Arto Luukkanen

Tapaus Safi jatkuu…ministerin tyhjä vastaus

Yleisesti uskotaan, että viranomaiset tietävät mitä he tekevät.

Heidän mukaansa kaikkien tänne tulleiden ihmisten taustat ovat selvillä eikä silloin tietenkään väärinkäytöksiä tapahdu.

Näin ei kuitenkaan aina ole. Tänne tulee ilmeisesti vaarallisiakin rikollisia – ilman, että viranomaisilla on mitään tietoa asiasta.

Tässä eräs esimerkki.

Kysymys ja tyhjä vastaus

Kansanedustaja Laura Huhtasaari teki helmikuussa kirjallisen kysymyksen hallitukselle kysyen seuraavaa:

”Tammikuun 11. päivänä 2019 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi erään henkilön neljän vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli yhdestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seitsemästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ko. henkilön nimellä on tuomittu tammikuussa 2018 samanniminen henkilö Norjassa 16-vuotiaan tajuttoman tytön joukkoraiskauksesta vuonna 2015 kolmen muun tekijän kanssa; vankeustuomioksi tuli 3 vuotta ehdollista ja yksi vuosi ehdotonta vankeutta. Ehdottoman vankeuden vuosi on saatettu suorittaa tutkintavankeudessa.

Mainitut etu- ja sukunimet ovat varsin harvinaisia, joten on syytä epäillä samaa henkilöä tekijäksi. Suomessa ja Norjassa ilmoitetut poikkeavat syntymäajat eivät ole itsessään välttämättä osoitus eri henkilöistä, koska pakolaistapauksissa on syntymäaikatietojen väärentäminen tai väärä ilmoittaminen hyvin yleistä. Sormenjälkitunnistus aina kuitenkin pystyy paljastamaan yhden ja saman henkilön eri tiedoilla. Mikäli kyseessä on sama henkilö, herättää ihmetystä, kuinka näin raskas ulkomainen rikollinen on päästetty saapumaan Suomeen saamaan suomalaista henkilötunnusta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg totesi vuoden 2016 maaliskuussa Yle 2 -kanavan televisioimassa A2-turvattomuusillassa seuraavaa: "Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee." Vuoden 2018 lopulla ja 2019 on Oulussa ja Helsingissä myös paljastanut useita ulkomaalaisten ryhmien kollektiivisia seksuaalirikoksia. Medialle ei ole selvitetty, miten ja millä statuksella tekijät ovat päässeet Suomeen, vaikka henkilöiden nimet on päästetty julkisuuteen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

”Onko Helsingissä tammikuussa 2019 kahdeksasta seksuaalirikoksesta tuomittu sama henkilö kuin Norjassa tammikuussa 2018 seksuaalirikoksesta tuomittu samanniminen henkilö…

…onko myöntävässä tapauksessa huomioitu henkilön tausta, kun hänen on sallittu saapua Suomeen sekä myönnetty hänelle suomalainen henkilötunnus, ja mikäli ei ole huomioitu, miksi….onko tässä yhteydessä vuosina 2018—2019 Helsingissä ja Oulussa seksuaalirikoksista tuomittujen tai syytettyjen ulkomaisten henkilöiden aiemmin ulkomailla tapahtunut väkivallan käyttö — riippumatta siitä, onko siitä annettu rikostuomioita — huomioitu päätettäessä heidän sallimisestaan saapua Suomeen sekä päätettäessä, mikä status heille on täällä annettu?

Mikäli vastattaessa ilmenee henkilötietojen salaustarvetta, voidaan ko. henkilön tiedot antaa anonyymisti….”

Vastaus, jossa ei vastattu mihinkään

Ministeri Kai Mykkäsen vastauksen saaminen, jossa ei kerrottu oikeastaan mitään eikä vastattu mihinkään, kesti peräti 21 päivää eli lain säätämän ajan loppuun.  

Vastauksen ydin oli tässä:

” Rajatarkastuksia ei tehdä niin sanotussa sisärajaliikenteessä, jolla tarkoitetaan Schengen-alueella liikkumista. Siten Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välinen maaraja on mahdollista ylittää ilman tarkastuksia. Mikäli taas ulkorajan ylityksen yhteydessä tehtävän maahantulotarkastuksen johdosta arvioitaisiin, ettei ulkomaalainen täytä aiemmin mainittuja maahantulon edellytyksiä mahdollisen aikaisemman ulkomailla tapahtuneen rikoksen vuoksi, ei kyseisessä tapauksessa voitaisi kuitenkaan evätä henkilön oikeutta hakea kansainvälistä suojelua. Turvapaikkahakemus on kansallisen lainsäädännön, Suomea sitovien kansainvälisten velvoitteiden sekä EU-lainsäädännön mukaan otettava vastaan ja tutkittava.” (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_634+2018.aspx)

Vastaus tyhjää täynnä

Ylimalkainen vastaus vahvistaa, että kyseessä oli mitä todennäköisimmin sama henkilö kuin Norjassa. Pelkkä kielto olisi turhentanut kysymyksen.

Hedayatullah Safi’n tapauksen olen jo tuonut esiin laajemmin 17.1 (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267809-tapaus-hedayatullah...). Jo tällöin arvelin rikoksentekijän olevan todennäköisesti yhden ja saman miehen.

Nergin rehvastelu siitä, että he tietävät kaiken tulijoista, oli siten täyttä sotea!

Epäilen, että Safille on myös myönnetty sosiaaliturvatunnus nähtävästi ilman todellista tietoa hänen törkeästä rikoksestaan.

Ministeri Kai Mykkäsen tyhjä vastaus turhentaa kansanedustajien oikeuden esittää kysymyksiä virkakoneiston ja ministeriöiden toiminnasta.

Perusteluyrityksenä esitettiin seuraavaa: ”Ministeriöllä ei ole toimivaltaa käsitellä tai ratkaista yksittäisiä ulkomaalaisen maahantuloon tai oleskeluun liittyviä tapauksia, eikä se voi ottaa niihin julkisesti kantaakaan”

Kyseinen vastaus ei perustele mitään. Toteamus, että kahden eri rikosoikeudenkäynnin tuomitut olivat eri henkilöitä, ei olisi ollut kannanotto mihinkään eikä edes maahantulon tai oleskelun kysymys. Kun tätä ei pystytä lausumaan, kertoo se kaiken.

Nyt voidaan spekuloida sillä, että jos Safi olisi pysäytetty rajalla ja hänen taustansa olisi selvitetty, niin kahdeksaa lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöä ei olisi tapahtunut.   

Mitä me teemme tällaisella ministerillä ja poliitikolla, joka ei kykene vastaamaan omista teoistaan tai ministerinä omien alaistensa toiminnasta?

Vastaus on ekologinen: pannaan kiertoon.

Isoin ongelma on kuitenkin se, että mikäli hyvistä naapureista kuten Ruotsista näyttää tulevan tulevaisuudessa islamilainen valtio, niin me emme voi vaikuttaa siihen ketä tänne tulee. Emme tiedä tulijoiden taustoista tai historiasta mitään. Ongelma on iso ja koskee yhteiskuntaa kokonaisuudessaan esim. koulunkäyntiavustajien ja hoitajien kohdalla...mikäli emme tiedä heidän taustaansa.

Arto Luukkanen

PS. Tämä tapaus osoittaa miten löyhää maahanmuutto Suomeen on ja mitä tulokset ovat! Sen laajentamiselle edellytyksiä luova GCM on tie ojasta allikkoon. Onneksi jo 23 174 suomalaista on jo allekirjoittanut kansalaisaloitteeni sitä vastaan. Tule mukaan osoitteessa

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592 !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vääryys tässä asiassa on se, että joku Mykkäsen alaisista on pakotettu tuhlaamaan työaikaansa tällaiseen. Mieti itse, kouluttaudut työhösi monta vuotta, ja saat tällaisia "kysymyksiä" vastattavakseksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Aloitteesi allekirjoitusvauhti maaliskuussa on 1 per tunti.Menee 3 vuotta ennen kuin 50000 tulee täyteen.Määräaika menee umpeen 3kk kuluttua.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sinun avullasi Mauri saamme nimet kasaan)))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Luinpa että Nerg vannoo, että Soteen menneet rahat eivät menneet hukkaan. Noh..kokemuksen kautta voimme sanoa, että luottamus Nergiin on hakusessa. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/paivi-nerg-van...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nerg tunteen soteen käytetyn jokaisen euron taustat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ratkaisu tähän on Kiinan mallinen scifin isoveli valvoo systeemi kasvojentunnistimineen ziljoonan kameran avulla joka kuulostaa loistavalta tulevaisuudelta ja josta repii salaliittoteorian jos toisenkin joten onko Jouni tuossa sittenkin oikeassa eli parempi mennä hälläväliä meiningillä? Tai ehkä kuuntelee moisia visioita ennemmin järjen ääntä, jotain rajaa, jotain kontrollia kuka lampsii maahan ...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Miksei näiltä seikkailijoilta kerätä sormenjälkiä talteen? Nyky systeemillä kukaan ei tiedä monellako eri henkilöllisyydellä nämä haahuilee pitkin eurooppaa. Kuka tietää vaikka tämä Haagan puukottaja olisi toisen henkilöllisyyden turvin jo jossain muualla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EI meillä oo mitään hätää, vaalien jälkeen saamme Luukkasen sisäministeriksi, ja sen jälkeen rajan yli ei tule kuin hyttyset ja linnut, ja niitäkin aika-ajoin ammutaan tykillä.

Olemme siis turvassa.

Et vielä ole muuria luvannut, sillä voisi kyllä saada lisää ''viisaiden'' ääniä.

Kyllä persut nyt yhden muurin rakentaa, sillä turvaahan se valkoisen miehen tulevaisuuden.

Tuo kansalaisaloitekin on niiiiiiin asiantunteva, että on suoranainen ihme, ettei se ole tuon enempää saanut kannatusta.

Käyttäjän ArsiJuhaniKristianSaarijrvi kuva
Arsi Saarijärvi

Äläs nyt Petteri. Muurinrakentaminen on taas muotia. Kaikkia kivoja keksintöjä sitä Kiinasta tuleekaan. Ja muoti saavuttaa nykyään etäisimmätkin valtiot... Esim. Saudi-Arabia on vuodesta 2015 lähtien vaivihkaa rakentanut muurin ISIS-valtiota vastaan. https://www.businessinsider.com/saudi-arabia-is-bu... ISIStä tosin ei enää ole. Onpahan kuitenkin hieno muuri, ettei ihan kaikki kävele rajojen yli maasta ulos, ainakaan prinsessat.. Muurissahan on paljon positiivisiakin asioita. Muurinrakentaminen antaa työpaikkoja, lisää kekseliäisyyttä kiertää (neuvottelutaidot ?) , alittaa (luolien tutkinta ?) tai ylittää muuri (kalliokiipeilyn harjoittelu ?) ja oikein tehtynä myös esteettisesti kaunis katseltava (esimerkkinä Kiinan muuri). ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitäpä muuta tähän kannattaa sanoa kuin että kansankiihotus näköjään kiihtyy kohti vaaleja mentäessä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.V:"Mitäpä muuta tähän kannattaa sanoa.."

Olet siis sitä mieltä, että ihan OK päästää maahamme jo toisessa valtiossa tuomitut lapsenraiskaajat, yms. seksuaalirikolliset?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olet siis sitä mieltä, että..."

Olen sitä mieltä että minä itse määrittelen mitä mieltä olen,
sinäkin saat muodostaa omat mielipiteesi ihan itse,
mutta tämä sinun mielipiteesi minun mielipiteestäni on kyllä valetta.

Konnia ja roistoja on meillä Suomessa, niinkuin muuallakin ja parempi olisi ettei olisi, mutta jos niitä siirtyy Suomesta muualle, niin tervemenoa, jos niitä siirtyy muualta suomeen, se on ikävää ja valitettavaa.

KAnsainvälisen yhteistyön rikollisuuden torjunnassa pitäisi olla sellainen että rikolliset ja mahdolliset rikolliset tiedetään ja tunnistetaan missä he sitten liikkuvatkaan, rajojen sisällä, tai rajojen takana, niin että viranomaiset joka paikassa voisivat olla varuillaan siellä missä he ovat.

Rajojen sulkemista en kannata sen takia että tavallisten rehellisten ihmisten lisäksi rajojen yli kulkee myös konnat ja rikolliset. Vaikka rajojen ylittäminen tehtäisiin miten hankalaksi tahansa, ei se koskaan tule olemaan rikollisille sen hankalampaa kuin muillekaan

Tavalliset kansalaiset kaihtavat lain rikkomuksia myös rajoja ylittäessään. Rikolliselle laki ei merkitse mitään, joten rajojen ylittäminen on rikollille helppia, vaikka se olisi laijuuliaisille kansalaisille tehty miten tahansa vaikeaksi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Noh...USA:ssa ja Japanissa. Maissa, joita yleensä pidetään demokratioina, on voimassa sormenjälkitunnistus. Siellä ollaan sitä mieltä, että valtion tärkein tehtävä on pitää varjella ihmisten turvallisuutta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Täällä ollaan enemmän huolissaan siitä, että viranomainen syyllistyy etniseen profilointiin, jos erehtyy kysymään tummempihipiäisen nimeä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa kuitenkin opetella lakia, jos on sellaisessa työpaikassa, että lakia pitää päivittäin noudattaa.

Tullimiesten laintuntemus rajoittuukin, siihen, että jos on liikaa kirkasta kassissa, se on sakko, kaikki sitä vaikeammat tapaukset ylittävätkin sitten näemmä käsityskyvyn.

Lakeja voi tietenkin muuttaa, ja se tehdään eduskunnassa, mutta ilmeisesti joidenkin mielestä lakeja ei tarvitse noudattaa, jos se tuntuu huonolta.

Onhan joku puoluejohtajakin todennut oikeuden päätöksestä, että se nyt vain on muutaman henkilön mielipide.

Sellaisia puoluejohtajia juu. :)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #16

p.r:"Kannattaa kuitenkin opetella lakia.."

Olen välttänyt kommentoimasta kommenttejasi, koska huomannut ettei yleensä mikään järkipuhe uppoa tajuntaasi. Koitan nyt kuitenkin vielä kertaalleen tehdä sen ja nyt tällä kertaa kysymyksen muodossa; Jos siis tullille tulee ilmoitus, että pitää napata kiinni "zulfikar abessiin mohammeedi" ja hän on tuntomerkeiltään, miespuolinen, tummahipiäinen, kiharatukkainen, iältään noin 20v., niin kenet ritala pysäyttää, jos hän olisikin lakia lukenut tullimies, eikä kirjakauppias.
A) kaljupäisen, maiharirotsi/-kengät vaatetuksena olevan valkoihoisen, jonka selässä lukee soldiers of odin
B) pyörätuolissa kulkevan naispuolisen noin 80v.ikäisen valkoihoisen.
C) miespuolisen, tummahipiäisen, kiharatukkaisen, n.20v ikäisen.
D) Kaikki laivasta tulijat, riippumatta siitä miten pitkään siinä menisi, "koska mulla juoksee palkka ja noudatan lakia".

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Pt-media: "Norjan Hedayatullah luultavasti eri kuin Helsingin sarjaraiskaaja"

https://pt-media.org/2019/01/17/norjan-hedayatulla...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pt-median sivuilta linkki johonkin norjalaiseen "aviisiin", jossa taas kuvat noista väkivallantekijöistä(tosin silmät peitettynä). Uskoisin kuitenkin että sen verta tunnistettavia kuvia, että helppo selvittää onko kyse samasta henkilöstä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tuollaisista huonoista, eri asennoista otetuista kuvista on ammattilaisillekin vaikeaa selvittää identiteettejä! Ne eivät kerro mitään varmaa sinne eikä tänne.
Mutta vastauksen tietää kyllä vastaamisesta luistanut Kai Mykkänen, sillä rikostapauksissa aina automaattisesti otetaan sormenjäljet niin Suomessa kuin Norjassakin.

Hauskaa -tai sitten ei- pientä ajatusvoimistelu tarjoaa kysymys, miksi mediaa ei jutun selvittely tippaakaan kiinnosta. Vapaan ja valppaan lehdistön teorian mukaanhan pitäisi ainakin sen keltaisten osien olla kaupallisista syistä nii-in sensaationnälkäisiä...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luulisi mykkäsellä olevan muutakin tekemistä kuin seurata yksittäisiä rikostapsuksia joita poliisi tutkii.

Jos mykkäsellä niistä asioista tietoa olisikin, niiden tietojen hölöttäminen medialle voisi vaarantaa poliisitutkinnan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Näissä tapauksissa on oikeudenkäynnit jo käyty, eli mitään ei vaarannettaisi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä siirtomaassa tapahtuu? Vad händer i kolonin?

Entäs sitten muut? Petteri oli yllättynyt kuin tarhapöllö. Antti oli aivan kuin täh ja häh. Suomessa ei ymmärretä kuinka iso asia tämä on tuolla Keski-Euroopassa. Se että lähdetään tällä lailla vetämään maton selvityksen alta, herättää jo kansainvälistä huomiota.

"Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään". Valtiomiehen ajatonta viisautta. Retorista taitoa.

Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Toimittajat toistavat tokaisua kuin papukaijat. Niinhän papukaijat tekevät. Eikä yksikään pässinpää ymmärtänyt.

Olen iloinen, että Tienhaarassa, Talissa ja Ihantalassa vallitsi eri näkemys johtamisesta vastoinkäymisten edessä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paradigman muutos tapahtuu jos Ne kehtaavat tehdä sen itse. Ja kyllä ne kehtaavatkin!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siellä on alue, jossa kaikilla on sama sukunimi. Hetitulla-nimiset ovat tulleet ekana Pohjoismaihin. Eli ei välttämättä ole sama henkilö, mutta ministeri Mykkänen vaikuttaa kyllä ihan kädettömältä. Siis jos vaikka olisikin sama, niin ei olisi mitään parannusta tiedossa tms.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Siirtomaasota on siirtomaavallan alaisen siirtomaan alueella käyty sota, jota siirtomaavalta käy joko siirtomaan alkuperäisväestöä, sitä asuttavia kolonialisteja tai toista, kyseistä aluetta havittelevaa kilpailevaa valtiota vastaan. Termiä käytetään yleensä kuvaamaan länsimaiden, lähinnä eurooppalaisten siirtomaavaltojen käymiä sotia Afrikassa, Aasiassa ja Amerikassa.

Vaikka siirtomaasodat päättyivät lähes aina länsimaiden voittoon, saattoivat paikalliset asukkaat joskus aiheuttaa merkittäviä tappioita siirtomaavalloille. (Wikipedia)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset