Arto Luukkanen

Maaseudun tulevaisuus – ei tulevaisuutta?

Juttelin tässä eilen kahden keskisuomalaisen huoltoasemayrittäjän kanssa.

Yrittäjinä 40 vuotta. Mukaan mahtui elämää suurempia tarinoita; voittoja ja tappioita. Mutta yhdessä kuitenkin – pariskunta, jonka yhteinen taival on opiksi meille kaikille.

Niin vasta- kuin myötämäessä yhdessä.

Aina rakentaen senkin jälkeen kun verottaja, murtovaras tai hallitus käy kukkarolla tai huoltohallissa tuhoamassa. He ovat pitäneet pystyssä Suomen tulevaisuutta.  

Ideologinen autoilijoiden ja omakotiasujien vaino käynnistyy

Keskustelu yrittäjäpariskunnan kanssa kääntyi tulevan hallituksen ohjelmaan.

Edessä näyttää olevan Iso Viha. Maaseutu on täynnä öljylämmitteisiä taloja. Niitä on Suomessa on noin 200 000.

Uusi ” Viiden Sentin” hallitus kiristää lämmityspolttoaineiden verotusta 100 miljoonalla eurolla. Niissä taloissa asuu eläkeläisiä, joiden elämästä tulee nyt verojen korotusten kanssa mahdotonta.

Nämä eläkeläiset liikkuvat dieselautoilla. Ilman sitä ei voi täällä elää. Hallitus nostaa polttoaineiden hintoja ja samalla myös hyökkää näiden autojen kimppuun.

Kyse on ideologisesta vainosta.

Ihmiset pitää keskittää lähiöihin kun vihreä hirmuvalta iskee. Ihmisistä tulee evakkoja, jotka oma hallitus karkottaa pois kotoa.

Läksin vakuuttuneena ja vähän järkyttyneenä pois näiden kahden yrittäjän luolta. Heidän tarinansa lämmitti ja rohkaisi. Siinä oli suomalainen sankaritarina.

Uuden hallituksen järjetön politiikka kuitenkin harmitti.

Kepu – zero points

Maaseudun laiminlyöminen ja ihmisten ideologinen vainoaminen ei ole järkevää toimintaa.

Nähtävästi seuraavissa vaaleissa käy niin, että kepu, jonka olisi pitänyt puolustaa näitä ihmisiä, kääpiöityy alle 5% puolueeksi.

Kepun käy kuin Suomen euroviisukappaleiden – Finland – no points!

Ihan sama vaikka kepulaiset olisivat saaneet 300 maakuntaa ja yhtä monta maakuntasatraapin virkaa.

Kepu is over!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Siinä ei maaseudun tulevaisuus, eikä maaseudun vanhusten hyvinvointi paina paskan vertaa, kun lisärahaa julkisen sekttorin hallinnolle etsitään. Kommarit, sossut ja uuskommarit ovat näppärästi oivaltaneet, että maailmanlopulla uhkailemalla saadaan mainio verotuotto. Kukas nyt maailmaa ei haluaisi pelastaa ?

Ei se ole hölmö, joka jymäyttää. Se on, jota jymäytetään.

Käyttäjän MikaelHalleen kuva
Mikael Halleen

Hallitus ajaa politiikkaa, joka johtaa metropolikeskittymiin vaikka koko Suomi olisi hyvä pitää asuttuna. Ihan jo maanpuolustuksellisista syistä.
Ollaan vihreitä, ja halutaan junia. Mutta vain metropolien välille - väliasemilla asuvista ei väliä. Milloin herätään, että pienillä paikkakunnilla ja syrjäseuduilla elämisen laatu on harvinaisen hyvää? Niissä öljylämmitteisessä taloissa on paljon asuinneliöitä ja luonto ympärillä. Niiden pihalla voi olla mieluisimmat ja rajuimmat leikit.
Arton ajatuksia mukaillen: miksi laatuasumisesta ja tarveautoilusta rangaistaan? Miksi luotijunat ovat ok mutta paikallisjuna ei?
Hallitusohjelma on huono. Ja se toteutetaan velkarahalla. Apuva!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tunnin juna TKU- HKI - TKU on juttujen mukaan Salolle upea juttu, suorastaan fantastinen asia, ja tuo toimeliaisuutta kaupunkiin kun uusi raidelinja vedetään kaupungin läpi ja Lukkarinvuori räjäytetään kahtia ... Niin juna ei pysähdy Salossa ...

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006129923.html

Veronkorotus iskee 200 000 pientaloon – Omakotiliitto: ”Puolet omistajista ikääntyneitä”

Noh puolikkaalla vappusatasella on varaa maksella ...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tässähän se sitten on se vihreä unelma ja maailman pelastaminen:

H.ki - Kouvola välille rakennetaan "oikorata" joka lyhentää matka-aikaa Kouvolan kautta pohjoiseen meneville kokonaista 15 minuuttia. Keitähän vihreitä, kepulaisia ja sdp-läisiä (sdp pienelää tahallaan) tuolla suunnalla asuukaan?
Samaan aikaan sitten jää kaksiraiteinen melkein uusi H:ki - Lahti oikorata, ehkä kaksitoista vuotta sitten valmistunut, jää käytännössä Lahti-H:ki paikallisliikenteen käyttöön. Eikä tuo liikenne ole kovinkaan vilkasta.
Mitä maksaa tuo Kouvolan oikorata? 1, 2, 3 mrd?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Niin, se oikorata olisi alunperinkin pitänyt rakentaa suoraan Kouvolaan, muttei silloinkaan tainnut olla rahhoo, kun valittiin lyhyt nykäisy Lahteen kiertämättä Riihimäen kautta. Eli oikeassa olet, turhaa työtä olisi oikorata Porvoon kautta Kouvolaan, samoin nuo mainitut tunnin radat väkimäärän vähentyessä Suomessa. Rahhoo pitäisi enenvässä määrin laittaa olemassa olevan tie-, rata- vesiväyläverkon kunossapitämiseen, eikä rakentaa uutta turhaa kunossapidettävää lisää.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Moni on yksinkertaisesti eri mieltä siitä, että syrjäseuduilla eläminen on hyvää. Asuin itse 18 ensimmäistä vuottani syrjäseudulla, ja en odottanut mitään niin kovasti kuin pääsemistä pois sieltä. En usko, että tulen yhtäkkiä heräämään siihen kuinka auvoisaa siellä oli. Tunnen monia nuoria, jotka ajattelevat samalla tavalla. Toki jotkut ajattelevat eri tavoin, mutta heitäkin on jatkuvasti vähemmän, ja hekään eivät välttämättä käytännön syistä voi asua maaseudulla, koska siellä ei välttämättä ole heille töitä.

Kaupungistumiskehitystä vastaan tappeleminen on harvinaisen kallista ja turhaa, kyseessä on globaali trendi. Toki se olisi tärkeää, että maaseudulla olevan teollisuuden elinedellytyksistä pidetään huoli, mutta se ei lienee ongelma, sillä ne harvat hyvin pärjäävät maaseutupaikkakunnat ovat juuri niitä, missa teollisuus tuo työpaikkoja.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Näinhän faktat tuntuvat olevan. Aina kun nuorta haastatellaan ja kysytään että jääkö kotikylälleen niin vastaus on että eipä taida. Syyksi sanotaan että ei ole töitä, se on hyväksyttävä syy joten sen voi sanoa. Todellinen suyy lienee kuitenkin se että nuoret haluavat "elämää" ympärilleen.
Itse aikanani halusin suurempaan kaupunkiin parinkymmenen tuhanne asukkaan kaupungista.

Maalla asuminen on kovaa työtä verrattuna kaupunkiasumiseen. Kaikki täytyy tehdä itse ja jos joku ei toimi niin tulee ongelmia ja kustannuksia. Päivähoidot, lääkärit, jaa, kaikki palvelut ovat kaukana, usein monien kymmenien kilometrien päässä.
Utopiana se toimii mutta asuvatko ns. Vihreät, tämän ideologian kannattajapoliitikot itse maaseudulla? Jos se olisi niin auvoisaa niin kyllä kai. No, syynä on tietenkin työ, se joka aina kelpaa syyksi tällaisessa asiassa.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #11

Itselläni isoin syy oli yksinäisyys. Jos et satu löytämään ystäviä niistä kolmestakymmenestä saman ikäluokan nuoresta, niin huono tuuri. Toinen syy oli suppeat harrastusmahdollisuudet. Kolmas syy oli juurikin tuo, että elän mieluummin jossain missä on paljon ihmisiä. Kaikki tuntee kaikki- sosiaaliset ympyrät ovat aika ahdistavia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #11

"Utopiana se toimii mutta asuvatko ns. Vihreät, tämän ideologian kannattajapoliitikot itse maaseudulla?"

En ole havainnut, että vihreillä olisi mitään mielipidettä sille missä pitäisi asua. Olettaisin että jotain markkinaliberaalia näkemystä on, että jokainen asukoon siellä missä parhaaksi näkee, omilla rahoillaan.

Se että verotetaan fossiilisia ei tarkoita mitään kannanottoa siihen missä asuu. Antaa markkinoiden ohjata sitä ihmisten kulutuskäyttäytymistä ja sijaintia.

Kannattaa muistaa että Suomessa on pitkin historiaa asuttu haja-asutuksessa ilman öljyä että ei siinä silleen mitään estettä ole. Sitten jos halutaan öljyä käyttämällä liikkua itse paljonkin kaupunkikulttuurin pariin kun ei kotinurkilla ole kivaa tai ei ole työtä niin siinä sitten häviää.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tiemaksu on tievero. Perneri on hallituksessa vaikka ei ole.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Voin muuttaa maalle kun saa halpoja taloja ja ei ole naapureita narisemassa. Lämmittää puulla ja ajaa diisselillä kauppamatkat.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Puulämmitys tullaan kieltämään. Puu täytyy ensin muuttaa pelletiksi ja sitten voi lämmittää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pankinjohtaja tietää mihin isännällä on rahaa. Yhteys omistajaan on ihmisaistein pääteltävissä. Lapsenuskoisten suomut silmistä karisevat.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tämä hallitus lienee peräisin Käkisalmen markkinoilta?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Keskusta sai läpi kaiken haluamansa - Ei Kesustaa ole koskaan kiinnostanut tavalliset palkansaajat ja eläkeläismummot. Kiinnostuksen kohteet ovat muualla - Maan- ja metsänomistajat maataloustukineen ja keskustalaiset yrittäjät yritystukineen sekä valta-asema maakunnissa. Tässä kolme peruspilaria mainitakseni.

Hallitusohjelma on keskustalainen:

1. Rinne osti Keskustan hallitukseen jättiläismäisillä maataloustukikorotuksilla (yli 400 miljoonaa entisten tukien päälle). Edellisiäkin tukia on siis 4 miljardia.

2. Lisäksi nostettiin lapsilisiä 4 -5 lapsesta (tämä on tarkoitettu avittamaan lestadiolaisia ja muslimiperheitä). Mikäli oikeasti halutaan lisää lapsia, pitäisi korottaa 1 - 2 lapsen tukia, tällä hetkellä moni ei tee sitä ensimmäistäkään lasta.

3. Ja tietty ne 18 maakuntaa, joiden kustannukset keskiluokka tuntee nahoissaan.

4.Palkkatuki on myös kädenojennus yrityksille - rahat saadaan veronmaksajilta

5.Turpeen asemaan ei kosketa.

Oikeastaan meille tuli keskustalainen hallitusohjelma vaikka keskustalla vaaleissa rökäletappio. Sen sijaan tavalliset palkansaajat, mummot ja vaarit saavat maksaa. Keskustalainen ydinjoukko sen sijaan voittaa!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Turkistarhaukseen ei puututa. Siinä vihervasemmisto hävisi Pohjanmaan kepulaisille ja ruotsinkielisille 6-0.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Eli vielä tuokin Keskustan hyväksi :) Hallitusohjelma on kepulainen, miksi ei pääministeri tule Keskustan riveistä?

Vihreät eivät käytännössä saaneet mitään tärkeää läpi, esim. juuri sinun mainitsemasi turkistarhaus ja turpeen käyttö energiana. Ketut ovat liian fiksuja eläimiä elääkseen niin kammottavissa oloissa kuin niitä tänä päivänä tarhoissa pidetään. Äidilläni oli aikanaan biisamiturkki - Miksi ei siis käytetä näitä rottaeläimiä tähän tarkoitukseen? Biisamit aiotaan hävittää vieraslajeina luonnosta - ehkäpä niistä voi valmistaa turkiksia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"2. Lisäksi nostettiin lapsilisiä 4 -5 lapsesta (tämä on tarkoitettu avittamaan lestadiolaisia ja muslimiperheitä). Mikäli oikeasti halutaan lisää lapsia, pitäisi korottaa 1 - 2 lapsen tukia, tällä hetkellä moni ei tee sitä ensimmäistäkään lasta."

Jo periaate että mitä useampi lapsi, sitä korkeampi lapsilisä on päin p......ä.

Itse, olen keskimmäinen kolmesta, kärsin lapsuudessani pahaa mieltä siitä että aika usein sain vanhemman veljeni vaatteita. Vähän kuluneita, vanhoja, joskus paikattujakin. Kun sitävastoin pikkuveli sain useimmiten uusia koska minulta jääneet oli jo kahteen kertaan käytetty ja näin "loppu".
Toki ymmärsin jo lapsena että kyse on rahasta, kun ei ole niin ei ole.

Näin ajatellen mitä useampi lapsi sitä pienempi lapsilisän pitäisi olla aina seuraavasta. Monet muutkin kulut seuraavat samaa kaavaa.

Eli se on se ensimmäinen lapsi joka on se kallein.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Vihreiden ja grynderien epäpyhä allianssi haluaa siirtää kansan kaupunkien kanakoppeihin. Pakkomuutto takaa grynderien voitot.

Esimerkkinä keskustelin tästä Iiris Suomelan kanssa ennen viimeisimpiä kunnallisvaaleja. Sanoin hänelle, että pakotatte kansan muuttamaan kanakoppeihin, johon hän vastasi "minä ainakin haluaan". Heti nyt eduskuntavaalien jälkeen paikan varmistettuaan hän kertoi iltapäivälehden hasstattelussa aikovansa muuttaa isompaan asuntoon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

jaha...harjoitin juuri intellektuaalista hygieniaa. Hyvä asia))))

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miksi Vantaan asunnot eivät enää käy kaupaksi ?

Vantaa on ollut aina erityisen herkkä mittari talouden muutoksille.

Meillä on nyt varmasti paras hallituskokoonpano ottamaan vastaan ulkoisen maailman aiheuttamat tilauskantojen muutokset. Jos vienti sakkaa nykyisestäänkin, niin vaaditaan edelleenkin parempaa sosiaaliturvaa ja parempia palkkoja - tottakai.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Maaseudun valoisa tulevaisuus lähtee kannabiksen viljelystä.

YLE:ltä tullut dokumentti suomalaisesta kannabiskasvattajasta osoitti kiistattomasti mihin maaseudulla kannattaisi panostaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja sitten kaupunkien veronmaksajat huolehtivat seurauksista.
Töitä ainakin riittää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Maaseutu on täynnä öljylämmitteisiä taloja."

Mitä sitten?

Öljyvarojen rajallisuus on tiedetty niin pitkään että jokaisen öljylämmitteistä valitsevan voi olettaa tietävän mitä se tarkoittaa kustannuskehityksessä.

Ainahan ne voi päivittää pelletteihin.

"Nämä eläkeläiset liikkuvat dieselautoilla."

Mitä sitten?

On ollut vuosikymmeniä aikaa vähentää riippuvuutta kun öljyvarojen rajallisuus ollut niin pitkään tiedossa.

"Ihmiset pitää keskittää lähiöihin kun vihreä hirmuvalta iskee."

Ei pidä. On useinkin parempi asua haja-asutusalueella.

Pitäisi sen sijaan elää ilman että polttelee sitä öljyä. Aikaa ollut jotain 50v tehdä asialle jotain, että ei tämä nyt mitenkään yllättäen tule.

Tietysti jos on ihan itse hölmöillyt ja tulee kiire niin se tarkoittaa sitten velaksi investointia. Se vaan maksaa enemmän kuin että olisi ihan itse huolehtunut asioista ajallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset