Arto Luukkanen

Eläkeläisten kurjuuden syyt: Lipponen ja tottelevaiset demarit

Törmäsinpä Myyrmannin vaalitorilla pari viikkoa sitten vanhaan tuttavaani. Hän on maan lahjakkain ja viisain demari - Kimmo Kiljunen.

Kimmo pyyteli minulta allekirjoitusta ”Eläkeläisten lakisääteisen köyhtymiskierteen katkaiseminen” nimiseen kansalaisadressiin. Kaivelin jo kynääni mutta sitten aloin muistella, että kuka sen köyhtymiskierteen oikein aloitti.

Lipponen kurjisti eläkeläiset

Eläkeläisten kurjuuden taustalla on vuonna 1995 Paavo Lipposen ”sateenkaarihallituksen” hyväksymä eläkeindeksi.

Vuosina 1995-1999 toimineen hallituksen muodostivat Sdp, kokoomus, Rkp, vasemmistoliitto ja vihreät.

Nämä puolueet hyväksyivät ns. taitetun indeksin. Se tarkoittaa sitä, että eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen vain 20 prosenttia.

Selkosuomella: valittu linja nakertaa kuin rotta eläkkeiden ostovoimaa ja heikentää eläkeläisten asemaa suhteessa palkansaajiin. Aiemmin eläkkeitä nostettiin niin sanotulla puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 prosenttia ja palkkojen 50 prosenttia.

SDP - eläkeläisten vihollinen?

Demaripäätös on ollut suurin syy työeläkeläisten tulojen romahdukseen ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin alasajoon. Se ruoskii eniten pienituloisia työeläkeläisiä, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Täällä vuokrat ovat korkeat ja jos ihmisellä on lääkekuluja, on eläkeläisen mietittävä kumpaa tekee: ostaa lääkkeitä vai ruokaa.

Se on näkynyt vaalitoreilla; jos on ollut tarjolla hernesoppaa niin eläkeläiset ovat saapuneet tyhjän astian kanssa. Että ruokaa olisi myös huomiseksi.

Se on häpeällistä!

Tilastojen mukaan työeläkeläisistämme elää nykyisin jo 20% alle EU:n köyhyysrajan olevilla tuloilla. Lipposen kurituslinja on myöhemmin saanut jatkoa eikä taitettua indeksiä ole korjattu.

Kaikki kunnia Kiljuselle

Vuonna 1995 Kiljunen yritti viimeiseen saakka vastustaa tätä uudistusta.

Hän sai siitä palkan. Demarien toverikuri iski ja Kiljusesta ei tullut ministeriä. Päinvastoin, demarit ovat siitä asti naureskelleet kielitaitoiselle ja älykkäälle demarille, jolla on ollut omatunto. Näyttää siltä, että siinä puolueessa ei saa olla viisaampi, parempi, kunniallisempi tai älykkäämpi toista toveria.

Nyt Kiljunen yrittää korjata tilannetta omalla tavallaan – yksin. Omien tovereittensa hylkäämänä.

Taitettu eläkeindeksi hylättävä ja ilmaiset matka eläkeläisille!

Kiljusen aloite on hyvä, mutta parasta olisi jos seuraava hallitus voisi suoraan tehdä seuraavia asioita.

Eläkeläiset ja seniorikansalaiset ovat meidän aarteemme – heitä on tuettava. Eläkkeiden ostovoima on saatava riittämään. Ensimmäisenä toimenpiteenä eläkeindeksin taitto on poistettava alimmilta eläkkeiltä. Tätä varten on mietittävä osittaista eläkeleikkuria, joka leikkaa isoja eläkkeitä ja allokoi sen sitten heikoimmassa asemassa oleville. Valtiovallan on kannettava vastuunsa ja tultava tässä mukaan. Kyse on kunniavelasta, joka on jäänyt maksamatta yli 20 vuotta. Toisessa vaiheessa on lisäksi taitettu eläkeindeksi poistettava.

Yli 65-vuotialle on voitava varmistaa ilmaiset matkat joukkoliikenteessä. Samalla tavalla kuin esimerkiksi Tallinnassa. Kokeilu on aloitettava siten, että eläkeläiset saavat ilmaiset matkat 9-15 välisenä aikana. Kyseinen uudistus varmistaisi sen, että eläkeläiset pääsisivät liikkumaan. Vierivä kivi ei sammaloidu!

Aktiivinen seniorikansalainen varmistaa hyvän ja terveen vanhuuden.  Ja tästä sitten hyötyvät kaikki, lapsenlapsista alkaen.

Arto Luukkanen, Järvenpää

ps. tähän täytyy lisätä silminnäkijän kuvaus eräältä vaalitorilta 1990-luvulta. Paavo puhua jorisi jotain vaalitorilla. Kuuntelijana olevat seniorikansalaiset kuuntelivat tarkaavaisesti. Kun Paavo lähti kääntyivät eläkeläiset hädissään ja kuin yhteisestä rinnasta ulvahti hätäinen avunpyyntö: "miten meidän nyt käy....?".  Paavo nosti letargisesti kätensä ja heilautti sitä alaspäin laiskasti. Naama oli peruslukemilla tai ehkä hivenen halveksivan puolella.  Vastauksen urahdus kertoi väsymyksestä tai hyvin suuresta välipitämättömyydestä: "hyvin käy".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lukemista:

Kun kannatusta pitää kerätä, Kimmo Kiljunen ei epäröi valehdella

https://www.talouselama.fi/uutiset/kun-kannatusta-...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jaaha....Seija. Ehkä kaikkea kirjoitettua ei pidä uskoa. Todenpuhuja on vaarallinen))) Ja ainakin yritystä Kimmolla on.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep ainun kirjoitukaia on vaiķea uskoa. Aika paljon kirjoituksesi on valemedian tuotoksia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kirjoituksesi on valekieliopin täyttämää; ei jymmarra tekstia`?))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaalit tuloo, mutta Kiljunen putosi eduskunnasta 2011 ihan omien edesottamustensa vuoksi, ei siinä ollut muilla demareilla osaa eikä arpaa että oli lööpeissä.

Kimmo Kiljunen kitisee kirpuista

- Kitisi mm. vielä siitäkin että johtamansa eduskunnan Tutkas-kerho ei saanut rahaa jokavuotiselle Aasianmatkalleen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000228558.html

Kimmo Kiljusen kaukomatkailu kummastuttaa eduskunnassa: ”Outo sivuluisu” Burmaan ja Bhutaniin

Arkadianmäellä kerrotaan tarinaa, jonka mukaan kaksi mannertenvälistä lentoa törmää taivaalla. Kun koneet tipahtavat maahan, kummastakin romusta nousee Kimmo Kiljunen, joka on matkalla johonkin kansainväliseen konferenssiin.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kimmo-kil...

Edit: Oli mm. tämäkin.

Kiljusen selitys ei kelpaa puhemiehelle

Niinistö paheksui sitä, miten Kiljunen oli käyttänyt kansanedustajien lentomatkoista kertyneitä pisteitä omaksi edukseen.

– Ei kukaan työnantaja voi hyväksyä tällaista. Lentopisteet ovat eduskunnalle myönnettyjä alennuksia. Ei kukaan voi tehdä niillä kauppaa omaan piikkiinsä.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/124358/Kiljusen+...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uskoa kirjoituksia? Arton, Seijan, vaiko Kiljusen kirjoituksia ei pidä uskoa?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Syyllistä en tiedä, mutta 1½ vuotta eläkkeellä oltuani nettoeläkkeeni oli pienempi kuin eläkkeelle jäädessäni. Leikattu indeksi yritti nostaa nettoani, mutta veronkorotukset kuitenkin leikkasivat sitä. Sen lisäksi hintoja ja maksuja on korotettu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä en voi uskoa demareiden tarkoittaneen pahaa, uskon heidän hyviin tarkoituksiinsa. Taitetulla eläkeindeksillä on varmaan pyritty iskemään kokoomusta äänestäviin eläkeläisiin, mutta se onkin osunut köyhimpiin eläkeläisiin. Vahinkoa ei voine kuitenkaan pitää SDP:n kannalta suuren suurena, koska ei niistä kuitenkaan olisi monikaan äänestänyt demareita.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei vaan nimenomaisesti lähinnä eläkeläiset äänestävät demareita. Demarien nuorisojaoston nuorin jäsen lienee kolmekymppinen. Taitettu indeksi kannattaisi demarien poistaa jo pelkästään siksi, että heitä äänestävät eläkeläiset eivät kuolisi nälkään niin nuorina.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä yritin kertoa, niin sitä, että demareita äänestävä eläkeläinen on keskieläkkeen nauttija.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

"Selkosuomella: valittu linja nakertaa kuin rotta eläkkeiden ostovoimaa ja heikentää eläkeläisten asemaa suhteessa palkansaajiin. Aiemmin eläkkeitä nostettiin niin sanotulla puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 prosenttia ja palkkojen 50 prosenttia."

Huom SUHTEESSA palkansaajiin. Edelleenkin työeläkeindeksi nousee kuluttajahintoja nopeammin.

Jos on huolissaan eläkeköyhyydestä, niin sitten pitäisi nostaa kansaneläkkeiden tasoa, ei työeläkkeiden. Jos työeläkkeiden indeksejä aletaan säätämään, niin voittajia ovat isoa eläkettä saavat, pienimpiä työeläkkeitä saavat menettäisivät puolet korotuksesta kansaneläkkeen pienentymiseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joo: Pannaan vain Lipposen syyksi kaikki hänen aikansa jälkeiset ja tämänkin hallituksen eläkeläisleikkaukset lääkekorvaukset mukaan lukien. Vuokrien korotukset olin unohtaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos Kiljunen on maan lahjakkain demari, niin sitten SDP:n asiat ovat todella huonosti. Mieleen tulee mm. Kiljusen nerokas argumentti vapaan maahanmuuton puolesta: "Lentäväthän linnutkin rajojen yli"

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Heh. Siis niin, että nyt kun ne ikäluokat, jotka sen eläkeindeksin aikoinaan omille vanhemmilleen ja isovanhemmilleen junailivat ovat eläköitymässä/ eläköityneet, niin tuo indeksi pitäisi poistaa heitä itseään kiusaamasta?

Lisäksi, kuten Turunen tuolla ylempänä ja omassa blogissaan osoittaa, suurin osa indeksimuutoksen hyödystä menisi ihan muille kuin pienimpiä eläkkeitä saaville, siis käytännössä nuoremmille ja suurempia työeläkkeitä saaville eläkeläisten ikäluokille.

Tuolla yhtälöllä osoittaa melkoista pokeria puhua "kunniavelasta".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikkihan ne meitä eläkeläisiä kurmuuttavat, mutta kyllä pataporvarillinen Sipilän-Soinin riistohallitus on yliveto.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Taitettu indeksi, niin. Sen ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön Lipposen hallituksen toimesta 1996 alusta. Lipposen ykkös- ja kakkoshallitusten jälkeen on ollut vain keskusta- ja kokoomusjohtoisia hallituksia. Kaikkiaan seitsemän kappaletta. Kukaan tai mikään niistä ei ole "vääryyttä" korjannut.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Se Lipposen hallitus ensimmäistä kertaa ihan täysillä lähti harjoittamaan europolitiikkaa ja ohjasi Suomen sille luonnottomaan eurorahaan. Ja sen eurotalouspolitiikan ytimenä on ollut ja on eläkkeiden, työttömyysavustusten ym. sosiaalimenojen hiljainen, mutta kiihtyvä alasajo pankki- ja finannsisektorin pöhottymisen pelastamiseksi.
Yrityksiä murtautua tästä ulos on joillakin eruromailla, kuten Kreikalla ja nyt Italialla, mutta yksinään se on vaikeaa. Pitäisi saada kansallisten linjausten kansainvälisiä yhteisrintamia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hohhoijaa. Vaikka Eurossa ja EU:n talouspolitiikassa on varmasti paljonkin arvosteltavaa, on niitä turha syyttää Suomen eläkejärjestelmän haasteista.

Niiden syyt voi tiivistää siihen, että "Kiljuset" leikkivät liian pitkään seuraava maksaa-leikkiä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Suomen eläkejärjestelmä perustuu siihen, että seuraava maksaa. Alkupään maksajat ovat päässeet maksuissa helpommalla, kun ei ole ollut niitä keille maksaa. Muussa elämässä he tosin eivät ole päässeet helpommalla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #20

Ei tässä niitä alkupään maksajia ollakaan kritisoimassa, vaan niitä väliin tulleita (siis niitä "Kiljusia"), jotka hoitivat itselleen alhaiset maksut, hyvät eläkkeet ja alhaisen eläkeiän, ja lykkäsivät laskun seuraaville.

Käyttävät kyllä menestyksekkäästi niitä alkupään maksajia propagandassaan saadakseen vielä vähän lisää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #21

Tätä keskustelua on käyty näillä sivuilla jo niin usein, että en viitsi aloittaa uutta. Asiasta kiinnostuneita kehotan lukemaan kirjan Ansioiden mukaan.

Itselleni on kyllä jäänyt epäselväksi, että kuka näissä eläkelupauksissa on todellisuudessa voittanut. Laskelmia voidaan esittää puoleen jos toiseen. Nytkin toisessa blogissa kerrotaan naisten olevan voittajia.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tomi, jos epäilet EU:n osasyyllisyyttä eläkekurjuuteen, niin katsopa millä hartaudella EU parhaillaan Saksan ja Ranskan johdolla yrittää kaataa Italian yritykset puolustaa eläkkeitään ja työttömyyskorvauksiaan. Ei haittaa mitään, että Italian hallitus ei aio rikkoa mitään sääntöjä, riittää että se ei aio tehdä samaa mitä edeltäjänsä!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitos Arto Luukkanen. Olet tällä kertaa oikealla asialla eli Kimmo Kiljusen linjoilla. Pari kolme vuotta sitten näistä aiheista käytii kovaa keskustelua. Mutta tämäkään hallitus ei ole halunnut poistaa tätä huutavaa vääryyttä, taitettua eläkeindeksiä. Tässä yksi monista tätä aihetta koskeneista kirjoituksistani:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212075...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset