Putin tulee rauha käsissään?

Samaan aikaan kun Yle on hoitanut tärkeintä tehtäväänsä eli ilmastomuutoksen torjuntaa, on maailmalla tapahtunut vähäpätöisempiä asioita.

Eräs näistä pikkujutuista on Vladimir Putinin Suomen vierailu. Kyseessä on pieni välihyppy matkalla Pariisista Moskovaan.

 Vierailu on kuitenkin mielenkiintoinen siksi, että kansainvälisten lehtien mukaan juuri nyt – kulissien takana – hierotaan rauhaa Ukrainaan.

Rauhanteon ”kummina” näyttää toimiva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, joka kävi juuri Kiovassa ja ilmoitti virallisesti ja julkisesti Zelenskylle, että  ’kuten sovittu kutsun Teidät Jerusalemiin ensi viikolla, ja jos ei onnistuisi niin joka tapauksessa hyvin pian’.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on samalla asialla liikkeellä. Macron ilmoitti Fort Brégançon’issa Putinille, että kutsuu tämän lähiviikkoina uudelleen vierailulle ja aiheena on Ukraina. Mukana tässä tapaamisessa on ilmeisesti Merkel Saksan edustajana.

Näyttää siltä, että se, mitä Helsingissä ”aikuisten oikeasti” keskustellaan liittyy Ukrainan teemoihin ja siihen mitä Macron on ehdotellut.

Suomi pidetään EU:n puheenjohtajana ajan tasalla. Suomen presidentti saa tarvittavan tiedon. Hallitukselle kerrotaan sitten myöhemmin.   

Tähän liittyy myös se, että USA ja Iso-Britannia ovat loittonemassa EU:sta.  Atlantin sillan repeäminen merkitsee sitä, että lännen enemmän tai vähemmän yhtenäinen Venäjän-politiikka on uuden haasteen edessä. EU:n on etsittävä oma linjansa. Ja se tarkoittaa, että Saksa ja Ranska (=EU) voivat jättää USA:n ja Britannian yksinkertaisesti sivuun.

Näyttää hyvin vahvasti siltä, että jonkinlaista rauhankokousta valmistellaan. Minsk 2- sopimus on kuopattavana ja sen tilalle tullee ilmeisesti Jerusalemin sopimus, jossa oikeasti pyritään tämän kiistan sopimiseen. Valko-Venäjän Lukašenko on siten ulkona tai korkeintaan sivuosassa tästä prosessissa, mikä harmittaa tietenkin tätä diktaattoria. 

Miksi rauha juuri nyt?

Putinia rauhanteko kiinnostaa, sillä Venäjä ei enää saa mitään irti Itä-Ukrainasta. Donbassin elättäminen on kallista puuhaa ja lännen pakotteiden loppuminen merkitsisi piristysruisketta Venäjän taloudelle ja etenkin energia-alalle. Rauha olisi siksi mahdollinen. Ukraina puolestaan tarvitsee välttämättä uutta kaasusopimusta Venäjän kanssa vuoden loppuun mennessä.

Sen tiellä on vain vaikeita periaatteellisia ongelmia: Krimin niemimaan asema on sellainen. Venäjä haluaisi mieluiten, että Ukraina ”federalisoitaisiin”, vaikka itse ei sellaisesta halua mitään tietää.

Ukrainalle se ei käy, mutta Zelenskylle voisi sopia jonkinlainen autonomia Donbassille –tosin ilman venäläisiä taisteluryhmiä. Ilman autonomiaa ei Donbass muutenkaan ilmeisesti muodostu rauhalliseksi osaksi Ukrainaa. Unkarin- ja romaniankielten asemaa Ukrainassa pitää myös kohentaa, etteivät näiden vähemmistöjen ”emomaat” asetu EU:ssa poikkiteloin.

Se, mitä EU ja Saksa voivat tarjota Ukrainalle on sitten ilmeisesti se porkkana, jolla Zelensky saadaan rauhanpöytään. Putinille kelpaa mikä tahansa, kunhan hän saa pitää Krimin.

Pystyyn kuolevalle EU:lle rauhan solmiminen olisi symbolista elvytystä. Samoin Merkel tarvitsee nyt kaiken ulkoisen avun, sillä Saksan talous sakkaa ja sisäpolitiikka on rempallaan.

Suomelle olisi rauhan onnistuessa hyvä mahdollisuus päästä irti Venäjä-pakotteista EU:n yhteispäätöksellä. Suhdanteet eivät näytä yhtään lupaavilta meilläkään, Saksasta ja Venäjästä puhumattakaan. Hyvistä bisneksistä ei näkösällä olevassa taloudellisessa ankeudessa ole oikein kenelläkään enää varaa kieltäytyä. 

Talous voi vaikuttaa vähäpätöiseltä seikalta mutta meille tavallisille ihmisille se on suuri asia.

ps. Siellähän se Ukraina oli. ”Niinistö sanoi. ”Näyttää siltä, että käytännön töitä on tekeillä”. Asia on notifioitu Niinistölle mutta sitä viedään nyt eteenpäin muita teitä. Yle oli taas pihalla kuin lumiukko ja asiantuntijat pyörittelivät silmiään))) mainiota!

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu