Arto Luukkanen

Teologinen tiedekunta islamilaisen opintosuunnan ajajana

Olen seurannut hämmästyneenä, miten Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta on vakain aikein pyrkinyt luomaan ns. islamin koulutuksen opintosuunnan (https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/islamin-koulutus-laajenee-opintosuunnaksi-helsingin-yliopiston-teologisessa-tiedekunnassa/).

Aikomus on tietysti jalo ja sopii nykyiseen suvaitsevaiseen ajan henkeen. ”Koulutuksen tavoitteena on moniulotteinen ymmärrys islamista niin uskonnon keskeisten tekstien kuin muslimien arjen kautta”.

On todettava, että islamilaista kulttuuria, arabian kieltä ja politiikkaa on voinut opiskella ennenkin Helsingin yliopistossa. Siellä on voinut tutkia vaikka aristotelisen ajattelun tunkeutumista islamilaiseen maailmaan Abu Ali Husain ebn Abdallah Ebn-e Sinan‎ (Ibn Sina) ajattelun pohjalta tai vaikka Al-Ghazalin protestia tieteellistä ajattelua vastaan.

Kumarrus poliittiselle korrektiudelle

Näyttää kuitenkin siltä, että hanke ei ole mikään tieteelliseltä pohjalta nouseva hanke vaan näyttää olevan jonkinlainen kumarrus poliittiselle korrektiudelle. Teologinen tiedekunta on sinä aikana, jonka minä muistan, pyrkinyt jälkijunassa seuraamaan ajan henkeä.

Hankkeen ongelma on, että sen mainostama ns. ”moniulotteinen ymmärrys” ei automaattisesti merkitse tieteellisen kriittisen ajattelun monimuotoisuutta ja tinkimättömyyttä.  

Epäilen, että se ei käsittele syvemmin islamin poliittista puolta tai sen historiallista vaikutusta. Hanke ei näytä myöskään korostavan kriittisen tieteellisen ajattelun ankaria kriteereitä siksi, että on olemassa asioita, joista ei voida keskustella – mikäli halutaan olla ”moniulotteisia” ts. poliittisesti korrekteja. Islamilaisissa maissa ei koskaan ole kehittynyt kriittistä islamilaista teologiaa, joten vaihtoehdoiksi jää vaikeneminen tai sitten mielivaltainen ”poliittis-tarkoituksellinen” keskustelu.

Tämä lienee se syy siihen, miksi opintosuuntaa ei ilmeisesti voinut organisoida humanistiseen tiedekuntaan tai valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Sitä ei myöskään voinut sijoittaa uskontotieteelliseen kriittiseen tutkimusperinteeseen. Se piti sijoittaa teologiseen. Se, että ko. opintosuunnassa tutkitaan islamilaista teologiaa voisi olla jotenkuten perusteltavissa, mutta näyttää siltä, että opintosuunta tulee olemaan jonkinlainen hybridi, jossa opetetaan asenteita. Nykyisen henkilökunnan pääopettajan koulutus on enemmänkin kulttuuriantropologinen eikä teologinen.

Onko opintosuunta todella tieteellinen? Kirkko maksakoon viulunsa…

Mitä tämä ”moniulotteinen ymmärrys islamista” sitten oikein on? Tuleeko teologisesta tiedekunnasta jonkinlainen madrassi tai koraanikoulu? Onko tiedettä rahoittavalla valtiovallalla mitään tieteellisiä perusteita tai moraalista velvoitetta rahoittaa tällaista epäkriittistä toimintaa?

Teologisen tiedekunnan olemassaolo on tietysti perusteltu historiallisista syistä. Siellä on osin tehty hyvää tutkimusta.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tulevien hallituksien – mitä tahansa niiden kokoonpano onkin - on päättävästi ohjattava koko teologinen tiedekunta evankelisluterilaisen kirkon itsensä maksettavaksi.

Tulevan luterilaisen papiston ja täältä valmistuvien "islami-eksperttien" on saatava oma koulutuksensa ihan omassa rauhassaan. Jos ko. uskonnollinen yhteisö eli evankelisluterilainen kirkko haluaa maksaa tämän lystin, niin hyvä.

Tästä saadaan myös apua väheneviin verotuloihin. On selvää, että jos kirkon rahat loppuvat , kirkon tuleva opetusmasina tulee saamaan anteliasta rahoitusta Lähi-idästä – etenkin jos mukana on tällainen islamilainen opintosuunta.

Sittenhän olisi myös mahdollisuus ekumeniaan islamilaisen maailman kanssa. Meillähän Suomessa on loistavia perinteitä oppikeskusteluista totalitarististen järjestelmien kanssa. Tutkijat ovat valmiina akateemisissa poteroissaan ja yhteinen aihekin on selvä: rauha.

Tällaista dialogia on jo kokeiltu aikoinaan Neuvostoliiton KGB:n kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tiderna har man levat: Timo Soini kävi kuvauttamassa itsensä Vatikaanissa Paavin kanssa ja tänään meni pupu pöksyyn! Taisi ymmärtää ettei ajan politiikkaa tehdäkään paavilan kabineteissa, vaan Italiassa kaduilla ja toreilla.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Dosentti on vaan kateellinen, kun Mulki Al-Sharmanin teosta Gender Justice and Legal Reform in Egypt. Negotiating Muslim Family Law (2017) kehutaan:

"Al-Sharmani's study is a delight to read: vividly written, carefully constructed and theorised, packed with engaging detail arising from her close engagement with people and procedure,…” (Lynn Welchman, SOAS, University of London).

"This is legal anthropology at its best. Al-Sharmani tells the story of how Muslim family law was recently reformed in Egypt, ….” (Ziba Mir-Hosseini, SOAS, University of London).

Saattaa olla, että ääri-islamistit suhtautuisivat erittäinkin kielteisesti naispuolisen oikeusantropologin kertomukseen Egyptin perheoikeuden reformeista, joita he siis mahdollisesti vastustavat jyrkästi ja väkivaltaisesti.

PS. Siinä sitä on nyt Puheenvuorossa aivopersut allekkain, mutta alempi(arvoinen) ei salli minun kommentoida blogissaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kansakirkko on jo nyt osittain kristikunnan ulkopuolella...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Vallankäytön jakautumisen osalta, kristinuskolla ja islamilla on paljon yhteistä. Perussuomalaisten politiikka perustuu kristillissosiaalisille arvoille, joka puolestaan aiheuttaa rakenteellista epäoikeudenmukaisuutta (yhdessä islaminuskon kanssa).

Siinä on myös poliittisen korrektiuden alkusyy.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Perussuomalaiset

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

En pidättäisi hengitystäni että perussuomalaiset alkaisivat ensi kaudella aikuisten oikeasti ajamaan teologisen tiedekunnan ns. pappislinjan lakkauttamista.

Vähän niin kuin se, ettei perussuomalaiset ole päässeet yksimielisyyteen edes ns. jumalanpilkkalain poistamisesta rikoslaista.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Siis islamin koulutusta, joka piti siirtää kulttuurista kristilliseen teologiaan. Ja siellä sitten todeta, ettei se olekaan teologiaa vaan kulttuuria...

Kuten vanhassa etnisessä vitsissä kerrottiin hevosvarkaudesta syytetyn puolustuksesta: "Minä en ole minä eikä tämä ole minun hevoseni!"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lennart Meren ratkaisu tyydyttää virolaisia: Viro on paikka jossa vironkieli on turvassa, Venäjä on paikka jossa venäjänkieli on turvassa jne. Jos ei kelpaa voi äänestää jaloillaan.

Björn Wahlroos on muuten tehnyt niin. Eikä kukaan kytke uskontoa mukaan, tuota sotien äitiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Blogin aiheesta: onkohan moderniksi kutsumassamme läntisessä ajattelussa missään muualla keksitty yrittää luoda yliopistotasolla uusi hybridiuskonto?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pitäisikö teologinen tiedekunta siis lopettaa? Minkä takia?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei sitä lopettaa kannata - kirkon maksettavaksi vain))) kun tällä epä-tiedelinjalla mennään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Vaikka voin olla samaa mieltä epätiede linjasta niin pidän sitä kuitenkin tarpeellisena. Kahdesta syystä:

1. Koulutuksella ja etenkin sen koulutuksen edellyttämisellä, voidaan estää sekopäisimpiä saarnapappeja ja terroristi-imaameja asemoitumaan niin että pääsevät manipuloimaan seurakuntalaisia.

2. Ihmisten uskonnolliset taipumukset voivat tarvita jotain... sielunhoitoa joissakin elämän vaikeissa tilanteissa. Tuosta asiasta enempää tiedä mutta siihenkin olisi hyvä saada koulutusta että miten ihmisten vaikeita asioita käsitellään ja myös vaikka tunnistamaan tilanteita että osaa ohjata ihmistä esimerkiksi poliisin, sosiaalitoimiston tai mielenterveyspalveluiden tms. asiakkaiksi. Vaikeuksissa oleva ihminen kun voi hakea sitä apua ensimmäiseksi oman paikallisen, oman uskonlahkonsa seurakunnan kautta. Voi se sitten olla ortodoksi, luterilainen tai shiia. Siinä isossa mittakaavassa ihan sama mikä lahko.

Rahojakin voi säästää mutta parempi ratkaisu siihen olisi lopettaa yhteisistä verovaroista (yhteisövero) rahan lapiointi kirkolle.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Kuka meistä haluaa jatkaa "yliopisto"-opintojen jälkeen Iankaikkiseen asti, pitäisi ehdottomasti opiskella, jos ei vielä ole, erittäin tärkeän henkilön mieli itselle, koska on vain yksi mies, joka voi meidät viedä, oikealle "pääteasemalle". Siunaten, Lasse.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Teologisen tiedekunnan edessä on jo pitkään (vuosia?) ollut iso mainos, jossa lukee "Understand religion, understand society".. jotain tuon suuntaista ainakin.
Tulen aina vihaiseksi melkein kun näen tuon. Ei sieltä tiedekunnasta ole kuulunut tietääkseni yhtikäs mitään, joka auttaisi ymmärtämään poliittista islamia (=islamia) ja miten islamin dogmasta seuraa jihadismi, naisten heikko asema yms. Ei siellä olla aikeissakaan ymmärtää selvästikään, vaikka kyse on koko Eurooppaa ja Suomea hajoittavasta teemasta. Atte Kaleva ei siellä kait ainakaan töissä ole.

Kristinusko kyllä on revitty ja revitään palasiksi ihan mielellään. Minkäänlaista aikomustakaan ei ole käyttää samoja metodeja Koraanin ja islamin pyhien tekstien suhteen, ainakaan mikäli eräästä muinaisesta lehtijutusta saattoi jotain päätellä. Lehtori puhui jostain islamin elävien vesien julkituomisesta tai tutkimisesta muistaakseni. Auta armias, jos UT:n eksegeetti tuolta pohjalta pyrkisi tiedekunnan virkaan.

Arton ehdotus tietysti olisi tdk:lle kauhuskenaario numero yksi. Rahastahan siinä on kyse loppupelissä epäilemättä. Kyllä tiedekunnassa tiedetään, miten heikoilla ollaan kansainvälisessäkin vertailussa. Noin paljon proffia ja tutkijoita kristinuskon parissa teologisessa tiedekunnassa (jollaisia ei taida muualla usein edes olla) on jotain hyvin poikkeuksellista.

Ja en minäkään tiedekunnan lopettamista kannata... Luterilaisen kirkon pitäisi panostaa siihen, että se on kirkko. Parasta olisi jos sillä olisi aidosti oma koulutus tiedekunnan koulutuksen rinnalla ja sitä täydentämässä. Kirkon pitäisi tehdä teologiaa, nythän Suomessa ei ole oikeasti mitään teologiaa olemassakaan. Ainakaan sitä ei kukaan palkalla tee, sikäli kuin tiedän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset