Arto Luukkanen

Vihreän utopian ihanuudesta

Ranskan suuren vallankumouksen ns. hirmuvalta oli aikalaistodistajien mukaan ”tieteen ja valistuksen” kulta-aikaa. Silloin palvottiin Järkeä – ”Culte de la Raison”.

Pariisissa järjen ilmentymälle eli Korkeimmalle Olennolle (Culte de l'Être suprême) pidettiin kesäkuussa 8 pnä 1794 kohottava juhla.

Kuuluisa naiskurtisaani esitti tätä olentoa. Ihmiset nauttivat Pariisin keskustan Mars kentällä (Champ de Mars) kesäisestä luonnosta, viinistä ja tietenkin myös toisistaan. Fyysisesti.

Kaikki oikeamieliset ihmiset olivat silloin hyvin onnellisia. Giljotiinissa roiskui veri, kun ihmiset palvoivat Taivaan Isän sijasta hyvettä ja järkeä.

MAL2019

Kultit, liturgiat ja juhlamenot ovat sen jälkeen vaihdelleet. Nyt korkeimpana hyveenä näyttää olevan ilmastomuutoksen ehkäisy.  Tämä asia tuli mieleen kun tutustuin ns. MAL 2019 suunnitelma-asiakirjaan. (https://www.hsl.fi/mal/mal-2019).

MAL 2019 on sen itsensä mukaan ”Helsingin seudun 14 kunnan strateginen suunnitelma, jossa kerrotaan, miten Helsingin seutua kehitetään 2019–2050. Suunnitelma on tiekartta siihen, miten seudun liikenteen päästöt saadaan laskuun, asukkaiden arjesta tehdään sujuvaa, ihmiset voivat löytää kodin kohtuullisella hinnalla, hyvien liikenneyhteyksien varresta ja työpaikoille on helppo kulkea”.

MAL2019 on jännittävä asiakirja, jossa järki ja hyve näyttävät lyöneen toiselleen kättä. Todellisuudessa suunnitelma kätkee itseensä vihreää hirmuvaltaa. Siinä kerrotaan miten ilmastonmuutoksen ehkäiseminen on kaikkea suunnittelua ohjaava ja määräävä tavoite.

Aivan. Luitte oikein. Kaiken pitää ojentautua ilmastomuutoksen mukaan. Ihan kaiken.

Vihreä diktatuuri – pakataan ihmiset asemille kerrostaloihin ja pakotetaan muut ”energiaremontteihin”

Käytännössä MAL2019 ohjaa asumista, liikennettä ja kotitalouksia jonkinlaiseen hyve-diktatuuriin, jossa yksityisautoilua rajoitetaan tiemaksuilla ja asuminen keskitetään rautatieasemien lähellä oleviin isoihin ghettoihin. Taajamien välisestä ajamisesta tulee kallista tuskaa tiemaksuilla ja liikennettä ahdistavalla ”pullonkaula-bulevardisoinnilla”. Yksityisautoilu ja asuminen omakotitaloissa on siinä suunnitelmassa ”vihollisen asemassa”.

Uskomattominta tässä suunnitelmaehdotuksessa on se, että vaikka ”ilmastonmuutoksen ehkäisy” on sen korkein prinsiippi, niin lakisääteisessä ympäristöselvityksessä ei kerrota sanaakaan, miten MAL2019 vaikuttaa ilmastoon ja paljonko.

Siinä mielessä ilmastomuutoksen ehkäisy on kuin ”iso valhe” (große Lüge), jota ei perustella tai edes järkeillä. Se nyt vaan on. Ja jos sitä ei hyväksy niin on rasisti, fasisti tai peräkammarin persu – siis valtakunnan vihollinen?

MAL2019 suunnitelmassa ei ole myöskään perusteltua arviota tämän ”vihertaivaan” taloudellisista ja toiminnallisista vaikutuksista alueen kotitalouksiin. On ainoastaan kohtia, jotka tuovat valtavia kuluja omakotitalon omistajalle – esimerkiksi energiaremppa hiilineutraaliksi (arvioni n. 50 000 e) yhdessä kohonneen sähköhinnan kanssa. Kaikille muille, kuin asemien vieressä oleville kerrostalojen kotitalouksille – ehkä heillekin – ja Helsingin viinikellareiden cityvihreille, elämästä tulee rasittavaa, kuluttavaa ja kallista.

Mitä se hiilineutraalisuus on – takaisin 1800-luvulle?

MAL2019 työntää pääkaupunkiseudun alueita nyt ”hiilineutraaliin” putkeen. Sen mukaisesti esimerkiksi kotikaupunkini Järvenpään valtuusto on päättänyt, että kaupungista tulee hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Ajatus on mielenkiintoinen, mutta mitään keinoja tavoitteen saavuttamiseksi ei ole esitetty puhumattakaan vaikutusarvioinneista. Ilmeisesti vireästä kaupungistamme halutaan jonkinlainen 1800-luvun idylli; että siellä ei olisi teollisuutta eikä autoja, ja asukkaat hakisivat innoitusta elämäänsä Aleksis Kiven kuolinmökistä.

Kyseisellä aikakautena ihmiset hiilineutraalisti vanhenivat nopeasti, kuolivat nuorina ja kärsivät taudeista. Vapaa-ajan ongelmia ei ollut, kun illalla vuoltiin hengenpitimiksi työkaluja tai ommeltiin herrasväelle vaatteita ja verhoja savuttavan päreen valossa. Virsikirjat pysyivät tuolloin ahdistuneen kansan käsissä hyvin. Nyt ne on korvattu ilmastohysteriaa lietsovilla ja maailmanpelastusta lupaavilla pamfleteilla, jotka tosin järjestelmällisesti jättävät kertomatta pari asiaa: Kuinka paljon nämä uhrauksemme vaikuttavat ilmastoon, ja mitä tämä meille maksaa?

Korkeimman ilmentymä taas?

Mennään takaisin vuoteen 1794 ja Korkeimman Olennon juhlaan. Siellä järjen ja hyveen sanomaa havainnollisti suosittu ilotyttö. Se antoi potkua pariisilaisen rahvaan juhlintaan. Ihmiset katselivat häntä mielellään ja kokivat monenlaisia tunne-elämyksiä.

Nytkin vuonna 2019 yhteiskunnallisiin muutoksiin pitää saada ”kicksejä” havainnollistamisesta. Ehkä Korkeimman Prinsiipin eli ”ilmastoehkäisyn” mannekiinina toimisi nyt Touko Aalto – hyvän asian puolesta ja ilman paitaa.

Ja piiskaisi niitä, jotka eivät ole vielä nähneet valoa.

Onneksi Suomi voidaan pelastaa!

Onneksi Suomi voidaan vielä hyvin pelastaa. Tarvitaan yhteistyötä. Nyt on ihan sama onko demari, kokkari, kepulainen tai muu. Kunhan toimitaan yhdessä ja järkevästi.

Onneksi on perussuomalaiset!

Arto Luukkanen, ps

PS. Päivän luku: 21 185.

Ehkäise ongelmat. Allekirjoita!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Tommi Inkeroinen

Energiatodistuksia on tehty sadoilla miljoonilla. Onko jossain laskelma Paljonko energiaa on säästynyt? Epäilen, ettei säästöjä ole tullut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miksi ihmeessä järvenpääläiset hakisivat virkistystä Tuusulan puolella olevasta Aleksis Kiven kuolinmökistä? Tässä vain yksi lukemattomista blogistin järjettömyyksistä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Esa...et taida olla paikallisia)))

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tarpeeksi lähellä, tunnen kyllä sekä mökin, että Jäken.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Raketaminen, varsinkin betonirakentaminen, aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Näistä päästöistä ei tuossa raportissa näkynyt huolestumista äkkivilaisulla, vaan nimenomaan puhuttiin lisärakentamisesta.
Näkyihän siellä myös "ennakoitua suuremman väestönkasvun mahdollistaminen". Tähän liittyy se ongelma, ettei ilmastopäästöjä täysimääräisesti mitata kulutuksesta. Jos mitattaisiin, tuollaiset väestönkasvutavoitteet näyttäisivät päästöjen lisäämispyrkimyksiltä.
Autovihamielisyys näkyi MAL2019-suunnitelmaluonnoksessa. Miten lienee käynee niiden tuputettujen sähköautojen, jos ei ole parkkipaikkojakaan?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Aivan. Luitte oikein. Kaiken pitää ojentautua ilmastomuutoksen mukaan. Ihan kaiken."

Tuossa on logiikkaa kun tämä maailma on yhteinen. Onhan se nyt väärin muita ihmisiä kohtaan jos toiset sotkee ja toiset yrittää elää siivosti.

"Vihreä diktatuuri – pakataan ihmiset asemille kerrostaloihin ja pakotetaan muut ”energiaremontteihin” "

Kyllä se tässä maailmassa pitää ohjata rahalla, että sotkemisesta pitäisi maksaa enemmän. Pakottaminen on huono asia, ohjailee vaan rahalla ja pyrkii tekemään ohjauksen niin että markkinat hakee optimia. Pakottaminen sijasta käyttää rahaa.

"Käytännössä MAL2019 ohjaa asumista, liikennettä ja kotitalouksia jonkinlaiseen hyve-diktatuuriin, jossa yksityisautoilua rajoitetaan tiemaksuilla ja asuminen keskitetään rautatieasemien lähellä oleviin isoihin ghettoihin."

Ei noin. Ajaa vain öljyn-, hiilen- ja kaasun roudaamiseen suomeen alas asteittain samalla kun nostaa näiden verotusta ja antaa markkinoiden ohjailla optimia. Toki kerättyjä veroja voidaan käyttää johonkin hyödylliseen investointiin. Tiemaksut on huono idea mutta voisi olla kyllä alueita joissa on liikennettä on rajoitettu.

Tämähän ei ole mitenkään tavatonta, että jo roomassa säädeltiin näin, että päiväsaikaan ei mitään eläimillä vedettäviä ajoneuvoja sallittu vaan tavarat toimitettiin öisin, ja päiväsaikaan oli vain siellä ruuhka-alueilla jalkaisin tai kantotuolilla kulkemista.

Suomessa voisi hyvin toimia sellaisia taajamia joissa kulkeminen pitää tehdä päiväsaikaan vain joukkoliikenteellä tai sitten joku wattirajoite moottorille, että energia otetaan lihasvoimalla.

"Yksityisautoilu ja asuminen omakotitaloissa on siinä suunnitelmassa ”vihollisen asemassa”."

Ei mielestäni tarvitse. Jos asuu vaikka omakotitalossa niin että tuottaa vaikka itse sähkönsä ja ajaa yksityisautoaan niin, että tuottaa itse energiansa siihen niin ei varmasti ole yhtään mitään sanomista siihen. Sen sijaan jos omakotitaloa ja yksityisautoa pitää tukea jotenkin öljyä polttelemalla vaikka niin ei sellaiselle sotkemiselle ole perusteita.

"Uskomattominta tässä suunnitelmaehdotuksessa on se, että vaikka ”ilmastonmuutoksen ehkäisy” on sen korkein prinsiippi, niin lakisääteisessä ympäristöselvityksessä ei kerrota sanaakaan, miten MAL2019 vaikuttaa ilmastoon ja paljonko."

Tässä vaiheessa olennaisinta on saada öljy-, kaasu-, hiili- ja turve pois energian lähteistä riippumatta siitä miten vaikuttaa ilmastoon. Suomen pitää olla omavarainen joka tapauksessa sillä vaikka ilmasto muuttuisi edelleen niin jos emme ole omavaraisia, olemme merkittävässä vaarassa kun kakka osuu ropeliin.

MAL2019 suunnitelmassa ei ole myöskään perusteltua arviota tämän ”vihertaivaan” taloudellisista ja toiminnallisista vaikutuksista alueen kotitalouksiin.

"On ainoastaan kohtia, jotka tuovat valtavia kuluja omakotitalon omistajalle – esimerkiksi energiaremppa hiilineutraaliksi (arvioni n. 50 000 e) yhdessä kohonneen sähköhinnan kanssa."

50000€ ei ole kuin vain reilut 100€/kk 40v aikajänteellä. Eli kun energiaremppa on asianmukaisesti aloitettu silloin 30v sitten kun energia-asiat tuli yleiseen tietoisuuteen niin niin eihän tuosta ole jäljellä enää kuin 12500€ seuraavalle 10v ajalle.

Tietysti jos ihan itse omalla typerällä toiminnallaan on elänyt kuin pellossa viimeiset 30v eikä ole tehnyt yhtään mitään vaikka öljyn rajallisuus ollut hyvin tiedossa niin sehän on sitten täysin oma vika. Suomalaiseen käytäntöön kuulu se, että itse aiheutetut rahaongelmat on oma henkilökohtainen ongelma ja niihin ajaudutaan omien valintojen seurauksena.

Jos ihan välttämättä haluaa asua jossain "mörön persiissä" niin luulisi sitten vähän kiinnostavan tehdä sitä elämistään omavaraisemmaksi. Onneksi pääministerimme sentäs osaa näyttää esimerkkiä: https://www.ksml.fi/teemat/autot/Sipil%C3%A4n-ihme...

Eli kun on 30v aikaa ollut tehdä jotain ja tiedetään että eletään öljyhuipussa niin kenen muun vika se olisi kuin oma vika, jos ei ole mitenkään reagoinut? Aikaa on ollut runsaasti!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Matti. Kiitos hyvästä kommentista. Jokainen voi lukea tämän ja arvioida itse mikä on järkevää. Vihreä hirmuvalta vai kansalaisten etua ajava yhteiskunta.)))

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kansalaisten etu on kaikissa skenaarioissa omavaraisuus energian- ja ravinnon suhteen. Energiaomavaraisuus vähentää päästöjä riippumatta siitä miten me laskemme CO2 tonneja.

Vaihtoehto 1:

Jos kaikki muutkin tällä planeetalla toimivat samoin ja ilmastonmuutosksen vaikutuksia saadaan hillittyä, voimme selvitä joukkotuholta.

Vaihtoehto 2:

Jos muu maailma ei näin tee mutta Suomi tekee, nykyisen tiedon perusteella ilmastonmuutos etenee tuhoisin vaikutuksin. Kun maailman väkiluku on 10 miljardia ja resurssit loppuu tai ei saa ravintoa parille miljardille, ihmiset alkavat sotia lopuista resursseista.

On Suomen etu on pysyä mahdollisimman pitkään erossa sodasta ja se tarvitsee omavaraisuutta energian- ja ruoan suhteen. Ja rautaa rajalle. A-tarvikkeita pitäisi jonkinverran kyetä tuottamaan myös itse. Siinä yhteydessä voidaan tarvita esimerkiksi myös vaikka kirkkoa, sillä kun ihmisiä ajetaan tappamaan toisia ihmisiä niin pitäisi varmaan jostain korkeammista voimista kaivaa perusteluita julmuuksille.

Jotta asiaan saa perspektiiviä niin tässä ihan lähihistoriassa ihmiset päätti tappaa miljoonia ihmisiä ruoan riittävyyden takia sotaretken toteuttamista varten kun toinen osapuoli poltti pellot poltetun maan taktiikalla.

Ilmastonmuutos yhdessä väestönkasvun kanssa aiheuttaa niinikään vakavia resurssiongelmia mikä nykyisellä kehityksellä johtaa sotimiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mikä on tämän kammottavan vihreään utopiaan johtavan vihreän hirmuvallan vastakohta?

No, mikäpä muu kuin kansalaisten vastustama persujen vahemmistödiktatuuri, jonka tarkoituksena ja päämääränä on dystopia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaima hyvä. Olet väärässä...kuten niin usein. Päinvastoin: se on Suomi, joka on korkean elintason ja tieteellisten innovaatioiden maa, joka kykenee tuottamaan kansalaisilleen ja yrityksille hyvät lähtökohdat. Ja joka kykenee auttamaan koulutuksella ja innovaatioilla muita maita - kehittämään itseään. Maa, joka arvostaa itseään ja pystyy myös antamaa arvoa muille. Se olisi maa, joka ei olisi berneri-oky-liikemiesten yksityistämä puuhamaa vaan maa, jossa laki suojelisi vähäväkisiä ja heikkoja. Ei vain vahvaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tarkoituksesi olisi näköjään perustaa Suomeen toinen Venezuelan kaltainen utopia.

Siitä nyt vain kumminkin todellisuudessa tulisi sellainen nykyvenezuelan kaltainen dystopia.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mitä vikaa Venezuelassa, sehän on sosialistien ihannemaa, melkein vanhan neukkulan veroinen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Myös Venäjän nykyhallinnon mielestä se näyttää olevan ihanneyhteiskunta.
No, jos se on sitä venäläisille, se ei tarkoita sitä että se olisi suomalaisten ihanneyhteiskunta.

Ei siis kannata äänestää persuja,
ainakaan jos ei pidä Venezueelaa omana ihanneyhteiskuntanaan.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Elämme Raamatullista aikaa, kun meidän ihmisten viisaus on tullut meidän hulluudeksemme. Kumarreltu, pitkään ja hartaasti, sitä "vihtahousua". Tämä on siitä tuloksena. Siunaten Lasse.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Mitä se hiilineutraalisuus on”

Vaikkapa sitä, että fossiilisten polttoaineiden sijaan sähköä ja lämpöä tuotetaan uusiutuvilla, mahdollisesti ydinvoimallakin. Samalla poistamme riippuvuutemme tuontienergiasta. Luulisi kelpaavan persuillekin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

höntsälogiikkaa))) aloitan ihan rautalangasta: oletko kuullut hiilikierrosta? Tai tulivuorista)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Toki - koko ongelmahan juontaa siitä, että ihmistoiminnan seurauksena hiilen kierto on epätasapainossa. Mikä siinä dosentin mielestä on höntsää?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

Turve on hyvä hiilinielu.
Turve kannattaisi jättää sinne nieluun, kuten kivihiili, öljy ja kaasu.

Puuhätettä voi sensijaan polttaa,
se kun lahoaisi jokatapauksessa.

Toki senkin voisi aina upottaa suohon, jossa se säilyisi.

tulevaisuudessa tullaan kuitenkin hiili poistamaan ilmakehästä teknisin menetelmin, ja sillä tavalla voidaan säädellä tämän meidän kasvihuoneen lämpotilaa miten halutaan.

Hiilellä on ilmakehässä muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia kuin se että se nostaa lämpötilaa. Se myös parantaa kasvien yhteyttämistuloksia, niin että sekä hyötykasvit, että rikkakasvit ja muut kasvit ja levät menestyvät sitä paremmin mitä lämpimämpää ja mitä enemmän ilmassa on sitä hiilidioksidia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

Turve on hyvä hiilinielu.
Turve kannattaisi jättää sinne nieluun, kuten kivihiili, öljy ja kaasu.

Puuhätettä voi sensijaan polttaa,
se kun lahoaisi jokatapauksessa.

Toki senkin voisi aina upottaa suohon, jossa se säilyisi.

tulevaisuudessa tullaan kuitenkin hiili poistamaan ilmakehästä teknisin menetelmin, ja sillä tavalla voidaan säädellä tämän meidän kasvihuoneen lämpotilaa miten halutaan.

Hiilellä on ilmakehässä muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia kuin se että se nostaa lämpötilaa. Se myös parantaa kasvien yhteyttämistuloksia, niin että sekä hyötykasvit, että rikkakasvit ja muut kasvit ja levät menestyvät sitä paremmin mitä lämpimämpää ja mitä enemmän ilmassa on sitä hiilidioksidia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #19

noh...näyttää siltä, että hiilikierron ansiosta maapallon ilmasto on adaptoitunut hiilen kasvaviin määriin (tulivuoret), jotka monella tavalla ylittävät meidän päästömme. Kuten varmaan olet hyvin tietoinen holoseeni optimin jälkeen meillä Suomessa oli hyvinkin lämmintä. Samoin hiilidioksidin määrä on kasvanut ja vähentynyt maapallon historiassa kuten proxy-kokeissa on osoitettu. Joten hyvä Kalevi...siitä sitten vain opiskelemaan asioita. Kyllä se siitä - järki voittaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #26

Kiitos vinkistä, minulla on kyllä aihealueesta lähes 30 op yliopistotason kursseja suoritettuna, mutta ainahan sitä voi syventää tietojaan.

Mutta täytyypä samalla kehoittaa dosenttia perehtymään, mitä tarkoitetaan antropogeenisella ilmastonmuutoksella ja mitkä siinä ovat määrääviä tekijöitä (kuten hiilen kierron epätasapaino) ja mitkä eivät ole (kuten tulivuoret). Ettei enää akateeminen ihminen kirjoittaisi tuollaista höntsää

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä vain. Ongelma onkin se, että ihmiskunta tuo tähän kiertoon ylimääräistä hiiltä louhimalla tai porailemalla satojen miljoonien vuosien aikana kallioperään sitoutunutta hiiltä polttamalla ne taivaalle muutamassa sukupolvessa.

Hiilen kierrossa on se juttu, että pitkällä aikavälillä hiiltä poistuu vähitellen kierrosta luonnostaan sitoutumalla kallioperään ja samalla auringon säteilyteho hiljalleen kasvaa. Hiilen poistuminen on itseasiassa nopeampaa ja siksi maapallo on itseasiassa viilentynyt voimakkaasti kambrikauden räjähdyksestä lähtien jolloin se hiilen sitoutuminen voimistui.

Apinain suku nyt sitten pössäyttää ne hiilet takaisin. Sitoutumisprosessi kun kestänyt satoja miljoonia vuosia niin tuollainen äkillinen muutos käytännössä sotkee ilmaston.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"tuollainen äkillinen muutos käytännössä sotkee ilmaston."

Luulisinpa että ilmasto ja luonto kuitenkin olivat silloinkin tasapainossa, ennenkuin se hiili alkoi sitoutumaan sinne kallioon ja muualle maaperään.

Luonto on siis sopeutunut siihen ilmastonmuutokseen joka oli seurausta hiilen siirtymisestä ilmasta maaperään.

Luonto varmaan sopeutuu myös siihen kun hiili palautuu maaperästä ilmaan. Ihminenkin saattaa siitä muutoksesta jollakin tavalla selviytyä, vaikkakaan ei ole varmaa onko ihmisen selviytyminen luonnon kannalta kannatettava asia.

Jokatapauksessa, joskus tulee taas sellainen luonnonmullistus joka panee elämän maapallolla uusiksi, tai lopettaa sen kokonaan.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Yritin allekirjoittaa ko. kansalaisaloitteen. En muistanut, että olin sen jo aiemmin tehnyt.
Luonnonmullistuksia tulee joka tapauksessa ja niiden ajankohtaa emme pysty sanelemaan. Mannerlaatat liikkuvat, joista ollaan lähiaikoina saatu konkreettisia todisteita. Suurimmat voivat aiheuttaa moninkertaisesti ihmisen aiheuttamia päästöjä. Oman tähtemme elinkaari aiheuttaa väistämättä muutoksia maapallon ilmastoon!
On tietenkin järkevää miettiä ihmisenkin aiheuttamia muutoksia. Vaarallisimpia ovat ihmisen aiheuttamat jätteet ja varsinkin sähköautoissa vaadittavien materiaalien valmistuksen ja louhinnan aiheuttamat ympäristöhaitat. Entä poistettavien autojen ym. romutuksista aiheutuvat ympäristöhaitat.
Vihreät elävät fantasiamaailmassa mutta luulisi vasemmistopuolueiden nyt näkevän rahamaailman tulevan "taivaan" kun he pääsevät tekemään "bisnestä" köyhempien kustannuksella!

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kiitos Arto Luukkanen MAL2019 -kauhuskenaarion esillenostosta. En ole huomannut minkään tiedotusvälineen esitelleen tai uutisoineen esitystä tai ainakaan avanneen asiaa riittävässä laajuudessa eikä esittelyä mitä tuo MAL2019 oikein pitää sisällään. Esitys on parhaillaan lausuntokierroksella ja luonnollisesti kansalaisilta, asukkailta, meiltä veronmaksajilta, siis ihmisiltä jota asia varsinaisesti koskee ei kysytä yhtään mitään. MAL2019 suunnitelma koskettaa myös ihmisiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Olen pitänyt Helsinkiä kaikkien Suomalaisten kaupunkina jonne pitäisi olla esteetön kulku tulee sitten mistäpäin Suomea tahansa asioitaan hoitamaan.

Tutustuin myös esitykseen joka on siis vapaasti kaikkien saatavilla ja luettavissa netissä.

Kirjoittajan arviot asiasta vastaavat omia tuntemuksiani - onko tuntemamme Suomi tullut hulluksi? Pääkaupunkiseudusta aiotaan Helsinki edellä tehdä yksityisautoton alue jonne ei ulkopaikkakuntalaisilla ole omalla autolla tulemista. Kävellen, polkupyöräillen, junalla tai linja-autolla tulo ja alueella liikkuminen sallitaan. Toki omalla ajoneuvollakin päässee mutta se tulee olemaan tavattoman hankalaa ja kallista. Lisäksi auton pysäköinti tullee olemaan melko mahdotonta.

Motiivit tälläiselle esitykselle ovat blogissa jo hyvin esillä, vihreää utopiaa väkipakolla ilmastonmuutos keppihevosena. Ilmastonmuutos on oma keskustelunsa mutta Suomalaisten yksityisautoilijoiden osuuden ymmärtäminen Suomen, Euroopan ja maailman päästöistä auttaa hahmottamaan MAL2019 esityksen hulluutta.

Esimakua tulevasta saatiin jo Helsingin Yleiskaavan Visiosta 2050: Urbanismi ja kaupunkikulttuuri. Siinä hahmoteltiin suuntaviivat Helsingin sisäänajoväylien umpeenmuurauksille ja muille haihatteluille, esimerkkinä katujen (=liikenneväylien) muuttamiseksi asukkaiden "olohuoneiksi". Yleiskaavahan hyväksyttiin 27.10.2016 jolloin myös päätettiin hävittää Malmin historiallinnen lentokenttä asuntorakentamisen tieltä.

Sylttytehdas on tiedossa, Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaiskaupunginjohtajan Anni Sinnemäen (vihr.) toimisto sekä Helsingin kaupunginhallintoon pesiytynyt viherklusteri.

Ihmettelen tämän viherjoukon valtaa - toki vihreät, 21 edustajaa ovat toiseksi suurin puolue Helsingin kaupunginvaltuustossa. Mutta suurin puolue on Kokoomus, 24 edustajaa ja kolmanneksi suurin SDP, 12 edustajaa, Vasemmistoliitto 10, RKP 5, Perussuomalaiset 4, Keskusta 2, Siniset 2, loput ryhmät 1 kussakin.

Miksi Kokoomuksen, SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat äänestivät yleiskaavan puolesta? Olettavatko nämä puolueet että heidän kannattajakuntansa ovat samaa mieltä yksityisautoilun tulevaisuudesta pääkaupunkiseudulla ? Kysyivätkö he äänestäjiltään millaisessa Helsingissä he haluaisivat tulevaisuudessa asua?

Kannattavatkohan muuten kaikki vihreitä äänestäneet tätä yksityisautojen kieltämiseen tähtäävää MAL2019 suunnitelmaa?

Erityiskiitos muuten Perussuomalaisille ja RKP:lle Malmin lentoaseman säilyttämisyrityksestä.

Toinen asia mikä ihmetyttää tässä prosessissa äänestäjien täydellisen halveksinnan ohella ovat nuo 13 muun kunnan todellinen mielipide koskien HSL:n kehitysvisioita vuosille 2019-2050. Ovatko ne Helsingin suhteen asemassa "vie sinä myö vikistään" vai ovatko kuntapäättäjät valmiita seuraamaan Helsingin vihreitä utopioita? Mäntsälän läpiajo kielletään? Keravalle tietullit? Järvenpään keskustaan sallitaan vain logistiikka- ja joukkoliikennekulkuneuvot, asiakaspysäköinnit pois ja kesäterassit pysäköintipaikoille?

Vai onko aikajänne riittävän pitkä, 2019-2050 tarkoittaa 31 vuotta. Kukaan nykypäättäjistä ei oletettavasti ole 31 vuoden kuluttua enää virassa ja asia ei täten ole heidän murheensa. Eli mennään muodin mukana ja pelastetaan maailmaa eikä ajatella että se huominen tulee kuitenkin joskus. Tuolloin asiat saattavat olla jo liian pitkällä, uskoakseni Sinnemäen työkalu HSL aloittaa tarmokkaasti asioiden eteenpäinviemisen mahdollisimman pikaisesti.

MAL2019 on nyt lausuntokierroksella - voiko vielä vaikuttaa jos tahtoa on?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toukka on näemmä alkanut itää, päätellen blogisiivoojan osumasta. Kaikesta jää jälki Facebookiin, kunhan on muistanut jakaa kommenttinsa noudattaen Italo Calvinon ohjeita modernin kirjallisuuden kirjoittamiseksi: kepeys, nopeus, tarkkuus, läpinäkyvyys ja moninaisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset