Arto Luukkanen

Antti ja rasavilli iloittelu Säätytalolla

Näinpäs kummallista unta.

Olin siinä vähän niin kuin näytelmäarvostelija ja katselin teatteri-aitiosta kaikenlaisia hengentuotoksia. Useimmat niistä olivat puisevia ja tylsiä näytelmiä mutta joukkoon sattui helmi.

Kyseessä oli kolminäytöksinen ”Rasavilli iloittelu Säätytalossa”. Näytelmä meni ulkomuistista jotenkin näin. (Anteeksi mahdolliset virheet. Otan tässä tulkinnallisen vapauden selostaa sen mitä ihan selvästi unessa näin).

**

Näytelmän sankari oli Antti niminen opiskelija, joka juhli ensimmäistä vappuaan.

Säätytalolla.

Hän halusi tuhlata omat, säästetyt, ja vieraat rahat mahtavaan juhlintaan.

Juhliin mukaan tuli Toveri Li Lystikäs, joka tykkäsi siitä, että voi potkia opiskelijajärjestön ovia ja rikkoa sen ikkunoita. Säännöt olivat vain ”sikoja” varten eikä se väkivalta ollut niin pahaa jos se oli oikeanlaista.

Toinen juhlija oli Toveri Lampsuhuuli, joka taas tykkäsi teoreettisesta siisteydestä mutta ei tykännyt siivota opiskelijajärjestön asuntolan käytäviä eikä pihoja. Lampsuhuulen mielestä ihmisen elämän tarkoitus on maksaa sähkölaskuja.

Kolmas juhlija oli teekkari Toveri Jussi Lestakas joka taas viis välitti siitä mitä tapahtui Antille. Jussi ei koskenut viinaan ja siksi hän otti vain hänelle varatut rahat ja käytti ne toisiin tarkoituksiin.

Antti möi, lainasi, kiristi ja oli lopulta peeaa

Antti investoi kaiken juhliin.

Hän möi opiskelija-asuntolansa grillin, pihamökin, pesukoneet, ja autopaikat.

Tässä unessa juhlan alku tapahtui Säätytalolla ja se kesti pari kuukautta.

Pitsataksit rullasivat ja tsupparit toivat lisää olutta. Nyt ei oltu köyhiä tai kipeitä.

Kun rahat oli juotu ja rallattelu oli loppu, oli Anterolla jo suunnitelma – hän halusi ottaa pikavippejä.

Ongelmana oli vain se, että hän ei saanut enää rahaa edes ”Kiskuri & Kelmi” yhtiöltä.

Lopulta rahat olivat loppu ja Antti joutui ostamaan vapisevaan krapula-aamuun makkarat ja ranskalaiset taskuun unohtuneella vitosella.

Sitten tuli mieleen äiti.

Lainaisikohan se äiti, joka oli aina säästänyt hänelle rahaa?

Sitten Antti sai ajatuksen!

Ei hänen tarvitsisi pyytää lainaksi! Hän möisi äiti-muorin asunnon ja saisi siitä rahaa yltäkyllin.  Ei se äiti muista sitä, että sen asunto on myyty.

Uni päättyi siihen että krapulainen Antti joutui ostamaan myymänsä tavarat kolminkertaisella summalla takaisin.

Antti-parka!

 

**

Olipa se kummallinen uni!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joskus todellakin näkee ihmeellisiä unia. Tulee miettineeksi, että mistäköhän uni on saanut aiheen moiseen. Kummalliset ovat ihmisen aivot tuottamaan erilaisia unia. Toiset ovat hyvinkin todentuntuisia, mutta toiset taas aivan sekunda unia. Sellaisia, jotka eivät missään olosuhteissa voisi toteutua.

Tämä näkemäsi uni taitaa olla hyvinkin, ainakin osittain, totuuteen pohjautuvaa ajattelun tuotosta. Vai kuinkas itse Arto katsot? ;)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja Seitsemän Seinähullua Veljestä vastaa bileiden musiikista ja kirjoittaa päivittäin uuden oodin siitä miten loistavaa menoa on. Lopulta kun bileet on loppu kun rahaa ei enää ole saapuu paikalle Justiina joka raahaa juhlaväen korvasta pihalle, kertoo melko äänekkäästi käsityksensä bändin musisoinnista, siivoaa nurkat, leikkaa nurmikon, ostaa uudet huonekalut, maalaa talon, koittaa maksaa velat pois ... ja ennenkaikkea tekee kaikkensa ettei sama pääsisi toistumaan vielä kun talo on pystyssä siitä on muutakin kuin kivijalka jäljellä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Minulla on sellainen tutina, että tätä näytelmää harjoitellaan jo jossain. Mutta hiukan sitä muutetaan, nimittäin yksi tovereista katoaa mystisesti kokonaan kesken näytöksen ennen väliaikaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kas, kun tuohon dramaattiseen uneen ei ilmaantunut tsaarin agenttia, joka tarjoaisi itäistä rahaa talouden pelastamiseksi ja jonkin johtavan sanomalehden kaappaamiseksi "isänmaallisten" asialle...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Antilla tosiaan siitä unessa roikkui ruplia taskusta...kiva kun muistutit.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Arto Luukkanen, #5:
"Antilla tosiaan siitä unessa roikkui ruplia taskusta...kiva kun muistutit."

On enemmän kuin merkillistä, että "unohdit" mainita noin oleellisen seikan, kun kerroit varsin yksityiskohtaisesti unestasi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olisiko ollut niin että Arton alitajunta piti asiaa itsestään selvänä joten se ei tullut heti mieleen kun muisteli unta?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Vois väittää jopa enneuneksi tai näyksi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

"minulla ei ole selvää muistikuvaa asiasta..."

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Muistan vanhemman unesi jossa amerikan setä osti ruotsalaisen neuvosta Lestakkaalta vanhan Valmetin kymmenkertaisella hinnalla. Lestakkaasti kuittasi puolueen velat lompsastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset