Arto Luukkanen

Suomalaisen kurjuuden ylistys - ei minimipalkkaa

Meillä suomalaisilla on yleensä erittäin hyvä kuva omasta maasta. Usein syystäkin mutta joskus oletukset ovat liian hyviä.

Tässä esimerkki. Meillä ei ole minimipalkkaa/vähimmäispalkkaa.

Näin on vain Skandinaviassa ja Italiassa. Skandinaviassa syy on historiallisesti ollut hyvin järjestetyissä ja tiukoissa tariffisopimuksissa ja mahdottomuudessa hakea halpatyövoimaa, jolloin tarvetta minimipalkkaan ei ole ollut.

Siis näin oli ennen.

Selkosuomeksi: meillä ei ole käytössä vähimmäispalkkaa lakiin kirjattuna minimipalkkana, niin kuin se monissa muissa maissa ymmärretään. Meillä sitä ei ole tarvittu, koska on ajateltu, että ”halpatyövoimaa” ei voi olla.

No nyt on.

Kiitos edellisen hallituksen, joka on nyt toimitusministeristö (joka kuitenkin toimii kuin hallitus). 

Matalapalkka orjuus

Vähimmäispalkat on määritelty työehtosopimuksissa jokaiselle alalle erikseen. Mutta jos alalla itsellään ei ole työehtosopimusta niin työntekijälle voi maksaa mitä tahansa.

Orjuus ja kurjuus ovat siten ihan mahdollisia meillä Suomessa. Mikäli vain on tarpeeksi matalapalkka-kurjia, joille ei tarvitse maksaa palkkaa.

Ajatellaan, että Kela auttaa ja motivaatio työhön on siinä, että pääsee Suomeen – lopulta elämään yhteiskunnan kustannuksella.

Rikas, joka taas käyttää hyväksi näitä kurjia tai nuoria ajattelee, että ”eipä ole minun ongelma”. Ahneus hallitsee ja yhteiskuntavastuuta ei ole. Ay-liike on taas keskittynyt verovapaisiin herkkuihin (Kojamo jne.), että ei oikein jaksa vakavasti puuttua asiaan. 

Minimipalkka – pakko saada!

Haitta-massamaahanmuuton ja pakettifirmojen työvoimahakujen myötä kaikki on muuttunut. NYT SITÄ TARVITAAN KIPEÄSTI. Ja juuri niistä syistä, kuin muuallakin maailmassa.

Se voisi olla meillä 10 euroa.

Korkein EU:ssa se on Luxemburgissa, 11,97 euroa. Saksassa 9,19, Itävallassa 10,09, ja Hollannissa 9,21. Suomessa elinkustannukset ovat erittäin kalliita ja siksi suhteellinen korkeus on perusteltua. USAssa muuten perusminimipalkka on 7,25 dollaria, mutta useimmissa osavaltioissa korotettuna. New York State'issa jopa 15 dollaria, joskin vain yrityksille, joissa yli 10 työntekijää.

Etenkin suomalaisille nuorille minimipalkka on ehdottoman tarpeellinen. Ei elämästä voi päästä oikeille raiteille kurjustelemalla ja pienellä palkalla.

Minipalkka olisi todellinen hyvänteko maahanmuuttajille. On aikamoinen paradoksi, että perussuomalainen sanoo tämän kun muut eivät sano))

Arvoisat "hyvä-ihmiset" ja "hyvä-petterit" miettikää! Paine ja painostus työskennellä surkeimmilla nälkäpalkoilla, joista vielä pitää lohkaista jotain sukulaisille kotona, lakkaisi.

Joko olisi kunnon palkka tai sitten olisi aika harkita kotiinpaluuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kiva juttu, että persutkin ovat tulleet vasemmistoliiton linjalle.

Vasemmistoliitto on tätä ehdottanut jo v.2016

Hitaasti, mutta varmasti persukin ymmärtää asioita.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002893858.html

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos taas toistan jopa päätoimittaja Huusko oli näistä jutuista kummissaan kun ehkä on kuitenkin höpö - höpöä että perussuomalaistet olisivat jossain äärioikealla?
Uudestaan. Moinen jaottelua on hevonhevoa. Jos jotain haluaa todeta typeränä yleistyksenä niin todellakin perussuomalaiset ovat äärikeskellä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yksi dosentin kirjoitus, ja sitten persut ovatkin keskellä. :)

Puolueen linja on ihan kaikkien tiedossa, ei yksi dosentti kesää tee.

Ja kun hieman kelaa näitä dosentin aikaisempia kirjoituksia, niin se keskusta on yhä naurettavampi ehdotus.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

me hoidamme sen...ei näin vakava asia hoidu vassarien lihaksilla...))))

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

joku väitti privasti, että työnantaja on työntekijän paras kaveri...kunpa olisikin...aina näin ei ole.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jotain on Kela yrittänyt räpistellä minipalkan kanssa. Eli palkansaajan työssäoloehto täyttyy, jos:

https://www.kela.fi/mika-on-tyossaoloehto

Palkan pitää olla vähintään 1211€/kk ja tuntipalkaksi tuosta tulee noin 7,04€.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Erittäin tärkeä päänavaus, Arto! Tosiaan Skandinavisesta hyvinvointivaltiosta voidaan pelastaa mitä pelastettavissa on vain, jos ryhdytään tukkimaan reikiä, jotka joskus ovat olleet veneen vesirajan yläpuolella mutta nyt veneen rapistuttua vuotavat täyttä vauhtia.

Ja Suomen pitää tässä olla nimenomaan skandinaavisena päänavaajana eikä Ruotsin ratkaisujen apinoijana. Suomella on suurin työttömyys ja heikoimmat palkat Skandinaviassa ja onneton euro vetää niitä Suomen kohdalla lisää alas.

Ay-liikkeen ja Sdp:n vetelöinti (parhaassa tapauksessa) tai suora vastahanka on häpeällistä. "Argumentti" minimipalkaa vastaan, että se muka murtaisi sopimusten yleissitovuuden on looginen häränpylly ketkutyönantajien eduksi. Kuten Arton USA-esimerkistä ilmenee, on valtiollinen minimipalkka vain pohja, jota tietysti voi paikallisin päätöksin ja sopimisin nostaa muttei laskea.

Käyttäjän PasiInkinen kuva
Pasi Inkinen

Itse olen kirjoittanut tästä minimipalkasta usein Fb:hen ja olen käyttänyt tuota 10€/h esimerkkinä. Olen sitä mieltä että työntekijän pitää pystyä elemään yhden työn palkallaan jos hänellä on täydet tunnit eli 150-160h/kk. Eihän tuolla rahalla mitään kulutusjuhlaa vietetä, mutta mielestäni on ihmisarvoa alentavaa että jos tekee täydet tunnit ja siitä huolimatta on yhteiskunnan avustusten varassa. Ei siinä itsetunto paljon pääse kukoistamaan. Tämä laki estäisi/vähentäisi myös automaattisesti halpa työvoiman tuonnin, koska siinä häipyisi pohja säästöiltä.

Kyseinen laki ei myöskään millään tavalla huonontaisi teollisuuden kilpailukykyä koska siellä ei niin huonoja palkkoja makseta. Jos tämän lain takia siivoojien palkat nousevat ja sitä työn siivouskulut niin sitten vaan isompaa laskua yrityksiin ja taloyhtiöihin ei se nyt niin vaikeaa pitäisi olla.

Mielestäni vaihdossa minipalkkaan voitaisiin poistaa laista pakollinen sunnuntain tuplapalkan maksuvelvollisuus. Nyt monet pienet kahvilat ja myymälät ovat kiinni sunnuntaisin kun omistajilla ei ole varaa maksaa pyhälisää ja itsekkään ei voi aina olla töissä. Mielestäni siinä ei ole voittajia. TES:sä voitaisiin sitten sopia alakohtaisesti pyhälisät esim: teollisuus, terveyspalvelut,poliisi ,palolaitos jne. saisivat edelleen lisänsä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kerrankin joku huomaa tuon epäkohdan mistä olen monesti huomauttanut eri keskusteluissa. Pisteet blogistille tästä! Jokin minimi pitäisi ehdottomasti kirjata lakiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

se pitää hoitaa...nyt on tarvis!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset