Arto Luukkanen

Sri Lankan kristittyjen murhat ja Meidän Rouvamme Katedraali

Pääsiäisaamu valkeni Sri Lankan kristityille marttyyrin-kohtalolla.

Saarivaltiossa hyökättiin kirkkoihin ja tapettiin yli 150 tavallista kristittyä.

Heistä tuli todistajia, jotka todistavat verellään Kristuksen ja valon voitosta.  

Nämä olivat ihmisinä, jotka kuolivat oman uskonsa takia.

Ihmettelen ja olen surullinen siitä miksi meidän vallanpitäjämme eivät ole oikein havahtuneet tähän rikokseen.

Myös ”hyvä-media” on myös kummallinen ja haparoiva reaktioissaan.

Helsingin Sanomien kommentti on kuvaava: ”Uskonnollinen väkivalta on hiipinyt takaisin Sri Lankaan” (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006079640.html). Otsikko itsessään häivyttää syylliset ja murhamiehet abstraktiin taustaan ja historiaan; kovin kauas, asiaa käsitellään ”ilmiönä”.

Jumalanpalveluksia ei kuvata kun se maksaa niin kovasti...

Totuus on kuitenkin toinen. - paikalliset saivat varoituksen ulkomaiselta tiedustelupalvelulta, että ” NTJ - National Thowheeth Jama'ath-järjestö" suunnittelee tällaisia itsemurha-iskuja.

Uutisointi ja välinpitämättömyys kertovat ajastamme, jossa kristillisiä jumalanpalveluksia ei enää kuvata – kun ei jakseta maksaa ylityökorvauksia – ja jossa kristittyjen murhat eivät oikein tunnu sellaisilta, että niistä pitäisi edes uutisoida.

Syyllisistä ei voi puhua. Koska kirkkojen tuhoaminen on maailmassa trendi. Ja koska kristittyjen tapetaan yhä useammin.

Vaikenemisen laki hallitsee. Media kiemurtelee asioiden edessä ja noudattaa samaa kaavaa kuin Harry Potter kirjoissa, joissa ”Lordi Voldemort” on tabu.

Sen nimeä ei saa lausua.

Ettei horjutettaisi jotain mantraa, että ei oltaisi vihapuhujia, että ei vain keikutettaisi venettä, että voitaisiin olla poliittisesti oikeaoppisia, että ei saataisi väärää leimaa.....että, että, että...

On niin tärkeää vaieta monella tavalla ja ohjata ihmisiä oikeaan suuntaan.

Ranskalle kova viikko

Ranskalaisille maan kuuluisimman kirkon puolittainen tuhoutuminen oli kova isku ja symbolinen kolaus. Se oli samalla onnettomuus, nöyryytys ja pysäytti myös jokaisen eurooppalaisen, joka arvostaa Ranskaa ja Pariisia.

Pariisilaiset ovat kokeneet kaupungissaan kovia; vuonna 1940 Natsi-Saksan armeija suoritti voitonparaatiin Pariisin Riemukaaren alitse! Kaikesta on kuitenkin selvitty ja tämäkin temppeli aikanaan korjataan kokonaan.

Meidän Rouvamme kirkko on kokenut kovia ennenkin

Kyseinen pyhäkkö on tietenkin ennenkin kokenut kovia. Vuoden 1830 vallankumouksessa se sai suuria vaurioita katutaisteluissa. Ranskan Suuressa vallankumouksessa kirkko joutui vuonna 1793 lisäksi raskaan vandalismin kohteeksi.

Notre-Dame de Paris oli myös kansallisen juhlinnan keskipiste kun vuonna 1944 siellä vietettiin juhlamessu saksalaisista vapautumisen kunniaksi. Onneksi myös valtiovalta ymmärsi sen yleiskansallisen merkityksen: vuonna 1963 sitä aloitettiin restauroimaan ja projektia jatkettiin vuosina 1991-2000. Eikä näinä aikoina säästelty kustannuksissa.

Sankareita on -mutta kuka on syyllinen?

Palon aikana on syntynyt myös sankareita kuten isä Jean-Marc Fournier, joka ryntäsi kirkkoon pelastamaan kulttuuriaarteita. Jeesuksen orjantappurakruunuksi uskottu pyhäinjäännös saatiin pelastettua. Mutta muista pelasteluista esineistä ei edelleenkään ole listaa, joten on syytä olettaa paljon korvaamattoman tuhoutuneen.

Itse kirkkorakennuksen vaurioista puhumattakaan: kokonaan tuhoutuneet sivutorni ja katto sekä kuumuusvauriot koko rakennuksessa, joka oli lähellä täyttä romahdusta.

Näin valtavan ja näyttävän katastrofin edessä tulee ensimmäisenä mieleen ajatus tuhopoltosta. Meilläkin meni syksyllä hieno Kiihtelysvaaran kirkko mielipuolen ja lisäksi naapurissa Itä-Karjalan Kontupohjan ainutlaatuinen kirkkohelmi saatananpalvojan sytyttämän liekkimeren uhriksi.

Katsotaan mitä tutkinta kertoo.

Toivotaan, että tästä asiasta voidaan uutisoida ”hyvä-median” toivomalla tavalla.

PS. Vielä tähän edellämainittuu nuukailuun viitaten. Mikäli siis palo syttyi remontin takia - hitsauskipinästä.

Notre-Damen säästöjen uhrijuhla

Tulipalo sai alkunsa juuri kirkon restauraatiohankkeen keskeltä. Oikeastaan ei vielä ollut ehditty mitään restauroida, mutta sitä valmisteltiin tuomalla 500 tonnin painoiset väliaikaisrakennelmat katolle. Mutta jotain jäi häkkyröiden keskeltä puuttumaan: signalisointi – ja automaattinen sammutussysteemi!

Miksiköhän? Vastausta kannattaa alkaa hakea vähän kauempaa. Tunnettua on, että Ranskassa sadat vanhat kirkot tarvitsevat välttämättä restauraatiota, mutta eivät sitä saa ”rahan puutteen” vuoksi. Vastaavasti, Notre-Damen restauraatiotyöt ovat jo vuosia viivästyneet rahan puutteen vuoksi. Loogista on, että niitä on tehty säästö- ja leikkausperiaatteilla. Ja varotoimenpiteistä on aina helppo säästää.

Ja uskomatonta, mutta varmaan totta on, että Pariisin palokunnalla ei ole mitään laitteita, joilla pääsisi korkeammalle kuin 30 m. Palokunnat ovat toki myös kalliita ja normaalissa elämässä aiheuttavat pelkkiä kuluja...

Näin tapahtumien logiikka on selvä: Notre-Dame on valtion omistuksessa, ts. ylläpitokulut tulevat suoraan valtion budjetista. Ja restauraatiota oli vitkuteltu vuosia säästösyistä. Sitten kun rahaa jostain löydettiin, niin varmasti sitä on ´juustohöylätty' aivan riittämättömäksi. Pakkokuluista ei voi säästää, joten jäävät jäljelle varotoimenpiteet. Ja kun kaikki alkaa myöhässä, niin on toki kova kiire...

Tällainen vanhan kirkon kattopalo on juuri tyypillinen huolimattoman restauraation seuraus. Muuan asiantuntija sanoo, että tällaisesta kattopalosta Notre-Dame on oppikirja-esimerkiksi kelpaava.

TÄSSÄ SÄÄSTÖPOLITIIKASSA ON KOKO EUROOPAN TÄMÄNHETKINEN 'JUMALAN RUOSKA'; joka autioittaa ja rappeuttaa kaikkea joka puolella, laaja-alaisemmin kuin terrorismi. Ja henkiäkin menee näyttävästi, kuten Italian moottoritiesiltaonnettomuudessa. Tätä kaikkea on meidän syytä muistaa nyt pääsäisenaikana.

Ja vielä lopuksi: vielä pitää erikseen mainita, että kirkkojen ym. restauraatiota haittaa kivenhakkaajamestarien massiivinen puute. Ts. restauraatioiden johtaja on yleensä enemmän tai vähemmän pätevä, mutta hänellä ei ole yleensä arvokohteissakaan kunnon työporukkaa käytössään.

Ja tämä taas johtuu siitä, että koulutusta erikoisiin ja vaikeisiin käsityöammatteihin laiminlyödään Euroopassa, ottaen jälleen, kuten rautateiden ym. osalta, oppia USA:n surkeimmasta esimerkistä!

Tästä syystä on myös presidentti Macronin uho, että valtio korjaa kirkkonsa ihan viidessä vuodessa vastuuton. Rahaa kyllä tällä kertaa saattaa olla enemmänkin kuin riittävästi, mutta huippuvaikeaan tilanteeseen kelpaavaa työvoimaa on sitäkin vähemmän. Eikä vielä edes tiedetä tarkkaan, kuinka paljon perusrakenteet ovat vaurioituneet jättikuumuuden seurauksena.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Ilkka Huotari

Iltalehti tekee muslimeista uhreja myös Sri Lankan iskussa:

"Sri Lankan sisällissota päättyi vasta kymmenen vuotta sitten. Kansainvälisen politiikan tutkijan mukaan maassa on lisääntynyt viime vuosina ennakkoluuloisuus muslimiväestöä kohtaan."

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b658cdae-3e46-...

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Melkoisen tarkoitushakuista tulkintaa.

Ilkka Huotari

"En tiedä, näkyisikö taustalla maailmalla yleisesti vallitseva muslimiviha, joka on mahdollisesti eskaloitunut Sri Lankassa, Vaha kertoo."

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #4

Olisit lainannut koko kommentin etkä vaan irrottanut muutamaa lausetta asiayhteydestään. Vaha tarkoitti viime vuonna singaleesien muslimeihin kohdistamia hyökäyksiä:

"– Vaikka viime kevään liikehdintä oli uskontokuntien välillä, on suhteiden kiristyminen viime vuonna ollut enemminkin poliittista kuin uskontokuntien välillä, hän arvioi.

Sri Lankaan julistettiin viime maaliskuussa poikkeustila Sri Lankan suurimman etnisen ryhmän singaleesien muslimeja vastaan tekemien hyökkäysten takia. Poikkeustila julistettiin tuolloin ensimmäistä kertaa sitten sisällissodan päättymisen ja vuonna 2011 Rajapaksan poikkeustilan kumoamisen.

– Muslimiväestö on ollut ahtaalla jo sisällissodan aikana. He ovat olleet aina pieni vähemmistö ja osaltaan ehkä muiden kansanosien sortama. En tiedä, näkyisikö taustalla maailmalla yleisesti vallitseva muslimiviha, joka on mahdollisesti eskaloitunut Sri Lankassa, Vaha kertoo."

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Ei tarkoittanut. Siinä luki suoraan "maailmalla yleisesti vallitseva muslimiviha":

"En tiedä, näkyisikö taustalla maailmalla yleisesti vallitseva muslimiviha, joka on mahdollisesti eskaloitunut Sri Lankassa, Vaha kertoo."

------

Lisäksi Iltalehti oli vääristellyt jutun tuosta poikkeustilasta, kertoen vain yksipuolisesti muslimeja vastaan tehdyistä hyökkäyksistä:

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/06/sri-...

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #14

Niin, Vahan mukaan niiden VIIMEVUOTISTEN tapahtumien käynnistymiseen on MAHDOLLISESTI vaikuttanut "maailmalla yleisesti vallitseva muslimiviha". Kristityillä ei niiden tapahtumien kanssa ollut mitään tekemistä, joten niihin liittyvistä kostoiskuista ei näissä tuoreissa terroriteoissa liene kyse.

Singaleesien väkivallanteot saivat alkunsa siitä kun muslimeja oli syytetty mm. miehen tappamisesta ja hyökkäyksestä temppeliin. Ainakaan itse en ole löytänyt tietoa siitä että niitä muslimien syyksi laitettuja tekoja olisi oikeasti tapahtunut, joten en nyt sanoisi että IL:n juttu oli siltä osin vääristelty.

“There was a story that a temple had been attacked last night, so these groups were going around, stoning and smashing windows of Muslim shops, Ruwan Kulasekera said."

https://www.theguardian.com/world/2018/mar/07/sri-...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

Ei se Vahan kommentti eskaloitumisesta liittynyt vain viimevuotisiin tapahtumiin, vaan myös näihin iskuihin.

Ja kyllä IL vääristelee juttua, jos kertoo vain yhden puolen (muslimeja vastaan suunnatuista hyökkäyksistä).

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #28

No kerro että mitä ne muslimit ovat buddhalaisille tehneet?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

Tiedän vain sen, mistä hyökkäykset saivat alkunsa (sen välittömän syyn niille).

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #40

Olisitko niin ystävällinen että kertoisit sen myös minulle?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #40

Niin minäkin. Täysin samasta syystä kuin vaikka nämä meidän omat kouluampujat, Turun puukkokeppostelija tai Anders Breivik.

Näitä kaikkia yhdistää täysin sama asia mikä on niissä Sri Lankan riehujissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Ennakkoluuloisuus” lisääntynyt, ja aivan syyttä, näemmä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Todellakin mielenkiintoista, sillä hindulaisten tamilien epäonnistuneella itsenäistymissodalla buddahalaisten singhaleesien valtiosta ei ole mitään tekmistä muslimien kanssa! Ja varoitus kymmenen päivää sitten ulkomailta (arvaisin Pakistanista, jossa väkivaltaiset ja vahvat islmistiryhmät ovat täysin irti kontrollista) viittaa vahvasti siihen, että kyseessä ei ole mikään Sri Lankan sisäinen jännitys, vaan ulkomailta toteutettu operaatio!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Lisäyksenä edelliseen huomautukseeni: Jos kerran muslimien tyytymättömyyden buddhisteihin arvellaan vaikuttaneen jättimäiseen, logistisesti huippuvaativaan operaatioon, niin silloin on hyvä kysymys miksi muslimit eivät hyökänneet buddhalaisia vaan maan vähäistä kristillistä vähemmistöä vastaan? Mitä ilmeisimmin kyseessä on nimenomaan näytös koko maailmalle pikemminkin kuin Sri Lankalle! Hieman samaan tyyliin kuin australialaisen terroristin hyökkäys Uuteen Seelantiin!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Blogisti rinnastaa joukkomurhat ja Ylen ohjelmiston. Tämä on jopa Luukkasen kirjoittamaksi naurettavaa. Oletettavasti lähellä Luukkasen asuinpaikkaa on kirkkoa; siellä on viikoittain tarjolla jumalanpalveluksia, niiden näyttäminen televisiossa ei toisi mitään lisäarvoa.

Tuhopolttoajatukset tulevat blogistin mieleen todennäköisesti siksi, että ne sopivat vallan erinomaisesti hänen ajamaansa politiikkaan.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Todellakin osuva rinnastus, Arto!
Terrorismi ja säästövimma kulkevat käsi kädessä, toinen toistaan tukien. Terrorismi liehuvine liekkeineen saa unohtamaan, mitä tuhoja pieni, kuiva kirjanpitäjänhenki pystyy huomaamatta aikaansaamaan. Ja säästövimma takaa, että turhautuvat muuttuvat tärähtäneiksi ja siitä edelleen terroristeiksi!

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Kristinusko on jo pidemmän aikaa muuttunut. Edistyneen demokratian, kohonneen elintason, paremman koulutuksen ja niistä kumpuavan maallistumisen ja liberalismin myötä kristillisyys on siirtynyt/siirretty asteittain sivistyneempään suuntaan aiemmin sillekin tyypillisestä pakkovaltaisuudesta ja jopa väkivaltaisuudesta. Tuon vastapainona kristinuskon ote länsimaisista yhteiskunnista onkin sitten luultavasti kristillisille kirkoille itselleenkin yllätyksenä pettänyt.

Islam on joissakin muodoissaan täysin barbaarimainen taikausko, mutta sen väkivaltainen luonne ei katoa kristillisiä jumalanpalveluksia Suomen tv:ssä näyttämällä vaan pyrkimällä edistämään demokratian kehittymistä nykyisissä islamilaisissa diktatuuriteokratioissa kuten Saudi-Arabia ja Iran. Niitä on kertakaikkiaan painostettava lopettamaan demokratian ja ihmisoikeuksien halveksuntansa ja muiden maiden asioihin sekaantumisensa.

Turkki ja Egypti olivat aikanaan matkalla maallistuneen islamin suuntaan, ja vaikka tuo positiivinen kehitys onkin lyhyessä ajassa tuhottu, antavat ne edelleenkin hyvän esimerkin siitä, mihin suuntaan islamilaisissa maissa voitaisiin pyrkiä.

Sekularismi toimi Turkissakin, uskonnot on pyrittävä erotettamaan maallisesta hallinnosta. Uskonnosta riippumatta.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Islamin hiljainen "sivilisoituminen" ei ole mahdotonta, mutta vielä paljon hitaampaa ja vaikeampaa kuin juutalaisuudessa ja kristinuskossa. Sillä väkivaltainen ja valistuksenvastainen ote on syvemmällä sen omissa pyhissä kirjoituksissa ja tarjoaa vahvempaa inspiraatiota niihin perehtyville.

Niinpä Turkissa ja Egyptissä ei minusta oikeastaan niinkään islam itse "maallistunut" vaan valtio sen ympärillä. Ja tätä sietivät tosimuslimit vain pitkin hampain ja heti tilanteen tullen käänsivät rattia.

Ehkäpä se ainoa kunnon esimerkki sivilisoituvasta islamista olisikin tataarit, joita löytyy myös Suomesta, ja jotka ovat positiivisen sopeutumisen malliesimerkki. Mutta -yksi pääsky ei vielä kesää tee!

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Demokratisoituminen ja elintaso ovat mielestäni ne olennaisimmat asiat, koulutustaso nousee usein jo niiden seurauksena.

Kun ihmisten aidot mahdollisuudet muuhunkin kuin uskonnonharjoittamiseen kasvavat, niin uskonnoilta alkaa vetovoima kadota. En todellakaan usko sellaista uskontoa olevankaan, joka pystyisi muutoin kuin väkivalloin kilpailemaan ihmisten omaehtoista toimintaa ja ajankäyttöä vastaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #16

Demokratisoituminen kyllä, mutta kuinka se saadaan aikaan?
Elintasolla ei liene mitää merkitystä. Saudi-Arabiassa, yhdessä kaikkein vanhoillisimmista muslimimaista on varsin korkea elintaso muilla kuin siirtotyöläisillä. BKT 31 000 US$. Ja tämä, jos on kuten oletan, per capita, tarkoittaa hyvinkin korkeita tuloja koska naiset eivät pääsääntöisesti ole työssä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #33

Kyllä sillä tulotasollakin merkitystä on, mutta Saudi-arabiassa ongelma onkin se demokratian puute.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #37

Niinpä. Ja kuinka demokratisoit valtiota joka perustuu diktatuurille?
Tietysti tässä olisi Iran yksi malli. Siellä syntyi vallankumous shaahin diktatuuria vastaan ja kaatoi shaahin.
Kävi vain kuten Neuvostoliitossakin, diktatuuriin pyrkivä papisto otti vallan islamin avulla.
Neuvostoliitossa apuna käytettiin sosialismia.
Hyvin useinhan vallankumous on vain johtanut uuteen diktatuuriin.

Eurooppalaisissa valtioissa diktatuurit on kaadettu rauhanomaisin keinoin valistuksen ja ajan kanssa.
Kestihän se sata vuotta ennen kuin täällä oli demokraattisia valtioita 1 700-loppupuolelta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

# 7
"Islam on joissakin muodoissaan täysin barbaarimainen taikausko, mutta sen väkivaltainen luonne ei katoa kristillisiä jumalanpalveluksia Suomen tv:ssä näyttämällä vaan pyrkimällä edistämään demokratian kehittymistä nykyisissä islamilaisissa diktatuuriteokratioissa kuten Saudi-Arabia ja Iran. Niitä on kertakaikkiaan painostettava lopettamaan demokratian ja ihmisoikeuksien halveksuntansa ja muiden maiden asioihin sekaantumisensa."

Miten tämä demokratian edistäminen onnistuu näiden yhteiskuntien ulkopuolelta? Eivät päättäjät näissä valtioissa vapaaehtoisesti luovu diktatorisesta vallastaan. Maailman tilanne on kaiken kaikkiaan hyvin surullinen - Jos huonosti käy, Eurooppakin luhistuu ja demokratia ihmisoikeuksineen sen myötä.

Mutta ehkäpä sinulla on ideoita demokratian edistämisestä diktatuureissa? Auttaisiko täydellinen boikotointi? Vai pahentaako boikotointi tilannetta?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Siksi ehdotinkin painostustoimia.

Täydellinen asevientikielto, tuntuvia rajoituksia kaupankäyntiin, ihmisoikeusloukkausten selkeämpi tuomitseminen, öljyriippuvuuden vähentäminen omissa talouksissamme, ...

Iraniin noita osin jo sovelletaankin, mutta Saudi-Arabia pitäisi ottaa yhtälailla kohteeksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #18

Lisäisin tuohon kanssakäymisen vähentämisen minimiin.
Ja ennen muuta meidän tulisi lopettaa nöyristely. Kun täältä menee esim. valtiotason vieraita käymään niin mitään hiusten peittämisiä tai kättelystä kieltäytymisiä ei pitäisi hyväksyä. Sama tilanne kun he tulevat tänne.
Miksi meidän pitäisi hyväksyä naisen arvoa alentavat tavat vain siksi että näissä maissa ne ovat käytössä?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #35

Olen samaa mieltä tuosta nöyristelystä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #18

Tuli mieleen yksi juttu, autoritaarisiin maihin tehdään turistimatkoja, pitäisikö nämä kieltää kokonaan?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #36

Ei matkustamista oikein kieltää voi, mutta ihmisten pitäisi kyllä olla sen verran valveutuneita, että nuo kohteet jäävät väliin muutenkin.

Eipä tulisi mieleenkään mennä jalkapallon MM-kisoihin Qatariin, jossa stadionit rakennetaan orjatyövoimalla ja ateismista voi saada kuolemantuomion. Pitäkööt tunkkinsa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

Irania ei kannata taloudellisesti kurjistaa. Siellä vaihtuu kohta valta.

Kannattaa muistaa että Iranissa kansa on varsin täysipäistä uudella sukupolvella. Vallassa olevat vanhukset siellä joutuvat taipumaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Iranissa käyneenä väittäisin, että se maa on kyllä saanut osansa pakotteista. Lisäksi koulutuksen taso, kansan ylpeys ja naisten osaaminen on sellaista luokkaa, että porkkana olisi parempi vaihtoehto. Toivottavasti EU ymmärtää mahdollisuutensa eikä seuraa traumatsoituneita jenkkejä. Islamilainen vallankumous oli ilmeisesti niin kova kolaus maailman suurimmalle sotilasmahdille, että edes kaksi sukupolvea ei riitä traumasta selviämiseen.
Toista on sitten Saudi-Arabia, joka on paljon islamistisempi kuin Iran konsanaan. Mutta Yhdysvalloille sen ihmisoikeusloukkaukset kelpaavat, koska yhteinen vihollinen yhdistää. Lisänä tietenkin Lähi-Idän öljyn hallinta.
Joten tälläkin alueella kaksinaismoralismi kukoistaa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #27

Olen siitä samaa mieltä, että Saudi-Arabia on noista se enemmän pakotteiden tarpeessa oleva, mutta enpä jättäisi Iraniakaan ilman.

Ydinohjelma on jatkunut, maa ei kunnioita ihmisoikeuksia ja Iran on myös aktiivisesti mukana useammassakin Lähi-idän alueen konfliktissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #29

Ydinohjelma saisikin jatkua niin ei joku kristitty fundamentalisti niin herkästi aloita pyhää sotaa kuten teki Irakille ja Afganistanille.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #48

No, kunhan posahtaa niin oletko vielä samaa mieltä?

Ydinaseet pitäisi poistaa kaikilta eikä mikään maa saisi hankkia niitä. Kaikkein viimeisimmäksi epästabiilit valtiot.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49

Iranin tapauksessa ydinase todennäköisemmin ehkäisee sodan puhkeamista.

Siellä kun on sitä öljyä ja pyhää sotaa janoava fundamentalistivaltio rakentanut tukikohtia molemmille puolille että pääsisi hyökkäämään useasta suunnasta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eiköhän noilla Sri Lankan keppostelijoilla ole hirttäjäiset seuraavana ohjelmanumerona.

Pitäisiköhän ne hakea suomeen turvaan?... kuitenkin alkavat olla kuoleman vaarassa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yle kyllä hoitaa tehtävänsä hartausohjelmien lähettäjänä ihan hyvin.
https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/hartaudet
Yhden tilaisuuden suoran lähetyksen poisjääminen ei ole niin merkittävä juttu, että sitä pitäisi hysteerisesti verrata joukkomurhaan ja katedraalin tuhopolttoon. Ylen perustelut tälle voi tarkistaa vaikka Ilta-Sanomista ja miettiä sitten, onko syytä epäillä jotain erityistä saatanuutta tässä vai olisiko yksinkertaisin selitys sittenkin paras. Ylen aparaatti näissä suorissa lähetyksissä vaikuttaa olevan aika raskas: pirusti huippuammattilaisia viimeisintä tekniikkaa käyttelemään ja päiviksi valmistelemaan jne. Toimisiko joku ketterämpi ratkaisu paremmin nykyaikana, jos säästää pitää?

Kierot harhaanjohtajat villitsevät netissä tyhmää kansaa katteettomaan Yle-vihaan. Sama sairas kuvio toistuu koko ajan ja yllyttäjät näyttävät tulevan joko persuista tai vielä sekopäisemmistä äärijoukoista. Tämä blogi on yksi esimerkki sellaisesta hajotustoiminnasta.

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Särähtää korvaan tuo "säästää pitää."

Samalla kun Ylen rahoitus on vankasti turvattuna meidän jokaisen rahapussista. Hiihtotapahtumat jäävät pois muunmuassa,mitä jää lopulta jäljelle julkisen palvelun tehtävistä. Paitsi Ylen pomojen lihonut palkkapussi.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

No Yle kyllä hoitaa oman agendansa ja myös islamin halaamisen
ja ymmärtämisen omalta osaltaan veronmaksajien piikkiin aivan
kiitettävästi. Monikulttuurisuuden auvoa ja lämmintä mieltä
riittää niin paljon, että kipeistä asioista vain hyssyti-hys...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kommentit 11 ja 17, MOT

”Kierot harhaanjohtajat villitsevät netissä tyhmää kansaa katteettomaan Yle-vihaan.”

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kiinnitin huomiota tämän valitettevan tapauksen tullessa uutisiin, että erään asian uutisoinnissa törmäsin tärkeään tosiasiaan vasta pari tuntia sitten. Silloin selvisi, että kohteena olivat kristikunnan kirkot. Minusta toimittajilta heikkoa työtä, jos ei jo heti tapauksen jälkeen pystytty kertomaan, että kyseessä oli kristyttyjen kirkot ja ilmeisesti kaikki kohteet olivat nimenomaan roomalaiskatolisia kirkkoja. Tosin arvelin, että tästä olisi kysymys, mutta aluksi puhuttiin yleisesti vain kirkoista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

" Ylen budjetti kasvaa ensi vuonna taas kymmenellä miljoonalla eurolla. Paisuva yleisradioyhtiö ei ole mikään luonnonlaki.

Suomessa Ylen johtajat ovat tarrautuneet jättirahoitukseen ja päinvastoin lobbaavat indeksikorotusten puolesta. Asennemuutosta tuskin on luvassa nyt, kun Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila aloitti tehtävässään syyskuun alussa.

Facebookissa Ylä-Anttila kertoi käyneensä ensitöikseen Ylen sinfoniaorkesterin konsertissa. Siellä hänen mieleensä oli herännyt kysymys, "miksei kaikilla mediataloilla voi olla omaa sinfoniaorkesteria".

IL Pääkirjoitus 21.9.18

Ylen vastuuton rahan käyttö on reilua sosialismia parhaimmillaan, toisten taskuista rahat sujuvasti omiin taskuihin.

11 ja 17 kommentit MOT

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Toistan täälläkin monesti eri yhteyksissä esille tuomani totuuden. Uskonnot ovat maailman pahin vitsaus. Ilman niitä Telluksella olisi paljon turvallisempaa elää.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Lenin, Stalin ja Pol Pot olivat samaa mieltä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tärkeä mutta kovin monipolvinen blogikirjoitus juuri nyt ajankohtaisesta aiheesta. Toki odotin tätä, ja toki Arto Luukkanen ei ole villi salaliittohurmostelija vaan parhaimmillaan asioita tunteva analyyttinen ajattelija, joskin harvoin erityissilmälasinsa unohtaen.

Joka tapauksessa. Tähän mennessä yli 200 kuollutta, useita suunniteltuja ja onnistuneita terroristihyökkäyksiä ja yksi suunnittelematon räjäytys.
Toistaiseksi ei ole tietoa siitä onko tämän organisoidun iskun takana alueen omat terroristit vai liittyykö tämä kansainväliseen toimintaan - eli onko kyseessä ääritamilit vaiko ISIS, yleistäen.

Sri Lankan vähemmistöjä ovat muslimit ja kristityt; isku kohdistui kristittyihin, pääsiäisenä, ja toisaalta turisteihin, vaikka myös paikallisen väestön menetyksistä ei iskuissa vähääkään piitattu.

Jos kyseessä on ISIS tai siihen liittyvä järjestö, on kohteen ja ajankohdan valinta pirullisen mielekäs. Käsitykseni mukaan köyhän Sri Lankan turvallisuuspoliisi joutuu keskittymään kahden suurimman väestöryhmän/uskontokunnan välisiin jännitteisiin. Muualta tuotu tai ohjattu terroristisolu jää todennäköisesti seuraamatta tai vähälle huomiolle.

Muita tekijävaihtoehtoja en lähde tässä spekuloimaan. Mitenkään varmana tuota ISIS-teoretisointiani ei voi missään tapauksessa pitää.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

ISIS on suuresti heikentynyt eikä ole pitempään aikaan pystynyt näyttäviin terroritekoihin oman ydinalueensa ulkopuolella Irakissa ja Syyriassa. Siksi ja maantieteellis-kulttuurillisesti lienee syytä etsiä mahtavaa ja iskukykyistä äärimuslimiorganisaatiota pikemminkin Pakistanista.
Tamilit voi sulkea suoraan jutun ulkopuolelle; heidän vihamiehiään ovat buddhalaiset singhaleesit, ei missään tapauksessa kristityt.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt näyttäisi tosiaankin siltä että jokin äärimuslimiryhmittymä on asialla. Tätä lähinnä tarkoitin sanomalla "ISIS tai siihen liittyvä". Sri Lankan tuntumassa on paitsi Pakistan myös Indonesia, molemmissa radikaaliryhmiä omastakin takaa. Kovin mahtava tuollaisen solun ei tarvitse olla, muutama aktiivi kutakin kohdetta ajatellen - ja lisäksi taustavoima jolla ei ole vähintäkään aietta siirtyä tässä tilanteessa paratiisiin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Epäillään NTJ-Järjestöä, saas nähdä. Taas on hankittu mainetta lisää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Onhan toki mahdollista että Sri Lankan muslimiväestön keskittymässä jokin radikaaliryhmä olisi muhinut ja syntynyt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kattankudy_mosque_ma...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt tänä aamuna on jonkin verran lisää tietoa Sri Lankan terrori-iskusta.

Kuolleitten määrä on lähes kolmesataa. Viranomaisille oli tullut tieto suunnitelmista 4. huhtikuuta, lisäksi päivää ennen iskua ja 10 MINUUTTIA ennen iskua. Varotoimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty kun tiedon kulku kaatui presidentin ja pääministerin väliseen valtataisteluun. Mitään ei tehty.

Iskun tekijöiden arvellaan tosiaan liittyvän paikalliseen äärimuslimijärjestöön. Toisaalta arvellaan myös, että kytköksiä yli maan rajojen ei tästä puutu.

Notre Damen paloon Pariisissa Sri Lankan tapahtumat eivät liity.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Barbaarimainen isku. Mutta miksi et Arto kirjoittanut mitään siitä Uuden-Seelannin vastaavasta iskusta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset