Arto Luukkanen

Vanhusten hoitajien on osattava suomea!

Muistisairasta tai seniorikansalaista ei saa hoitaa kukaan muu kuin ihminen, joka osaa hyvin hänen äidinkieltään!

Näin sen silloin, kun muistisairas appiukkoni oli sairaalassa.

Puhe oli vaikeaa, mutta kun lähellä oli tuttuja ihmisiä, niin sitä juttua tuli. Ja etenkin, jos laulettiin tuttuja virsiä, niin näytti siltä, kuin se entinen tietoisuus olisi välähtänyt terävänä vielä.

Kieli on tunteisiin liittyvä asia ja siksi se, että hoitaja osaa kieltä, on ehdottoman tärkeä juttu.

Vastustan erään entisen ministerin vaatimusta siitä, että hoivaongelma ratkaistaisiin filippiiniläisten hoitajien massatuonnilla.

Ei pelkästään siksi, että en pidä siitä, että tänne tuodaan halpatyövoimaa alentamaan palkkoja vaan siksi, että hoitotyössä pitää osata suomea (tai ruotsia) niin hyvin, että vanhus tuntee olonsa turvalliseksi.

Arto Luukkanen

Ps. kävin aamulla kahvilla ja siellä eräs viisas mies sanoi, että pitäisi saada lakialoite, joka veisi loikkareilta automaattisesti eduskuntapaikan. Sen jälkeen voisi tietysti osallistua vaaleihin. Minä aprikoin, että tätä voisi viedä eteenpäin ja että se voisi saada ehdottajansa mukaan nimen: ”Lex Väiski Järvenpäästä”. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Muistisairasta tai seniorikansalaista ei saa hoitaa kukaan muu kuin ihminen, joka osaa hyvin hänen äidinkieltään!"

Tarvitsemme jatkossa siis yhä enemmän hoitajia, jotka puhuvat äidinkielenään vaikkapa somalia, arabiaa tai venäjää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kauhean pessimistinen näkemys siitä, että kotouttaminen ei toimi(kaan) vuosikymmeniin malliin Oulun imaami joka ei 30 vuodessakaan osaa ilmeisesti lainkaan suomea.

Vakavammin ottaen olet oikeassa koska täydellinenkin opittu suomi voi hävitä taitona kokonaan muistisairauden edetessä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Niin ja blogistihan toivoi hoitajilta nimenomaan äidinkielen taitoa, ei ainoastaan hyvää kielitaitoa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, minuakin hymyilytti tuo dosentin korrelaattivirhe.
:)

Henry

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

?

Perussuomalaiset ovat kertoneet jo vuosia siitä miten tulonsiirroilla elävä maahanmuuttajaväestön osa, erityisesti esim. mainitut ryhmät, kuormittavat monin tavoin kantasuomalaisia samassa tilanteessa olevia enemmän julkista sektoria tulkkipalveluiden sun muun takia ja ootas vain kun ko. maahanmuuttajat ovat vanhuksia niin sitten heidän inhimillinen loppuelämä vasta maksaa omine vanhainkotineen tms. mitä sitten keksitäänkin jos kotouttaminen ei ole onnistunut yllättäen edes vuonna 2050. Juuri nyt ei erikielisiä vanhushoitajia tarvita koska ko ryhmässä ei heitä vielä ole.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #8

Kysymysmerkin suhteen: persoonapronomini viittaa aina lähimpään mahdollisuuteen eli tässä yhteydessä

"Muistisairasta tai seniorikansalaista ei saa hoitaa kukaan muu kuin ihminen, joka osaa hyvin hänen äidinkieltään."

'hänen' viittaa sanaan 'ihminen'. Jos olisi halunut välttää tämän, olisi pitänyt kirjoittaa ensimmäiset ryhmät monikossa (muistisairaita ja seniorikansalaisia) ja käyttää persoonapronominia 'heidän'.

Tietenkin tämä on pilkunviilausta, sillä kukaan ei oikeastaan ymmärrä alkuperäistä lausetta väärin.

PS. Sitä paitsi, jos oltaisiin todellakin tarkoitettu hoitajien äidinkieltä, luonnollisempi tapa olisi varmaaan kirjoittaa "joka osaa hyvin omaa äidinkieltään."

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin ,onhan se kummallista että suomenkieliset eivät pääse edes lähihoitajiksi ellei pakkoruotsi suju,mutta kielitaidottomat pääsevät.Kun suomenkieliseltä vaaditaan siivoojankin duuneihin suomi,ruotsi ja englantikin ,kaikkien muiden erityisavujen lisäksi voi,voi.

Tosin kokoomus vaati jo 2011 työpaikkojen avaamista mm.afrikasta tuleville eikä kokoomuksen ja keskustan mukaan kielitaitoa tarvita "hanttihommissa"joihin he lukevat mm.hoito-alan,lääkäreitä myöten,kuten on huomattu.Palveluammatit jne.eivät tarvitse näiden mukaan kielitaitoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ps. kävin aamulla kahvilla ja siellä eräs viisas mies sanoi, että pitäisi saada lakialoite, joka veisi loikkareilta automaattisesti eduskuntapaikan. Sen jälkeen voisi tietysti osallistua vaaleihin. Minä aprikoin, että tätä voisi viedä eteenpäin"

Eivätkö perussuomalaiset haluakaan kunnioittaa Suomen perustuslakia? Vai haluatteko muuttaa pykälän, jonka mukaan kansanedustajan tulee toimia omantuntonsa ja vakaumuksensa mukaan? Perustuslaissa ei puhuta puolueista eikä ryhmistä mitään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eduskuntapuolueiden ryhmäkuri on jo aikaa sitten vapauttanut yksittäisen kansanedustajan omantunnon ja vakaumuksen taakasta.

P.S. Perustuslakia on eduskuntatyössä viime vuosina tarvittu ainoastaan soten sotkemiseksi suohon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos asiassa on epäkohtia pitää pyrkiä palaamaan perustuslailliseen meininkiin. Ei suinkaan peräänkuuluttaa perustuslain vastaisuuden sementointia, kuten tämä blogisti kannattaa.

Ryhmäkurin noudattaminen riippuu kansanedustajasta itsestään, Häntä ei potkita pois eduskunnasta ryhmäkurin noudattamatta jättämisestä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Mutta seuraavissa vaaleissa puolueen maksama vaalirahoitus saattaa olla hyvinkin niukkaa ja merkitsee uudelleenvalinnan merkittävää vaikeutumista.

Idealismilla on tapana taipua realismin edessä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitähän dosentti mahtaa taas oikein säveltää.

Vanhuksia hoitaa lääkärit, fysioterapeutit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja avustajat.

Keiden noista pitää osata suomea, että dosentti olisi iloinen?

Huomaa hyvin tästäkin aloituksesta, ettei itse asiasta dosentti tiedä yhtään mitään, eikä ole lainkaan asiaan perehtyntyt.

Kannattaisi kirjoittaa niistä asioista, jotka ovat sydäntä lähellä, kuten ''haittamaahanmuutto'' ja jättää nämä vaikeat aiheet ihan oikeille poliitikoille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Näinhän se pitäisi olla, mutta mikä on vaihtoehto?

Se, ettei vanhuksia hoideta ollenkaan tai vain miniresursseilla.

Maahanmuuttajat eivät lähtökohtaisesti ole sen kummemmin alipalkattuja kuin suomalaisetkaan – ja siitä pitää pitää huoli. Halla-ahon puheiden perusteella persut ovat talouspoliittisesti kokoomuksesta oikealla, joten hallelujaa vaan, vanhukset!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on tarpeeksi suomalaisia, suomenkielisiä hoitajia, mutta ovat vaihtaneet alaa surkean palkan ja työn kuormittavuuden takia. Tässä on jo eväät mitä pitäisi tehdä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei ole edes nyt, saati tulevaisuudessa.

Levität samaa väärää tietoa kuin muut persut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Hoitsujen oman liiton mukaan kymmenet tuhannet hoitajat ovat vaihtaneet muihin töihin mainitsemieni epäkohtien takia. Väitätkö siis ettäö liitto valehtelee?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #24

Tuhannet kyllä, ei sentään kymmenettuhannet. Ja ihan ymmärrettävästi.

Mutta miten Halla-ahon oikeistolainen talouspolitiikka muka helpottaisi hoitajien työtä? Ei niin mitenkään.

Kyse on kuitenkin tulevaisuudesta – seuraavan 20 vuoden aikana suurin osa hoitohenkilökunnasta eläköityy. Mistä muka uusia löytyy kun tarve kasvaa kuin raketti? Ja työikäiset vuosiluokat sen kuin pienenevät, eikä syntyvyys kasva.

Ei tuo ulkomaalaistarve mikään ideologia tai uskonto ole (paitsi joillekin, suuntaan jos toiseenkin) vaan ihan käytännön asia. Suomalaisia ei kohta riitä hoitamaan toisiaan, se on fakta. Jos rajat pannaan kiinni, me vanhukset jäämme tulevaisuudessa huonolle hoidolle, eikä siinä vaiheessa ulkomaalaisia enää pikakotouteta eikä heille opeteta suomen kieltä hetkessä.

Siksi sitä on pakko alkaa tehdä nyt, vaikka kuinka vastenmieliseltä tuntuisi. Sujuu se suomenkielikin sitten paremmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #27

"Mutta miten Halla-ahon oikeistolainen talouspolitiikka muka helpottaisi hoitajien työtä? Ei niin mitenkään."

Halla-aho sanoi että nämä ovat rahalla hoidettavat ongelmat eli palkkaa ja hoitajia lisää. Halpatyöntekijät ulkomailta tulisivat Kelan toimeentuloasiakkaiksi eli vielä kalliimpaa pitää kaksia työmarkkinoita joka taitaa olla vihervasemmistonkin toive.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #27

Jossain näistä "tentistä" mainittiin luku 36 000.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

Hoitajista 30 000 on muissa töissä Tehyn mukaan.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2010042311530895

Kyse on siis kymmenistä tuhansista.

Eivätkä nuo hoitajakoulutuksen saaneet ole palaamassa hoitotyöhön, vaikka palkkaa korotettaisiinkin. Palkka on vain yksi huono asia hoitajan työssä. Työ on henkisesti rankkaa eikä työ myöskään juurikaan palkitse. Asiakkaat käyttäytyvät huonosti, väkivaltaa, ahdistelua ja uhkailua koetaan viikoittain.

Eräs tuntemani lähihoitaja, joka tekee työtä nykyään huoltoasemalla totesi, että hän saa neljänneksen enemmän palkkaa työstä, joka kuormittaa vain puolet siitä, mitä hoitajan työ. Ei häntä hoitajan työhön takaisin saa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tärkeä avaus aivan liian vähän keskustellusta asiasta Artolta hyvän lisäyksen kanssa Tenkalta!

Nykymeno, että sairaaloissa ja hoitoalalla riittää pääsääntoisesti vain kohtuullinen kielitaito -ja välillä saa puuttua sekin- on aivan onneton, sillä sairas, vanha tai lapsi tarvitsee luottamusta herättävään kommunikaatioon enemmän; erittäin hyvää kielitaitoa hoitajalta. Eikä terapeutti tai hoitaja ymmärrä kunnolla usein hiljaa ja epäselvästi puhuvaa sairasta tai vanhusta ilman tätä.

Tulevaisuuden näköalat ovat sitäkin pelottavammat Suomelle, kun jopa maailman levinneimmän kielen Englannista kuuluu valituksia, että sen sairaaloissa ymmärretään paremmin urdua tai hindiä kuin englantia. Kielivaatimuksia on välttämättä tiukennetteva ja samalla nostettava hoitohenkilökunnan surkeita palkkoja huippuraskaasta työstään. Vain kehnon palkanhan vuoksi suomalaiset eivät mielellään hankkiudu alalle tai pätevöityneinä lähtevät Norjaan tms. normaalin palkan perään.

Ja tosiaan, aikanaan ikääntyvät Suomeen pysyvästi jääneet maahanmuuttajat (ja jotkut jo nyt) tarvitsevat lopulta omakielisiä hoivapalveluita, mihin on syytä varautua ajoissa. Eikä unohtaa tätä seikkaa maahanmuuton saamiseksi helpon, halvan ja ongelmattoman näköiseksi!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mihin helvettiin on kadonnut se toisen kotimaisen kielen taito? Sju sjuksköter...fy fan...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yksi ratkaisu esitettyyn ongelmaan on laittaa kaikki vanhuksemme hoito-ja hoivalaitoksissa kielikylpyyn vaikka se ei normaali pesuja korvaakaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

No en nyt tiedä. Minut tutki virolainen nuori mukava ja hymyilevä naiskirurgi ja myös leikkasi toisen virolaisen anestesiologin kanssa. Kaiken kaikkiaan toimenpide tehtiin kiitettävällä tavalla kaikin puolin paikallisessa suomalaisessa yliopistollisessa sairaalassa.

Vanhustehoidossa kaiketi oman työn arvostaminen ja oman ammatin sisällön hoksaaminen on kaikkein tärkeintä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jokaisen maailmalla lausutun sanan tai lauseen jälkeen tulee, "asia ei ole noin yksinkertainen" ja sen sisko "tämä on ongelmallinen" ja sen serkku "Niinkö"-tyypit.

Itse ymmärsin mitä Arto ajoi takaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

moraalirappio vai mitä se Sarasvuon Jari sanoikaan

PETTERI ORPOLLE VOIT ARTO SITTEN VÄLITTÄÄ EDUSKUNNASSA VIESTINI : "TÄRKEISIIN ASIOIHIN löytyy PETTERI ORPO rahaa, vaikka sinä VANHUSTEN kohdalla kerrot ettei löydy, HÄPEÄ"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset