Arto Luukkanen

Koulukiusaajien kirjamessut?

  • Koulukiusaajien kirjamessut?

Helsingin ja Turun kirjamessut ovat olleet tähän saakka yhtä intellektuaalista bakkanaalia.

On ollut metkaa käydä erilaisissa näyttelyissä, katsella mitä kummallisimpia standeja ja kuunnella hyviä ja huonoja esityksiä. Etenkin Helsingin messut ovat hurjimmillaan kuin Jerusalemin tori, jossa mitä eksoottisimmat profeetat ja skrebentit julistavat omilta korokkeiltaan pyhää sanaansa.

Ja kaiken takana on tietysti raha: kustantajat odottavat kirjaskandaaleja, rahaa ja julkisuutta. Sana on kuitenkin pitkään ollut vapaa – kuten Suomikin.

Ronja-sensuuri iski

Nyt tilanne on muuttumassa. On ajan merkki, että kirjamessuilta häädetään väärien mielipiteiden takia kustantajia ja kirjoittajia pois.  Saksan Frankfurtin kirjamessuilla tätä ei tapahtuisi.

Esimerkki on karmaiseva. Äärivasemmistolainen henkilö suorittaa syytöksen ja ilmiannon jossa kirjailija ja kustantaja Timo Hännikäinen on leimataan häiriköksi, kansamurhaflirttailijaksi ja uusfasistiksi. Perusteluita ei ole. Henkilö, joka ilmiantaa kokee, että ei tunne oloaan turvalliseksi (?) mikäli Kiuas-kustantamon osallistuminen sinne sallitaan.

”Hangman jury” kokoontuu heti ja pikaoikeudenkäynnin (jossa siis ei Hännikäistä kuultu) jälkeen messujen johtaja Ronja Salmi kertoo että Kiukaan osallistuminen messuille pitää perua ”kirjamessujen arvojen vastaisena”.

On syytä perustaa Matti-Rossi-seura

Kyseessä on skandaali ja kulttuurimurha; suomalaisen sanavapauden alennustila.

Sitä tullaan tulevaisuudessa vertaamaan Matti Rossin ilmiantoon Denes Kiss nimisestä unkarilaisesta kirjailijasta (https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/eraan-ilmiannon-anatomia/). Kirjeen anatomia oli varsin samanlainen kuin tämän edellämainitun suomalaisen ilmiannon. On ideologiaa, syytöksiä ja heittoja.

”…mutta se joka kutsuu Neuvostoliittoa fasistiseksi ja imperialistiseksi ei esitä mielipidettä. Väite on valhe missä tahansa ja tässä maassa se on provokaatio. Jos joku maamme monista taantumuksellista kirjailijoista olisi vaivautunut saapumaan hra Kissin tiedotustilaisuuteen, saisimme lukea sen huomenna kaikkien oikeistolehtien etusivuilta. Mutta vain demokraattiset ja edistykselliset kirjailijat olivat kiinnostuneita tästä tapaamisesta. Jos lehdistö olisi ollut paikalla, provokaatiosta olisi saattanut tulla loistava menestys. Onneksi tapaamiseen ei saapunut lehtimiehiä. Taantumusvoimat riehuvat tässä maassa kuten kaikkialla kapitalistisessa maailmassa. Kommunistinen Puolue, Suomen Kansan Demokraattinen Liitto, kaikki edistykselliset ja demokraattiset ihmiset, työläiset, talonpojat, opiskelijat ja sivistyneistön jäsenet pyrkivät rakentamaan Suomeen kansanrintamaa taantumusta ja fasismia vastaan….”

Kirjamessut on langennut sellaiseen loveen, josta se ei koskaan tule pääsemään ylös.

Mainitsen tässä vain professori Timo Vihavaisen kommentin asiasta:…” avoin yhteiskunta ei ole mikään itsestäänselvyys. Siitä voi vakuuttua katsellessaan, miten pontevasti hyödyttömät idiootit yrittävät estää heille vastenmielisten ajatusten esittämistä….” (https://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/10/sallitut-ajatukset.html?spr...) .

Kun ajan henki on tällainen, niin on ehkä syytä perustaa edesmenneen kunnioitetun kirjailijan mukaan Matti Rossi seura, joka vaalisi ilmiantojen kulttuuria.

On mahdollista, että siitä tulisi suurikin kulttuurivaikuttaja maassamme.

Vanhurskas ilmiantaminen näyttää nimittäin olevan tärkeä osa suomalaisen kulttuurielämän loiskiehuntaa. Ja nyt sillä on tilausta.

Valitettavasti tämä on vasta alkua. Suomi näyttää olevan valmis siihen, että demokratiaa ja sananvapautta sekä hyviä arvoja puolustavat tahot ovat enemmän kuin valmiit sensuuriin, pimitykseen ja suoraan toimintaan. Lainsäädäntö on muutettava niin, että väärin ajattelu saadaan kriminalisoitua. Viis länsimaisesta sivistyksestä!

Mutta miksi?  

Olen kovasti pohtinut miten tämän suomalaisen kulttuurielämän henkisen alennustilan voisi selittää.

Ehkä selitystä voisi etsiä siitä, mitä kiusaajista ja kiusatuista tulee sen jälkeen kun he kasvavat.

Kiusaajista tulee menestyjiä. He pyrkivät EU:n komission puheenjohtajiksi.

Kiusattujen (siis niiden jotka eivät tuhoudu) kohtalo on karmeampi. Kun heistä tulee kulttuurivaikuttajia on mahdollista, että he hyvinkin alkavat toimia kuten kiusaajansa. Kun kiusattu saa valtaa hän alkaa kiusata.

Epäilen, että Hännikäinen tapauksessa on kyse kiusattujen kostosta.

Arto Luukkanen

ps. Mainittakoon, että minun piti tulla esiintymään Turun kirjamessuilla uuden kirjani takia. Kustantaja totesi kuitenkin, että ei tarvitse tulla – messujen johto ei halunnut minua sinne. Luulin aluksi, että kyse oli jostain sekaannuksesta mutta ei se ehkä ollutkaan sitä.

Ehkä kyse oli Arvo Pohja nimisestä asiasta.

Ja sensuurista.

kuvassa lapsi-ilmiantaja Pavlik Morozov. Josta tuli NL:n pioneeriliikkeen henkinen idoli. Antoi ilmi isänsä kulakkina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomettumisen aika ei ole sittenkään ohi.

Matti Simonaho

Suomen Kansan Perustuslaki on Suomen Kansan yhteinen julkinen mielipide siitä miten Suomen rajojen sisäpuolella "ollaan ja eletään ihmisiksi". Se tukee Pariisin rauhansopimusta 1927, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8 ja 9 artiklaa. Lakia luetaan ja noudatetaan sanantarkasti ja johdonmukaisessa järjestyksessä. Lakia ei tulkita muuksi kuin mitä on kirjattu, vaan asiasta riippuen lakia sovelletaan.

Ennen 12 § Sananvapaus ja julkisuus, on 1§, 2§, 3§, 4§, 5§, 6§, 7§, 8§, 9§, 10§ - ne "kymmenen käskyä".

2 § Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Perusteitta syyttäminen - esimerkiksi - on ehdottomasti kielletty.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yritys tekee niinkuin parhaksi näkee, ei kyseessä ole mikään yleishyödyllinen tapahtuma, vaan kyseessä on voittoa tavoitteleva yritys.

Hännikäisestä ja hänen touhuistaan on annettu täysin oikea kuva.

Tottahan toki kaikki, ketä asia kovasti harmittaa voi sitten boikotoida messuja, veikkaisin kuitenkin, että sitä ei kukaan huomaa, sillä kirjallisuuden ystävät eivät poisjääneitä kaipaa.

Täällä blogeissa sitten voi itkeä kovaa kohtaloa, mitään muuta asiasta ei seuraa.

Hyvä ja oikeudenmukainen päätös messujen järjestäjältä.

Kun on noita vapaalippujakin siunaantunut aika kasa, niin kyllä niille kaikille tuntuu olevan kova kysyntä, eikä kukaan kaipaa Luukkasta tai Hännikäistä :)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Feminismi on Suomessa edennyt niin pitkälle, että on tullut muotiasiaksi nimittää päättäviin tehtäviin nuoria naisia, jotka ovat hyvin usein vihervasemmistoon päin kallellaan. Kun tähän yhdistää kokemattomuuden ja idealistisen halun "tehdä oikein", tilanne on kaikenlaisille rasismi- ym. lobbareille valitettavan otollinen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin. Nuori, naivi, lapsinero yhdistettynä kokemattomuuteen tarjoaa valtavat mahdollisuudet sensuurille!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"– Tuollaiset tekstit eivät kuulu tähän maailmaan. Eikä tuollainen kaveri tule tuumaustunnille, se on selvä."

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102422512354_...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persujen Tuumaustunti lankesi sitten samaan:

"Kirjamessut on langennut sellaiseen loveen, josta se ei koskaan tule pääsemään ylös."

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Aika koomista. Saa nähdä, kehen neuvostovaikuttajaan Arto vertaa Putkosta seuraavassa blogissaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei tainnut Luukkanen tietää Hännikäisen porttikiellosta ntuumaustunnille. Ei mahda Putkonen katsoa hyvällä tuollaista stalinistiksi kutsumista. Saakohan Luukkanen nyt vuorostaan porttikiellon tuumaustunnille, tai peräti koko puoluetoimistoon?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Luukkanen kutsuu Hännikäisen TV-ohjelmaansa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Tekisi mieli lainata aiemman eurooppaministerin tokaisua, pojoismaiden neuvoston kokouksesta poistuessaan.

Kun ohjelman nimi on Dosentti ja vetäjä esitellään ruudussa Helsingin yliopiston dosenttina, olisi odottanut hieman akateemista objektiivisuutta otteeseen. Näin esiteltynähän sitä luulee Luukkasen esiintyvän dosentin roolissaan, edustaen Helsingin yliopistoa. Mutta ei. Tai siis toivotaan, ettei tuo edustanut Helsingin yliopiston näkemystä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Kysymyksetkin olivat "hieman" johdattelevia, tulihan sieltä se 10 vuottakin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ronja Salmi varsin pätevästi perusteli MTV:n aamulähetyksessä miksi Hännikäistä ei kirjamessuilla näy, Salmi viittasi mm. Sarastus-julkaisuun. On myös turha väittää etteikö Frankfurtin kirjamessut myös valikoi mitä siellä on esillä, varmasti fasismia ja natsismia ihannoivia kirjoja ja kirjailijoita ei sieltä löydy.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mutta löytyyköhän sieltä sitten kommunismia ihannoivia kirjoja ja kirjailijoita?

Ihan muuten vaan kysyn, kun en tiedä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Aivan varmasti löytyy. Suurin osa kirjailijoista (etenkin apurahakirjailijat) on tukevasti vasemmalla, ja sitä mieltä, että veronmaksajien kuuluu rahoittaa heidän kynäilynsä, vaikkei kirjoja kukaan ostakaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

En usko, että Ronja on lukenut ko. nettilehteä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Oppineena miehenä Arto Luukkanenkin varmasti hyvin tietää, ettei Kirjamessuilta karsimisella ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Sananvapauden avittamina olette ilman ennakkosensuuria saaneet kirjanne kirjoittaa, julkaista ja myydä. On jokaisen lafkan oma asia, esitteleekö ja myykö se tuotettanne.

Mutta kun jostain länkyttää pitää. Silleen perussuomalaisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oppineena miehenä juu :)

Persut eivät ymmärrä sananvapaudesta yhtään mitään, niille sananvapauden käsite on liian vaikea.

Siihen ei auta vaikka olisit oppinut, niin kuin tästäkin blogista käy ilmi.

Viisaus ja oppineisuus eivät välttämättä ole synonyymejä, persut ovat siitä hyvä esimerkki.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

piispat muuten eivät päässeet kirjamessuille....

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

heiltäkin suljettiin suu))) piispaparat

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä Suomeen messuja mahtuu. Siitä vain Suomen johtava perussuomalainen kulttuuriälykkö ja kaikkien alojen erikoisasiantuntija Luukkanen pistämään pystyyn yhdet sellaiset vaikka Suomen Uutisten ja mediajohtaja Turkkilan kanssa yhteistyössä.

Kansallismielinen kulttuuriväki tulee varmaan lompakko pullollaan hakemaan messuilta hengenravintoa, jos kansan syvien rivien paheksumista Helsingin kirjamessujen valintoja kohtaan yhtään oikein tulkitsen. Sieltähän sitä Hännikäistä sitten saisi. Joutuisi varmaan palkkaamaan portsarit oville, etteivät kaikki kymmenettuhannet halukkaat tule yhtä aikaa sisään.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Juho Joensuulta todella "rakentavaa" kommentointia. Vihervasemmiston patenttiratkaisu kaikkeen arvosteluun tuntuu olevan se, että jos ei miellytä, sopii jäädä pois, tai mieluummin muuttaa kokonaan pois Suomesta.

Ja sitten vielä ihmetellään, miksi kansa on Suomessa niin jakautunut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persujen retoriikassa kaikki kritiikkiä esittävät näköjään kuuluvat vihervasemmistoon. Tai ovat persuvihaajia jne.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Minua voi toisaalta vapaasti sanoa vihervasemmistolaiseksi. Ei vaikuta mielipiteisiini. Mutta siitä loukkaantuisin , jos joku epäilisi perussuomalaiseksi…
Hetkeksi, vähän.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #21

En ole sitoutunut persuihin tai mihinkään muuhunkaan puolueeseen, enkä erityisemmin pidä esim. Laura Huhtasaaresta. Kokonaisuutta ajatellen myönnän kuitenkin, että persujen linja on tällä hetkellä kohtalaisen lähellä omia mielipiteitäni.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse olen yleensä käyttänyt juuri tuota menetelmää. 'Ei tukita, jos ei tykätä.' Ja jos joku asia on tärkeä, eikä kukaan halua tehdä sitä, niin minä teen sen itse. Ellen pysty siihen, minun vikani, ei kenenkään muun.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin Mika. Tällainen "suvaitsevaisuus" on uutta stalinismia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas menee dosentin opit hukkaan.

Oletko koskaan kuullut markkinataloudesta?

Kannattaa lukea välillä jotain muuta kuin sarastusta ja suomen uutisia.

Voit oppia jotain yrittämisestä ja yrityksen vapaudesta valita linjansa.

Alkuun pääsee, kun ymmärtää, mitä tarkoittaa sananvapaus.

Uhriutumistesta varmaan ei tarvitse neuvoa, se taitaa olla pjo ersujen omassa oppaassa neuvottu lähestymistapa asioihin, joihin ei ymmärrys riitä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ainahan sitä juu kannattaa oppia, varsinkin kun viherpiiperö busineksessa valikoidaan asiakkaat ja työntekijät. On sitäkin esiintynyt, mikäli jokin yritys tai yhteisö ei myy tai palkkaa vihervassaria, niin kiljukaulat ovat kurkku suorana huutamassa syrjinnästä ja vetämässä oikeuteen kun yrits ei suostu myymään.

Siispä se siitä "yrityksen vapaudesta myydä ja valita".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Ei jokaiseen kurkku suorana esitettyyn vaatimukseen tarvitse suostua…

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei Kiitos Arto. Elämme edelleenkin aikaa; Emme Elä yksin leivästä, vaan on ikävä, kun saatana ja hänen "enkelinsä", yrittävät syöttää meille valheita, luulotellen, sen ravitsevan meidän kehomme. Eivätkä anna, niiden joilla on hallussaan Ravitseva Sana, Totuuden Sana, julkisesti sitä kansalle oikein jakaa. "Nykygoljat", halveksii ja pilkkaa, "paimenpoikaa". Kiitos. Lämpimästi Siunaten, Lasse.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Moni urbaalilegenda kaipaa Åbon ammattihistorioitsijain tarkistusta. Tuomiojan totuuskomission pyynnöstä he toteavat(HS tänään) runsasta naistyövoimaa Tampereella hyödyntäneen Finlaysonin tuoneen raakapuuvillaa USA:n orjaplantaaseilta, eikä Uzbekistanista niin kuin historian harrastajille on kerrottu.

Ehkä heidän esi-isänsä tuikkasivat talonsa tuleen sodan aikana itärajalla ettei toivokaan paluusta kotiin eläisi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nukkuva on nyt herätetty ja menee kotiseudulleen vihkimään navettaa! Juuri sitä moderni uudelleensyntyminen tarkoittaa. Lapsuuden hajujen, äänten, tunnelmien ja maisemien tunnistamisen kautta tolkun ihmisten heräämistä ihmisyyteen pois yli-ihmisyydestä. Läntisen ajattelun suurimmatkin myytit on selitettävissä ihmisjärjen ja siihen perustavien tieteiden tuloksilla saamatta niitä enää "suoraan hevosen suusta".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset