Arto Luukkanen

Saksan hallituskriisi ja hyvisten jenkka

Tosiasiat ovat vallanpitäjille epämiellyttäviä yllätyksiä.

Niitä ei voi kiistää eikä kiistämättömiä tosiasioita voi oikein edes tulkita parhain päin. Pahimpia tosiasioita ovat numerot, joita on vaikea käännellä niin, että siitä ei jää kiinni. Jutustelun jäljet ovat lyhyet vaikka eräs suomalainen ministeri yrittikin kerran vääntää eduskunnalle, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista olisi myönteisiä vaikka itseasiassa kymmenen prosenttia oli myönteisiä.

Hallitus voi kuitenkin selvitä tosiasioista, mikäli media on valtion taskussa. Näinhän kävi Neuvostoliitossa. Julkista sanaa hallitsi Glavlit-niminen virasto, joka sai käskyt ja ohjeet puolueen keskuskomiteasta.

On myös mahdollista, että media itse liittoutuu silmien ummistajien kanssa ja kieltäytyy näkemästä faktoja. Syntyy harvinaislaatuinen ns. hyvisten käsikynkkä, jossa ihmisiä kasvatetaan pois pahasta kohti hyvää. Kaikissa näissä tapauksissa media ei kykene täyttämään journalistisia periaatteitaan.

Saksan mediajenkka

Saksassa tanssitaan nyt ns. ”tosiasiat kiistävää jenkkaa”.

Kiista koskee sitä mitä tapahtui Chemnitzissä mellakoiden aikaan ja miksi.

Kertomuksen pahis on Saksan liittotasavallan federaation tiedusteluviraston  (Verfassungsschutz) johtajan Hans-Georg Maaßen. Saksan kokoomushallituksen sosiaalidemokraatit haluavat maan tärkeimmän tiedustelupäällikön päänahkaa yhdessä oppositopuoleiden ja eräiden CDU-laisten kanssa.

Syy tähän voimakkaaseen reaktioon on siinä, että Hans-Georg Maaßen pahoitti saksalaisen hyvä-median mieltä toteamalla Chemnitzin mellakoista, että hän ei ole havainnut mitään kohuttuja ”kiihotusjahteja”. Vielä arveli hän erästä niitä kuvaavaa videota mahdolliseksi väärennykseksi -ja mikä pahinta epäilemällä median kertomusta asiasta.

Kyseinen lausunto oli ”synti antifasisimin pyhää henkeä vastaan” ja näin Hans-Georg Maaßen’in kohtalona oli joutua Chemnitzin tapahtumien syntipukiksi. Maaßen’in oma lievä varomattomuus vielä helpotti asiaa. Vaadittaessa todisteita videon väärennöksestä hän ei ole halunnut palata asiaan, eli todistetta väärennyksestä ei liene löytynyt.

Mutta median yksipuolisesta kohusta huolimatta –tai ehkä juuri sen vuoksi- poliittinen taistelu ” Maaßen’in tapauksesta” on kehittynyt yhtä mittavaksi kuin sekavaksi uhaten kaataa äärimmäisillä voimanponnistuksilla kesällä pelastetun hallituksen.

Saksan suuressa koalitiossa demarit ovat nyt linnoittautuneet niin vahvasti erovaatimuksen taakse, että heidän on ilman kasvojenmenetystä vaikea peräytyä. Mutta Maaßen’ia lähellä olevat Baijerin kristillissosiaalit (CSU) eivät myöskään voi sallia itselleen kasvojenmenetystä, ja kaikkein vähiten Baijerin lähestyvien vaalien alla. Baijerissa AfD:n suosion kasvu muutenkin on kaatamassa CSU:n viisikymmenvuotisen ehdottoman enemmistön ”vapaavaltionsa” parlamentissa.

Sisäisissä ristiriidoissa on kansleri Merkelin CDU. Mutta Merkel itse on ollut hyvin hiljaa ja vakuuttanut että asia hoidetaan vaarantamatta hallitusta – mutta pystyykö hän tähän? Onko kyseessä jo ympyrän neliöinti, vai löytyykö taas jokin ihmeellinen kompromissi viime hetkellä?

Mutta tänään on perinteisen angloamerikkalaismieleinen Welt-lehti väittänyt, että Algeriassa valtiovierailulla oleva Merkel olisi jo päättänyt, että Maaßen erotetaan.

(https://amp.welt.de/politik/deutschland/article181555878/Umstrittener-Verfassungsschutzchef-Merkel-hat-sich-entschieden-dass-Maassen-gehen-muss.html).

Onko tässä kyseessä pahantahtoinen, painostukseen pyrkivä ankka, vai oikea salakanavien tieto? Jännitys huomista kohti joka tapauksessa tihenee Saksassa.

Merkelillä on oikeus erottaa Maaßen, mutta se merkitsisi samalla epäluottamuslausetta hänelle luottamuslauseen antaneelle CSU-johtajalle, sisäministeri Horst Seehoferille. Kesän kuvio CSU:n ”potkaisemisesta” ulos hallituksesta ja korvaamisesta vihreillä on jälleen palannut välkkymään Berliinin poliittiselle taivaalle.

Saksan hallituksen taival näyttää todella vaivalloiselta parhaassakin tapauksessa. Siihen sopii Matteuksen evankeliumin sana: ”jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitautuu itsensä kanssa, pysy pystyssä”.

Näkikö Maaßen väärin ja onko hän natsi?

Saksan demarit sekä ns. Gutmensch-piirit yhdessä Antifan äärivasemmistolaisten kiihkoilijoiden kanssa ovat siis sotajalalla tiedustelujohtajan tuhoamiseksi. Häntä syytetään yhteyksistä äärioikeistoon ja oikeiston symppaamisesta.  Ja taustalla näkyy myös yhä avoimemmin valtataistelu Verfassungsschutz’in sisällä. Maaßen ei ole sen oma kasvatti ja hänen linjansa, että pitää voimia säästelemättä tarkkailla maahantulleita pakolaisryhmiä ei ole miellyttänyt kaikkia sen ”vanhoja kaadereita” kummisetineen.

Ulkomaantiedustelun (BND) edellinen johtaja Gerhard Schindler sen sijaan on tullut koko arvovallallaan Maaßenin tueksi (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/bild-talk-zum-groko-zo...).

Perusteita syytöksille ei näytä olevan. Tiedustelujohtajan makuuhuoneessa ei tiettävästi ole natsiregalioita eikä hänellä ole käsivarsinauhaa. Hän on vain virkansa puolesta keskustellut AfD:n edustajien kanssa eikä mitään näyttöä hänen hitlerismistään ole. On vain osapuoli, joka haluaa verta ja potkuja. Ja sitten niitä, jotka eivät halua kärjistää tilannetta.

Merkel on todella vaikeassa tilanteessa. Huomisia uutisia Saksasta kannattaa seurata. Kuten edellisessä tätä asiaa käsittelevässä blogissani totesin, että hallituksen lopullinen hajoaminen voi tapahtua Baijerin vaalien lähestyessä (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260235-chemnitzin-sisallis...).

Suomen sote-ähkyssä koriseva hallitus?

Suomelle, joka peesaa Saksaa tämä merkitsee poliittista kriisiä. Sipilän saattohoidossa ja terminaalivaiheessa oleva hallitus saattaa sekin kaatua tämän prosessin ohessa. 

Kokoomus saattaa äityä irrottamaan sote-ähkyssä korisevan Sipilän hallituksen piuhat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saksassa on todellakin meneillään poliittinen kriisi, josta Merkelillä taitaa olla vaikea päästä ulos. Kuuntelin eilen illalla MTV:n uutisia, jossa uutisoitiin Saksan tilanteesta ja lähinnä kansalaisten näkökulmasta.
"UUTISJUTUT: ULKOMAAT SU 16.9.
Saksassa oikeistopopulistinen puolue nousussa" linkki videotallenteeseen;

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/976708

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”On vain osapuoli, joka haluaa verta ja potkuja.” Tuo nyt on silkkaa valehtelua. On tullut toteennäytetyksi, että tiedustelujohtaja antoi lausuntonsa po. videosta näkemättä sitä. Hän on sen itsekin myöntänyt. Sivistysmaissa on tapana, että tuollaisen kämmin jälkeen korkea virkamies joutuu eroamaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuota tapahtumaa tuntuu kaikkein eniten vähättelevän Suomessa persut.

Natsisympatioita, vai jotain muuta ihmeellistä ajattelua?

Ei vaan ymmärrä mistä näitä persujen aivopieruja tulee.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos Maassenin asemassa oleva henkilö haluaa politikoida,niin silloin pitää hypätä politiikan puolelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys ei ole siitä, onko Maassen "natsi" vai ei. Maassen meni levittelemään salaliittoteorioita "bulevardilehteen" ilman, että olisi ollut asiasta yhteydessä Saksan hallitukseen.

Tätä kohua ennenkin Maassen oli jo kiistelty hahmo.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

))) kumman verenhimoista väkeä täällä taas hyppää))) Kovasti pitäisi erota ja saada ehkä pieni häpeärangaistus?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tartte, kunhan käyttää järkeään, ja puhuu totta. Kaikkiin mv-lehtien tapaisiin juttuihin ei parane uskoa, kysy vaikka mestariltasi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

petteri hyvä lue lehtiä...ei ainoastaan iltalehteä...ja ulukomuankielisiä...se kannattaa aina.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Niin minäkin. Ja petterille hyvä kristillinen ohje: korkki kii))) kohtuus kaikessa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Huvittavinta näissä suomalaisissa Saksan asioista kommentoivissa persuissa on se,että he eivät edes tiedä,mikä on se lehti,mistä minä poimisin linkkejä,jos olisin persu.Se löytyy Saksan lentokentiltä ja rautatieasemilta aivan myyntilistojen kärkisijoilla olevien joukosta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Mauri hyvä en lainkaan eppäile vilipittömyyttäsi ja melekosta tietorikkauttasi. Kelpo Maurimme haluaa itselleen yhden ideologisen totuudenlähteen, johon luottaisi sitten kuin pukki suuriin sarviin maailman pahuutta vastaan. Mutta Maari Maari hyvä...kun vuan se mualima ei ole yksioikoinen kuin Anttolan suora))) Pittää miettiä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Potkuthan siitä sitten tuli. Ei auttanut edes dosenttitason natsimorsianten mesoaminen tällä Suomessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei potkut vaan ylennys. Valtiosihteeri on ministeristä seuraava virka-asteikossa.
Merkelin hallitus on pelastettu, kun löysivät kompromissin, jossa kaikki saivat jotakin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

käsittämättömän typerä kommentti Esa Mäkinen)))

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset