Arto Luukkanen

EU:n aikasirkus - osoitus suuruudenhulluudesta

EU ryhtyi viime vuonna merkittäviin ja hämmästyttäviin toimiin ”kesäaika-asiassa”.

Hyödytön kellonsiirtelyrumba on aiheuttanut jatkuvasti kasvavaa tyytymättömyyttä. Lopulta oli Brysselinkin pakko herätä. EU:ssa tarvittiin seitsemän pitkää vuotta kansalaistensa painostusta asian ratkaisemiseksi.

Nyt keväällä suvaitsi EU päättää: on keskusteltava ja odotettava 2 vuotta.

EU:n jäsenvaltioille tarjottiin näennäisesti hienon demokraattisesti kansalaispohdintoja, haluavatko ne siirtyä talvi- vai kesäaikaan?

Demokratian nimissä luvattiin, että jokainen valtio voi siirtyä jompaankumpaan päätöksensä mukaan –mikä voisi merkitä normaalien aikavyöhykkeitten hajoamista erilaisiin kansallisiin repaleaikoihin.

Kun ”keisari Augustus antoi käskyn verollepanosta” ....niin Suomessakin päätettiin turvautua kansalaiskeskusteluun.

Bryssel on puhunut – keskustelkaa suomalaiset!

Suuret aikakeskustelut

Viritettiin suuret mediakeskustelut ”kumpaa haluatte, kesä- vai talviaikaa”.

Tulokseksi kansalaiskyselyistä tuli, että enemmistö haluaa ”talviaikaa” eli normaaliaikaa.

Järkevä tulos, mutta miksi asia esitettiin väärillä nimikkeillä? Miksei kysytty, haluatteko pysyä omassa perinteisessä Itä-Euroopan aikavyöhykkeessämme vai haluatteko siirtyä Moskovan aikaan? Sillä muusta ei kesäajassa ole kysymys!

Kesäisin olemme viime vuodet olleet ”Moskovassa”.

Ja vastaus, miksei Suomen kannata siirtyä Moskovan aikavyöhykkeeseen, on sieltä myös suoraan tarjolla.

Venäjän huono esimerkki

Vuonna 2011 Moskova tosiaan kokeili siirtymistä ”pysyvään kesäaikaan” yhdessä valtavan laajan Venäjänmaan kahden aikavyöhykkeen sulauttamista muihin.

Kolme vuotta myöhemmin 2014 päätös kuitenkin peruttiin: lakkautetut alueelliset aikavyöhykkeet perustettiin uudelleen ja kaikkialla siirryttiin normaaliin eli talviaikaan.

Syynä olivat kansalaisten jatkuvat valitukset siitä, että pysyvä kesäaika saa talvisin aikaan rasittavia ja masentavia loputtoman pitkänpimeitä aamupäiviä. 

Autoritäärinen Venäjä, joka on kansalaisten demokratia toiveiden suhteen todella kovakorvainen, päätti sukkelasti myöntyä.

Mitä Suomelle armollisesti luvattiin?

Mitä Bryssel suunnittelee Suomen keskustelujen yhteydessä?

Vastauksen on antanut epävirallisesti, mutta riittävän selvästi Saksan, EU:n johtovaltion, talousministeri Peter Altmaier.

Altmaierin mukaan Saksan kannattaa ja pitää nyt muiden Keski-Euroopan maiden kanssa valita ikuinen kesäaika, koska näin päästään luomaan yhtenäistä EU:n aikavyöhykettä!

Herr Altmaier ei kertonut, että se edellyttää Suomen, Baltian maiden jne. päätöstä pysyä talviajassa! Näin siis paljastuu, että pysyvä normaaliaika Suomessa ei olekaan jotain ”normaalia” EU:lle, vaan osa strategiaa, jolla keskitetään aikaa!

Tämä on ihan huippua. EU on vahdannut kurkkujen käyryyttä, istuimien leveyttä ja lehmien korvia mutta että aikaa ruvetaan keskittämään))))

Suomelle ”pysyvä kesäaikavaihtoehto” onkin tarkoitettu vain silmänlumeeksi muita valtioita varten.

Suomen onni tässä onnettomuudessa on, että se ohjelman toteutuessa jäisi sinne, minne se kuuluukin.

Aamun valonsa saisi sitten uhrata Brysselin alttarille Ruotsista ja Norjasta alkaen koko keskinen Eurooppa!

Ja tähän sitten ohjataan ja kanavoidaan kaikin keinon ”kansalaismielipidettä” niissä!

Euroopan aikasirkus!

Euroopan aikahumppa on siis alkanut. Näyttää siltä, että muut Euroopan maat eivät saa selvitettyä kaaosta omien erilaisten suunnitelmiensa kanssa.

EU:n suursatraapit eivät tietenkään voi sallia sitä, että aikavyöhykkeet vaihtelisivat keskellä Keski-Eurooppaa aivan mielivaltaisesti, esim. Hollannissa yksi ja Belgiassa toinen ja sitten taas yksi Luxemburgissa. Ja etikettihuijauksen kautta saadut kannatusluvut ja niihin pohjautuvat kansalliset ovat juuri tämänlaatuisia.

Kuinka EU aikoo järjestää sotkunsa, on arvoitus.

Tässä tilanteessa olisi tietysti pitänyt toteuttaa normaaliaikaan siirtyminen erillisellä, kesäajan kumoavalla päätöksellä. Ja jäädä sitten selvittelemään haluaako joku tai jotkut maat vaihtaa aikavyöhykettään. Mutta näin olisi paljastunut koko etikettihuijaus sekä EU:n ajankeskittämissuunnitelma. Paljastumisen estämiseksi piti sotkua pidentää –aluksi?- kahdella vuodella. Kaksi turhaa vuotta lisää kellojen siirtelyä!

Opetus Suomelle

EU:n aikasirkus on Suomelle hyvä opetus tulevaisuutta varten.

EU:n johto on jälleen liikkeellä suuruudenhulluja ja luonnonvastaisia keskittämissuunnitelmia kapsäkissään.

Suomen herrojen on syytä muistuttaa, että tällaista menoa ei loputtomasti hyväksytä vaan hätätapauksessa jätetään koko yhtenäinen EU-aikasysteemi ja lakkautetaan itse kesäaika.

Suomi tarvitsee EU-parlamenttiin nyt ajanmukaista jäntevyyttä!

Alas aikasotku, ylös normaaliaika!

 

Arto Luukkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tarkoittaako kertomasi sitä, että komissio päättää ja saadaan järki voimaan? Taas nähtiin, että EU:sta on hyötyä. Kansallinen nurkkapatrioottisuus ja valinnanvapaus ei johda kuin sekasotkuun.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Komission tosiaan (parlamentin hyväksynnällä) olisi kannattanut ja kannattaisi tehdä päätös itse määräämänsä kesäajan poistosta, kuten Arto kertoi. Sitten valtiot voisivat rauhassa pohtia haluavatko muutoksia aikavyöhykkeihinsä.

Mutta ei tämä ole osoitus EU:n hyödyllisyydestä vaan päinvastoin. Sitä mitä typerästi tehtiin omalla päätöksellä ei osata tai oikeammin haluta kumota samanlaisella!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Persu riehuu ja räyhää kesäajasta. Ja kuka tahansa järkevä voi todeta: ”No sehän on päätetty jo, kellojen siirtely loppuu”

Asiaa käsiteltiin myös Tohtori Raimon Vappu-ohjelmassa: https://areena.yle.fi/1-50127156m kohdasta n.41:40.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Herra Dosentilla on Vappu mennyt pitkäksi kun pitää riehaantua valoisista aamuista. Eikö tässä holvatan maailmassa ole enää tärkeämpää keskusteltavaa kuin viisareitten siirtely?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Hyvä kysymys on loppuuko se loppujen lopuksi todella kahden vuoden kuluttua, kun itse lopettamisehdot on onnistuttu ajamaan täydelliseen sotkuun! Brexitinkin piti tapahtua kahden vuoden kuluttua kansanäänestyksestä 29.3.2019...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Dosentti kai tarkoittaa tätä:
1) Suomi jää todennäköisesti normaaliaikaan. Hyvä!
2) Jokainen jäsenmaa valitsee aikavyöhykkeensä itse. Hyvä!
3) Jos muut maat vaihtavat kesäaikaan ja Suomi jää talviaikaan niin mitä helvettiä? Sittenhän meillä on sama aika! Paha paha paha EU!!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ei tämä mitään, mutta EU:lla on valta ja voima pysäyttää aika. Monesti ajan loppuessa päätöksen teossa, on kello pysäytetty. Se kertoo jo varsin paljon. Vaikka sanotaan, että aika ja vuorovesi ei odota ketään, niin se ei pidä paikkaansa EU-kokouksissa.

Suomea on monesti yritetty vänkätä Keski-Euroopan aikaan, koska siitä pitäisi olla hyötyä liikemaailmassa. Voi olla jossain määrin, mutta kyllä Suomen Itä-Euroopan aikavyöhykkeestä on sellainen etu, että aamulennot saapuvat Suomesta KesKi-Eurooppaan siihen aikaan, kun sivistyneet eurooppalaiset aloittavat työpäiväänsä. Samoihin aikoihin ilmestyvät ugrit sinne konttoreille liikeneuvotteluihin ja lähtevät iltakoneilla takaisin kotikonnuille. Ja sitten aamulla nämä nykyajan torpparit eli kauppalobot ovat taas konttoreilla töissä tai tien päällä. Selvä etu.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Hyödyllinen kesäaika pitää säilyttää. EU:n aie luopumisesta osoittaa, miten harhainen populistinen uuskieli johtaa oman edun vastaisiin päätöksiin. ”Kellojensiirtelyrumbaa” ei ole olemassa, koska laitteet siirtävät itse itsensä ja muutaman viisarin voi vääntää tai olla vääntämättä. Onhan se hyvä, että nyt on kello kahdeksan eikä seitsemän, kun kerran on ollut jo kolme tuntia valoisaa. Joukkoliikenne alkaa toimia ajoissa, 05-23 kuntosali aukeaa kun päivä valkenee. Toisaalta talvella olisi ankeaa, jos tulisi valoisaa vasta yhdeltätoista. Kesä- ja talviajan vaihtelu on Taon mukaista, koska siinä ihmisen järjestelmä mukautuu luonnon kiertokulkuun ja yinin ja yangin energioihin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Huom. Dosentti on siirtänyt bloginsa omavaltaisesti talviaikaan! Yllä lukee 07:23 vaikka aivan varmasti nyt on 8.27.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Luonnon kiertokulkuun sopeutumisesta voisi aikamääritysten suhteen puhua vain, jos muutokset olisivat vähittäisiä, kuin luonnossa. Töksähtävät tunnin muutokset päinvastoin sotkevat pahasti biologiset kellot, varsinkin vanhuksilta ja kotieläimiltä, aiheuttaen monen päivän ikäviä sopeutumisilmiöitä.

Kesäaikasysteemi ei koskaan ole pohjautunut ihmisten tarpeisiin, vaan sillä oletettiin saatavan energiansäästöjä ja nekin pääsääntöisesti jäivät toteutumatta.

Kesäaikaan siirryttäessä on siitä Etelä-Suomessa väliaikaisesti jonkinverran hyötyä nukkumisajan pitämiseksi mahdollisimman hyvin pimeänä aikana. Pian etu kuitenkin katoaa.

Aivan epäpopulistisesti, puhtaasti autoritääriseen järkeilyyn perustuen poisti Venäjä ajansiirrot jo 2011. Euroopassa asiaa on sensijaan viivästyttänyt Brysselin byrokraattinen jämähtäneisyys, joka ei jäänyt Venäjästä jälkeen autoritäärisyydessään. Nykyinen ties kuinka kauana kestävä sotku sensijaan on byrokraattisten sëntralistien yritys tulla populisteiksi. Ja kuten sanotaan, kun byrokraatti yrittää olla populisti, niin tuloksena on hyvin huono populisti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos kelloa ei voikaan kääntää, niin olisiko takinkäännön aika?

Hussein Al-Taeen jäämisellä huilimaan toimittajien ulottumattomiin on yhtymäkohtia sekä Olli Immosen lähtemiseen useamman viikon kaukomatkalle pois Meillä on unelma- mielenosoituskohusta kesällä -15, että Touko Aallon strippaamisella seurauksineen Tukholman homoklubilla viime kesänä.

Gorbatshov sentään poisti psykiatrit laitoksineen politiikasta. Tosin täällä kaikki pyörii toisin päin; voi joutua tahdon vastaisesti ehdolle eduskuntaan.

https://rauhantaee.fi/tukijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset