Arto Luukkanen

Suomi intiaanina - viekö EVM maat ja mannut?

Aluksi tunnustus: olen lapsena harjoittanut kulttuurista appropriaatiota ts. leikkinyt inkkaria ja länkkäriä. Tunsin jotenkin intiaaneja kohtaan sympatioita – niiltä vietiin maat pois ja ne suljettiin reservaatteihin.

Samanlainen intiaani-olo tuli mieleen kun lueskelin Jan Hurrin hyviä artikkeleita Euroopan vakausmekanismin (EVM) muuttamisesta Euroopan valuuttaunioniksi (EVR, https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006003105.html).

Kyse on Suomen itsenäisyyden ja kansallisen olemassaolon kannalta äärimmäisen tärkeästä asiasta. Onko EU, tarkemmin sen eurovyöhyke, suvereenien valtioitten liitto, vai liittovaltio, jossa osavaltioilla on pieniä ja rajoitettuja oikeuksia paikallisten erikoiskysymysten hoitoon?

Samoin: tekeekö EU:n keskus kaikki tärkeät ulko-, turvallisuus- ja talouspoliittiset päätökset ts. johtavatko Saksa ja Ranska EU:ta?

Maksatko toisten ravintolalaskut vai et?

Ja sitten – tuleeko meistä intiaaneja?

Meille itsenäisen valtion viimeisiä tunnusmerkkejä varjelevalle Unionin osavaltiolle on tärkeätä se päätämmekö omista rahoista vai emme päätä? Maksammeko toisten laskut vai emme? Mikäli menemme täysimääräisesti Euroopan valuuttaunioniin, joudumme maksamaan muitten oluet, viinit ja mussakat.

Kyllä vastaus on jatkoa Suomen äärioikeistolaisten hallitusten Kreikka-takuutuksille ja SDP:n Urpilaisen kevytmielisille lupauksille vastuunkannosta. Vastuunkannosta Saksan pankkien edessä, jotka ovat vetäneet itselleen jättivoittoina nämä takuutus- ja tukimaksut.

Saksan perässä vai ei?

Ikävä kyllä, me olemme jo nyt mukana tässä kriisissä kaulaamme myöten. Kun EU on hassanut rahansa ja etelässä on eletty yli varojen, niin Suomi on lojaalisti ja vakaasti Saksan vanavedessä takaamassa muita. Niin, että varat lopuksi aina valuvat Saksaan.

Kilttinä intiaanina.

Kuten Angela Merkel omassa Műnchenin puheessaan muotoili – Suomi seuraa Saksaa vanavedessä kuin remora-kala. Nykyisen hallituksen linjana on ollut toivoa, että tämä serviilisyys pelastaisi itsenäisyyden rippeet. (https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006004454.html). Että kiltteys pelastaisi.

Berliini ei usko kyyneliin – ainoastaan alistumiseen

EVM:n muuttaminen viimekätiseksi hätärahoittajaksi euromaiden yhteiselle kriisinratkaisumekanismille niin, että meillä ei ole siinä oikeata sananvaltaa, merkitsee avoimen shekin tyrkyttämistä EU:n junapelureille.

Määräenemmistön voimin meitä vietäisiin kuin pässiä narussa uhrattavaksi.

Kuten Hurri on todennut: ” Tämänkaltaiset uudistukset voivat olla ongelmallisia erityisesti Suomen kaltaisille pienille ja talouspolitiikan kansallista omavastuuta vaaliville euromaille, sillä niiden sivutuotteena euromaiden välinen yhteisvastuu voi kasvaa ja joissakin kriisitilanteissa pienet jäsenmaat voivat menettää päätösvaltansa”.

Suomella intiaanien osa?

Suomea on vähitellen vuodesta 2012 viety taloudelliseksi siirtomaaksi. Ja syynä on nimenomaan Suomen johtopuolueiden onneton päätös ohjata Suomi itsevaltaisesti euroon.

Ruotsi ja Tanska eivät sinne halunneet ja näin Suomesta tuli kummallinen ääripohjoinen eksklaavi, jolle eurovyöhykkeen suurien valuuttapolitiikka ei ollenkaan sopinut.

Suomi on aina tarvinnut devalvaatiomahdollisuutta suhdannevaihtelun tasoittamiseksi. Nyt joudutaan sen sijaan pakon edessä tehottomiin ja äärimmäisen vahingollisiin ”sisäisiin devalvaatioihin”. Ja sitten kaiken kansallisomaisuuden myyntiin.

Urpilaisen ”takuutukset” ja sopimukset ovat samanlaisia osatappioita kuin Pohjois-Amerikan intiaanien kanssa tehdyt rauhansopimukset. Niitä solmittiin yli 300 kappaletta ja ne rikottiin aina.

Siitäkin huolimatta, että niihin runoiltiin kauniita ilmauksia: ”tämä sopimus pysyy voimassa niin kauan kuin aurinko paistaa ja ruoho on vihreää”.  

Meille tavallisille kansallisvaltiota arvostaville eurooppalaisille veronmaksajille tässä prosessissa on varattu nöyrän maksajan ja ”inkkarin” osa.

Me suomalaiset olisimme silloin Euroopan uusia intiaaneja. Sen jälkeen meitä ajettaisiin uusiin veronmaksun reservaatteihin. Ja kun massamuutto kiihtyisi, niin meille olisi varattuna myös se ihan oikean intiaanin osa.

Se olisi elämä marginaalissa.

Siinä tulevaisuudessa maa viedään. Tulevaisuus olisi elämää erämaassa. Syntyvyys laskisi.  

Ainoa lohtu olisi ”tuliliemi”.

PS. Sunnuntai 17.2.2019 – Radio Suomen haastattelu – Sipilän takinkäännös

Haastattelussaan Yle Radiolle Saksan päätökset jo periaatteessa hyväksynyt pääministerimme teki kuitenkin täyskäännöksen.

EVM:n enemmistöpäätösten hyväksymisasia siirrettiinkin äkkiä ensi eduskunnalle ja hallitukselle.

Hyvä näin, mutta onko vaara ohi vaalien jälkeen?

Kaikkea muuta kuin ei!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ainakin tämä osoittaa, että pääministerin kansliassa luetaan Taloussanomia)))

Käyttäjän JaniHautaluoma kuva
Jani Hautaluoma

Taisi hallituksesta löytyä puolue jolle tämä asia on lähellä sydäntä ei tarvittu Taloussanomia

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä se oli se Taloussanomat, joka selvitti vähän asiaa...siirsi sitä vaalien ylitse. Muut tekijät ovat mitättömiä suureita.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Blogisti kirjoittaa: ”Suomea on vähitellen vuodesta 2012 viety taloudelliseksi siirtomaaksi. Ja syynä on nimenomaan Suomen johtopuolueiden onneton päätös ohjata Suomi itsevaltaisesti euroon.”

Kirjoitin jo syyskuussa 2012 kommentissani: Suomi on matkalla kohti ”intiaanireservaattia”.

Tällä tiellä tunnutaan edelleen vakaasti olevan. EVM:n suhteen Sipilä joutui nyt suorittamaan taktisen vetäytymisen. Uskon vakaasti siihen, että 85 prosentin sääntöön ollaan edelleen pyrkimässä. Siniset saivat jarrutettu tätä suunnitelmaa ja Sipilä tuntui vetäneen tästä porttikieltoineen ”herneen nenään.”

Herneestä puheen ollen edesmennyt fyysikko ja kosmologi Stephen Hawkingin väitetään sanoneen aikanaan, että maapallon kokoinen rautapallo kutistuu herneen kokoiseksi 15 sekunnissa jättiläistähden supernovaräjähdyksessä. ”Herneitä” näyttäisi näin ollen olevan monenlaisia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Viisaat johtajat näkevät kauas ja tekevät parhaat päätökset kansansa hyväksi.

Itsekeskeiset johtajat näkevät vain kenkiensä kärjet. Kansa on haittatekijä, johon voi kompastua.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Taitaa Paavo V. olla oikeassa ja Suomelle varattaisiin vain lypsylehmän osa

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2697...
vaan onko suomalaisista siihen (tehdä tenä) ?

"...kaiken kansallisomaisuuden myyntiin...".
Eivät poliitikkomme mitään myy vaan lahjoittavat, kuten Kemiran ja muutkin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Suomi on aina tarvinnut devalvaatiomahdollisuutta suhdannevaihtelun tasoittamiseksi. Nyt joudutaan sen sijaan pakon edessä tehottomiin ja äärimmäisen vahingollisiin ”sisäisiin devalvaatioihin”. Ja sitten kaiken kansallisomaisuuden myyntiin."

Niin, silloin markka-aikana devalvaatio pulpahti säännöllisesti aina "yllättäen yhden yön ihmeenä". Sehän tarkoitti duunarin ostovoiman vähenemistä samalla prosentilla. Devalvaatiohan oli vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamista, kun muulla tavalla ei neuvotoliitolle kelvannella laadulla voitu muute kilpailla.

Viimeksi devalvoitiin kahteen kertaan peräkkäin silloin 90 -luvun alussa, jolloin yritykset saivat valuuttalainaa jo vapaasti. Siinä sitten kahdessa yhden yön ihmeessä vuosina 1991 ja 1992 Suomen markka devalvoitui yhteensä 40 % ja samalla prosenttimäärällä kasvoi yritysten Saksan markkaan ja dollariin sidottujen lainojen markkamääräiset pääomat. Ja kun velallisten pk-sektorin yritysten vakuudet eivät enää kattaneet lainojen pääomia, alkoi Suomessa ennen näkemätön konkurssiaalto. Siitä eivät kaikki yrittäjät selvinneet hengissä.

Nyt kun olemme eurossa tällainen ei ole enää mahdollista. Sisäinen devalvaatio, jota tämän hallituksen aikana kutsuttiin KiKy:ksi ei tule "yhden yön ihmeenä". Jokainen joka on tämän hallituskauden aikana seurannut mediaa vähääkään, on voinut ennakoida, että duunarin sekä kunnan ja valtion virkamiehen ostovoima tuli vähenemään. Ja näin jokainen palkansaaja saattoi jo ennalta varautua pienenevään ostovoimaansa. Suu piti panna säkkiä myöten.

Aiheesta on kirjoitettu paljonkin ja ohessa yksi lähde, jossa kuvataan hyvin tuotan 90-luvun talouskriisiä:

1990-luvun talouskriisi, Suomen Akatemian tutkimusohjelma: Laman opetukset, Suomen 1990-luvun kriisin syyt ja seuraukset, Jaakko Kiander, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Helsinki 2001
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/148629/...

Joku voi myös vielä muistaa, mitkä olivat asuntolainojen korot noina 90 -luvun markka-ajan aikoina. Nehän huitelivat kaksinumeroisina lukuina, parhaimmillaan 16% - 18% paikkeilla.

Käyttäjän minskukoskela kuva
Katriina Minna Koskela

Markku Lehto kiteytit tilanteen loistavasti. Rahaliitto oli äärimmäisen huono ratkaisu. En kannattanut euta myöskään. Valitettavasti meidän lapsillamme ja meillä on kovat ajat edessä kun järjestelmä kaatuu. Suomessa ei ole johtajia joilla olisi "munaa" ottaa Suomen markka käyttöön ja purkaa rahaliitto!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Markku, devalvaatiota ovat kaikkialla maailmassa tarvinneet kansalliset hallitukset pienten ja suurempien kriisien hoitamiseksi. Se on kriisitoimenpiteenä kansallisen edun mukainen, koska sitä kautta tuonti kallistuu mutta kotimaanmarkkinat eivät kärsi.

Ts. duunari jne. voi pääsääntöisesti valita kotimaisia korviketuotteita ulkomaisten tilalle, vaikka ei toki aina. Ja ulkomaisen luksuskulutuksen leikkaaminen kriisiaikana on aina tervettä. Viennin helpottuminen ilman palkan- ja muitten etujen alennuksia pitää myös työnantajat joten kuten kontrollissa, että käyttävät saamansa edut aidosti viennin edistämiseen.

Kehumasi sisäinen devalvaatio sensijaan merkitsee yleistä kuivatustoimintaa koko sisämarkkinoille ilman muuta pohjaa kuin hallitsijoitten kauniit toiveet, että voitot käytetään viennin edistämiseen. Nykyajan liiketoiminnalle on tyypillistä, että parhaita voittoja ei saada tuotannon laajentamisella, viennillä jne. Tuottavampia ovat usein säästöt, varsinkin muiden kustannuksella; keinottelu, rahojen siirrot ulkomaille jne.

Sisäiset devalvaatiot saavat aikaan hyvin helposti sisämarkkinoiden ja koko yhteiskunnan kuihtumiskierteen. Malliesimerkki tästä on euro-Kreikka, jonka loputtomat sisäiset devalvaatiot ovat muuttaneet lohduttomaksi kehitysmaaksi, josta kaikki koulutetut pyrkivät pakenemaan.

Euron olisi kannattanut olla ydin-Euroopan ts. vanhan EEC:n (ehkä vielä ilman Italiaa) valuutta, mutta Suomen änkeäminen mukaan laukaisi onnettoman reaktion päästää siihen muitakin sopimattomia maita -kuten Kreikka.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Appropriately:

vaimon toimiessa johtajana kirjasto Oodissa, jonka tyhmempi voisi luulla saaneen nimensä Odeksi kutsutun aviopuolisonsa mukaan (oodi, engl. ode), kuten läheisen Amos Rexin puolestaan Amos Andersonin ja tien Mannerheimin mukaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Liittymättä viiden maan pääministerin eiliseen vierailuun kirjasto Oodissa ja Aalto-yliopistolla, muisteltiin tuopin äärellä Suuri Kaalihuijaus- kaljaasin purjehtineen muinoin pitkin rannikkoa jättäen kapean rantakaistaleen asukkaille kielen, jolle kaiken maailman dosentit Universtaalla helikopterien aikakaudella turvaavat mietiskelyrauhan sivistyksen nimissä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikkea ne savolaiset tekevätkin, kirjoittavat ruotsia! Anne Berner EU-komissaariksi?

"18.2.2019 08:02
Ei vapautta ilman vastuuta, ingen frihet utan ansvar

Jokainen on filosofi, sanoisi italiaano. Ihminen on kaikki, puolestaan ranskalaiset Camus tai Sartre nähtyään holocaustin savut: inho on tunne, jota kokee havaitessaan läntisen ihmisen luopuneen arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun kääntymällä lampaaksi.

Yritys määritellä ihanteellinen ihmisluonne tavoitetilaksi tieteen käsitteistöllä ei onnistu sen enempää täällä kuin NL:ssäkään. Henki on päässyt pullosta. Parasta ennen päiväys painaa päälle."

Em. kommentin laitoin Arto Luukkasen US-blogiin maanantaiaamuna 18.2. Iltapäivällä Demokraatti-lehti kertoi Sdp:n Uudenmaan piirin asettavan Arja Alhon ehdolle eduskuntaan. Tiistaina 19.2. iltapäivällä Dagens Industri- lehti julkaisi SEB-pankin tiedotteessaan Anne Bernerin ehdokkuuden pankin hallituksen jäseneksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olisiko Anne Berner EU-komissaarina Suomen arvoinen teko?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset