Arto Luukkanen

Se erosi!

Uutinen iski kuin pommi. Istuin junassa ja se kilahti puhelimeen.

Hallitus eroaa. Kiitos tämän nykyajan tekniikan - yhtä äkkiä kaikki tiesivät sen.

Ihmiset alkoivat puhella spontaanisti ja vapautuneena. Ikäänkuin painajainen olisi loppu. Vihdoinkin.

Yleisenä mielipiteenä junassa oli: "nyt tarvitaan muutosta. Se vanha meno ei käy...aikamoinen temppu oli...miksei se eronnu aikasemmin..."

Musta-Pekan peluu

Se, mitä tässä tulee tapahtumaan on yksinkertaista.

Nyt tyrkytetään syyllisen viittaa joka puolelle.

Juuri siitä syystä juuri television edessä esiintyi murtunut pääministeri.

Se mikä vuonna 2017 saavutettiin "lentotempauksella" menetettiin nyt kansan vähenevän suosion edessä. 

Siksi hallituksen ero muunnetaan nyt dramaattiseksi "suoraselkäisyydeksi" ja "vastuun kantemiseksi". Niin syntyy myötätuntoa.

Eron syy: gallupit

Oikea syy eroon ei ole SOTE vaan yksinomaan se, että gallupit olivat niin hirveitä.

Kepulla oli vaara pienentyä lilliputti-puolueeksi. Tässä on hallituksen eron todellinen ja ainoa syy. Ei muu.

Temppupeliä ennen vaaleja: valkopesun maailmanennätys

Julkisuustemppu merkitsee sitä, että Kepu ja myös kokoomus rientävät vaalikentille hallitustaakasta vapautuneena - vapaana riehumaan äänestäjien edessä.

He liehuvat nyt kuin kesälesket naistentansseissa. 

Mitähän me saamme vielä nähdä ennen huhtikuuta?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Aika ala-arvoista tekstiä, ei sinänsä yllättävää kaikkitietävältä dosentilta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Rampe hyvä. Ihan viileää analyysiä. Ei tässä syyllisiä etsitä; tehköön kansa se itse huhtikuussa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"julkisuustemppu". Tietänet, että Sipilä on sanonut aikanaan, että tulos tai ulos. Eikö tuo ero osoita vastuunkantoa ja suoraselkäisyyttä.

Julkisuustempuista puheenollen,kerro johtavista poliitikoista nimillä, jotka eivät koskaan ole syyllistynyt julkisuustempuun.

Politiikasta puheenollen yleisesti, niin millään muulla yhteiskunnan alalla ei käyttäydytä niin sivistymättömästi kuin juuri politiikassa toisia kohtaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Eli: Missä olit silloin kun Suomessa oli hallituksen Black Friday, naisten päivänä 2019...?

Mustan perjantain syy ei ollut gallupit, vaan itse SOTE, johon ladattiin ja ympättiin paljon muutakin keskustalaista ja kokoomuslaista, kuten esim. keskustan iät ja ajat hellimä maakuntauudistus ja yksityistämiseen erikoistuneen kokoomuksen markkinamalli, jota pihtiputaan mummollekin "valinnanvapautena" myytiin.

Näiden oheis-ja liitäntäisagendojen takia oli pakko yrittää runtata hanke maaliin Sipilän porvarihallituksen istuntokauden aikana ja siitä johtuivat epärealistisen tiukat aikataulut ja lopulta loppui koko aikakin.

Koska hanke oli räätälöity keskustan ja kokoomuksen haluihin ja tarpeisiin, niin mukaan ei haluttu ketään oppositiosta ja mm. perustuslakiasiantuntijoiksi valittiin "omat miehet."

- Eli syinä eivät olleet kannatusgallupit eikä sosiaalivaliokuntakaan, vaan syynä olivat päähallituspuolueet ja niiden johtajat ja heidän halunsa tehdä-ja vetää "kotiin päin SUURIA!?"

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tee niin tai näin, aina se näyttää opposition mielestä olevan väärin. Vain noin kuukausi sitten oppositio, Persut mukaan lukien, yritti kaataa hallituksen välikysymyksellä.Ei onnistunut.

Nyt kun Sipilä kaatoi hallituksen lupauksensa mukaisesti tulos tai ulos, niin se onkin yht`äkkiä räikeä vaalitemppu.

Tässä opposition kaksinaamaisuus tulee nyt kakistelematta esille. Yrittivät kaataa hallituksen, ei onnistunut.
Nyt kun hallitus itse sanoutui irti, niin kyllä haaskalla riittää raatelijoita.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Päivän kuva:
Poliittisen itsemurhan* tehnyt pääministeri ja lonkkaleikkauksesta toipuva, käsisauvoihin tukeutuva presidentti kättelevät.

Kuvaan pakkautuu runsaasti symboliikkaa.

*) Ilta-Sanomien 8.3.2019 lanceeraama termi.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Nyt tuntuu siltä että Rinne ja Sipilä ovat seuraavan hallituksen perustamassa yhdessä vihervasemmiston kanssa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Oma arvioni on, että Sipilä ei suostu soittamaan kakkosviulua. Ihan vaan sen kuvan mukaan, mikä hänestä on syntynyt.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kunhan pöly hieman laskeutuu, niin politiikan asiantuntijat analysoivat tilanteen, että kuka, miksi ja miten eli ovatko asiat niin kuin näyttävät, vai onko taustalla muita todellisia syitä.

En ole vielä vakuuttunut Luukkasen analyysistä, koska koen, että Sipilä on tehnyt politiikkaa omista lähtökohdistaan ja keskustan puolueideologia ja etu ovat jääneet toiselle sijalle. Senpä vuoksi vanha puoluekaarti siirtyi takavasemmalle. Aika varma tieto on myös, että maanviljelijät ovat hyljänneet Kepun.

Jos asiassa olisi ajateltu Kepun menestymistä vaaleissa, niin Sipilän olisi pitänyt saman tien ottaa syntipukin rooli myös kannatuksen roimaan alenemiseen ja erota myös puolueen johdosta ja Kepun olisi pitänyt yrittää loppukiriä uusin voimin.

Mutta siinäpä tulikin ongelma. Keskustalla ei ole heittää kehiin vaaliväittelyihin uskottavaa varapuheenjohtajaa, joita on kolme. Hannakaisa Heikkinen menetti jo uskottavuutensa toimiessaan Sipilän juoksutyttönä, Juha Rehula osoittautui epäuskottavaksi Sote-selittäjäksi ja täysin tuntematon Katri Kulmunki on liian kokematon.

Sipilä johdatti myös Kepun todella vaikeaan vaalitilanteeseen, jota tämä ero ei tule ratkaisemaan. Rampa ankka joutuu puolustautumaan ja selittämään vaalitaistelussa, jossa häntä lyödään kuin vierasta sikaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ajatus, että Sipilä teki omaa politiikkaa keskustalaisen politiikan sijaan, tuntuu oikeaan osuneelta. Keskustassa näyttää olleen merkillinen pakotettu hiljaisuus ja vain yhden äänen toimintatapa. Sellainen ei ole aikaisemmin kuulunut puolueen imagoon. On mielellään tuotu esille moniäänistä puoluetta.

Eniten tässä ihmetyttää, että puolue on hyväksynyt mukisematta sen kannatusta rajusti syövän kokoomuksesta oikealta ohi -politiikan tekemisen. Se on ollut jyrkästi vastoin puolueen aatteellista taustaa. Tilanne on ollut kauan näkyvissä, mutta muutosta ei ole kuulunut. Nyt sitten päädyttiin konkurssiin.

Ajat ovat entisestä kovin muuttuneet. Matti Vanhanen pääministerinä toteutti melko samankaltaista, kokoomusta syleilevää politiikka kuin Sipilä. Vanhasen tie nousi pystyyn keskustassa jo vuotta ennen eduskuntavaaleja. Meteli puolueessa oli selvästi kuultavissa toisin kuin nyt. Nyt sitten pudotus on sen ajan lukemiin nähden vielä rajumpi. Korjausliikkeitä ei enää voida tehdä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen samaa mieltä, että ihmiset vanhastaan ajattelevat, että Kepu on keskustassa, mutta kyllä se ajoi kokoomuksen ohi oikealta. Samaa ohitustyyliä nähtiin myös Lipposen aikana. Lipposen tyyli oli myös ihan sama kuin Sipilällä: pelottelu ja uhkailu, eikä kukaan sossuista uskaltanut hiiskua mitään.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nyt kaikki puolueet ovat sitten oppositiota ja koska poliittinen muisti on perhosen siipien lyönnin mittainen voi kaikki puolueet alkaa haukkua sitä ja syytellä toistensa tekemisiä? Vain politiikkaa ei sen enempää ..

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos minulla olisi Keskusta-ehdokas vakavasti harkinnassa, tuskin kokisin Sipilän ratkaisua mitenkään edulliseksi. Siinä on epäonnistumista ja karkuruutta.

Sipilällä oli kaiketi pohjalla jonkinlaista yritysjohtajakokemusta ja hyvä taito kerätä rahoitusta, mutta eiköhän hän ollut poliittisesti liian kokematon pääministeriksi? Vatuloinniksi meni.

Ruotsissa muuten sikäläinen Keskusta painui unholaan. Tätä samaa on povailtu Suomen Keskustalle jo niin kauan, että on vähän uskottavuus mennyt. Vaan saattoihin Sipilä olla viimeinen pääministeri tuosta puolueesta meidän elinaikanamme?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

:) Ristolla on aina teräviä kommentteja positiivishumoristiseen viittaan käärittynä.

Uskoisin, että Pääministeri Sipilän poliittinen kokemattomuus näkyi ehkä siinä, että hänellä oli päästänyt ympärilleen liikaa hevosenkuiskaajia. Hän ei saanut tilaa haltuunsa. Hyväntahtoisena ihmisenä kuunteli liikaa lähikentän Klonkkuja.

Strategista silmää PM Sipilällä kyllä on.

Saa nähdä miten KePulle käy. Risto saattaabi olla oikeassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin äsken toimittaja, kirjailija, Lauri Nurmen kannaotosta Sipilän hallituksen erosta. Hänen kantansa on sellainen, johon voin samaistua jokaisessa kohdin. Hän sanoo mm. "Pääministerinä Sipilä oli vuosien aikana usein tietoinen asiantuntijoiden arvioista ja neuvoista, mutta jääräpäisenä ihmisenä hän hiihteli omia latujaan, teki omat päätöksensä – ja vei siksi hallituksensa lopulta sekasortoiseen romahdukseen.

Miksi Sipilän piti juntata sote-uudistuksen ”pitkien puukkojen yönä” läpi 18 maakuntaa, vaikka yksikään asiantuntija ei niin suurta maakuntien määrää puoltanut?"
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8fa93cc-865...

Outo on eron ajankohta nyt, kun tuon olisi voinut toteuttaa jo kesällä 2017.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Kyllä Arto olet aivan oikeassa: Meidä edessämme olevalla tiellä, mihin pyrimme menemään, "liikkui, aivankuin; joku, musta, pelottava hahmo" ja sitä ei oiken kukaan "toisinajattelija", uskaltanut, tai rohjennut, vapisematta lähestyä. Nyt; Tie on vapaa ja avoin, kansan edetä. Kiitos Hälle, kenelle se tällaisissa asioissa, ensisiaisesti kuuluu. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Nyt Kiuru ei voi kuunnella 500 asiantuntijaa Soten tiimoilta. Kuu kiurusta vaaleihin... Rinnekin saa vähän väriä kasvoihin vaalikopeilla seisoskellessa. Vai joutuuko huonekalutehtaissa työskentelevien puuseppien suojelupyhimis Pyhä Harakka tisurista sorvin ääreen (75000 työpaikkaa huonekalujen valmistukseen tuonnin sijaan)?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Sipilässä ei ollut miestä myöntämään, että sote-projekti on toteutettu väärin, vaikka perustavoite ehkä olikin oikea. Tyypillistä johtajille, jotka ovat tottuneet puskemaan omat mielipiteensä läpi, vaikka ne olisivat täysin vääriä. "Tulos tai ulos" uhkailu liittyy tähän sillä monesti tämä saa vastustajat myöntymään.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sipilä ei uskaltanut tulla tv:seen selittämään epäonnistumistaan. Pakeni "vaalikentille". Voi voi...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Iisalmen Sanomien vanhassa mainoksessa Timo Soinin oppi-isä Veikko Vennamo pyrki eduskuntaan kutsumalla maakuntaa etelän herrojen siirtomaaksi.

Timo Soini, siirtomaaherra.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Minulla on työn alla Roomassa YK:n palveluksessa kuulemani ihmettely miksi erinomaista mallia (pysyy pystyssä kehumalla) ei ole keksitty missään päin muualla?

Kirjaa varten säästämiini helmiin kuuluu tämä lauantaiaamuinen heinäkuulta 2015 joka synnytti parissa päivässä suuren mielenosoituksen "Meillä on unelma"

"Perussuomalaiset-puoluetta edeltäneen SMP:n entisen puheenjohtaja Pekka Vennamon mukaan kansanedustaja Immosen Facebookissa julkaisema teksti oli kuin lyhennelmä joukkomurhaaja Anders Breivikin aatesisällöstä ja vastaus Breivikin haasteeseen käydä taisteluun monikulttuurisuutta vastaan, Vennamo kirjoittaa Facebook-päivityksessään. Immonen julkaisi tekstinsä Breivikin neljä vuotta sitten tekemän terrori-iskun vuosipäivänä. Onko Immonen Breivik-fani ja hänen seuraajansa?, Vennamo kysyy"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset