Arto Luukkanen

Veikko Vennamon perintö. Puhdas ruoka vs. glyfosaatti-myrkky

Muistan ikuisesti Veikon.

Ei… kyseessä ei ole Veikko Vennamo vaan ihan toinen Veikko. Hän oli erään keskisuomalaisen hirviporukan johtaja.

Veikko oli mainio metsämies. Veikko jaksoi väsymättä opettaa nuorempia, kulkea hirvien perässä niin ajomiehenä kuin myös väijyä taitavasti vitjassa.

Hän opetti minulle ja kahdelle pojalleen metsästyskulttuuria asian syvemmässä mielessä; kunnioittamaan luontoa ja arvostamaan metsän asujaimistoa. Metsään ei menty ottamaan vaan katsomaan, mitä sieltä annetaan.

Ikävä kyllä Veikko menehtyi nopean sairauden riuduttamana.

Miksi Veikko meni?

Se, miksi joku ihminen sairastuu, on tietysti vaikeasti määriteltävä asia ja varsinkin jälkeenpäin mahdoton selvittää.

Itse mietiskelin silloin sitä, että Veikko käytti surutta ”Roundup”-kasvimyrkkyä omissa viljelyksissään. Kyseisen myrkyn perusainesosa on glyfosaatti. Oliko tämä sairauden syy?

Yhdysvalloissa jopa tuomioistuimet yhä lujemmin uskovat glofosaatin aiheuttavan sairastumista. Pari päivää sitten tuomittiin glyfosaatin päävalmistaja, Monsanto-yhtiö San Franciscossa syylliseksi glyfosaatin levittäjän syöpään ja miljoonakorvauksiin (https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Monsanto-case-Bay-Area-man-awarded-80-million-13721676.php). 11 200 vastaavaa syytettä odottavat käsittelyään. 

Jo 2015 totesi WHO:n alainen Kansainvälinen syöpätutkimusinstituutti glyfosaatin ”todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi”. Mutta  –”Roundup” on maailman eniten käytetty kasvimyrkky, jonka jättibisnekseen ei niin vain kosketa.

Ainoastaan Hollanti on tähän mennessä rohjennut kieltää sen käytön ja sekin vain puutarhanhoidossa.

Miksi tällaisista myrkyistä täytyy päästä eroon?  

Ihminen on viisas otus ja keksii kaikenlaisia keinoja ja myrkkyjä rikkaruohojen, kasvitautien ja hyönteisten taltuttamiseksi.

Jotkut näistä myrkyistä ovat äärettömän tehokkaita kuten DDT. Mutta samalla ne ovat myös vaarallisia elämälle.

Joku varmaan muistaa Rachel Carson’in vuonna 1962 julkaiseman kirjan ”Äänetön kevät”, jossa hän arveli DDT:n tuhoavan ekosysteemin. Tutkimusten jälkeen DDT kiellettiin aikoinaan ja myöhemmin myös tehokkaat myrkyt kuten endriini ja dieldriini. Nämä aineet ja erityisesti DDT ja sen vaikutus miessukuhormonia vastustavan vaikutuksensa takia olivat äärettömän salakavalia. Niiden suora vaikutus näkyi ensimmäisenä petolintujen romahtaneessa lisääntymiskyvyssä.

Yksi uusi vaarallinen yhdiste, joka keksittiin DDT:n seuraajaksi, oli glyfosaatti . Kyseessä ei ole pelkästään kasveille haitallinen myrkky, vaan se on myös tuhoisa maan pieneliöille. Myrkkyvalmistajan Monsanton itsensä laatimassa käyttöturvallisuustiedotteessa on pitkin hampain jouduttu toteamaan, että aine on myrkyllistä mm. kastemadoille ja maaperäeliöille.

Suositun kaupunkilegendan mukaan glyfosaatti kehitettiin aluksi torjumaan ruostetta teräksen pinnalta. Se teki sen hyvin tehokkaasti mutta pian huomattiin, että paikassa jossa sitä käsiteltiin ei kasvanut enää kasveja ja että joen alajuoksulla kasvillisuus loppui kuin seinään.

Pahinta lienee se, että ko. aine on hyvin haitallista mehiläisille ja maan pieneliötoiminnalle ts. maa kuolee eivätkä pieneliöt muunna ravinteita, esim. hiiltä ja typpeä, käyttökelpoiseen muotoon. Ja kun mehiläiset eivät enää pölytä, olemme todella isoissa vaikeuksissa.

Suomen maatalous voi nousta myrkyt korvaamalla!

Glyfosaattia ei tietenkään kukaan käytä huvikseen.

Se on tehokasta. Sillä säästetään työvoimakuluissa. Suomen maataloudelle ei nyt ole varaa laittaa mitään lisärasitteita.

Kannattavuus on jo muutenkin alhaalla ja suomalainen maanviljelys kriisissä.

EU haluaa purkaa maataloustukia, Venäjän-pakotteet ovat riippakivi kaulassa ja kaiken kruununa vouhottaa KOKOVIHERDEMARIEN yhtenäisyyspuolue hömppää Suomen lihansyönnin ja maidonjuonnin turmiollisuudesta maailman ilmastolle.

Joulukinkku pitäisi ilmeisesti korvata heinäsirkoilla?

Mustat pilvet leijuvat Suomen köyhtyvien tilojen yllä. Siksi glyfosaattikielto pitäisi toteuttaa osana suurta Suomen maatalouden elvytys- ja tukihanketta.

Veikko Vennamon testamentti: puhdas ruoka

Viivytystaistelut Suomen maatalouden puolesta eivät enää riitä: tarvitaan uutta näköalaa Suomen ytimen pelastamiseksi.

Ja nyt, jos koskaan, pitää palata Karjalan evakoiden loistavasti onnistuneen asutusjohtajan ’henkiseen testamenttiin Suomelle’.

Veikko Vennamo (1913–1997) viimeisinä vuosinaan näki ja hahmotteli, että puhdas ruoka olisi suomalaisen maanviljelyn tulevaisuudelle ratkaiseva mahdollisuus.

Vennamo piti näissä esityksissään Suomen tulevaisuuden pääasiana siirtymistä "puhtaaseen maatalouteen" ja sen tuotteiden myyntiin Keski-Eurooppaan.

Hänen mukaansa Suomi sopisi puhtaan ruuan ideaaliseksi tuottajaksi pohjoisen asemansa ja tilkkutäkkimaisten peltomaittensa vuoksi. Maa on puhdasta ja sopisi puhtaaseen maatalouteen.

Raskas koneistus ja myrkyt eivät täällä ole kannattavia. Viileä ilmasto, joka muuten on tuotannon rajoitus, hillitsee hyvin tehokkaasti hyönteisten ja rikkakasvien leviämistä.

Näin nimenomaan myrkkyvapaa ja luomutuotanto ovat ne alat, jolla Suomen maataloudella on kilpailuetu muiden EU-viljelijöiden suhteen. Suomalaisen talonpojan ei tarvitse vaarantaa terveyttään glyfosaattilevityksissä, koska maataloussysteemissä ilman sitä hänestä tulisi Euroopan mestari!

Tässä olisi samalla suomalaisen perhemaanviljelyn pelastus.

Puhdas ruoka olisi ollut Vennamon mukaan työpaikkoja luova kivijalka. 

Vennamo: valtion avulla uuteen tuotantoon

Myrkkysuurviljely ei Vennamon mielestä kuitenkaan pelasta Suomen maataloutta.

Hänen mielestään kemian ja koneistuksen linjalla EU:n ja kaukomaitten kilpailu kuitenkin loppujen lopuksi voittaisi.

Siirtymistä ei kuitenkaan voi toteuttaa vain maanviljelijän omin voimin ja varoin. Vennamon mielestä olisi siksi ollut välttämättä luoda valtiollinen tukijärjestely tällaiselle puhtaalle tuotannolle sekä sen tehokkaalle markkinoinnille Keski-Eurooppaan.

Uusiin työpaikkoihin tarvitaan aluksi tukea  –samaan tapaan kuin tukityöpaikoissa työttömille! Vienninedistys taas kuuluu jo nyt valtion perustehtäviin!

Myrkyillä on kuitenkin puolustajansa. Ihme kyllä, niin kepu (avoimesti) kuin vihreätkin (kätketysti) – ovat niiden puolella.

Kuka on glyfosaatin puolella?

Vastaus: kepu ja sen Saksan hihnassa möyrivät maatalousministerit.

EU:n sisällä he ovat ajaneet glyfosaattia puolustavaa linjaa. ”Pelastaen” EU:n päättäviin elimiin niukan glyfosaattimielisen enemmistön.

Glyfosaatin Saksa-yhteys käy yliselväksi kun tiedämme, että  amerikkalainen Monsanto siirtyi juuri EU:n alueelle - Baijerin Müncheniin saksalaisen Bayer-konsernin osaksi. Yhtiöllä on vahva vaikutus Baijerin valtapuolueeseen CSU:hun ja BBV:hen, Baijerin MTK:hon.

Myös Saksan maatalousministeriö on CSU:n hallussa eikä kykene toimiin glyfosaatin korvaamiseksi. Baijerilaiset ovat kuitenkin havahtuneet tähän ongelmaan ja aloittaneet protestin. Järjellä puhtaan maanviljelyksen ja puhtaan luonnon puolesta. (https://www.theguardian.com/world/2019/feb/14/bavaria-campaigners-abuzz-as-bees-petition-forces-farming-changes).

Yli kymmenesosa Baijerin äänioikeutetuista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka vaatii myrkkykieltoa intensiivisten metodien maanviljelysalueiden ulkopuolelle – ei siis glyfosaatin yhdellä yksipuolisella iskulla kieltäen! Mikäli Baijerin hallitus ei kansalaisaloitetta hyväksy, asia menee sitovaan kansanäänestykseen – eikä hallituksen roskakoriin kuten Suomessa. Ja mielipidetutkimusten mukaan 80 % saksalaisista myös Baijerin ulkopuolella pitää aloitetta hyvänä.

Tässä myös näkyy, että kiinnostus puhtaisiin maataloustuotteisiin Saksassa, Euroopan sydämessä, ei ole suinkaan laantumassa vaan päinvastoin kasvamassa!

Ja sinänsä puistattavat uutiset hyönteiskadoista ja sperman heikkenemisestä, joita Saksassa ja Keski-Euroopassa ei niin helposti voi itsesensuroida kuin Suomessa, takaavat sen että tulevaisuudennäköalat puhtaalla ruoalla voivat vain parantua. Suomalaisen luomuruoan kriteerit ovat muuten paljon tiukemmat kuin Keski-Euroopassa!

Tämä pitää saada yleiseen tietoisuuteen.

Ja toinen huipputärkeä markkina-alue suomalaisille myrkkyvapaille ja luomutuotteille on Venäjä. Ennen lähes koko maatalousvientimme lamauttaneita pakotteita ehdittiin havaita, että venäläinen kuluttaja on käynyt erittäin laatutarkaksi. Lisäaineet havaittiin ja niitä sisältävät tuotteet rankataan nopeammin pois ostoslistoilta kuin Suomessa!

Kun jos pakotteista päästään, niin vientitulevaisuus tulee olemaan vain puhtailla laatutuotteilla –mutta niillä sitäkin enemmän. Omiin venäläisiin luomuluokituksiin eivät sikäläiset luota yhtään. Kuten ei läntiseen ilmastohumppaankaan. Puhtaita liha- ja maitotuotteita venäläinen keskiluokka tulee ostamaan ja syömään niin paljon kuin kerkiää. Samoin Kiinassa on tälle puhtaalle ruualle suuret markkinat.

Vihreitten harharetket ilmastomuutosten ihmemaissa

Ihme kyllä Saksassa vihreät eivät ole halunneet aloittaa tätä kampanjaa.

Sen sijaan ÖDP, Ökologisch-demokratische Partei, jonka ydin on nimenomaan Baijerissa, on järjestänyt luonnonsuojeluliittojen kanssa kansalaisaloitteen. Se on saanut vihreiltä vain laimeaa tukea; sekin sen jälkeen kun vihreät havaitsivat aloitteen kansansuosion. Mutta on ajan merkki, että vihreille kyseinen asia on liian vaikea asia, ’seitsemän sinetin kirja’.

Tämä asia on Saksan julkisuudessa jätetty sivuun mutta jättihuomion sai lasten lintsausristiretki ilmastonmuutosta vastaan. Jopa aluksi Angela Merkel piti asiaa kummallisena ja totesi, että ”Euroopalla on vastustajia”, jotka haluavat hössöttää ilmastosta (https://www.deutschlandfunk.de/aeussere-einfluesse-merkel-irritiert-mit-aeusserungen-ueber.2852.de.html) ja ”että ei voi kuvitella, että äkkiä kaikki saksalaiset lapset, vuosien kuluttua, ilman mitään ulkoista vaikutusta olisivat saanet idean, että tämä protesti pitää tehdä."

Hetkeksi kuohahtanut Merkel joutui kuitenkin pian sulkemaan suunsa.

Niin, joka puolella läntistä maailmaa (muun maailman pysytellessä rauhallisena) soitetaan torvia, paukutetaan rumpuja ja repäistään vaatteitaan ’hirveän hiilidioksidivaaran’ edessä.

Hiilidioksidi kuitenkin on ”kasvien happi” ja elämän peruslähde. Suoraan biosfääriin valutettujen keinotekoisten myrkkyjen sen sijaan uskotaan olevan aika harmittomia, kovimmillaan C-luokan uhkia.

Miksiköhän?

Piireille, jotka omistavat myrkkytehtaita ja tuottavat lisäainesäilykkeitä ja ties mitä keinotekoisen halvalla korvaamalla ihmistyöpaikat myrkkyruiskutuksilla, näyttää teknisesti yhä monimutkaisempaa tuotantoa vaativa ilmastoteoria olevan tosi kiva!

Mutta meille, jotka haluamme omaa ja lähimmäistemme terveyttä elämää pörräävien ja sirisevien niittyjen keskellä, on oman maataloutemme puhtaus, kotimaisuus ja työperäisyys aivan konkreettisesti elämän ja kuoleman asia.

Kyse on tulevaisuudesta: Suomen maatilojen, mehiläisten ja viime kädessä omammekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tärkeän ajankohtainen unohdetun poliittisen klassikon uusi tulo, Arto!

Vennamo oli totta tosiaan syvällisessä ajattelussaan jotain ihan muuta kuin pintaliitäjä Soini!

Kun Helsingin kaupunki valtuuston enemmistöpäätöksellä alkaa puolittaa lihan ja maitotuotteiden tarjontaa, soivat hälytyssummerit Suomen maataloudelle. Kotirintama pettää repeytyen kuin housut!

Vanha MTK- ja kepujohteinen strategia on johtanut umpikujaan. Joten todellakin, tuota maalaisliitosta ovet paukkuen lähtenyttä suurta kerettiläisjohtajaa kannattaa jälleen kuunnella!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pekka ja Arto, jos ollaan aivan tarkkoja niin juuri täällä blogistanissa esiintyy yksi vakiokirjoittaja, joka ihan oikeasti ajoi tällaista tavoitetta: Luomu-Suomi, jo 1980-luvulla.

Sain siitä sen verran paskaa niskaani (niin Keskustan kuin MTK:n taholta), että erikoistuin Venäjän maatalouden kehittämishankkeisiin. Olen siitä ajasta ja venäjän taidostani varsin kiitollinen:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52815-luomu...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58794-vuosi...

terveisin,
MMK/agronomi
korpitilan onnellinen isäntä

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Kyllä, Ilmari! On toki Vennamon ohellakin ollut muitakin oivaltajia, joiden ääni on hukkunut jonnekin informaatiotulvaan. Tämä hukutusstrategia on muuten se tehokkain nykyaikana, ja niinkin kuuluisan henkilön kuin Vennamon sanoma pystyttiin "hoitelemaan" niin.

Miten ajatusköyhää tuo hukuttajien (ml. media-kertoo-totuuden-vihreät jne.) meno kuitenkin on, näkyy tästäkin blogista. Mihinkään argumentintapaiseenkaan he eivät pysty -vaikka varmaan ovat havainneet tämän kyllä!

Mutta 1980-luku on jo historiaa. Sanotaan, että jokaisen vallankumouksellisen pitää ensin epäonnistua ainakin kerran, ennenkuin tulosta voi tulla! Hyönteiskuolemien lisääntyminen, Baijerin herääminen ja Suomen maatalouden nykylinjan suurkriisi viittaavaat uuteen mahdollisuuteen! Eshe nje vetsher!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Мой вечер: ушел....

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Dosentin paras ploki Puheenvuorossa.

1980-luvulla ratkaistiin Suomen maatalouden suunta silloisen maatalousministeri Toivo Yläjärven (Kepu) johdolla.
Tämän jälkeen Suomi on Kepun johdolla ajanut johdonmukaisesti tehomaatalouden asiaa.

Vennamon esittämä ekologinen suunta maataloudelle olisi vieläkin mahdollinen.

Käyttäjän OutiLempa kuva
Outi Lempa

Erittäin hyvä kannanotto. Olen täysin samaa mieltä. Suomella olisi kaikki mahdollisuudet nousta maailmanluokan luomutuottajaksi mikäli poliitikkomme ymmärtäisivät asian.
Otin myös itse kantaa glyfosaatin vaarallisuuteen:

http://outilempa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272580-m...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tehomaatalous on sitä, että ihmisiä tarvitaan tuotantoon mahdollisimman vähän. Onko sitten ihme, että maaseudulla on ihmisiä vähän? Luomuviljelyssä voisi olla osittaista ratkaisua pitää koko maa asuttuna.
Luonnonolot Suomessa suotuisat ainakin tuhohyönteisten vähäisyyden osalta. Ei ole näkynyt heinäsirkkalaumoja.

Vaatisi varmaan myös markkinointiponnistuksia, että tuotantokustannuksiltaan oletettavasti kalliimmat luomutuotteet menisivät maailmanmarkkinoillekin. Tällöinhän kokonaisbudjetti olisi positiivisempi kuin nyt.

Käyttäjän erkkikalevilaakso kuva
Erkki K. Laakso

Hieno kirjoitus Arto ja Veikko Viisas Vennamo sen jo aikoinaan tajus, mitä syöpää ja muuta paskaa aiheuttavia murkkyjä nämä mainitsemasi on! Tuossa 2000 alussa minäkin "onnellisena" häivyttelin voikukkia ja muuta rikkaruohoka Roudupilla, mutta erotuksena se toteamus, et en enään päästäny koiraani (pentua) viikkoon lähellekään myrkytyksen jälkeen, joten jo se kertoi millaisten aineiden kanssa touhuttiin ja nuo myrkyt pitäis todella panna pannaan!!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hyvä Erkki! On tärkeätä nähdä, että tulevaisuuden ratkaisuja etsitään viisaasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Meiltä kaikilta sattuu välillä näitä huteja, Mikoltakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset