Arto Luukkanen

Ruotsin vaalit: SD otti ison askeleen eteenpäin

Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksena Ruotsidemokraatit (SD) saivat huomattavan vaalivoiton. Odotettua rysäystä ei tullut, mutta kuten Ruotsin lehdet ja ulkomaan lehdet ovat todenneet, kyse oli poliittisesta maanjäristyksestä (https://www.svd.se/tysk-kronikor-sverige-har-forandrats--det-ar-laskigt).

Mielenkiintoisinta oli alueellinen painotus: SD saavutti ennätystuloksia Etelä-Ruotsin tietyissä paikoissa, jossa maahanmuuton ongelmat ja lähiöiden väkivalta eivät ole ehkä niin selviä uhkia mutta jossa valtaväestö kokee ne vaarallisina (Sjöbo, Bjuv, Bromölla - https://www.dn.se/val/). Rajanylityspaikka Haaparannassa demarit menettivät yli 10% ja SD sai 25%.

Demarit kuitenkin välttivät murskatappion, kun omaksuivat puolta vuotta ennen vaaleja kriittisemmän maahanmuuttoasenteen.

Kaiken kaikkiaan vaalit merkitsivät kuitenkin raikkaan ilman tuulahdusta länsinaapurin varsin ummehtuneeseen poliittiseen kulttuuriin.

Miten kootaan hallitus kun ei voida toimia parlamentaarisesti?

Blokkipolitiikka näyttää nyt tosi rumalta. Stefan Löfven on takertunut vielä valtansa rippeisiin ja ilmoitti, että ei aio erota. Hän on valmis jopa neuvottelemaan moderaatit (Ruotsin kokoomus) kanssa. Ruotsin politiikassa tämä on uutta eikä maltillinen kokoomus ole osoittanut intoa tällaiseen pelailuun.

Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että niin vihervasemmiston blokki kuin maltillisen kokoomuksen, keskustan ja kristillisten allianssi ei voi saada enemmistöä. SD on aina vaa’an kielenä.

Kuten Dagens Nyheter’in toimittaja  Hans Rosén on todennut (https://www.dn.se/nyheter/politik/mojliga-regeringar-det-talar-for-och-e...) kaikki neljä mahdollisuutta toimivaan hallitukseen ovat enemmän tai vähemmän vaikeita.

Nykyisen hallituspohjan jatkaminen näyttää mahdottomalta, kun taas nykyhallituksen peesaaminen kristillisten tai keskustan tuella ei ainakaan nyt toimi. Moderaatit taas ei saa kunnon enemmistöä edes apupuolueiden avulla ja maltillisen kokoomuksen vähemmistöhallitus taas ei seiso kovin vakaalla pohjalla. Normaalissa parlamentaristisessa mallissa oltaisiin yhteistyössä vaalien suurimman voittajan kanssa mutta sen estää taas ideologinen hyveellisyys.

Todellinen kysymys on: kumpi ottaa vallan? Moderaatit haluaisivat vaihteeksi hallitukseen ja toivovat, että demarit tällä kertaa suvaitsisivat sitä! Äänestäjien silmissä tämä on rumaa ja näyttää lehmänkaupoilta. Luottamus poliittiseen järjestelmään horjuu. Tilanne on sama kuin Saksassa. Niin CDU kuin SPD saivat rökäletappion mutta suhmuroivat yhteishallituksen, jossa on tukala olla ja jokainen kampittaa toinen toistaan. Surkea näytelmä.

Kaiken kaikkiaan Ruotsin vaalit osoittivat miten todellisuus murtautuu hitaasti kansan ja poliitikkojen tietoisuuteen. Hitaasti mutta varmasti.

Tässä väliaikanakin pitää elää.

Arto Luukkanen

PS. Kaksi hämmästyttävää asiaa: 1) minulle tuntematon peppujoogaaja ja kulmakarva-ekspertti kommentoi Ylellä Ruotsin vaaleja televisiossa. 2) Göteborgissa äänestäjille ei ollut tarjolla SD:n vaalilippuja pitkään aikaan ja että vaalisalaisuutta ei ollut, kun äänestäjä joutui julkisesti valitsemaan haluamansa puolueen kortin kaikkien näkemänä. En olisi uskonut tällaista tapahtuvan Ruotsissa. ( https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005821103.html).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Rasisteja näyttää Ruotsissa olevan jopa enemmän kuin mitä niitä on Suomessa.

Onneksi yli 80% ruotsalaisista eivät kuitenkaan sellaisia ole.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Rasisteja näyttää Ruotsissa olevan jopa enemmän kuin mitä niitä on Suomessa."

Ruotsissa on pitkä rotuhygienian ja eugeniikan perinne.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Rasisteja näyttää Ruotsissa olevan jopa enemmän kuin mitä niitä on Suomessa.
Onneksi yli 80% ruotsalaisista eivät kuitenkaan sellaisia ole."

Mielestäni kommenttisi on täysin käsittämätön. Kun ihmiset siis käyttävät demokratiassa luotua oikeuttaan ja äänestävät aivan laillista puoluetta, leimaat heidät rasisteiksi. Mielenkiintoista tässä on, että sinä et tiedä näiden ihmisten elämästä, etkä heidän ongelmistaan yhtään mitään, ja siitä huolimatta leimaat heidät rasisteiksi.

Mielestäni juttusi ovat vihapuhetta ja pahimman luokan leimaamista. Pitäisikö kaikkien äänestää siten kuin sinä haluat, silloinko he eivät olisi rasisteja ja silloinko demokratia toimisi mielestäsi?

Täysin käsittämätöntä, miten alas palsta ja jotkut kirjoittajat ovat vajonneet, ja todella täytyy ihmetellä, sallivatko palstan säännöt tuollaisen demokratiaa käyttävien ihmisten totaalisen leimaamisen?

Pekka Iiskonmaki

#1
Suomalaisia on aina pidetty Ruotsissa ali-ihmisinä.

Eikö se ole rasismia?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Vihavainen laskee keskustelun tasoa kuin vihervasemmisto kannatustaan.

Kun asiaperusteet loppuvat, mustamaalaaminen alkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämä palsta on tarkoitettu mielipiteiden esittämistä varten.

Miten mielipiteen esittäminen voi alentaa keskustelun tasoa palstalla joka on tarkoitettu mielipiteiden esittämistä varten?

Vai onko se niin että sellaiset mielipiteet jotka ovat blogistin mielipiteiden mukaisia nostavat tasoa, mutta vastakkaiset mielipiteet laskevat tasoa.

Aiemmin tämä bölogisti harrasti omille ajatuksilleen vastakkaisten mielipiteiden esittäjien bannaamista. Silloin keskustelu taisi olla todella korkealuokkaista. :)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #31

Vajoat vielä alemmas.

Esität että sinulla on oikeus leimata rasisteiksi osan niistä ihmisistä jotka käyttivät demokraattista äänioikeuttaan, äänestämällä aivan laillista puoluetta. Siksi, että olemme keskustelupalstalla, jossa sinulla on oikeus esittää mielipiteitä. Ihmisten leimaaminen rasistiksi siksi, että he käyttävät demokraattista äänioikeutta, ei ole mikään mielipide, vaan ihmisten leimaamista ja erittäin törkeä temppu, joka minun nähdäkseni julkisesti tehtynä, tulisi johtaa syytteeseen.

Ei sananvapauteenkaan tulisi kuulua muiden leimaaminen rasistiksi, eikä varsinkaan siksi, että he kävivät äänestämässä sinun mielestäsi väärää puoluetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

"Ei sananvapauteenkaan tulisi kuulua muiden leimaaminen rasistiksi, eikä varsinkaan siksi, että he kävivät äänestämässä sinun mielestäsi väärää puoluetta."

Blogistilla on oikeus bannata minut minun mielipiteeni takia.
Se mielipide ei kuitenkaan bannaamalla muuksi muutu, joten se on siinä mielessä turha toimenpide. Toki sillä tavalla, siis bannaamalla minun mielipireeni, eräiden mielestä keskustelun taso paranisi kovasti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Mielestäni blogistin ei missään tapauksessa kannata bannata sinua, koska nyt kaikki näkevät toimintatyylisi ihan avoimesti ja osaavat suhtautua siihen asiaankuuluvalla tavalla.

Mutta esität rasismijuttusi siis mielipiteenäsi. Et tunne heitä ihmisinä, et tiedä heidän äänestysmotiiveistaan mitään ja silti olet valmis leimaamaan heidät rasisteiksi suoraan. Ei kovin älykästä, vaan hyvin typerää ja ennakkoluuloista toimintaa. Joten itsesi sinä vain munaat.

Eivät kaikki Perussuomalaisetkaan ole rasisteja, vaan joukossa on monia jotka haluaisivat poliittisia muutoksia suoran demokratian suuntaan. Eli ennen kuin leimaat koko ryhmän jonkun ennakkoluulosi perusteella, sinun kannattaisi ajatella asioita hieman perusteellisemmin ja käsittää, että tämä ryhmä koostuu erilaisista ihmisistä ja heidän motiivinsa äänestää jotakin puoluetta, eivät ole sinun tiedossasi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #36

"Miten tämä kulostaa niin kovin tutulta tekstiltä?
Onko sinusta tullut nyt suvis?"

Olet varmaan lukenut vastaavan aikaisemmin jossain kommentissani. Ja toista kysymystäsi en ymmärrä.

Ja mitä noihin mainitsemiisi vihapuheisiin tulee, niin ainoa joka sellaisia tässä blogissa puhuu, olet sinä itse ja surullista ettet kykene sitä itse huomaamaan. Ihmisissä on yleisestikin se vika, että syyttävät muita, juuri siitä mitä itse tekevät ja sinussa tuo korostuu jo liiaksikin.

Mutta Vihavainen, olet mielestäni pelkkä trolli, jolla hyvin harvoin on todellista asiaa. Ja kerronpa erään esimerkin. Tällä palstalla oli aikaisemmin useita talouteen erinomaisesti perehtyneitä kirjoittajia. Joka kerta kun he ottivat esille, että yksityiset pankit luovat tyhjästä rahaa. Sinä tulit väittämään jotain muuta ja yritit ohjata keskustelun täysin muualle. Sinulle oltiin vuosien aikana laitettu kaikki mahdolliset linkit, jotka kertovat rahanluonnista, mutta siitä huolimatta tulit useita vuosia sotkemaan asiallisia keskusteluja rahanluonnista.

Eli olet pelkkä trolli ja keskustelunsotkija, joka ei oikeasti keskustele asioista asianmukaisesti. Ja en varmasti ole ainoa, joka miettii, miksi joku esitetyistä todisteista huolimatta, puhuu ihan päinvastaista?

Tämä palsta oli kolme neljä vuotta sitten maan paras ja asiallisin keskustelupalsta, jossa kirjoitti monia erittäin hyviä ja asiantuntevia eri alojen kirjoittajia. Mutta nyt tämä on mennyt kaltaistesi hiekkalaatikoksi. Eikä minulla mitään sinua vastaan ole henkilökohtaisesti, vaan ihmettelen kovasti tapaasi toimia ja motiivejasi jutella täysin omiasi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Eikä minulla mitään sinua vastaan ole henkilökohtaisesti, vaan ihmettelen kovasti tapaasi toimia ja motiivejasi jutella täysin omiasi."

Minun pitäisi siis sinun mielestäni luopua omista ajatuksistani ja valita mielipiteeni muiden ajatuksista, jotta en olisi sinun mielestäsi trolli.

Toki näin moni voisi menetellä, ja varmaan menetteleekin, jotta välttyisi erilaisilta nimittelyiltä. Toki jokainen päättää itse miten menettelee, niin minäkin.

Se ei minua niin kovasti haittaa vaikka pidät minua trollina ja nimittelet minua trolliksi. Sen takia ei kannata luopua omasta ajattelusta ja ryhtyä julistamaan jotain muiden ajatuksia, joita ei itse edes ymmärrä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #39

Nimittelen sinua trolliksi sen takia, että trollaat ja trollaajia kutsutaan trolleiksi. Enkä ole pyytänyt sinua lopettamaan ajatteluasi, mikäli näet sellaista sinulla olevan.

Mutta otetaanpa tuo edellisen viestisi loppuosa käsittelyyn ja selitetään asia huolella.

"Toki olet oikeassa. Kaikki persut ja ruotsidemokraatit ovat yksilöitä ja heillä kaikilla on omat motiivinsa äänestää näitä puolueita.
Heitä yhdistää kuitenkin se että he kaikki hyväksyvät tämän puolueen jota kannattavat ja myös sen suvaitsemattomuuden ja vihapuheet. Joten aivan viattomina ei heitä toki voida pitää jotka näitä puolueita kannattavat ja äänestävät."

Taas yleistät molempien mainitsemiesi puolueiden kaikkien jäsenten ja heitä äänestäneiden hyväksyvän suvaitsemattomuuden ja vihapuheet. Vaikket tiedä heistä etkä heidän äänestysmotiiveistaan yhtään mitään.

"Toisin on tietenkin niiden ihmisten laita jotka hakevat vaikkapa turvaa pohjoismaista. He eivät ole voineet valita alkuperäänsä tai sitä uskontoa johon ovat syntyneet, tai niitä tapoja joihin heidät on kasvatettu. Heillä ei ole samaa valinnanvapautta kuin persuilla ja ruotsidemokreeteilla, jotka eivät ole sihen uskontoon syntyneet, eivätkä ole siihen kasvatettuja, vaan itse ovat oman tiensä valinneet."

Taas ihan höpö höpöä, kukaan meistä ei ole voinut valita alkuperäänsä, uskontoaan tai mihin on syntynyt. Tullessaan länsimaihin maahanmuuttajalla on täysin samat mahdollisuudet valita kuin kellä tahansa muulla. He voivat jopa valita, elävätkö he oman kulttuurinsa mukaan vai paikallisen. Jokainen voi valita, noudattaako maan lakeja vai uskonnon määräyksiä.

Myös monet maahanmuuttajat äänestivät ruotsidemokraatteja ja varsinkin naiset, he näkevät että länsimainen kulttuuri toimii yhteiskuntana paremmin kuin heidän omansa. Eivätkä ilmeisesti halua, että olot ruotsissa muuttuvat samanlaisiksi, kuin maissa joista ovat joutuneet lähtemään pakoon. 3600 autoa paloi viime vuonna, noin kymmenen päivässä ja he juuri näkevät muutoksen, ja myös sen mistä muutos johtuu. Ei ole kenenkään etu, jos olot menevät samanlaisiksi Euroopassa, kuin lähi-idässä, ei edes sinun etusi. Tai ei sitä tiedä, autokauppiaat ja polttopulloihin bensaa myyvät, varmaan tekevät tulosta?

Valinnanvapaudesta vielä sen verran, ettei köyhä voi valita asuinpaikkaansa. Jos voisi, hän varmaan muuttaisi portugaliin, vuorineuvosten perään. Mutta rikas voi aina valita asuinpaikkansa ja jopa asuinmaansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Myös monet maahanmuuttajat äänestivät ruotsidemokraatteja ja varsinkin naiset, he näkevät että länsimainen kulttuuri toimii yhteiskuntana paremmin kuin heidän omansa. Eivätkä ilmeisesti halua, että olot ruotsissa muuttuvat samanlaisiksi, kuin maissa joista ovat joutuneet lähtemään pakoon."

Näistä sanoista voisi taaskin päätellä että sinä olisit taantunut suvikseksi, mutta se on varmasti väärä päätelmä. Sinä ruotsidemokraatit ja persut haluatte jokatapauksessa käsitellä näitä ihmisiä kuten jotain "ihmissaastaa" käsitellään jos he ovat väriltään ruskeita tai vielä siitäkin tummempia, tai jos lähtömaa tai uskonto on teidän mielestänne väärä. Ruotsidemokraattien ja persujen mielestä heiltä pitäisi rodun tai uskonnon perusteella kieltää heidän ihmisarvonsa, heillä ei saisi olla oikeutta hakea turvapaikkaa sellaisessa turvallisessa maassa, kuten Ruotsissa tai Suomessa.

Nojoo, tietenkin ruotsidemokraateilla ja persuilla ja blogistilla on oma mielipiteenvapautensa ja he saavat sananvapauden perusteella lain puitteissa vapaasti esittää oman ajattelutapansa mukaisia mielipiteitä, kuten minullakin on oma vastaava vapauteni, mikäli minua ei bannata. Onneksi kuitenkin 90% suomalaisista ja yli 80% suomalaisista eivät jaa heidän rasistista ideologiaansa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43

"Sinä ruotsidemokraatit ja persut haluatte jokatapauksessa käsitellä näitä ihmisiä kuten jotain "ihmissaastaa" käsitellään jos he ovat väriltään ruskeita tai vielä siitäkin tummempia, tai jos lähtömaa tai uskonto on teidän mielestänne väärä. Ruotsidemokraattien ja persujen mielestä heiltä pitäisi rodun tai uskonnon perusteella kieltää heidän ihmisarvonsa, heillä ei saisi olla oikeutta hakea turvapaikkaa sellaisessa turvallisessa maassa, kuten Ruotsissa tai Suomessa."

Ahaa, luokittelet siis myös minut mukaan, vaikka et tunne minua lainkaan, etkä tiedä minusta juuri mitään. Tekisi oikeasti mieli mennä tekemään rikosilmoitus jutuistasi, sen verran paksuja ne alkaa olemaan. Samalla olisi mukava katsoa ne sananvapauden rajat. Oma mielipiteeni on, että olet erittäin sairas noiden juttujesi kanssa ja on käsittämätöntä, että voit noinkin suoraan leimata henkilöitä julkisesti.

Ja vielä kerran, sinulla ei mielipiteen esittämisoikeudella, ole oikeutta leimata ihmisiä joksikin mitä luulet heidän olevan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Ja vielä kerran, sinulla ei mielipiteen esittämisoikeudella, ole oikeutta leimata ihmisiä joksikin mitä luulet heidän olevan."

Jahas. Mutta näytät tässä lauseessa unohtaneen mitä sanoit edellisessä lauseessa.

"Oma mielipiteeni on, että olet erittäin sairas noiden juttujesi kanssa ja on käsittämätöntä, että voit noinkin suoraan leimata henkilöitä julkisesti."

Ja tämäkö ei ole leimaamista, vai onko sinulla siihen leimaamiseen joku oikeus jota minulla ei ole?

Sinun mielestäsi olen siis mielisairas trolli, jonka haluat haastaa oikeuteen siksi että pidän ruotsidemokraatteja ja nykypersuja rasisteina, samaan tapaan kuin mm. siniset, jotka erosivat puolueesta juuri siksi.

"Mielisairailla trolleilla" ei näköjään sinun mielestäsi saisi olla mielipiteitä eikä vapautta ilmaista omia mielipiteitään.

No, jos olen mielisairas, se ei ainakaan minua itseäni haittaa.

Trollauksesta syyttäminen on täyttä puppua, sillä sanon vain mitä ajattelen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #46

Syyttelet ja leimaat täällä minua, ilman minkäänlaisia perusteita. Joten toiminta on hyvin sairaan ihmisen toimintaa.

Keskustan Riikka Moilanen joutui juuri eroamaan, kun leimasi päihdeongelmaiset ihmisroskaksi. Saman voisi tehdä sinulle, poistaa kokonaan palstalta, aiheettomien syyttelyiden ja leimaamisten takia.

Ei tuo kyllä aikuisen täyspäisen ihmisen toiminnalta näytä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #48

kaima esittää nyt vihatäyteisiä vuodatuksia. Pyydän häntä nyt lopettamaan ja muuttamaan sävyä. Uskon hyviin tapoihin keskustelussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Pyydän häntä nyt lopettamaan ja muuttamaan sävyä."

Blogistin tahto on blogin laki.
On valitettavaa ettei sävyni sovellu sinun blogiisi.

Mutta jos lopetan, en voi muuttaa sävyäni,
joka on täällä sama kuin kaikissa muissakin blogeissa
ja joka on aika monelle muulle blogistille aika hyvin sopinut,
luluunottaamatta tietenkin perussuomalaisia,
joiden taholta olen usein houtunut bannatuksi.

Siksi vain loetan,
mutta en muuta sävyä,
koska en tahdo että kaima joutuisi minut bannaamaan
siksi ettei minun sävyni ole hänen blogiinsa sopiva.

Jatkan siis samalla sävyllä omassa blogissani
ja niiden blogistien blogeissa joille minun sävyni sopii.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #51

Ei muuta kuin Vuorisaarna ja rakkauden kaksoiskäsky niin hyvä se siitä tulee kaima hyvä. Ei ärvelletä, ei ymmärretä väärin. Muista kaima hyvä: viha kaventaa ja rakkaus laventaa)))

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

2010 - luvun lopulla Euroopan suvaitsevaisimmissa maissa, Ruotsissa ja Saksassa, suvaitaan demokratiaa vähiten kun kansa äänestää väärin. Kuten toisaalle kirjoitin tässä kohtaa Soini voi olla oikeassa, vallassa pysytään kynsin ja hampain (kuten Merkel Saksassa) ja hitsari ei eroa ja demarit jatkavat taivaltaan seinää päin.

ps. Oli niin mehevä luonnehdinta "minulle tuntematon peppujoogaaja ja kulmakarva-ekspertti" että melkein googlasin ja katsoin mistä on kyse kunnes ryhdistyin enkä antanut periksi kiusaukselle, YLe, yöks.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

))) merkillinen juttu tämä asiantuntija))

Pekka Iiskonmaki

#2
Kuvaus oli niin tarkka, että toimittajasta ei voinut erehtyä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mielenkiintoisia kuvioita tosiaan. Ruotsin sosialidemokraatit saivat yli 28%:n kannatuksen, mutta Löfvenin jatko pääministerinä on silti vaakalaudalla. Toki laskua edellisiin vaaleihin on kolmisen prosenttiyksikköä, mutta silti.

Toiseksi eniten ääniä saanut kokoomus jäi lähes kymmenen prosenttiyksikön päähän ja vasta pronssille ylsi ruotsidemokraatit.

Uskon tykönäni, ettei tuo ruotsidemokraattien reilu 17 prosentin kannatus tyydytä Åkessonia alkuunkaan, vaikka muuta esittää. Villeimmät veikkasivat 25 prosenttia ja suurimman puolueen asemaa.

Saas nähdä, mitä tuolla tuloksella saavat aikaan, kunhan postiäänetkin on saatu laskettua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomi voisi luopua vaikeaksi osoittautuneesta itsenäisyydestään ja anoa pääsyä takaisin Ruotsin maakunnaksi.

Paavo Väyryseltä MEP-paikan perineelle pohjoispohjalaiselle Mirja Vehkaperälle on valittu neljä avustajaa sekä ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi yläsavolainen Ossi Martikainen.

Jokunen vuosi sitten Ossi kertoi Akavan johtaja Sture Fjäderille Facebookissa kannustaneensa juoksija Annemari Sandellia kotikylänsä Lapinlahden kisoissa tämän äidinkielellä. Kuultuaan kättentaputuksia päänsä yläpuolelta hän on alkanut opiskella teologiaa Joensuun yliopistossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

SVT tarjoaa karttapohjaisen vaalitulospalvelun, jossa saa näkyviin saman paikkakunnan kaikki kolme vaalitulosta. Mainittu Haaparanta on sikäli erikoinen, että paikallistasolla on tullut jopa takkiin SD:lle, mutta parlamenttivaaleissa kertomaasi tapaan:
https://valresultat.svt.se/2018/12583.html

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Hitaasti, mutta varmasti, voimalaitospadotkin täyttyvät ja täytetään, mutta, kylläpä sitten onkin energiaa, moneksi vuodeksi. Kiva, kiva!
Siunaten Sinua ja Rakkaitasi, Lasse.

Ilkka Huotari

Ruotsi on demokratian kehitysmaa (anteeksi, kehitysmaat). Ilmeisesti 2019 tuo vaalilippukäytäntö muuttuu. https://www.nykysuomi.com/2018/09/10/vaalitarkkail...

Toivoa tulevaisuudesta kuitenkin on:

"Ruotsidemokraatit ylivoimaisia Skånessa"
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018091022011902...

Itse kokonaistuloshan (17,6) oli aikamoinen pettymys, ainakin minulle. https://thumbs.gfycat.com/WaterloggedSoulfulFlea-s...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt vaan ruotsidemokraatit hallitukseen, vaikka ne ei sinne haluakaan, kun kohtalo on sen jälkeen jyrkkä kannatuksenlasku.

Populistit eivät halua päättämään, ne tykkää ennemmin huudella oppositiosta, eikä vastuu paina.

Nyt vaan sinne hallitukseen, niin nähdään kuinka tiukassa se kannatus on, vaan eipä menisi aikaakaan kun kannattajat kiljuisivat takinkäännöistä :)

Persujen tie on opettavainen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

no mitä muuta uutta sinulle petteri kuuluu??))))

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä ihmeempiä, naureskelen tuolle mukajytkylle, ja toivon samaa tulevaisuutta kuin persuille, eli hallitukseen ja sitten siitä pienpuolueeksi.

Toisekseen naureskelen tuota blogiasi ''Kun toimittaja valehtelee ja salainen poliisi suhmuroi'' joka taas kerran persutyyliin ei perustunutkaan yhtään mihinkään, niin että jos olet asiaa seurannut, niin sielläkin tilanne on hieman toinen. Ja tilenteet siellä jatkuvat, kun äärioikeisto hyökkäilee juutalaisia vastaan.

Että sellaista huumoria on taas tänään tarjolla.

Miten itsellä, onko samppanjat juotu ja Ruotsin liput salossa :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

olin autolla niin ei shampanjaa))) Ruotsin lippuja heiluteltiin ja vuoden 2019 vaalivoittoa ennakoitiin))) kansa tietää petteri hyvä, kansa tietää)))

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin tietää, demarit voitti vaalit :)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Demarit ja Kokoomus tekevät hallituksen. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Eivät Kokoomus ja Demarit alennu Ruotsidemokraattien pompoteltaviksi.
Näin helppoa se on.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ainahan on muita vaihtoehtoja. Eikös US:n uutissivuilla ole esillä vaihtoehtoa, että keskustalipilaarit menevät vihervassarihallitukseen?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ihan näin yksinkertainen ei asia ole, sillä kokoomuksella ja demareilla puuttuu yhdessäkin 5 paikkaa ehdottomasta enemmistöstä. Eli jokin täytepuolue tarvitaan silti. Ja kun kummallakin on niitä omassa blokissaan useampia, ei olisi helppoa ratkaista mikä otetaan ja mitkä jätetään rannalle.

Lisäksi jo nyt laskuvauhdissa oleville "suurille" ei ole kivaa julkisesti myöntää ettei niiden välillä olekaan suuria eroja vaan oikeat erot ovat vain SD:n kanssa. Vauhti alas vain kiihtyisi, kuten nyt Saksassa.

Todennäköisempää onkin, kuten Arto esittää, että yksi blokki tulee "suvaitsemaan" (toleroimaan) toista pelastamalla näennäiskilpailijansa aina, kun epäluottamuslause uhkaa. Kyse on lähinnä roolien jaosta, mistä kyllä voi tulla oikeaakin riitaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Viimeinen julkisuudessa ollut tieto oli se, että 340 autoa olisi poltettu Ruotsissa. Tämänkin perusteella olisi jo luullut Svea-mamman täysin heränneen, mutta mamma tuntuu olevan edelleen unentokkurassa. Odotin Ruotsidemokraateille yli 20 %:n kannatusta näissä vaaleissa.

Tero Ala-Tuuhonen

Ruotsalaisten haastattelua katselin TV:ssä. Ihmiset kauhestelivat kun asuinalueilla on nykyään räjähdyksiä, ampumista, pahoinpitelyjä, ryöstöjä, tuhopolttoja, joukkoraiskauksia ja pahoinpitelyitä vaikka kuinkapaljon. Seuraavassa lauseessa he sanoivat ettei he ainakaan SD:tä äänestä, koska he ovat niin kauheita. Sanoisin että sitä saa mitä tilaa. Ruotsi tukehtuu pakolaisiinsa. En tiedä tukehtuuko englanti ennen Ruotsia - se jää nähtäväksi. Suvaitsevaiset tekevät karhunpalveluksen lapsilleen ja koko yhteiskunnalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Takkia Ruotsidemokraatit itselleen ompelivat, mutta tuluskukkaro tuli.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onpa hyvä, että netti ja some toimivat. Tässä neljät edelliset vaalit SD:N kannalta:

2006 --- 2,9 %
2010 --- 5,7 %
2014 --- 12,9 %
2018 --- 17,6 %

Elon matematiikan mukaan kannatus on kuusinkertaistunut 12 vuodessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

1998 kannatus oli 0,37%. Ovat siis 48-kertaistaneet kannatuksensa 20 vuodessa!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #29

#29. Kiitos avusta, Max Stenbäck!

Ehkä tuo nousu, johon viittasit, johtuukin siitä, että ne kuuluisat natsit on savustettu pois SD:sta ja siten perustaneet oman autojenpolttopuolueensa, tai piilottelevat muissa puolueissa?

Olisivatko jo Anna Löövin takana verenhimoista kostoa vannomassa ja valmiina liittoutumaan Ruotsin alkuperäisen eli kansallisen sosialistisen puolueen ja sen pj. Löfvénin kanssa? :-)

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Hupaisaa seurata, kun demari toisensa jälkeen eri medioissa kertoo kuinka Ruotsin parlamentaarisen historian huonoin tulos on voitto tai urpilaisittain "torjuntavoitto".

Miksi ei voida reilusti myöntää, että takkiin tuli ja normitilanteessa puheenjohtaja saisi lähteä aivan varmasti? Toiset vaalit ja kannatus laskee kuin lehmän häntä. Nykytilanteessa Lövfen saa istua paikallaan, jotta ei kenelläkään vaan "paljastu", että itse asiassa otettiin pataan ja urakalla.

Jos Stefan ei saa hallitusta aikaan, hän jättää paikkansa puheenjohtajana hyvin nopeasti; joko omasta tahdostaan tai opastetusta omasta tahdostaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitä SD tekee pienellä nousullaan Ruotsin parlamentissa? Ehkä Ruotsissa seurataan Suomen kehitystä, missä nyt on nähty äärioikeiston kannatuksen huippu?

Käyttäjän MarjaWolski kuva
Marja Wolski

"Kuka hurraa tyytyväisenä natsismin uudelle tulemiselle?" kysyy Janne Kejo.

En ainakaan minä. Toivottavasti on muitakin!

Massapsykoosi on pelottavaa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ihme sekoilua näissä vaalijärjestelyissä ja vaalisalaisuutta ei käytännössä ollenkaan. Nämä eivät olleet demokraattiset vaalit eikä demokratiasta ole tietoa edelleenkään, kun ruotsidemokraatit, joita kuitenkin, melkein joka viides äänesti, on uhattu jättää täysin vailla vaikutusmahdollisuutta. Ruotsin laiva kääntyy hitaasti, mutta se kääntyy kuitenkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ruotsin parlamenttivaaleissa on tullut ilmi äänestystuloksia koskeva virhe, jonka paljastuminen kasvatti punavihreän blokin etumatkaa porvariblokkiin nähden. Tällä hetkellä punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa.

Alkuperäisen alustavan vaalituloksen mukaan punavihreät olisivat saaneet 144 paikkaa ja porvarit 143 paikkaa. Keskustapuolue menetti kuitenkin yhden paikan ruotsidemokraateille.

Virhe johtui siitä, että yksi äänestysalue oli sekoittanut toisiinsa parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset. Ruotsalaiset äänestivät sunnuntaina kolmissa vaaleissa yhtä aikaa. Maassa pidettiin samaan aikaan parlamenttivaalit, kuntavaalit ja maakäräjävaalit.

Lopullinen vaalitulos ratkeaa vasta keskiviikkona, kun ulkomailta ja ennakkoäänestyspaikoilta postitetut äänet päästään laskemaan. Porvariblokin valtapuolueella maltillisella kokoomuksella on ulkoruotsalaisten keskuudessa vankka kannatus, joten porvariblokilla on vielä toivoa tuloksen muuttumisesta heidän edukseen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset