Arto Luukkanen

Taloustsunami edessä – ja me riidellään

Vuonna 2004 suomalaisia kohtasi pahin rauhanajan suuronnettomuus – 179 meikäläistä turistia kuoli samalla kun yli 200 000 paikallista menehtyi. Syy oli tsunamin, joka syntyi kun Intian valtameressä sattui maanjäristys.

Merkillisin ilmiö oli se, että metsän eläimet ja norsut tajusivat kyllä tulevan katastrofin ja pyrkivät korkeammille paikoille. Ihmiset taas olivat rauhallisia ja hörppivät aamukahviaan ilman huolen häivää.

Relaavat turistit eivät kummastelleet sitä, että meri vetäytyi aluksi kauas; päinvastoin vanhemmat innostivat lapsiaan keräilemään simpukoita ja menivät itsekkin tallustelemaan paljastuneelle merenpohjalle. Kunnes oli liian myöhäistä.

Vuoden 2008 kurimus edessä?

Meitä näyttää odottavan samanlainen tsunami.

Pörssikurssit ovat laskeneet tällä viikolla hälyttävästi ja näyttää siltä, että sijoittajat Kiinassa valmistautuvat USA:n ja Kiinan kauppasotaan. Viisaimmat keräävät pääomia talteen ja valmistautuvat tulevaan taloustsunamiin (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/wall-streetin-lasku-kiihtyi-pahaksi-sukellukseksi-oljyn-hinta-halpenee-raskaasti/9a987263-9e8a-3e74-82ef-1e1a03d25f9a; https://www.wsj.com/articles/markets-tumble-across-asia-led-by-tech-as-growth-worries-dominate-1539225820; https://www.wsj.com/articles/after-wall-street-turmoil-what-investors-can-expect-when-u-s-markets-reopen-1539258973).

On todennäköistä, että tulevassa taloustsunamissa osakkeet Aasiassa ja Euroopassa kärsivät ja samalla myös öljyntuottajat kokevat isoja tappioita. Kyseessä saattaa olla samanlainen talouskurimus kuin vuonna 2008.

Silloin USA:n keskushallitus pelasti omilla toimillaan pankit ja EU:n jäsenmaat pelastivat Saksan ja Ranskan pankit. Nyt näitä lihaksia ei enää ole.

On enemmän kuin mahdollista, että taloustsunami murskaa tavallisten ihmisten talouden koroilla, massatyöttömyydellä ja vararikoilla. Lopulta veronmaksajat maksavat kalliin samban. Kuten ennenkin.  

Meillä riidellään kuin lapset

Suomessa juodaan kahvia ja ollaan rauhallisia. Mikäli tuleva taloustsunami iskee meihin, tapahtuu se puolen vuoden viiveellä – aivan kuten vuonna 2008. Yhtä-äkkiä markkinat vain sulavat alta ja vienti ei vedä samalla kun korot nousevat ja ihmiset laittavat luukkuja kiinni.

Päinvastoin meillä riidellään. Ay-liike käy kuin riivattu SDP:n vaalikampanjaa lakkoilemalla ja eikä hallitus kykene vetämään älyttömiä ehdotuksiaan pois. Pääministeri vain katselee eteenpäin sumein silmin. Emme anna periksi. Emme neuvottele. Emme puhu. Emme ymmärrä.

Samalla kun hallitus rehentelee sillä, että meillä eletään lyhytaikaisen nousukauden huumassa, se ei kykene näkemään markkinoiden ”heikkoja signaaleja”.

Ensi viikolla näytellään tämän työmarkkina-vaalitaisto näytelmän lapsellisin osa. Ajatustyhjiössä työskentelevä hallitus vetoaa siihen, että parlamentti hallitsee – ei ay-liike. Pidetään luottamuslauseäänestys ja leikitään ”hei-me-ollaan-vielä-puoli-vuotta-hallitus” leikkiä.

Tämän keekoilun ja arvovallan puolustelun kruunaa se, että hallituksessa on puolue, joka ei todella edusta ketään. Miten kukaan voi nyt vedota parlamentin enemmistöön kun hallitus ei todellisuudessa edusta enemmistöä!

Meidän päättäjämme ja ay-liike ovat nyt yhtä huolettomia kuin Intian tsunamin edellä kahvia hörppivät turistit. Pelataan lakkopelejä ja rallatellaan mediaan parlamentarismista!

Nyt pitäisi osata tulkita ajan merkkejä. Nyt ei auta se, että on saanut leikiskellä valtion pelimerkeillä liikemiestä – nyt pitää olla valtiomies. Edessä on kovat ajat. Nyt ei voi perua tai vatuloida.

Nyt pitää katsoa tulevaisuuteen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä kauemmin vatvomme onnettomuuksiamme, sitä suurempi on niiden voima vahingoittaa meitä. "Voltaire

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Pääministeri vain katselee eteenpäin sumein silmin. "

Njaa mun mielestä pääministeri koko kautensa ajan laittanut Suomen taloutta paremmin talous tsunamia kestävään kuntoon .

Irtisanomisen helpottamisen muutoskin on eteenpäin katsomista kirkkain silmin .

Ei kirkkaita juonein silmin :)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun finanssikriisi istee taas, niin saamme sitten kuunnella seuraavatkin 10 vuotta Etelärannan ja Matti Apusen (oli aamulla TV:ssä) todistelua siitä, kuinka suomalainen Ay-liike ja yleissitovuus sekä vahva irtisanomissuoja ovat syynä näihin finanssikriiseihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailma on palaamassa normaalikorkojen aikaan. Toissapäivänä jenkkien 10 vuoden paperin korko oli 3,2 %.

Tämä merkitsee sitä, että seuraavalla hallituksella on yllättäen muutaman miljardin ylimääräiset säästöt tehtävinään. Tämä merkitsee myös sitä, että velkarahoin tapahtunut yksityinen kotitalouksien kulutus vaihtuu aiempien velkojen maksuun.

Saa sitten nähdä, mitä seuraava maailmantalouden töyssy tämän lisäksi tuo tullessaan jo ensi vaalikaudella.

Onnea vain seuraavalle pääministerille, joka on tähän asti kunnostautunut sekarotuisessa haukunnassa ja suklaanjakamisessa.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Arto Luukkaselta jälleen hyvä ja taviksen kaaliin perille menevä kannanotto. Tämä nykyinen poliitikkojen ja liikemiesten korruptoitunut verkosto pitää hajoittaa. Tapahtuuko se ilman sotia onkin sitten toinen juttu. Donald Trump on saanut kokea tämän jo karkeasti (vaikkei mikään pulmunen välttämättä olekaan) vaihtaessaan korruptioukkoja takavasemmalle. Juha Sipilä ja presidentti Sauli Niinistö voisivat tulla ulos kaapista ja kertoa kokemuksistaan ja sanoa mielipiteensä tästä verkostosta? Tai ehkä se jää lopulta Arto Luukkasen ja meidän tavisten tehtäväksi!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yksi asia jota olen ihmetellyt aina, kun ns. asiantuntijatkin tulevat politikoimaan taloustilanteesta on se, miksi yksikään puoluesteva "jeesustelija" uskalla sanoa ääneen euron syytä ja vaikutusta. Eurosta kun nimenomaan johtuu poliittisten päätösten tekemisen vaikeus ja varsinkin, kun ay-liike on vastahankainen melkeinpä jokaiseen ehdotukseen, jolla Suomen taloutta voitaisiin harminisoida muihin hyvin pärjääviin jäsenmaihin. Vaikkapa esimerkiksi Sakssaan, joka vetää kaiken hyödyn eurosta itselleen.

Euroon liittyminen oli suuri virhe suomalaisilta päättäjiltä, koska olihan jo etukäteen tiedossa ettei ay-liikkeen kanssa ole helppo tehdä talouteen vaikuttavia päätöksiä. Etenkin vielä se, kun tehtävät päätökset eivät ole edullisia palkansaajille, siis työläisille (palkkakustannusten on joustettava sisäisessä devalvaatiossa).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sirpa, Suomen ay-liike lupasi rahaliittoon liittymistä päätettäessä yhtä ja toista, mutta petti lupauksensa. Varsinainen vastuuton tyriminen tehtiin lopullisesti palkankorotuksineen 2007 vuoden jälkeen aina vuoteen 2015 asti.

Suomen työmarkkinat lienevät maailman jäykimmät, ainakin OECD:n mukaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Nyt pätkii. Siis minulla. Mitä ay-liike silloin lupasi ja millä valtuuksilla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Et kertonut lähemmin noista lupauksista, jotka on petetty (toki tiedän niistä). Ei silti, että sillä on merkitystä, koska sisäisen devalvaation keinot oli tiedossa. Ne tuotiin varsin selvästi esille eduskuntakeskusteluissa.

Niinpä ihmettelen edelleen, miten ihmeessä ay-liike ei vieläkään ymmärrä ja käsitä, ettei poliittiset lakot/mielenilmaisut ole tätä päivää euroaikana. Hallitusten on toimittava, jotta talous pyörii eurosta huolimatta. Nämä sisäisen devalvaation keinot jäivät käyttämättä kaiken aikaa eurovaluutan aikana. Nyt sitten tekee kipeää varmasti seuraavienkin hallitusten aikana, edellyttäen, että halutaan toimia oikein, eikä velkarahalla ja veroja korottamalla.

Ennusmerkit uudesta lamasta ovat jo näkyvillä, eikä taloutemme ole vieläkään tasolla, joka kestää pientäkään "myrskyä", saati tsunamia.

Muistin virkistämiseksi eduskuntakeskustelua tallenteena.
https://www.youtube.com/watch?v=TSngJmYPBCE

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #10

Periaatteessa olet aivan oikeassa, Sirpa! Kuitenkin nänä irtisanomislait, "kannustinmallit" jne. eivät ole euron vaatimuksia, koska ei niillä mitään säästetä eikä siis tehdä sisäistä devalvaatiota. Siinä mielessä lakkoilu niitä vastaan on mahdollista kikyt ym. samalla niellen. Mutta kuka tätä asiallisesti ennenaikaista lakkoriehaa tarvitsee? Molemmat osapuoletko vaalien edellä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Pekka, niin eipä varsinaisesti olekaan, mutta Sipilän hallituksen mukaan tällä toimella saadaan luotua lisää työpaikkoja ja talouskasvua, joten on sillä kuitenkin talouteen vaikutusta toimen toteutuessa. Tällä siis tähdätään eurovaluutan valuvikojen aiheuttamaan talouskasvun hiipumiseen.

Selvää lienee että näillä poliittisilla lakoilla on vaaliin kohdistuvaa "viettelyä" vasemmiston suuntaan eli suuntaan jota ay-liike rahoittaa osin demareiden ja vasemmistoliiton vaalityötä. Demari Lipponen oli päällepäsmäri euroon liittymisessä ja kuten linkistä ilmenee oli suuntaamaansa keskustalle märön seinältä repimiseen tulevassa ajassa. Onko tuo aika nyt käsillä vai nurkan takana ja jääneekin Lipposen omaksi möröksi. Jotain tuonsuuntaisesta taisi muuten tuossa keskusteluissa silloinen kansanedustaja Esko Aho mietiskellä ja ounastella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ay-liikkeen johtohenkilöt kyllä tunnistaa euron vaatimukset enkä epäile hetkeäkään eivätkö oisi tässä teatterissa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mutta kuka pelastaa Ruotsin pankit? Tällä kertaa se ei voi olla USA. He kun menivät ja muuttivat sääntöjään sitten viime pelastuksen.
Entä kuka pelasti Sveitsin pankit? Hehän lainoittivat Kreikan pankkeja kaikista eniten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisiko tähän lähdettä ?

Aiemmin on informoitu, että Kreikan kanssa lirissä olivat pääosin Saksan ja Ranskan pankit.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #17

Tuo on yhden henkilön näkemys ja Guardianin uutinen.

V. 2009 saksalaiset pankit olivat lainanneet yhteensä 704 miljardia dollaria vastaavan euromäärän ongelmamaihin Kreikkaan, Italiaa, Irantiin, Espanjaan ja Portugaliin.

Tämä selittänee sen onnettoman tavan, jolla eurokriisiä on sittemmin hoidettu jäsenmaiden veronmaksajien rahoin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

On selvää, että vain euromaiden pankkien rahoitukset Kreikkaan nousivat suurimmin esille. Eihän paljon nostettu esiin brittiläistenkään pankkien rahoittamista. Euromaiden rahoitukset nousivat esille juuri syystä, että muut euromaat joutuivat kantamaan vastuuta Kreikan veloista ja vastuut ovat vain kasvaneet. Taitavat vieläkin kasvaa muutaman vuoden päästä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presis.
Luin äskettäin Kekkosen artikkeleita, joissa hän kuvasi tilannetta kesällä 1939. Pikkupeliä ja ankaraa hammastelua.
- Silloin järki ja koheesio voittivat... Mutta pienestä se oli kiinni.
Miten käykään nyt?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kesällä 1939 Puna-armeijan hyökkäyspäätös Suomeen oli jo varmaankin päätetty Kremlissä. Loppu olikin sitten ns. neuvotteluineen pelkkää teatteria.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tuskinpa oli, Lauri!

Niin sekavaa ja arvaamatonta oli maailmanpoliittinen meno sodan alkupuolella! Hyökkäyksen periaatteessa mahdollistanut Molotov-Rippentrop-sopimuskin solmittiin vasta aivan kesän päättyessä. Neuvottelut 1939 olivat aivan päinvastoin kuin 1944 aidontuntuisia, jonka vuoksi niin Mannerheim kuin Stalin hermoilivat ja halusivat niitä suoraan ohjailla. Hyökkäys ilmastollisesti huonoimpaan aikaan osoittaa myös että Stalin uskoi 'ainutlaatuisen tilaisuuden, jota piti heti hyväksikäyttää' avautuneen.

Yhtä sekavaa on nykyinen suurpolitiikka, joten ei kannata uskoa jonkun tapahtuman väistämättömyyteen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Kommunisteilla on laajentumisohjelma, sekä joukot, aseet ja hyökkäyssuunnitelmatkin valmiina ennen M-R sopimusta, jolloin Hitler antoi Stalinille virallisen luvan hyökätä Battian maihin, Puolan itä-osaan ja Suomeen.

Tosin Hitler oli jo tuolloin päättänyt hyökkäyksestä Neuvostoliittoon, joka sa vielä odottaa kaksi vuotta.

Tämä kommunistien laajentumisohjelman tavoitteena oli maailman laajuinen kommunismi. Ikävät vieraat tulivat väkivalloin kylään entisiin itäblokin maihin ilman kutsua.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #25

Suunnitelmia ja ohjelmia tehdään tosiaan ajoissa pitkällä tähtäyksellä toteutettaviksi, jos olosuhteet näyttävät edullisilta. Mutta monien itsenäisten pelaajien peleissä tehdään konkreettiset päätökset yleensä lyhyellä tähtäimellä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

USA:n ja Kiinan kauppasota jo kolmannesbiljoonan arvoista on tosiaan jo niin pitkällä, että on aika epätodennäköistä että se tuosta vain lutviutuisi ilman isompia häiröitä muutenkin epävakaaseen maailman finanssisysteemiin.

Mitä voidaan tehdä suuren laman tapauksessa? Säästäjäisten kiristäminen vain kiristäisi lamaa. Pitäisi jo nyt valmistautua sisämarkkinoiden vahvistamiseen ja Venäjän-kaupan laajentamiseen. Sisämarkkinat ovat vientiin verrattuna enemmän kriisinkestäviä. Venäjän-kauppaa puolestaan voitaisiin rahapohjan pettäessä siirtää vanhan kokemuksen pohjalta myös clearing- eli vaihtokauppaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nojaa toistaiseksi on kyseessä kai puhdas 'shorttaus' eli ei voi pörssikurssit ikuisesti nousta vaan välillä kotiutetaan voitot ja aloitetaan keinottelu alusta eli matalammalta kurssitasolta. Kaksi pointsia eli 1) vaikka pörssi on iso vitsi täynnä ilmaa ei silti ole mitään akuuttia kriisiä kuten Usa:n asuntomarkkinakupla joka olisi puhjennut 2) silti ainoa on pelkoa lumipalloefektistä ja shorttaamisellakin tienaa ja mitä alemmassa kurssit 'romahtavat, syöksyvät' sen parempi on taas ostaa uusia osakkeita joka voi tarkoittaa globaalin keinottelun kärsijöille kuten valtioille pikku vaikeuksia jos luotot vaikka pamahtaa silmille, ne nollakorot vihdoin nousevat, valuuttakurssit loikkivat joissa on aina kärsijät ja häviäjät ja niiden vaikutukset .......

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sipilän tekee juuri niin kuin haluaa, ei häntä kiinnosta kuunnella ketään. Sipilä ja Berner haluavat aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa Suomelle nyt ja sitten hävitä kuvioista: Eli niin paljon sulle - mulle kuin mahdollista jonka jälkeen politiikan poistuminen. Sipilä on aiheuttanut Suomen politiikan uskottavuudelle korvaamatonta tuhoa, en malta odottaa että hänestä päästään. Sitä uskottavuutta pitää sitten rakentaa toiset puolueet.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaha, wannabe Tohtori Tuhot alkavat vähitellen kaivautua kiviensä alta. Toki näille profetioille on yhteistä se, että yhdessäkään ei vahingossakaan mainita koska ne heinäsirkkaparvet iskevät. Menee siihen sitten vuosi tai kaksikymmentä, niin aina on lopuksi oikeassa...

p.s. korjausliike ennätyksellisen nousuputken jälkeen ei nyt varsinaisesti vielä lupaa tuhoa, erityisesti jos sen lähteenä on ollut se, että FED tekee työnsä niin kuin pitää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kovin oli tunteellinen kirjoitus, mutta asiaperustelut puuttuvat kokonaan. Pelkät viittaukset menneisiin tapahtumiin eivät täytä asiaperustelun kriteereitä. Mennyt ei ole tae tulevasta -- ei hyvässä, eikä pahassa.

Jarkko Mynttinen

Vaikeasti ymmärrettävää ja selitettävää asiaa ei kannata yrittää perustella asiaperusteilla sen enempää kuin muillakaan perusteilla sitä ymmärtämättömille.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Nettiin kirjoitettaessa ei vaan voi tietää, kuka lukija ymmärtää asian ja kuka ei. Siksi olisi parasta kirjoittaa sillä oletuksella, että kaikki lukijat ymmärtävät asian.

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #34

Paino olikin sanoilla vaikeasti ymmärrettävää ja selitettävää. Sellaisen perustelua ei kannatta alkaa enää perustelemaan millään lukjian ymmärryksen oletuksilla. Se saavuttaa tarkoittamansa kohdheyleisön ilman vaikeaa selostusta sellaisesta asiasta, joka ei ole muille ymmärtämättömille tarkoitettukaan. Vähän kuin asia, jota yrittäisi kuvata siveltimellä maalaamalla tai taltalla pronsiin/marmoriin veistäen, se avautuu vain niille, joille sen on tarkoitettukin avautuvan, ei kannata alkaa selittelemään enempää, koska se yleensä vain mutkistaa asioita. :)

Jarkko Mynttinen

Hyvinpä taas oli blogin idea ymmärretty. Tarina on jo muutaman kommentin jälkeen erkaantunut tarinasta ja sen tarkoitusperästä ihan muuksi. Mitä tekemistä hallituksella tai ay-liikkeen tekemisillä sen enempää kuin puna-armeijan hyökkäyksellä 1939 on tekemistä tämän tsunamin kannalta? Eipä juuri mitään.
Mikä on Suomen oma vaikutusvalta vaikuttaa tsunamiin ja omaan kohtaloon?
Kyllä siinä tsunami vie, eikä silloin ole merkitystä edes sillä onko veneessä purjeita.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Suomella ei ole vaikutusvaltaa taloudelliseen tsunamiin, mutta omaan kohtaloon siinä sitäkin enemmän -koska eivät taloudelliset tapahtumat niin murskaavan nopeita oikeasti ole. Ja sopivat purjeet ovat silloin avainasemassa!

Kyllä suuresta lamastakin Suomi selvisi, ja mahtava taidonnäyte oli vielä pitää pursi yhtenä kappaleena jopa sotilaallisessa tsunamissa!

Eli ei mitään kohtalonuskoa, vaan selkeää suunnitelua, mitä tehdä myllerryksessä!

Jarkko Mynttinen

Välllä pitää vähän provosoidakin, jotta asiaan herätään "oikeassa mittakaavassa" ja osataan tunnustaa "tosiasiat". Tottakai nyt Suomikin voi kohtaloonsa vaikuttaa en muuta väitä, mutta ei kuitenkaan läheskään niin paljoa kuin tietyt yltiöpositiiviset tahot joskus muuta väittävät.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin! Yhteinäisenä selvitään. Turha demonisointi ja pelaaminen lopetettava. On istuttava pöytää ja keskusteltava. Kun on vielä aikaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Duunari on 100%:sti ay-liikkeen takana, joten Sipilä käy sotaa jonka se on jo hävinnyt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa odotellaan p...a jäykkänä korkojen nousua ja kysynnän hiipumista. Tämä ei ole pelottelua, vaan ikävä fakta.

Nuoremalla sukupolvella ei ole kokemusta oman valuutan varjopuolista. Muistan hyvin, kun asuntolainan korko oli yli 20 % aivan omalla markalla inflaation ollen olematon.

Perussuomalaisten märkä päiväunihan on edelleen oma valuutta ja liki vuosittaiset devalvaatiosyklit.

Ei jatkoon.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nyt on valikoivaa muistelua. Lainamarkkinoille oli syntynyt valtava patoutunut kysyntä säännöstelyn oloissa. Samalla SP ja Koivisto hirttäytyivät vahvan markan politiikkaan ja avasivat samaan aikaan lainahanat. Korko nousi markan ulkoista arvoa puolustettaessa. Sama vahva markka meillä on nyt euron muodossa, eli valuutta, joka ei jousta meidän tarpeidemme mukaan. Se siitä ja kun maailmalla on investoinnit jäissä, niin ei mene kaupaksi puoleenkaan hintaan, eli ei se devalvaatio juuri auttaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset