Arto Luukkanen

Kumman valitset: GCM Soinin vai Marskin?

  • C.G.E. Mannerheim
    C.G.E. Mannerheim
  • GCM Soini
    GCM Soini
  • sijaiseksi valittu
    sijaiseksi valittu

 ”…Jos pysymme uskollisina itsellemme ja kaikissa kohtalon vaiheissa yksimielisesti ja järkkymättä pidämme kiinni niistä arvoista, jotka tähän päivään asti ovat olleet Suomen vapauden perustuksena – isiltä peritystä uskosta, isänmaanrakkaudesta, päättäväisestä ja uhrivalmiista puolustustahdosta - , niin Suomen kansa voi lujasti luottavaisena katsoa tulevaisuuteen…”

Edellinen lause on Marsalkka Mannerheimin muistelmien lopusta. Se tiivistää hyvällä tavalla kaiken sen kalliin ja tärkeän mitä itsenäisyyden alkuajoista ja vaikeista sotavuosista opittiin.

Nämä arvot ovat nyt kuitenkin kaupan.

Joulukuussa Suomen tasavallan ulkoministeri Timo Soini (varabulvaanina ministeri Kai Mykkänen) aikoo ilmeisesti matkustaa Marokkoon ja läsnäolollaan pyhittää GCM-sopimuksen. Tällä matkallaan Soini/tahi hänen varamiehensä ikään kuin kruunaa omien poliittisten lehmänkauppojensa sarjan.

Näitä kahta hahmoa kannattaa nenää nyrpistellen ja hyvin ohikiitävästi verrata toisiinsa. Toinen pelasti Suomen vapaussodassa, vastusti Saksan ”apuretkikuntaa”, hankki lännestä nälkäiselle Suomelle elintarvikkeita itsenäisyyden jälkeen, auttoi Viroa sen vapaussodassa, toimi sotien välisenä aikana puolustusneuvoston puheenjohtajana, järjesti kansallista sovintoa maalaisliiton ja sosialidemokraattien kanssa ja väsymättä pyrki puolustusvalmiuden nostamiseen. Tämä mies olisi ollut valmis kompromissiin ennen talvisotaa neuvotteluissa, toimi kuitenkin lojaalisti ylipäällikkönä talvisodassa ja jatkosodassa sekä vielä luotsasi maan rauhaan ja tulevaisuuteen.

Toinen mies petti puolueensa, möi arvonsa, kavalsi omansa, halveksi kannattajiaan mutta arvosti yli kaiken saamaansa lyhytaikaista kunniaa. Tälle toiselle Oma Itse kasvoi suuremmaksi kuin hänen oma väkensä. Tälle toiselle miehelle kabinettikaveruus on ihmisen kallein asia. Tämän toisen miehen kakun kuorrutuksena ja  kermaisen suurmakkaran sinappina on GCM.

Kun Mannerheim hyvin tarkasti halusi jättää jälkipolville kasvattavan ja velvoittavan poliittisen testamentin, niin Soinikin jättää nyt omansa… ja lentelee varamiehensä välityksellä pian Afrikkaan, symbolisesti sen kaikkein ongelmallisimpien pakolaisten alkuperämaahan, pyhittämään läsnäolollaan GCM-sopimuksen.

Mitä muualla tapahtuu?

Afrikkaan lennetään kuitenkin yhä harvemmasta maasta.

Marrakeshin kokoukseen ei lennä lentokonetta Sveitsistä, Slovakiasta, Tshekistä ja Israelista. Muiden, ”vanhojen” hylkääjien lisäksi.

Saksan CDU, hallituksen voimapuolue, on tehnyt päätöksen, että puoluekokouksessa ennen Marrakeshia pidetään ainakin keskustelu ja mahdollisesti myös äänestys GCM:stä. Samoin maahanmuuttoa rakastava vassaripuolue (Die Linke) vaatii "demokratiateoreettisista" syistä, että Bundestagin pitää äänestää GCM:stä (jota se kannattaa). (Meillä Suomessa eduskunnan virallista kantaa ei puolestaan haluta saada selville) Samoin Saksassa 80 000 ihmistä on jo allekirjoittanut GCM:n vastaisen kansalaisaddressin.

Siellä muualla…. kansa kyllä tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Hyvä blogi. Suomen suvereenius uhattuna samoin sananvapaus.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Politiikka on paskana, koska politiikoilla ei ole mitään vastuuta, eikä muuta tukirankaa ( ison ) mahan takana kuin seteliselkärankaa. Hieman kärjistäen, luottaisitko Timo Soiniin, jos tulisi tosipaikka ?

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Eihän Soinilla ole kuulemma enää selkärankaa, kun on ottanut hilloa liikaa on helposti johdateltavissa, entinen tahto tipotiessään, siis suorastaan vaarallinen sanojen syömisestäkö turvonnut noin?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Moni suku on sammunut Suomessa, kuten Marskin.

On syntynyt kokopäiväinen poliitikko Hjallis Harkimo. Mikael Jungner ei voi syntyä uudelleen koska hänellä on hyvä työ.

Jungnerin voitaneen sanoa olevan mukavuusalueellaan, perinteisemmän läntisen diskurssin sanoilla sanoen pelastuneen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei mainoksia Erkki)) poistan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos on valittava näiden kahden välillä, Mannerheimin, joka tapatti omaa kansaansa kansalaissodan jälkeisissä vankileireillä tai GCM:n joka pyrkii suojelemaan ihmiselämää, niin tottakai GCM on valintani.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Nyt sain sellaisen kuvan että vain punaiset eli vasemistolaiset ja vieraat ovat ihmisiä, joiden elämää täytyy suojella, vaikka se merkitseekin suuremman joukon lahtaamista, kuten kävi Stalinin ja PolPotin sekä lukuisten muiden vastaavien hirmuhallinnon aikana.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaima paljasti asian todellisen luonteen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #8

Kaima hyvä, onko sinulla ihmiselämän suojelimista vastaan jotain?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #13

kaima hyvä...huomaan että olet valinnut Marxin & Soinin...et Marskia )))

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #28

Höpö höpö Luukkainen, en minäkään väitä, että olet valinnut natsismin ja länsimaisen humanitäärisen ajattelun välillä, vai oletko?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Walhroos, kyllä kuvasi on pahasti vääristynyt, anteeksi vaan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Saksalaisvastaisella "Ryssän kenraalilla" ei ollut pelivaraa toimia eräiden jääkäripiirien ja heitä lähellä olevine tahojen järjestelemää valkoista terroria vastaan. Ei se häntä miellyttänyt ja pari kertaa koetti varovaisesti rajoittaa sitä. Todellista valtaa marski sai valkoisessa Suomessa vasta Saksan hävittyä ja Svinhufvudin erottua sijaishallitsijana joulukuussa 1918.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin lukee historiaa vääristyneesti siis punakapinan aloitti sosialidemokraattienpuheen johtaja Kullervo Manner 27.1.1918 ja punakaartin avulla teki vallankaappauksen. Kapinan kukistuessa on valitettavaa että punakaartilaisten kohtelu oli ankaraa.
Mutta mutta SDP-n olisi aika pyytää julkisesti anteeksi aloittamaansa punakapina.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Se sisäisten ja ulkoisten syiden soppa, joka sai aikaan kansalaissodan, on asia sinänsä tämän ulkopuolelta. Mutta ei kumpaakaan puolta jälkeenpäin tarkastellessa pidä haukkua valkoisesta tai punaisesta terrorista niitä, jotka eivät sitä aiheuttaneet. Ei siis esim. Edvard Gyllingiä punaisesta tai Mannerheimia valkoisesta. Vastuuseen kuuluvat oikeat, murhakäskyjä antaneet tahot.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vapaussodan jälkeisten vankileirien ja niissä kesällä ja syksyllä 1918 tapahtuneiden vankikuolemien kanssa Mannerheimilla ei ole mitään tekemistä.

Hänellä ei toukokuun 1918 jälkeen Suomessa ollut sotilasvirkaa eikä liioin siviilivirkaa ja kaiken lisäksi hän asui ulkomailla kunnes palasi Suomeen valtionhoitajaksi joulukuussa 1918.

Granlundilta jälleen kerran tuttua ja katkeraa punapropagandaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toivonen, en ole katkera, en mistään, mutta en myöskään hyväksy totuuden vääristelyä mitä kommentissasi teet. Mannerheim olisi halutessaan voinut estää omien kansalaisten surmaamisen, halua ei vaan siihen hänellä ollut. Sotaveteraani-isäni, kuten moni muukin veteraani ei Mannerheimiä arvostanut, A. F. Airoa kylläkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Granlundilla on oikeus esittää mielipiteensä täällä vapaassa ja itsenäisessä Suomessa, jonka perustan loi vapaussodassa hallituksen joukkoja johtanut ylipäällikkö Mannerheim.

P. S. Myös Mannerheim arvosti Airoa jopa niin paljon, että Kannaksen suurhyökkäys kesällä 1944 tuli yllätyksenä Mannerheimille. Airo vähätteli kohtalokkaasti sotilastiedustelumme saamia tietoja lähestyvästä suurhyökkäyksestä ja seurauksena oli ns. Kannaksen läpijuoksu.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tekemisen puute se ongelma saattaa ollakin.

"Oikeushistorian tutkija Jyrängin mukaan ylipäällikkö Carl Gustaf Mannerheim ja muu valtiojohto olivat joko haluttomia tai kykenemättömiä hillitsemään valkoisten väkivaltaista kurinpalautusta, joka vei lähes kymmeneltä tuhannelta punakapinalliselta hengen taisteluiden ulkopuolella. Jyrängin mukaan etenkin paikallistasolla kyse oli poliittisista puhdistuksista."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66071-professori-...

"Kiihkottomasti Jyränki erittelee
valkoisten tointen näennäislaillisuutta,
yhdenvertaisuuden puutetta
väkivaltaisuuksien käsittelyssä ja
oikeuslaitoksen toiminnan luokkakantaisuutta."

https://www.utu.fi/fi/yksikot/soc/yksikot/valtio-o...

Pannaan vielä Kekkosen arvostelu, kun Jyränki on ilmeisesti hänen tutkimuksiaan hyödyntänyt.

https://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/arviot/588393/H...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, taitaa kuitenkin sinne Marrakechiin matkustaa suuri ministerien ja virkamiesten joukko. Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii sisäministeri Kai Mykkänen.

Linkissä "Valtuuskunnan asettaminen turvallista, järjestäytynyttä ja sääntöjenmukaista siirtolaisuutta koskevan globaalin kompaktin hyväksyvään hallitustenväliseen konferenssiin 10.-11.12.2018 Marrakeshissa, Marokossa." joukkioon osallistuvien nimet.
https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisio...

Nythän tuon GCM sopimuksen hyväksymisen ja kansalliseen lainsäädäntöön vieminen tarkoittanee käytännössä sitä, ettei enää tarvitse eduskunnassa kantaa huolta tarveharkinnan poistamisesta vaan se taitaa toteutua näppärästi GCM siirtolaissopimuksen kautta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sirpa. Niin se taitaa olla))) Mykkänen saa tämän notoorisen kunnian.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Aivan totta. "...Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii sisäministeri Kai Mykkänen. Valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi nimettäisiin suurlähettiläs Anne Vasara Suomen Marokon suurlähetystöstä. Valtuuskunnan jäseniksi nimettäisiin erityisavustaja Titta Andersson-Bohren sisäministeriöstä, yksikönpäällikkö Claus Lindroos ulkoministeriöstä, erikoissuunnittelija Jenna Kuitunen sisäministeriöstä, ulkoasiainsihteeri Emilia Van Veen Suomen pysyvästä edustustosta Yhdistyneissä Kansakunnissa, ulkoasiainsihteeri Karoliina Heikinheimo-Perez Suomen Marokon suurlähetystöstä ja vastuuvirkamies Laura Vanhanen ulkoministeriöstä...." kannattaa muistaa nämä kaikki.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Sveitsin oikeistopopulistien aloitteesta maassa oli sunnuntaina kansanäänestys Sveitsin lakien asettamisesta kv sopimusten yläpuolelle.Kummallinen tapa näillä veijareilla, aina kun kyselyjen perusteella on tulossa selvästi turpiin, niin äänestystä edeltävällä viikolla aloitteentekijät aloittavat radiohiljaisuuden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei ole siis epäilystäkään aikooko Suomi sitoutua tuon sopimuksen tavoitteisiin. Eduskunnalle ei tietenkään kerrota mitään eli tavanomaista päätöksentekoa lumedemokratiassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

'' Saksassa 80 000 ihmistä on jo allekirjoittanut GCM:n vastaisen kansalaisaddressin.''

Yli 80 miljoonaisesta kansasta.

Kyllä perussuuomlainen logiikka toimii.

Uuden normaalin mukainen valtava voitto :)

Ei kannattaisi enää, Soinin taituruuttaa vielä muutama vuosi sitten Luukkanenkin ihaili, sellaista se on, kun elämä ja kannatus romahtaa, katkeruutta ilmassa. :)

Ei eduskuntaan.

Ilkka Huotari

Kannattaako naljailla, jos ei tiedä asiasta mitään?

"79 762 saksalaista on allekirjoittanut Saksan ykköstelevision mukaan AfD:n käynnistämän liittopäiväaloitteen, jossa vaaditaan, ettei Saksa liity YK:n pakolaisopimukseen. Aloite tulee avoimeen valiokuntakäsittelyyn. Sen ehtona on 50 000 allekirjoitusta neljässä viikossa."

https://mobile.twitter.com/perttironkko/status/106...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Vaikka Soini kieltäytyikin kyseenalaisesta matkakunniasta ja siirsi sen sisäministerille, ei tämä yhtään vähennä hänen vastuutaan. Kansainvälisten sopimusten, "kompaktien" tai miksi niitä nimitetäänkään valmistelun vastuu on nimenomaan ulkoministeriöllä. Vastuunpakoilu vain viittaa siihen, että hän kyllä tietää, mitä hän on ollut tekemässä...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

aivan...sydämessään tietää...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin,

Soinilla on mielipide muuttunut EU:n suhteen.

Tässä olisi hyvä pohdinta perussuomalaisille: Miksi Soini tehnyt unioniasiassa täyskäännöksen?

Minulla on tähän kyllä uskottava selitys mutta olisi ihan kiva kuulla muitakin näkemyksiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #62

"Miksi Soini tehnyt unioniasiassa täyskäännöksen?"

Soini haluaa hyvän eläkeviran, muutama vuosi töitä ja muhkea eläke.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No, poliitikot edustavat äänestäjiään ja ajavat heidän etujaan. Jos äänestäjiä ei ole, silloin on ajettava jonkun toisen etuja - vaikka kummitädin tai omiaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ymmärrän niin että tämä GCM sopimus on vain YK antama suositus jäsenvaltioilleen ei siis ole sitova vaan se kirjataan tiedoksi kuten muutkin YK-n suositukset.
Eduskunnan suureen saliin tätä ei ole syytä viedä sillä silloin siitä tulee sitova.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässähän sopimus on UM:n epävirallisena käännöksenä luettavissa. Sitovuudesta voi olla mieltä kukin omalla tavallaan. Eiköhän se sitovuus ole tarkoitettu tulevan voimaan YK:ssa hyväksymisen jälkeen, jolloin sopimus "koukeroineen" viedään kansalliseen lainsäädäntöön. Tapahtunee myös samaten EU:n "käskyvallan kautta".

https://um.fi/documents/35732/0/VN0001362_Global+C...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Soini joka tosiaan on Perussuomalaisten henkinen isä ja puoleen luoja ja perustaja vai marski joka tuskin olisi missään olosuhteissa ollut persu.

Mannerheimin perintönä Suomi oli itsenäinen ja demokraattinen valtio joka teki omat päätöksensä vallitsevan maailmanpoliittisen tilanteen huomioiden(Neukkulan ohjauksessa). Kansalaissodan kiistellystä henkilöstä suomen tasavallan presidentiksi.

Soini taas jätti perinnökseen puolueen nimeltä perussuomalaiset. Puolueen joka yhden asian agendallaan yrittää saada suomalaiset eripuraan, vain siksi koska vallanhimo persuissa on niin kova. Tai toisinpäin, pelko siitä että vallankahvan ote lipsuu voimistuu ja niinpä ulostulot ovat entistä provosoivempia.

Soinilta jää vielä jonkinlaisena ennakkoperintönä myös Sininen tulevaisuus.

Olkaa persut rehellisiä. Timo Soini ja hänen linjansa on teidänkin linja. Onhan hän teille luonut tämän mahdollisuuden olla äänessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ymmärrän niin että tämä GCM sopimus on vain YK antama suositus jäsenvaltioilleen ei siis ole sitova vaan se kirjataan tiedoksi kuten muutkin YK-n suositukset."

Tämä suomalainen retkikunta on aikeissa mennä Marokkoon nimenomaisena tarkoituksenaan ilmaista Suomen sitoutumisen GCM-sopimuksen tavoitteiden toimeenpanoon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Harmittaako?

Hyvä

Demokratia siis toimii, kun Makkosta harmittaa :)

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Jos siis kaipaat toimivaa demokratiaa, Petteri, niin miten olisi liittyä saksalaisen veljespuolueenne vaatimukseen GCM:n parlamenttikäsittelystä demokratian vaatimuksena?! Tunnustauduithan vasemmistoliittoon muutamia blogeja aiemmin...

En muuten oikein usko Sepon (kommentti 23.) argumenttiin, että eduskuntakäsittelyn kautta sopimus tulisi juristisesti sitovammaksi. Juristisesti on mitä ilmeisimmin yhdentekevää, minkälainen on ollut jäsenmaan sisäisen proseduuri. Lasketaan vain onko maa ollut paikalla hyväksymässä sitä vai ei. Ratifioinneista ei nyt ole kysymys.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

petteri - nyt pitäisi nousta barrikaadeille saksalaisten tovereiden kanssa! Ja vaatia CGM:n parlamenttikäsittelyä. Älä ole petteri ryhmäkuntalainen tai uklonisti tahi hajottaja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No Luukkanen siitä vaan barrikadelille, se olisi oikea perussuomalainen teko!

Kutsukaa unohdettu kansa mielenilmaisuun eduskuntatalolle, sinne on varmasti kova tunku.

Mielenkiinnolla odotan tätä barrikadeille nousua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

petteri...yritä nyt noudattaa internationalismin vaateita! Älä mene divariin piiloon!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mannerheimin osuutta Lapin sodassa ei pidä unohtaa.

Marski oli myös Lapin sodan aikana puolustusvoimain ylipäällikkö, koska oli tuolloin Suomen tasavallan presidentti.

Puolustusvoimain komentajuuden hän kylläkin luovutti itseltään pois tammikuussa 1945 jalkaväenkenraali Erik Heinrichsille.

Jo aikaisemmin päämaja oli muuttunut puolustusvoimain pääesikunnaksi Suomen armeijan siirtyessä rauhanajan kokoonpanoon 4.12.1944.

Harri Mulari

Onneksi ei tarvitse valita ruumiin ja poliittisen ruumiin välillä. Menneen ajan miehiä molemmat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näillä lukemattomilla vääriin tietoihin perustuvilla persublogeillako nyt sitten yritetään muuttaa päätöksiä.

Persuilla on hiukan vääristynyt käsitys, missä päätökset tehdään.

No se kyllä näkyy kannatuksestakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Persuilla on hiukan vääristynyt käsitys, missä päätökset tehdään."

Brysselissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kerro nyt, Makkonen kerrankin kuinka suuri osuus Suomen budjetista on brysselin päätösten alla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Miten se viestikapula menikään, Huhtasaari aloitti ja nyt Luukkainen, en muista monesko persu hän on joka jatkaa kapulan eteenpäin viemistä väärillä tiedoilla. Mutta hyvä kaima, olisiko syytä, mikäli eduskuntaan pyrit, keskustella ihan oikeista asioista jotka koskettavat meitä tuiki tavallista arkipäivää eläviä kansalaisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten se viestikapula menikään, Huhtasaari aloitti ja nyt Luukkainen, en muista monesko persu hän on joka jatkaa kapulan eteenpäin viemistä väärillä tiedoilla"

Olen takuuvarma ettei ainakaan Granlund suostu kertomaan mikä se väärä tieto, eikä kyllä näytä löytyvän muitakaan GCM-sopimuksen puolustajia oikaisemassa väärää tietoa ja kertomaan miten asiat todellisuudessa olisi. Samaa jankkaamista ovat harrastaneet joka blokissa, asiallisuudesta ei tietoakaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Larto Ranulille viesti: ortografia auttaa aina.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muistelen lukeneeni, että Eduskunnan joku valiokunta, joka käsitteli tätä GCM-julistusta, päätti, "ettei aiheuta toimenpiteitä". Onhan matka Marrakechiin toimenpide? Onhan julistuksen hyväksyminen toimenpide?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä siitä keskustelusta - sen jälkeen kun Soini oli vastannut Huhtasaarelle:

"Tässähän ei ole kysymys sopimuksesta. Tämä on kansainvälisesti neuvoteltu asiakirja. Väitätte, että sitä ollaan allekirjoittamassa jossakin. Ei sitä olla allekirjoittamassa."

16.20 Juho Eerola ps (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Tosiaan, niin kuin todettiin, tämä nyt käsiteltävänä oleva GCM-sopimus, eli laitonta ja laillista maahanmuuttoa sekoittava sopimus, tosiaan kävi meillä hallintovaliokunnassa, jossa yksimielisesti päätimme olla ryhtymättä toimenpiteisiin, [Paavo Arhinmäki: Juuri näin!] ja etenkään, arvoisa ministeri, tämmöisiin toimenpiteisiin, että Suomi tämän allekirjoittaisi, [Naurua] ei mielestäni pitäisi ryhtyä. Useat maat, muun muassa Itävalta, Australia, Tanska muun muassa, ovat jäämässä tästä sopimuksesta nyt ulos, kun on selvinnyt, mitä se pitää sisällään, sillä nämä maat katsovat sen itselleen vahingolliseksi. Arvoisa ministeri, eikö tämä sopimus kuitenkin — kuinka sitova se nyt sitten onkaan — pitäisi avata selvällä suomen kielellä ja tuoda tähän täysistuntosaliin meidän kaikkien päätettäväksi?
[Välihuutoja — Sari Essayah: Eikö se avattu jo?]

16.21 Ulkoministeri Timo Soini (vastauspuheenvuoro): Arvoisa rouva puhemies! Otetaan tämä nyt oikein perusteellisesti. Minä olen siitä iloinen, että hallintovaliokunnan puheenjohtaja myönsi, mitä te olette siellä tehneet, ja teiltä se on vielä lähtenyt suureen valiokuntaan yksimielisesti. Te voitte hallintovaliokunnan puheenjohtajana kutsua sinne asiantuntijoita, ministereitä tai asiantuntijoita ministeriöstä. Ette kuitenkaan kutsunut. Ja väitätte, että ollaan allekirjoittamassa sopimus. Kompaundi on asiakirja YK-tasolla, se ei ole sopimus. [Perussuomalaisten ryhmästä: Miksi se sitten allekirjoitetaan?] — Ei sitä ole
kukaan edes allekirjoittamassa. Juuri ensimmäisellä kerralla kerroin, miten tämä YK:n päätöslauselmamenettelyssä menee

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

nyt vaan Ritalan ja Jussilan "oksennuksia" odotellaan ………..

ne tulee aina persujen blogeihin

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Olen satavarma että Marski olisi kannattanut GCM-sopimusta.

Yli 60 miljoonaa pakolaista olisi takuulla laittanut Marskin miettimään miten näiden ihmisten elämä saadaan tolkulliseksi.

Marskilla ja persuilla ei oikeastaan ole mitään yhteistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos nyt jotakin kompaktia haluatte vastustaa, niin miksette keskittyisi tähän:

https://twitter.com/TheProgressives/status/1067444...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä on siis oikea, iso asia, eikä mikään harhautusliike, kuten GCM:n vastustaminen.

Euroopan sosialidemokraatit, vasemmistoryhmät ja vihreät sanoivat ei komission suunnitelmalle tehdä kireästä talouspolitiikasta osa euron perustaa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juu, tämäkin "kompakti" on myrkyllistä EU-tavaraa, Jari-Pekka. Mutta se on jo 2012 hyväksytty ja sitten kaikkien ratifioima. Joten kyllä nyt juuri on parempi keskittyä tähän maahanmuuttokompaktiin, kun sitä vielä ei ole hyväksytty!

Mielenkiintoista on, että mainitsemasi puoliviralliselta nimeltään "Compact" onkin tarkasti ottaen Treaty! Eli EU-piireissä näitä sanoja näytetään käytettävän synonyymeina! Onkohan tämän "Compact"-käsitteen salaisuus siinä, että sillä saadaan sopimus ainakin väliaikaisesti näyttämään vähemmän velvoittavalta?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minusta "sopimus" ei ole kovin vaarallinen termi. Enemmän myönnän ihmetelleeni, kun Soini puhui "kompaundista". Ei tässä nyt olla Osamaa metsästämässä.

Olennaista on, että fiskaalikompakti ei nyt ilmeisestikään pakota ketään noudattamaan filosofisesti tietynlaista, esimerkiksi austeriteettityyppistä, talouspolitiikkaa. Sellaisia sopimuksia nämä kompaktit, esimerkiksi mainitsemasi "Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union".

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #65

Tjaa, jos kerran "fiskaalikompakti" ei pakotakaan austeriteettityyppiseen talouspolitiikkaan, niin miksi sitten se teille niin iso asia on? Sinänsä olette vastustuksessanne oikeassa (vaikka juuri tällä hetkellä aktuaali GCM on parhaillaan tärkeämpi), mutta miksi nyt laimentaa sitä osoittaaksenne vain ettei samankaltainen GCM olisikaan sitova?
"Fiskaalikompakti" on ratifioitu kaikkien allekirjoittajien parlamenteisssa ja on siksi juridisesti yksiselitteisen sitova. Ja tosiaan sitä käytetään Italian nykyhallituksen järkyttämiseen ja sen sosiaalisuunnitelmien kampeamiseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #67

Sopimus on sopimus, mutta siinä lukee vain se, mikä siinä lukee. Aina jollakin taholla on intressi tulkita asioita jollakin erityisellä tavalla. Jos fiskaalikompakti pakottaisi austeriteettiin nykyisellään, miksi komissiossa intoiltaisiin austeriteetin muuttamisesta perustuslaiksi?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #76

Siksi, että "kompakti" on helpompi purkaa tai ottaa ero siitä kuin perustuslaki! Varsinkin kun austeriteetti käy koko ajan yhä epäsuositummaksi Euroopan kansojen parissa. Vaikka olisi kuinka sitova, niin aina halutaan vielä aukottomampaa systeemiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #80

Hauska passiivi tuo "aina halutaan". Komissiossa joku haluaa, demarien parlamenttiryhmä ei nyt halua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mihin muuten viitannee tuo "tämä k i n". Onko kaikki, mistä et tykkää, EU-tavaraa, YK:n sopimuksetkin?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #66

Pikkuisen löysä muotoilu minulta. Tarkoitin että molemmat "kompaktit" ovat myrkyllisiä ja että toinen niistä on suoraan EU:sta ja toisesta sitä epäilen.

Kuka oikein on tuonut GCM-hankkeen YK:hon ja sitä siellä luotsailee, on kysymys, johon en ole löytänyt suoraa vastausta. Suurvallat se ei ainakaan ole, sillä Yhdysvallat on sitä vastaan ja Venäjä ja Kiina eivät ole siitä aktiivisesti kiinnostuneita. Oletan vastauksen olevan EU erittäin voimakkaana valtiokokonaisuutena YK:n sisällä, vaikka sen sisällä onkin "dissidenttimaita".

Muuten se ankara vastarinta, minkä kohteeksi GCM:n hylkäysaie on joutunut euromielisten tahojen puolelta Virossa ja Slovakiassa myös puhuu sen puolesta -varsinkin kun näissä maissa ei GCM-sopimuksen puoltamisella voi minkäänlaista kansansuosiota kalastella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #68

Oletan, että asiasta ovat alkujaan olleet kiinnostuneimpia sellaisten maiden viranomaiset, jotka kohtaavat niin siirtolaisia kuin pakolaisiakin edes sen verran, että sen jotenkin huomaa käytännön arjessa: Uganda, Libanon, Kreikka, Espanja, Italia, Saksa ja niin edelleen. En usko, että EU on pitänyt kokouksen, jossa on päätetty ajaa GCM:ää YK:ssa.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Kumma jankkaaja on tämä ritteri petola, joka kommentissa on vain persu teki sitä ja tätä kuulostaa kuin olis kaikuja suomalais/venäläisen dosentin sylttytehtaasta? Mitä mieltä hän itse olisi, sitä ei kukaan ole kuullut kunhan vaan tanittaa?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kuten savolaeset sannoo: "pittäähä sitä olla sitä enteteimenttiä..."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista on edelleen aikooko hallitus hyväksyä GCM-sopimuksen ja edistää sen tavoitteita. Vihervasemmisto kiertää oleellisia kysymyksiä kuin kissa kuumaa puuroa, hallitus ja media on hiljaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Otsikon aiheeseen vastaan: Marski

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Mannerheimille näkyy löytyvän eduskuntavaalien alla paljon perillisiä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Riippuu vähän mitä Virolla tarkoitetaan. "Viron parlamentti hyväksyi YK:n siirtolaissopimuksen kuuden tunnin väännön ja nujakkaan päätyneen mielenosoituksen saattelemana. Pääministeri Ratas siirsi päätöksen parlamentille, kun hallitus ei hyväksynyt sopimusta."

Minä pidän Viron mielipiteenä sitä, mitä kansalaisten enemmistön mielipide edustaa. Sitähän ei tällaisissa tapauksissa tietenkään haluta selvittää eikä ainakaan julkaista, joten mielipide jäänee osin arvailuiden varaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Minä pidän Viron mielipiteenä sitä, mitä kansalaisten enemmistön mielipide edustaa."

Missä maissa siitä on järjetetty kansanäänestys?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #71

Ei varmaan missään, tai korkeintaan Sveitsissä. Tällaisten projektien läpiviennin kannalta onkin oleellista, ettei kansalaisten mielipidettä kysytä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #72

Mistä niille kansanedustajille sitten maksetaan, ellei kyvystä tehdä päätöksiä ilman, että joka asiasta pitäisi kysyä, että kelpaako tämä nyt varmasti kaikille minua äänestäneille?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #73

Siitä, että he edustavat äänestäjiään ja pyrkivät tekemään päätöksiä, jotka ovat äänestäjien etujen ja tahtotilan mukaisia.
Nykyään ilmeisesti maksetaan aika paljon muustakin, päätellen siitä kuinka halveksivasti kansalaisten mielipiteisiin suhtaudutaan. Jos mielipiteitä ei pystytä kokonaan piilottamaan, ne pyritään leimaamaan vihapuheeksi tai muuten vain yhteiskuntakelvottomaksi älyttömyydeksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #78

No, minun viimeksi äänestämäni ei mennyt läpi, joten suoraan minulla ei ole edustajaa. Keskustan uusimaalaiset edustajat toimivat kuitenkin kohtuullisen hyvin minua edustaen, joten koen saavani äänelleni kelvollisen vastineen.

Jos sitten on joku todella tärkeä asia, niin otan yhteyttä vaikka Anne Berneriin, Antti Kaikkoseen, Matti Vanhaseen tai Eerikki Viljaseen tai jopa ihan Juha Sipilään. Voin kuitenkin kestää sen, että he eivät ole kanssani samaa mieltä. En vaadi kansanäänestystä, en edes keskustan jäsenäänestystä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#70. Menee jo aivan absurdiksi. Tietenkin parlamentaarisessa demokratiassa valtion kanta on parlamentin kanta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Viro on pystynyt pitämään maahanmuuttajat kaukana maastaan tarjomalla niin pieniä etuuksia ettei sinne kukaan pyri, samaan ei Suomi pysty, maailmanhalaajia löytyy kokoomuksesta ja keskustasta, sossuista puhumattakaan. Kokoomus tietenkin haluaa valtion täysihoitoon halpatyöntekijöitä muuten sama politiikka kuin vihervasemmistolla. Perussuomalaisia lukuunottamatta kaikki haluavat tuhota Suomen talouden.

Rauno Tuomisto

Mannerheim
Viipperätakki 0 pistettä
Mykkänen suomen ykkäsmyyjä 0 pistettä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset