Eläkeläisten kurjuuden syyt: Lipponen ja tottelevaiset demarit

Törmäsinpä Myyrmannin vaalitorilla pari viikkoa sitten vanhaan tuttavaani. Hän on maan lahjakkain ja viisain demari – Kimmo Kiljunen.

Kimmo pyyteli minulta allekirjoitusta ”Eläkeläisten lakisääteisen köyhtymiskierteen katkaiseminen” nimiseen kansalaisadressiin. Kaivelin jo kynääni mutta sitten aloin muistella, että kuka sen köyhtymiskierteen oikein aloitti.

Lipponen kurjisti eläkeläiset

Eläkeläisten kurjuuden taustalla on vuonna 1995 Paavo Lipposen ”sateenkaarihallituksen” hyväksymä eläkeindeksi.

Vuosina 1995-1999 toimineen hallituksen muodostivat Sdp, kokoomus, Rkp, vasemmistoliitto ja vihreät.

Nämä puolueet hyväksyivät ns. taitetun indeksin. Se tarkoittaa sitä, että eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen vain 20 prosenttia.

Selkosuomella: valittu linja nakertaa kuin rotta eläkkeiden ostovoimaa ja heikentää eläkeläisten asemaa suhteessa palkansaajiin. Aiemmin eläkkeitä nostettiin niin sanotulla puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 prosenttia ja palkkojen 50 prosenttia.

SDP – eläkeläisten vihollinen?

Demaripäätös on ollut suurin syy työeläkeläisten tulojen romahdukseen ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin alasajoon. Se ruoskii eniten pienituloisia työeläkeläisiä, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Täällä vuokrat ovat korkeat ja jos ihmisellä on lääkekuluja, on eläkeläisen mietittävä kumpaa tekee: ostaa lääkkeitä vai ruokaa.

Se on näkynyt vaalitoreilla; jos on ollut tarjolla hernesoppaa niin eläkeläiset ovat saapuneet tyhjän astian kanssa. Että ruokaa olisi myös huomiseksi.

Se on häpeällistä!

Tilastojen mukaan työeläkeläisistämme elää nykyisin jo 20% alle EU:n köyhyysrajan olevilla tuloilla. Lipposen kurituslinja on myöhemmin saanut jatkoa eikä taitettua indeksiä ole korjattu.

Kaikki kunnia Kiljuselle

Vuonna 1995 Kiljunen yritti viimeiseen saakka vastustaa tätä uudistusta.

Hän sai siitä palkan. Demarien toverikuri iski ja Kiljusesta ei tullut ministeriä. Päinvastoin, demarit ovat siitä asti naureskelleet kielitaitoiselle ja älykkäälle demarille, jolla on ollut omatunto. Näyttää siltä, että siinä puolueessa ei saa olla viisaampi, parempi, kunniallisempi tai älykkäämpi toista toveria.

Nyt Kiljunen yrittää korjata tilannetta omalla tavallaan – yksin. Omien tovereittensa hylkäämänä.

Taitettu eläkeindeksi hylättävä ja ilmaiset matka eläkeläisille!

Kiljusen aloite on hyvä, mutta parasta olisi jos seuraava hallitus voisi suoraan tehdä seuraavia asioita.

Eläkeläiset ja seniorikansalaiset ovat meidän aarteemme – heitä on tuettava. Eläkkeiden ostovoima on saatava riittämään. Ensimmäisenä toimenpiteenä eläkeindeksin taitto on poistettava alimmilta eläkkeiltä. Tätä varten on mietittävä osittaista eläkeleikkuria, joka leikkaa isoja eläkkeitä ja allokoi sen sitten heikoimmassa asemassa oleville. Valtiovallan on kannettava vastuunsa ja tultava tässä mukaan. Kyse on kunniavelasta, joka on jäänyt maksamatta yli 20 vuotta. Toisessa vaiheessa on lisäksi taitettu eläkeindeksi poistettava.

Yli 65-vuotialle on voitava varmistaa ilmaiset matkat joukkoliikenteessä. Samalla tavalla kuin esimerkiksi Tallinnassa. Kokeilu on aloitettava siten, että eläkeläiset saavat ilmaiset matkat 9-15 välisenä aikana. Kyseinen uudistus varmistaisi sen, että eläkeläiset pääsisivät liikkumaan. Vierivä kivi ei sammaloidu!

Aktiivinen seniorikansalainen varmistaa hyvän ja terveen vanhuuden.  Ja tästä sitten hyötyvät kaikki, lapsenlapsista alkaen.

Arto Luukkanen, Järvenpää

ps. tähän täytyy lisätä silminnäkijän kuvaus eräältä vaalitorilta 1990-luvulta. Paavo puhua jorisi jotain vaalitorilla. Kuuntelijana olevat seniorikansalaiset kuuntelivat tarkaavaisesti. Kun Paavo lähti kääntyivät eläkeläiset hädissään ja kuin yhteisestä rinnasta ulvahti hätäinen avunpyyntö: "miten meidän nyt käy….?".  Paavo nosti letargisesti kätensä ja heilautti sitä alaspäin laiskasti. Naama oli peruslukemilla tai ehkä hivenen halveksivan puolella.  Vastauksen urahdus kertoi väsymyksestä tai hyvin suuresta välipitämättömyydestä: "hyvin käy".

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu