Arto Luukkanen

Viesti Antti Rinteelle – nyt tuli puolikas piste!

Politiikan reiluun peliin liittyy se, että pitää osata antaa tunnustusta silloin kun aihetta on.

Pääministeri Antti Rinteen ulostulo Husugatessa oli hyvä alku.

Hän ansaitsi puolikkaan pisteen.

Hänen mukaansa ”En missään olosuhteissa keneltäkään halua kuulla sellaista, että ihmisiä arvioidaan äänestyskäyttäytymisen perusteella tai ylipäätään, että perusteetta ja tietämättä leimataan mihinkään suuntaan. Minusta meidän poliittinen kielenkäyttö ei kaipaa tällaista” (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/286163-il-antti-rinne-tuomitsee-husu-husseinin-tviitin-perussuomalaisista-en-halua-kuulla).

Sananvapaus on sellainen asia että siinä joko pelataan yksillä säännöillä tai ei pelata ollenkaan. Sananvapaus on kaikilla – tai ei kellään. Sanavapauteen ei pidä koskea. Se on sitä länsimaisen yhteiskunnan kovaa ydintä. Sanan pitää olla vapaa ja sen käytön pitää olla sallittu kaikille.

Siksi Husulla on oikeus mielipiteisiinsä. Se, onko se rangaistavaa, tutkitaan nyt poliisiselvityksessä. Siitä myöhemmin.

Mutta se onko Husun demonisointi sopivaa suomalaisen yhteiskunnan politikantekoon, on toinen asia. Ja siitä nyt seuraavaa:

Miksi Antti sai puolikkaan pisteen?

Se, mitä poliittiset puolueet sanovat toisistaan on tärkeää.

Leimaaminen ja demonisaatio ovat vaarallisia poliittisia aseita. Niiden käyttö voi tuntua helpolta ja kivalta. On houkuttelevaa harjoittaa moraaliposeerausta. On varmaan ihanaa käyttää sanoja ”Arvo” ja ”Pohja”. Samalla on selvää, että se oma puolue edustaa oikeita arvoja. Toinen ei.

Kyse on iltalehtitekopyhyydestä.

Voidaanko esimerkiksi todeta, että keskustan äänestäjät ovat kaikki korruptatiivisia siksi, että heidän avainhenkilönsä ovat syyllistyneet törkeään lahjuksen vastaanottamiseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen? Voidaanko kokoomuksen äänestäjiä kaikkia yleistää väkivaltamurhaajiksi, jos joku sen puolueen johtohenkilö on sattunut murhaamaan jonkin ulkomaalaisperäisen ihmisen? Ovatko kaikki demarien kannattajat vastuuttomia kiihottajia, jos Husu saa nyt jonkin sakkorangaistuksen?

Vielä kerran! Myös puolueita pitää arvostella ja kun ollaan vaalitaistelussa, niin rapatessa roiskuu. Mutta – on tärkeää pitää kiinni siitä periaatteesta, että puolueiden takana on oikeita …joskus ihan fiksuja ihmisiä. Joiden kanssa pitää osata tehdä yhteistyötä. Joita pitää kunnioittaa.  

Vielä kerran. Sopiiko moraaliposeeraus ja leimaaminen suomalaiseen politiikkaan, jossa on yleensä osattu tehdä yhteistyötä tolkun tavalla erilaisten puolueiden välillä?

Minusta ei.

Se, miten tähän on päädytty, johtuu siitä, että vuoden 2011 jälkeen meidän poliittiselle kartallamme ilmaantui uusi tekijä.

Perussuomalaiset.

Ensimmäisen jytkyn jälkeen wanhat poliittiset puolueet ja heidän toimittajakaverinsa huolestuivat asiasta. Alkoi mustamaalauksen ja demonisoinnin aika.

Ehkä paras esimerkki tästä refleksinomaisesta herjailusta on Pekka Haaviston möläytys ihmisvihasta perussuomalaisten yhteydessä (http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240088-epailen-pekka-haavistoa-vihapuheesta).

Kun näytettiin vihreää valoa, niin usein niin epä-älyllinen toimittajakuntamme ratsasti tähän vapaaseen jahtimetsästykseen riemumielin mukaan. Huraa – nyt saa olla ilkeä luvan kanssa!

Parjaus, herjaaminen ja mustamaalaaminen tulivat tavaksi. Joskus ne ”ulkoistettiin” (tämä siis muistutuksena Markku Huuskolle!).

Kun nyt Antti Rinne ihmettelee, että ” olen ylipäätään ollut tosi paljon huolissani tästä keskusteluilmapiiristä viimeiset vuodet. Siitä on hävinnyt tai häviämässä sellainen toisten kunnioittaminen ja arvostaminen” niin hän on oikeilla jäljillä.

Kyse on asiasta, johon hän voi suoraan vaikuttaa.

Anna Antti kenkää Husulle – saat toisen puolikkaan pisteen!

Antti hyvä! Anna Husulle kenkää!

Ansaitset silloin sen toisen pisteen. SDP voi nousta tekopyhyyden ja moraaliposeerauksen suosta ja erottaa reippaasti herra Husun joukoistaan.

Siinä olisi hyvä signaali kaikille. Markkukin ehkä löytäisi itsestään journalistin ja siivoaisi näitä saitteja kaikista turhista leimaajista ja vouhottajista.

Ilmapiiri puhdistuisi. Kohteliaisuus lisääntyisi.  

Yhteistyötä olisi helpompi tehdä suomalaisten parhaaksi. Vapaasti. Ilman demonisaatiota, ilman leimaamista ja pahanpuhumista.

Ja Antti hyvä! Tässä voisi olla myös mahdollisuus hämmästyttävään poliittiseen oppimiseen. Kun Antti annat Husulle kenkää, niin huomaat, että se yhteistyö voisi olla mahdollinen kaikkien tolkun ihmisten kanssa. Mieleen voi juolahtaa ehkä se, että eivät ne perussuomalaiset niin pahoja olekkaan.

Että perussuomalaisten leimaamisessa on kyse vain iltapäivälehti-vouhotuksesta ja erään piskuisen toimittaja-kuplan höttöisestä ajattelusta.  

Ajattele - että niiden kanssa voisi tehdä yhteistyötä. Suomalaisen perinteen mukaan. Nyt voisi Antti olla mahdollisuus nousta valtiomiestasolle!  

Mitä mieltä Antti olet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Hyvä kirjoitus! Toivon myös päätoimittaja Markku Huuskolta kykyä ja rohkeutta nousta loanheiton yläpuolelle sen sijaan, että kauhoo itse silloin tällöin sekaan.
Mitä tulee kirjoituksiin tällä palstalla, onko päätoimittajan mielestä ihan oikein jatkuva perussuomalaisia äänestäneiden tyhmiksi ja vähä-älyiseksi kutsuminen? Älykkyydellä lienee kuitenkin pienempi merkitys äänestyspäätöstä tehtäessä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joku on taas keksinyt loistavan kysymyksen asettelun eli "palkkaisitko mustan vai valkoisen työntekijän?". Kysymys on niin typerä ettei siihen tulisi vastata ja jos olisi pakko vastaisin c) keltaisen taikka d) ruskean.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vieläkö murhasta tuomittu ”Kokoomuksen johtohenkilö” toimii kokoomuksessa? En ole seurannut tapausta, mutta uskoisin kokoomuslaisten luottamuksen häneen menneen viimeistään silloin kun tuomio oli lainvoimainen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miksi poliitikot eivät puhu kulttuuriministerin kanssa kieliasioista Suomessa?

Koska "ei ole sivistynyttä puhua ruoka suussa"; joka "on niin hyvää ettei sanotuksi saa", ja "vie kielen mennessään".

Nuorena ekonomina opin suomalaisessa suuryhtiössä vuorineuvostason ohjeena ettei se ole lahjus mikä menee kurkusta alas.

Viikko pari sitten Helsingissä vieraillut EU-komission väistyvä pj. Juncker sanoi aikaisemmalla kerralla saaneensa Sauli Niinistöltä parhaan missään nauttimansa vieraanvaraisuuden.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Ne ovat meidän parhaita ystäviä. Ne tuovat meille kirkossa käydessään keltaista paksua piimää ja marjoja ja ohralettuja. Niillä on myös hyvin keltaista paksua voita",

-Iisalmen rovasti Brofeldtin poika Juhani Aho kirjassaan Muistatko- ? (1920) Vänninmäen Repolan tilasta missä heidän karjansa oli laitumella. Varttuneempi sukulaiseni Huttusen Saara kertoi Facebookissa tuosta kirjasta. Oma äitini oli syntynyt samaisella Vänninmäellä, joskin Ala-Repolassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikeus arvostella puolueita on sananvapauden kovaa ydintä. Sitä ei voi tehdä arvostelematta vähintään epäsuorasti puolueen kannattajia ja äänestäjiä.

Jos poliisi kiinnostuu Husseinin lausunnosta - mitä se ei todennäköisesti tee - tuomio kääntyy viimeistään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Kysymys on perusoikeudesta.

Persupuolue levitti kevään vaalikampanjassaan avoimen rasistista materiaalia esimerkiksi surullisenkuuluisassa vaalivideossaan. Uutistoimisto AFP puhui ” äärioikeiston ryntäyksestä” Suomessa. Hussein alleviivasi kannanotollaan sitä, että tämän ryntäyksen pysäyttäminen on tavallisen äänestäjän vastuulla.

Puheenjohtaja Rinne teki väärin heittäessään Husseinin bussin alle. Rinne ei puuttunut sanallakaan siihen rasistiseen törkyyn, jota Hussein saa osakseen - myös persupoliitikkojen sivuilla.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Voisitko antaa esimerkin tuosta rasistisesta järjestä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #7

Ennakoiva tekstinsyöttö teki taas tepposet. Piti olla "materiaalista"

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Tuossa vaalivideossa on rasistinen karikatyyri tummanpuhuvista miehistä uhkaajina ja vaaleasta naisesta uhrina. Samanlaisia oli natsien 1930- luvun propagandafilmeissä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Luukkanen, ei Rinne sinun pisteitäsi kaipaa ja ei SDP:n puheenjohtaja ole puolueessa mikään diktattori joka voi eroittaa yksittäisen puolueen jäsenen. Luukkanen, tutkija kun olet, tutki miten Suomeen rantautui politiikkaan nykyisenkaltainen kielenkäyttö joka poliittista uskottavuutta ei lisää vaan päinvastoin ja mikä osuus nykyiseen räikeään kielenkäyttöön persuilla on, huomaat kyllä, että keskeinen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Huuskon journalistinen itsereflektio ei sitten käynnistynyt))))

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Miksi perussuomalaiset eivät tee irtiottoa natsipelleilylle?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Eipä montaa kommenttia tarvittu, kun päästiin blogin kunniakkaasta ehdotuksesta tutulle tielle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Persuilla on ollut aika kauan aikaa aikaa hoitaa ongelmansa pois. Jotkut ongelmat esimerkiksi estää yhteistyötä. Ja jotkut jäsenet vaihtaneet muihin puolueisiin kun eivät halua negatiivista leimaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kun emme ole natseja niin ei tarvitse sanoutua irti mistään))) se on meidän tehdas-asetuksissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Havainnot puhuu päinvastaista kun huomattavan moni on jäsenenä Suomen sisu natsikerhossa ja saa tuomioita kansankiihotuksesta.

Tämä vuodelta 2016: http://jari-pekkateurajrvi.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Ei tähän ole oikein vieläkään puututtu isolla kädellä vaan silitellää silkkihansikkain.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hussein Al-Taee'n paluufestivaalin Faces avannut Erkki Tuomioja sai syksyllä 2015 johdettavakseen Historioitsijat ilman rajoja - nimisen yhdistyksen HIR. Hän on käynyt esittelemässä sen toimintaa ainakin Moskovassa, New Yorkissa, Roomassa, Intiassa, Vietnamissa ja Tokiossa - tuloksena ilmansaasteita ja lentomelua.

HIR perustettiin ulkoministeriön tuella toimimaan Helsingin yliopiston suojissa. Olin alkukesällä 2015 julkaistussa kirjassani Rooma opettaa kutsunut Tuomiojaa kulttuurin vientipäälliköksi, joskaan nykykäsityksen mukaan kulttuuria ei pitäisi käyttää vientituotteena koska sillä helposti uhataan vientikohteen oman kulttuurin elinvoimaa. Hyödyllisiä idiootteja.

Muutaman kerran Tuomioja on saanut isännöidä diplomaattitason tarjoiluja HIR:n itäeurooppalaisille vieraille myös Helsingissä.

Pitääkö provosoitua jos provosoidaan?

Käyttäjän RaunoSavenius kuva
Rauno Savenius

Kyllä tämä Antti omiltaan on pisteitä haalinut, kun maahanmuuttajien äänin piti demaripuolueen vaaleissa eniten ääniä keränneenä puolueena. Demaripuolue ei muutoin enää ole entisenlainen joukkoliike aktiivien kaikottua tai kuoltua. Työväenliikkeestä on päädytty yöväenliikkeeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset