Arto Luukkanen

Mikä on poliittisen rohkeuden hinta?

Valtavirrasta poikkeavasta poliittisesta vakaumuksesta pitää yleensä maksaa joku hinta.

Meillä Suomessa väärä valinta voi pahimmillaan merkitä työpaikan menetystä tai bannia sosiaalisessa mediassa.

Tai kuten 1970-luvun Suomessa suomettumisen vuosina – naurunalaiseksi tulemista.

”Mitä se maksaa” kysymys on kuitenkin tärkeä ja ajankohtainen. Mitä maksaa ajatella toisin? Mikä on vakaumuksen hinta?

Kysymys on ajankohtainen sillä esimerkiksi Moskovassa juuri tällä hetkellä - useassa paikassa -  mietitään sitä osallistutaanko huomiseen opposition mielenosoitukseen vai ei.

Vallanpitäjät ovat mäiskimässä edellisestä mielenosoituksesta pahimmillaan useiden vuosien vankeustuomioita.

Nuoret venäläiset ihmiset miettivät omaa tulevaisuuttaan ja vakaumuksensa hintaa. Olenko valmis maksamaan ajatuksistani täyden hinnan?

Uskallanko?

Mitä tehdä vangille - RUDENKO, Mykola Danylovytš?

Seuraava pieni esimerkki rohkeudesta tuli ilmi Kiovan KGB:n arkistoista ja liittyy osaltaan tulevaan kirjaani ”Suomi hajoavan imperiumin sylissä” (Otava - ISBN: 9789511335030). Se ilmestyy lokakuussa.

Kyse on eräästä toisinajattelijasta ja hänen kohtalostaan.

Dokumentti on kirjattu 26 lokakuuta 1977.

Kyse on KGB:n Ukrainan kommunistipuolueen keskuskomitealle ja puoluejohtaja V.V. Štšerbitskille annetusta raportista. Ukrainan korkein oikeus oli juuri vahvistanut Donetskin alueen antaman tuomion ”neuvostovastaisesta agitaatiosta ja propagandasta” toisinajattelija Mykola Rudenkolle.

Rudenko oli tehnyt armonanomuksen, jossa hän pyysi tuomion huojentamista.

Nyt Ukrainan KGB:n johtaja V. Fedortšuk kertoi puolueen pampuille oman kantansa siitä miksi Rudenkon rangaistusta ei saisi huojentaa.

Rudenko – Ukrainan Helsinki-ryhmän perustaja

Taustaksi kannattaa kertoa, että tunnettu ukrainalainen Rudenko oli runoilija, filosofi ja ihmisoikeusaktivisti. Hän oli myös Ukrainan Helsinki ryhmän perustaja.

Rudenkoa ei mielellään olisi tuomittu sillä hän oli sodan käynyt mies ja oli myös haavoittunut ja palkittu sotilas. Ennen toisinajatteluaan hänet oli hyväksytty Ukrainan kirjailijaliittoon hänen kirjoitettuaan useita novelleja ja runoja. Kyse oli siten virallisesta ja tunnustetusta henkilöstä, joka oli monessa suhteessa etuoikeutettu.

Tunnustetusta runoilijasta yövahdiksi

Rudenkon toisinajattelijan ura lähti käyntiin vuonna 1949 kun hän kieltäytyi tuomitsemasta eräitä juutalaisia kirjailijoita. Stalinin viimeisinä vuosina käytiin kamppailu juutalaisia ja ”juurettomia kosmopoliitteja” vastaan. Rudenko ei halunnut käydä juutalaisia kolleegojaan vastaan.

Kieltäytymisen seurauksena oli se, että hänet yritettiin savustaa kommunistisesta puolueesta. Se ei kuitenkaan onnistunut. Rudenko halusi ”suojasään” aikana myös puhua Ukrainan puolesta ja tuomitsi vuonna 1957 Ukrainan venäläistämispolitiikan julkisesti eräässä kirjailijaliitossa pitämässään puheessa.

Välittömästi jälkeen hän joutui 14 vuoden ajaksi KGB:n valvonnan alaiseksi. Painostuksen, puhelinkuuntelun ja urkkimisen vuosien aikana hän kirjoitti useita kirjeitä NKP:n johdolle, jossa hän selitti kantaansa ja pyysi Ukrainan venäläistämisen lopettamista. Mikään rikollinen tai ekstrimisti Rudenko ei siten ollut.

Neuvostoliitossa aihe oli kuitenkin tabu ja vaarallinen.

Seurauksena oli se, että hänen kirjojaan ei enää vuodesta 1972 Neuvostoliitossa julkaistu ja vuonna 1974 hänen erotettiin lopullisesti puolueesta sekä seuraavana vuonna hän sai kenkää myös kirjailijaliitosta. Ilman työtä ja tuloa hänen oli pakko myydä kesämökkinsä ja työskennellä yövahtina. Lopulta vuonna 1975 hänet pidätettiin mutta hän sai kuitenkin armahduksen.

KGB ei ollut kuitenkaan unohtanut Rudenkoa vaan yritti pakottaa hänet psykiatriseen tutkimukseen ja hoitoon toisinajattelun takia. Poliittinen toisinajattelu oli NLssa määritelty mielisairaudeksi – ”hiipiväksi skitsofreniaksi”.

Hoitavat lääkärit eivät kuitenkaan halunneet käyttää psyykelääkkeitä Rudenkon murtamiseksi. Kyseessä oli niin tunnettu mies, eikä lääkärien etiikka sallinut sitä.

Pahin rikos oli kuitenkin se, että vuonna 1976 Rudenko yhdessä monien muiden ukrainalaisten tutkijoiden, kirjailijoiden ja runoilijoiden kanssa perusti Moskovassa – akateemikko Saharovin asunnossa – Ukrainan oman Helsinki ryhmän. Tarkoitus oli muistuttaa neuvostojohtoa sen Helsingissä allekirjoittamista periaatteista ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.

KGB iski heti.

Välittömästi samana iltana hänen kiovalaiseen asuntonsa ikkunaan heitettiin tiiliskivi. Pian sen jälkeen hänen asuntoonsa tehtiin kotietsintä ja sinne piilotettiin etsinnäin aikana 39 dollaria.

Päätös Ukrainan Helsinki-ryhmän tuhoamisesta tehtiin korkealla tasolla. NKP:n keskuskomitea Moskovassa vaati kategorisesti Helsinki-ryhmän pidättämistä. Niinpä KGB laati operaatiosuunnitelman nimeltä ”Blok”, jonka perusteella Helsinki-ryhmä tuhottiin. Rudenko ja monet muut ryhmän jäsenet pidätettiin. Jostain syystä Rudenko vietiin Donetskiin tuomiolle ja siellä hän sai 7 vuoden passitukseen pakkotyöleirille.

Kyse oli kovasta rangaistuksesta

Miksi armonanomus hylättiin?

Ukrainan KGB:n johtaja oli armoton Rudenkolle.

Raportin mukaan tälle toisinajattelijalle oli vankilassa vihjattu, että jos hän ”julkisesti paljastaisi samanmielisten rikolliset aikomukset” niin hänen tuomiotaan voisi ehkä harkita uudelleen. Rudenko oli kieltäytynyt siitä mutta totesi kuitenkin, että hän oli valmis myöntämään vastuunsa tuomiosta ja lupasi, ”että ei enää asetu neuvostovaltiota vastaan”.

Raportin mukaan näytti siltä, että Rudenko oli vankilassa väsynyt ja epätoivoinen. Hän oli kertonut, että ei aio riidellä oikeudenkäynnin laillisuudesta ja että on valmis hyväksymään kuolemantuomion. Hän toivoi kuitenkin, että hänet vain karkotettaisiin jonnekkin Neuvostoliiton alueelle ja jos näin käy hän on valmis siihen, että ei enää tuottaisi harmia NL:lle.

Fedortšuk huomautti tässä kohtaa päättäjille, että Rudenko tekee näitä ilmoituksia vain rangaistuksen pelossa ja hän yrittää tällä tavalla saada itsensä vapaaksi. Hänen käsityksensä mukaan Rudenko oli erityisen vaarallinen valtiollinen rikollinen. Perusteena hän ilmoitti jonkin ilmiantajan sanan siitä, että Rudenko oli kertonut, että on ”parempi kuolla kuin tulla poljetuksi”.

Sen jälkeen Fedortšuk pohti sitä miten Rudenkoa on muistettu ulkomaisessa porvarillisessa propagandassa ja päätyi siihen lopputulokseen, että mikäli hänet vapautetaan saattaa siitä tulla ”impulssi” vaarallisemmalle toiminnalle. Hän myös pani merkille Rudenkon vaimon Raisan uhmakkuuden vaarallisena esimerkkinä. Vaimoa oli ilmeisesti kuulusteltu ja taivuteltu tätä painostamaan miestään katumaan. ”Fanaattisen neuvostovastainen” Raisa oli kuitenkin todennut, että ”olisi parempi että hän (miehensä) kuolisi tyrmässä kuin katuisi”.

Rudenko vietiin Mordvaan leirille kärsimään tuomiotaan. Hänen vaimonsa yritti osoittaa mieltään miehensä puolesta mutta hänetkin vangittiin. Raisa Rudenko sai 5 vuoden tuomion. Vapauduttuaan vuonna 1984 Rudenko palasi Kiovaan ja huomasi, että heidän asuntonsa oli konfiskoitu. Myöhemmin hän vaimoineen lähti USA:han ja palasi vasta vuonna 1990 Ukrainaan. Hänet rehabilitoitiin välittömästi ja hän sai useita huomionosoituksia työstään.

Lähteet: GDA SBU f. 16, op. 1064, d. 77-79.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

viimeisten tietojen mukaan huomiseen Moskovan miekkariin olisi tulossa "järjestyksenpitäjiä" ts. epämuodollisia ryhmiä jotka mukiloisisivat mielenosoittajia.Provokaatiot ja väkivalta edessä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Soini vastasi alkuviikosta Iltalehdelle, ettei lähtisi ylidramatisoimaan kiinniottoja Venäjällä.

– Yleensä varmaan, jos on laiton mielenosoitus, niin otetaan paikassa kuin paikassa talteen, Soini kommentoi."

Mikä on huomenna Suomen linja? Persut ovat täällä vähätelleet Moskovan tapahtumia, oletko Luukkanen ajan hermolla?

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2358502

Freddy Van Vonterghem

Venäjän asiat ovat Venäläisten käsissä, he eivät tykkää jos puuttuu heidän asioihin ja täälläkään ei tykätään jos he puuttuvat suomen asioihin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tavallisten ihmisten asioita nämä ovat eivätkä mitään valtioiden asioita.

Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #8

Anteeksi korjaan siis Venäläisten ihmisten käsissä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Ja minä korjaan sen verran, että voisihan tässä Suomen valtio oman osuutensa tehdä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Presidentti Niinistö sanoi aivan äskettäin Suomen linjan suhteessa Venäjään olevan ajella kahdella raiteella: toisella varustaudutaan (sotaan, mihinkäs muuhun???), toisella pidetään auki neuvotteluyhteyttä.

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Arto Luukkanen oli ihan tolokun mies kommenteissaan ennen kuin perussuomalaiset jäivät oppositioon. Mistähän moinen muutos ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Snellmankin kun osaa venäjää voisi kertoa, kun yksityiskohdat aina kiinnostaa, mikä oli vaalilautakunnan syy protestien alkuun eli bannata suurin osa 'vääristä' ehdokkaista? Joku 'valtakunnan vihollinen' tai muu höpöläppä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Englanniksi muistan lukeneeni, ettei opposition ehdokkailla kuulemma ollut kannattajakortteja tarpeeksi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

mitteekä Juhani...lähteekö se tolokku jos on perussuomalainen?

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Arto Luukkanen, kirjoitan ihan vakavissani enkä tarkoita tätä kolumnia vaan niitä aikaisempia joita ei päässyt kommentoimaan. Hämmästyin niin suuresti, että jos niissä ei olisi ollut nimeäsi en olisi tunnistanut niitä sinun kirjoittamiksi ! Ei se siitä lähde, että on perussuomalainen. Sinunkin kohdalla lähti vasta, kun perussuomalaiset jäivät oppositioon. Et kyllä antanut niillä kirjoituksillasi sitä kuvaa perussuomalaisista jonka he ansaisevat ! Lähti tosiaan sen verran lapasesta !

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

minusta tolokku pyssyy sillo paremmin roitelissa...)))

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Moni on Puheenvuorossa verrannut Eu:ta Neuvostoliittoon. Blogisi todistaa ansiokkaasti sen, ettei niillä ole mitään yhteistä. Täytyy varmaan lukea kirjasi. Muistan joskus pikkupoikana lukeneeni Helsingin sanomista, kuinka Leningradin alueella oli tuomittu 6 henkilöä vankilaan Helsinki ryhmän perustamisesta. Muista silloin miettineeni, että tuolla minäkin olisin pulassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Manu. Ehkä. EU:lla ei ole vielä tätä punitiivista salaista poliisia mutta jossain mielessä se on "Eurostoliitto". Ja tosiaan...näistä Helsinki-ryhmistä ei meillä paljon puhuttu. Ukrainan ryhmästä ehkä vähiten.

Jone Virtanen

Minun on vaikea ymmärtää sitä, että meillä politiikoista osa selittelee Venäjän tekoja ja asioita parhain päin, aivan samalla tavalla kuin YYA aikana. Ja eniten siihen syyllistyvät Perussuomalaisten joukot. kepua unohtamatta. En sitä ymmärrä lainkaan. Mutta lienen sen verran tyhmä, että tämä "korkeampi politiikka" menee yli hilseen.

Kaikki tietävät että pposition edustajia on joutunut Venäjällä vankilaan, heitä on myrkytetty ja murhattu. Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ammuttiin vuonna 2015 aivan Kremlin lähistöllä. Murhasta tuomittiin viisi ihmistä, mutta oikeudenkäyntimenettelyjä on kritisoitu. Nemtsovin perheen mielestä murhalla oli poliittisia motiiveja. kenraaleja kuolee epäselvissä olosuhteissa jne.

Puoluepolitiikan ohella kansalaisjärjestöt ovat joutuneet ahtaalle. Niiden toimintaa on rajoitettu muun muassa listaamalla ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä ulkomaisten agenttien listalle. Näitä organisaatioita vastaan hyökätään valtion kontrolloiman median kautta jatkuvasti ja aiheetta. Venäläisessä televisiossa on rakennettu ideologiaa, joka nojaa antiamerikkalaisuuteen ja sitä käytetään myös näitä järjestöjä vastaan.

Sivistys on omalla tavalla vaarassa. Pietarin eurooppalainen yliopisto menetti oikeuden opettaa vuonna 2016. Se sai kuitenkin opetusoikeuden takaisin, mutta syyksi "hyllytykselle" nousi ko yliopiston "liberaali henki".

Soini voi puhua mitä tykkää, mutta missään muussa lähinaapurimaissamme ei varmasti käsitellä oppositiota yhtä raaoin ottein kuin Venäjällä. Kun talous sakkaa entistä pahemmin ja Putinin valtakoneisto alkaa tutista, tarkoittaa se levottomuutta myös rajoilla. Tuo opposition liikehdintä voi johtaa mihin vain ajan kanssa.

Siinä voi tulla ongelmia myös meille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Kaikki hyvä metsissä, kaikki metsien puolesta, ei mitään ilman metsiä".

Älköön dosentit tuota epäilkö, eivät kyllä epäilekään, kuten ei myöskään Katri Kulmuni, vaan turvaavat Åbolle johtoroolin sivistyksen nimissä.

Vrt. "Kaikki valtiossa, kaikki valtion puolesta, ei mitään ilman valtiota" Italia -30 luvulla.

Jotakin uutta lienee ilmassa, päätellen Jari Ehrnroothin kolumnista jossa hän kaipaa perustuslain remonttia:

https://yle.fi/uutiset/3-10900826

Käyttäjän erkkikalevilaakso kuva
Erkki K. Laakso

Hyvä kirjoitus tutkijalta ja kiitos Arto!

Näin omakohtaisesti ja kantapääkokemuksella totean, et ei tarvitse lähteä Venäjälle tai ent. Neuvostoliittoon todetakseen vapaudenpuutteen ja itsenäisyyden "varastamisen valtion taholta"! Kun on yli 30 vuotta aktiivisesti taistellut omien oikeuksiensa puolesta ja niinkin "yksinkertaisessa" asiassa kuin lapsen (allekirjoittaneen) isyys - toiseen mieheen, joka ei ollut kirkonkirjoihin merkitty, kun synnyin avioliittoon 19.3.1965, niin kasvatusisän isyys kumoutui jo laajemmalla veritutkimuksella keväällä 1989 ja nyt kesä/syksy 2017 dna-tutkimus ei kyennyt kasvatusisän isyyttä todentamaan Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa, niin tuomari Kari Onikin piti harhauttaa kantajaa THL:n geenitutkijan pyynnöstä, että saataisiin äidin sylkinäyte (isyys tutkimukseen) ja näin siis saatiin "OIKEUSVALTIO" suomessa "äidistä isä"..?

Kun aina ja alusta alkaen on kyseessä ollut perusteltu epäily, että siittäjäni on EU:n entinen oikeusasiamies Jacob Söderman ja jonka Porvoon kihlakunnanoikeudessa asianosaislausunnon antaneen kasvatusisäni Toivo Alasippola vahvisti keväällä 1989, että oli "seurustellut äitini Terttu Alasippolan kanssa siittämisajankohtaan sopivana aikana kesällä 1964", niin tästäkään huolimatta en ole saanut Herraa oikeudeneteen vastaamaan ja antamaan "tippaa sylkeä". Tuomarit ovat suojelleet viimeiseen tappiin asti!!

Minä menetin "itsenäisyyteni ja vapauden" jo 10 vanhana pikkupoikana ja tiedän vainosta ja jahtaamisesta jotahii, kun olen kahdesti syyttömänä ollut vankilassa ja en ole saanut tehdä koskaan työtä, vaan kaikki energia ja tarmo on mennyt "hengissä selviämiseen".

Oikeutta minulla on lupa odottaa regressiivisesti vasta Jacob Södermanin kuoleman jälkeen. Lisää aiheesta mm. täältä ja tunnisteen alta "Jesus syndrooma": https://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Myös professori Janne Saarikivi tuo esiin uutta ajatusta HS:n Saska Saarikosken haastattelemana.

Itse sanoisin, että läntisen yksi-isäisen perheen suistuminen raakaan veljessotaan itäisen ja läntisen veljen välillä johti kokonaan uudenlaisen integraation syntymiseen. Huolehtikaamme siitä omalta osaltamme. Sen myötä Suomikin muuttuu nuorten parhaan osan tietoisuuden kasvaessa omien aistien havaintoihin luottaen avartavilla matkoilla.

Kilpailua diplomaattitason tarjoiluihin oli vähennetty 1918 koska "ei ollut sivistynyttä puhua ruoka suussa" joka "oli niin hyvää ettei sanotuksi saanut" ja "uhkasi viedä kielen mennessään". Sitä paitsi leipä saattoi lähteä lasten suusta, vaikka ei pahoittanut mieltä

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Meillä Suomessa väärä valinta voi pahimmillaan merkitä työpaikan menetystä tai bannia sosiaalisessa mediassa."

Aasinsilta ja miellejohde tehty kun jollekin poitsuille on facebookis tullut bannit . Ja paha mieli . Nyyh .

Mua itseä mietityttänyt ja huvittanut kun lähes aivan varmasti facen libre valuutta tulee . Niin jokainen joka on koukuttunut&addiktoitunut facen suurkuluttajaksi . On osallinen sen jyräävään voimaan . Nekin poitsut jotka jotkut ehkä jopa kgp niskalaukauksiin vertaa bännien saamista facesta .

2,5 miljrd. käyttäjää jo uudelle valuutalle . Kantsiskohan uuden libre valuutan sotkea mahdollisimman paljon etukäteen nykyisiä valuuttoja&markkinoita ..?

Jälkeenpäin tajuaa jokainen facen käyttäjäkin jotta on syyllinen libren syntyyn . Myös ne jotka facen käyttöoikeuden puolesta Taistelevat .

Käyttäjän erkkikalevilaakso kuva
Erkki K. Laakso

Sosiaalisissa medioissa on toki merkittäviä erojakin: kun tämä Uusi Suomi verkkolehti perustettiin edesmenneen "Herlin" -nimisen rahoittajan ja kustantajan toimesta ja Huuskon istuessa "rattiin", niin allekirjoittaneelta suljettiin ja pysyvästi poistettiin ilman perusteluja heti 3 blogitiliä. Sanomisen vappauteni oli siis melko rajoitettua vielä 2007-2008! Sittemmin fb on kilvan jaellut bannejaan ja yhden tilini sulkikin, joka oli ollut allekirjoittaneella vuodesta 2008 alkaen ja siis jo varsin vakiintunut forumi. Kuukauden kommentointikieltoja on annettu kestämättömin perustein mm. viime presidentinvaalien alla ja facebook ei unohtanut eduskuntavaalejakaan nyt 2019 vaan kuukauden bannit tuli ja koko profiili lähti bittiavaruuteen, sekä nyt kun on EU:ssa pieni kriisinpoikanen Suomen ja Unkarin välillä, niin näennäisperusteella annettiin kuukauden kirjoituskielto, kun arvostelin sivuillani SDP kuntapoliitikkoa "Husua" ja rohkenin lainata hänen julkista lausettaan "syö paskaa ja kuole"..

No, erojakin on ja mm. Googlen bloggerissa on kirjoitukset pysyneet ja itse blogitkin 10v, niitä ei ole poistettu, mutta blogilaskurit ovat toimineet miten sattuu ja niitä on omistaja tai haltija "Google Finland" manipuloinut ja se ei nyt merkkaa erkille hevonpaskan vertaa, aluksi se hieman harmitti!

Toivon onnea ja menestystä kansanedustaja Veikko Vallinille, kun oli tehnyt poliisille tutkintapyynnön ja rikosilmoituksen omansa fb-tilin sulkemisesta 30 vrk:si eduskuntavaalien alla! SE on pirullista ja v***taa, kun joutuu aiheettoman sensuurin uhriksi!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset