Saksan hallituskriisi ja hyvisten jenkka

Tosiasiat ovat vallanpitäjille epämiellyttäviä yllätyksiä.

Niitä ei voi kiistää eikä kiistämättömiä tosiasioita voi oikein edes tulkita parhain päin. Pahimpia tosiasioita ovat numerot, joita on vaikea käännellä niin, että siitä ei jää kiinni. Jutustelun jäljet ovat lyhyet vaikka eräs suomalainen ministeri yrittikin kerran vääntää eduskunnalle, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista olisi myönteisiä vaikka itseasiassa kymmenen prosenttia oli myönteisiä.

Hallitus voi kuitenkin selvitä tosiasioista, mikäli media on valtion taskussa. Näinhän kävi Neuvostoliitossa. Julkista sanaa hallitsi Glavlit-niminen virasto, joka sai käskyt ja ohjeet puolueen keskuskomiteasta.

On myös mahdollista, että media itse liittoutuu silmien ummistajien kanssa ja kieltäytyy näkemästä faktoja. Syntyy harvinaislaatuinen ns. hyvisten käsikynkkä, jossa ihmisiä kasvatetaan pois pahasta kohti hyvää. Kaikissa näissä tapauksissa media ei kykene täyttämään journalistisia periaatteitaan.

Saksan mediajenkka

Saksassa tanssitaan nyt ns. ”tosiasiat kiistävää jenkkaa”.

Kiista koskee sitä mitä tapahtui Chemnitzissä mellakoiden aikaan ja miksi.

Kertomuksen pahis on Saksan liittotasavallan federaation tiedusteluviraston  (Verfassungsschutz) johtajan Hans-Georg Maaßen. Saksan kokoomushallituksen sosiaalidemokraatit haluavat maan tärkeimmän tiedustelupäällikön päänahkaa yhdessä oppositopuoleiden ja eräiden CDU-laisten kanssa.

Syy tähän voimakkaaseen reaktioon on siinä, että Hans-Georg Maaßen pahoitti saksalaisen hyvä-median mieltä toteamalla Chemnitzin mellakoista, että hän ei ole havainnut mitään kohuttuja ”kiihotusjahteja”. Vielä arveli hän erästä niitä kuvaavaa videota mahdolliseksi väärennykseksi -ja mikä pahinta epäilemällä median kertomusta asiasta.

Kyseinen lausunto oli ”synti antifasisimin pyhää henkeä vastaan” ja näin Hans-Georg Maaßen’in kohtalona oli joutua Chemnitzin tapahtumien syntipukiksi. Maaßen’in oma lievä varomattomuus vielä helpotti asiaa. Vaadittaessa todisteita videon väärennöksestä hän ei ole halunnut palata asiaan, eli todistetta väärennyksestä ei liene löytynyt.

Mutta median yksipuolisesta kohusta huolimatta –tai ehkä juuri sen vuoksi- poliittinen taistelu ” Maaßen’in tapauksesta” on kehittynyt yhtä mittavaksi kuin sekavaksi uhaten kaataa äärimmäisillä voimanponnistuksilla kesällä pelastetun hallituksen.

Saksan suuressa koalitiossa demarit ovat nyt linnoittautuneet niin vahvasti erovaatimuksen taakse, että heidän on ilman kasvojenmenetystä vaikea peräytyä. Mutta Maaßen’ia lähellä olevat Baijerin kristillissosiaalit (CSU) eivät myöskään voi sallia itselleen kasvojenmenetystä, ja kaikkein vähiten Baijerin lähestyvien vaalien alla. Baijerissa AfD:n suosion kasvu muutenkin on kaatamassa CSU:n viisikymmenvuotisen ehdottoman enemmistön ”vapaavaltionsa” parlamentissa.

Sisäisissä ristiriidoissa on kansleri Merkelin CDU. Mutta Merkel itse on ollut hyvin hiljaa ja vakuuttanut että asia hoidetaan vaarantamatta hallitusta – mutta pystyykö hän tähän? Onko kyseessä jo ympyrän neliöinti, vai löytyykö taas jokin ihmeellinen kompromissi viime hetkellä?

Mutta tänään on perinteisen angloamerikkalaismieleinen Welt-lehti väittänyt, että Algeriassa valtiovierailulla oleva Merkel olisi jo päättänyt, että Maaßen erotetaan.

(https://amp.welt.de/politik/deutschland/article181555878/Umstrittener-Verfassungsschutzchef-Merkel-hat-sich-entschieden-dass-Maassen-gehen-muss.html).

Onko tässä kyseessä pahantahtoinen, painostukseen pyrkivä ankka, vai oikea salakanavien tieto? Jännitys huomista kohti joka tapauksessa tihenee Saksassa.

Merkelillä on oikeus erottaa Maaßen, mutta se merkitsisi samalla epäluottamuslausetta hänelle luottamuslauseen antaneelle CSU-johtajalle, sisäministeri Horst Seehoferille. Kesän kuvio CSU:n ”potkaisemisesta” ulos hallituksesta ja korvaamisesta vihreillä on jälleen palannut välkkymään Berliinin poliittiselle taivaalle.

Saksan hallituksen taival näyttää todella vaivalloiselta parhaassakin tapauksessa. Siihen sopii Matteuksen evankeliumin sana: ”jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, eikä mikään kaupunki tai talo, joka riitautuu itsensä kanssa, pysy pystyssä”.

Näkikö Maaßen väärin ja onko hän natsi?

Saksan demarit sekä ns. Gutmensch-piirit yhdessä Antifan äärivasemmistolaisten kiihkoilijoiden kanssa ovat siis sotajalalla tiedustelujohtajan tuhoamiseksi. Häntä syytetään yhteyksistä äärioikeistoon ja oikeiston symppaamisesta.  Ja taustalla näkyy myös yhä avoimemmin valtataistelu Verfassungsschutz’in sisällä. Maaßen ei ole sen oma kasvatti ja hänen linjansa, että pitää voimia säästelemättä tarkkailla maahantulleita pakolaisryhmiä ei ole miellyttänyt kaikkia sen ”vanhoja kaadereita” kummisetineen.

Ulkomaantiedustelun (BND) edellinen johtaja Gerhard Schindler sen sijaan on tullut koko arvovallallaan Maaßenin tueksi (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/bild-talk-zum-groko-zo…).

Perusteita syytöksille ei näytä olevan. Tiedustelujohtajan makuuhuoneessa ei tiettävästi ole natsiregalioita eikä hänellä ole käsivarsinauhaa. Hän on vain virkansa puolesta keskustellut AfD:n edustajien kanssa eikä mitään näyttöä hänen hitlerismistään ole. On vain osapuoli, joka haluaa verta ja potkuja. Ja sitten niitä, jotka eivät halua kärjistää tilannetta.

Merkel on todella vaikeassa tilanteessa. Huomisia uutisia Saksasta kannattaa seurata. Kuten edellisessä tätä asiaa käsittelevässä blogissani totesin, että hallituksen lopullinen hajoaminen voi tapahtua Baijerin vaalien lähestyessä (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260235-chemnitzin-sisallis…).

Suomen sote-ähkyssä koriseva hallitus?

Suomelle, joka peesaa Saksaa tämä merkitsee poliittista kriisiä. Sipilän saattohoidossa ja terminaalivaiheessa oleva hallitus saattaa sekin kaatua tämän prosessin ohessa. 

Kokoomus saattaa äityä irrottamaan sote-ähkyssä korisevan Sipilän hallituksen piuhat.

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu