Arto Luukkanen

Baijerin tivoli - Suomen sirkus

  • Baijerin tivoli - Suomen sirkus

Baijerin tivoli – Suomen sirkus

Baijerin vaalitulokset olivat myrkkyä Berliinissä hallitsevalle koalitiolle. CSU: 37% = -10% SPD: 9,6% = -11%. 

Kysymyksessä on Saksan menestynein talousalue ja tämä tulos on vähän samantyyppinen kuin se, että Espoossa kokoomus menettäisi asemansa tai RKP häviäisi Kauniaisissa. CSU:n nöyryytys on erikoisen suuri, koska se on perinteisesti hallinnut Baijeria yksin, ehdottoman enemmistön turvin.

Näyttää siltä, että valitsijat halusivat ravistella vallanpitäjiä: toisin kuin Itä-Saksassa todellinen tukivyöry (idässä luvut ovat galluppeja, ei ole vielä äänestetty!) ei tullut sinänsä menestyneelle AfD:lle vaan vihreille. Baijerin vihreät ovat emopuolueestaan poiketen jaksaneet pitää omat, konkreettiset ympäristökysymykset etualalla ja ovat varsin kriittisiä maahanmuuttoon nähden. Ja sekös kiinnostaa, kun taloudella sujuu oikeasti hyvin eikä työttömyyttä käytännössä ole! Asemiaan vahvistivat myös paikalliset konservatiiviset ”Vapaat Valitsijat”.

Valtakunnan hallitukselle se on kuitenkin samantekevää - tämä tulos asettaa vaikean kysymyksen: ovatko Saksan demarit enää toimintakelpoinen puolue? Onko sillä enää tosiasiallista voimaa toimia hallituksessa, jos yli puolet sen kannattajista hylkää sen? Ja seuraako CDU/CSU sosialidemokraatteja vain tietyllä viiveellä? Onko suuren koalition aika ohitse?

Saksassa ja Suomessa jurnutetaan eteenpäin

Merkelin ainoa vaihtoehto on toimia kuten Juha Sipilä Suomessa – inttää että sillä on enemmistö ja jurnuttaa eteenpäin. Tosiasiat kieltäen. Meillä tosin vaalit ovat puolen vuoden päästä ja tätä terminaalivaihetta kestää vähemmän kuin Saksassa.

EU:n tulevaisuudelle nämä kirvelevät vaalitappiot merkitsevät lyhyttä pysähdystä matkalla federaatioon. Saksa ei kykene marssimaan Macronin tahdissa. Merkelin jalat sammahtavat, äreä mutta välttämätön kumppani Seehofer on aivan kaputt. Ja demarijohtaja Nahlesille ovat hyvät neuvot kalliit kun rauhoittaa paniikkiin joutuneet toverinsa. Onko Saksan demarien taru ohitse suurena puolueena?

Kotimainen sirkus keskiviikkona - istuuko EK SDP:n sylissä?

Myös meille se merkitsee neuvottomuuden aikaa. Ulkoisia ”täti Merkelin” neuvoja ei enää tule niin nopeasti.

Kun ohjeita ei ole, niin suomalainen politiikka muuttuu sirkukseksi.

Kotoiset vaalilakot ovat saaneet EK:lta ilmeisesti hiljaisen hyväksynnän kun se on tehnyt päätöksen siitä, että se haluaa pysyä hyvissä väleissä ay-liikkeen ja SDP:n kanssa. Ensimmäisenä tämän tajusi Juhana Vartiainen, joka raivosi hysteerisesti valinnan tehneelle EK:lle ts. Laatuselle.

Näyttää siltä, että EK on jo hissukseen äänestänyt omaa suosikkiaan tulevissa vaaleissa. EK on unohtanut pienyritykset ja toimii isojen yritysten puolesta. Hyvien suhteiden rakentamiseksi se hyväksyy lakkotappiot ”solidaarisena vaalitukena ” SDP:lle.  

Onneksi kansa kuitenkin päättää – ei EK.

Elämme mielenkiintoisia aikoja!

kuvateksti: jos haluat tulla tällaiseksi - treenaa! Kuvaako tämä EK:n ja SDP:n suhdetta? ))

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"EU:n tulevaisuudelle nämä kirvelevät vaalitappiot merkitsevät lyhyttä pysähdystä matkalla federaatioon."

Arto Luukkasen logiikka on tuolta osin mielenkiintoinen. Federaatio väikkyy edessä, vaikka EU rakoilee ja hoipertelee pahemmin kuin koskaan. Stubbin hohtavaan "kolmen pointin karismaanko" blogisti luottaa?

"Saksa ei kykene marssimaan Macronin tahdissa." Mikähän se semmoinen tahti on? Macronia epäsuositumpaa johtajaa tuskin löytyy Euroopasta. Federaation perusta on hukassa. Vain joku ihme tai voimallinen shokki voi federaation synnyttää.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markku hyvä. En usko että sinne federalistiseen taivaaseen päästään. Ihmiset eivät halua sitä. Ja demokratiassa ihmiset päättävät. ))

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sepä hyvä. Ehdin jo huolestua, heh.

Mitä muuten tuossa blogin kuvatekstissä sanotaan? Jotain slaavilaista ja rohkaisevaa ilmeisesti.. liekö NL-ajan reipasta hengen nostatusta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jos haluat tulla tällaiseksi - on treenattava...poika on pioneeri. Punainen huivi ja isompi poika on urheilija. Tunnustettu.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Italia ansaitsee oman bloginsa)))

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Klovni Salvinin johtopäätökset Baijerista ovat selvät: "Arrivederci Merkel, Schulz e Juncker!"

https://twitter.com/matteosalvinimi

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Merkeliä ja Seehoferia, ehkä myös Schulziakin viedään heidän motkotuksistaan huolimatta lähtökuoppiin, mutta mitä uutta hahmottuu tilalle? Aivan epäselvää!
Nyt Saksa ei kykene mihinkään ulkopoliittisiin linjanvetoihin. Ja se vähäinenkin, mitä on, eli yhteistyö EU:n keskittämisessä Ranskan kanssa murenee.

Jotenkin Saksa ja Ranska ovat vaihtamassa roolejaan. Ranskassa on kortit selvästi jaettu ja Macron valmiina EU-vyörytykseen. Saksa on taas nyt kuin Ranska huippuheikon Hollanden presidenttikaudella. Eli Suomen etsikkoaika jatkuu edelleenkin -käyttämättömänä!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saattaa olla, että jotkut jäsenmaat ajattelevat Ranskan siirtyvän johtajamaaksi EU:ssa, mutta tuohon ei kuuna kullan valkiana enää Saksa tule menemään mukaan. Saksa ei nimittäin tule hyväksymään alati suurenevaa Ranskan vaatimaa maksuosuuden kasvattamista. Ranska nimittäin on sen verran velkainen maa, eikä maan taloutta ole saatu oikenemaan eu-sopimuksen edellyttämälle tasolle. Macronin aikana tuo ei tule onnistumaan, sillä Macronin kannatus on jo nyt pohjalukemissa. Lakkaoilukin on Ranskassa suurta kaikkea uudistusta vastaan.

Toki Macron heti nimityksensä alussa oli ottamassa jonkinlaista johtajan otetta jopa Merkeliltä, mutta nyt on huomattavissa lievää taaksepoistumista, kun suunnitelmansa ei ole ottanut tuulta purjeisiin. Italiakin on kova kanto kaskessa muiden maata lähellä olevien maiden kanssa. EU tulee rakoilemaan vielä pahimman kerran. Saman kohtalon tullee kokemaan eurovaluutta, vaikka kuinka Stubb haaveilee eurosta maailman yhtä johtavaa valuuttaa.

Ps. Maanantaina on synkkyys vallalla. Aurinkokin näyttää olevan pilven takana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset