Arto Luukkanen

Kokko-kieltolaki ei sytytä

Juhannuskokko-kieltolaki ei sytytä

Juhannus oli ihana mutta suuressa osassa maata ei saanut polttaa juhannuskokkoa. Oli kuulema joku laki ja asetus. Pettyneitä oli pitkin Suomenniemeä paljon.

Palokunnat kävivät kerkeästi sammuttamassa kokkoja ja poliisit kirjoittivat ripsakasti sakkolappuja kovakalloisille suomalaisille. Kansa mutisi ja vaikeni. Yhteisenä ajatuksena oli: tässä ei ole järkeä.

Lämpötila ei kuitenkaan ollut missään Etelä-Suomessa, saati merisessä Seurasaaressa, niin kovin korkea, että kokkojen polttoa ei olisi voinut valvotusti hoitaa. Keski-Suomi on aivan normaalilämmössä.

Eivätkä metsät mitenkään poikkeuksellisen kuivia ole. Lievän kuivuuden havaitsee jossain mesiangervoissa tai koiranputkissa pienenä nuupahduksena.

Professori Panu Rajala laittoi näin: ” Ennen vanhaan juhannusaamuni herkin elämys oli vaeltaa paljasjaloin sahtimuki kourassa ihailemaan hyvin sammunutta, vielä lempeästi savuavaa kokonrauniota rantaan. Nyt menetin senkin nautinnon. Vain musta perusteellisesti ruiskutettu palopaikka katsoi syyttävästi silmiini. Voi menetettyjä onnen aikoja!.” (https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000006151314.html)

Palokunnat kesäyössä eli kuinka kansalliset traditiot kielletään

Miksi ihmeessä, parahtaa kysymys!

Ketä esimerkiksi häiritsi Seurasaaren kokko, joka on yksi tärkeimpiä aitosuomalaisuuden symboleja. Se, jota myös iso määrä ulkomaalaisia turisteja innostuneena seuraa jo 70 vuoden ajan?!

Selvitellään kysymystä nyt loogisen ajattelun avulla. Sinänsä turhan kiristäviä muotoiluja sisältävä vuoden 2018 pelastuslaki se ei voi yksistään olla (vaikka tässäkin herää kysymys, miksi Sipilän kauhukabinetti tällaista halusi).

Tässä muutamia faktoja: itsestään selvä poikkeuslupa oli jo päätetty myöntää, kun viime hetkessä se kumottiin.

Ja lehdistössä on myönnetty, että laki olisi tarjonnut mahdollisuudet myös liberaalimpaan tulkintaan.

Ja tapahtuman merkittävyys viimeistään turismille aina normaalisti tällaisessa tapauksessa kääntäisi pohdinnan poikkeusluvan hyväksi.

Kokkoja ei polteta ilmastomuutostaistelun takia?

Päätöksen tekijöille tai sen korkeille kummisedille ilmeisesti juhlakokko oli jollain lailla epämiellyttävä. Tilaisuus tuhota ihmisten juhannusilo dogmaattisella laintulkinnalla oli enemmän kuin tervetullut.

Vihjeen tästä antaa pelastulaitoksen viestintäpäällikön oudonlainen sanoma: ”Päätös yhdestä ainoasta poikkeusluvasta herätti keskustelua ja molempiin tulkintoihin olisi ollut mahdollisuuksia. Loppujen lopuksi päätimme pitää yhtenäisen linjan koko maassa. – Näyttää siltä, että jos kesät ovat yhä kuumempia ja kuivempia, asia pitää taas ottaa uudelleenkin tarkasteluun, [kursiivi AL] hän sanoo.” https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b6ced10e-6557-42be-a9be-4b2f5667823c

Mistä tämä keksintö kesien kuumenemisesta ja kuivenemisesta yhden v.2018 poikkeuskesän pohjalta? Ja mitä ihmeen uutta tarkastelua vielä kerran sitten halutaan? Juhannuskokkojen täyskieltoako ihan säästä riippumatta? Tämä kaikki viittaa haluun luoda yhä uusia keinotekoisia näyttöjä ”kiireisiä toimenpiteitä vaativasta ilmastokriisistä”.

Oikea syy: Saksa ei tykännyt, se kielsi, Suomi totteli

Unohtaa myös ei sovi, että EU:n johtomaan Saksan ”antifasistisissa taisteluissa” [lue: mielipidevapauden rajoituksista] juhannuksenviettoa on jo vuosikymmeniä nähty merkkinä ”henkisestä äärioikeistolaisuudesta”.

Kieroutuneena perusteluna on ollut eräitten natsipuolueen osien kiinnostus pakanalliseen mystiikkaan.

Demokraattisemmat Hollanti, Tanska ja Norja eivät tällaisesta sotkemisesta ole vähääkään välittäneet ja juhlivat hyvällä omallatunnolla ja komein kokoin sitä säätiloista piittaamatta. Mutta Suomen johto on jo useamman vuoden ajan ottanut Saksan kurssin ainoaksi autuaaksitekeväksi ohjenuoraksi.

Suomalaiset kansalliset perinteet eivät tähän tietoiseen tai tiedostamattomaan myöntyväisyykurssiin Saksaa kohti sovi. Ehkä se, että helavalkeita tai juhannuskokkoja poltetaan kriristää EU-uskovaisten ja federalistien otsanahkaa liikaa? 

Mutta tolkun ihmiselle riittää kysymyksiä: Tuottaako se saunanlämmittäminen todella niin paljon pienhiukkaisia? Onko se terva todella niin myrkyllistä? Entä kuka on myrkyttynyt vuodenvaihteessa kielletyistä uudenvuodentinoistamme? Onko suomalainen ihminen omine vanhoine tapoineen tosiaan niin toksinen, traditionaalinen ja natsistinen, että se pitää kieltää?

Vuoden 2019 juhannus on vasta esimakua siitä mitä on tulossa. Odotettavissa on lisää näitä kummallisia päähänpistoja ja kieltoja. Pääsääntönä on: mitä saksalainen ei ymmärrä - sitä ei sallita.

Kun niitä natseja ei oikeasti meillä ole, niin viholliseksi tulevat suomalaisen kansallisen kulttuurin erikoisuudet ts. tavallinen ihminen ja hänen tapansa, juhlansa ja normaali elämänsä.

Pääsiäinen loukkaa tietysti uskonnottomia, joulu on järkyttävä ympäristörikos, itsenäisyyspäivä on tietenkin natsistinen juhla, Lotta-patsaiden päälle pitää päästä sylkemään ym.

Ainoat sallitut juhlat tulevat olemaan Pride ja Eurooppa-päivä.

Kuten runoilija sen sanoisi:

”Saksan Otto kun pakottaa niin ministeri-Maria se sakottaa….”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mun mielestäni on kovinkin järkeä. Jos on annettu metsäpalovaroitus niin sitten sitä kieltoa noudatetaan. Hyvin yksinkertaista tämä.

Omasta ikkunastani sain tuossa muutama viikko sitten katsella kuinka nopeasti tuli leviää maastossa ihan näin keskellä kaupunkia vaikka asteita ei ollut edes kovin paljoa. Onneksi palokunta sai maastopalon hallintaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ehkä Artsi on pohjimmiltaan anarkisti?

Kuitenkin piffaa salaa. :D

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hyvin todennäköisesti, kun lainkuuliaisuus ei sytytä Artsia.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #3

On eri asia kannattaa kieltolakien kumoamista kuin niiden rikkomista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Haittakansallismielinen populisti näkee salaliittoja jo metsäpalovaroituksessakin. Tähän on tultu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mietin samaa, nimittäin kuopiossa oli satanut samana päivänä siis juhannusaattona, eikö illalla olisi saannut niitä sytyttää??

T: ihminen joka ei ole ikinä polttamut juh. kokkoa itse, mutta mietityttää, ja arveluttaa tälläiset päätäkset!

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Niin se on. Turvallisuus ennen kaikkea.

Otetaan Australiasta mallia. Pyöräilijä saa ilman kypärää sakkoa 215€.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/pyorailysta...

Valtio rikastuisi tällä meiningillä, koska vuosiin en ole kaupungissa nähnyt pyöräilijää, jolla tuo "potta" päässä olisi.

Nykysin mennään moottoripotkulaudoilla. Niillähän pitäisi olla turvavyöt etteivät putoa kyydistä :-)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, ja sitten kun se kokko lähtee lapasesta ja polttaa muutaman hehtaarin metsää ja muutaman läheisimmän mökin, voikin kirjoittaa kaunablogin siitä miten vakuutusyhtiön ja tuomioistuimen kateelliset herrat eivät ymmärrä perinteisiä suomalaisia nautintoja.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Eipä haitannut koko kokon puute yhtään omaa juhannuksen juhlimista ja syykin on täysin perusteltu. Itsekin kun olen niitä palavia puukasoja ennenkin elämässäni nähnyt niin ei riittänyt tämä syy oman mieleni pahoittamiseen mitenkään. Varsinkin kun tuo perinne on pakanallista alkuperää, luulisi ettei harrasta kristittyä haittaisi vaikka pakanaperinteet kitkettäisiin pois kokonaan.

Mutta jos jäi Arto kaivelemaan paskat juhannusbileet niin kannattaa käydä pridessa ottamassa parempi mieli taas takaisin. Ei jaksais turhan takia vänistä vai mitä? Priden voit katsoa olevan yhtä pakanallinen juttu kuin juhannuskokkokin.

by the way:
"Kun niitä natseja ei oikeasti meillä ole, niin viholliseksi tulevat suomalaisen kansallisen kulttuurin erikoisuudet ts. tavallinen ihminen ja hänen tapansa, juhlansa ja normaali elämänsä."

Etkös vähän aikaa sitten Arto itse vetänyt jonkun yhtäläisyysmerkin persujen ja natsien välille? Itse en ihan näin rankkaa tulkintaa käyttäisi, mutta puolueen jäsenenä sinä todennäköisesti tiedät paremmin. Vainoharhaisuus dosentinkin kohdalla alkaa ainakin olla tasoa Hitlerin bunkkeri.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Kummallista tosiaan on että 70 vuoteen heikommilla sammutusteknologioilla ei ole ollut mitään vaaraa Seurasaaressa edes oikeina kuivuusjuhannuksina, mutta nyt kuulemma on tuiki tavallisen metsäpalovaroituksen vuoksi!

1-2 paloauton lähetyksellä varmistamaan tilanne olisi palouhka ollut puhdas nolla, joten selvää on, että vaara oli veruke.

Arto luetteli jo hyviä syitä, miksi juhannuskokko ei ole johtoporukallemme "in", mutta lisäksi kannattaa muistaa halu luoda periaatteellinen kielto- ja kontrolliyhteiskunta. Seuraavaksi voidaan esim. uiminen luonnonvesissä kieltää, kun niin paljon ihmisiä hukkuu vaarallisessa vedessä. Eikä tietysti jonkun hengenpelastajankaan läsnäolo saa olla mikään peruste pilata "vaaran" antamaa "oikeutusta" määräillä ihmisiä latteaan standardielämään!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei niitä 1-2 paloautoa riitä istuskelemaan yhden kokon vieressä, koska ne pyörivät ympäriinsä sammuttelemassa rajaloiden luvattomia kokkoja.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka hyvä. Ennen ei osattu elää eikä pelätä ilmastoa, eikä huolestua, eikä syväpöyristyä. Nyt osataan - asiat ovat paremmin nyt.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

15.7.2019 tule voimaan lipaskieltolaki. Aseiden lippaista ei ainakaan ole osoitettu olevan merkittävää vaaraa.

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä

Täysin turhaa holhoamista ja kustannuksia aiheuttavaa sääntelyä.

Sanoisin, että pelastuslain §6 muutos ja sen jälkiseuraukset ovat idioottimaista lainsäädäntöä.

Ja kaikkein huvittavinta on se, että pelastusL §7 antaa tehdä kulottamista avotulentekokiellosta riippumatta, ellei alueellinen pelastusviranomainen ole kulottamista erikseen kieltänyt.

Joten sen kokon voi polttaa kulotuksena.

Lainsäädännön taso on se tuntuu olevan tyypillistä sipilän hallitukselle. Tuskin rinteen hallituskaan parantaa asiaa.
Lainsäädännön vaikutusten arviointi on jäänyt viimeisen vuosikymmenen aikana niin pahasti retuperälle, etten osaa edes keksiä sanaa, jolla kuvata sitä.
Ainoa ele jolla asiaa voisi kuvata on :facepalm:

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No nyt on sekin päivä nähty että joku pahoittaa mielensä metsäpalovaroituksista. Pitäähän päivään joku valituksenaihe kuulua.

Oikeasti Suomessa on ihan tarpeeksi niitä jotka joko tahallaan tai huolimattomuuttaan saavat prasuja aikaiseksi. Ei niitä tarvita yhtään lisää.

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä

Pelastuslain §6 pykälän muutos alkuperäisestä muodostaan on niin idioottimaista, ettei sitä voi edes ääneen sanoa.

Aluperäinen pykälä meni näin:
"Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen."

Ja se piti muokata muotoon:
"Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen."

Asiaan käytettiin veronmaksajan rahaa täysin turhaan. Tietysti joku virkamies sai peukalonjälkensä lakiin, muttei silti saavuttanut mitään hyödyllistä.

Nytkin etelä- ja pohjois-savossa on metsäpalovaroitus voimassa huomiseen klo 11 asti, vaikka sadetutkan mukaan alueen ylitse kulkee voimakas sadekuuroalue juuri nyt.

Käsittämätöntä siirtää terveen talonpoikaisjärjen käyttö ja vastuu siitä viranomaiselle!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 16

Mä olen kyllä tarpeeksi monta kertaa saanut ilon soittaa brankkarit paikalle kun nuorison nuotioista tai sitten pyromaanien ihan spraytölkkien ja sytkärin avulla on saatu aikaan metsä/maastopalon alkuja. Vaikka sitten melkein juurisataneeseen maahan. Ei riitä mulla paljon ymmärrystä sellaisille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Tosiaan yksi professorismies on saanut varattua itselleen niin poliisin kuin palokunnankin, aivan kun heillä ei olisi muutakin tekemistä juhannuksena kuin varmistaa ettei joku idiootti polta rutikuivana aikana naapurustoaan.

Korkea koulutus ei ole järjen tae.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tätä laki muutos on kyllä todella syytä kritisoida. Nythän käy niin, että muutaman havainto pisteen perusteella laitetaan koko maa varoituksen piiriin. Epäilemättä havaintopaikat on valittu erittäin paloherkiltä paikoilta. Lisäksi käy niin, että varoituksesta vastuussa oleva herkästi ylireagoi, eli käytännössä varoitus tulee olemaan päällä lumikeväästä lumisyksyyn.

Ilmatieteen laitos ei muuten osaa selittää ilmastonmuutosta edes oikein. Jokainen vähääkään fysiikkaa tunteva ymmärtää asian lukiessaan ilmasto-opasta.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itsekin tätä paloa sammuttamassa olleena pidän kohtuullisena, että kieltoihin suhtaudutaan vakavasti:
https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/559384?hash=1...

Mutta sääntöjen noudattaminenhan ei koske perussuomalaisia...

JK. Lainaus tuolta tekstistä, koska artikkelin lukeminen vaatii rekisteröitymisen.
"Tuli saatiin hallintaan viikossa, mutta viimeiset turvepalot sammuivat vasta seuraavan kevättulvan aikaan." Siitä voi dosenttikin repiä huumoria, kun reilu 1500 hehtaaria metsää palaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Syyllinenkin on selvillä, Merkel.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Arto, jos olisit keskustellut siitä, oliko metsäpalovaroitus tarpeellinen (minusta oli), tämä blogi olisi tehnyt järkeäkin. Sen sijaan päätit vetää asiasta aivan naurettavan salaliittoteorian, mikä vie sulta uskottavuuden ellei tämä sittenkin ole komediablogi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luukkanen on pappismiehenä etevä ja harjaantunut kirjoittaja. Parodia vaikuttaisi olevan hänen vahvin tyylilajinsa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pari päivää ennen juhannusta katselimme parvekkeen ikkunasta, kun vajaan sadan metrin päähän tuli kahdeksan paloautoa sammuttamaan metsäpaloa; ja varmuuden vuoksi pari ambulanssiakin, joita ei onneksi tarvittu.

Nyt ei dosentin avaus naurata yhtään. Panu Rajalan toiminta on suorastaan halveksittavaa. Metsäpalovaroitus, entinen kulohälytys, on ollut voimassa kaikkina kuivina kuumina kesäpäivinä niin kauan kuin minä olen tiedotusvälineitä seurannut. Kymmeniä vuosia ennen EU-jäsenyyttä.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ei saa enää juoda pontikkaa, hakata eikä raiskata vaimoa, piestä lapsia, riehua kirveen kanssa, eikä edes sytyttää suuria tulipaloja metsäpalovaroituksen aikana. Mitä tässä enää on Suomalaisuudesta jäljellä, helvetti, EU:n vikaa sekin kaikki, perkele! Kiroilla onneksi vielä saa, kohta varmaan sekin kielletään, saatana! Ja kaikki tämä koska kaikki pelkäävät nats... ei kun siis persuja. Vai kumminpäin se nyt oli. Jumalauta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä kokon sytyttäminen ainakin Savo-Karjalan alueella olisi ollut täysin edesvastuutonta. Tuuli puhalteli puuskittain suuntaansa vaihdellen 5...10m/s välillä. Pielisjoen rannassa saadun sadekuuron jäljiltä pensaat ja ruoho kuivuivat parissa tunnissa tuulen ja lämpöaallon kourissa. Ja kuurothan vaihtelivat aivan 5 km:n välein. Vaikka kokko oli valmiina ei kyllä tullut lapsille eikä aikuisille mieleenkään laittaa kokkoa tulille. Kyllä blogin täytyy perustua huumorille vakavasta asiasta. Tai ei ehkä sittenkään. Poliittisessa pelissä täytyy markkinoida itseään valitulle ja samanmieliselle kohderyhmälle huolellisesti.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Missä persu, siellä salaliitto.

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä

Kommentoijilta on kokkokiellon perimmäinen syy hukassa.
PelastusL §6 pykälän tarpeeton ja typerä muutos!

Mökkipaikakunnallani kokko on poltettu samassa paikassa tiettävästi yli sadan vuoden ajan järven vesijättömaalla. Polttamatta se on jätetty ainoastaan liian kovan tuulen takia. Lähin paikka, jossa maastopalo voisi syttyä edes teoriassa on yli puolen kilometrin päässä, joten tänäkin juhannuksena sen kokon olisi voinut polttaa tyynessä kelissä. Mutta kun ei, koska maakunnassa metsäpalovaroitus voimassa.

Palovaroitus annetaan yleensä maakunnittain, mutta voi hyvinkin olla, ettei sitä ole tarpeen antaa eteläsavon pohjois-osassa, vaikka se tarpeen olisikin etelä-osassa. Tässä on se pointti.

Pelastuslain pykälää on muokattu turhaan ja siihen on tuhlattu veroeuroja, ilman mitään hyötyä!

Alkuperäinen pykälä avotulentekokiellosta oli jo itsessään riittävän selkeä ja toimiva. Nyt ilmatieteenlaitos voi päättää avotulentekokiellosta, joka on oikeammin paloviranomaisen tehtävä.

Virkamiesten tekemää typerää ja ajattelematonta lainsäädäntöä, josta on omakohtaistakin kokemusta istuessani 3 vuotta lainsäädäntötyöryhmässä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuhlattu veroeuroja? Maksetaanko siellä teidän työryhmissänne niin suuria palkkioita, että ne ylittävät palokuntien turhan juoksuttamisen kustannukset?

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä

Jos virkamies tekee töitä yhden pykälän momentin muotoilun, perustelutekstit ja siihen päälle vielä oikeudellinen tarkastelu, niin helposti päästään 100 työtuntiin.
Muiden virkamiesten, jotka tekevät työtä vielä valmistelevan virkamiehen lisäksi, kertyy siitä helposti yhteensä 300-500 tuntia, jos valiokunnat lasketaan mukaan asiantuntijoiden lisäksi, niin päästään sinne 500-700 tunnin luokkaan per pykälä.

Jos lasketaan, virkamiehen työtunnin hinnaksi sivukuluineen €60,-/h, niin kyllä sille yhdellekkin lauseelle tulee hintaa yllättävän paljon.
Eli 500*€60= 30 000,-
Joten turha ihmetellä, mikä lainsäädännössä maksaa ja miksi sitä ei kannata tehdä turhaan, eikä myöskään noin merkitsettömästi.

Jos sinulta löytyy takataskusta tuo mainittu €30 000,- maksaaksesi turhan pykälän, jonka merkitys on olematon lopultakin.

Laskelmani kustannuksista on sitten erittäin konservatiivinen, joten todellisuus on todennäköisesti paljon enemmän.

Ja esitäppä edes arvio, kuinka monta kertaa juhannuskokon takia on palokuntia juoksutettu turhaan?

Ja kun sinua mineni kiinnostaa, niin se on Mika Niemelä. Sille en voi mitään, että uudensuomen moottori on niin surkea, ettei se säilytä profiilissani nimeäni.
Ja olen työskennellyt asiantuntijana työryhmässä.

Ja sinun kannattaa lukea se alkuperäinen pykälä ajatuksella läpi ja tutkia hitusen KO ennakkopäätöksiä asian tiimoilta, sillä siitä on useamman vuosisadan kokemus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Esitän arvion, jonka mukaan €30 000 on ehdottomasti pikkuraha, murto-osa yhtenäkin vuonna vältetyistä turhista juoksutuksista.

Uusi pelastuslaki on kiitettävän yksiselitteinen.

"Aiempina juhannuksina metsäpalovaroitusten aikana viranomaiset ovat saattaneet katsoa tilannetta niin sanotusti läpi sormien ja kokkoja on poltettu myös omalla vastuulla."

https://yle.fi/uutiset/3-10842936

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä Vastaus kommenttiin #36

Tässä mainitset ylen uutisen ja haastattelun, joka on yksittäisen virkamiehen mielipide ja toimittajan tulkinta siitä.
Pelastusviranomaisella on ollut jo elämäni kestoa enemmän vuosikymmeniä valtaa asettaa rajoja ja kieltoja erilaisille turvallisuutta vaarantaville toimille.

Se, etteivät he ole jokapaikassa valtaansa käyttäneet, on enemmän heidän itsensä vika, kuin lainsäädännön.

Niin esittäppä edes se teoreettinen palokuntien turhaan juoksuttaminen, mitä on tapahtunut juhannuskokkojen vuoksi?

Jutun kirjoittanut toimittaja ei selvästi edes tunne vahingonkorvauslain yksinkertaistettua muotoakaan, kuten sinullakin se on selvästi hakusessa.

Tämä kaikki on sitä lisääntynyttä ja täydellisen tyhmää/typerää legalisointia, josta aikoinaan risto hiekkataipalekkin minulle avautui aika rajuin sanakääntein.

"Kaikkea ei voi stana laittaa lakikirjaan tai sen pykäliin!
Pitäähän sitä olla tervettä järkeäkin!"

Tässä huomautan, että omistan lakikirjan painovuodelta 1909 ja siinä on 449 sivua tuomarin ohjeineen.

Paljonko Suomen lakikirjalla on tänä päivänä paksuutta?
Kuinka moni enää tuntee lakia oikeasti, sillä selitys, ettei tunne pykälää, ei ole oikeudessa pitävä!
Tässä tulee juurikin tämä pointtini, että jos lainsäädäntöä on liikaa ja liian yksityiskohtaisesti, niin sitä ei voi kukaan tuntea edes avustavasti!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En muuten löytänyt ketään "Päältä" -nimistä mistään lainsäädäntötyöryhmästä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minä taas en ole löytänyt mitään laskelmaa minkälaisia tappioita ja vahinkoja on seurannut siitä, että ei ole kokkoja poltettu joten oletettavasti valtakunnassa on tänään kaikki ihan hyvin jos tästä jaksetaan mölistä.

Siihen en ota kantaa onko lainsäädäntö fiksu vai ei, koska en tunne sitä tarpeeksi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

”Ainoat sallitut juhlat tulevat olemaan Pride ja Eurooppa-päivä”.
Näinhän se tulee olemaan sillä lisäyksellä, että molempia juhlia on kansalaisten pakko viettää ja juhlia. Katsotaan vaan, saamme pian Pride-kuukauden, jolloin joka taloudessa on liputettava kuukausi sateenkaarilipulla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mutta se ei käy, se ei kertakaikkiaan käy - koska minulla ei ole lipputankoa...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kyllä se on siten Juho, että kovemmatkin vastavirtaan potkijat saadaan ruotuun. Kyllä se sitten käy kun uhkasakon voimalla Suomen punavihreäfeministihallitus velvoittaa pystyttämään omalla kustannuksella lipputangon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä se tulee pakolliseksi vain teille kirkollisveron maksajille.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Näin rannikolla, meren rannassa asuvana sanoisin kokkojen muutenkin olevan vierasta hapatusta. Täällä ne on kautta aikain yhdistetty vainovalkeisiin.

Sellainen vieras kulttuuri on pahantahtoisesti ujutettu suomalaisuuteen hämäläisten sun muitten taholta vasta muutama sata vuotta sitten. Niin sitä suomalaista kulttuuria mädätetään.

Perinteisesti suomalaiset ovat kokkojen sijasta pitäneet juhannussalkoja.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juu, rantaruotsalaisilla alueilla juhannuskokot aikaistuivat joskus keskiajalla pääsiäiskokoiksi, kun silloin siellä ne noidat, joita karkottaa piti, pahimmin riehuivat. Mutta sama se on perinne, vaikka pikkuisen vahvemmin kristilliseksi kastettu!

Ja kyllä germaaneillakin se salkoja vanhempi juhannusperinne on kokko. Ja tajutaan se elävänä linkkinä oman kansan muinaisuuteen esimerkiksi Alankomaissa, kuten hieno kappale juhannuskokosta osoittaa siellä valtavan suositussa Harry Mulischin teoksessa "Taivaan löytyminen", jota usein pidetään maan modernina kansallisromaanina.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 37

En väittäisi sellaisen tavan olevan pelkästään rantaruotsalaisten kulttuuriperimää vaan se kuuluu yhtäläisesti myös rantasuomalaisille. Nyt toki hieman mädätettynä kokkojen myötä.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Valtio Suomi, kun on oikeasta Isästään Isätön ja näkökyvyltään sokea, niin sen,/-tän', kansa, saa kauhistuksia kokea. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paljon hyvääkin vastalauseista huolimatta.

Suomen valtio säästi nimittäin valtavat rahasummat kun metsät jäivät palamatta juhannuskokkojen jäädessä polttamatta.

Puhumattakaan mahdollisesti viikkokausia kestävistä sammutustöistä, jotka sitoisivat niin Suomen armeijan kuin palotoimenkin muodostaen näin niin sisä- kuin ulkopoliittisenkin uhan kansakuntamme olemassaololle.

Pääministeri Antti Rinteen ( sd.) lupaama vappusatanen voidaan siis sittenkin antaa köyhille eläkeläisille, tosin uudella nimellä : juhannussatanen.

Ja tämä kaikki ilman mitään salaliittoteorioita.

Käyttäjän isoveli kuva
Mika Niemelä

Pääsiäisenä tänä vuonna syttyi sata maastopaloa, mikä on enemmän kuin juhannuksena syttyy kokoista.
https://yle.fi/uutiset/3-10755623

Juhannuskokot ovat sentään vartioituja, toisin kuin monet muut avotulet, kuten risun poltot tms. Joten toimenpiteetkin alkavat välittömästi, jos vahinko käy.

Ja kannattaa huomata myös se, että kun alueesta 20% (vaikkapa maakunta) on metsäpalovaroituksen alaista ilmatieteenlaitoksen mielestä, niin koko alue (maakunta) julistetaan metsäpalovaroitus alueeksi.

Kotikuntani pinta-ala on hitusen vajaa 3000 neliökilometriä, joten jos tuosta alueesta on palovaarallista vaikkapa eteläisimmästä osasta 600 neliökilometriä, niin loputkin on nykyisen pelastuslain mukaan palovaarallista, mikä ei vastaa todellisuutta, vaan lähinnä ikivanhaa inttiperinnettä (yksi mokaa, kaikki kärsivät).

Suomessa ei nykypäivänä ole enää käytännössä suuria metsäpaloja, koska liki kaikille metsäalueille menee metsäteitä tms. ja meillä tehdään myös kesäisin palolentoja, jolla palon alut havaitaan hyvissä ajoin.
Tuokin toiminta on alkanut joskus 80-luvulla.
Nykyisin suuret metsäpalot löytyvät tuolta itänaapurista, suomesta lähinnä kulotettuina alueina.
Myös suuri osa metsäpaloista saa alkunsa hyvin luonnollisista syistä, kuten salaman isku. Itsekkin olen tälläistä todistanut, tosin siinä tapauksessa yltynyt sade sammutti sen muutaman neliömetrin palonalun alle tunnissa.

Suomeksi sanottuna, sipilän hallituksen piti purkaa normeja, mutta kummasti niitä on tullut runsaasti lisää ja kaikista niistä ei voi sanoa mitään positiivista. Kuten tämä pelastusL §6, jonka muutos oli kertakaikkista rahan tuhlausta!

Ministerit tulevat ja menevät, mutta virkamies on ja pysyy! Ja jälki on sen mukaista! :-(

Jone Virtanen

Katselin tuossa vierestä kun VPK sammutteli jo ruohikkopaloksi levinnyttä "kokkoa" ja Poliisi taltutteli kännisiä kokonpolttajia. Lähin talo (kokkoporukan talon ohella) oli noin 100 m. päässä.

Jos metsäpalovaroitus on päällä luulisi asian olevan selvä myös Artolle. On tietysti eri asia jos ei omista metsää, niin sitä voi kirjoittaa mitä tahanasa

Olipa harvinaisen typerä kirjoitus.

Ja Länsi-Suomalaisena pidän juhannussalkoa huomattavasti sivistyneempänä tapana kuin Itäistä nuotion polttelua....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset