Arto Luukkanen

Lainsuojattomat vanhukset

Tietoja vanhusten kovasta kohtelusta; nykyajan ihmiskaupasta hoitolaitoksissa on järkyttävää kuulla.

Siellä missä valtio on heikko tai välinpitämätön ja missä lait eivät suojele yhteiskunnan kaikkia jäseniä näkyy olevan saalistajia, jotka kohtelevat epäinhimillisesti, orjuuttaen ja taloudellista etua häikäilemättömästi tavoitellen toisia ihmisiä, kaltaisiaan.

Suomessa vanhustenhoidossa ja hoitolaitoksissa paljastunut hoidettavien järkyttävä kohtelu on seurausta erityisesti hallituksen ylistämistä norminpurkutalkoista. Ideologisin perustein ja normien pahuutta toistamalla on perusteltu ”pahojen säädösten” poistamista suomalaisesta yhteiskunnasta.

Turhia normeja voidaan purkaa, mutta ei sellaisia, joilla taataan kansalaistemme inhimillinen kohtelu vauvasta vaariin. Nykyisiä norminpurkutalkoita on perusteltu taloudellisen toiminnan edistämisellä, kuitenkin unohtaen, että oikeusvaltiossa normit, säädökset ja lait on tehty turvaamaan kaikkien ihmisten elämää ja oikeuksia maassamme.

Ihmisten hoitamisesta bisnestä

Julkisuuteen tullut hoitolaitoksissa olevien huono, välinpitämätön ja hoidettavia kunnioittamaton kohtelu on raskasta ja raivostuttavaa seurattavaa. On vaikeaa hyväksyä, että maastamme löytyy ihmisiä, jotka voivat kohdella - ja sallia kohdeltavan - huonosti jo elämäntyönsä tehneitä tai sairaita hoidettaviaan.

Perussyy paljastuneissa ongelmatapauksissa on sama kuin ihmiskaupassa: taloudellinen ahneus, jota lait ja valvonta eivät suitsi. Puolustuskyvyttömiä ihmisiä on kohdeltu vain taloudellisen voitontavoittelun välineinä. Tästä kohtelusta ensisijaisen vastuun kantaa nykyhallitus, joka joko ymmärtämättömyyttään tai täysin tietoisesti on mahdollistanut voittoa tavoitteleville suuryhtiöille pääsyn rahastamaan puolustuskyvyttömien suomalaisten hoitamisella.

Eikö tämä, mitä on tapahtunut, ole vain yksi moderni muoto nykyajan ihmiskaupasta?

Hoitolaitosten itsestään selvänä ensisijaisena tavoitteena tulee olla hyvän, ihmisarvoisen ja asiakkaita kunnioittavan hoidon tuottaminen. Yksityisten yritysten ykköstavoitteena puolestaan on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa. Nyt olemme nähneet, mihin vastuuton yksityistämispolitiikka johtaa.

Vanhukset: suojattomia

Taloudellisen voiton tekemisen puolustuskyvyttömillä kansalaisillamme hallitus on siunannut myös niin, että hoitajamitoituksia ei ole säädetty laeilla; lain suoja puuttuu. Hallitus on osoittanut olevansa voitontavoitteluideologian edessä täysin välinpitämätön suomalaisten suojelusta.

Maan hallituksen toiminnan seuraukset ovat, asiassa aktiivisten kansalaisten, toimintatapoihin tyytymättömien hoitajien ja median ansiosta nyt kaikkien niidenkin seurattavissa, jotka eivät tunne taloudellista voittoa tavoittelevien hoitolaitosten arkea.

Norminpurkutalkoiden oraattori, kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo, saarnasi taannoin, kuinka kamalia perussuomalaiset ovat. Vastustaessamme hallitsematonta maahanmuuttoa olimmekin, me tämän yhteiskunnan ja kulttuurin kasvatit, muka pakolaisten ihmisarvon kieltäjiä. Tämä oli tietenkin poliittista, tuolloisia hallitusjärjestelyjä oikeuttamaan yrittänyttä puhetta.

Mutta missä ovat nyt Orpon puheet suomalaisten ikäihmisten ja vammaisten ihmisoikeuksista sekä ihmisarvoisesta hoidosta voittoa tavoittelevissa yksityisissä hoitolaitoksissa?

Orpo on vaiti.

Arto Luukkanen, kansanedustajaehdokas, Järvenpää

Olli Immonen, kansanedustaja, Oulu

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Moraalinen ja eettinen asia väännetään kylmäksi bisneskieleksi, jolloin se on vain opiksi otettavaa laatupoikkeamaa. Tämä hämärtää vastuun.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Yksityisiä vanhusten hoivapistettä on 850 ja 30 toiminnasta on valitettu jotenka pitää suhteuttaa tämä case siihen vaikkei tietenkään ei edes näitäkään olisi saanut sattua. Näin sanoi mtv asian ytimessä ohjelmassa Hyvinvointiliiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.
Samassa ohjelmassa tuli ilmi että vaikka hoitajamitoitus pitäisi olla 0,8 kunta maksaa alimman suosituksen 0,5 mukaan.
Siis kuntatilaajan vastuu on vaihteleva lääkkeen tuo tähän uusi sote ja maakuntamalli jossa 295 kunta päättäjän sekava käytäntö tulee 18 maakunnan vahvemmille ja osaavimmille valvoville hartioille.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jäi sanomatta että onni olkoon myötä kansanedustaja ehdokkuudellesi Arto.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kiitos Seppo! Nöyrästi ja samalla suoralla selällä pelottomasti mennään. Yhdessä.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kiitos Arto Luukkanen asiallisesta kirjoituksesta.

Vanhustenhoidon ala-arvoisesta nykytilasta vastaavien hallituspuolueiden edustajien hurskastelukuoro yrittää löytää seli-selityksiä ennen vaaleja jotka valkopyykkäisivät erityisesti oman puolueen osuuden.

Nykytilanne on kestämätön ja vaatisi välittömiä toimia; yli vaalien ulottuvat seli-selitykset sekä poliitikkotason "pitäisi"-tason vaatimukset saavat ehkä vuoden-kahden aikajanalla aikaiseksi hoitajakiintiön noston 0,5:stä 0,7:n. Mikäli poliitikkoja asia enää vaalien jälkeen kiinnostaa.

Rikoslaista löytyvät pykälät

- pelastustoimien laiminlyönti
- heitteillepano (tunnetaan myös heitteillejättönä)
- kuolemantuottamus

Yksikään yllämainituista ei ole asianomistajarikos vaan kaikki ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia.
Prosessin käynnistää rikosilmoitus eli käynti Poliisisasemalla tai jopa netissä tehtävä rikosilmoitus.

Henkilöt jotka kokevat omaistaan kohdellun kaltoin, jääneen vaille asianmukaista hoitoa tai jopa saaneet ruumiinvamman tai pahimmassa tapauksessa menettäneet henkensä hoidon puutteessa tulisi tehdä välittömästi rikosilmoitus asiasta.

Näitä rikosilmoituksia kun saamme tarpeeksi järjestelmäämme voimme jopa saada kansainvälistä huomiota eu-parlamenttia myöten - ihmisoikeusrikkomuksista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kertoo aika paljon ajastamme. Perinteisesti ja moraalisesti kaikista heikomassa asemassa on lapset ja vanhukset, jotka ovat myös puolustuskyvyttömiä.

Ihmisbusinekseen on liittynyt myös vasemmisto ja aika paljon nämä kiljukaulat istuvat omien osakeyhtiöidensä hallituksissa ja samalla märisevät "mut ku osakeyhtiöt tuottaa voittoa".

Vokki businekseenkin menee miljardi rahaa, mut hei "me tienataan" niillä ja vanhuksilla.

Tämä vanhuksien kohtelu nosti meikäläisen vitutus käyrän tappiin, pistää oikeasti vihaksi.

Jukka Ryhänen

1. Emme tarvitse K-, S-, L- ym muita "keskusliikkeitä" yhtään enempää. Esperi, Attendo, Mehiläinen, hyttynen ja mitä niitä on.

2. Pieniä, paikkakunnalla asuvien ihmisten omistamia yrityksiä.

3. Yritysten koolle rajat lakiin.

4. Jos tähän ei pystytä kaikki toiminta julkisen puolen hoidettavaksi.

5. Kaikki oli ennen paremmin ja kaikki on nykyään huonosti.

6. Haistakaa p valtiovalta.

7. Olette naurettavia lässyjä sössöjä tunareita. Ette vaadi, ette tee, ette osaa - olette pelkkä kakkaaa. (haukut osoitettu relevanteissa viroissa ja tehtävissä oleville, ei sentään blogistille joka on ihan hyvä jannu)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Norminpurkuapa hyvinkin:

Motto: "Ne ovat meidän parhaita ystäviä. Ne tuovat meille kirkossa käydessään keltaista paksua piimää ja marjoja ja ohralettuja. Niillä on myös hyvin keltaista paksua voita", Iisalmen kirkkoherra Brofeltin poika Juhani Aho teoksessaan Muistatko? - (1920)

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin, joka on nyttemmin kutsuttu työelämäprofessoriksi Helsingin yliopistoon, uutisoitiin maksaneen omasta lompakostaan 100 euroa sähkön kytkemiseksi elokuussa 2015 Kansalaistorille kiireellä kootun "Meillä on unelma" mielenosoituksen kaiuttimiin, jotta presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän lähettämät terveiset voitiin lukea.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Erinomaisia ajatuksia, Arto!

Tähän liittyy saumattomasti myös eläkkeiden tosiasiallisen arvon jatkuva supistaminen, eläkemaksujen nosto ja nykyisiltä ja tulevilta eläkeläisiltä kahmittujen rahojen ohjaus eläkevakuutusten kautta ulkomaille. Näin käy yhä enemmän palvelujaan minimi- mutta maksujaan maksimitasolle vetävien hoivayritysten laskujen hoito eläkeläisille kaiken kukkuraksi yhä vaikeammaksi.

Tuore blogi tästä asiasta http://markkusaarikangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Martti Nurmi

On erikoista, että täynnä valuvikoja olevaa sotea pyritää väkisin viemään läpi, keskustan maakuntien ja kokoomuksen markkinamallin tähden. Vanhukset ja asiakkaat ylipäänsä on siinä pelissä vaan nappuloita.
Sote-malli vaarantaa asukkaiden alueellisen yhdenvertaisuuden, sillä edellytykset uudistuksen toteuttamiseen vaihtelevat suuresti.
Tulisi olemaan sattumanvarausta, saavatko ihmiset palvelunsa oikeaan aikaan ja saumattomasti.
Kustannusten kasvu näyttää mallissa todennäköisemmältä kuin kustannusten kasvun hidastuminen.
Asiakassetelin käyttöönottoa tulisi testata alueilla, joilla on paljon sote-tarjontaa, julkista ja yksityistä.

Valvontaa ja sanktioita tulee lisätä. On ilmeistä, että laiminlyöntien määrä nousee lineaarisesti lisääntyvän valvonnan kanssa. Nostamalla sanktioita riittävästi, lisävalvojat kustantaisivat itsensä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Martti. Onneksi näyttää siltä, että SOTE:n eteneminen jää loppumetreilleen. Huutolaishoivabisnes paljasti sen todellisuuden.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Isäni oli kokenut sisarustensa kanssa huutolaishuutokaupan tien jouduttuaan orvoiksi 1920 paikkeilla Sonkajärvellä.

Kovin parempaa lähtökohtaa en itsekään saanut seudun rahamiesten keinoteltua elinkeinot kotitilan mukana kunnan haltuun ollessani 15-vuotias, mutta enpä jäänyt tuleen makaamaan vaan tulin etelään töihin ja iltaisin kouluun.

Mielenkiintoisia aikoja, verkligen, saapa nähdä kuunnellaanko enemmän käytännön kokemusta vai universtaan työelämäprofessoreita?

Kabineteissa raavitaan päätä ällistellessä luulevatko savolaiset voivansa tehdä mitä tahansa, jopa ajatella omalla päällään?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Dosenttijätkä Luukkanen höpöttää populismia vaalien edellä.

Ei Orpon kanta asiaan mitenkään huono ole.

Vanhusten asiaa voidaan ajaa monella tapaa, myös Orpon esittämä tapa on hyvä, jos se saadaan toimimaan.

Suurin este Orpon mallin toimivuudelle on suomen kansan perinteissä ja asenteissa.

Epäkohtiin ei uskalleta puuttua, koska herrat ovat niin päättäneet että näin niitä vanhuksia nyt sitten hoidetaan. Herran pelko elää suomalaisessa rahvaassa sitkeästi.

Toisaalta herrat pitävä itseään Suomessa vieläkin herroina. Se tarkoittaa että rahvaan mielipiteet ovat toisarvoisia, eikä niistä tarvitse välittää.

Siksi Orpon malli ei Suomessa toimi.

Toisaalta ei hoitajien määrän kasvattaminen ja siitä laissa määrääminen ole todellakaan kustannustehokas ratkaisu ja se johtaa taatusti siihen että osassa toiminnasta on löysyyttä, jos nimittäin osastolle sattuu hyväkuntoisia vanhuksia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

koeta kaima hyvä päättää kumpaa mieltä sinä olet. Olet vähän niinkuin kahta mieltä kuin lipilaari konsanaan))))

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olet vähän niinkuin kahta mieltä kuin lipilaari konsanaan))))"

Ei tämä maailma niin yksikertainen asia ole, pitäisi dosentin arvomnimen haltijan sen verran ymmärtää. Ei se niin ole että vain yksi keino olisi se ainut ja oikea ja muut sitten vääriä.

Suomessa on se herran pelko ja herrakultti, joka estää sen että kansalaiset voisivat vaikuttaa saamiinsa palveluihin. Herrat eivät tunne olevansa herroja, jos antavat rahvaan mielipiteille jotain painoa. Siksi omavalvonta ei toimi, eivätkä vanhustenhoidon asiakkaiden valitukset auta, kun herrat haluaa tehdä bisnestä, eli kartuttaa massin sisältöä-

Toisaalta se tapa toimia mitä muut paitsi kokoomus nyt näköjään edustavat, ei ole se kaikkein kustannustehokkain tapa, eikä rahaa oikein riittäisi törsättäväksi asti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Perussyy paljastuneissa ongelmatapauksissa on sama kuin ihmiskaupassa: taloudellinen ahneus, jota lait ja valvonta eivät suitsi."
Tuossa tiivistyy aika paljon.

"Hoitolaitosten itsestään selvänä ensisijaisena tavoitteena tulee olla hyvän, ihmisarvoisen ja asiakkaita kunnioittavan hoidon tuottaminen."
Tämän allekirjoittavat varmaan kaikki järjissään olevat.

EU:n suojeluksessa veroparasiittiyhtiöt pystyvät viemään voitot pois maasta konsernilainoilla ja muilla vippaskonsteilla niin, ettei veroja tarvitse Suomeen maksaa. Tämä mielestäni on tässä aika iso ongelma. Vähän ehkä tehottomampikin kunnallinen hoitolaitos ei aiheuta rahavirtaa paikkakunnalta pois. Tällöin se "ylimääräinen" meno kunnan budjetissa pitää kuitenkin kuntaa ja maata elävämpänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset