Arto Luukkanen

Maahanmuuton hintalappu tarkentuu

Ihmisellä on aina ollut hintansa. Ihmisiä on ostettu, myyty ja vaihdettu aina orjakaupan ajasta teolliseen yhteiskuntaan saakka.

Nytkin meillä Suomenmaassa tapahtuu ihmiskauppaa. Meillä ostetaan ihmisiä ulkomailta (migraatio) sekä meillä myydään ihmisiä kotimaassa (vanhusten hoito).

Suomessa ihmisen hinnoittelu näkyy halpatyövoiman 1-euron tuntipalkoissa tai siinä, että vanhus joutuu maksamaan kaikki rahansa hoitokotiin saadakseen kurjaa ja ali-inhimillistä hoitoa.

Kun ennen rosvo vei joko ”rahat tai hengen”, niin nyt hoivakodissa menettää ensin rahansa hoidon korkeiden hintojen ja… l opulta henkensä kurjan hoidon tason takia. Omavalvonta ei toimi.  Ahneus kukoistaa.

Hinta voidaan asettaa myös veronmaksajille eli pakottaa kansalaiset maksamaan ja luovuttamaan yhteistä omaisuutta yksityisille.

Tutkimustietoa on.

Suomen Perusta ajatuspajan teettämässä mittavassa tutkimuksessa tutkija Samuli Salminen teki tarkkoja laskelmia, mitä maahanmuutto maksaa. Julkaisua ’Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous: Osa 2: Elinkaarivaikutukset: Suomi, Irak ja Somalia’ kannattaa tutkia oikein tosimielessä (https://www.suomenperusta.fi/content/uploads/2019/03/Maahanmuutot-ja-Suo...).

Kalliit on suomalaisten lunnaat

Tutkija Salmisen tulosten mukaan 20-24-vuotiaana Suomeen muuttaneen irakilaisen nettovaikutus Suomen julkiseen talouteen (valtio ja kunnat) on keskimäärin 690 000 euroa negatiivinen ja somalialaisen 951 000 euroa negatiivinen.

Kysymys on valtavista summista, jotka on asetettu tavallisen suomalaisen veronmaksajan harteille.

Salmisen mukaan me maksamme ihmisestä kollektiivisesti – hänen tänne tulostaan ja elättämisestään. Kyse on ns. ”elinkaarivaikutuksista”, joiden epävarmuustekijöitä kuvataan todennäköisyysjakaumilla.

Toinen mielenkiintoinen tieto on se, että turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja kotouttamiseen liittyvät kulut ovat vain noin 4 – 6 % siitä negatiivisesta julkisen talouden vaikutuksesta, minkä Irakista tai Somaliasta tuleva maahanmuuttaja aiheuttaa koko elinkaarensa aikana.

Migraation laskut ulottuvat myös tulijoiden toiseen polveen; niihin irakilais- ja somalialaistaustaisiin nuoriin, jotka ovat käyneet Suomessa peruskoulun. Tuloksista ilmenee, että kyseisillä ryhmillä on kantaväestöön nähden 6 – 8 -kertainen todennäköisyys syrjäytyä.

Eli – selkosuomeksi. Puheet, että me hyödymme tulijoista, eivät pidä paikkaansa. Ainakaan rahallisesti. Se on ”hyvä-median” keksimä myytti.

Toiseksi, näyttää siltä, että me olemme luoneet Suomeen myös ns. toisen sukupolven ongelman – tulijoiden nuoret eivät kykene työllistämään itseään vaan syrjäytyvät.

Se miten se manifestoituu poliittisesti jää tietenkin arvailujen varaan. Nouseeko tästä joukosta tulevia terroristeja –kuten erityisen näyttävästi Belgiassa- tai muuten ongelmiin joutuvia ihmisiä, jotka työllistävät sosiaalipuolta tai oikeudellista puolta? Tulevilla päättäjillä on suuri haaste tässä kysymyksessä. 

Kylmä tieto vie mutulta pohjan

Salmisen vaikuttava 700 sivun työ sopii hyvin keskustelun aloitukseksi.

Keskustelun ongelmana on kuitenkin se, että Salmisen matematiikkaa on vaikea kyseenalaistaa. Kyse on julkisista tilastoista saaduista luvuista, joita valtiovalta on kainostellut itse laskea.  Poliittisista syistä.

Kyse on puhtaasta matematiikasta. 

Syytöksiä ihmisvihasta tai rasismista on vaikea yhdistää matematiikkaan ja tilastoihin.

Kyse ei ole nyt mistään Hesarin ”vaalikoneesta” ja sen alkorytmistä, joka antaa kaikille epävarmoille ihmisille vaihtoehdoksi feministisen puolueen. Kyse on tosiasioista.

Salmisen keräämät numerot pakottavat katsomaan tosiasioita silmiin. Vuosikymmenien kuluessa näihin lukuihin on lisättävä myös se, että nämä vähemmistöt ovat yliedustettuina työttömyys- ja rikostilastoissa.

Keskustelun vaikeus – numeroita vastaan on vaikea väitellä

On ollut mielenkiintoista seurata Salmisen tutkimuksesta seurannutta jäätävää hiljaisuutta.

Salmisen esille tuomat numerot ovat tyrmänneet vaalikamppailua käyvän ”hyvämedian”. Se ei haluaisi antaa sille edes tyrmäystä, sillä se pelkää sitä, että ihmiset alkavat miettiä kysymystä ihan omin päin.

Siksi kun luvut ovat niin pelottavia.

Follow the money!

Ennen vaaleja onkin hyvä miettiä lukuja ja matematiikkaa. 

Ennen kaikkea kannattaa seurata rahan liikkeitä. ”Follow the money” on hyvä periaate.

Se on se ratkaiseva tekijä niin vanhustenhoivakotien laiminlyönneissä, massa-haittamaahanmuutossa, eläkkeiden ostovoiman nipistämisessä, nuorisotyöttömyydessä, omaishoitajien pienissä palkoissa, minimipalkan puuttumisessa ja monessa muussa asiassa.

*

Asiat ovat vähän kuin ensimmäisenä pääsiäisenä.

Aikoinaan Ihmisen Pojan hinta oli 30 hopearahaa.

Nyt se on varmaan vähemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ristus mitä hevonkukkua. Kritiikki Salmisen laskelmiin ei kohdistu siihen, osaako Salminen yhteen- ja vähennyslaskun, tai kerto- ja jakolaskun, vaan siihen millaisin olettamuksin Salminen lukunsa valitsee.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Itse en ole löytänyt edes linkkiä 670 - sivuiseen tutkimukseen jolle laitat tiukkaa kritiikkiä sen lukemisen jälkeen joten mistä sen löysit ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, tiukka kritiikkini oli kyllä kohdistettu Luukkaseen, jonka blogi on täyttä kukkua.

Kyllä tutkijakoulutuksen saanut oikeasti ymmärtää, mistä ja miksi Salmisen tutkimusta on kritisoitu. Kunhan nyt tekeytyy tyhmäksi, ilmeisesti oletuksella että hänen potentiaalinen äänestäjäkuntansa ei ymmärrä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #5

Sisäinen Putinini sanoo, että kritiikki on pukannut ilmoille ennen että kukaan on edes tutkimusta vilkaissut. Tiedän, että olen ennakkoluulojeni uhri ja koitan uskoa, että monen kriitikon kritiikki perustuu siihen, että luki tutkimuksen tiukan seulan läpi jo edellisyönä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Itse asiassa selasin raportin läpi eilen. Vaikuttaa samankaltaiselta hölynpölyltä kuin taannoiset Pauli Vahteran laskelmat.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Solakivi #5

Ai jaa, olet siis sitä mieltä ettei Tilastokeskuksen, Kelan eikä migrinkään antamiin lukuihin olekaan luottamista vaan ovat antaneet tiedot joilla ei ole minkäänlaista pohjaa? Tutkija Salminen on tuossa kirjottamassaan tilastoinnissa käyttänyt em. virastoilta saadut luvut.

Solakivi voi ihan vapaasti sitten kritisoida myös mainittuja virastoja virjheellisten tietojen antamisesta. Eikös?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #46

Enpä tainnut kritisoida sitäkään. Jos vaikka palataan asiaan sitten kun ymmärrät mistä puhutaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #66

Solakivelle tiedoksi, tämä bloki käsittelee maahanmuuton hintalappua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #66

Solakivi #5

Kommenttisi 5 kertoo kaiken oleellisen tarkoitusperistäsi, kun kirjoitat omana mielipiteenänäsi "Niin, tiukka kritiikkini oli kyllä kohdistettu Luukkaseen, jonka blogi on täyttä kukkua.

Kyllä tutkijakoulutuksen saanut oikeasti ymmärtää, mistä ja miksi Salmisen tutkimusta on kritisoitu. Kunhan nyt tekeytyy tyhmäksi, ilmeisesti oletuksella että hänen potentiaalinen äänestäjäkuntansa ei ymmärrä."

Luukkasen kirjoitus pohjautuu täysin tutkija Salmisen havaintoihin saamistaan faktaluvuista tutkimusta tehdessään ja täydellisen ymmärrettävällä tavalla olettaen, että haluaa ymmärtää. Mikä siis Luukkasen kirjoituksessa on täyttä kukkua? Voithan tuon kertoa ilman, että sorrut kertomaan kukusta ilman sen osoittamista kirjoituksesta.

Mitä sitten tulee potentiaalisen äänestäjäkunnan ymmärryksen tasoon, niin toivottavasti ainakin heidän lukutaitonsa ymmärryksen ohella on paremmalla tasolla ja etenkin asiallisella verrattuna kommentoija Solakiven nälvintään.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiinnostaisi miksi näinkin merkittävästä aiheesta ei ole saatu kunnollista selvitystä. Ei valtiolta eikä kunnilta, vaikka käsittääkseni pyydetty on.
Jotain on selvitelty näköjään lähinnä harrastusmielessä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#25
Mitään kunnollista selvitystä ei ole tehty, koska tälläisestä aiheesta ei mitää selvää hintalappua kertakaikkiaan voida laskea. Mitä nyt on tehty, perustuu hyvin suuripiirteisiin olettamuksiin ja rajauksiin, mikä lasketaan kustannukseksi ja mikä ei. En ole tätä persujen eepposta vilkaissut, mutta eiköhän se ole tehty puolueen omiin tarkoituksiin vaaleja silmälläpitäen.

Ja tämä ei ole mitään hyssyttelyä. Eiköhän jokainen jo tiedä, että humanitaarinen maahanmuutto on todella hintavaa touhua. Nekin, jotka muuta väittävät, käyttävät sellaisia perusteluja, että selvästi kiertävät koko aihetta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #34

#34:
"Mitään kunnollista selvitystä ei ole tehty, koska tälläisestä aiheesta ei mitää selvää hintalappua kertakaikkiaan voida laskea"

Tuohan nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa. VM:n ja mahdollisesti myös Tilastokeskuksen kaverit pystyvät tekemään ja ovat tehneet paljon vaikempiakin selvityksiä. Enkä hämmästyisi, jos maahanmuutostakin löytyisi selvitys jostakin tiukasti lukitusta pöytälaatikosta. Vastaavia selvityksiä on tehnyt ja tekee mm. OECD eikä se tee niitä ilman yhteistyötä paikallisen asiantuntijoiden kanssa. Tässä "ei voi tehdä" tarkoittaa että "ei halua tehdä" tai "ei halua kertoa tulosta".

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #53

#53
Ei niitä tarkkoja kustannuksia kuule saa, vaikka miten olisivat persut, VM ja OECD kaikki niitä pahkäilemässä (Oletko muuten käynnyt läpi näitä OECD raportteja?)
Estimaatteja voi tehdä, mutta niiden luotettavuus on vähän sitä ja tätä, jos ne perustuvat pitkälti arvioihin. Esimerkiksi Suomen eläkejärjestelmää koskevat laskelmat menevät uusiksi nykyään 5 vuoden välein). Lisäksi on vaikeaa määritellä, mikä lasketaan kustannukseksi. Huomioidaanko esim. maahanmuuttorikkaan asuinalueen laskevat hinnat tai vakamuksellisen uskonnon opetuksen järjestäminen? Joku elinkaarikustannusten keskiarvo voidaan laskea jo tapahtuneesta kehityksestä, mutta se on yksinään aika hyödytön luku.

:Tässä "ei voi tehdä" tarkoittaa että "ei halua tehdä" tai "ei halua kertoa tulosta"
Jos olisit malttanut lukea kommenttini loppuun, niin siellähän ilmaistaan tuloksen olevan vahvasti negatiivinen. Kritiikkini koskee näitä Pauli Vahteran ja Suomen perustan laskelmia, jotka ovat pitkälti näennäistieteellisiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #59

#59:
Kyllä minä luin sen kommenttisi loppuun. Enkä ottanut edes kantaa Vahteran tai Suomen perustan selvitysten oikeellisuuteen. Väitän vain ja ainoastaan, että VM ja kumppanit pystyvät nuo selvitykset tekemään varsin suurella ja käytännön kannalta riittävällä tarkkuudella. Kyse ei ole kyvyn vaan tahdon puutteesta.

Muuten - ei eläkejärjestelmien laskelmiakaan uusita sen takia, että niitä ei olisi osattu tehdä vaan sen takia, että laskelmien perusteet kuten syntyvyys muuttuvat. Ja tämähän pätee kaikkiin ennustaviin laskelmiin. Jos lähtöarvot muuttuvat, tulokset muuttuvat. Sama tietysti pätee myös maahanmuuttoon. Jos esimerkiksi työllistymiasteet muuttuvat radikaalisti, tulokset muuttuvat. Jos maahanmuuton rakenne muuttuu radikaalisti niin, että tänne tulee vain Fazereita ja Bill Gateseja, tulokset muuttuvat. Laskelmat siis osataan tehdä, jopa varsin tarkasti, mutta ne pätevät vain niin kauan kuin maahanmuutto on mykyisen kaltaista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Suomen Perustan sivuilta sen saa pdf-muodossa. Ei muuta kuin lukemaan)))

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kiitos vinkistä kommentoin 8 minuutin päästä lisää (673 sivua)

https://www.suomenperusta.fi/content/uploads/2019/...

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Follow the money on hyvin mielenkiintoinen sääntö.

Itse olen huomaavinani, että kyseessä ei ole tutkimus sanan täydessä mielessä. Se on enemmänkin avustusrahoin - verovaroin - rakennettu julkaisu. Jonka takana ei ole poliittisesti neutraali taho. Vaan perussuomalaissitoutteinen ajatuspaja.

Jonka johtoryhmässä on mm. eräs Huhtasaari. Jonka suhde rehelliseen tieteentekoon on varsin tunnettu.

Minusta on kiinnostavaa, että USA:lainen poliittinen lobbaus-think-thank -järjestötoiminta on tullut maahamme näin näkyvästi. Mutta turhaa kuvitella että tuottaisitte tutkimuksia yhtään sen enempää kuin jokin Discovery Institute. Vertaisarviointiprosessi puuttuu.

Minusta jos juttu on hyvä ja työ tehty valmiiksi niin sitten vaan julkaisemaan sitä jonkin tahon läpi. Suosittelen aloittamaan Jyväskylän yliopiston kautta. Manipuloikaa jotenkin niin hyvällä tuurilla saatte Tapio Puolimatkan arvioijaksi. Sitten se voi mennä läpikin.

Minä en tiedä miten maallikko kykenisi noin spesifistä aiheesta tekemään arvioita jotka katsovat kolme asiaa (1) Onko oletukset joista laskelmat on tehty relevantit (2) Tiedot on todella näissä haetuissa lähteissä samat.

Itseäni kiinnostaisi tietää lisäksi miten tämä vertautuu esimerkiksi keskivertosuomalaiseen (nettoveronmaksajia on muistaakseni hämmentävän pieni osuus veronmaksajista.)

Mutta muutoin; Onnea toimintaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on se perussuomalainen ihmiskäsitys, että jokaisella ihmisellä on joku hinta.

Mitä maksaa nälkiintynyt vammainen pakolainen, kun hänet otetaan Suomeen hoitoon, koskaanhan hän ei tule mitään tuottamaan valtiolle, hän on pelkkä kuluerä.

Jätetäänkö hänet siis kuolemaan ja käännytetään nopeasti, koska eihän meillä ole varaa häneen, koska hän ei ole tuottoisa?

Mitä maksaa suomalainen ihminen, joka koskaan saa töitä, on terve ja pirste, mutta ei halua/saa töitä?

Karkoitammeko hänet, sillä hänkin on kuluerä?

Perussuomalaine politiikka ja kiiluvasilmäinen ihmisarvon alentaminen kohdistuen syntyperään loistaa näissä heidän ''tutkimuksissaan'' kauniisti.

Jos persu joskus katsoisi peiliin, niin sieltä ei katso ihminen, vaan pimeyden voimat, jotka eivät kuulu tähän yhteiskuntaan.

Pitääkö rajalle perustaa tarkastusvirasto, joka karsii tietyistä maista tulijat heti pois, ettei vaan tule väärin valittua ihmistä.

Tällainen on perussuomalainen puolue, katsoka ja ihastukaa, ja tehkää valintanne äänestyskopissa.

Silloin voi valita äänestääkö ihmistä, vai perussuomalaista ihmiskäsitystä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ritalan rölläyksestä tulee mieleen uusin katastrofi joka ei ole mediaseksikäs vaikka kuolleita on tuhansia. Nämä vammaiset, nälkiinyneet pakolaiset kuolevat juuri nyt paikanpäälle ja heistä ainutkaan ei ilmesty Suomen rajalla kiljaisemaamaan 'asylym!'.

https://www.dw.com/en/cyclone-idai-devastates-moza...

Omista kansalaisista Suomi toki pääsee eroon jollain vasemmiston konsteilla, mutta aika vaikea nähdä ettei moiset keinot rikkoisi ihmisoikeutta, ihmisarvoa, jos toista. Se taas että maahanmuuttaja x tulee Suomeen on aivan eri asia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tämä on se perussuomalainen ihmiskäsitys, että jokaisella ihmisellä on joku hinta."

Miten tämä eroaa siitä päinvastaisesta argumentista, joka väittää että maahanmuutto (huomaa karkea niputtaminen) on taloudellisesti hyödyllistä Suomelle?

"Mitä maksaa nälkiintynyt vammainen pakolainen, kun hänet otetaan Suomeen hoitoon, koskaanhan hän ei tule mitään tuottamaan valtiolle, hän on pelkkä kuluerä."

Toki sitä voisi halutessaan tarttua vaikka siihen, kuinka suurelta osin viime vuosina maahan tulleet ovat olleet a) nälkiintyneitä b) vammaisia c) pakolaisia, ja missä määrin elämänsä kunnossa olevia nuoria taloudellisia siirtolaisia.

Olennaisempi näkökulma tässä on kuitenkin resurssitehokkuus. Jos meillä on rajalliset resurssit auttaa hädänalaisia, niin eikö olisi suotavaa että resurssit käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti ja että apu kohdistuisi mahdollisimman hyvin hädänalaisille?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

rakas petteri. Kirjoituksesi perusteella sinulle voisi antaa kunniamaininnan: "vuoden PS vaalityöntekijä". Olet sen ansainnut. Jokainen meistä ihmisistä on Kristuksen lunastustama ihminen. Asia on vain niin, että tässä maailmassa pitää olla myös järkeä: ethän sinäkään petteri ottaisi omaan kotiisi hoidettavaksi paria miestä, jotka istuisivat oloshuoneeseesi ja vaatisivat priimakohtelua ja rahaa. Ihmisiä autetaan siellä missä ovat ja niillä voimilla mitä on...mutta tällaista turvapaikkaturismia (johon liittyy se, että mennään siihen lähtömaahan "lomalle" ei hyväksytä).

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Selittelyä ja seittelyä, sitä riittää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#10
mutta tällaista turvapaikkaturismia (johon liittyy se, että mennään siihen lähtömaahan "lomalle" ei hyväksytä).
.............................

Opettele kirjoittamaan totuuden mukaisesti. Sinä et halua auttaa yhtään ketään turvapaikanhakijaa.

Sinähän olet kristitty ja teidän "lähimmäisen rakkaus" on hyvin tullut ilmi näissä maahanmuutto keskusteluissa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Minäkin luulen että kyse on persujen hivutustaktiikasta. Kunhan ensiksi on saatu pää auki "kalliiksi tulevien" ihmisten karkoituksissa, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen jossa voidaan maasta poistaa kaikki muutkin jotka eivät istu persu-arjalais-ihmisihanteeseen:
- likinäköiset
- vasenkätiset
- eläkeläiset
- sairaat
- työttömät
- ...

Lakeja on tietenkin matkan varrella muutettava että kansalaisuuden omaavien eliminointi paremmin onnistuisi. Perustuslaki on ollut tähän asti esteenä, mutta eiköhän se uusi hallitus keksi siihenkin keinot.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Tämä on se perussuomalainen ihmiskäsitys, että jokaisella ihmisellä on joku hinta.” Ihmisellä on ihmisarvo, mutta hänellä on myös ”välinearvo”, koska valtio edellyttää hänen tuottavan lisäarvoa, jotta se voisi tarjota ne palvelut mitkä kansalaiset tarvitsevat, näitä kahta ei tulisi sekoittaa. Jokainen ihminen joka käyttää valtion tuottamia palveluja on myös kustannuskysymys, siinä mielessä hänellä on hinta, mitään tekemistä tällä asialla ei ole ihmiskäsityksen kanssa. Jos lasketaan yksikköhinta, niin kyllä se maahanmuuttajilla on suurempi – olivatpa he töissä tai työttöminä – kuin kantasuomalaisella. Mikäli rajalla olisi ”tarkastusvirasto”, olisimme säästyneet monilta ongelmilta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä."

- J. Halla-Aho

Eli tuottamattomat yksilöt piipun kautta pihalle?

Paljonko kirkkoslaavin hallinta auttaa yhteisön selviytymisessä?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Pimeyden voimat.....

Äkkiä lääkkeitä !

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan neutraalisti syyllistämättä ketään. Oli virhe ottaa Suomeen 30 000 nuorta miestä lyhyellä varoitusajalla. Mikäli haluamme ottaa pakolaisia Suomeen, pitää meidän ottaa ne kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset. Mutta tällainenkin apu auttaa vain pientä osaa apua tarvitsevista ihmisistä.

Mikäli Eurooppa haluaisi aidosti auttaa, se rakentaisi esim. pakolaisleireille ja miksei muuallekin kouluja (peruskouluja+ammattikouluja) ja terveyskeskuksia ja sairaaloita. Tällä toiminnalla olisi paljon suurempi ja laajempi positiivinen vaikutus kriisialueen ihmisille kuin nykyjärjestelmällä. Apu myös vaikuttaisi kriisialueiden tulevaisuuteen ja varmasti kehittäisi yhteisön kykyä auttaa itseään. Eli miksi näin ei toimita? Luultavasti tällainen apu tulisi Euroopalle myös nykykäytäntöjä paljon halvemmaksi? Joku voisi laskea kustannuskset...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Järkeviä sanoja kokonaisuudessaan, Nita! Tietenkin on niin, että apu tulee sekä paljon tehokkaammaksi että paljon halvemmaksi, mitä lähempänä ihmisten kotipaikkoja sitä tehdään. "Ratkaisu" että kyynärpäätaktiikan hallitsevia energisiä nuoria miehiä tulee palkita avokätisesti taidonnäytteistään, on kaikkein huonoin.

Silti, myös pakolaisleirien varustaminen länsimaiset standardit täyttäviksi mallikaupungeiksi ei ole ongelmatonta sekään. Vielä vihreänä toiminut Eero Paloheimo havaitsi Afrikan matkoillaan 2002-2006 Darfurin jättiläismäisestä pakolaisleiristä Sudanissa, että se houkutteli kuin magneetti väestöä ympäröivältä maaseudulta ilmaisine terveyspalveluineen ja koulutuksineen. Juuri kukaan ei halunnut jättää leiriä -paitsi tietysti vielä parempiin oloihin "aitoon" länteen.

Kaiken pakolaispolitiikan ohjenuorana pitää olla, että toiminta on vain väliaikaista ja lähtökohtaisesti, harvoin hyvin perustelluin poikkeuksin, pakolaiset palaavat heti kotiinsa kunhan se vain on kohtuullisen vaarattomasti mahdollista. Pakolaisuus ei saa olla takaovi migraatioon.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan neutraalisti syyllistämättä ketään."

Niin pitäisi. Jos heikommin toimeentuleva väestönpuolikas poistetaan, niin se ei suinkaan tarkoita sitä, että jäljelle jääneet olisivat kaikki keskimääräistä paremmin toimeentulevia, vaan sitä, että keskiarvo vain muuttuisi.

Tämä on puhdasta matematiikkaa, kuten sanonta kuuluu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pelkästään J. Halla-aho maksaa Euroopan veronmaksajille satoja tuhansia euroja vuodessa palkkoineen ja lentelyineen. Miljoona miinusta tulee varmasti täyteen jo yhdeltä kaudelta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Koitat sanoa, että erotaan eu:sta, siirrytään parlamentarismista kustannusten takia vaikka diktatuuriin, olisi parempi että suomalaisia olisi vähemmän yleensä vaiko sanot, suoraan, että olisi parempi ettei Halla-ahoa olisi?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin miksei sitä voisi laske Halla-ahollekin hintaa, sillä se tuntuu nyt olevan se persujen pääasia, laske eri ihmisryhmille hintaa.

Hupinsa kullakin, persuilla se hupi vaan on jo niin naurettavaa.

Laskekoon aikansa kuluksi vaikka matojen kuluttamaa energiaa, sillä ei ole Suomen asioihin mitään merkitystä.

Mä vaihtiaisin kaikki persut vaikka heti maahanmuuttajiin, jos se ei tulisi halvemmaksi, niin ainakin älykkyysosamäärä täällä Suomessa nousisi.

Siinä on vaan se ongelma, että ei noita persurukkia taida kukaan ottaa vastaa, tai no, ehkä Putin tai Orban, nämä hengenheimolaiset. :)

Sitten joku vielä ihmettelee, miksei media ole tähän enemmän tarttunut, no media, siis se oikea media ei viitsi lähteä rotuerotteluun mukaan, sen voi jättää persuille.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #16

Jos unohdetaan, että Ritalan kauppaamaan Tex Willerin kannessa taitaa olla hinta, taitaa ne vassaritkin laskea kaikille ihan yleisemminkinkin hintoja siis varsinkin 'rikkaille' jotka maksavat liian vähän veroja joillta voisi kustantaan vaikka Maaseudun Tulevaisuutta.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #16

Halla-ahon arvo, suuntaa-antavasti:

- miinus miljoona, koulutus- ja palkkakuluja
- plus miljardi, vuotavan veneen paikkaamisesta ...

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #16

”Mä vaihtiaisin kaikki persut vaikka heti maahanmuuttajiin, jos se ei tulisi halvemmaksi, niin ainakin älykkyysosamäärä täällä Suomessa nousisi.” Mistähän valtiosta nämä vaihdokit tulisi ottaa, jotta Suomen älykkyysosamäärä nousisi ja Unkarin tai Venäjällä laskisi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä Engren näytit tajuavan ongelman siinä, että ihmisille lasketaan hinta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #20

Ihmisille on aina laskettu hinta ja nykyään monikertaisesti esim. Jouni Snellman on laskettu varmaan sataan kertaan erilaisten virallisten tahojen toimesta. Esim. jos hoitajamitoituksen nostamisen hinta on 200miljoonaa niin tämän laskeminen on sitten ongelma?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jokainen poliitikko "maksaa" palkkoineen ja etuineen veronmaksajille tuhottomasti, ei vain Halla-aho. Mutta miten tämä Jouni Snellman liittyy blogissa esitettyihin referoituihin laskelmiin humanitaarisen maahanmuuton kuluista? Käsittämätön vertailu!?

Kyllä poliitikkoja Suomessa aina riittää veronmaksajien elätettävinä (tosin maksavat itsekin veroja) tahdoimmepa tai emme, mutta perusteettoman ja tarpeettoman kalliiksi tulevan maahanmuuton järjettömän suuria kuluja ei tarvitse välttämättä sietää, niistä voidaan hyvin tinkiä maahanpyrkivää joukkoa karsimalla.
Kyllä ihmisellä on "hintansa". Ja liiallinen filantropia maksaa veronmaksajille maltaita, kuten tässä blogissakin osoitetaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jokainen poliitikko "maksaa" palkkoineen ja etuineen veronmaksajille tuhottomasti, ei vain Halla-aho. Mutta miten tämä Jouni Snellman liittyy blogissa esitettyihin referoituihin laskelmiin humanitaarisen maahanmuuton kuluista? Käsittämätön vertailu!?"

Ei ollenkaan käsittämätön, vaan itse asiassa erittäin hyvä vertailu. Sinä ja minä maksamme Suomelle niin ja niin paljon. Miksei valtamediassa revitellä siitä, mikä meidän hintalappumme on, vaan pelkästään siitä, mikä on maahanmuuton hintalappu?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #49

Sinä Janne Kejo ja minä me olemme suomalaisia. Suomeen syntymästämme asti integroituneita. Me olemme veroja makselleet vuosikymmeniä, ja siten niillä maksuilla olemme oikeutetut palveluja saamaan.
Tänne yritetään tulla "suomalaisiksi" milloin mistäkin päin, liian suurelta osin olemattomin perustein, ja veronmaksajien maksut alkavat silloin heti pyöriä.
Nämä kuuluvat taatusti eri "maksuluokkaan". Eriarvoisen hintalapun alle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #69

Pertti, olen elämäni aikana asustellut muutamassa muussakin maassa ja minut on niissä vastaanotettu aivan samoilla ehdoilla kuin kyseisen maan syntyperäiset asukkaat ja se on tuntunut hyvältä. Miksemme voisi Suomessa tehdä samoin? Olemmeko todellakin liian köyhiä siihen?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #71

Missähän muissa maissa olet asunut?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #71

Menitkö siis asumaan heidän kustannuksellaan? Turistit ja työtätekevät otetaan Suomessakin ystävällisesti vastaan, ystävällisyyteen Suomella on varaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukaan ei oo vielä oikein sanonut tuosta itse ''tutkimuksesta'' mitään, sehän ei ole mikään tutkimus.

Voi olla, että maksaa, mutta voi olla että ei maksakaan, voi olla, että ei tiedetä kaikkea, tai voi olla, että tiedetään.

Kun ei ole tietoa, niin ei ole taitoa.

Onko tässä mukana ollut Huhtasaari, hänellä on kyllä edellytyksiä julkaista ''tieteellisiä'' julkaisuja. :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Voi olla myös niin, että jos keskimääräisen fillarikommunistin äly jättää jo twuuttauksen kohdalla, on 673 - sivuisen tutkimuksen lukeminen utopiaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä luen Dostojevskin tuotannon päivässä, kuten suuri ja kunnianarvoisa poliitikko Väyrynenkin. :)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #24

Onko sekin jo sarjakuvaversiona?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässä on faktaa joka ei selittelyillä miksikään muutu. Pelkästään palvelujen ostot olivat yhteensä 766,9 miljoonaa euroa vuosina 2016 ja 2017 Maahanmuuttoviraston toimintakertomuksen mukaan (sivu 46). Maahanmuuttoviraston toimintakertomus on tiukkaa faktaa, joka perustuu virkavastuulla kirjoitettuun totuuteen.
Vertauskuvallisesti esitettynä summa 766,9 miljoonaa euroa = 766,9 metriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Ne eivät saa olla ryppyisiä, jotta se ei johtaisi ”haitari-ilmiöön.”
Odotan mielenkiinnolla vuoden 2018 toimintakertomusta. Tuskinpa satojen miljoonien kulueristä on päästy juurikaan eroon.

Osalla kielteisen päätöksen saaneilta turvapaikan hakijoilta on jo 6. hakemus menossa.
Minusta tämän tyyppinen toiminta täyttää ilveilyn tunnusmerkistön, joka tapahtuu veronmaksajien kustannuksella.

Suomalaisten kohdalla hakemus viranomaisasiassa päättyy yleensä yhteen hakemukseen. Se ei sisällä myöskään mitään ”rulettia” Hallinto-oikeuksissa.

http://migri.fi/documents/5202425/5915665/Maahanmu...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Minä haluan auttaa Arto Luukkasen Suomen eduskuntaan!

Luukkanen on tehnyt sitkeää vaalityötä heti persupuolueen hajoamisesta saakka, ja Luukkasen vaalityö on käytännössä ollut populististen kirjoitusten julkaisemista. Luukkasen suosio persuäänestäjien keskuudessa kuitenkin kumpuaa ensisijaisesti hänen tohtorin ja dosentin titteleistään. Yleisessä kielenkäytössä kun tyhmyys ja persut usein esitetään joko synonyymeinä tai ainakin toinen toistaan tukevina ominaisuuksina, niin persuäänestäjä kokee pesevänsä tuota stigmaa pois äänestäessään tohtori-dosenttia.

Mutta persupuolueessa on runsaasti Luukkasta meritoituneempia ehdokkaita. Tohtorin ja dosentin arvot ovat loppupeleissä pelkkää paperia epäillyn tai jo tuomitun raiskauksen, törkeän naisen pahoinpitelyn tai vaikkapa törkeän talousrikoksen rinnalla.

Ja tässä kohtaa paljastuu Luukkasen keskeinen ongelma: Luukkanen ei ole ns. tekijämiehiä. Hän voisi toki kirjoittaa jotain sellaista, josta saisi syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Mutta persuäänestäjien keskuudessa kansanryhmää vastaan kiihottaminen on yhtä vaikuttavaa kuin partioleirillä merimiessolmun tekemisellä brassailu.

Tässä kohtaa minä riennän Luukkasen avuksi.

Minä tarjoan Luukkaselle kossupullon, jonka avulla tämä pääsisi estoistaan ja ujoudestaan hetkellisesti yli. Sopivasti annosteltuna (huom! nautitaan sisäisesti) Luukkanen voisi käydä möykkäämässä pakolaiskeskuksen pihalla tai kivittää synagogasta pari ikkunaa hajalle. Ongelmana on kuitenkin löytää ehtoollisviineihin tottuneelle Luukkaselle sopiva annostaso, jotta tämä pääsee rikospaikalta myös omin jaloin pois ja osuu kivellä ikkunaan. Erityisesti Luukkasen täytyy pidättäytyä pyytämästä annostelun osalta konsultaatiota ehdokas Hakkaraiselta. Se veisi Luukkasen nukkuvien puolueeseen.

Edellä kuvattu profiilin nosto toisi Luukkasen samalle viivalle edistyneimpien persuehdokkaiden kanssa, ja Luukkanen voisi pää pystyssä istua alas samaan pöytään Hakkaraisenkin kanssa. Olkoon pöytä eduskunnassa tai eduskunnan välittömässä läheisyydessä. Luukkanen saisi vaaleissa ääniä niin, että uurna tursuaa.

Miksi minä sitten haluan auttaa Arto Luukkasta?

Koska Arto Luukkanen ei ole sydämeltään persu. Arto Luukkanen on valepersu, joka eduskuntaan päästyään tekisi vastuullista politiikkaa. Ja ensimmäisen vaalikauden jälkeen Luukkanen siirtyisi Sinisten listalle sloganilla

"Arto Luukkanen - Tolkun Mies"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näille kokoomuksen Riikosille miljardit on pikkurahaa, veronmakajilta saa aina nyhdettyä lisää. Pystyykö edes sdp tuhlaamaan yhtä paljon kuin kokoomus?

Pasi Rantanen

Ritalan ja kumppaneiden reaktio tähän tutkimukseen on hyvin "kvalitatiivinen".
Tutkimuksen julkaisun yhteydessä kerrottiin, että havaintoaineisto on peräisin viranomaislähteistä, tässä tapauksessa Kela ja THL. Tämän pohjalta on sitten aloitettu tekemään kvantitatiivista analyysia. Osmo Soininvaara tilastotieteilijänä on minua parempi arvioimaan Salmisen tekemän tutkimuksen reliabiteettia ja validiteettia.

Pointtini on, että Tilastokeskus ja lukuisat muut tahot tekevät suomalaisista kerätyistä tiedoista, jotka tulevat vielä laajemmista aineistoista (puhumattakaan kauppojen kanta-asiakaskorteista), ihan samanlaisia menetelmiä käyttäen analyyseja päätöksenteon tueksi. Kun suomalaiset jaetaan erilaisiin alaryhmiin, niin tällaiseen alaryhmään kuuluvalle keskimääräiselle yksilölle saadaan laskettua elinkaarikustannus - neutraali, negatiivinen, positiivinen.
Ottaen huomioon, kuinka tarkasti suomalaisen ihmisen tekemiset lasketaan ja rekisteröidään jo ennen syntymää, niin hautajaisissa arkun kanteen voisi laittaa kuitin, josta käy ilmi, mikä oli yksilön elämän loppusaldo valtion kannalta.
Sitä mitä päätöksiä tietojen pohjalta tehdään on asia erikseen, mutta kaikella on vaihtoehtoiskustannuksessa ts. mitä muuta olisi kyseisellä summalla voitu saada tehtyä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Nuo esitetyt luvut voisivat olla lähellä maailman kalleinta per/hlö maata Australiaa.Jos vertaa Saksan tilastoja niin Suomesta pitäisi löytyä 250000 turvaa hakenutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luvut ovat siis koko elinkaaren ajalta syntyvät luvut. Suomessa valtion sekä julkiseen talouteen ylipäänsä vaikuttavat suoraan vuosittain tutkimuksessa esitetyt luvut negatiivisesti.

Sipilän hallituksen vuoven 2019 budjetin perusteissa sanotaan mm. "...julkisen talouden rahoitusasema tasapainottuu vuonna 2020. Suomen katsotaan noudattavan EU:n perussopimuksessa määriteltyä alijäämän ja julkisen velan kriteeriä sekä täyttävän vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan vaatimukset."

Jotta tuo pitää paikkaansa, niin on ihan pakko leikata jostain budjetin menoluokista joka ainoa tuleva vuosi. Kysymys kuuluukin, mistähän mahdetaan leikata vai otetaanko lisää velkaa jotta talous pysyy tasapainossa? Kanntaa lukea tuo kyseinen kirjoituksessa mainittu tutkimus kokonaan ihan ajatuksen kanssa, sillä ei kys suinkaan ole vuosikustannuksesta. Tutkija Salminen kertoi julkistamistilaisuudessa, että vuosikohtainen kustannus lienee noin 20000 euron luokkaa (perustui arvioon, sillä hän ei ole laskenut tarkkaa lukua vaan arvio perustuu aiemmin julkaistuun lukuun), joka käsittää suorat maksetut tuet. On huomattava myös, että valtion budjettiin sisältyy muita kustannuksia, jotka eivät sisälly mainittuun tutkimuksen kustannuseriin. Tutkimuksen perusteeksi on saatu kaikki tiedot Tilastokeskukselta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä Maahanmuuttovirastolta.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/TalousarvioMieti...

https://www.suomenperusta.fi/content/uploads/2019/...

Salminen kiittää henkilöitä, joilta on saanut avustusta tämän tutkimusprojektin eri vaiheissa, henkilöt ovat:
Kai Järvikare, Matti Virén, Pauli Vahtera, Matti Sarvimäki (VATT), Marja Riihelä (VATT), Timo Matala (Tilastokeskus), Kaarlo Reipas (ETK), Tuuli Halonen, Joonas Reunamo, Teemu Vauhkonen, Harri Turunen sekä Aleksi Karhula.

Ei voi kuin ihmetellä taas kerran kuinka tietoviisaita kommentoijia taas kerran näyttää olevan liikkeellä ja mitä ilmeisimmin kommentoidaan omiin mututuntumiin ilman, että on edes luettu koko tutkimuksen tuloksesta kirjoitettuun tekstiin.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin kirjoituksestasi. Sana ja Sydän, kun yhteen "lyö", niin se on parempi, kuin mikään, kradutyö. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Somalialaisten äitien diskontattu elinkaariennuste on keskimäärin 1,4 miljoonaa euroa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleensäkin ottaen pakolaisnaisten työllistyminen ja integroituminen on haasteellista - työmarkkinoilla maahanmuuttajanaisen euro on ainoastaan 60 senttiä...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomen perustan uskottavuus on nolla (0). Sama pätee luonnollisesti heidän "tutkimuksiinsa".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitäs Manu sai maahanmuuton kustannuksiksi Irakista? Tuliko mukaan laskettua palautuskustannuksetkin?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Monikulttuurin ihailijoista näkee, että he eivät suin surminkaan haluaisi että mamukustannuksia joku taho laskisi. Ja sitten jos joku yrittää niitä laskea sekä saa paperille jonkun summan, niin sehän ei missään tapauksessa käy ainakaan silloin jos tekijänä on persu.

Miksei vasurit sitten itse koita laskea niitä kustannuksia, jos kerran muiden tekemät laskelmat ei kelpaa? Jatkuvaa valitusta vaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kts. kommenttini #55. Siellä on linkkejä paljon parempiin laskelmiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vastaavalla laskelmalla voitaisiin helposti osoittaa, että suomalaiset liikeyritykset voitaisiin lakkauttaa ilman taloudellista vahinkoa tai että siitä olisi jopa hyötyä! :D :D :D

Liikeyritykset Suomen taloudelle yhdentekeviä?

P.S. Mikä oli juutalaisten hintalappu natsi-Saksalle? Sekö, että Saksa tuhottiin toisessa maailmansodassa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Parahin Janne Marx todellakin taloudellisesti Suomi tulisi korvata oitis vaikka juutalaisilla. Noin muutoin moinen taikatemppu ei taida toimia vaan Suomi pysyy suomalaisena joten näillä mennään eikä mielellään ainakaan väkisin huononneta tilanneta roudaamalla maahan elitasosiirtolaisia kaikkein huonoimpien statistiikojen osoittamista maista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mikä on muuten tämän blogistidosentin hintalappu Suomelle? Paljonko hänelle maksetaan julkisista varoista palkkaa ja mahdollisesti muita tukia ja paljonko hän maksaa takaisin tuloveroina ja alvin muodossa? Veikkaan, että tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin keskiverto maahanmuuttaja.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Janne Marx tässä vaatii kommunismin sijaan lisää riistokapitalismia. Tämä on nou - nou perussuomalaiset kannattavat kaikenmaailman dosentteja ja julkista sektoria kunhan sen menot katetaan eikä rahaa törsätä kaikkeen huuhaahan kuten elintasopakolaisiin.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Ei ole näkynyt vieläkään parempia laskelmia. Pitäisikö näiden valittajien käydä tuumasta toimeen.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Jotainhan noissa on varmaan haettu, mutta haluaisin nähdä ne laskelmat? Ihan puhtaita lukuarvoja siis, koska abstrakteille käsitteille on vaikea määrittää hintaa.

Missä se laskelma on?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Perjantaina aamupäivällä julkaisen blogin tästä aiheesta. Kerää siihen mennessä joukot hyökkäämään kirjoitustani vastaan.

(Ja jos joku vihervasemmistosuvakki sattuisi tämän lukemaan, niin valmistautukoon samalla tavalla...)

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Onhan tuo aika säälittävää argumentointia näiltä mokuttajilta.

Kun he eivät itse pysty esittämään parempia/tarkempia laskelmia, niin siirretään ”maalitolppia”.

Juha Tyyki

Jos ihminen, ulkomailta tänne tullut tai kantasuomalainen, on selkeästi työhaluton, hänen perusturvaansa pitää selleästi leikata. Apostoli Paavalia lainaten: Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset