseudulla nuori urbaani väestö on hylännyt kirkon, on K&K muuttunut yhä enemmän ääripäiden lehdeksi. Se heiluttaa ideologisen taistelun viiriä eikä oikein pohdi kuinka järkevää on lähteä ajamaan kulloisenkin ideologian vankkureilla tai antaa julkaistutilaa toisten suomalaisten älyvapaaseen leimaamiseen.

Entä jos K&K älyttömien salaliittosepustusten sijaan toimisi journalistin ohjeiden mukaan ja pyrkisi objektiivisuuteen toimitustyössään?

Arto Luukkanen

Ps. K&K lehdellä näyttää olevan ylivoimaisia teknisiä vaikeuksia julkaista tämä vastineeni kokonaisuudessaan, joten laitan sen Uuteen Suomeen. Toivon, että siitä syntyy asiallista keskustelua.

pps. Kannattaa lukea: http://timo-vihavainen.blogspot.com/

"Kirkko ja kaupunki -lehti sopinee hyväksi esimerkiksi siitä, mitä tarkoitan. Sen pilapiirtäjä Ville Ranta on jostakin syystä ottanut tavakseen esittää riittämättömän liberaaleina pitämänsä kohteet inhottavina ja verenhimoisina petoina, jotka itse asiassa nauttivat islamistisista terroriteoista, koska ne todistavat heidän mielipiteidensä oikeellisuudesta. Professori Puolimatkakin sai kunnian tulla typerän pilapiirroksen kohteeksi.

Minkäänlaista älyllistä momenttia tähän roskajournalismiin ei liity ja se muistuttaa elävästi Pravda-lehden aikoinaan harrastamaa ns. satiirista huumoria, jossa läntinen maailma kuvattiin iljettäväksi rosvojen ja moraalittomuuden pesäksi."

pps.

Jaaha. Luin vielä K&K lehden jutun ja kokeilin ihan selvyyden vuoksi korviani ja nenääni. En ollut muuttunut; en ollut brysselinkaali eikä evankelikaali vaan ihan tavallinen luterilainen.

Jäin pohtimaan sitä miksi tällaisia salaliittojuttuja sitten kirjoitetaan käsi innosta täristen ja "systemaattisen teologian metodilla". 

Ehkä siksi, että ko. lehti on ns. jäsenlehti ts. jokainen kirkon jäsen pääkaupunkiseudulla saa sen ilmaiseksi kotiinsa. Sillä ei ole ns. kaupallisia haasteita, joten se voi kirjoittaa käytännössä aivan mitä tahansa eikä sen toimittajien tarvitse hätääntyä menekin laskusta. Toisin kuin ”iso-veljensä” Kotimaa-lehti, sen ei tarvitse kuunnella kirkollista johtoa tai ihastella herätysliikkeiden merkittävää vaikutusta Suomen Siionissa.

K&K:n toimituksellinen linja on seuraillut siksi sopivan vapaasti maailman tuulia, muoti-ilmiöitä ja toimittajien poliittisia käsityksiä. Siellä on ollut ”Dingo-teologiaa”, viherteologiaa, ihmisoikeusteologiaa, genderteologiaa, ym.

Lehden henkis-ideologisen sisällön kiteyttää hyvin sen mainio pilapiirtäjä Ville Ranta, joka on vihkinyt oman terävän kynänsä hyvisten puolustamiseen ja pahisten mollaamiseen. Sen missä Ranta menettää taiteellisuudessa, huumorissa ja selvyydessä, niin hän voittaa yksioikoisessa asenteellisuudessa ja myrkyllisessä vihassaan. Samoin nykyiselle päätoimittajalle, joka ei ole saanut lehtimiehen koulutusta, journalistin ohjeiden merkitys on lähinnä vain viihteellinen.

Toisaalta, jos ajattelee sen maksajia eli kirkkokansaa niin lehti ei ehkä juuri palvele sen intressejä. Ehkä pääkaupunkiseudun seurakuntien pitäisi perustaa toinen lehti siihen rinnalle – sellainen, joka pysyisi asiassa, toimisi journalistin ohjeiden mukaan ja pyrkisi objektiivisuuteen toimitustyössään?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jännä kun Putin ohjaa jenkkejä ja koko Eurooppaa mielin määrin. Ilmeisesti koko maailmaa :)

Jaakko Heinimäki

Kirkko ja kaupungilla ei suinkaan ole teknisiä vaikeuksia vastineesi julkaisemiseen. Tarjouduimme oikaisemaan jutussa olevan tiedon, että kirjoitat Oikeaan Mediaan,kun kyse on siitä, että Oikea Media ripustaa kirjoituksiasi sivuilleen, kuten itse asian ilmaiset. Muilta osin pyysin sinua muokkaamaan tekstisi mielipidekirjoitukseksi. Mistään teknisistä vaikeuksista ei ole ollut mitään puhetta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämän blogin perusteella näyttäisi siltä, että K & K:ssa on muutakin oikaistavaa kuin tuo yksittäinen väite.
Itsereflektio on paikallaan, jos lehti jollain tasolla haluaa edustaa kristillistä ev. lut. kirkkoa ja/tai sen jäseniä sekä tasokasta länsimaista jounalismia ja keskustelua?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä blogi sisältää yhden asiavirheen oikaisun ja mielipidekirjoituksen. Itsereflektiolle ei artikkelin suhteen ole suurta tarvetta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Jaakko. Pyysin sitä, että julkaisette tämän kirjoituksen kokonaan. Se ei ollut sinusta teknisesti mahdollista kun siinä piti olla 1500 merkkiä. Minä siitä sitten ystävällisesti huomautin sitten journalistin ohjeista, joiden mukaan minulla on oikeus kunnolliseen vastineeseen, johon sinä sitten korkeakirkollisesti kehoitit haistamaan...minkä...mikä oikein se olikaan Jaakko kulta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kristilliseksi itseään väittävä taantumuksellinen sakki minne tahansa se menee änkee mukanaan jättimäisen pierutyynyn. Tähänkin kommenttiin Luukkanen vastaisi käyttämillään pierumerkeillä :)) jollen sitä ennalta näin ilmottaisi. Mutta kaikki puheenvuorolaiset kyllä tuntevat nämä merkit ja muut altrightkujeet ja roisiudet.
Kristillisiksi itseään kutsuvat taantumukselliset ovat siis kirkkoonkin asentaneet sen jättipierutyynyn.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

)) Sini - ei kristityt ole taantumuksellisia. En minä ainankaan ole)))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sini. Käsityksesi on väärä. Nyt pitää kysyä: mistä "hetsaleen kekkulista" (kaunokirjallinen ilmaisu) olet keksinyt nämä jutut?

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Oho! Nyt Artoa on alettu profiloida, kohta seurannee maalitus.
Miten edistyksellisiksi itsensä mieltävät oikeuttavat tämän
näkemysprofiloinnin. Sanoja toisen suuhun, näkemyksiä, joita kyseinen henkilö muka ajaa. Tuossakin ihan varma huti, klausuuli, jota samaa kurssia oleva Arto Luukkanen ei varmasti aja. Ainakaan ei opiskeluaikana hyväksynyt; emme tosin ole vuosiin jutelleet.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #30

En. En ymmärrä mistä he keksivät nämä jutut. )))

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Ei tarvitse paljon keksiä kun profiilissa lukee 'perussuomalaiset'. Nehän on niitä joiden mielestä hyvyys on haukkumasana. Tulee monimutkaiseksi kristinuskon ja persuilun yhdistäminen. Jää vaan noi merkit :)) Pierumerkki uusi kristillinen symboli?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luukkanen, tämä on mielipidekysymys. Jos minulta kysyt, edustat jyrkän taantumuksellisia voimia maassamme.

Kun tarkastelemme Oikean median kirjoituksia ja sinun blogejasi, olet yllättävän suurelta osin noiden muiden "Jumalan miesten" kanssa samoilla linjoilla.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Kun sanas' on vakaa, se tulevaisuuden takkaa ja kerran se sinulle palkitaan. Voimia Artolle toimia. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Kiitos Arto kiittämisestä)))

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Kiitos Arto kiittämisestä. Lasse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Pari vuotta sitten Oikea Media on vain alkanut lainaamaan näitä blogeja pari päivää niiden ilmestymisen jälkeen ja ripustanut ne omille sivuilleen."

Miksei OM lainaa minun blogikirjoituksia ja ripusta niitä omille sivuilleen? Epäilen tapaukseeni siis liittyvän ennakkosensuuria ja syrjintää...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

#7
Ehkä edustamasi ajatukset ovat jo varsin laajasti ja kiitettävän usein esillä suomalaisessa ns. valtamediassa ja YLE:ssä.
Eikö - Luukkasen mukaan - Alfa-TV:ssä pyritä antaamaan ääni myös niille ajatuksille, joita valtamediassa harvoin jos lainkaan julkaistaan, tai jotka suorastaan vaietaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Arto Luukkasen blogikirjoitukset saavat myös laajasti näkyvyyttä mm. tämän Puheenvuoron välityksellä kiitettävän usein myös karuselliin nostettuina minkä ohella hän on usein haastateltavana asiantuntijana Yle:n ajankohtaisohjelmissa ja suurimmissa päivälehdissä.

Hän on siis valmiiksi valtamedian suosiossa, mutta silti vastamediaksi profiloitunut Oikea Media antaa hänelle vielä lisää näkyvyyttä nostamalla omatoimisesti hänen kirjoituksiaan etusivunsa näkyvimmälle paikalle. Mielestäni mediakentässä on nyt olemassa Luukkasen kokoinen vääristymä - yksi auktoriteetiasemassa oleva henkilö pääsee esille sekä valta- että vastamedioissa mielensä mukaisesti kun sen sijaan tällainen tavallinen ahkera, tunnollinen ja muutenkin mukava blogisti saa kirjoitella omia ajatuksiaan pienelle, mutta uskolliselle, lukijakunnalleen, uutisvirran pimeimmässä katveikossa....

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #18

harmi juttu Juho. Symppaan sinua)))

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep, jos Artsi ei tietoisesti kerta itse linkitä blogejaan OM:ään, niin onkohan hän kuullut sellaisesta ilmaisusta kuin hyödyllinen idiootti?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Miksi ei poimi sinun blogikirjoituksia? No, ehkä se ei ole siihen tarkoitukseen OikeaMedia. Pysy WanhaWaleMediassa, jossa toimii #faktankarsastus :-)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Kuka kumman nobody on tämä Jääskeläinen?

- ei, älä vastaa retoriseen kysymykseen.

K&K edustaa sitä "edistyksellistä" (lue "taantumuksellista") metodiikkaa, jota myös agendajournalismiksi kutsutaan. Siinä mielessä se kuuluu suomalaiseen median valtavirtaan, joka ylpeänä kehuu tekevänsä "vastuullista journalismia". Allekirjoittaneelle ei vaan ole vielä täysin selvinnyt, kenelle he siitä vastaavat, vai suoraan Sorosille.

"Vastuullinen media" osoittaa jo ensimmäisistä merkeistään alkaen kunnioittavansa oppi-isiään, Glavlitia ja Goebbelsin porukoita. Sivulla vastuullistajournalismia.fi/merkki kysytään ensimmäiseksi ISOLLA "Mistä tiedät, että uutinen on totta?" -- ja vastataan "tästä merkistä". Ei, se merkki eiu ole hakaristi, se on ihan kotimainen JSN:n ja sen affiliaattien julkaisema propagandamerkki.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Artikkelin metodi yksinkertainen: toimittaja liittää omasta päästä -menetelmällä erilaisia ihmisiä toisiinsa ”oikeistoksi” ja sen jälkeen ”löytää” yhteyksiä näiden välillä. Siitä tehdään oikein kaavio. Se ei vain taida pitää paikkaansa."

Mikä kaaviossa ei pitänyt paikkaansa? Kirjoitat lähinnä itsestäsi ja siitä, että et kirjoita oikea mediaan vaan kirjoituksesi ainoastaan ripustetaan sinne(luvan kanssa varmaankin). Mutta kaavio ei koskenut sinua.

Jos pyrit kumoamaan jutun salaliittoteoriana niin et kyllä juurikaan puutu sen sisältöön. Kehut lähinnä ohjelmaasi. Oliko tämä ainoa yrityksesi kritisoida mediaa:

"Ihmettelen sitä, että kirkollisen lehden toimittaja näin leimaa kanavaa, joka on ”perhekanava”. Siellä ei kiroilla eikä siellä ole väkivaltaa. Onko se jotenkin K&K-lehden agendaa vastaan?"

Jos siis mediassa ei kiroilla tai ole väkivaltaa niin ei ole syytä kritisoida sisältöä? Aika heppoiseksi tämä mediakritiikkinä ja salaliittoteoriaksi julistamisena menee.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En lue Kirkko ja Kaupunki -lehteä, enkä katso Dosenttiakaan, mutta tartun tuohon pilapiirrosasiaan. Silloin Charlie Hebdon aikoihin käytiin täälläkin kovaa keskustelua pilapiirustusten rajoista. Varsin voimakkaita mielipiteitä sinkoili ilmassa. Persut olivat yhtä mieltä siitä, että pilapiirtäjillä pitää olla vapaat kädet pilkata ihan mitä tahansa.

Nyt Luukkanen jo on suitsimassa näitä vapauksia, kun piirrokset osuvat niin sanotusti omiin. Mistä moinen mielenmuutos?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Raimo, lue ihmeessä Kirkko ja Kaupunki -lehden artikkeli.
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/jumala-trump-ja-...

Se kuvaa hyvin kristillisfundamentalismin valtapyrkimyksiä ja Agenda Europen maihinnousuyritystä Suomessa ja Euroopassa yleisemminkin. Toki oikeamedia, TV7 ja AlfaTV ovat marginaalimedioita, mutta niiden maailmankatsomuksellinen visio näyttää kovin yhteneväiseltä.

Kirkko ei tunnu jakavan näiden taantumuksellisten tavoitteita. Sen pää-äänenkannattajan viesti tuntuu olevan se, että kirkko irtisanoutuu pontevasti sellaisten toimijoiden kuin Aito Avioliitto, Oikea Media, Patmos-säätiö, TV7, Alfa-TV ja AE toimista.

Minusta tämä oli K&K:lta suoraselkäinen, mutta myös journalistinen huippusuoritus. Jään odottamaan Ahvion ja Rahkosen vastineita. Niitä ei joutune odottamaan kauaa. Luukkaseen kalikka kilahti ikävästi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No nyt se on luettu, hetki pureskeltu luettua ja mielipide muodostettu.

Tulin itseni kanssa siihen tulokseen, että Luukkasen laittoi aiheesta blogin kirjoittamaan se, että häntä ei artikkelissa mainittu nimeltä kuin pari kertaa lyhyine saatesanoineen. Monesta muusta oli pitkähköt sepustukset oikein piirroskuvien kanssa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #23

Tämä blogi on kyllä harvinaisen kehno mediakritiikki. Tarkoitus olisi ilmeisesti osoittaa artikkeli salaliittoteoriaksi mutta hän ei saa mitään itse jutusta irti. Kehuu vain itseään ja sitä, ettei kiroile tai huuda päälle. Jää tosiaan semmoinen kuva, että tätä kriitikkoa ainoastaan harmittaa kun hän ei voi artikkelin perusteella kunnolla uhriutua mutta hän päättää yrittää sitä urheasti kuitenkin.

Meriittinä pitää mainita toisaalta tuo ilmaisu, että hän ei kirjoita Oikea Mediaan mutta hänen kirjoituksensa ripustetaan sinne säännöllisesti on jo suht lahjakasta kiertelyä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

No Kaihan sen sitten sanoi miten se on. K&K:lla on agenda.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ahvio aamulla radiossa kertoi, että K&K artikkeli on hyvä ja totuuden mukainen, tosin korjasi että konservatiiveja on kaikissa puolueissa ja Suomen historiaan on kuulunut ev.Lut kirkko , mutta piti ihmeellisenä salaliittoteoriaa Putinista ja hän itse on tuonut esille monissa artikkeleissa ja kirjoissaan Putinin aikeista länttä vastaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko tähän nyt sanottava alkuun, etten tiedä olevani mitään sukua Petri Jääskeläisen kanssa?

Luin tuon mielestäni ylipitkän artikkelin. Ei sitä voine pitää hengellisenä artikkelina, kun mitään ei perusteltu hengellisesti, siis Raamatun pohjalta. Sehän on taas K&K-lehden oma asia, jos se haluaa julkaista hengettömiäkin artikkeleita ajan ilmiöistä.

Petri J:n artikkelissa kuitenkin oli aistivinaan jakoa hyvään ja pahaan. Edellistä ei oikein nimettykään, mutta se tuntui olevan uhattuna. Pahaa taas edusti oikeisto ja helluntailaiset. Ne ainakin tuntuivat olevan pahan puolella. Jos joku saa toisenlaisen hajun artikkelista, niin kertokoon.

Ehkä tässä on vielä hyvä korostaa sitäkin, että minun mielestäni kristittyjä voi olla monissa eri puolueissa. Puolueethan pyrkivät hoitamaan maallisen regimentin asioita. Erityisesti pitänee sanoa, että pidän SDP:tä Suomen luterilaisimpana puolueena (Erkistä huolimatta). Yhdistäväksi tekijäksi näen työn jumalallistamisen. Marksilainen kristitty on toki hiukka vaikea hahmottaa, koska sehän tarkoittaa ateistista Jumalan palvelijaa.

Viitattu artikkeli kytkee K&K-lehden päivänpolitiikkaan ja valitsee puolen siinä. Tätä pidän hieman kyseenalaisena kaikkien seurakuntalaisten kustantamassa julkaisussa. Yksityiskristittynä Petri J. saa ottaa poliittista kantaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pitäisikö suhtautua vakavasti siihen, että blogisti kritisoi Kirkko & Kaupunki -lehteä sepitteellisen tarinan julkaisemisesta? Sehän nyt uutinen olisi, jos kyseinen lehti julkaisisi vain faktoin todennettavia asioita...

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Luukkanen löytää salaliittoteorian jutusta, jossa käsitellään vuosikymmeniä havaittavissa ollutta aatesoppaa. Viime aikoina se soppa on tullut enemmän muotiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaaha. Luin vielä K&K lehden jutun ja kokeilin ihan selvyyden vuoksi korviani ja nenääni. En ollut muuttunut; en ollut brysselinkaali eikä evankelikaali vaan ihan tavallinen luterilainen.
Jäin pohtimaan sitä miksi tällaisia salaliittojuttuja sitten kirjoitetaan käsi innosta täristen. Ehkä ko. lehden perusongelma liittyy siihen, että se on ns. jäsenlehti ts. jokainen kirkon jäsen pääkaupunkiseudulla saa sen ilmaiseksi kotiinsa. Sillä ei ole ns. kaupallisia haasteita, joten se voi kirjoittaa käytännössä aivan mitä tahansa eikä sen toimittajien tarvitse hätääntyä menekin laskusta. Toisin kuin ”iso-veljensä” Kotimaa-lehti, sen ei tarvitse kuunnella kirkollista johtoa tai ihastella herätysliikkeiden merkittävää vaikutusta Suomen Siionissa. K&K:n toimituksellinen linja on seuraillut siksi sopivan vapaasti maailman tuulia, muoti-ilmiöitä ja toimittajien poliittisia käsityksiä. Siellä on ollut ”Dingo-teologiaa”, viherteologiaa, ihmisoikeusteologiaa, genderteologiaa, ym.
Lehden henkis-ideologisen sisällön kiteyttää hyvin sen mainio pilapiirtäjä Ville Ranta, joka on vihkinyt oman terävän kynänsä hyvisten puolustamiseen ja pahisten mollaamiseen. Sen missä Ranta menettää taiteellisuudessa, huumorissa ja selvyydessä, niin hän voittaa yksioikoisessa asenteellisuudessa ja myrkyllisessä vihassaan. Samoin nykyiselle päätoimittajalle, joka ei ole saanut lehtimiehen koulutusta, journalistin ohjeiden merkitys on lähinnä vain viihteellinen.
Toisaalta, jos ajattelee sen maksajia eli kirkkokansaa niin lehti ei ehkä juuri palvele sen intressejä. Ehkä pääkaupunkiseudun seurakuntien pitäisi perustaa toinen lehti siihen rinnalle – sellainen, joka pysyisi asiassa, toimisi journalistin ohjeiden mukaan ja pyrkisi objektiivisuuteen toimitustyössään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luin huvittuneen Arto Luukkasen blogauksen ”Jääskeläisen salaliittoteorioita kirkkokansan rahoilla”. Blogisti oli kuitenkin pahoittanut mielensä kaikenlaisista itse kehittelemistään väitteistä. Olkiukkoja on niin monta, ettei niitä jaksa edes laskea, korjaamisesta puhumattakaan. Oikeasti Luukkasesta kerotaan artikkelissa kolme asiaa. Että ”Arto Luukkanen on luterilaiseksi papiksi vihitty kirkkohistorian dosentti”. Että hän julkaisee Oikea Media -sivustolla blogitekstejään. Sekä että hän pitää AlfaTV-kanavalla omaa ohjelmaansa. Nämä lienevät kaikki oikeita väitteitä, vaikka Luukkasen mielestä hänen blogauksensa vain ”ripustetaan” näytille mainitulla sivustolla. Epäselväksi kuitenkin jää tapahtuuko tuo tosiaan ilman blogistin hyväksyntää? Jos ei, niin näytille ripustaminen ja julkaiseminen lienevät synonyymejä.

Mikäli pahan mielen on aiheuttanut assosiaatio arvoihin joita blogisti ei allekirjoita, lienee ennemmin syytä arvioida uudelleen kenen kanssa on läheisessä yhteistyössä, kuin moittia sinänsä ansiokasta kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset