Arto Luukkanen

Suomen maanviljely EU:ssa: kurjulaa ja petosta

Suomi on ollut maailman pohjoisin maataloudesta elänyt maa.

Tämä maankamara on loistava esimerkki siitä kuinka Pohjola on saatu kukoistamaan kestävältä pohjalta. Pitkäjänteisyydellä, paikallisten erikoisolojen kekseliäällä ja omaperäisellä huomioinnilla sekä kovalla työllä ovat roudan maat tuoneet runsaan ja puhtaan sadon.

EU – etelä neuvoo pohjoista

Suomen liityttyä EU:hun on alkanut päinvastainen prosessi: etelä on alkanut ohjailla pohjoista yrittämään eteläistä tietä: tilakokojen jatkuva suurentaminen, massiivinen koneistaminen sekä erikoistumiset ovat korvanneet sopeutumisen erikoisiin pohjoisiin oloihin.

Ja samalla on tullut ulkomainen halpakilpailu päälle ja uusien markkinoiden hankkimisen Suomelle sijasta on EU kruunauksena järjestänyt pakotteet Venäjää vastaan. Suomen maatalousvienti suuren naapurin suurille markkinoille on kokonaan tyrehdytetty.

EU kuristaa viljelijää

Seuraukset kuristavat suomalaisen viljelijän, lihantuottajan, maidontuottajan ja kananmunantuottajan arkea. Tiloja menee vasaran alle tai ainakin ne velkaantuvat entisestään. Näemme yhä vähemmän suomalaisten maanviljelijöiden kuljettamia puimureita eikä suomalaiseen maaseutuun kuuluvat lehmät enää käyskentele pelloilla. Kylät kuolevat yhä nopeammin.

EU tosin kansojensa itsenäisyyden ja perinnetietoisuuden vaatimana alun perin tukee maataloutta varsin merkittävillä summilla. Mutta tätä supistetaan koko ajan ”markkinatalouden virtaviivaistamisen” ja ”EU:n toiminnan tehostamisen” nimissä vauhdikkaasti.

EU:n maatalousbudjetti kuristaa lisää

EU:n tuleva budjetti ei lupaa hyvää suomalaisille maanviljelijöille. Jos ja kun britit lähtevät EU:sta, maksumiehiä on myös vähemmän byrokraattisen keskittämisen hyväksi entisestään supistettavalle maataloustuelle.

Selkosuomeksi tämä merkitsee, että Suomi pakotetaan taas kerran tinkimään omasta maanviljelyksestään. Se iskee meidän ruokapöytäämme niin, että syntyy yhä enemmän ruokatavaroita, jotka löytyvät kaupoissa vain ulkomaisina. Niiden kasvatuksesta meillä on vain viitteitä, joista tiedämme, etteivät ne ole niin laadukkaita kuin suomalaiset ja sisältävät usein hämäriä myrkkyjäämiä.

Kepu petti omansa

Mutta syy ei ole pelkästään EU:ssa. Suomessa maatalouspolitiikkaa jo vuosikymmeniä johtava keskustapuolue sen hallitseman MTK:n kanssa on vain tyytynyt mallioppilaana soveltamaan EU:n eteläistä maatalousideologiaa Suomeen. Suomen maatalouden luonnollista valttia niin koti- kuin ulkomaiden markkinoilla, puhtautta ja maukkuutta ei ole käytännössä ollenkaan tuettu eikä markkinoitu ulospäin.

Sillä kun hyvää maatalousmaata kyllä Suomesta löytyy, mutta laikuttaisena vesien, soitten, kallioitten ja metsien pirstomana ei Suomi voi kilpailla koneistuksen raskaudessa muun EU:n saati maailman kanssa. Ja kun Suomessa ilmasto on viileä, on täällä luonnostaan vähän tuholaisia ja kaikki mätänee hitaammin kuin muualla. Ja samalla lyhyt kesä on kuitenkin ainutlaatuisen valoisa viileyden korvikkeena. Eli myrkkyvapaassa ja työvaltaisessa maataloudessa Suomella on luontainen kilpailuetu. Ja Keski-Euroopan kansojen kasvava pelko myrkkyjen saastuttamista tuotteista on vahva liittolaisemme.

Puhdas Suomi-ruoka – suuri mahdollisuus

Suomen maataloudella on lupaava tulevaisuus.

Sikäli jos pidämme tiukasti puhtaan suomalaisen maaseudun puolta EU:ssa ja omin voiminemme itse suuntaamme puhtaaseen maatalouteen. Kun maataloudessa pysyy ja syntyy uusia työpaikkoja, on myös maaseudun elinkeinoelämän tukiranka pelastettu. Tarkemmin tästä olen kirjoittanut http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273561-veikko-vennamon-perinto-puhdas-ruoka-vs-glyfosaatti-myrkky .

Keski-Euroopan suurmaatalouden ja sen suurteknologioitten lobbarit ovat töissä Brysselissä parvittain.

Kuin lokit kaatopaikoilla ja 24 tuntia vuorokaudessa.

Hyvänä esimerkkinä on, että Pariisin poliisi on hiljattain alkanut tutkia vaarallisimman maatalousmyrkyn, glyfosaatin tuottajan, saksalais-amerikkalaisen Monsanton poliitikkokortistoja. Kaikki maatalouspoliittisesti aktiiviset poliitikot ja tiedemiehethän on se varustanut huolellisesti arvosanoilla vaikutettavuudesta. ’Kriitikoiksi’ luokiteltuja on pitänyt ’kasvattaa’ ja ’kovapintaisia vastustajia’ on kuulunut  ’valvoa’.

Juuri tulleen uutisen mukaan osoittautuu, että kortistoja on tehty myös Saksassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa sekä EU-tasolla. Tutkitaan löytyykö lisää –mahtaakohan sana ”Finlande” pompata esiin!? https://www.manager-magazin.de/unternehmen/industrie/bayer-monsanto-hat-auch-in-deutschland-schwarze-listen-erstellt-a-1268506.html ja https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/monsanto-listen-bayer-meldet-weitere-liste-in-eu-umfeld-a-1268481.html .

Ilmastomuutos vai myrkyttäminen: kepussa ja kokoomuksessa tyhmyys tiivistyy

Eipä ihme, että kun uutisia mehiläis- ja pölyttäjäkadosta vaivalloisesti leviää Suomeen, niitä aivan seinähullusti selitetään apokryfisen ilmastonmuutoksen pohjalta! Vaikka pieni lämpötilojen nousu viimeisten 50 vuoden aikana Suomessa olisi lajeina keskimäärin eteläpainotteisille pölyttäjille pikemminkin eduksi kuin haitaksi!

Ja joukossa tyhmyys tiivistyy: kokoomuksesta kepuun veisataan virsiä lihansyönnin vähentämisen välttämättömyydestä Suomessa. Suomessa!!! Euroopan pohjoisimmassa maatalousmaassa, jossa karjatalous on elinehto useimmille maataloustiloille!!! Nämä Suomen vanhat puolueet ovat tässä muuten paavillisempia kuin paavi itse: ei edes EU:n keskuksessa Saksassa hourailla tähän tyyliin; saksalainen kyllä pitää lihansyönnistään kiinni. Jos omat suomalaiset EU-edustajat ovat sitten tällaisia, niin mitään keskieurooppalaisia lobbari-hämärämiehiä ei edes tarvita: Suomen maaseutu autioitetaan ihan omin käsin!

PS ei hylkää viljelijää!

Perussuomalaiset, kuten heidän edeltäjänsä Suomen maaseudun puolue, eivät hylkää suomalaista ruuantuottaja eivätkä heitä Suomen maaseutua kansainvälisen kaupan vapaasti palloteltaviksi! Lähden mielelläni EU-parlamenttiin pitämään pohjoisen kotimaamme leivässäpitäjät turvassa suuren maailman myrskyiltä ja hyökyaalloilta - sisulla ja sydämellä.

Siksi #150.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"tilakokojen jatkuva suurentaminen, massiivinen koneistaminen sekä erikoistumiset ovat korvanneet sopeutumisen erikoisiin pohjoisiin oloihin."

Mikäs näissä on vikana? Tilakoon suurentamisella saavutetaan mittakaavaetua, koneistamisella tuottavuutta ja erikoistumisella laatua ja kilpailuetua. Joku voisi nähdä noissa ennemminkin mahdollisuuden menestyä paremman katteen markkinoilla, sen sijaan että yritetään Suomen pohjoisella handicapilla pärjätä kilpailussa bulkkituotannon kanssa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Suomen historiallinen menestystarina Euroopan köyhälästä ohi Ison-Britannian elintasokilpailussa pohjautuu juuri näihin handicapien eli pohjoisen viileysongelmien kääntämiseen eduiksi. Tunnetusti parhaat skottilaiset viskitehtaat käyttävät vain suomalaista ohraa, koska se yöttöminä öinä on kasvanut kaikkein laadukkaimmaksi.

Tai miksi Ison-Britannian laivasto 1700-1800-luvuilla välttämättä tarvitsi suomanlaista tervaa ja puuta? Koska sotaisa ja tiheään asutettu imperiumi oli jo ehtinyt tuhota omat metsänsä. Mutta harvaanasutussa Suomessa riitti niitä.

Nimenomaan harva asutus takaa, että maataloutta voidaan harjoittaa Suomessa vain parhaiten siihen soveltuvissa kohdin. Erikoistuminen maataloudessa juuri pohjoisen tarjoamiin erikoismahdollisuuksiin on lupaavaa.

Sen sijaan näissä pohjoisissa oloissa ei suuren mittakaavan tuotanto ole suhteellisesti niin edullista kuin etelämmässä. Siksi se laajennuksista huolimatta kokonaisuudessaan vähitellen supistuu ilman kunnon kehittämisnäköaloja vetäen koko maaseudun ja aikaa myöten ehkä koko maan mukaansa autioitumiskierteeseen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei lehmien kuulukaan käyskennellä pelloilla. Jos niin käy, on laitumen aita rikki jostain kohtaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Muistuttaisin vielä orjakaupasta jonka kautta saamme halpoja elintarvikkeita etelän maista. Meille tulee marjanpoimijoita ties mistä koska tulot ovat suuria näissä maissa kun kotia lähtevät kun taas paperittomat sun muut ovat mafialla 'töissä' jossain Italiassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilman omaa maataloutta määrittelisi muut ruokamme hinnan. Miksi muuten kierrätämme maataloustukemme EUn kautta, massi kun matkalla kevenee.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

juuri näin, ulkomainen ruoka joka on nyt halpaa saattaisi kallistua kovasti....

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä ne persut muka tietää maanviljelystä tai maaseudusta ylipäätään. Tuskin ovat koskaan edes navetassa käyneet.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tässä eräs viisas kommentti, jonka sain yksityisesti. Ja julkaistaan luvalla.

"Mielestäni seuraava näkökulma puuttuu ja on puuttunut koko ajan keskustelusta.
Suomessa kesäaikaan maaperä tuottaa määrättömästi erilaisia heinäkasveja ja niitä osataan tehokkaasti viljellä. Suomen ilmasto on näille erittäin otollinen Lappia myöden (heinää ei halla pane).

Ihminen ei heinää pysty missään muodossa muuttamaan suoraan omaksi ravinnokseen.
Mutta kun se heinä syötetään eläimille, kas kummaa, biomassa on muuttunut hyväksi proteiinipitoiseksi syötäväksi. Tässä ketjussa heinä toimii hiilinieluna josta sama hiili siirtyy eläimeen ja siitä edelleen ravintoketjun myötä ihmiselle. Hiilidioksidi vapautuu hengityksen kautta. (itse ajattelen koko hiilinielun olevan pelkkää hömppää ja poliittista agendaa).

Suomessa pitäsi tämän mukaan lisätä ja monipuolistaa lihakarjan kasvatusta. Esim ylämaan karja pystyy käyttämään vaatimattomampaa rehua kuin esim lypsykarja. Lampaiden kasvatusta ja sitten esim islanninponeja mitkä tulee toimeen myös suht koht vaatimattomalla rehulla (hevosenliha on hyvää vaikka jotkut sitä ennakkoluuloisesti vierastavat).

Nyt kuskataan näitä "ekologisia" vihanneksia (esim bataatti) ja proteiinituotteita (soija) ympäri vuoden lentokoneella suomeen. Ne on sitten varmaan niitä ekolookisia lentokoneita..."

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri turha kuljetusrumba maataloustuotteille, joita tuotetaan tai voitaisiin tuottaa hyvin Suomessa on sekä ekologisesti että sosiaalisesti turmiollista. Kun Suomessa on hyvä omenasato, on sitä useimmille omenantuottajille mahdotonta myydä minnekään, vaan lahjoittavat omenansa pois tai antavat niiden lahota. Vaikka ne olisivat usein ainakin yhtä hyviä kuin kaupasta löytyvät Uudesta Seelannista tai Kiinasta tai ties mistä tuodut myyntilajikkeet, joiden hinta ei edes alene suomalaisena satokautena...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ruoan eestaas kuljettelun järjettömyydestä voidaan olla varmaan aika lailla yhtä mieltä, mutta aikuisten oikeasti ne kuljetusten päästöt per tuotekilo ovat aika pienet. Kuvitelma lentokoneista on enimmäkseen puppua. Rekoilla ja rahtilaivoilla maailman ruoka kulkee.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Eli Mäkinen ei kannata lähiruokaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #11

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset