Arto Luukkanen

Suomi kyökkikieleksi – Neuvostoliitto kutsuu!

Mikael Jungner on julkaissut EK:n tilauksesta ja suosiollisella avustuksella pamfletin, jossa hän vaatii mm. englantia virkamiesten kieleksi (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263156-englanti-virkakieleksi-pidetaan-koko-suomi-auki-247-ek-julkaisi-mikael-jungnerin).

Kyseinen ohjelma on jonkinlainen ”Viiden tähden – Liike Nyt” poppoon joutsenlaulu ja vaaleja varten tehty viimeinen yritys.

Herrain kapinaksi siitä ei oikein ole eikä se oikein vakuuta edes taisteluhuutona.

Itse pamfletti paljastaa kuitenkin EK salaiset päiväunet: orjatyövoiman tuonti ulkoa, alipalkkaus kansalaishyveeksi, työaikalainsäädännön romuttamisen, korporatismi demokratian korvaajana, ym.

Vaarallisin näistä vaatimuksista on kuitenkin seuraava: ”Ehdotus 21: Nostetaan englanti palvelukieleksi niissä kunnissa, jotka tästä erikseen päättävät. Palvelukieli tarkoittaa oikeutta saada palvelua englanniksi, oikeutta käyttää työssään englantia sekä riittävää englanninkielisten palveluiden mitoitusta, ottaen huomioon maahanmuuttajien määrä kunnassa.”

Varsovan liiton ja NL:n esimerkki

Historiallista vertausta ei tarvitse hakea kaukaa. Itäblokissa Varsovan liiton maat ja kansat olivat etuoikeutetussa asemassa Neuvostoliiton vastaaviin sisäisiin kansoihin. Ne kykenivät säilyttämään oman kielensä eikä niiden alueelle tuotu venäläisiä eikä muitakaan asuttajia. Niiden hallitukset saattoivat torjua vieraat kansat ja niiden oma kieli pysyi ainoana virkakielenä vaikka venäjä olikin kouluissa ensimmäinen vieras kieli.

Neuvostoliitossa taas vähemmistökansat ja kansalliset tasavallat olivat aina Moskovan armon alla. Se oli niiden tuhon tie. Kansallinen tasavalta tai sitten autonominen alue ei voinut kontrolloida sinne muuttavien ihmisten määrää tai kansallisuutta. Samoin venäjän kieli toisena virkakielenä syrjäytti monia kansallisia kieliä ja sai aikaan hiljaisen kulttuurisen tuhon. Paikalliset kielet näivettyivät kun venäjästä tuli ”kotimainen” kieli, jota piti osata virkamiesten kanssa toimiessa. Etenkin vähälukuiset ”alkuperäiskansakielet” romahtivat kun niiden edustajien lapset pakotettiin koulukoteihin – kauas pois tundralta.

Jungnerin äärineuvostoliittolainen ehdotus

Mikäli Jungnerin ehdotus hyväksyttäisiin joskus, merkitsisi se sitä, että suomesta tulisi kyökkikieli. Me hukkaisimme yli 100 vuoden ajan itsenäisen Suomen ajan saavutukset yhdessä yössä. Näin tulee käymään Suomessa, mikäli englanninkieli päästetään valtion virallisten kielten joukkoon.

Itse käytän englantia päivittäin niin opetuskielenä kuin asioinnin kielenä ulkomaisten kollegoiden kanssa. Siinä se käy. Se on ilmaisuvoimainen ja kaunis kieli. Kansalliskieltä syrjäyttäväksi kieleksi sitä ei saa kuitenkaan päästää. Suomen kieltä pitää käyttää tieteen, kulttuurin, oikeuden ja virka-asioinnin kielenä.

Englannista tulisi Jungnerin unelmissa ”tappajakieli”. Kun tappajakieli päästetään valtion virallisten kielten pesään, niin se aina ja automaattisesti alkaa toimia käenpoikana. Ja englanti on tappajakielten joukossakin se kaikkein voimakkain ja aggressiivisin ts. tekee muista kielipoikasista selvää nopeammin ja tehokkaammin kuin kollegansa espanja ja venäjä.

Miksi Junger haluaa Neuvostoliittoon?

Kyse ei voi olla ainoastaan halusta ”seurata nuoruutensa näkyä”.

Jungner on tässä asiassa juoksupoikana – kuten ”Liike Nyt” kokonaisuudessaan on.

Näyttää aivan siltä, että hänen takanaan on EK, joka suunnittelee maan muuttamista jonkinlaisen hiljaisen vallankumouksen avulla. Siksi lobataan, annetaan vaalirahaa, järjestellään seminaareja, jonne jäsenliittojen on osallistuttava ja maksettava ”päivälliskortteja”.

Pamfletisti Jungner ei ole yksin. Hänen kanssaan EK:n käytävillä parveilee tyttöjä ja poikia, jotka ovat serviilejä EU:n isoille pojille ja tytöille. Heitä tarvitaan kun Suomea muutetaan.  Espoo mahtavan kokoomuksensa toimesta on jo saanut ensimmäisen ”läpimurron” aikaan, oikeuden vieraskielisille täyttää kunnalliset kaavakkeet englanniksi – ettei tulisi turhia paineita oppia suomea. Se suuri federalisaatio-projekti ei synny, kun ihmiset puhuvat sinnikkäästi omaa kieltään ja ajattelevat itse.

Siihen pitää tulla EK:n mukaan muutos: Finis Finlandiae.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Suomen kieltä pitää käyttää tieteen, kulttuurin, oikeuden ja virka-asioinnin kielenä."

Ja ruotsin. Englannin tunkeminen virkakieleksi on typerä ehdotus jopa Jungnerin mittarilla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Osa Sitra/EK vetoista strategiaa haudata kansankielinen kulttuuri hiljaisesti elävältä. Nuorisoa koukuttavat yritykset ovat järjestään elinvoimaa uhkuvien skadinaaviomistuksessa, jopa Partioaitta ja Hongkong, Tokmannista puhumattakaan.

Harmi kyllä, meillä ei ole itsetuntonsa säilyttäneitä juutalaisia kansan tukena, eikä Solzhenitsyniä, joka tuki ajattelua, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on ihmisarvo joka on jakamaton eikä kaupan.

Hallinnon mukaan sinulla on ihmisarvoa jos sinulla on työ. Sen taas työnantaja antaa, tai ottaa. Kielimiehet voivat kääntää saksaksi, se vapauttaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

...elinvoimaa uhkuvien tanskalaisten alushousujen...

sitralaisen ajattelun mukaan se kova mikä naisia miesten housuissa kiinnostaa, on lompakko

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Tämähän on vain jatkumoa hänen vuosi/pari sitten tekemälle ehdotukselle, että Suomen kieltä pitäisi "yksinkertaistaa", jotta se olisi helpompi oppia. (vai mitkä ne perustelut sille nyt olivatkaan?) Tämä uusi ehdotus tuli sopivasti pari päivää sen jälkeen kun Suomen kielen lautakunta oli esittänyt huolensa Suomen kielen asemasta tulevaisuudessa.

Ihanan äärikokoomuslaista ajattelua. Vedetään koko kieli ja kulttuuri alas globalisaation tieltä. Ilmeisesti Jungner ja kumppanit kuvittelevat, että Suomi muuttuu täten houkuttelevammaksi ulkomaisille huippuosaajille ja turisteille, mutta eihän se näin mene. Ei hajuton ja mauton pohjoinen periferia kiinnosta ketään. Suomi metsäläisineen ja omine tapoineen sen sijaan kiinnostaa.

Pekka Veistos

Junger kumppaneineen haluaa muuttaa tämän periferian rahaksi. Suomessahan on runsaasti rahaksi muutettavaa kansallisomaisuutta kuten luonnonvaroja. Ensin täytyy toki tuhota tämä metsäläinen kieli ja kulttuuri. Se on tehokksin tapa ajaa alas ummehtunut kansallisvaltio ja sen tunkkainen identiteetti.

Liike Nyt = Suomi alas Nyt

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Kunhan nyt edes päästäisiin eroon tuosta järjettömästä pakkoruotsista, sekä tietysti myös virkamiesruotsista. On käsittämätöntä, että 2010-luvulla täytyy kaikkien suomenkielisten vielä lukea pakolla ruotsia.

En usko että suomenkielellä tulee täällä olemaan mitään hätää, sen sijaan Ruotsissa saattaa ruotsin kieli vielä tulevaisuudessa olla hätää kärsimässä, kun englanti ja arabian kieli valtaa yhä enemmän alaa. Ja onhan Ruotsissa kuultu ehdotuksia, että englanti pitäisi ottaa maan viralliseksi kieleksi. Ja riikit itse tykkäävät hyvin paljon enkunkielestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos Ruotsissa väkeä tulisi kirjamessuille samassa suhteessa kuin Suomessa, paikalla olisi 200 000, Italiassa vastaavasti miljoona. Ei mahdollista, individualistien maissa. Suomalaisia jotkut sanovatkin poroiksi.

anita frisk

Mainitsit, että itäblokin maihin ei venäläisiä tuotu. Mistäs nämä sadattuhannet neukut sitten Baltiaan tupsahtivat? Hiemanpa epäilen, ettäkö Leningradissa sodan jälkeen Anatoli olisi sanonut että taidan tästä muuttaa Viroon, ja siitä sitten vaan lähti. Tai Virossa sanottiin, että olisipa mukava jos saataisiin tänne paljon neuvostoveljiä.

Mitä varsinaiseen aiheeseen tulee, emme todellakaan tarvitse kolmatta viranomaiskieltä - varsinkin kun nykyinen virkakieli molemmilla kotimaisillakin on täysin käsittämätöntä - tarkoitushakuisesti. Viranomaiskieleksi riittäisi vain yksi: selkokieli (vrt. selkokieliset uutiset).

Jungnerilla nyt näitä "visioita" riittää, toinen toistaan hullumpia. Räväkkä ja provokatiivinen pitää olla ja framilla kaiken aikaa, mutta joskus olisi hyvä pysähtyä hieman ajattelemaankin. Suosittelen samaa medialle, joka nykyään revittelee uutisensa sanoja eikä sanoma edellä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Anita. Nämä maat olivat silloin osa Neuvostoliittoa. Eivät itsenäisiä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri siitähän on kysymys, Anita, että Baltian maat liitettiin suoraan
vieraaseen valtioon, Neuvostoliittoon, jonka jälkeen portit olivat auki massamaahanmuutolle ja venäjänkielelle.

Sen sijaan Puola, Bulgaria, Itä-Saksa jne. säilyttivät rajoitetun itsenäisyyden, eli kansanoikeuksien kovan ytimen: oikeuden omaan kansalliseen alueeseen, jonne vieraat massat eivät voi vieraitten päätösten pohjalta valua. Ja kansallisen kielen kaikille välttämättömänä hallintokielenä, jolloin sen asema näin oli turvattu!

Kuinkas meillä käy nykymenolla?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Pamfletisti Jungner ei ole yksin. Hänen kanssaan EK:n käytävillä parveilee tyttöjä ja poikia, jotka ovat serviilejä EU:n isoille pojille ja tytöille. Heitä tarvitaan kun Suomea muutetaan."

Dosentti Luukkasen aversio EU:ta kohtaan ei liene suurikaan salaisuus. Se, missä määrin englannin kielen ja EU:n palvelemisen yhteys on pysyvä Brittien Brexitin jälkeen, jääköön nähtäväksi. Britannian lähdön jälkeen englannin kielen asema EU:n kielinä ei ole ihan kirkossa kuulutettu.

Olen kyllä samaa mieltä Luukkasen kanssa englannin kielen saattamisesta virkakieleksi. Rauhoittava tieto on kuitenkin se, että tällaiset ehdotukset jäävät siihen kategoriaan, jotka pääsevät "Mageet mutta päättömät ehdotukset sarjaan" Uuden Nelosella pyörivän "Gaala"- sarjan sisällöksi.

Muistaakseni pakinoitsija Olli joskus puoli vuosisataa sitten kertoi rouva Mähösestä, jonka poika oli päässyt oppikouluun. Rva Mähönen sanoikin sitten kadulla kohtaamalleen rouva Tuppuraiselle: "Meidän Pekka on oppikoululainen! No, sanos nyt Pekka Tuppuraisen tädille "Hyvää päivää" algebraksi!"

Tiedä häntä, olisiko Jungnerin isoäiti omaa sukuaan Mähönen ja omena ei olisi pudonnut kauas puusta....

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Epäilen, että Jungner on päässyt pikaisesti käymään Singaporessa, ja täysverisenä poliitikkona tekee sen virheellisen johtopäätöksen, että pelkkä englannin kieli tekee kaikista suomalaisista menestyviä singaporelaisia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kutsuessaan suomalaisia poroiksi ulkolaiset ilmentävät muuttunutta uskontokäsitystä korvata lammas porolla. Oppia ikä kaikki.

Viedessään kaikki puoluesihteerit Pariisiin Sitra isännöi parhaillaan laumaa kyökkikielisiä poroja. Mutta kenen sijalle Sitra on katsonut itsensä oikeutetuksi asettumaan?

Hallintoneuvostoon kuuluvat:

Matti Vanhanen, kansanedustaja, puheenjohtaja
Pentti Oinonen, kansaedustaja, varapuheenjohtaja
Kalle Jokinen, kansanedustaja
Antti Kaikkonen, kansanedustaja
Seppo Kääriäinen, kansanedustaja
Jutta Urpilainen, kansanedustaja
Pia Viitanen, kansanedustaja
Ville Vähämäki, kansanedustaja
Ben Zyskowicz, kansanedustaja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Artonpäivää!

Globalisimi tuhoaa kieliä siinä missä neuvostokommunismikin. Nyt on ehkä pistettävä toivo älykännyköiden älyn kehitykseen. Kun ne osaavat tulkata, kielten opiskelu käy vähemmän tarpeelliseksi ja Aalto-yliopistokin voi lopettaa ulkomaankieliset kurssinsa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Virheet ovat etsimisen sisäänkäynti." James Joyce

Ei Åbo turvaa meidän pelastumista, vaan meidän on itse löydettävä tiemme, vain me voimme sen tehdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset