Arto Luukkanen

Missä on sinun kultasi, oi Suomi-neito?

(Nyt kun Suomeen runnotaan ns. "maailmanlopun hallitusta", jossa on mukana SDP, kepu, vassarit, vihreät ja ruotsalaiset kannattaa puhua jostain kestävästä. Siitä viikolla enemmän)

**

Kultamme on ”pieninä palasina maailmalla”, kuten suomalainen kansanlaulu toteaa.

Vuonna 2013 Suomen Pankki suostui kertomaan julkisuuteen, missä valtion kulta on varastoitu. Meillä suomalaisilla on yli 49 tonnia kultaa, josta hiukan yli puolet on varastoituna Britannian keskuspankin Bank of England suojiin ja 20 % Ruotsin keskuspankin Riksbankenin holvissa.

Siitä alle viidennes on Yhdysvalloissa keskuspankki Federal Reserve’n tallessa New Yorkissa ja seitsemän prosenttia Sveitsissä. Kaiken kaikkiaan vuonna 2013 meillä oli kultaa Suomessa säilytyksessä n. 74 miljoonan euron arvosta, loput reilu 1,5 miljardia ulkomailla.

  (https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/taulukot/rati-taulukot-fi/SP_tase_fi/).

Mitä se Suomen kulta siellä oikein tekee?

Kulta ei kuitenkaan makaa käyttämättömänä vaan periaatteessa ”taseet on pantu töihin”.

Selkosuomeksi se merkitsee sitä, että suomalaista kultaa voidaan liisata n. 1,5-3,00% korkoa vastaan.

Kyseessä on riskialtis operaatio, sillä periaatteessa liisaaja voi mennä konkurssiin. Kulta on sen jälkeen monissa eri taseissa eikä silloin tiedä, kenen se todellisuudessa on.

Merkillisintä tässä on sen, että kulta on siten vaarassa hävitä ihan siksi, että joku haluaa sen ja on valmis fyysisesti ottamaan sen. Tällainen kulta on monissa tileissä ”asset”-osastossa ja sen alkuperäinen omistaja voi menettää sen osakepelissä.

Saksa haluaa omansa takaisin

Kyseinen epävarmuus on johtanut siihen, että esimerkiksi Saksa on vaatinut omaa kultaansa takaisin. Se laivasi sen ulkomaille kylmän sodan aikana, sillä Bundesbank pelkäsi, että Neuvostoliitto voisi saada ne itselleen sodan syttyessä.

Saksan varanto on ollut mahtava. Sillä on ollut 1200 tonnia kultaa (50 miljardin euron edestä) New Yorkin US Federal Reserve’n tilojen holveissa.

Vuonna 2013 isänmaallisten ja varovaisten saksalaisten vaatimuksista Angela Merkelin hallitus oli kuitenkin pakotettu vaatimaan kultansa takaisin.

Venäjän hyökkäystä ei Saksassa enää juuri kukaan pelkää, mutta kansainvälinen epävarmuus huolettaa.

US Federal Reserve ei halunnut palauttaa sitä, vaan neuvotteli sen palautuksen takaisin 7 vuodessa, ts. kullan pitäisi olla Saksassa vuonna 2020. Se on toimittanut Saksalle sen omaa kultaa takaisin ”tipoittain”.

Kyseinen haluttomuus on johtanut siihen, että kansainvälinen bisnes on ruvennut epäilemään sitä, että Federal Reserve’n tiloissa ei ole muuta kuin hämähäkinseittejä. Että kulta on laivattu muualle.

Ärhäköiden neuvotteluiden jälkeen vuonna 2014 Saksa sai 120 tonnia kultaa takaisin Pariisista ja New Yorkista. Myöhemmin kultaa on annettu Saksalle takaisin noin 200 tonnia. USA pitää kuitenkin suurta osaa sen kullasta ”panttivankina” eikä Bundesbankilla ole oikeutta edes tarkastaa sen määrää.

Joidenkin teorioiden mukaan USA on myynyt sen Kiinalle eikä sen holveissa olisi enää yhtään tätä jalometallia. Myös Lontoon holvien kirjanpidon pitävyys ovat olleet spekulaation kohteena, sillä mm. Venezuelan kultaa ei suostuttu palauttamaan fyysisenä heidän maaperälleen.

Italiakin haluaa kultansa takaisin

Kulta on nyt kallista ja arvokasta!

Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi on ilmoittanut, että Euroopan keskuspankki aikoo ottaa haltuunsa kultavarannot EU:n jäseniltä. Se katsoo, että hallitukset saisivatkin myydä omaa kultaansa vain sen luvalla! Mitä tarkoittaa kielto käyttää omia varojaan ilman lupaa? Holhouksenalaisuutta!

Euroopan keskuspankki aikoo asettaa EU:n jäsenmaiden hallitukset omaan holhoukseensa!

Draghin lausunto johtui siitä, että Italian uusi hallitus aikoi hankkia omat kultansa takaisin Italiaan.

Se ei vielä ole tarpeeksi, sillä Viiden tähden liike, päähallituspuolue, on pyytänyt Italian parlamenttia hyväksymään lain, jonka mukaan maan valtava 2 451 tonnin kultavaranto (102 miljardia euroa) olisi paitsi mahdollista saada Italiaan myös suoraan italialaisten käyttöön. ”Se kuuluu Italialle – ei pankkiireille”. Miksipä Italian pitäisi avuttomana kärvennellä pankkien korkoloukuissa tiet, sairaalat ja työpaikat kituuttaen, kun sillä on kultaa asukasta kohti enemmän kuin missään?

Italian keskuspankki suoraan Euroopan keskuspankin alaisena ei tietenkään pidä näistä vaatimuksista eikä halua, että maan kultavarannot tulisivat omien kansalaisten käyttöön (!). Ajatus on järkyttänyt keskuspankkia ja EKP:tä.

Italian vaatimus kullan palauttamisesta tapahtui yhtä aikaa Romanian vastaavan vaatimuksen kanssa. Sillä on Englannin pankissa 104 tonnia kultaa (3,84 miljardia euroa). Romanian vanavedessä myös Unkari on vaatinut pois kultaansa pois Englannin pankista.

Miksi kultaa vaaditaan pois?

Mistä tämä halu palauttaa kulta jokaiseen omaan kotimaahan sekä säilyttäjien haluttomuus toteuttaa sitä kertoo? Se kertoo toisen maailmansodan häviäjävaltioiden itsetunnon kasvusta.

Näyttää kuitenkin siltä, että se kielii eniten siitä, että luottamus kansainväliseen talousjärjestelmään on horjumassa.

Ennen kaikkea USA:n kasvava budjettivaje ja EU:n bondien rahoittamisen loppuminen kertovat siitä, että ”the party is over”.

Lainarahalla eläminen on saavuttamassa lakipisteensä ja nyt ainoastaan todelliset arvot ja vakuudet ovat kovaa valuuttaa.

Kun lainapaperien arvottomuus paljastuu, merkitsee se totista paikkaa maailmantaloudessa.

Suuren maailmanlaajuisen laman koittaessa pärjää se, jolla on kultaa – ei papereita. Se on ollut syynä, että Kiina on ollut usean vuoden ajan maailman suurin kullan ostaja.

Kiina – kullan superostaja!

Näyttää siltä, että Kiina valmistautuu aktiivisesti mahdollisuuteen irtaantua dollarijärjestelmästä. Se pyrkii siihen, että se ei olisi enää niin riippuvainen Washingtonin määräyksistä.

Kiinalla oli vuoden 2018 lopussa yhteensä 1852 tonnia kultaa (76 miljardia dollaria) ja kullan määrä kasvaa koko ajan ostojen takia. Samalla se on myynyt vähitellen US Treasury’n arvopapereita ja sijoituksia. Sillä on myös noin 2 biljoonan dollarin valuuttavarannot.

Näiden ja omien kultavarantojensa avulla se valmistautuu hankkimaan kyvyn vastustaa USA:n kauppapakotteita ja ylivaltaa. Kiinaa ärsyttää erityisesti se, että USA:lla on käsissään talouden kiristysruuvit ja pankkimaailman hanat. Ikävänä esimerkkinä on tilanne vuodelta 2017 kun Dandongin alueen pankki ”kytkettiin” pois kansainvälisestä kaupasta siitä syystä, että sillä oli yhteyksiä Pohjois-Korean kauppaan. Myös Venäjä unelmoi pääsystä pois USA:n kauppapakotteiden alaisuudesta ja siksi se myy pois USA:n arvopapereita ja hankkii lisää jalometalleja.

Mitä Suomen pitäisi tehdä?

Suomen olisi hyvä harkita maailmalla olevan kullan mahdollisimman nopeaa palautusta omalle maaperälle. Saksan esimerkki kannattaa. Kun muuten seurataan niin palvelualttiisti Saksaa, niin miksei myös tässä, missä saksalaiset toimivat oikein, menestyksekkäästi ja eurooppalaisesti?

Mikäli suuri kansainvälinen lama koittaa, jää Suomen kulta ikuisesti ”liisattavaksi” tai pahimmassa tapauksessa se ”häviää” jossain kriisi-konkurssissa.

Ja milläs silloin pystytään hoitamaan kriisiajan poikkeuskulut?

Meillä on hyviä luolia täällä Suomessa, jossa säilyttää sitä kultaamme sopivien varuskuntien läheisyydessä.

Oma kulta on paras kulta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei tähänkään voi oikein mitään järkevää logiikkaa löytää. Suomen poliittinen doktriini kun tuntuu sanovan, että älkää vahingossakaan apinoiko mitään järkevää muualta vaan ainoastaan kaikkein typerimmät ideat solidariteetin nimeen. Eli edes isosisko Saksa ei todellakaan aja vain yhteistä hyvää nyt vaikka tässä asiassa saati ilmastotorjunta kannoissaan.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Mielenkiintoista tietoa.

On se aikamoista jos ne kullat on hukattu....kiinnostaisi tietää kuka/mikä korvaa häviämisen ?

Käyttäjän JuhaVuorioOulu kuva
Juha Vuorio

Suomen politiikka se vain jaksaa ihmetyttää. Kiitokset taas Artolle tärkeiden asioiden avaamisesta.

Kun kansainvälisen rahajärjestelmän tulevaisuus on monessa mielessä näinkin epävarmalla pohjalla, niin erityisesti nyt tulee omat jalometallivarannot pitää visusti omissa käsissä. Minkä pitäisi olla käytäntö joka tapauksessa.

Voitaisiin tosiaan tallentaa nuo kullat vaikka samoihin luoliin kuin missä Hornetteja pidetään turvassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onhan se kulta kohtalaisen kallista nykyäänkin. Tosin kahdeksan vuotta sitten sen hinta oli reippaasti nykyistä korkeampi.

Sinänsä on tärkeätä huomata, että nykymaailmassa kullan hinta mitataan rahalla eikä rahan kullalla.

Joku humoristi voisi väittää, että kullan hinta ehti laskea selvästi kesken avauksen kirjoittamisen, koska 2 451 tonnia vastasi 102 miljardia euroa (41,6 euroa/gramma) mutta 104 tonnia enää 3,84 miljardia euroa (37 euroa/gramma). Eilinen tosihinta taisi olla 36,53 euroa/gramma.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tavalliselle kansalaiselle tai hartaalle persulaisellekaan ei ole mitään hyötyä alkaa miettiä tuommosiakaan .

Tuossa vähän kutkutellaan epäluuloja, kateutta jne lukijalle .

Mutta jos kun lama jysähtää .
Oleellisinta olisi yksilön joka tapauksessa hyödyllisiä taitoja yms kerryttää itselleen hyvinä aikoina .

Ja käyttää aikaa niiden kerryttämiseen . Aika hukkaantuu ja vatsahaavan saa vain jos joka lietsonta vouhotukseen "eläytyy" :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jaa....ajattelu on tietysti vaikeaa ja aiheuttaa ahdistusta. Meillä perussuomalaisilla se kuitenkin liittyy "tehdasasetuksiin" ja siksi sitä harjoitetaan. Suosittelen Timolle - kuitenkin kohtuullisesti - ettei vaan ahistu.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Meinaatko jotta Jannen ja Teppon jossain pellon laidalla Kälviällä kannattaa alkaa maailmanlaajuisia abstrakteja asioita päivät pitkät miettii . Joiden käsittäminen ja tajuaminen oikeasti vaatii kauppakorkeakoulutuksen ?

Eikö ihan kantsis kehitellä vaikka jotain traktorin kyntölaitetta johon patentin hakis tms ?

Isossa kuvas pitkäs juoksus Kiinalainen , Intialainen tai Afrikkalainen. Joka vaikka opiskelee 70h viikos ehkä pääsee Jannen ja Tepon niskan päälle ennen pitkää .

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Sen verran olen raamattua lukenut, ettei meidän Herramme arvosta kovin korkealle kultaa maahan hautaavia. Lue vaikka se vähän isomman Luukkaan evankeliumi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Poikkeusoloissa raudasta taottujen tuotteiden saatavuus voi olla tärkeämpi määre kuin se, kuinka paljon kultaa on holvissa, kun raudanpuute voi aiheuttaa miestappioita. Muistaakseni Risto Rytikään ei tätä ymmärtänyt Talvisodan alla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Milläs sen raudan maksat, jos ei ole "kultaa holveissa"?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ulkomaankaupalla tai luotolla, aivan kuin nytkin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #12

Huumoria? Kiina on systemaattisesti varautunut kaikkiin keksimiinsä skenaarioihin joista kullan ja muiden arvometallien hamstraus on yksi. Maailmantalouden katastrofissa sun muussa pahimmassa skenaarioissa käytetään ikivanhoja rahanvaihtovälineitä ei siinä taikaseinä, luotto tai kauppa toimi jos bittiraha kokee loppunsa tms. Samasta syystä omavaraisuus voisi olla hyvä idea jnejne

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #13

Valtion varallisuus, verotulot ja eläkerahastot ovat vakuutta siinnä missä kultakin ja paljon käyttökelpoisempia.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Loogisesti kultavarojen tulee sijaita mahdollisimman etäällä luolista ja Horneteista, jos ajatus on se, että niillä tai niitä vastaan tarvittaessa ostetaan uusia Hornetteja tuhoutuneiden tilalle.

Toisaalta kulta ei tiettävästi vähene sitä sulatettaessa ja valettaessa, joten kotimaahan palautetuista kultavaroista voitaisiin valmistaa puhtaasta kullasta tehty jättiläiskokoinen Matti Nykäsen näköispatsas.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kultainen Matti Nykänen - mikä sininen ajatus! Sampo Terho itkisi ilosta jos sen näkisi.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Kemianopettaja sanoi aikoinaan lukiossa, että järkevin käyttö kullalle olisi tehdä siitä viemäriputkia, koska se ei ruostu ja on immuuni erilaisille kemikaaleille, mistä johtuu, että kullasta tehtyyn putkeen ei tule helposti tukkeutumia.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Kulta on jotain todellista: hyödyllistä ja esteettistä. Koska kulta eliminoi bakteereja ei se koskaan voi menettää arvoaan.

Siksi se sopii hyvin kansallisten rahasysteemien pohjaksi elektroniikka- ja painokonepohjaisten keinottelusysteemien tilalle!

Mutta todellinen pitää todellakin olla lujasti omissa todellisissa käsissä; ilman sitä se muuttuu epätodelliseksi!

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Vanhan muinaissuomalaisen viisauden mukaan aarteen päällä ei saa istua, vaan se tulee kaivaa piiloon, koska aarre houkuttelee varkaita ja epämääräistä väkeä. Mitä syvemmälle sen parempi.

Englanti on ihan kohtalaisen hyvä säilytyspaikka, koska heillä on vahvat kalterit ihan omassa pankissaan. Ruotsikin on ihan kelpo säilytyspaikka, sillä sieltä aarre on helposti noudettavissa, jos nyt kansalaiset tarvitsevat kultaa käyttöönsä. Myös Fort Knoxissa ja Sveitsin vuorilla olevat harkot ovat takeena siitä, että mukavat suhteet jatkuvat merten tuolle puolen vaikka ryhtyisikin ukkostamaan. Ukkosellahan ei saa eikä kannata lähteä aarretta tai sampoa veneellä kuljettelemaan.

Ja lisäksi Suomeen tuotava kulta pitäisi kaivaa niin syvälle, ettei australialainen kaivosyhtiö löydä tai kokoomuksen yksityistämislapio tavoita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kiitti Artolle hyvästä blogista.Tässä ilmeni sekin tosiasia, ettei Suomella ole yksinoikeutta idiootteihin poliitikoihin, heitä on muuallakin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Mitä se Suomen kulta siellä oikein tekee?

Ooo

No vähän samaa kyseli Pentti Linkola radiossa taannoin.

Ensin malmi revitään maan uumenista ties kuinka syvältä ja kulta irrotetaan kivestä kauhealla työllä ja suurilla koneilla. Lopulta se sulatetaan ja valetaan harkoiksi.
Lopuksi sitten nämä ladotaan siisteiksi pinoiksi pankkien pimeisiin holveihin seisomaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset