Arto Luukkanen

Merkel muss weg! – Hessenin kohtalonvaalit

Demokratian paras puoli on siinä, että jokaisen hallituksen ja hallitsijan on joskus väistyttävä. Ei vain silloin kuin Suuri Hallitsija päättää kutsua pois, vaan silloin kun kansa niin haluaa.

Nyt sellainen hetki on käymässä toteen Saksassa. Hessenin kohtalonvaalit merkitsivät suur-rökäletappiota CDU:lle ja Saksan demareille.

Merkelin täytyy lähteä - Merkel muss weg! Saksan Hessenin osavaltion vaali paljastaa sen, että yksi aikakausi on lopussa. Saksalaiset ovat kertakaikkiaan saaneet tarpeekseen Angela Merkelin hallinnosta ja hänen kokoomushallituksestaan. Välitulosten mukaan (http://m.spiegel.de/index-compact.html) Merkelin puolue, CDU, saisi vain 27,2% tuloksen (36 paikkaa). Pudotusta on yli 11%. Romahdus on hirmuinen. Yhteinen tappio demarien kanssa olisi 22%.

Tulos hajottaa suuren koalition

Miksi tämä maapäivävaali on niin tärkeä Saksalle ja Euroopalle?

Ehkä siksi, että Saksa on ajautunut ennennäkemättömään poliittiseen pattitilanteeseen, joka tuskin kuitenkaan voi kestää kauaa. Hessen, hyvinvoiva ja iso osavaltio näyttää suuntaa tulevaisuuteen. Surkea tulos molemmille hallituspuolueille repii rikki viimeisenkin hallitusta yhdistävän liiman.

Hesseniä hallinnut pääministeri Volker Bouffier on yksi kansleri Angela Merkelin läheisimpiä liittolaisia. Merkelin pitkä auringonlasku on nyt päättymässä pimeyteen. Saksa tarvitsee paitsi uuden hallituksen myös uuden johtajan. Kuvaavaa tilanteelle on se, että vaalitappion myötä Bouffier on alkanut nyt syytellä entistä suojelijaansa Merkeliä. Hänestä on tullut nyt painolasti.

Sosialidemokraateille (SPD) uusi tappio (ovensuukyselyjen mukaan kannatus on vain 19,8%  (26 paikkaa) osoittaa, että heidän päätöksensä mennä jälleen kerran Merkelin hallitukseen oli käännös tielle tuhoon. Entistä suurpuoluetta uhkaa nyt vajoaminen voimattomaksi pikkupuolueeksi. Sen ainoat mahdollisuudet pelastukseen ovat joko oppositiossa tai sitten hallituksessa uudella puoluepohjalla. Nyt se sulaa pikkupuolueeksi silmissä.

Vihreiden voitto

Vihreät ovat Saksassa nyt AfD:n kanssa voimakkaassa myötätuulessa. He ovat hallituskipeitä eikä ole syytä epäillä, että heidät on löydettävissä uudesta hallituksesta. He saivat kyselyiden mukaan miltei yhtä paljon kuin demarit – 19,6%. (26).

Myös AfD menestyi jälleen erinomaisesti. Sillä on nyt edustus jokaisessa Saksan osavaltiossa ja kyselyiden mukaan se sai 13,2% äänistä (17 paikkaa). Sen parlamenttiryhmän johtaja Alice Weidel tuuletti jo twitterissä, että se on ”kansan puolue” ja että se on ankkuroitunut Saksan parlamentaariseen elämään.

Kuitenkin kasvu läntisen Saksan taloudellisilla voittaja-alueilla, joihin myös Hessen kuuluu, ei riitä tuomaan sitä lähelle hallitusvastuuta. Vain Itä-Saksassa AfD on vaikeasti ohitettava uusia hallituksia muodostettaessa." Huomattakoon myös, että myös vasemmisto Linke sai edustajia parlamenttiin (6.4% ja 9 paikkaa) yhdessä vapaiden demokraattien kanssa ( 7.7%) 10 paikkaa.

Tulos on äärimmäisen vaikea tulevien hallitusneuvottelujen kannalta. Nykyinen Hessenin osavaltion hallitus on CDU:n ja vihreiden yhteinen.  Siltäkin, vihreiden voitosta huolimatta, siltä näyttää menneen ehdoton enemmistö. Se voisi periaatteessa ehkä jatkaa mutta tulos aiheuttaa jänniteitä valtakunnan hallitukseen nähden, jossa myös demarit ovat mukana.

Joka tapauksessa CDU on hallinnut tätä Saksan neljänneksi taloudellisesti menestynyttä aluetta jo 19 vuotta, josta viimeiset 5 vuotta vihreiden kanssa. Luultavinta on että nyt yritetään vanhalla tai sitten kokeillaan ”Jamaika”-koalitiota, jossa ”vapaat demokraatit” olisivat mukana (nimitys tulee puolueiden väreistä, jotka muistuttavat Jamaikan lippua).

Merkelin aika päättyy pihahdukseen

Jamaika tai ei Merkelille tämä tulos on katastrofi. CDU:n kokous on joulukuussa ja nyt näyttää siltä, että näillä tuloksilla uutta johtajuutta ei tule.

Suurin syy Merkelin poliittiseen konkurssiin johtuu turvapaikkakriisistä. Ehkä se ratkaiseva syy on siinä, että saksalaiset eivät kyenneet sulattamaan tulijoita eikä poliittisesti korrekti hyssyttely vienyt tulokseen. Ehkä pahin esimerkki tästä on kauniissa yliopistokaupungissa Freiburgissa tapahtunut joukkoraiskaus. Epäillyt, arviolta 15 henkeä, olivat 2015 invaasion tulijoita, jotka olivat Saksassa syyllistyneet moniin rikoksiin. Heitä ei kuitenkaan asetettu syytteeseen. Tämä lepsuus on johtanut siihen, että tekijät ovat rohkaistuneet pahempiin rikoksiin. Kun viranomaiset eivät ole reagoineet tähän ovat kansalaiset aktivoituneet ja äänestävät AfD-puoluetta.

Liika on liikaa.  

Mikä on tarinan opetus?

Ehkä se, että kansa niin Saksassa (kuin Suomessakin) haluaa oikeutta, totuutta ja kohtuullisuutta. Mikäli poliitikot työntävät päänsä pensaaseen, media leikkii hyvistä tai oikeuslaitos katselee muualle, niin se johtaa hyvin pian siihen, että tätä ”hälläväliä- politiikkaa ajaneet poliitikot ovat pian entisiä suuruuksia ja median edustajat etsivät uutta työpaikkaa.  

Kaikki mainen katoaa.

Näin tapahtunee myös Merkelin nykyiselle hallitukselle, josta demarit hyvin ilmeisesti lähtevät tiehensä huonojen vaalituloksien takia. Hessenissä kyse oli siten kysymys 'Schicksalswahl' yllätyksestä – eli kohtalon vaaleista, jotka ilmeisesti lopettavat demarien hallitustaipaleen ja Merkelin uran.

On tämä! Mitään sopivaa hallituskoalitiota tai valtakunnan hallitusta ei taida tulla, mikäli Merkelin koalitio hajoaa. Ehkäpä uudet vaalit pelastavat tilanteen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Demokratia" on vaarassa myös Brasialassa kun "työväenpuolueen" edustaja on häviämässä pressan vaalit...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Lienet oikeassa Arto, että uusiin vaaleihin on Saksanmaa ajautumassa! Vihreät ja liberaalit (vapaat demokraatit) kyllä varmaan haluavat liittovaltion hallitukseen CDU:n kanssa, liberaalien puolelta tosin ehdottomasti ilman Merkeliä. Mutta niiden epäilemättä kannattaa katsoa sitä ennen vaalikortit, jotka lupaavat niille molemmille, erityisesti vihreille montaa lisäsalkkua.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

FDP voi yhtä hyvin tippua nykytrendillä vaalikynnyksen alapuolelle.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tuskinpa FDP voi tippua vaalikynnyksen alapauolelle, Mauri, mutta olet siinä mielessä oikea, että sen voitto todennäköisissä uusintavaaleissa ei ole selvä. Mutta vihreitten on, ja siksi heille ei ole mielekästä lähteä Jamaikan tielle ennen vaaleja. Ja ilman heitä ei mikään uusi hallitusrakennelma toimi, joten uusintavaaleja tuskin voi välttää.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Äärioikeisto jyrää näemmä kaikkialla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenkiintoista on vaalituloksessa se, että maahanmuutovastainen AfD jä maahanmuuttmyönteisen vihreiden jalkoihin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

AfD nousi eilisissä vaaleissa ensimmäistä kertaa Hessenin osavaltioparlamenttiin. Samalla se oli vaalien suurin voittaja; ääniosuuden muutos +9,0 %-yksikköä.

Kenenkään jalkoihin ei AfD siten jäänyt. Jos joku jäi jalkoihin, niin se oli Grosse Koalition, jonka ääniosuus putosi yhteensä 22,2 %-yksikköä.

Sosiaalidemokraatit menettivät Hessenin vaaleissa kolmanneksen ääniosuudestaan. 'Debakel' sanotaan Saksassa, katastrofi heille.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #12

Niin, myönnät siis, ettei AfD jäänyt kenenkään jalkoihin. Sehän päinvastoin oli vaalien suurin voittaja ja nousi osavaltioparlamenttiin. Siitähän tässä oli kysymys.

Kysymys siitä, miten AfD suhtautuu natseihin, Pegidaan, NPD:hen jne, on kokonaan toinen asia.

AfD on protestipuolue. Kasvualustaa sille on merkillisen auliisti tarjoillut itse Merkel omalla ylimielisyydellään, jota hän osoittaa tosiasioiden ja laajan saksalaisen mielipiteen edessä.

"Selbst wenn man Angst vor Ausländern hat, wenn einem die Politik von Angela Merkel nicht passt und man Andrea Nahles nicht mag, sollte man sich überlegen, ob man Neonazis wählt. Das festzustellen, ist weder links noch radikal."

Uusnatsien ja AfD:n välille ei voida vetää yhtäläisyysmerkkejä kuten kirjoittaja näkyy tekevän. Ei ainakaan vielä ja toivottavasti ei koskaan. Tuleva kehitys on paljolti unionipuolueiden CDU/CSU varassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jaa-a. Mikähän Saksassa meni pieleen 2013 jälkeen ? Maassahan pitäisi nyt olla kaikki hyvin ja kansalaisilla hyvä mieli.

Varmaan uudet vaalit tulossa ja onkin hauskaa muuten nähdä, miten jatkossa vihreät suhtautuvat ydinvoimaan. Taitaa olla ne hiilivoimalat vihreille aika paha paikka. Joutuvat tekemään kompromissin, koska Saksan enegiahuoltoa ei voida ilman ydinvoimaa fiksusti ja ympäristömyötäisesti toteuttaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Demokratian paras puoli on siinä, että jokaisen hallituksen ja hallitsijan on joskus väistyttävä."

Täällä eduskuntavaalit ovat keväällä. Sotesta ollaan nyt hiljaa ja meille on tulossa punavihreä hallitus, sekä siniset ovat putoamassa eduskunnasta. Näyttää siltä, että äänestäjät eivät ole äänestämässä uutta vaihtoehtoa, vaan tyytymättöminä vaihtamassa huonon pois.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei ole kovinkaan edistyksellistä vaihtaa Ladaa Moskvitsiin tai kansanomaisemmin: "mitä järkeä ostaa samaa pa**aa eri paketissa?"

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lada on jättänyt tielle ja pitäisi nyt kokeilla pääsisikö edes jollain muulla eteenpäin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #10

Moskvits teki saman aikaisemmin.

Nyt pitäisi saada alle vähän parempaa tekniikkaa, mutta mistäs otat, kun Ladan ja Moskvitsin vaihtoehtona on Trabant tai Skoda 120L.

Kotimainen Talbot Horizon toki olisi tarjolla, mutta sillä ei halua ajaa kuin 8-10% kansalaisista.

Jostain syystä osa kansalaisista kokee polkupyörän hyvänä vaihtoehtona kulkuvälineeksi, mutta en pidä sitä kovinkaan järkevänä vaihtoehtona niin kauan kuin edes jokin moottori vetää.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mitä uusiin liittopäivävaaleihin tulee niin kannattaa miettiä vähän miten Hessen äänesti vuosi sitten.

2017 2018
CDU 30.9 27.0
SPD 23.5 19.8
Vihr 9.7 19.8
Linke 8.1 6.3
AfD 11.9 13.1
FDP 11.5 7.5

Oikeisto näyttää ottaneen 6.7% takkiin vuodessa.Groko ei käy, enkä usko Jamaikaan.
Lindner kuvitteli välttävänsä kuoleman suudelman hyppäämällä viime hetkellä sivuun.Noutajan tulo ei ollutkaan Merkelistä kiinni.Vähemmistöhallitusta näkyy pukkaavan nykyisillä trendeillä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten niin ei ollut "Noutajan tulo ei ollutkaan Merkelistä kiinni."?

Tarkasteltaessa Merkelin vaikutusta tulokseen nyt, niin on otettava pidemmän ajan vaikutus huomioon. Merkelin aikana on puolueen kannatus ollut alamäessä pidemmän aikaa monissa äänestyksissä. Näinhän myös kävi nyt, kun tarkastellaan ottamasi 2017 vaalien tulos. Uusimman koko maata koskevan ennusteen mukaan CDU/CSU kannatus on 24-26%:n luokkaa. Siis aleva suuntaus menossa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Itseasiassa tarkoitin, että noutaja tuli vihreiden kannatuksen kasvun isäksi kutsutulle FDP:n Christian Lindnerille.Kahden yleisen viime vaalin välillä kannatuksen lasku oli Hessenissä absoluuttisesti mitattuna suurin (4%) ja suhteellisena kannatuksen laskuna ylivoimaisesti suurin.

Käyttäjän JarmoKanerva1 kuva
Jarmo Kanerva

"... olivat Saksassa syyllistyneet moniin rikoksiin. Heitä ei kuitenkaan asetettu syytteeseen." Missä lähde, Arto Luukkanen, tähän faktaan, että heitä ei kuitenkaan asetettu syytteeseen? Tällä päätekijälläkin oli haku päällä.

Tämä päätekijä, Syyrian kurdi:"Olen kurdi ja sydämeni on rautaa. Olen kotoisin Qamischlin kaupungista"
https://www.bild.de/news/inland/news-inland/gruppe...

Syyrian kurdi. Taistellut sitten ehkä ISISiä vastaan. "Hyvä" muslimi meidän kannaltamme. Traumatisoitunut? En tiedä. Mutta tyypillinen Syyrian sodan uhri.

Enpä hänen tekojaan puolustele. Mutta enpä puolustele Länsimaiden Lähi-idän invaasiotakaan, jonka "ansiota" mm. pakolaisaalto on.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jarmo. Se lähde on
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/freiburg-pol....
Siinä mainitaan asia aivan samalla muotoiluilla kuin lukuisissa
aikaisemmissa tapauksissa, joissa pakolaisehdokas on rötöstellyt ilman
muita seurauksia kuin tapahtuman ylöskirjaus poliisin arkistoihin.
Näistä tapauksista olen kertonut useita kertoja blogissani. Tällä kertaa
näyttää, että päätekijä on yhden kerran ihan oikeasti tuomittu ja ollut
juuri ennen nykyistä tekoaan etsintäkuulutuksessa. Kyseessä lienevät
niin vakavat jutut, että niitä ei enää ole Saksankaan poliisi voinut
katsoa sormien läpi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Merkel muss weg! – Hessenin kohtalonvaalit!

Niin näyttää käyvän; Hessenin vaalitulos oli se niitti, joka vei Merkeliltä uskon omaan kykyynsä ja tapaansa johtaa CDU-puoluetta.

Joulukuussa hän ei enää asetu ehdolle puolueensa seuraavalle puheenjohtajakaudelle. Liittokansalerin tehtävässä hän ilmeisesti haluaa jatkaa. Onko sen mahdollista, se selviää aikanaan.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article182...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Näyttää toi "sinitauti" levinneen Saksaankin....siis se, että vaikka äänestäjien luottamus on menetetty niin siitä huolimatta pidetään salkuista kiinni. Merkel on itse aikoinaan tuominnut tällaisen toiminnan. No nyt sitten pidetään kiinni kouristuksenomaisesti siitä kanslerinvirasta. Voi voi....näin meni maine.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saksalaisen runoilijan sanoin:

Kurz im ganzen Ort herum
Ging ein freudiges Gebrumm:
»Gott sei Dank! Nun ist's vorbei
Mit der Übeltäterei!!«

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset