Arto Luukkanen

Libyan sisällissota ja kesän 2019 pakolaisinvaasio Suomeen

Kenraali ja sotapäällikkö Khalifa Haftar’in joukot etenevät parhaillaan kohti Libyan pääkaupunkia Tripolia. Kansainvälisesti tunnustettu Libyan hallitus on romahduksen partaalla. Tämän hallituksen onnistui luoda edes hieman kavennuksia ”pakolaisuuden pääporttiin” Eurooppaan.

Nyt asiat ovat toisin.

Jo 76-vuotias veteraanikenraali Haftar toimii Egyptin, paikallisen suurvallan, sekä Venäjän kanssa Välimeren alueen tilanteen mullistamiseksi uudelleen. Islamisti ei hän ole ja hän haluaa tuhota Egyptin laskuun muslimiveljeskunnan sekä Isis’in lonkerot sinne. Mutta villissä sisällissodassa hän joutuu myös turvautumaan erilaisiin ”riippumattomiin” islamisteihin, joten rauhoittavaksi hallitsijaksi hänestä tuskin on.

Meritaksitoiminta alkanut!

Tripolia uhkaava tilanne on johtanut siihen, että vanhan hallinnon puolella toimineet pyssymiesryhmät ja eliitin jäsenet ovat lähettäneet nuoria miehiä Eurooppaan pakolaisiksi.

Nämä nykyisen hallinnon ”kullannuput” ovat suunnistaneet Välimeren ihmissalakuljettajien meritakseilla kohti Eurooppaa. Ja kun heidän isukkinsa ja setänsä jne. ovat länsivaltojen tukeman valtaryhmittymän jälkeläisiä, niin monet täällä haluavat rullata punaisen maton heidän eteensä… Invaasio saavuttaa Suomen parissa kuukaudessa.

40 miljoonaa odottaa pääsyä

Ja tämä on vain alkua: Pako todennäköisesti yhä sekavammaksi ja väkivaltaisemmaksi käyvästä Libyasta voi saavuttaa vielä laajemmat mitat. Siitä tulee todellinen kansainvaellukseksi, jossa painetta luo Saharan eteläpuolisen alueen 40 potentiaalista tulijaa. Konfliktia ruokkivat myös suurvaltajännitteet.

Tulijoiden päämäärä on Eurooppa. Libya on täynnä pakolaisleirejä. Libyasta voi tulla erilaisten pakolaisaaltojen kohtauskenttä; varsinaisen suuren pakolaishyökyaallon laboratorio.

Meitä uhkaa se sama tilanne kuin vuonna 2015 – Dublinin sopimuksesta viis välittävät, hämärien ”epävirallisten tahojen” tukemat ihmissalakuljettajat tuovat ihmisiä solkenaan ns. ”pehmeisiin” maihin -kuten Suomeen.

Kysykää kansalaiset Petteri Orpolta ja Juha Sipilältä mitä he tekevät näiden libyalaisten kanssa?

Jokaisen, joka miettii omaa äänestyspäätöstään, kannattaa nyt suoraan kysyä Petteriltä tai Juhalta: mitä Suomi aikoo tehdä tälle asialle?

Kysykää heiltä: tekeekö Suomi saman kuin Norja, Tanska tai Ruotsi eli palauttaa rajatarkastukset rajoilleen ja näin estää viisumittomien ihmisten tulon alueelleen? Ja palauttaa muiden EU-maiden kautta tulleet turvapaikanhakijat heti näihin maihin.

Kyseessä on täysin laillinen toimi eikä se riko mitään kansainvälistä sopimusta. Päinvastoin, se estää Dublinin sopimuksen vastaisen turvapaikkashoppailun.

Antilta ja Li’ltä ei maksa vaivaa kysyä asiasta.

Kaksi kuukautta armonaikaa!

Tilanne on äärimmäisen hauras ja vakava. Kuten jo vuoden 2015 keväällä oli selvää, kun edellinen invaasio alkoi – meillä on pari kuukautta armonaikaa.

Sitten kun nämä tulijat pääsevät tänne on meillä sylissämme massiivisen luokan taloudellinen ja poliittinen ongelmakimppu (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200599-eroa-petteri-eroa), josta ei enää selvitä.

Kun etsitte itsellenne ehdokasta ja puoluetta, niin miettikää tarkasti seuraavaa: haluatteko uuden turvapaikkainvaasion?

Haluatteko, että epävirallisesti jo kokoonkähmäilty Antti Rinteen johtama Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden "hyvä-ihmis-hallitus" avaa taas ovet sepposen selälleen?

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Kysykää kansalaiset Petteri Orpolta ja Juha Sipilältä mitä he tekevät näiden libyalaisten kanssa?"

Tekevät varmaan samaa mitä perussuomalaiset tekivät syksyllä 2015. :D

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Varokaa kansalaiset intellektuelleja!, kuuluu yksi syvimmistä opetuksista sekä kommunismin että fasismin jäljiltä, juuri heidän takkinsa kääntyy helposti.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

minä ainakin kehotin silloin Petteri Orpoa eroamaan.Kuten silloisesta blogistani varmaan osaat lukea.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässähän olikin puhe intellektuelleista.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Vastasiko persut sisä tai pääministerinpostista?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Persut vastasivat siitä et hallitus pysyi pystyssä eli harjoitti sitä politiikkaa mitä harjoitti.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #17

Eikös se ollut siniset jotka auttoivat Hallituksen pystyssäpysymiseen, persuthan omissavaaleissa ilmoitti että eivät pidä Soinin toimista,.

Käyttäjän JarkkoPalmgren kuva
Jarkko Palmgren

Erinomainen rohkea , visonäärinen avaus! Arto Luukkanen uskaltaa nostaa pitkällä poliitikan ja historian sekä ulkopolitiikan osaamisellaan vaalien " kultaisen kysymyksen" esille.

Mies kirjoittaa asiaa! Libyan hävinnyt osapuoli tosiaan tod. näk. lähtee kumiveneillä Eurooppaan ensin ja sitten perästä voi lähteä tosiaan isompi joukko.

Toki vasemmistolaisrahoitteiset pelastus -busines-säätiöiden laivat ehtivät ensin apajille.

Onnea Arto vaaleihin ja täytyy toivoa ,että ihmiset äänestävät sinua!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Presidentti Niinistö komensi vaalikeskustelun koskemaan myös ulkopolitiikkaa, mutta jostain syystä Libyan tilanne ei ole noussut keskusteluihin. Miksiköhän? Sinänsä Suomi on kai oppinut jotain vuodesta 2015, että vaikka nyt tilanne onkin toinen ja muut maat blokkaavat tulijat Suomeen voi tilanne muuttua koska vain. Orpo ja Sipilä vastaavat tietysti, että hoitavat homman kotiin Eu:n pj:nä rauhoittavat Libyan, parantavat syövän, poistavat köyhyyden, keksivät warp - ajon. Mutta jännän äärellä ollaan taas kerran.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikä puolue estää Luukkasen kristallipallosta näkemän tulevaisuuden?

Harvalla dosentilla on näin hyvä kyky ennustaa tulevaisuutta, siksipä olenkin ehdottanut Luukkaasta sisäministeriksi persujen ja kristillisten enemmistöhallitukseen.

Luojan kiitos meillä on tällaisia asiantuntijoita.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Pelkäätkö Ritala, että Luukkanen osuu ennustuksissaa paremmin kuin sinä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ihmettelin jo 2015 syksyllä sitä että millä rahalla nuo "kansalaisjärjestöt" partioivat laivoineen eteläisellä Välimerellä?
Kun Saharan eteläpuolelta ja hiekka-aavikoilta lähti tulemaan miljoona ihmistä "salakuljettajien" auttamana, "salakuljettajien" jotka lehtitietojen mukaan perivät tuhansia, jopa kymmenen tuhatta, palveluistaan, niin mistä nuo köyhät, sodan jaloista pakenevat ihmiset saivat tällaisia rahoja? Tuskin kukaan maksaa edelleenkään tuollaisia summia sota-alueella olevista asumuksista?

Siis kuka rahoitti näiden "salakuljettajien" toimintaa?
Ja kuka rahoitti näiden kansalaisjärjestöjen toimintaa eteläisellä Välimerellä? "Salakuljettajat"?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vastauksena Jocken kysymykseen; aina kannattaa lukea Ilmarin blogeja:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257536-laak...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

https://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4...

Valtaosa järjestön rahoituksesta, 95 prosenttia, tulee yksityisiltä lahjoittajilta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olit asiaa selvitellyt. Hyvä.
Jatkokysymys: Keitä ovat nämä "yksityiset lahjoittajat"?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #18

ks. blogini; siinä ne tahot on mainittu..:

vastuujärjestot (monet Saksasta)
- Lääkärit ilman rajoja
- Sea-Watch
- Sea-Eye
- Mission Lifeline
- Save the Children

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #22

Ei ollut vastaus kysymykseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #29

Kaikki nämä järjestöt saavat kansalaisilta lahjoituksia; keskimmäiset kolme järjestöä etenkin tavallisilta saksalaisilta. Lääkärit ilman rajoja saa kansalaisrahoitusta maailmanlaajuisesti, mutta tuon välimeren touhun jälkeen järjestön nimi on Keski-Euroopassa saanut uuden muodon: "lääkärit ilman aivoja". Kyseinen venetaksi-toiminta onkin loppunut ainakin tuon järjestön taholta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Väittäisin, että vain aniharva täällä lintukodossa ymmärtää millaista meno on isossa maailmassa. Libya oli sekasortoinen ja korruptoitunut maa miljardin euron vuotuisine ihmissalakuljetus bisneksineen, kilometrin mittainen ihmisoikeusrikkomusten lista perstaskussa pyyhkimismateriaaliksi. Nyt pikkuisen pommitellaan ja sisällissoditaan, kysytään kamuilta käykö moinen pikku keppostelu (Egypti, Emiraatit, Saudi - Arabia) ja samalla Italia syyttelee Ranskaa oliko sillä sormensa pelissä (siis se kultapoju Macron eikai-eitod-ei mahdollista ...)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Yksi mikä on varmaa, on se, että Italiaan ei rantaudu yhden yhtä kumivenettä tai kansalaisjärjestön "pelastusalusta."

Veikkaisin, että pian Malta alkaa "vuotaa" muualle Eurooppaan.

On päivänselvää, että Afrikassa alkaa paine päästä Eurooppaan nousemaan, mutta reitti tänne on vielä epäselvä. Itävalta ja Unkari ovat rajansa jo sulkeneet. Italiaan ei ole mitään asiaa. Ranska on ottanut opikseen sisäisistä levottomuuksista eikä vastaanota yhden yhtä pakoloista.

Kohta ei ole muuta keinoa, kuin ajaa Gibraltarin salmen kautta Biskajanlahdelle, kiertää Espanja ja Ranska ja ajaa laivalla suoraan pohjoiseen Eurooppaan.

Humanitäärisen kuningaskunnan alueella sijaitsevan Göteborgin satamaan mahtuu vielä laiva poikineen. Tanskaan voinyt olla huonompi mennä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tämä ei ehkä kuulu ihan tänne mutta kuitenkin.

Aasiassa oli ja on valtava valtio, sekä pinta-alaltaan että väkimäärältään. Siis Kiina.
Sosialismi ajoi sen valtioiden köyhälistöksi jossa ei ollut mitään (paitsi väkeä) eikä tehty mitään.

Nyt tuo valtio, kolmekymmentä vuotta sosialismin romahtamisen jälkeen, uhkaa jo taloudellisesti maailman vaurainta valtiota USA:ta ja vaurainta valtioiden yhteisöä, EU:ta.

Miksi kävi näin?

Afrikassa on valtioita joilla on lähes kaikkea, hyvä ilmasto, paljon oppimishaluisia, älykkäitä nuoria ja lapsia (lapsethan ovat aina uteiliaita ja halukkaita oppimaan).
Mutta siitä huolimatta, yksikään valtio ei siellä ole noussut taloudellisesti, ei vaikka sinne on annettu satoja miljardeja kaikenlaista kehitys- ja taloudellista apua.

Mitä tehdään väärin ja kuka tai ketkä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asiassa aika moni maa on edennyt ihan kohtalaisesti, Afrikka ei todellakaan ole yksi yhtenäinen alue täynnä samanlaisia katastrofimaita. Kuvamme ko. mantereesta on vähän vääristynyt kun Afrikkaa koskeva uutisointi keskittyy kriiseihin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #37

Nimeä yksi maa joka on menestynyt niin että se ei tarvitse eikä saa kehitysapua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Botswana ei ainakaan juuri muuta apua saa kuin tauteja vastaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #48

Ehkä. En tiedä. Itse tiedät, olethan ollut siellä.
Onko Botswana kehittynyt ja jos niin kuinka?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #49

On se huomattavan kehittynyt naapureihinsa verrattuna. Maanviljelystuotteita ja timantteja vientiin, silti työttömyys suuri ongelma. Siistiäkin siellä oli.

Laiton maahanmuutto Zimbabwesta on suuri ongelma.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #51

Katselin Botswanan kehitysapua ja se oli 100-150 milj. US $ paitsi 2008 n. 700 milj.
Työttömyys n. 20 %.

Yllättävää odotettavissa oleva elinikä 72 - 78 v.
Bkt vajaat 8000 US $

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Siihen tarvitaan hieman enemmän merimiestaitoja kuin noilla pakolaisveneiden tai alusten kippareilla on. He kun osaavat lukea kompassista missä pohjoinen on ja sitten matkaan. Oletetulla matkalaan he joutuisivat ylittämään kaksi todella haastavaa merialuetta Biscayan lahti ja Pohjanmeri. En löisi vetoa että yksikään alus pääse perille asti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ladalla voi koukata selustasta Ala-Kurtin kautta.

Tommi Mäkinen

Ihanaa kun Jenkit ja Nato kävi pommittaa vähän demokratiaa tonne, niin tälläistä se nyt on. Ihan sama Irak. Siitä lähtien kun jenkit kävi siel (ja tappoi melkein miljoona syytöntä), niin kukaan ei halua asua siellä.

Jenkkeihinhän noi kaikki pakolaiset kuuluis. Mut Suomeenhan ne tulee, kun persut ainoa puolue, joka ei kannata täysin hallitsematonta maahanmuuttoa. Ja sen saaneet monet naiset ja lapset tuntea nahoissaan.

Ja köyhät ja kaikki muutkin, kun se ei ole ihan 1 eikä 2 miljardia mitä niitten paapomiseen on mennyt.

Jotain rajaa..

Käyttäjän kultainenmaali kuva
Mika Ebeling

Täällä lännessä ei usein ymmärretä, miten hyvä asia järjestäytynyt yhteiskunta on. Vaikka johtaja olisi niinkin paha kuin Saddam Hussein tai Muammar Gaddafi, niin heidän hallintonsa saattoi olla Irakille/Libyalle parempi kuin heidän syrjäyttämistään seuranneet kaaokset. Sotilaallisessa puuttumisessa toisen maan asioihin pitää olla hyvin pidättyväinen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kaikissa Lähi-Idän maissa oli diktatuuri sanotaan vaikka 1970. Ihmisillä oli suhteellisen hyvä olla., Libyassa varsinkin.
Olkoonkin että diktatuuri piti valtaansa kovalla kädellä ja muutama oma sai silloin tällöin maksaa kovan hinnan pullikoinnistaan.
Sitten alkoi "diktatuurijahti" ja kaikki diktatuurit hajotettiin alkaen Irakista.

Tämä jahti on vielä kesken.

Kuinka paljon enemmän uhreja on saatu aikaan sitten Irakin hajottamisen?
Kuinka pajlon enemmän on kuollut, vammautunut?
Kuinka kauan kestää että nuo alueet saadaan edes lähelle sitä tasoa mitä ne olivat?
Veikkaan että kauan. Yhteiskunnat on suurelta osin raunioitettu, täällä meillä väitetyn mukaan kaikki maat ovat edelleen niin vaarallisia asua että sieltä pitää lähteä massoittain vainoa pakoon.
Vai Syyria tulee palautumaan suhteellisen nopeasti koska ja jos, siellä säilyy vanha hallinto joka pitää kurin ja järjestyksen maassa.

Olisiko ollut parempi olla sekaantumatta ja antaa asioiden olla "maassa maan tavalla"?

Ei näissä maissa ollut samoja ihmisoikeuksia kuin me olemme tottuneet. Mutta onko nyt?

Tommi Mäkinen

Joo. Niillä pitää olla julma johtaja, että pysyvät ruodussa. Nauravat demokratialle. Gaddaf sanoi aikoinaan, että hullut minutko syrjäytätte, olen ainoa tulppa invaasiolle afrikasta eurooppaan. Ja muistaakseni tarjos mm. korotonta lainaa nuorille perheille Libyassa, terveyspalveluja ja paljon muuta hyvää, mistä ei täällä valtamediat ole paljon kertoneet.
Mut ei, kun piti saada länsimielinen johtaja sinne ja Irakiin, niin aika pitkälti pistivät paskaks pari valtiota.

Jenkit ja nato on niin suolesta. Kuinkahan monta miljoonaa syytöntä lie viime vuosina tappaneet ja valtioita tuhonneet..

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sipilä ja Orpo vakuuttivat tentissä, ettei -15 vuoden aikuinen invaasio tule toistumaan.

Mikä se nyt on ne kansainväliset sopimukset muuttanut?

Löperöitä mitä löperöitä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Luultavasti vedotaan gcm soppariin joka ei ole sopimus eikä velvoita yhtään mihinkään.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin. Sen ei pitänyt olla sitova, eikä laillinen mutta sitten kun tarvitaan se on sitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvä varautua tulijatulvaan. Vaan muutoin uskoisin sotilasdiktatuurin sopivan nyky-Libyaan paremmin kuin minkään demokratian, joka ei kuitenkaan saa järjestystä aikaiseksi. Eli ensin maa järjestykseen ja sitten pikkuhiljaa demokratiaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kommentit on silloin parhaita kun ne tulevat sydämestä.

Perussuomalainen kehoittaa maata diktatuuriin, koska se on näille lähi-idän valtioille parasta.

Niin, eiväthän ne ihmiset siellä ole tosiaankaan meidän arvoisia, kyllä me tiedämme, mikä on teille parasta.

Kyllä persut tietävät, miten lähi-idän ongelmat ratkaistaan, diktaattori valtaan ja vastustajilta henki pois.

Selvästi olisi kyllä kykyä ulkopoliittiseksi erikoisasiantuntijaksi, niin vakuuttava mielipide.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Islamilaisissa maissa toimii usein monarkia hyvin, Jordania ja Marokko tästä esimerkkeinä, verrattuna naapurimaihinsa.
Libyassa ei ole monarkkia tarjolla, mutta kenraali on. Olen pragmaattinen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #43

Onkohan ketään joka väittää että mainitsemissasi maissa ei vallitsisi diktatuuri?
Ihmisillä on kuitenkin suhteellisen hyvät oltavat ja maat kehittyvät vähitellen ja lopulta, kun kansat ovat kypsiä siihen, niihin muodostuu demokratia. Se vain vaatii että suuri enemmistö kansasta haluaa sitä ja ymmärtää mitä se tarkoittaa: Että on vaalit joiden tulosta kaikki kunnioittavat, että demokraattisesti tehtyjä päätöksiä kunnioitetaan ja kaikki toimivat niiden mukaan. (eivätkä ole heti kalsahnikov kädessä)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun Lähi-Idän maissa olivat diktatuurit vallassa, siellä oli rauha maassa.
Kun diktatuurit kaadettiin niin alkoi kaaos joka jatkuu edelleen.
Kyllä, diktaattorit sortivat omiaan. Mutta, kumpi on aiheuttanut enemmän tuhoa näissä maissa, nykyinen sekasorto vai diktatuurit?
Libyassa oli asiat kunnossa kansalaisilla. Sitten Gaddaffi kaadettiin mm. EU:n toimesta, alkoi kaaos. Tuli pari erillistä sotapäällikköä jotka ottivat vallan, maa rauhoittui jonkin verran. Nyt ollaan taas matkalla kaaoksen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Juu, haluamme persujen paha-ihmis-hallituksen.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

No, Andersson voi olla tyytyväinen, nyt siellä on hyvien ihmisten hallituksia, joissainmaissa ihan kaksinkappalein.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vuoden 2015 kansainvaellus (jonka Sipilä ja Orpo sössivät surkeasti Suomen osalta) oli vasta alkusoittoa. Todelliseen tulikokeeseen EU:n ulkorajavalvonta – ja sisäinen yhtenäisyys – joutuu vasta tulevana kesänä.

Vaikka Italian nykyhallitusta haukuttaisiin miksi, on meidän onnemme, että valta Italiassa on nyt juuri heillä eikä porttien avaajilla.

Libyan väestö on 6,375 miljoonaa – siihen päälle vielä muualta Afrikasta kerääntyneet ihmissalakuljetuksen odottajat, joiden määrää ei tiedä kukaan.

Mikäli Libyan toinen sisällissota kiihtyy ilmiliekkeihin Venäjän aseistaman sotamarsalkka Khalifa Belqasim Haftar'in joukkojen pyrkiessä ottamaan maa hallintaansa, maassa olevien siviilien hengenvaara on yhtä todellinen kuin se on ollut Syyriassa maan sisällissodan aikana Al-Asssadin hallintoa vastaan ja eri osapuolten tuhotessa ISIS -järjestön.

Haftar on entinen Gaddafin upseeri ja opiskeli Neuvostoliitossa Frunzen sotilasakatemiassa, mutta Tshadin sotaretkellä hän jäi vangiksi ja joutui Gaddafin epäsuosioon, sittemmin maanpakoon USA:han ja tukemaan yrityksiä salamurhata Gaddafi. Libyan sisällissodassa 2011 hän oli eräs kapinallisjoukkojen komentajista. https://www.bbc.com/news/world-africa-27492354

Kenelläkään ei ole valmista ratkaisua Libyan tulevalle humanitääriselle kriisille, ja EU:n valmistautumisaika siihen on jäämässä lyhyeksi ottaen huomioon odotettavissa olevan väkivallan määrän ja sille altistuvien ihmisten luvun, sekä sotaa pakenevien lisäksi joukkoon liittyvät paremman elintason Euroopasta etsijät, sekä Europarlamenttivaalit 23.-26.5.2019.

Älkää tehkö vaaliuurnilla sitä virhettä, että äänestäisitte uudelleen valtaan Sipilän–Orpon maahanmuuttopolitiikan. Nuo tyhmät mutta ahkerat partiopojat tekivät jo kerran Suomelle 2000 -luvun pahimman poliittisen karhunpalveluksen – älkää päästäkö heitä tekemään sitä samaa uudelleen vielä suuremmassa mittakaavassa!

Mikä tahansa Suomen hallituskokoonpano pystyy kyllä noudattamaan Suomen tekemiä kansainvälisiä sitoumuksia – ja varsinkin alkuvaiheessa pelkästään niihin onkin syytä pitäytyä, eikä alkaa kompensoida avokätisesti esimerkiksi sitä, että Välimeren EU-maat eivät noudata EU:n sisäisiä sopimuksia eivätkä rekisteröi turvapaikanhakijoita heti tulomaassa, kuten on sovittu. Ja sitä, että osa EU-maista kieltäytyy kategorisesti osallistumasta tällaisiin talkoisiin.

Suomen talous ei kestä kohtuutonta osuutta koko EU:n humanitäärisestä vastuusta, johon vihervasemmisto, kepu ja kokoomus entisten merkkien perusteella kilvan rientävät allekirjoittamaan sitovat takaukset Suomen tulevien sukupolvien maksettaviksi. Mallioppilaan osaa on jo esitetty EU:ssa aivan riittävästi mm. kreikkalaisten verojen maksajina ja Euroopan halki asumisperäisen sosiaaliturvan perässä vaeltaneiden loppuelämän kustantajina.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eri puolilla Lähi-Itää on pakolaisia ollut vuosikausia leireillä jonottamassa parempiin oloihin, ja Mosambikissa on tuore hätä, miksi Libyasta pääsisi jonon ohi?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Viimeksi kun kattelin karttaa niin Mosambik oli vielä tyynenmeren puolella ja sieltä ei ole vielä maritaksikuljetusta eurooppaan.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Olisiko koko pakolaisongelmaa, jos olisi tehty niinkuin Kokoomus ja Stubb halusivat. Eli oltaisiin vaan humanitääripommitettu Hornettien kanssa. Jäi vielä epäselväksi kumpaa osapuolta Stubb halusi humanitääripommittaa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ukrainan kriisiytyessä Stubbin aikana luvattiin ettei aiota myöhästyä pidoista, kun aletaan syöttää kunnolla kaalia niille jotka ovat ennenkin tottuneet syömään kaalia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luukkonen on ainakin siinä oikeassa, että kärjistyessään tämä nykytilanne tulee näkymään selvästi myös pakolaisten määrässä. Ensin niin, että Libyan halu/kyky ylläpitää maassa olevia pakolaisia romahtaa ja jos sisällissotaan asti mennään niin myös niin, että maan oma väestö alkaa etsiä turvallisempia maisemia.

Libyan ensimmäisiä oppeja saattaa kuitenkin olla se, että pakolaisten pysäyttämisestä maksaminen reunavaltioille ei toimi. Ja sitä kautta mm perussuomalaisten hellimällä pakolaispolitiikalta menee vähäinenkin uskottavuus. Tosin sitä tuskin kovin moni täällä huomaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Agricolan päiva. Kannattaa kirjoittaa oikein. Sen kunniaksi.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tärkeän teeman tekee vielä merkittävämmäksi taustalla olevat Arton mainitsemat suurvaltajännitteet. "Virallisen" hallituksen päätukijamaa on Iso-Britannia. Iso-Britannia ja Venäjä eivät viime vuosina ole olleet kaikkein rakentavimmilla mielialoilla keskinäisiä kahnauksiaan selvitellessään.

Jos nämä suurvallat ryhtyvät kunnolla nokittelemaan toisiaan Libyassa, voi se vielä lisää suurentaa muutenkin vaarallisen näköistä pakolaishyöyn uhkaa.

Onkohan muuten sattumaa, että Haftar on aloittanut suurhyökkäyksensä juuri kun Britannia on kaikkein syvimmin kiinni Brexit-sotkussaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset