Arto Luukkanen

Vanhuksen nakki ja pyrskäys sosetta

  • Vanhuksen nakki ja pyrskäys sosetta

Mitä tarjoaisit harvinaiselle ja arvokkaalle vieraalle?

Parasta tietysti. Olipa vieras Ruotsin kuningas, Kiinan keisari tahi Donald Trump tai suurkomissaari Juncker. Tämä ajatus näkyy esimerkiksi itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Silloin pöydässä karehtivat parhaat herkut – tasavalta haluaa näyttää parastaan ja tarjoaa myös senioreille jotain. Onpa mukana muutama sotaveteraanikin. Näytiksi.

Juhlapuheiden ylevyys ei kuitenkaan mahda mitään arjen tylylle todellisuudelle. Vanhukset – nuo maan jälleenrakentajat ja kovan elämän puurtajat saavat vanhainkodeissa ja palvelutaloissa mahdollisimman niukkaa ruokaa.

Näytän ylläolevan kuvan kurjana esimerkkinä. Se taisi ilmestyä viikko sitten iltapäivälehdessä. Kun näin sen ensimmäistä kertaa niin ajattelin, että kuva oikein kiljuu "kuole pois vanhus" !

Tuli surullinen olo. Tämä on sen kansan apetta, joka on itkenyt, vuotanut verta ja taistellut Suomen puolesta. Mitä se sitten saa? Vanhuksen nakin ja pyrskäyksen sosetta. Taatusti halpaa, vegaanista ja teollista ruuan korviketta. 

Mikä odottaa meitä tulevaisuudessa?

Tälle on tultava loppu. Vanhukset kaipaavat monipuolista ravintoa, jotta pysyvät kunnossa. Valitettavasti vanhenevien seniorien tulevaisuus on tyly. Kun Sote valmistuu, niin tämän ala kilpailutetaan ja hoitokotien ruuasta otetaan irti viimeinenkin sentti. Attendo ja muut firmat tekevät laskemia niin, että paperit ratisevat. Kuka on halvin? Kuka hoitaa edullisimmin näistä yhteiskuntamme huutolaisvanhuksia ja Pöperö-Maijoja.

Arvokkaan vanhuuden tarjoaminen on meidän itsemme kunnioittamista. Se on sydämen sivistystä. Tässä asiassa ei saisi olla puolueita. Vain suomalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kunhan lainsäädäntö saadaan kuntoon, eutanasiat jaetaan halvimman tarjouksen tehneille. Nyt vain muu vanhusten hoito.

Muuten laitoin sinulle tässä pari päivää sitten sähköpostia ihan muusta asiasta. Menikö roskakoriin vai vanhentuneeseen osoitteeseen? Mitään kuittausta ei ole näkynyt.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ääk...minä katon. Minulle tulee 200 postia päivässä ja minulla on filtterit. Tarkistan))) Sorry

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Olisiko sellainen herrasmiessopimus, että itsenäisyyspäiväjuhlaa ei juhlittaisi niin pitkään kun meillä on tällaisia aterioita? jotain on keksittävä ja heti!

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Vaimo oli töissä vanhusten talolla muutaman kuukauden ja lopetti . Palasi hoitamaan mielisairaita mielisairaalaan , jossa on työuransa tehnyt. Kokeili vanhustenhoitoa vaihtelun vuoksi.

Syy miksi ei jaksanut vanhusten hoidossa oli että työtä ei voi tehdä kunnolla, resurssit ovat olemattomat. Yhdellä hoitajalla niin paljon hoidettavia ja työtä että mitään ei voi tehdä kunnolla ja rakastaen näitä arvokkaita ihmisia-vanhuksia.

Tuo Arton esimerkki ruoan tasosta kertoo karua kieltä resurssien lisäksi

Kyllä olisi kirveellä töitä - saatanan tunarihallitus

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jos asia - vanhuksemme- koettaisiin tärkeiksi, rahaa löytyisi

Kummasti sitä löytyy nykytunarihallituksella aina siihen minkä he tärkeäksi kokevat

Häpeällistä tuo vanhusten kohtelu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto sanot "Kun näin sen ensimmäistä kertaa niin ajattelin, että kuva oikein kiljuu "kuole pois vanhus" !"

Eipä paremmin voi ilmaista, kun vanhuksille tarjoillaan tuollaisia aterioita. Vanhusten tulee saada monipuolista ruokaa päivittäin. Vitamiinit ja muut elintärkeät hivenaineet ovat todella tärkeitä. Kun näitä ei ole tarjolla ruuassa sitä palvelumaksua vastaan, niin sanomasi toteutuu nopeammin. Kotihoito saattaa monissa tapauksissa olla parempi vaihtoehto, jos vanhus itse huolehtii ruoatarvikkeiden tilauksen. Muutoin ei vaan kohtalo taitaa olla saman suuntainen, jos palveluntuottaja tuo ruuan kotiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin Jorma ja Sirpa. Onko kyseessä pitkitetty & huono eutanasia?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, itse miellän tuollaisen palveluntuottamisen pitkitetyksi kärsimykseksi vanhukselle, joka ei kykene enää "eväänsä liikuttamaan" hyvin pitkään aikaan vaan makamaan sängyssä. Mahdollisesti kipua tuntien. Itse en edes katso huonoksi eutanasiaksi vaan paljon pahemmaksi.

Onko huonoa eutanasiaa? Eikös kreikan kielinen sana tarkoita hyvää kuolemaa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko karmein loppu niillä, jotka elävät terveellisesti, eivätkä kuole mihinkään sairauteen? Vuosia on jo syönyt kuvan mukaisia ruokia ja lopulta ei kye enää itse syömään ja juomaan, ei anneta ruokaa ja vähennetään nesteytystä.

Käyttäjän LauriKorkeaoja kuva
Lauri Korkeaoja

Tällähän hetkellä hoivakodit kilpailutetaan - sote-uudistuksessa taas hoivakodin asukas saisi asiakassetelin, jonka avulla hän (tai käytännössä omainen) voi valita (tai vaihtaa) parhaan hoivakodin, luulisi siinä tilanteessa esimerkiksi ruoan olevan yksi tärkeimpiä valintatekijöitä.

Käyttäjän LauriKorkeaoja kuva
Lauri Korkeaoja

Tällähän hetkellä hoivakodit kilpailutetaan - sote-uudistuksessa taas hoivakodin asukas saisi asiakassetelin, jonka avulla hän (tai käytännössä omainen) voi valita (tai vaihtaa) parhaan hoivakodin, luulisi siinä tilanteessa esimerkiksi ruoan olevan yksi tärkeimpiä valintatekijöitä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Arto, tässä on säästöjäävuoren inha huippu! Mutta löytyy sitä joka puolelta, kun katselee tarkemmin: sairaala- ja kouluaterioista, vanhusten matkakorvauksista ja eläkkeiden peitetyistä veronkorotuksista jne. jne.
Ja veden alla sitten löytyy vielä muutakin, mm. hengenvaarallisia teitä ja siltoja (EU-säästöjen erityisesti runtelemassa Italiassa jo pamahti...).
EU:n sairas finanssipolitiikka kierouttaa sitä enemmän, mitä uskollisemmin sitä seuraa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Luontaisena epäilijänä epäilen tätäkin tarinaa. Oletko nyt aivan varma, että tuo kuva on jonkun vanhustentalon ateriasta? "Se taisi ilmestyä viikko sitten iltapäivälehdessä", ei paljon anna viitteitä.

On saattanut ollakin tuo kuva iltapäivälehdessä, mutta missä yhteydessä? Kenties vain kuvituskuvana hieman värittämässä jotain juttua niin kuin tässäkin tapauksessa. Mitä juttua?

Jotenkin en vain tällä syömisellä usko, että yksi nakki ja lusikallinen jotain muusia on minkään vanhustentalon ruokalistalla.

Sen toki uskon ja kokemuksesta tiedänkin, että vanhustenhuollossa (pöljä termi, mutta olkoon) on paljon petrattavaa ja rahanpuutetta. Se on poliitikkojemme käsissä, millaisen painoarvon vanhus yhteiskunnassa saa. Näin vaalien alla painoarvo on aina korkeimmillaan. Heti ääntenlaskennan jälkeen se taas laskee sinne pohjamutiin.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tuon kuvan oli ottanut eräs vanhustenkodissa asuvan tytär, kun oli vieraillut ruokailuaikaan vanhempaansa katsomassa.

Laittanut kuvan jakoon Faceen ja muutama lehti oli tehnyt siitä jutun.

Itsekkin luin tämän jutun kun se ilmestyi, mutta en liioin muista minkä lehden julkaisemana.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Nykyhallituksen historiassa on käytetty maamme korkeimmalta poliittiselta taholta perusteluja, että jollakin ei ole arvot kohdallaan. Vanhuksia makuutetaan vaihtamattomissa vaipoissa ja makuuhaavoissa. Suomessa vanhuksia kohdellaan avoimesti ihmisarvon vastaisesti ja jopa huonommin kuin eläimiä. Tässä on mitattu nykyhallituksen arvot ihan konkreettisesti.

Suunnitelmat Sote-uudistuksessa on, että jos mahdollista, niin leikataan vieläkin kustannuksista. Helppo arvata keneltä pyritään leikkamaan vielä lisää. Hallitus on sinällään valinnut väärän uudistuskohteen, koska maamme Sote-kustannusten pienuus on hyvinvointivaltioiden pohjasakkaa. Ja se näkyy juuri vanhusten hoidossa. Siellä ei todellakaan voi laulaa, että "arvomme mekin ansaitsemme"...

Mutta, mutta. Turha valittaa, äänestäjäthän tämän homman ovat näin valinneet.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vanhustenhoiva kun ketjuuntuu, kun suuret ostavat pienet toimijat, niin kodinomaisista tuetun asumisen kodeista tulee vääjäämättä liukuhihna-vuodeosastoja. Kotiruoka vaihtuu kuvanmukaisiin valmismössöihin (Ihmetyttää muuten, että makkara on jäänyt soseuttamatta nielemisvaikeuksista kärsivälle vanhukselle).
Tuon työvoimaresurssien alimitoitus on varmasti juoni saada kantasuomalaiset pois hoiva-alalta ja tilalle riisipussilla työnsä hoitavia filippiiniläisiä. Tästähän on jo Attendon kohdalla näyttöäkin.
Vanhenevalle ihmiselle paras onnentoivotus nykyisellään lienee: "Pikaista lähtöä". Vaikkapa merkkipäivillä onnittelupuheen lopuksi lausuttuna. Ennen se oli "Pitkää ikää" tms.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Olin tukihenkilönä erään yksityisen palvelukodin asukkaalle. Noiden runsaan kahden vuoden aikana ei jäänyt epäselväksi mistä on kyse. Hyvän mutta vajaan henkilökunnan palveluiden lisäksi talo tarjosi korvausta vastaan seinät ja nipun kirjoja, pari sanomalehteä sekä kuvan kaltaisen aterian. Pyörätuolit, moottorisängyt, nostimet tulivat kuntien yhteyspisteestä. Patjan taisi omistaa Kaarinan kaupunki....

Samassa kerroksessa n. 40m:n päässä oli lääkäriasema hoitajineen. Kaverini korvat olivat vaikkuuntuneet ja vaikeutti lukuhetkiämme. Ihme kyllä sain lääkärin ja hoitajan muutaman pirullisen kommenttini takia paikalle. Tosin matka kesti heiltä pari päivää, mutta kuitenkin.....lasku tuli toki nopeammin.

Tilanne vanhusten hoidon osalta on se, että on olemassa todella tasokkaita kuntien ylläpitämiä yksiköitä, joissa olosuhteet ovat loistavat. Kysymys kuuluu miksi ja miten tämä on mahdollista?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onkohan kunnan johdossa olevilla poliittisilla puolueilla jokin merkitys? Tarkoitan noiden puolueiden painottamia arvoja eri palvelusektoreilla.

Pekka Iiskonmaki

#25
Esim. Keskusta ei ole saanut turvattua maaseudun palveluja ja elinkeinoja.

Syynä holhous ja maaseudun eriarvoistaminen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sirpa varmaan näinkin. Kaarinan talous on suht vakaa ja sellainen hallittu väestökasvu. Kaikilla kunnilla ei näin ole. Oikeasti näkisin vain yhden keinon miten asia tutkitaan. Mistä johtuu valtava ero palveluiden laadussa?

Pitäisi päästä kuittitasolla tutkimaan muutaman hoivakodin menoja ja myös tuloja. Raha on metka juttu. Tieto siitä miten ja missä se liikkuu antaa paljon vastauksia.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa on alle 700-euron vanhuuseläkkeitä.

Kuitenkin kyseinen henkilö on ollut työelämässä 40 -vuotta.

Yhdeksän ensimmäistä vuotta pyyhkäistiin pois ja sitten alkoivat pätkätyöt rakennuksilla aina eläkeikään saakka.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Juniorikielisenä yritän ymmärtää seniorikielisten politiikkaa, vaikka se on välillä vaikeampaa kuin naisten ymmärtäminen.

Naiset eivät sentään luule omistavansa hyvinvointivaltiota.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Martti. Komennttisi ei oikein liittynyt aiheeseen.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Alla linkki missä voi käydä katsosmassa kuinka vanhuksille tarjoiltavan ruuanlaatu on parantunut kolmessa vuodessa?

http://mediaoulu.fi/2015/04/vanhuksille-tarjotaan-...

2.4.2015 - MIRJA RINTALA

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Hei Arto on persu

Missä Ritalan vauhko kirjoitus persuista viipyy?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tuossa ylläolevassa annoksessa ei ole juuri vitamiineja, miltei vain tyhjiä kaloreita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset