Arto Luukkanen

Moskovan mielenosoitukset ja demokratiakulissin romahtaminen Venäjällä

Katselin eilen venäläisistä nettikanavilta "Reiluja vaaleja" vaativia mielenosoituksia Moskovassa ja Pietarissa.

Tässä vaikutelmia.

Mielenosoitukset jatkuivat elokuun kolmantena päivänä Moskovassa ja tällä kertaa niihin saatiin lupa.[i] Tämä lupa kuitenkin peruttiin pian ja näytti siltä, että vallanpitäjien tarkoitus oli iskeä luu kurkkuun mielenosoittajille vaatimalla tuomio-istuimissa edelliseen 27 päivän mielenosoituksessa pidätetyille opposition jäsenille pitkiä vankeusrangaistuksia.[ii]

Mielenosoitukset kuitenkin jatkuivat vaikkakin niiden pitäminen tuli miltei mahdottomaksi. Elokuun 3 pnä Moskovan pormestari sulki omalla päätöksellään kaikki Moskovan keskustan kaupat ja kahvilat. Samalla poliisi esitti metrolla kulkeville ”ohjaavia kysymyksiä” mahdollisesta osallistumisesta mielenosoitukseen.[iii]

Vallan reaktio oli massiivinen.

Poliisi sulki kaikki aukiot ja ei päästänyt keskustaan suuria ihmisjoukkoja. Opposition edustajista Ljubov Sobol pidätettiin tylysti kun hän pyrki menemään taksiin. Näytti aluksi siltä, että kansalliskaartin ja poliisin päättäväinen ”ennaltaehkäisevä” toiminta pysäytti  kokonaan ”rehellisiä vaaleja” vaativat mielenosoittajat kokonaa. Ihmisiä oli liikkeellä vähemmän ja pidätettyjä vähemmän kuin 27 pnä heinäkuuta.

Kansalliskaartin näytös ja umpimähkäiset pidätykset

Vallanpitäjät olivat nostaneet valmiuttaan ja joukkoja vilisi joka paikassa. Helikopterit ja joka puolelle nopeasti asetetut kamerat valvoivat mielenosoittajia. Käsi kädessä marssivat OMON-sotilaat näyttivät muodostavan jonkinlaisen elämän muurin kaupungin ja sen asukkaiden välille. Valta ei yksinkertaisesti antanut mielenosoittajille tilaa kävellä tai kokoontua kaupungilla.

Kaikesta huolimatta protestimieliala oli korkealla. Ihmiset kokoontuivat katsomaan Moskovaan mielenosoitusta kiinnostuneena ja samalla näkivät miten OMON-joukot veivät sattumanvaraisesti aina silloin tällöin ihmiset vankibussiin. Toisin kuin Stalinin ajan Neuvostoliitossa, nyt ei tultu yöllä mustilla autoilla ja viety ihmisiä salassa. Nyt ihmisiä otettiin kiinni joidenkin virkaintoisten ja ammattitaidottomien upseerien johdolla sattumanvaraisesti ja umpimähkään. Ihmiset katselivat ällistyneenä ja ihmeissään kuin muinaisessa Roomassa missä kristittyjä vietiin kaduilta leijonien eteen. Some näytti kaiken livenä ja Venäjän älymystö huokaili turvallisesti kotona tätä näytelmää.

Mikään ei ole niin tehokasta ja brutaalia tapaa luoda puolueettomista ja uteliaista töllistelijöistä hallituksen vihollisia. Klassinen tapaus oli se, kun nämä pampunheiluttajat pidättivät hallitsevan puolueen ”Jedron” (Edinnaja Rossijan) erään paikallisen puoluesihteerin. Nainen kiljui protesteja ja heilutti puoluekorttiaan näiden poliisien edessä. Mutta eiväthän poliisit voineet erehtyä.

Jossain vaiheessa todettiin ”Dožd-televisiokanavan kommentoinneissa, että ”jokainen, jolla oli parta pidätettiin”.[iv] Pidätysten mielivallan tarkoituksena oli pelottaa uteliaita pois; jos ulkomaalaisia lehtimiehiä pidätettiin, niin kukaan ei ollut turvassa. Uteliaat ihmiset eivät kuitenkaan juosseet pois vaan katsoivat huumaantuneena tätä vallan avointa voimannäyttöä.

Kuten eräs vanhempi moskovalainen nainen, joka osallistui tähän mielenosoitukseen totesi: ”en halua elää sellaisessa Moskovassa, jossa toimitaan näin…” Tai kuten eräs toinen nainen, joka osallistui mielenosoitukseen vastasi kysymykseen, ”pelottaako teitä osallistua”. Aurinkolaseihin sonnustautunut nainen totesi:”pelkääminen riittää…mutta en halua keskustella…”.

Mielenosoitukset tulevat epäilemättä jatkumaan tästä eteenpäin ja näytti siltä, että edes pitkät vankilatuomiot tai sakot pelota enää näihin osallistuvia ihmisiä. Mielenosoitusten väkivaltaiset pidätykset saivat aikaan sen, että oppositio sai pitkästä aikaan rivinsä yksimielisiksi.[v] Se on itseasiassa varsinainen ihme sillä tätä ennen opposition ihmiset eivät ole kyenneet minkäänlaiseen yhteistyöhön.

Tähän voisi liittää vain Leo Tolstoin kirjeen Aleksanteri III kun edellisen tsaarin murhaajia tuomittiin.

Mitä nämä vallankumoukselliset ovat?...he ovat ihmisiä, jotka vihaavat nykyistä järjestystä. Heitä ei käy voittaminen surmaamalla heitä. Heidän lukumääränsä ei ole tärkeä. Vain heidän ajatuksensa merkitsevät. Joka haluaa taistella heitä vastaan, hänen on käytettävä hengen aseita…”[vi]

Sekurokratia muuttuu avoimeksi poliisivallaksi?

Näiden mielenosoitusten tukahduttamisten perusteella voidaan epäillä, että Venäjää hallitseva sekurokratia on muuttamassa järjestelmää niin, että se hylkää kaikki demokratian fasadit ja muodollisuudet.

Kysymyksessä on iso muutos ja vaikuttaa tulevaisuuteen merkittävästi.

Kun sekurokratia hylkää laillisuuden muodot ja lopettaa ihmisten illuusiot vaikuttamisen mahdollisuuksista, tulee siitä lopulta kaiken vallan lähde. Aivan kuten tsaarin poliisin (Департамент государственной полиции) johtaja A Lopuhin aikoinaan vuonna 1095 totesi ”poliittinen poliisi on hallinnon kaiken mahdin perusta”.

Ero nykyisen ja tulevan välillä on merkittävä sillä vaikka sekurokratia onkin vallannut itselleen hallinnon tärkeimmät paikat niin huomattava, että lakeja noudatetaan ja säädetään Venäjällä vielä normaalilla tavalla. Ihmiset äänestävät kuvernöörit, duuman jäsenet ja myös itse presidentinkin asemaansa vaikka sekurokratia lopulta päättää kuka niihin vaaleihin voi osallistua ja miten paljon vaaleja manipuloidaan. Kaikki toimii lain kirjaimen mukaan vaikka julkinen tv on täysin vallanpitäjien näpeissä.

Tuleeko siihen nyt muutos?

Sekurokratian vallan täydellistyminen merkitsee myös sitä, että sen valvonta tulee täysin mahdottomaksi. Sen paranoidinen tapa nähdä maailmaa merkitsee salaliittoja ja poliittisia murhia, jotka ulottuvat itse hallinnon sisälle. Taisteluita käydään siten salaa ja väkivaltaisesti.

Näin on tapahtunut Venäjällä ennenkin.

Terroristi Dmitry Grigoriyevich Bogrov ampui vuonna 1911 maan pääministerin Pjotr Stolypinin Kiovan oopperassa. Murhan kummisetänä toimivat ilmeisesti silloiseen maan salaiseen poliisiin Ohranaan yhteyksissä olleet oikeistomonarkistit. Salaisen poliisin keinoihin kuului silloin myös sisäisen tyytymättömyyden suuntaaminen juutalaisvainoihin sekä myös mahdollisiin ulkoisiin selkkauksiin. Sisäministeri Vjatšeslav Konstantinovitš von Plehwe (1846-1904) oli eräs Venäjän-Japanin sodan pääarkkitehdeistä. ”Me tarvitsemme pienen ja voittoisan sodan vallankumouksen ehkäisemiseen”.

On mahdollista, että tällaisessa tilanteessa itse sekurokratian perustaja – Venäjän presidentti – on vaarassa. Sekurokraateille voi ehkä juolahtaa mieleen ajatus siitä, että suosittua presidenttiä ei enää tarvita – hänen traaginen poismenonsa yhdistää ihmiset ja sulkee opposition suut lopullisesti?

Ja valta siirtyisi uusille ihmisille.

Arto Luukkanen

 

Käsittelen tätä asiaa ja muita Venäjän lähihistorian vaiheita lokakuussa ilmestyvässä kirjassani. Suomi hajoavan imperiumin sylissä. (Otava. 2019). Tutkimuksessa pohditaan sitä onko Venäjän legimitaatiokriisi kypsynyt, onko Moskovan Maidan mahdollisuus  ja onko Venäjä uuden perestroikan edessä. Kirjan historiallinen osa perustuu Ukrainan KGB:n arkistodokumentteihin. Kyseinen arkisto oli NL:n 3 tärkein salaisen poliisin filiaali.

 

 

 


[i] https://www.novayagazeta.ru/news/2019/07/29/153772-meriya-moskvy-soglasovala-aktsiyu-3-avgusta-protiv-nedopuska-kandidatov-na-vybory-v-mosgordumu?utm_source=fb&utm_medium=novaya&utm_campaign=-meriya-moskvy-soglasovala-aktsiyu-3-avgus.

[ii] https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2019/07/30/807673-vlast-oppozitsii.

[iii] https://echo.msk.ru/news/2475895-echo.html.

[iv] Kuten poliittinen tarkkailija Anton Oreh kirjoitti blogissaan juuri ennen 3.8. mielenosoituksia: neuvostovalta hävisi kun miljoonat ihmiset eivät enää kunnioittaneet sitä. Kansalliskaartin väkivaltainen toiminta näissä mielenosoituksissa johti samanlaiseen kunnioituksen puutteeseen. https://echo.msk.ru/blog/oreh/2475603-echo/.

[v] https://echo.msk.ru/news/2468891-echo.html.

[vi] https://www.pinterest.com.mx/pin/112730796899981537.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vanhenevat itsevaltiaat ovat aina vaarallisia ja iän mukana vaara vain kasvaa. Iän kasvaessa joustavuus heikkenee, kyky hyvin harkittuihin toimiin heikkenee, keinot muuttuvat karkeammiksi, halu tarrautua valtaan kuitenkin vain vahvistuu ja todellinen valta siirtyy kasvavassa määrin kulissien takana toimiville vallan tavoittelijoille. Se, mikä aluksi näytti valistuneelta itsevaltiudelta muuttuu pelkäksi itsevaltiudeksi ja lopulta edessä on parhaassa tapauksessa vakava kriisi, pahimmassa täydellinen romahdus ja sekasorto.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä.....ja se eristyminen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tuo valtaansa sokaistuminen on yksi selitys sille ettei historiasta koskaan opita mitään. Varsinkin venäläisten nyt luulisi osaavan peilata taaksepäin. Melko mahdoton ymmärtää eikö tätä etukäteen nähty, oliko se joidenkin ihmisten vaaleista evääminen tämän väärtti kun tuloksen olisi voinut sitten hienovaraisesti muokata haluamakseen. Ei ymmärrä-.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

valta sokaisee....viisaankin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun kaikki tapahtu pienin askelin, askel askeleelta, on aina seuraavan askeleen, pienen, otto helppoa.
Kun tässä tapahtumajanassa hypätään ensin taaksepäin vaikka viisi askelta ja sieltä katsotaan viisi askelta eteenpäin, niin ajatellaan että "ei tuollainen ole mahdollista".
Pienten askelten taktiikalla se onnistuu huomaamatta.

Ihminen tottuu, turtuu, sitä mukaan kuin askelia otetaan.
Tämä toimii kaikkiin suuntiin.
Kun hyvinvointi kasvaa niin ajatellaan helposti, liian helposti, että on itsestään selvyys että työttömälle kuuluu ansiosidonnainen tai että lääkärissä käynti on halpaa tai että päivähoito on lähes ilmaista.....

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toki. Toisaalta taas kai sitä joku palaveri käytiin asian tiimoilta, kun oppositiolta evättiin vaaleihin osallistuminen, mitä siitä seuraa? Naurettiin partaan, että vähän pamppua jos tarvis ja rahvas taas kurissa? (Mehän emme tiedä mitä tästä seuraa jos seuraa mitään)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

A. Lopuhinin jäljiltä lienevät jossain Pietarissa Bobrikovin murhatutkinnan paperit. Niitä ei ole koskaan saatu tutkijoiden käyttöön. Sieltä voisi paljastua vaikka mitä mielenkiintoista suomalaiseen itsenäisyysliikkeeseen liittyen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

”Ihmiset katselivat ällistyneenä ja ihmeissään kuin muinaisessa Roomassa missä kristittyjä vietiin kaduilta leijonien eteen.”

Rinnastuksessa on hieman löysää ilmaa välissä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Pyrin saamaan hyvät suhteet Venäjään jälleen. Putin on suuri presidentti. Ja sanon tämän, koska luulen niin, ei siksi, että he maksoivat minulle, kuten jotkut sanomalehdet ajattelevat." Pohjoisen liigan johtaja Matteo Salvini kiitti myös Donald Trumpia, Jair Bolsonaroa ja Victor Orbania.

Tänään Rooman uutisissa.

http://www.ansa.it/sito/notizie/politica/2019/08/0...

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Toivottavasti Perussuomalaiset suhtautuisivat samalla vakavuudella Unkari, Puolan ja Romanian tilanteisiin. Nyt maissa puretaan oikeusvaltiota ja keskitetään mediaa valtaapitävien käsiin.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Pidin. Kulissit ovat kaatuneet ja Luojamme tarkoitukset, "maatuneet". Ihmistä lyödään; "kuin vierasta sikaa". Kysykää hallitsijat kansalta; missä on vikaa? Ilouutinen kansalle kaikkien "nähden"; Minkä te vähimmille: sen te teette minulle; Sanojana Jeesus Kristus. Minkä te teette yhdestä minun vähimmistä veljistäni, sen te teette minulle. Saisivat lopettaa sielunvihollisen ilahduttamisen ja löytää; Jeesus-Kristuksen. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Hienointa on,että skp;n wanhat kaaderit tukevat putinin toimia(mahdollisimman laajoja pidätyksiä)viimeiseen saakka,,myös kepun monet myötäjuoksijat ja Ilkka Kanerva kannattavat rauhanomaista ratkaisua,eli opposition tukahduttamista,-kyllä meillä osataan !

Jos Tuomiojalta kysyis,niin cia;n masinoimia levottomuuksia !

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi Luukkaiselta tulee nykyisin harvoin näitä asiablogauksia. Muuten joku voisi erehtyä pitämään jopa asiapoliitikkona. Onneksi 19 kahdestakymmenestä on normaalia persutuubaa. Pysyy totuus mielessä. Kiitos kumminkin tästä.

Käyttäjän ErkkiTuomioja kuva
Erkki Tuomioja

Jari Pirppu: Ei tarvitse Tuomiojalta kysyä, vaan riittää kun lukee mitä hän on Facebookissa kirjoittanut. "Epäilen että kuvien raa'asta poliisiväkivallasta Moskovan kaduilla halutaan Venälläkin leviävän mahdollisimman laajalle, koska ne välittävät viestiä siitä millaisiin keinoihin vallanpitäjät ovat valmiita ryhtymään valtansa varmistamiseksi sitä demokratian keinoin horjuttavia vastaan." (4.8.)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tervetuloa Erkki)))) skolko let - skolko zim)))

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puoluetoverisi Laura Huhtasaari tykkäsi juuri Panu Huuhtasen twiitistä, jossa halutaan vaihtaa puheenaihe Ranskan keltaliiveihin. Se on ollut Kremlin narratiivi tähän asiaan.

https://twitter.com/HuuhtanenPanu/status/115799653...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

No osoitapas, Jouni Snellman, meille se Kremlin narratiivi yllä olevasta Arto Luukkasen blogista, ole hyvä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luukkasen kirjoitus ei ole aivan "virallisen linjan" mukainen. Hän on jopa katsonut liberaalimädättäjien Dozhd-TV-kanavaa. Tänne asti kuuluu presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston vaikeneminen - esimerkiksi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs on ottanut voimakkaasti kantaa.

https://twitter.com/edgarsrinkevics/status/1157677...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Vahvaa selkärankaa osoittaa myös Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius tällä kannanotollaan:

https://twitter.com/LinkeviciusL/status/1157713664...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

USA:n Venäjän suurlähettilään tuoreesta erokirjeestä Trumpille voi rivien välistä lukea käryn käyneen hänen vaikutusyrityksilleen Moskovassa.

Otavan grand old man Heikki Reenpää on asettanut kustannustyön tehtäväksi muistaa suomalaisten sotasyyllisiksi tuomittujen kokemukset joita hän nuorena poikana omin silmin kävi usein todistamassa Katajanokan vankilassa.

Jotenkin blogistin aika ajoin esiin pulpahtava oikeuden haku Venäjältä tuntuisi sopivan kuvaan.

Erkki Tuomioja on kertonut ystävien ulkoministeriössä tehneen ison työn kertoessaan aineistoa englantilaisista arkistoista hänen alunperin englanninkielisenä julkaistuun kirjaansa "Häivähdys punaista". skolko let - skolko zim.

https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/06/jo...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mahtaa Otavassa harmittaa koska Tuomiojan kirjalle on jo käytetty nimi "Taitaa tulla rumihia" joka sopisi Luukkasen uudelle kuin nappi silmään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset