Arto Luukkanen

Koomikko presidenttinä ja pakotteet pois?

Ukraina äänesti koomikko, näyttelijä ja tv-tuottaja Volodymyr Zelenskyn maan presidentiksi.

 Vaalin tulos yllätti ja kuumensi maan poliittista tilannetta.

Enemmistön saanut Zelensky sai heti niskaansa syytöksiä siitä, että hän olisi ”Kremlin agentti” ja että hän olisi itse asiassa ukrainalaisen oligarkki Ihor Kolomoiskyn sätkynukke.

Uuden presidentin vastustajat ovat myös toistelleet sitä, että Zelensky on vaarallinen tai ainakin vaarallisen kokematon presidentiksi. Että Putin ahmaisee maan itselleen näin heikolta presidentiltä.

Kyse on kuitenkin demokratian ja kansanvallan suuresta voitosta. Ja sen periaatteen tunnustamisesta, että kansalla on aina viimeinen sana.

Syy siihen, miksi koomikko valittiin toisella kierroksella näin suurella enemmistöllä, oli selvä; ihmiset ovat perin juurin kyllästyneet korruptioon ja poliitikkoihin. Se, että hänellä ei ole puolueverkostoja eivätkä hänen kannattajansa ole järjestäytyneet, oli itseasiassa etu.

Hän on riippumaton ja itsenäinen – eikä joudu pesemään kenenkään käsiä.

Alustavien analyysien mukaan Zelensky sai ääniä jokaisessa äänestyssegmentissä ts. niin nuorien kuin vanhojenkin keskuudessa sekä sai ääniä maan joka kolkasta. Myös se, että Porošenko on hyväksynyt tappionsa länsimaiseen tyyliin auttaa uutta presidenttiä.

Zelenskyn päämäärä – radan vaalit ja uuden lähipiirin muodostaminen

Uuden presidentin tärkein tavoite on nyt yhdistää hänen kannattajansa ja luoda uskottava puolueblokki, joka saisi mahdollisimman hyvän tuloksen tulevissa Ukrainan parlamentin – radan - vaaleissa. 

Lokakuussa pidettävien vaalien tärkein tulos pitäisi olla sellainen, joka antaa uudelle presidentille sopivan selkänojan lainsäädäntötyötä ja uskottavaa ulkopolitiikkaa varten.

Hänen läheisin neuvonantajansa tulee olemaan ilmeisesti Ivan Bakanov, joka on tv-ohjelma Kvartal 95, ja ”Kansan palvelija”-puolueen johtaja. Samoin Zelensky voi odottaa tukea oligarkki Ihor Kolomoiskyltä ja hänen tiimiltään, jossa on verotuksen, turvallisuusalan, politiikan, ulkopolitiikan ja koulutuksen ammattilaisia.

Kolomoiskystä, hänen ammattilaisistaan ja  1+1- televisiokanavastaan tulee näin Zelenskyn hallinnon ”harmaa eminenssi”, jonka ääntä on kuunneltavs.

Kolmoiskansalainen Kolomoiskyn kautta saattaa tulla Ukrainan ulkopolitiikkaan myös israelilaismyönteinensävy, sillä riitaannuttuaan Porošenkon kanssa hän on pääasiasiassa asunut Israelissa.

Toisaalta, Venäjän-suhteiden uudelleenjärjestelyyn tämä saattaa olla etu, sillä nimenomaan Israel on onnistunut taiteilemaan hyvät suhteet Venäjään. Kolomoiskyn isänmaallisuudesta ei kuitenkaan ole vähintäkään epäilystä. Juuri hän oli Ukrainan puolustustaistelun sielu ja suurrahoittaja vaikeana vuonna 2014..

Zelenskyn lähin piiri olisi kuitenkin hänen omansa; siinä olisi hänen vaimonsa Olena Kiaško sekä lakimies Andriy Bohdan sekä Timur Mindich. Muita oletettavia lähipiiriläisiä on mm. oligarkki Viktor Pintšuk, entisen presidentti Leonid Kutšman vävy.

Zelenskyn mahdollisuudet vähissä

Ukrainan tilanne on mielenkiintoinen ja kiinnostava. Zelenskyllä on mahdollisuus maan uudistamiseen ja ennen kaikkea siihen, että hän ”palauttaa maan kansalaisilleen” kuten hän on luvannut.

Ulkopolitiikassa hän joutunee kuitenkin aluksi luottamaan entisiin ammattipoliitikkoihin ja diplomaatteihin. Hänen tärkein lupauksensa on palauttaa rauha Donbassin alueelle.

Ongelmana on kuitenkin, että ennen radan vaaleja on Zelenskyn vaikea ryhtyä mihinkään merkittävään hankkeeseen. Välillä olevan puolen vuoden aikana – ellei Zelenskyn onnistu nopeuttaa vaaleja-  voivat sen sijaan hänen vastustajansa radassa sekä myös Venäjä häärätä ja järjestää asioita vielä nykyistäkin vaikeammaksi.

Niinpä Ukrainan rada päätti heti vaalien jälkeen laatimaan uutta kielilakia, joka vaikeuttaisi venäjän kielen julkista käyttöä. Vaalikeskusteluissa Zelensky on antanut ymmärtää haluavansa liberaalimpaa linjaa. Ja Venäjä päätti kai ”varmuuden vuoksi” toteuttaa jotakin, mitä neuvottelujen aikana ei voi tehdä, eli helpottaa Venäjän passien myöntöä Donbassin kapinatasavaltojen asukkaille.

Nimenomaan väliajasta molempien vaalien välillä voikin ennustaa vaikeaa hovijuonittelujen aikaa, jonka toivoisi jäävän mahdollisimman lyhyeksi. Helpotusta Zelenskylle tuo kuitenkin, jos hän voisi pyytää vahvaa Batkivštšyna-puoluetta ja Julija Tymošenkoa avukseen. Kun yhteinen isänmaa on vaarassa. Yhteinen vastenmielisyys Porošenkoon yhdistää niin Zelenskyä ja Tymošenkoa toisiinsa.

Pakotteet pois?

Suomen kannalta Ukrainan kriisi on vahingollinen ja ikävä. Tosiasiat on sanottava selvästi: Krim on liitetty laittomasti Venäjään. Suomen on tuettava vahvasti Ukrainan kansallista itsenäisyyttä. Pakotteita ei voi poistaa yksipuolisesti eikä ilmoitusasiasana. Samoin Ukrainaa pitää solidaarisesti tukea.

Mutta… ”rajoittavat toimenpiteet” eli koko Venäjän-kaupan ja erityisesti sen arktisten osien häirintä ovat globalisoineet regionaalisen ongelman ja ajaneet sen sitä kautta umpikujaan.

Ja tästä umpikujasta eivät juuri kärsi EU:n suuret maat, joiden Venäjä-kauppa on aika pientä, vaan nimenomaan pienet Venäjän EU-rajamaat, kuten erityisesti Suomi ja Liettua. 

Näiden ”toimenpiteiden” toimeenpano lännen taholta on ohjannut Venäjän sisäiseen käpertymiseen – mutta ei siihen toivottuun – Krimin palauttamiseen.

Nämä toimenpiteet eivät oikeasti uhkaa Venäjää ja niiden jatkaminen tuomiopäivään saakka merkitsee vain taloudellisen muurin luomista Venäjän ja Euroopan välille – Suomen erityiseksi vahingoksi.

Samaan aikaan EU:n suuret maat käyvät kauppaa Venäjän kanssa ilman ongelmia ts. kauppapakotteita ei oikeastaan ole olemassa muuten kuin meitä vahingoittavassa muodossa.

Saksalaiset firmat kaappasivat meidän osuutemme idänkaupasta… ja me saimme 4 miljoonaa kompensaationa 200 miljoonan markkinoiden menettämisestä. Suomen kansallisen edun kannalta on loppujen lopuksi tärkeää, että huomataan, että Krim ei ole Venäjän sisäinen asia vaan yleiseurooppalainen asia. Mutta tätä ei saa ottaa syyksi Suomelle jo maantieteestä johtuen välttämättömän Venäjän-kaupan kuihduttamiseen.

Lopuksi: itse Krimin aluetta koskevia pakotteita ei pidä purkaa ts. Krimin alueelle ei saa investoida ennen kuin sopu on saavutettu. Krimin asukkaiden on saatava tai hyväksyttävä velvollisuutena hoitaa EU-asiansa Ukrainan kautta. Samoin krimintataariväestön oikeuksia pitää kunnioittaa.

Mitä EU:n pitäisi tehdä? Entäs Sale?

EU:n olisi hyvä nyt olla valppaana ja auttaa pikaisesti uutta presidenttiä. Sikäli kun se siihen kykenee. Syy tähän nopeaan reaktioon on selvä: Zelenskyn ”etsikkoaika” voi olla todella lyhyt ja avun pitäisi olla konkreettista ja nopeaa.

Samoin Suomi voisi tässä asiassa tukea uutta presidenttiä, joka todella ja oikeasti etsii rauhallista poliittista ratkaisua Itä-Ukrainan kriisiin.

Ehkäpä Venäjän presidentti kuuntelee Sauli Niinistöä tässä asiassa?

**

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Varakansanedustaja

EU-vaalien ehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Perussuomalaisten ja muiden vastaavien poliittisten liikkeiden Venäjä-käsitys ja Venäjä-politiikka ovat vääriä ja suorastaan umpiääliömäisiä. Ovat varsinaisia Venäjä-sekoilijoita.

Toivottavasti noista ei koidu ongelmaa eurovaaleissa.

Yksikään kansallismielinen ja Eurooppa-mielinen poliittinen liike ja poliitikko ei voi esittää kirkkain silmin Venäjä-pakotteita poistettavaksi ennen kuin Venäjä on poistanut ne syyt, miksi pakotteet on asetettuja.

Näitä Venäjä-ääliöitä näyttää Suomessakin riittävän yllin kyllin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Pakotteiden syy on Krimin valtaus. EU:lla ei ollut munaa kohdistaa ne pakotteet Venäjän kaasuun, öljyyn jne, olisi nimittäin kirpaissut Venäjää. Saksa rakentaa uutta autoteollisuutta Venäjälle. Melkoista sirkusta ;)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Ari. Joo; tässä on yksi. Sano mitä sanot; Sauli, joka sanoo olevansa tasaarvomies; En ole hänen enkä kenenkään muidenkaan kuullut sanovan,/kirjoittavan; Että, Venäjäpakotteet; eivät ole tasaarvoiseti jakautuneet, kaikille, Suomen ammattikunnille. Maanviljelijät, melko yksinään; ovat pulassa ja maksumiehinä. Helpompihan sitä silloin on "huudella, haukkua ja vähätellä", jopa Perssuomalaisiakin; joilla nyt eniten on vielä jäljellä Jumalan Henkeä, suunnitelmiensa toteuttamiseksi. Vaan, siksihä heitä,/meitä, vainotaankin ja vähätellään, niinkuin Jeesusta silloin aikanaan ja se sama jatkuu samanlaisena; tänäkin päivänä. Vaan tiesihän Jeesus sen meille sanoa, jo silloin aikanaan, kun Hän oli täällä näkyvänä; maanpäällä. Nythän Hänet, vaikka, Hän elääkin, on "onnisuneesti"; saatu; "mukamass'; vartioiduksi hautaan; kuolleeksi". Hänhän elää; Rakas Ari. HänenHenkiset pitäisi ottaa nukaan, jo tasaarvonkin nimissä; hallitusneuvotteluihinkin. Olkaamme lapsillemmekin; hyvänä,-ei koulukiusaamis, esimerkkinä. Esmerkin suuri, kasvatusmerkityksellinen vaikutus on nyvin suuri. Vaalikaamme sitä yhteisesti. Olkaamme hyvänä esimerkkinä; myös puheissamme, kirjoittamisis-samme. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Pakotteiden vaikutusten selvittäminen on hirveän vaikeaa, koska pääosa vaikutuksista (esimerkiksi rahamarkkinoiden kautta) on epäsuoria. Mutta se, että venäläiset vinkuvat niistä, viittaa siihen, että eivät vaikutukset ihan olemattomia ole. Niin tai näin, olisi suonut, että EU ja USA olisivat olleet alusta alkaen tiukempia pakotelinjassa. Aggressio on ollut siksi kiistaton, että pelkästään vastakarvaan silittäminen ei riitä. Sille ei tietenkään mahda mitään, että pakotteet kohtelevat eri maita eri tavoin, mutta ei kai pakotteita voi jättää tekemättä, koska ei saada aikaiseksi ”tasapuolisia pakotteita”. Pakotteiden lieventämisestä kannattaisi pitää suu supussa, koska kaikki vihjeet pakotteiden lieventämisestä saavat Kremlin vain jatkavan röyhkeää politiikkaansa.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Katselin Maidanin vallankumousta aikoinaan telkusta illasta toiseen..polttopullojen heittelyä..kivien viskomista..poliisien pieksemistä..total anarkiaa..EU ja USA yllyttämässä mielenosoituksia puhujakorokkeilta. Loppujen lopuksi yli sata kuolonuhria osapuolelta in cognito joka näkyi uutisklipeissä ja joka ampui ihmisiä..EUn ja USAn poliitikot tukivat tällaista näytelmää..uskoisin että kansa on vain kyllästynyt näihin valheisiin ja jatkuvaan kurjuuteensa ja olettaa että vaikka vain koomikko voisi hoitaa heidän etujaan paremmin. Kuinka paljon huonommin Ukrainan kansalla voisi enään mennä. Kyllä he ovat tajunneet ettei tässä ulkopuoliset voimat ole olleet tippaakaan kiinnostuneita heistä vaan ainoastaan omista intresseistään.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaaha...Pesonen ei ymmärrä asiaa. Onneksi meillä Suomessa ei ole kovin paljon sellaisia, jotka eivät ymmärrä kirjoitettua tekstiä.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

On se tosiaan hämmästyttävää todeta kuinka Venäjä voi olla sana jolla joiltain analyyttiseltakin henkilöltä lähtee tunteet heti lapasesta ja siirrytään itkupotkuraivarimaiseen nimittelyyn.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Harkittu ja tasapainoinen pohdinta, Arto!

Yksikään kansainvälinen kriisi ei ole ratkennut vain kansainvälisen oikeuden kirjoja siteeraamalla. Krimiä on aivan mahdotonta saada takaisin Ukrainalle ilman massiivista sotilasoperaatiota Ukrainan taholta, johon sen voima ei riitä edes mahdollisten liittolaisten kanssa. Pakotteet edes Zimbabwea vastaan eivät toimineet, joten alusta saakka oli selvää, ettei tästä tule ratkaisua Kriminkään kysymykseen.

Eli, ellei nykyistä aivan sietämätöntä tilannetta haluta jäädyttää (pahenemismahdollisuus mukaanlukien) ainakin vuosikymmeniksi, on lakattava uskomasta että EU voi sanella ehtojaan suurvalloille.

Krimin ja Donbassin kysymysten ihan oikeat ratkaisumallit vaatisivat ainakin kokonaista blogia, mutta Arton mainitsema niin puutteellisen solidariteetin korjaus Ukrainalle on niissä avainasemassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kai kukaan ihan aikuisen oikeasti kuvittele, että Putin palauttaisi Krimin.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että EU:n pitää olla rähmällään Venäjään päin.

Väyrysen-Halla-ahon-Salvinin linjaa ei Suomessa kaipaa kukaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putin sanoi eilen Venäjän aikovan helpottaa passien myöntöä KAIKILLE ukrainalaisille, ei siis ainoastaan itäisten "kansantasavaltojen" asukkaille. Tämä on selvä tilanteen eskalaatio, johon EU pohtii uusia vastatoimia.

Pakotteiden purkamisesta puhuminen on tässä tilanteessa kummallista, mutta se sopii hyvin persujen uuden nuivan allianssin linjaan. Äänestämällä persuja eurovaaleissa tuet Putinin tavoitteita Ukrainassa ja muualla.

https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Miksi SDP:stä ei koskaan tullut esitystä, että Venäjän pakotteet pitäisi kohdistaa kaasuun ja öljyyn?. Ai nii Putin ;)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jännä ko mä en saa kommareilta tykkäyksiä ;)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #10

Eihän tänne kirjoita kuin yksi kommunisti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uusi presidentti Zelenski vastaa Putinille modernisti Facebook-sivullaan ja osoittaa, ettei hän ole suinkaan pelkkä koomikko. Hän vihjaa, että Venäjä voisi myöntää passit korruptoituneille oligarkeille, joita aletaan kohta tutkia Ukrainassa. Zelenski korostaa neuvotteluvalmiuttaan, mutta Ukrainan ja Venäjän suhteiden "täydellistä normalisointia" ei Zelenskin mukaan voi tapahtua ennen kuin Itä-Ukrainan ja Krimin miehitys loppuu.

Luukkaselle ja miksei muillekin: venäjänkielinen teksti alkaa siinä vähän alempana...

https://www.facebook.com/zelenskiy95/posts/2236347...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Kommenttisi 6: Tarkemmin sanoen kansalaisuuden saannin helpotuksen asetus koskee vain Donbassin kapinatasavaltoja. Muuta Ukrainaa koskien on se vain ajatus, jota Putinin mukaan harkitaan. Ts. eskalaatiosta puhuminen tässä yhteydessä on aika tendenssimäistä? Mutta onhan niitä itseääntoteuttavia ennustuksia...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä presidentti Zelensky ainakin provosoitui, katso kommentti 12.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #24

Tuo Zelenskyn viesti oli todella osuva, ja nimenomaan siksi, että hän ei anna kenenkään ’eskaloida’ itseään näkemään Venäjän kansalaisuustouhuilussa jotain estettä tai ongelmia rauhanneuvotteluille.

’Vastauhkaus’ antaa Ukrainan passit Venäjän dissidenteille on juuri oikea vastaus Putinille. Ukrainassahan on suurempi sananvapaus kuin Venäjällä, vaikka reikäinen sekin. Tällä lailla molemmat voisivat tukea laillisuutta ja turvallisuutta toinen toisessaan!

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

EU:n pakotteet ovat naurettavia niin kauan kuin ne eivät kosketa kaasua ja öljyä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Näin on, kun esität näille punaviherhörhöille faktaa mikä olisi tehonnut Putiniin, tulee syvä hiljaisuus.
Voisin kuvitella heidän reaktiot ruudun toisella puolella, jolloin heidän silmät muljahtaa tuuman ulos ja katse tyhjyyteen. Parin minuutin tuijotuksen jälkeen alkaa sama spämmääminen ja trollaus (persut on Putinisteja).

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Suomen uuskonservatiiveille kuitenkin kelpasivat myös "juusto"-pakotteet. Kiusa se on pienikin kiusa. Ken pakotteista valittaa, se putinistin leiman otsaansa saakoon.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Otan ilolla vastaan putinisti-leiman jos se erottaa minut näistä idiooteista jotka kuvittelevat nyky pakotteiden jotenkin vaikuttavan ja kannattaa näitä vaikka se tekee eniten hallaa Suomelle!

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tuosta Venäjän kansalaisuuspoliittisesta siirrosta on ollut äskettäin paljon porua. Mutta useat Euroopan valtiot harrastavat nopeaa kansalaisuutensa myöntöä oman nimikkokansallisuutensa edustajille, mm. Unkari (myös ukrainanunkarilaisille) ja Viro ja periaatteessa niin tekee myös Suomi ulkosuomalaisille. Eikä tätä normaalisti nähdä kansainvälisenä ongelmana saati aggressiona.

Ukrainassa asiasta tekee juridisen ongelman laki, joka ei salli kaksoiskansalaisuutta. Mutta käytännössä sallitaan, eikä yrityksistä tiukentaa käytäntöjä tule mitään ainakaan Zelenskyn hallitessa. Hänen harmaa eminenssinsä Kolomoisky on paitsi Ukrainan myös Israelin ja Kyproksen (EU-...) kansalainen. Huomautukseen kaksoiskansalaisuuskiellosta vastasi hän, että näin toki on, mutta hän on kolmoiskansalainen eikä se ole kiellettyä!

Olisikohan selitys Venäjän siirrolle siinä, että näin se antaa vinkin omille tukijoukoilleen, että hankkikaapas nyt, kun vielä on aikaa, Venäjän passi: sillä takaatte selustanne ja takaportin meille kun asiat alkavat mahdollisesti muuttua?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nord Stream 2 kaasuputkihanke tulisi jäädyttää. Samalla voitaisiin aloittaa myös tarkastella Nord Stream 1 asemaa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Koko Nord Stream-kompleksissa on valuvikoja. Maanpäälliset kuljetukset ovat halvempia, Euroopalle strategisesti turvallisempia ja ekologisesti vaarattomampia kuin vedenalaiset, varsinkin jo aivan ylirasitetulla Itämerellä. Mutta Saksa ja Venäjä halusivat sitä välttämättä päästääkseen välitysmaksuista ja poliittisista riskiuhista Ukrainan, Puolan ja Valko-Venäjän kanssa. Ja itsensätäyttävänä ennustuksena niitä ongelmia myös alkoi ilmestyä, kun päätös Nord Streamista oli tehty näiden kolmen maan harmiksi.

Mutta kun on päästy näin pitkälle ja maakuljetusongelmia tosiaan on, ei EU:n johtovaltio Saksa ikinä rupea peräytymään siitä. Sekin on poliittinen realiteetti.
Yhdysvallat yrittäessään painostaa Saksaa ostamaan paljon kalliimpaa omaa liuskekaasuaan elää menneessä maailmassa. Ja jos siinäkään ei sen hyvien amerikkalais-saksalaisten suhteiden aikana onnistunut estää Nord Stream 1:stä, ei se kaksinverroin nyt onnistu kakkosen kanssa. Suhteet ovat nyt erittäin jännittyneet ja USA:n valtakaaos syö sen poliittista uskottavuutta.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Hesarin mukaan uudella presidentillä on myös ekonomin koulutus. Jostain syystä häntä ei tituleerata missään kohtaa ekonomiksi vaan aina puhutaan ainoastaan koomikosta.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Zelensky teki tosiaan hauskan vastavedon Putinille...joka ei tunnetusti tykkää huumorista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset