Arto Luukkanen

Antti Rinne on Suomen Hruštšov

Sekavin tuntein katselin lähetystä eduskunnasta.

Inttämistä ja vakuuttelua. Että kyllä rahat riittävät ja että kyllä se siitä. Huominen päivä on parempi kuin tämä päivä. Että hevoset syövät heiniä, että kesällä paistaa ja sataa ja että merissä asuu kaloja…

Antti Rinne on kuin pääsihteeri Nikita Sergejevitš Hruštšov vuonna 1961. Tämä lupasi 10 vuodessa siirtymistä ”kommunismiin”, ”materiaaliseen runsauteen” ja ilmaisiin uusiin asuntoihin.

Antin jutut ovat samanlaisia - mahdottomia. Vähän kuin Hruštšovin:  

”Neuvostoliiton asetehtaat sylkevät mannertenvälisiä ohjuksia kuin makkarakoneet nakkeja”

**

Ongelmana on vain se, että raha eivät riitä. Tulopohja ei kestä. Ja kun rahaa laitetaan oppivelvollisuuden nostamiseen, niin ei ole opettajia. On hyvä, että koulutukselle annetaan rahaa mutta kun ei ole edellytyksiä saada lisää päteviä opettajia. Hoitajamitoitustakaan ei hoidettu ”yhdellä virkkeellä”.

Nikita Sergejevitš Hruštšov lupaili samanlaisia löysiä lupauksia kuin Antti Rinne. Neuvostoliitossa piti päästä rahattomaan talouteen, ilmaisiin lounaisiin ja ilmaisiin kenkiin. Ilmaiseen silliin ja makkaraan.

Tässä mielessä Antti on täysin neuvostoliittolainen ja hänen strategiansa on sama.

Ja kun rahat eivät riitä niin veroja korotetaan, omaisuutta myödään ja silmiä ummistetaan. Niinhän Neuvostoliitossakin tehtiin.

**

Antti Rinne on todella Suomen Hruštšov. Molemmat uskovat siihen, että historia on heidän puolellaan.

”Halusittepa tai ette, historia on meidän puolellamme. Me hautaamme teidät”.

Antti vai Nikita?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Antti Rinne ei luojan kiitos todellakaan ole Suomen Hruštšov. Hruštšov oli se joka räjäytti inkerinsuomalaisten kirkon. Rinne on tolkun ihminen eikä mikään moukkamainen kengänheiluttaja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Rinne nimenomaan ei ole tolkun ihminen ja siitä on olemassa hovioikeuden tuomio todisteena. Tolkun ihminen ei agitoi laittomia lakkoja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Antti Rinteen uudessa hallituksessa on monia historiallisesti ainutlaatuisia piirteitä. Tätä nimenomaista hallituspohjaa meillä ei ole milloinkaan aiemmin kokeiltu. Keskusta ja Vasemmistoliitto ovat nyt ensimmäistä kertaa samassa hallituksessa. Viimeksi koko vasemmiston ja keskustapuolueen sisältänyt hallitus Suomessa oli vuonna 1982. Mielenkiintoinen kuriositeetti on sekin, että vihreät ja Vasemmistoliitto eivät ole milloinkaan ennen olleet hallituksessa ilman kokoomusta. Antti Rinne on ensimmäinen ammattiyhdistysliikkeen johtotehtävistä politiikkaan siirtynyt pääministeri sitten kolmesti pääministerinä 1940- ja 1950-luvulla toimineen K-A. Fagerholmin. Pekka Haavisto on Suomen ensimmäinen vihreä ulkoministeri, Maria Ohisalo puolestaan ensimmäinen vihreä sisäministeri. Rinteen hallituksesta löytyy myös ennätysmäärä 1980-luvulla syntyneitä ministereita: Annika Saarikko, Maria Ohisalo, Li Andersson ja Katri Kulmuri. Keskusta on viimeksi ollut apupuolueen roolissa 1980-luvulla, mikä tarkoittaa aivan uudenlaisen hallituksessa olon tavan opiskelua. Osa salkuista on puolueelle hyvin eksoottisia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Katsoin myös ihmetellen tätä menoa eduskunnassa ja katsoin myös parhaaksi sulkea tv:n ja lähteä päiväunille. Jo pikasilmäyksellä kävi selväksi, mistä ”tuuli” nyt puhaltaa.

Roomalainen filosofi ja valtiomies Seneca on todennut lähes 2000 vuotta sitten: ”Kuta enemmän on valtaa, sitä vähemmän sitä saa käyttää väärin.” Hän on myös sanonut: ”Aika paljastaa totuuden.”

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Luukkanen, seurasit varmaan myös persujen Ville Tavion ryhmäpuheenvuoroa, joka ei käsitellyt ollenkaan istunnon aihetta, Rinteen hallituksen ilmoitusta hallitusohjelmasta vaan oli käsittämätöntä soopaa. "Rahat menevät Afrikkaan" jos persut jatkavat tulevaisuudessa, kuten todennäköistä on, samalla linjalla, ei Kokoomuksella ole suuriakaan vaikeuksia ottaa eduskunnassa pääoppositiopuolueen asemaa. Jännityksellä odotan mitä kaikkea vielä saamme persuedustajien suusta kuulla, kun persujen "takarivin taavit" pääsevät Sebastian Tynkkysen johdolla vauhtiin, kun ryhmyrin puheenvuoro oli tuota tasoa. Luukkanen, lisäsin nimesi kommentiini, ettei synny väärinkäsitystä siitä kenelle sen tarkoitin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

? sinun jutussa ei koherenssia sorry kaima...ei voi vastata....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

NKp:n politbyroossa oli ainakin alkujaan 12 jäsentä, Rinteen dream teamissa 15 valtiosihteeriä.

Poliitikkoja tulee ja menee, mutta virkamiehet pysyvät, vakuutteli kansliapäällikkö Bror Wahlroos. Poikansa kädenjälki näkyy nyt kun "laiska raha" pannaan töihin. Omistaja päättää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiinnitin monien keskustelussa esille nousseiden asioiden kohdalla Antti Rinteen esille nostaman puheen kokoomuksen kanssa käydystä neuvottelusta hallitusneuvotteluista, jotka käsittääkseni piti olla luottamukselliset. Rinne letkautti Orpolle neuvotteluista (on kuulema taltioituna puheet) osan siellä käydyistä keskinäisistä puheista. Tosin Orpo kiisti Rinteen puhuneen vastoin totuutta.

Eduskunnan pöytäkirjasta, Antti Rinne (14.19); "Sitten, edustaja Orpo, teille vain haluan sen verran todeta, että minulla on nämä hallitusneuvottelutunnustelut vielä aika tuoreessa muistissa, niissä keskusteluissa läpikäytyjä asioita, ja totean vaan sen, että aika paljon niistä kritiikeistä, joita nyt esitätte, olitte itse valmis viemään eteenpäin. [Kokoomuksen ryhmästä: Oho!]"

"14.33PetteriOrpokok(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Pääministeri Rinne, te olette täällä ja aikaisemminkin puheissanne puhuneet yhteistyöstä ja hallituksen ja opposition välisestä hyvästä yhteistyöstä Suomen asioiden ratkaisemiseksi. Minusta ei nyt oikein siihen henkeen sovi, että tuolla tavalla kuin äsken teitte vääristelitte niitä keskusteluja, joita me olemme käyneet hallitustunnusteluvaiheessa. Te tiedätte aivan hyvin, että otsikot olivat samoja, mutta teidän kertaluokkanne jotain aivan muuta. Me emme olisi hyväksyneet sitä, että myyntituloja käytetään — kuunnelkaa muutkin — että myyntituloja käytetään pysyviin menoihin, vaan niitä pitää käyttää pysyvän hyvän luomiseen, kuten yliopistojen pääomitukseen tai liikenneinfraan, ei pysyviin käyttömenoihin. Te tiedätte aivan hyvin sen, että se mittaluokka, jossa me puhuimme esimerkiksi kärkihankerahoituksesta, oli aivan jotain muuta, ja me emme olisi suostuneet VM:n kehyksen yli menemään, minkä te teette nyt erilaisin konstein. Minusta on todella ikävää, että tämän yhteistyön te aloitatte tällä tavalla vääristelemällä [Puhemies koputtaa] niitä keskusteluja, joita me olemme käyneet. Me emme ole [Puhemies koputtaa] enää jatkossa varmasti siksi, koska me emme hyväksyneet sitä, kun te kysyitte, että kuittaatteko sen, että kaikissa talouden tilanteissa SDP:n vaalilupaukset hoidetaan. Emme suostuneet. [Välihuutoja — Timo Heinonen: Nyt tuli uutinen!]"

"14.34PääministeriAnttiRinne(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa edustaja Orpo, joo, muistiinpanot ovat tässä suoraan nokan edessä niistä asioista, joista käytiin keskustelua nimenomaan tuolla hallitustunnustelujen yhteydessä. Mutta mielelläni jatkan kyllä yhteistyön tekemistä niissä asioissa, joissa tätä yhteistyötä luonnollisesti voidaan tehdä. Totean vaan, että en missään vaiheessa hallitustunnustelijana edellyttänyt sitä, että kaikki SDP:n lupaukset toteutetaan. Niinhän se nyt näkyykin tässä yhteisessä ohjelmassa, etteivät ne ole toteutumassa kaikki sellaisina kuin minä olisin ne halunnut."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Tuo keskinäinen nokittelu mielestäni osoittaa epäluotettavuutta pääministeri Rinnettä kohtaan. Hallituskumppanitkin voivat varautua Rinteen mahdollisiin letkautuksiin käydyistä hallitusneuvottelukeskusteluista, kun hiukankin menee ns. sukset ristiin. Opposition kanssa käydyistä keskusteluista puhumattakaan.

Kyllä keskustan edustajat kehuvat keskustan tekemisisä ja osallistumista vesemmistovetoiseen hallitukseen. Katsotaan kuinka keskustan kannattajat suhtautuvat tähän Rinteen hallituksen aikaansaannoksiin.

Viljo Asikainen

Rinteen hallitusohjelma tarvitsee rahaa, rahaa ja rahaa. Kun Rinne huomaa että rahaa ei tule toivotulla tavalla, on hän pakotettu löytämään yhä uusia rahan lähteitä.

Näihin asti aina niin vakaassa ja hyvin hoidetussa eläkeyhtiö Ilmarisessa on alkanut esiintyä ennen näkemätöntä kuohuntaa. Johtajia jättää laivan, osa omasta pyynnöstään, osa ilman omaa pyyntöä. Hamuaako Rinne nyt myös Ilmarisen varallisuutta utopioidensa ja syömämenojensa katteeksi, mitä tehtäväänsä vakaumuksella suhtautuva kunniallinen työeläkeväki ei voi sietää?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Ja kun rahaa laitetaan oppivelvollisuuden nostamiseen, niin ei ole opettajia."

Miten niin ei ole opettajia?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

AMK tasolla suurin ongelma on osaavien opettajien löytäminen. Jo nyt opetukseksi tulee "omaa lukemista ja aktivoitumista".

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Ovatko AMK- eli ammattikorkeakouluopiskelijat 16-18- vuotiaita, joita tämä oppivelvollisuusiän korottaminen koskee. Jos näin on, anna lähde tälle tiedolle. Tähän asti olen olettanut, että ammattikorkeakouluun hakijat ovat joko käyneet ammattiopiston tai lukion. Onko nyt kuitenkin niin, että AMK:hon siirrytään yläasteelta?

Oppivelvollisuusiän korottaminen 18 ikävuoteen ei lisää toisen asteen oppilasmäärää niin merkittävästi, että olisi tarpeen rekrytoida uusia opettajia. Vuonna 2017 edellisenä vuonna peruskoulunsa päättäneistä 3,8% ei opiskellut tutkintoon johtavassa koulutuksessa.
https://www.stat.fi/til/khak/2017/khak_2017_2018-1...

Jos ammattiopistossa on 300 oppilasta ja nyt tämä ammattiopilaitos saa 4% enemmän oppilaita se tarkoittaa 12 oppilasta. Jos nämä oppilaat jakautuvat neljälle eri koulutusohjelmalle, tämä merkitsee 3 uutta oppilasta per koulutusohjelma. Jos kaikki uuden lain velvoittamat oppilaat eivät siirrykään ammattiopistoon vaan osa heistä käy ensin kymppiluokan niin eipä heille perusteta uusia kymppiluokkia. Ikäluokat pienenevät ja ammattiopistoissa, mm. Vaasassa on jouduttu yt-neuvotteluihin tämän takia.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #10

Luukkanen ei nähtävästi vastaa esittämääni kysymykseen. Syy on ilmeinen. Oppositio saa ja sen pitää kritisoida hallituksen suunnitelmia. Kritiikki on kuitenkin turhaa mölinää, jos se ei perustu tosiasioihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Orpon ylikierroksilla käymisen kyllä ymmärtää, Orpo kuvitteli, varsinkin kun Kesk. ilmoitti aluksi jäävänsä oppositioon, että Rinteen mahdollisen hallituksen hallitusohjelma rakennetaan heidän vaatimuksiensa mukaan ja kun näin ei käynyt, Keskustan palatessa takaisin pelikentälle Orpo ja Kokoomus huomasi tehneensä suuren suuren virheen aliarvioidessaan Rinteen monissa eri koitoksissa koeteltuja erinomaisia neuvottelukykyjä. Orpon lähtölaskenta puheenjohtajan pallita alkoi Kokoomuksen oppositioon joutumisen hetkellä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

)))) erinomaiset neuvottelukyvyt - Antti jakoi rahaa ja virkoja kuin joulupukki))) on se erinomainen...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Haikurunona lyhyesti.

Kohtaamme tässä
Politiikka kuuntelee, kun
Valta kuiskailee jänniä.

Valta voi tosin unohtaa, että
politiikka pitää kastella säännöllisesti
jotta se kasvaa.

Etsi minulle oikea Valta
niin Politiikka
on silloin ystäväsi.

Niin kauan kuin Politiikka
vain valvottaa meitä
Valta murenee.

Kukkula, Politiikka.
Korkealta tähystät
ehtiikö Valta, valtaan.

Politiikka on vallan jano.

Niinpä...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

en pääse twitteriin??? joku suuttui ja ei tykännyt Nikitasta?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Äärioikeisto tai persuöyhöttäjät kiusallaan, ketkäs muut.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Yhtä et voi menettää. Nimittäin uskottavuutta. Sitä ei ole sinulle suotu.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Sosiaalidemokratia lienee eri asia kuin sosialismi. Vasemmiston poliittinen ideologia on lähempänä kommunismia, joten kukistuneen kommunismin muistoksi yksi kevennys Radio-Jerevanin ajoilta.

Kysymys: Milloin siirrymme todelliseen kommunistiseen yhteiskuntaan?
Vastaus: Todellinen kommunistinen yhteiskunta siintää jo horisontissa?

Kysymys: Mikä on horisontti?
Vastaus: Horisontti on kuviteltu raja maan ja taivaan välillä, joka etääntyy katsojasta samalla vauhdilla kuin katsoja lähestyy sitä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Niin, Bernstainilaista Koivisto sanoi sen olevan. Vihervasurit pyrkivät maaliin.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Jos Rinne on Hrustsov, niin Orpo on sitten varmaan Breznev, sen verran tomerasti kokoomus ehti jo syrjäyttää perussuomalaiset johtavana oppositiopuolueena.
Ilmeisesti Halla-aholle jäi Malenkovin rooli. Ehkä Kazakstanissa jokin sähkövoimalaitos odottaa nyt johtajaansa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Ehkä Kazakstanissa jokin sähkövoimalaitos odottaa nyt johtajaansa?" Seuraavissa vaaleissa nähdään, kuka saa (kuvainnollisesti) em. pestin. Vielä on liian aikaista povata.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ymmärrän, toivot siis Breznevin-tyyppistä johtajaa, joka veisi meidät takaisin pysähtyneisyyteen.

Noh, onhan sinulla Jussisi. Onko hän siis Breznevisi?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Mahtava kommentti. Melkein yhtä hyvä kuin Mestarin "titityy". Sinussa on selvästi ainesta Suureksi Valtiomieheksi.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Olet asioissa oikeassa, mutta, ei se ole ihme, kun olet oikealla Tiellä ja, niin iloisella miellä. Hyvä! Jumala rakastaa iloista antajaa. Siunaten Lasse.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Nikita Sergejevitšistä puheen ollen suosittelen hyvää kirjaa. Se on Strobe Talbotin toimittama ”Hruštšev muistelee.” Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 1971 ja sivuja on 525.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka. Hyvä kirja. Juuri pöydällä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

-Jyrääkö Åbo hallitusohjelmalla meidät? Koetaanko meidät haasteeksi pelkän olemassaolomme perusteella?

- Pienestä saakka olen pohtinut miksi juutalaisten lapsetkin vietiin tuhottavaksi. Näyttivätkö liian viehättäviltä?

- Miksi teollisuusministeri on melkein lapsi?, viehättävä toki laskukoneenakin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kukin taaplaa tavallaan, kuulimme pienenä sanottavan Ylä-Savossa.

Pitäisi elvyttää vanhan kansan viisauksia. Oltiin suvaitsevampia poikkeavia kohtaan.

Luojamme, millä nimellä kukin ilmiötä kutsuukin, näyttää suuren voimansa synnyttämällä ihmiset niin erilaisiksi yksilöinä, ettei aina kahta voisi uskoa samoista vanhemmista syntyneiksi sisaruksia.

Kyllä luonto tikan pojan puuhun vetää, ilman median sormella osoitteluakin.

Suurimman kaikista, arkkienkeli Mikaelin alkujaan hepreankielinen nimi Mikael "kuka on kuin Jumala" (antamassa suomalaisille seksiohjeita?)

HS:n ja Ylen lähihistoria panee kyllä epäilemään pohjan perukoilla luotettavan 15 valtiosihteeriin pikemmin kuin ihmisjärjen kykyyn oppia. Molemmassa mediassa omistaja, so. ihminen, näytti kaapin paikan päätoimittaja Mikaelille.

Kaiken takana on ihminen, mutta ei se ole Hrustsev.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset