Arto Luukkanen

Paksun nahan merkitys politiikassa - avoin kirje Antti Vuorenrinteelle ja Demarille

”Teillä  ei ole vielä tarpeeksi paksu nahka”

Avoin kirje Antti Vuorenrinteelle ja Demarille

Rohkenen kirjoittaa Teille tämän avoimen kirjeen Uudessa Suomessa paremman näkyvyyden varmistamiseksi.Kirje liittyy Demarissa julkaisemaanne kolumniin ”Kirkkohistorian dosentti sai tilauksen” (7.1.2012).

Teidän mukaanne kyseessä olisi joku tietoinen kampanja Paavo Lipposen ”upottamiseksi” ja että Aamulehti olisi lorottanut likasangollisen Teidän presidenttiehdokkaanne päälle.

Ensiksi, tarkoitus ei ollut upottaa kenenkään presidentinvaalikampanjaa vaan käydä asiallista keskustelua Paavo Lipposen roolista kaasuputki-jutussa.

Kuten varmasti huomasitte lukiessanne sitä, kirjoituksen tarkoituksena oli toimia tasapuolisesti ja myös korostaa Paavon suuria positiivisia saavutuksia.  Historioitsijana minua tietysti kiinnosti se, miten Paavo olisi perustellut omaa toimintaansa.

Putkigatesta olisi voinut kirjoittaa ilkeästikin.  Artikkeli olisi voinut ihmetellä sitä miten työväenpuoluetta edustanut henkilö suostuu muutamasta pennistä Euroopan oikeistolaisimman hallinnon ja saksalaisen suurpääoman bisneksen liehtariksi.  Näin ei kuitenkaan kirjoitettu vaan lähtökohtana oli kunnioittaa Paavo Lipposen omia lähtökohtia ja antaa hänelle reilu mahdollisuus avata tätä asiaa tarkemmin.

Toiseksi, suomalaisen työväenliikkeen alkutaipaleelta tiedämme sen, että puolueen suuriin johtajiin on kohdistunut usein kohtuuttomia ja joskus epärealistisiakin odotuksia. Esimerkkinä tästä voisi ottaa Osuustoimintaliike Elannon johtajaan Väinö Tanneriin liittyneet kahtalaiset odotukset: toisaalta Tannerin oli toimitusjohtajana pidettävä kuluttajan puolta ja toisaalta työväki odotti johtajaltaan "työväen puolella olemista".

Samoin Tanner osti omistukseensa vuonna 1923 Sorkin maatilan - asia josta Tanneria silloin hieman arvosteltiin. Tanner myös vastusti tinkimättä laillisuusrintamassa "Lapuan Liikettä" mutta toisaalta hän mukana jatkosodan hallituksissa; osaltaan kuten jotkut sanovat...Saksan "aseveljenä".

Oletin, että Paavo olisi voinut vastauksessaan rinnastaa Tannerin roolin itseensä ja samalla tähdentää, että vasta myöhempi historiankirjoitus kykenee asettamaan hänen toimintansa oikeaan perspektiiviin. Se olisi ollut sitä valtiomiesmäisyyttä, jota presidentiltä vaaditaan. Harkitsevaisempi päätoimittaja olisi ehkä ajatellut näin, että tässä ”lokakirjoituksessaan” kirkkohistorian, Venäjän historian ja politiikan dosentti Luukkanen halusi itse asiassa antaa Lipposelle mahdollisuuden loistaa.

Odottamani vastauksen tilalle tuli kaikkien tuntema primitiivireaktio.

Paavolle vastaisin aivan samalla tavalla kuin Väinö Tanner aikoinaan vastasi presidentti Relanderille kun tätä arvosteltiin (hänhän nimitti ensimmäisen SDP:n hallituksen punakapinan jälkeen). Kun Relander oli huolissaan epämääräisistä huhuista Tanner rauhoitti häntä:  ”Presidentillä ei ole vielä tarpeeksi paksu nahka…”.

Masentavinta oli kuitenkin Teidän reaktionne. Voin vakuuttaa Teille että minä yksin kirjoitin ko. artikkelin ja vastuu on yksin minun eikä Aamulehden. Syyttäkää minua. Älkää lehteä, jonka ainoana tarkoituksena on informoida ihmisiä. Aamulehti ja Demari ovat hienoja medioita – molemmat.

Arvoisa herra Vuorenrinne!  Kansalaiskeskustelua ei voi enää monopolisoida suurille lehdille tai puolueille. Kansalaisia ja heidän vapaata ajatuksenvaihtoaan ei voi hallita pelolla tai maffia-periaatteella.  Ajatus on vapaa.  Artikkelia seurannut ”kosto-non-sense” oli myös naurettavaa: ”artikkeli on vanha”, kyseessä oli ”kaunainen kirkkohistorian dosentti” ja koko juttu oli itse asiassa tilattu mestaus!

”Suuttunut Lipponen” episodi paljasti näin myös sen suuren dilemman, jonka kanssa koko poliittinen järjestelmämme painii.  Entiset toiminnanmuodot ja mediat eivät enää ”pelitä”.

Poliittisen toiminnan täytyy osata suuntautua sinne missä ihmiset ovat ja puhua sellaista kieltä mitä he puhuvat. Toisaalta, ihmiset eivät ole enää ”puoluelampaita” vaan yhä enemmän itsenäisiä yksilöitä.

Ja näin lopuksi arvoisa päätoimittaja Antti Vuorenrinne haluan esittää Teille kysymyksen. Mistä työväen arjesta kertovasta laulusta seuraava värssy on peräisin:

Vapaus, vapaus, vapaus suur
Sun nimes on jumalainen!
Jos verelläin sinut vain ostaa voisiin
Ilomielin sen uhraisin…”

Arvoisat kommentoijat, älkää auttako Anttia! Hän saa itse vastata…

Kunnioittavasti Teidän

Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori, Maailman Kulttuurien Laitos, Helsingin yliopisto

Kirkkohistorian dosentti (Helsingin yliopisto)

Venäjän historian dosentti (Tampereen yliopisto)

Venäjän historian ja politiikan dosentti (Turun yliopisto)

Senior Associated Member, St. Anthony´s College, Oxfordin yliopisto (99-00)

Teologian tohtori

Demari-lehden ahkera lukija ja Aamulehden avustaja

pastori

ja ennen kaikkea tavallinen kansalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Tämän voisi lähettää myös YLE:n Matti Virtaselle...

Reijo Tossavainen

Tuli mieleeni "nahkurin orret"...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Arto

Kiitos, että jaksat opettaa näitä taukkeja!

Päivä koittaa, sillä aamu jo sarastaa.

Hyvää Uutta Vuotta! C Novim Godom 2012!

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Manninen se sentään uskollisesti jaksaa pysyä asialinjalla:-)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Samoin Antero sinulle. On joskus olo kuin 7 veljeksen rakastamalla kanttorilla...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Ymmärrän.

Ps.
Muista sitten se puheenjohtajaprojekti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Juhani vielä myöhemminkin rohkenee uhota: "Minä vain sivuan häntä!"...

Reijo Tossavainen

Demarien tilanne ei ole kaiken kaikkiaan kadehdittava. Gallup kertoo, että työväestön keskuudessa perussuomalaisten kannatus on 23 % eli enemmän kuin sdp ja vas. yhteensä. Siellä on tapahtunut todella raju muutos.

Oikealla laidalla demareiden elintila kapenee entisestään. Kokoomus on onnistunut imagokampanjoissaan hyvin. Lipposlaisten määrä vähenee ja kokoomuslaisten lisääntyy.

Nuorten keskuudessa demareiden kannatus on lähes olematonta. Puolueen kannattajien keski-ikä on erittäin korkea.

Ja kun tähän lisätään onneton hallituspolitiikka ja katastrofi presidentinvaalissa, niin palaan juttuni alkuun: demarien tilanne ei ole kadehdittava. Viime keväänä ennustin, että demareiden kannatus tipahtaa tulevissa kunnallisvaaleissa noin 15-16 prosentin huitteille. Tuon ennusteen toteutuminen näyttää päivä päivältä entistä todennäköisemmältä.

Pohjan Akka

Perussuomalaisiin kertyvät ihmiset, jotka eivät halua tinkiä saavutetuista eduista, päin vastoin, vaativat niitä takaisin ja/tai lisää. Kun ei tarvitse vastata mistään, näiden kokoamista voi jatkaa vapaasti.

Yksilön/yhteisön edun ajattelemisen välissä kulkee puolueraja Suomessa nyt.

Tuomo Kankkunen

Joopa joo Tossavainen...

Näitä mielensä pahoittajia riittää.

Löytyy vähän joka porukasta.

Taitaa löytyä Teidänkin runsaasta tuotannostanne.

http://aputoimittaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9345...

Ja ennustuksiakin on piisannut.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5...

Eikä Teidän tuotoksianne ole lupa edes kommentoida !

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Sos.demien romahdus olisi tälle maalle menetys. Mutta olet Reijo oikeassa tässä; kannatus näyttää noudattava ns. demografista käyrää ts. vähennys on sama kuin ns. luonnollinen poistuma. Kysymys on vain kuka tulee tilalle...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Antero! En osaa vielä sanoa mutta katsotaan...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Reijo. Ihan kiinnostuksen vuoksi. Oletteko koskaan todella miettineet teidän puolueenne "säätämistä" myös työväenpuolueeksi?

Reijo Tossavainen

Jos perussuomalaisten kannatus galluppien mukaan on 23 % työväestön keskuudessa eli selvästi enemmän kuin sdp ja vas. yhteensä, niin silloin on kysymys täysin muusta kuin mitä täälläkin riekkuvat "asiantuntevat" solvaajat antavat ymmärtää.

Kansalaiset, jotka kannattavat perussuomalaisia tekevät sitä vakavissaan ja täysin harkiten. Niin he tekevät myös jatkossa, kyse ei ole hetken ilmiöstä.

Kun me sanomme, että perussuomalaiset on työväenpuolue ilman sosialismia, se on totta. Sen sijaan jos kokoomus väittää olevansa työväenpuoluen, niin se koetaan työväestön keskuudessa lähinnä vitsinä. Ehkäpä siitä syystä kokoomuksen mainoksissa näkyy vain toinen korva. Puuttuu se toinen korva, josta kansalta saatu palaute poistuu...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Kansalaiset, ketkä protestiksi äänestävät tätä uutta "työväenpuoluetta", eivät näe, että uusi puolue on vain yksi tuleva nousukas Elinkeinoelämän Keskusliiton kylmässä kainalossa.

Tyhmyydellä taaksepäin.

Viktor Flinkkilä

Kertaatko Reijo meille tyhmille muistin virkistämiseksi persujen poliittiset saavutukset jytkyn, vihakirjoittelun (ja siitä seuranneiden tuomioiden) sekä puheenjohtajanne hauskojen sutkautuksen ohella?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meikäläisessä poliittisessa kulttuurissa saavutukset tehdään hallituksessa. Koska perussuomalaiset eivät ole olleet hallituksesa, saavutusluettelo on ymmärrettävistä syistä lyhyt.

Henkilötason suorituksella tosin edesmennyt Tony Halme yllättää positiivisesti.

http://www.puhevalta.fi/view_articles.php?id=3

Terveisin Kalevi Kämäräinen

k k

No, Tossavaisen ja muiden Suomen oikeistopopulistien soisi nyt huumassaan kuitenkin muistavan, että kannatus oli vielä 2010 6 %. Ja kuten Soini on huomauttanut, se peruskannatus on lähtenut nousuun yksinomaan EU:n kriisin kautta, joten kannattaa hetken vielä miettiä ennen kuin lähtee väittämään edustavansa sosiaalishovinismilla mitään suurempaa joukkoa. Kannatuksen syy on ulkoinen ja mandaatti on enemmänkin anti-eu, ei niinkään monokultturismi, suvaitsemattomuus, uskonnollinen konservativismi ja argraarisuuden ilot. Olisi nastaa jos tekisit tästä jonkinlaisen muistilapun.

----
Luukkasen kirjeestä: Onhan kuitenkin fakta, että artikkeli oli kopio ja että ex-kokoomuslainen puolueaviisi Aamulehti on hyvin kärjekäs maltillisen vasemmiston vastustaja ja että päätoimittajalla on suora yhteys Niinistön kampanjaan. Ja sekin on tosiasia, että ole tapana painetussa lehdessä julkaista jo julkaistuja aineistoja uudelleen. Väkisinkin tulee mieleen ajatus, joka on esitetty, ei siitä tule "hämmästyä".

Vaikka uskon itse että ajatus on luultavasti väärä. Luukkasen insentiivi on vastustaa Venäjää (joka on sinällään ok, mutta en oikein ymmärrä miksi se pitää tieteeksi pukea, toisaalta en tajua sitäkään miksi Venäjästä keskustellaan nykyään lähinnä kahden silmälappuisen dosentin toimesta, joilla kummallakin ovoi olla myös hieman kuulovikaa, joka vääristää palautetta), tässä yhteydessä myös Lipponen on saanut kuonaa niskaansa kaasuputken kautta. Ja AL:n intressi on jälkimmäisessä saman suuntainen, siispä uudelleenjulkaisu "tuoreena". Ihan normaalia poliittista kampanjointia, nokittelua ja keskustelua. Kuten myös Luukkasen saama palaute.

Lue edellinen lause uudelleen.

Sikäli kannattaa kiinnittää Luukkasen vastineen tyyliin huomiota. Miksi vauhkoontua noin saamastaan palautteesta maalaillen martyroituvia kuvia rajoitetusta tiedonvälityksestä, "puoluelampaista" ja jumalaisesta vapaudesta yms.

Kenellä tässä on myös ohut nahka?

PS. Ja tosiasia on myöskin se, että ei lain mukaan vastuun siirto ihan noin käy kuin Luukkanen esittää, kyllä päätoimittaja on periaatteessa vastuussa julkaistusta tekstistä.

Pekka Manner

Luukkanen on kepun kannattaja ja russo-fobi.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Kepu on ok puolue mutta en ole kepulainen. En ole myöskään mikään voopi vaan tykkään kaikista kansoista! Myös suomalaisista...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Et ole myöskään "sitoutumaton," joka sanot olevasi.

Kukaan ei ole. Koko sitoutumattomuuden ilmiö on vain uskalluksen puute tunnustaa olevansa jotain mieltä yhteiskunnan kehittämisestä.

Blogistanialla,- ja äänestyskopilla on sen verran yhteistä, ettei kummassakaan voi olla sitoutumaton.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Pekka Manner (siellä jossain)

Jopa Paavo Arhinmäki antaa presidenttikampanjansa huumassa julkisuuteen sellaisen kuvan, että Venäjää ja venäläisiä poliitikkoja voi nykyisin Suomessakin tarvittaessa arvostella.

Eiköhän sinunkin jo siis olisi aika nostaa nenäsi raittiiseen ilmaan sieltä kaaderikommunismin homehtuneesta poterosta ja katsella, miten maailma makaa vuonna 2012.

Pekka Manner

En ole kommari, olen lähinnä oikeistoliberaali., mutta en myöskään ole russofobi, en ymmärrä Luukkasen ja kumappanien ryssänvihaa tai Venähän pelkoa.

PS Sitoutumatonta tai puolueentonta ihmistä ei ole edes olemassa.

Suomessa sitoutumattomuus on synonyymi oikeistolaisuudelle. Parempi olisi jos jengi tulisi ulos kaapista ja olisi avoimmeisti oikeistolaisia, sen sijaan että huutelevat puskista "sitoutumattomana".

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Sinäkö Arto väität, että jutullasi, Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkisella ja Niinistön kampanjan tiedottajalla Pokkisen pojalla Pete Pokkisella ei ole tämän julkistamisen ja otsikoinnnin kanssa mitään tekemistä eikä suinkaan muuta kuin hyvä tarkoitus:-)

Tätä ei usko se kuuluisa Erkkikään!

Mutta tällaiseksi se on näemmmä mennyt tämä suomalainen presidenttivaalien kampanjointi:-(

Surku sinänsä, koska suomalaiset ansaitsisivat vähän parempaa!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Matti Kourille: eikö se ole niiden virka (Pokkinen, Posio, ym.) tehdä sanomalehteä. Minä olen avustanut tätä lehteä joskus ja minä kirjoitin se heille.

Kyllä se erkkikin voisi uskoa että tässä ei ole mitään salaliittoa. Emme ole kokoontuneet missään pimeässä kellarissa tai tehneet verivaloja.

Matti Hyvä! Eikö kansalaisilla ole oikeus kysyä? Etenkin kun tämmöiseen virkaan on menossa? Sinulla on se oikeus Matti ja taitaapa se olla miullai...

tämä keskustelu on demokratiaan liittyvää ja se puhdistaa ilmaa. Ketään ei loukata ja kaikista etsitään jokunen hyväkin asia...tätä oikeutta meillä suomalaisilla ei ole aina ollut ja siksi siitä pitää pitää kiinni kynsin hampain. Ettei sitä kukaan vie eikä julista omakseen.

Että Sinäkin hyvä Matti pääset kirjoittamaan sitä mitä sinä haluat.

Näillä perusteilla olet siten Matti, kunnioittavasti sanottuna, väärässä.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Arto!

Tuon kolmiyhteyden (Luukkanen, Pokkiset ja Niinistön kampanja) olemassaolo on edelleenkin mielestäni aivan selvä. Sinä kiistät sen ja hyvä niin. Meille muille se jää uskonasiaksi.

Mutta muutama kysymys jää kuitenkin edelleen asian tiimoilta:

Laaditko itse otsikonkin, jossa annetaan mielikuva Watergatesta, Irakgatesta jne, joilla halutaan leimata Lipponen tekemässä jotakin hämärää ja kansakunnan kannalta epäilyttävää? Jos laadit, niin ihmettelen käsitystäsi oikeudenmukaisuudesta – erityisesti, kun olet pastorikin:-)

Entä mitä neutraalia ja analyyttistä näet sitten väliotsikon ”Kaasulobbari Paavo” toisen, kolmannen ja neljännen kappaleen sisällöissä?

”Baltian maat olivat todenneet, että Itämeren pohjaan suunniteltu putki tekisi niistä taas osan Venäjän ”legitiimiä etupiiriä”. Saksan ja Venäjän yhteisymmärrys oli mukiloinut näitä maita jo kerran aikaisemmin viime vuosisadan aikana. Tapahtuisiko näin uudestaan? Pitikö Suomen olla mukana tässä?

Venäjä aloitti armottoman lobbauksen putken hyväksymisen puolesta. Maamme hallitus pelästyi suorasukaista painostusta ja ilmoitti asian olevan pelkästään ”ympäristöasia”. Suomalaisten ”tsuhnien” hitaus kuitenkin huolestutti Moskovassa. Asialle piti saada suomalainen ajaja. Valtiomies Lipponen oli tässä mielessä ihanteellinen asiamies.

Suomessa pesti hämmästytti. Eikö konsultointi ollut ristiriidassa Suomen rauhanrakentajan roolin kanssa? Eikö valtakunnan entisen huomattavan vaikuttajan uusi ansiotyö ollut esimerkki äärimmäisestä suomettumisesta ja rähmälläänolosta? Tahrisiko tämä Suomen kansainvälisen maineen? Samaan aikaan Suomi oli aktiivisesti rakentamassa rauhaa Kaukasuksen kriisissä Ety-järjestön puheenjohtajana.”

Sitten muihin kysymyksiini: (Mukaan ottamani valtioneuvoston tekstit ovat ajalta marraskuu 2009, joten ne olivat kyllä tiedossasi juttua kirjoittaessasi!)!

1. Tämä on yleiskysymys Nord Stream AG:sta. Ketkä ovat mukana rahoittajina, ja mihin Euroopan maihin kaasua on tarkoitus putkea pitkin kuljettaa? Voin toki kertoa sen itsekin, mutta kun sinulla on asiasta erinomaiset tiedot, niin voinet kai ne luetella!

1. Tuliko Baltian maista osa Venäjän legitiimiä etupiiriä? Jos, niin kerro miten! Valtioneuvoston tekstiä: ”Putki lasketaan talousvyöhykkeelle, mikä on kansainvälistä merialuetta. Se ei kuulu valtion suvereeniin alueeseen. Eri mailla ja toimijoilla on lähtökohtaisesti oikeus vapaaseen merenkulkuun ja ylilentoihin sekä oikeus laskea talousvyöhykealueelle muun muassa kaapeleita ja putkia. Tätä mahdollisuutta on runsain mitoin käytetty hyväksi myös Suomenlahdella suomalaisten ja muidenkin yhteisöjen toimesta. Yleissopimuksen mukaan rantavaltiolla on talousvyöhykkeellään täysivaltaiset oikeudet luonnonvarojen tutkimiseen ja hyödyntämiseen.”

2. Venäjä vaiko Nord Stream aloitti lobbauksen? Jos sinulla on tieto Venäjästä, niin kerro meille muillekin!

3. Huolettiko ”tsuhnien” hitaus Venäjää vai Nord Streamia? Tästä taas olisi hyvä saada tietoa, mikäli vain Venäjä oli erityisen huolissaan. Yrityksillä on investointiensa toteuttamiseen taas aina kiire!

4. Miten konsultointi oli ristiriidassa Suomen rauhanrakentajan roolin kanssa? Eikö aina, kun kansakuntien talouksia saatetaan toisistaan edes osin riippuvaiseksi, edistetä vakautta ja rauhaa? Jos sinulla on eri näkemys, niin kerro miten tämä yhteistyö mahdollisesti lisää kriisiherkkyyttä? – Tässä valtioneuvoston tekstiä tuolta osin: ”Kaasuputkihanke on tärkeä osa eurooppalaista energiajärjestelmää ja sen toimivuutta. Se on sopusoinnussa Suomen ulko- ja turvallispoliittisten intressien kanssa. Putkihankkeen yksityiskohtaiset vaikutukset ympäristöön arvioidaan vesilain mukaisessa ympäristölupaviraston käsittelyprosessissa. Päätöksen välitön täytäntöönpano perustuu arvioon menettelyn tuottamaan yleiseen etuun. Putkiyhteys on EU:n TEN-E- hanke.”

5. Miten tämä mielestäsi oli esimerkki äärimmäisestä suomettumisesta ja rähmällääänolosta? Eikö Lipposen konsultoinnilla saatu aikaan esimerkiksi se, että mm. Suomen ja muidenkin Itämeren maiden ympäristövaatimukset putken osalta tulivat huomioiduksi, mitä itse pidän isänmaallisena tekona. Valtioneuvoston tekstiä: ” Suostumukseen liitettiin useita ehtoja, jotka hakijan on täytettävä. Näistä merkittävimmät ovat: Hakijan on noudatettava varovaisuusperiaatetta ja ryhdyttävä kaikkiin mahdollisiin toimiin haittojen minimoimiseksi , hanke ei saa estää myöhempiä infrastruktuurihankkeita, meri- ja rajaturvallisuudesta vastaavia viranomaisia on informoitava yksityiskohtaisesti ja hyvissä ajoin putken laskusuunnitelmasta, YVA-yhteysviranomaisen edellyttämät toimet on toteutettava, putkenlaskussa on käytettävä dynaamisesti ankkuroitavaa alusta vähintään kilometrikohtaan 270 saakka, putkijärjestelmän kunnossapitoa ja häiriötilanteita varten tehdyt suunnitelmat on esitettävä ympäristölupavirastolle.

6. Oletko jossakin kansainvälisissä medioissa nähnyt viitteitä Lipposen aiheuttamasta tahrasta maamme maineeseen? Jos, niin kerropa sekin!

Viidennessä kappaleessa, joka on puolitoista riviä, pääset sitten asiaan. Kysyt:” Vai halusiko ex-pääministeri olla tekemässä valtiotekoa, joka loisi uudenlaisen yhteistyön väylän Itämeren ylitse?” Etkö halunnut käsitellä tätä vaihtoehtoa enempää? Ja miksi et?

Jos nyt aluksi kävisimme nämä läpi, niin päästään sitten jatkamaan!

Ystävällisesti
Matti

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Arto!

Minun on pakko vielä kysyä, blogisi otsikkoon viitaten, miksi mielestäsi politiikassa on tärkeää omata "paksu nahka"?

Emmekö me mieluummin tarvitsisi entistä herkempiä ja avoimia poliitikkoja hoitamaan asioitamme.

Kyllä kai näitä paksunahkaisia asioiden piilottelijoita on ollut jo tarpeeksi:-)

Tuula Saskia

Kovin monta kysymystä teilläkin oli, Matti Kouri.

Olisitte vaan jakanut tietonne, mikäli teillä niitä on enemmänkin.

Julkinen tiedotus ( valtioneuvosto) on usein aika niukkaa, jopa puutteellista.

PS. Onko teillä kenties intressejä tässä kaasuputkiprojektissa?
PPS. Entä yrityksellä, joka on yhteyksissä teihin?

Pekka Manner

"Ketään ei loukata ja kaikista etsitään jokunen hyväkin asia" Täyttä bullshittiä.

Milloin dosentti Luukkanen on kirjoittanut hyvää Venäjästä tai Suomen vasemmistosta? NEVER!!!

Lauri Korhonen

Keijo Räävi: Perusuomalaiset vetoaa magneetin tavoin eri taustaisia ihmisiä joita yhdistää armoton vitutus nykymenoon.

Tämän allekirjoitan.

Lauri Korhonen

Kun kerran vedotaan Lipposen pitkään uraan ja kokemukseen. Eikö silloin ole paikallaan tarkastella mitä pitkään uraan ja kokemukseen mukaan mahtuu?

Mitään lisäämättä mitään pois ottamatta.

Käyttäjän Masa kuva
Masa Nieminen

Tämä on Lipposen viimeinen yritys päästä parrasvaloihin.
Poliittinen comeback ontuu pahasti koska kaunaiset kilpailijat puhuvat muka lillukanvarsista ja "Paavo the Great" on valmis keskustelemaan vain kaasuputkia suuremmista asioista. Äänestäjiä kiinnostavaa Paavon lähimenneisyyttä ei saa sorkkia. On siinä meillä presidenttiainesta!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Varsinaisesta "putkigatesta" lienen kanssanne eri mieltä koska itse sitä kannatan kuin myös South ja Blue Streamiä maakaasun käytön lisäämiseksi mm kivihiilen sijaan. Demarin primitiivireaktio yllätti - vasemmistomedialta olen tottunut odottamaan analyyttisempaa otetta kuin viestinviejän kimppuun käymisen. Ajatus siitä, että Lipposta vastaan tarvittaisiin tilattua lokakampanjaa on nähdäkseni perusteeton tilanteessa jossa ehdokkaalla on täysi työ taistella paikoista 4-6 ensimmäisellä kierroksella. Lokajuttujen sijaan Lipposen suosion puutteeseen vaikuttanee enemmän itse tuote eli hänen aiemmin johtamansa eriarvoistava oikeistolainen politiikka, vaihtoehdoton pyrky EU:n ytimiin seurauksista piittaamatta, jenkki ja Natoihannointi.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Suomalaisuuden vähättely, jopa kieltäminen, taitaa painaa "yllättävän" paljon. Henkilökohtaisesti en pääse yli kommentista ruotsinkielen suhteen "haluammeko olla sitten jotain baltteja" aivan kuin ruotsinkielen pakollinen opiskelu estäisi suomalaisuutta luisumasta "balttilaisuudeksi".

Tuon ajatuskuvion takana on niin sanoinkuvaamatonta pimeyttä ja typeryyttä, etteivät siinä kaasuputkesta imetyt sadattuhannet korruptioeurot tunnu missään. Niinistö ei nosta edes eläkettä kansanedustustoimistaan vaan vain 2600 euron eläkkeen EIP:stä, lahjoitti myöskin puhemiesaikanaan toisen palkkion kokonaan hyväntekeväisyyteen, on siinä riistäjäporvarilla jotain eroa tähän toveri sosialistiin.

Ari hyvä, kaasuputkia, tai mitä tahansa, voi kannattaa myös ilmaiseksi. Eläkkeellä oleville "valtiomiehille" ei oikein sovi mielipiteiden muodostus rahasta, tai niillä rahastaminen.

Heikki Tala

"Eläkkeellä oleville "valtiomiehille" ei oikein sovi mielipiteiden muodostus rahasta, tai niillä rahastaminen." Hyvin sanottu, Jani!

Mutta todellisuus on toisenlainen. Nobel-laureaatti, presidentti Martti Ahtisaari (jota professori Juhani Suomi kirjassaan kuvaili ahneenpuoleiseksi) kirjoitti ensin Helsingin Sanomissa 28.9.2009 näin: "Vaikka Suomi on yhä muodollisesti kaksikielinen maa, käytännössä olemme mielestäni jo luopuneet kaksikielisyydestä." No, sitten folkting avasi rahamassinsa ja palkkasi Maran kirjoittamaan hallitusohjelmaan pakkoruotsittamisohjelman voimatoimin (kuten sanottiin). Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Paavo Lipposelle annettiin sekä folktingin että Rkp:n korkeat mitalit ja 8.000 euroa kahisevaa. Se tietty on peanuts verrattuna kaasuputkipalkkioihin, mutta rikkana rokassa. Ja niinpä Paavo on suorastaan kuin raivopäinen härkä pakkoruotsia ajaessaan. "Pöö - - ei ole mitään pelättävää!" Taitaapa kuitenkin olla, kun suomenruotsalaiset verovapaat miljardien eurojen säätiöt voitelevat ja ostelevat eläkkeellä olevia valtiomiehiä pakkoruotsin mannekiineiksi. Ja ohessa tietenkin riittää "laillista" taikinaa muutama satatuhatta euroa omalle ehdokkaalle.

On erinomainen asia, että Arto Luukkanen kirjoitti Lipposen tekemisistä, sillä kyllä Suomessa kummasteltiin Lipposen siirtymistä kaasuputkikonsultiksi. Minä tosin ole sitä mieltä, että kyllä Paavo siinä oli/on mies paikallaan. Kaasua, komissario Palmu! ;-)

Pentti Juhani Järvinen

Lipposen kohdalla tilanteen voi sanoa selvemminkin; mies on jotenkin tyhmä, käsittämättömän tyhmä, käyttelee tolkuttomia termejä ja vertailuja tavoin, jotka kuvastavat alkeellisenkin arvostelukyvyn puutetta. Ja vaimo on jotenkinkin samassa kategoriassa.

Äänestämisten sijasta Paavon kohdalla tulisi tutkia - siis syväluodata journalistisesti - ne syyt, joiden vuoksi Koivisto tarvitsi öykkäriä avustajakseen. Vai tarvitsiko hän vain jonkun itseäänkin sekavamman?

Se oli selvä, että Koivistoa ajettiin presidentin virkaan mm. Ruotsissa jo 1970-luvulla diskreditoimalla mm. Sorsaa, hänen tukijakseen katsottua Oittista opetusministeriöstä. Ja tosi typerästi, kuten myös mm. Olavi J Mattilaa. Molemmat olivat Koiviston kilpailijoita.

Mitä Koivisto sitten oikein sai aikaan? Yritti vastustaa Balttian itsenäisyyttä. Puolusti pakkoruotsia. Jätti itäräjan korjaamatta. Ja kirjoittelee puolikoomisia historioita "valtiomiesroolistaan."

Oliko muuta?

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Dosentti Arto Luukkasella oli suorastaan velvollisuus tuoda oma näkemyksensä ja Venäjän asiantuntemuksensa äänestäjien tietoisuuteen, joten siitä kiitokset.

Miten kukaan uskaltaisi avata suutaan presidentti Lipposen valtakaudella, jos kaikenlainen arvostelu jo hänen ehdokkaana ollessaan on rinnastettavissa jumalanpilkkaan!!!

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jukka: burnie aplodisimenty! Spasibo!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Miten kukaan uskaltaisi avata suutaan presidentti Lipposen valtakaudella, jos kaikenlainen arvostelu jo hänen ehdokkaana ollessaan on rinnastettavissa jumalanpilkkaan!!!"

Eroaako Sauli Niinistö (kok) jotenkin tuossa mielessä.
Minä vastaan: Eroaa, hän on pahempi.

Reijo Tossavainen

Lipponen teki karkean arviointivirheen lähtiessään "paremman puutteessa" ehdolle. Kohtuullisen "näyttävä" poliittinen ura saa nolon lopun.

Ihminen on erehtyväinen. Myös Lipponen.

Viktor Flinkkilä

Tässä taas ammattiloukkantuja-Tossavaisen "analyysi" yhdestä aikamme merkittävimmästä poliitikosta, joka on sentään toiminut sekä pääministerinä että Eduskunnan puhemiehenä. Vähän toisen kaliiberin poliittinen toimija kun kukaan persulaumasta puolueen koko lyhyen historian aikana, vai mitä Reijo?

Lauri Korhonen

Aikansa kutakin sanoi pässi kun päätä leikattiin. Vanha Suomalais-Ugrilainen sananlasku.

Lauri Korhonen

"On toiminut" riittää toisille. Toisille ei. Tai sitten katsotaan missä kaikessa on toiminut.

Avoimet kortit. Sitä Lipponen ei taida.

Pentti Juhani Järvinen

Kun Suomessa ei ole Perustuslakioikeutta, nuo analyysit Kekkosen ajoista nykyisen presidentin vuosiin tulisi tehdä Valtakunnanoikeudessa. Lipponen on jotenkin naurettavan selvästi kansi, joka lämättiin valtiollisten skandaalien vakan päälle, kun sisältö alkoi pursuilla ulos. Hän on merkittävä, kuten Koivisto, sosialidemokratian alas ajajana. Vai minä muuna muka?

Tuomo Kankkunen

Kaikkitietävä Tossavainen tuntuu tietävän arviointivirheet ?

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5...

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markku Tyry: olen siinä mielessä puolueellinen että olen pyrin olemaan kovasti puolueellinen oikeudenmukaisuuden puolesta, reiluuden puolesta sekä kaikkea henkistä natsismia ja indoktrinäärejä vastaan. Muuten puolueeton.

Käyttäjän sisotalo kuva
Seppo Isotalo

Olen jo pitkään seurannut Arto Luukkasen puheenvuoroja Venäjän asioista. Ne poikkevat siitä asialinjasta, jolla hän kokosi kirjan Tuntematon Valkovenäjä. Hänen väitöskirjansa on historiaa vaikka se onkin hyväksytty teologisessa tiedekunnassa. Se käsittelee NL kommunistipuolueen suhdetta uskontoon, joka oli valtatekijä vv 1917-29. kun keisarinvalta oli sortunut. Luukkasen lausunnot Venäjän asoista ovat yleensä moralisoivia kuten papille kuuluukin.

Luukkonen vertaa Lipposen konsultointia Sakan ja Venäjän välille rakennetun kaasuputken hyväksi Väinö Tannerin asemaan ”Saksan aseveljenä”. Näin voi tehdä vain teologi. Luukkoselta hukkuu taju poliittisista mittasuhteista.. Kaasuputki on Paholaisesta, sen edistäminen on tuomittavaa. Paholaista ei saa tukea pienessäkään asiassa.

Väinö Tannerin osallistuminen Suomen sotiin on hirmuisen iso asia. Hän pyrki estämään talvisodan syttymisen ja lähetti myöhemmin Hella Wuolijoen rauhaa hakemaan Tukholmaan. Sitä toimenpidettä Suomi saa kiittää itsenäisyytensä säilymisestä. Väinö Tannerin toiminnan kiittämisessä tai tuomitsemisessa voisivat teologiset menetelmät olla hyvinkin paikallaan.

Tuula Saskia

Ajatus siitä, että dosentti Luukkanen olisi valjastettu presidenttiehdokkaan moitekampanjaan, on huvittava. Tuskin tämä tiedemies on pompoteltavissa.

Sen sijaan Paavo Lipposen toiminta putkimieskonsulttina herättää edelleen kysymyksiä.
Koko projektihan on pidetty pääosin pimennossa, ja Lipposen rooli eritoten.

On vaikea uskoa, että Lipponen on ollut tehtävässään isänmaan asialla, koska mitään siihen viittaavaa ei ole tullut esiin, ei tosin juuri muutakaan. Näin salainen toiminta Suomen vesillä lienee ennenkokematonta.

Enpä toivoisi maan isäksi hahmoa, joka myy tietämystään kansalaisilta salassa ja omaksi edukseen.

Vai tietääkö joku, mitä tietoa Lipposella oli kaupan?

Pentti Juhani Järvinen

Demarit olivat aikoinaan erittäin kiinnostuneita tiedoista, joita sitten Halonen on varmasti hankkinut SETA:n presidenttinä. Mm. Ahde-niminen sähkömies (sisäministeri?) oli asioissa liikkeellä jo aikaisin. Lipposen kohdalla voi tosiaan ihmetellä, mitä moinen öykkäri teki Koiviston apuna. Tuollaisen tiedon hankinta ja käyttö sopisi selitykseksi. Sellaisilla sitä Kekkonenkin seilasi.

Tuula Saskia

Hyvä Järvinen,

en ihan ymmärtänyt kommenttianne.

Minä halusin korostaa sitä, että Paavo Lipposen toiminta kaasuputkiprojektissa ei ole tullut millään tavoin julkisuuteen.

Se on herättänyt ja herättää kysymyksiä Lipposen toiminnan luonteesta.

Presidentiksi pyrkivällä ei sovi olla tällaisia hämäriksi jääneitä toimia.

Jossain muualla Euroopassa, vaikkapa Saksassa, Englannissa tai Sveitsissä media olisi asian tutkinut.

Pentti Juhani Järvinen

Tuula Saskia:

Kommenttini on hiukan halpa. Mutta jouduin aikoinani lehtimiehenä, ja nimenomaan Suomessa uhkailujen, diskreditointien ja sellaisten tietojen kohteeksi. Yksi teemoista - Ruotsissa - oli Koiviston "kilpailijoiden" omituinen leimaus joko homoiksi tai KGB-agenteiksi. En juttuihin reagoinut, kun sellainen oli tavallaista, ja ml. KGB:n, DDR:n ja Kuuban lähetystön kanssa, ja ml. Demareiden kontrolloimissa "ravintoloissa." Heillä ja Kepulla oli omia lehmiä tuossa ojassa. Nämä touhut aiheuttivat mm. itsemurhia, mutta ovat ilmeisen selvittämättä. Jotakin on jotenkin pielessä, kun seuraa tasavallan nykyistä raivosuvaitsevuutta, jota harrastavat osin nuo evp. diskreditoijat.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Seppo Isotalolle. Historiaa ei yleensä kannata moralisoida vaan siinä kannattaa pitää patologin kylmyys. Jos olet lukenut ne kirjani niin huomaat etten moralisoi enkä saarnaa. Kaasuputki asiaan taas liittyy energiapolitiikan lisäksi tämä kylmän sodan jälkeen naftaliinista temmattu geopolitiikka ja Suomelle myös turvallisuuspolitiikka. Sitten...Tanner on Kalevi Sorsan kanssa viimeisiä demareiden suurmiehiä. Miksei näitä voi tarkastella historiallisina hahmoina. En ymmärrä Seppo nyt sinua. Kaikkea voi tutkia ja kaikesta voi puhua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sorsaa paljon suurempia demareita ovat Oskari Tokoi ja Kaarlo Pitsinki. Veljeily bolshevikkien kanssa tuhosi demarit vuonna 1918. Niin kävi uudestaan 1960-luvun lopulla, vaikka bolshevikit olivatkin nimeään vaihtaneet. Sen jälkeen onkin ollut hyvin hiljaista.

Käyttäjän sisotalo kuva
Seppo Isotalo

Olen ammatiltani insinööri, siis tekn. tri. Arto pappi ja teol.tri.. Minun väitöskirjani käsitteli asuntolainojen laskemista, Arton Bolshevikien uskonnollisuutta. Molemmat väitöskirjat on tehty väärässä tiedekunnassa. Artosta tuli historian dosentti ja minusta sosiaalipolitiikan.

Kirjoissamme näkyy heti kenelle se kirjoitetaan ja ero tulee luontevasti. Mutta nämä poliittiset kirjoittelut ovat vaikeampi asia. Yritän kuunnella radiossa kannanottojasi ja ne selittyvät minulle ammattisi perusteella. Tämä ei tietenkään ole mikään kannanotto siihen että insinöörit olisivat jämptimpiä politiikassa kuin papit.

Lipposen asiassa olen kanssasi aivan eri mieltä. Minusta kaasuputki on hyvä asia ja Lipponen tekee hyvää työtä kun auttaa asiassa. Lukashenko halusi uuden kaasujohdon omalle maalleen, entisen viereen ja hänestä mereen upotettava kaasuputken pitäisi päästä Guinnessin ennätysten kirjaan suurimpana tyhmyytenä. Mutta me elämme Euroopassa, joka tottelee enemmän pappeja kuin insinöörejä.

Rainer Nuorinko

Arto, oletko lukenut mitä dosentti Bäckman on kirjoittanut tästä tapauksesta?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Rainer: Luen niitä vuodatuksia yleensä vain kerran viikossa. Jos luen enemmän niin leukaluut vääntyvät naurusta ja nauruntärinä voi häiritä työntekoa. Niitä juttuja sitten naureskelee mielessään pitkin päivää eikä tule asiallisesta työstä mitään. Siis: apteekireseptin neuvo: Bäckmannia ja Molaria vain kerran viikossa. Suositellaan lounaan jälkeiseen apeuteen. Flunssassa: kolme kertaa viikossa mielialan parantamiseksi.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Sorry, että sotkeudun Rainerin ja Arton keskusteluun, mutta kun arvelen, ettei kovinkaan moni lukijoista ole selvillä, mitä tämä dosentti Johan Bäckman puuhailee, pistän tähän pienen näytteen "raportista", jonka hän on lähettänyt Aleksanteri-instituutille 3.1.2012.
Näin meidän Johan-poikamme kirjoittaa:

"Suomen ulkoministeriössä ollaan autuaan tietämättömiä Venäjän äskettäin koko maailmaan jakamasta tuoreesta ihmisoikeusraportista, joka nimeää Suomen Euroopan pahimmaksi ihmisoikeuksien polkijaksi. Jopa Naton ihmisoikeusrikoksia Libyassa käsittelevä luku on raportissa selvästi lyhempi kuin Suomen osuus.
......
Tästä ei voi tehdä muuta kuin yhden johtopäätöksen: sekä Tuomiojan että Guzenina-Richardsonin on erottava, jotta Suomi saadaan irti lukemattomille ihmisille syvää kärsimystä aiheuttavasta tilanteesta.
Venäjän ulkoministeriön ihmisoikeusraportti nostaa Suomen Euroopan pahimmaksi ongelmavaltioksi."

Koeta siinä sitten olla nauramatta!

(Asiasta kiinnostuneet voivat lukea Venäjän ulkoministeriön alkuperäisen raportin seuraavasta osoitteesta:
http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/9f9f2a6497b5822f...)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

8.1.2012 17:17 Arto Luukkanen. Arto, sanoit asian laittamattomasti, ei siihen ole sinänsä mitään lisättävää. En tiennytkään, että sinulla on lääkärin "pätevyys" reseptipuolella. Vaan kyllä jokaisen pitäisi muistaa niitä huumoripläjäyksiäkin käyttää, ei aina totista hyökkäystä kaikkea liikkuvaa vastaan.

On suuri vahinko, että sangen pieni osa lukijoista oivaltaa sen propagandan määrän, mitä ko. juttuihin liittyy. Ihmiset helposti ajattelevat, että tohtorin kirjoittama teksti on asiaa ja jopa totta. Mutta se 20-80 -sääntö on hyvä muistaa.

On näköjään niin, että eräiden henkilöiden tekemisiin puuttuminen missään muodossa on pahempaa kuin kusiaispesään sohaiseminen. Etua on siinä, että ajatus- ja rintamalinjat selviävät.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Matti Kouri: herkkyyttä pitää olla mutta jos politiikkaan lähtee niin jossain asioissa pitää olla sarvikuonon nahka. Ja hyvä omatunto päänalusena niin voi unohtaa liiat huolet...

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

No, tulipahan tämäkin selväksi:-)

Mutta vielä odottelen vastaustasi noihin yllä esittämiini kysymyksiin.

Tuula Saskia

Myös minä, utelias tavallinen kansalainen teiltä.

Mitä te tiedätte?

Mehän emme tiedä muuta kuin pari ministeriön lausuntoa tyyliin: kaikki on Suomen/kansainvälisten lakien mukaista.

k k

Minusta olet kohkannut vastineessasi niin suurella suulla, että olisi aiheellista vastata noihin Kourin kiinnostaviin kysymyksiin kohta kohdalta. Aloita siitä kuka laati otsikon.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Hyvä Tuula!

Eiköhän nyt odotella Arton vastauksia, kun hän tämän sopankeiton aloittikin!

Minä lähden nyt muutamaksi päiväksi näiltä palstoilta, mutta palatessani toivottavasti löytyy jo vastauksia.

Jatketaan sitten keskustelua!

Tuula Saskia

Tehkäämme niin.

Tosin sitä ennen kyselin teiltä mahdollisia yhteyksiä kaasuputkiprojektiin.

Ette vastanut. Siis, onko niitä?

Anis Harran

Onhan se merkillistä jos presidenttiehdokkaan idänsuhteista ei saisi kirjoittaa eikä kysellä, kun juuri Venäjä-politiikka on niitä asioita, joissa presidentin rooli on Suomessa vahvin. Siihen perään tietysti muutkin EU:n ulkopuoliset suurvaltasuhteet kuten Kiinan keisari ja Amerikan Irakgate. Sen verran kuin olen seurannut niin Luukkasen artikkelit ovat olleet toistaiseksi relevanteimpia puheenvuoroja koko presidenttiasiassa. Presidentti kun ei Suomessa päätä eurosta, maahanmuutosta, aborteista eikä jalkapallotuloksista.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Hyvin monella suomalaisella on Venäjän suhteita koskeva parantumaton trauma. Meillä on totuttu pelkäämään jopa täysin objektiivisiakin tutkimuksia ja arviointeja Venäjästä. Siksi Arto Luukkasen Venäjän nykytilaa ruotivat kirjat ja blogikirjoitukset herättävät mainitsemiasi merkillisiä reaktioita.

Arto Luukkasella, jos kenellä, on kompetenssia esittää objektiivisia arvioita Venäjän nykytilasta ja maittemme välisistä suhteista, sekä molempien maitten poliittisten päättäjien toiminnasta. Suosittelen lukemaan vaikkapa hänen kirjansa "Suomi Venäjän taskussa".
Valitettavasti on vain niin, ettei "totuudenpuhujalle ole sijaa majatalossa". Luukkasen tavoin tilanteen on joutunut huomaamaan myös tohtori Pekka Visuri, jonka objektiiviset mielipiteet Kosovon sodasta vaiettiin kuoliaaksi 2000-luvun alussa. (Käynnissä olevan presidentinvaalikampanjan aikana olen hämmästyneenä pannut merkille, että ainakin kaksi ehdokasta valitsisi Visurin nyt kolmen parhaan turvallisuusasiantuntijan joukkoon).

Minulle on jäänyt arvoitukseksi, mitkä ovat ne arvokriteerit, joilla esimerkiksi Helsingin Sanomat valitsee henkilöt, jotka se teilaa tai vaikenee kuoliaiksi, taikka ne poliittiset ja sosiaaliset ryhmät, joita se jatkuvasti ja ilman rationaalisia perusteita halventaa naurettavuuteen asti.

Anis Harran

Olen muuten lukenut sen Suomi Venäjän taskussa -kirjan. Ylipäätään kuljeskelen jokin kirja mukanani aina kun en ole sidottu näyttöpäätteelle. Kirjojen lukeminen maittaa kun joutuu niinkin paljon kulmat rutussa ruutua tuijottamaan.

Visurin Kosovo-mielipiteistä olen jokseenkin eri mieltä. Ne tosiaan olivat juuri sitä, mielipiteitä. Sen verran paljon niissä oli asenteellisuutta ja jopa suoranaisia virheitä, etten ihmettele miksi niitä ei kovin paljon kansainvälisissä Kosovoa koskevissa kirjoissa ole huomioitu. Sinänsä on harmi että Suomessa ei ylipäätään ole kirjoitettu hyviä kirjoja Balkanin konflikteista ja niiden taustoista, koska sen vuoksi kaikenlaiset asenteelliset tulkinnat ja myytit jylläävät. Suosittelen että tutustut myös Noel Malcolmin, Miranda Vickersin ja Tim Judah'n Kosovo-kirjoihin, jotka löytyvät ainakin englanniksi ihan helposti. Malcolm on perusteellisin. Suosittelen myös hänen Bosnia-kirjaansa. Jos luet slaavilaisia kieliä, niin tarjonta on vielä laajempaa, mutta lähdekriittinen seula kannattaa säätää 90% tiukemmaksi.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Kiinnostuin Jugoslavian hajoamisprosessista jo 1990-luvun alkupuolella, kun sain luettavakseni erään kristinuskon ja islamin suhteita käsitelleen luentosarjan yhteydessä Alija Izetbegovicin "Islamilaisen julistuksen" (Islamic Declaration). Siitähän poiki erilaisia versioita myös länsieuroopalaisten (mm. englantilaisten) muslimien keskuudessa.
Tällä forumilla on turha ryhtyä laajemmin keskustelemaan asiasta, se on niin laaja.

Jugoslavian hajoamissodasta ei ole olemassa puolueetonta tutkimusta, eikä sellaista lähivuosina ole vielä mahdollista tehdäkään.
Esimerkiksi amerikkalaisten on ensin tunnustettava sotarikoksensa ja tuomittava niihin osallistuneet. Samoin saksalaisten on myönnettävä, että heidän serbivihansa johtuu lähtemättömästä posttaumaattisesta häpeästä, jonka heidän natsimenneisyytensä aiheuttaa. Häpeä ei kuitenkaan vähene sillä, että yritetään perusteettomasti löytää muita kansoja tai kansanryhmiä, jotka olisivat muka yhtä syyllisiä kuin saksalaiset.

Sinunkin olisi hyvä tutustua esimerkiksi sellaisiin teoksiin, kuin "Crucified Kosovo" ja "Toisenlainen totuus Kosovosta". Jälkimmäiseen on esipuheen kirjoittanut presidentti Mauno Koivisto, joka ainoana suomalaisena merkittävänä vaikuttajana pystyi tarkastelemaan NATO:n toimia Kosovossa ja Serbiassa objektiivisesti.

Ehkä joskus myöhemmin kirjoitan blogin Jugoslavian hajoamissodasta, materiaalia kyllä riittää. Jatketaan sitten asian ruotimista.

Anis Harran

Manninen, minusta on ilmiselvää ettei mistään maailmanpoliittisesta asiasta eikä varsinkaan konfliktista ole olemassa yhtä ainoaa kirjaa joka antaisi lopullisen totuuden. Siksi kannattaakin lukea monta eri kirjaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kaikki olisivat yhtä oikeassa tai yhtä väärässä. Toiset ovat huomattavasti laadukkaampia kuin toiset. Malcolmin Kosovo-kirja on toistaiseksi paras jonka olen nähnyt. Serbien ikiaikaista marttyyriutta julistavat tai amerikkalaisten ja NATO:n parjaamiseen keskittyvät vuodatukset eivät liiku ollenkaan samassa sarjassa kuin giganttisen oppineen ja alkukielillä dokumentit ja arkistot kahlanneen ammattihistorioitsijan teos, joka näkee erityisesti ja murskaavan perusteellisesti vaivaa nationalististen myyttien kumoamiseksi.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Jos tarkoitat Noel Malcolmin teosta "Kosovo - A Shot History (Updated with a New Preface)", löysin sen netistä.
Lähdeluettelo näyttää olevan mahtava, mutta päivitetyn (1999) esipuheen luettuani, itse teokseen tutustuminen tuottanee pettymyksen, sillä esipuhe on varsin asenteellinen. Luen kirjan siitä huolimatta.

Sinä voisit puolestasi lukaista Bosnia-Herzegovinan suurmuftin (the Grand Mufti) Mustafa Cedricin (PhD) kirjoitukset "Declaration of European Muslims" ja "The challenge of a single Muslim authority in Europe", jotka löytyvät helposti Googlesta, niin voimme ryhtyä keskustelemaan islamin tavoitteista ja tulevaisuudesta Euroopassa. Jo ylempänä mainitsemani Alija Izetbegovicin "The Islamic Declaration - A Programme for Islamization of Muslims and the Muslim Peoples" ei löytyne netistä, mutta sen kommentaareja kylläkin. Minulla on käytössäni alkuperäinen 77-sivuinen painos, joten voimme kyllä senkin ottaa agendalle.

Anis Harran

Kyllä, juuri se. Tosin "Short History", ei sentään "Shot History", se voisi mennä liian detaljoiduksi jos joka laukaus tai paukku olisi laskettu. Otan talteen myös esittämäsi suositukset ja saatan palata asiaan, joskaan ei enää tänä yönä.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

No, kirjoitusvirhe! Vaikka kyllä Kosovossa ja Kosovon takia mieletön määrä laukauksiakin on ammuttu.

Luulisin, että on paras avata uusi keskustelu islamista ja sen asemasta Euroopassa.
On vain pidettävä huolta, ettei keskeutelu lähde asiattomille raiteille. Siksi pitää ottaa käyttöön "ennakkosensuuri".
Aivan sama, kumpi tai kuka avaa keskustelun.

Anis Harran

Olen jo avannut kolme sellaista keskustelua. Löytyvät profiilini alta. Viimeisin niistä on nimetty "Uskonnollisen suvaitsevaisuuden evoluutio". Ja kyllä, siellä on ennakkosensuuri (jota tosin tuon ketjun kohdalla ei ole vielä tarvinnut kertaakaan käyttää).

Matias Gerlich

Ylipäätänsä harmillista ettei presidentinvaaleissa käydä kunnollista keskustelua Suomen suhteesta Venäjään mm. siinä mielessä että onko kansakunta (ei siis eliitti vaan kansakunta) itseasiassa nyt pahemmin rähmällään Venäjän edessä kuin konsanaan suomettumisen vuosina. Onko kansakunnan psyyke nykyisin jo sellainen että Venäjä on ikäänkuin söpö karhu jota voidaan ihan noin vain käydä rapsuttamassa leuan alta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos tankki jatkuvasti, vuodesta vuoteen, jyrää kansalaisten oikeuksia kertoa mielipiteensä, viestittää että kansa ei mitään ymmärrä ja siltä ei kysytä, niin eikö ole aika kaukaa haettu kun viitataan "pitkäaikaiseen kokemukseen", valtiomieheen jne.

Prahan Keväänkin murskaamiseksi Neuvosto-liturgia keksi kaikenalaisia kauniita orwellimaisia lauseita "Veljeskansan Vapautus" jne.

Jos joku on aiheuttanut kansassa "ei politiikassa kuitenkaan voi vaikuttaa"-tunteen, niin se on juuri tämä Putki-Paavo, kaiken demokraattisen kehityksen jarrumies.
Soini on varmaankin hänelle hyvin kiitollinen, koska Paavo on toiminut "hatutus-kiintiön" Übermestarina jo pari vuosikymmentä.
Ja siitähän suunnasta Soini niitä ääniä kauhoo.

Henry

Käyttäjän Masa kuva
Masa Nieminen

En tiedä, tuliko jo pitkässä viestiketjussa mainittua (vähän off-topic) että Molari sekä Jussi Parvianen ovat bestiksiä. www.juorukello.fi
No mikäpäs siinä.

Tuula Saskia

En tosiaankaan usko, että tieto on mitenkään relevantti.

Mutta tuskin se ketään ihmetyttää.

"Lika barn leka bäst" toteaisi ehkä suomenruotsinkielinen.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kiitokset Luukkasen Artolle mielenkiintoisen aiheen esille nostosta. Toivottavasti kuulemme lähihistoriaamme kuuluvasta aiheesta lisää.

Kun nyt presidentin valtaoikeuksiin keskeisesti kuuluva ulkopolitiikka tulee olemaan entistä enemmän myös talouspolitiikkaa, niin olisi mielenkiintoista saada lisää läpivalaisua myös länteen ulottuvaan vallankäytön haaraan.

Kokoomuksen isänmaallisen siiven edustajan Jorma Jaakkolan ajankuvakatsausta en osaa itse arvioida historian kirjoituksen näkökulmasta, joten nostan sen kohteliaimmin tähän kohtaan avoimeen arviointiin.

SUOMALAINEN VAALIPETOS – salaten ja valehdellen EU:hun
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/nettikirja.php
EI EU-KRITIIKKIÄ

"Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole kritisoida EU:ta, vaan tuoda esille presidentti Koiviston aikaista salaista suomalaista EU-päätöksentekoa.

Kirjoitukseni on raportti Suomen korkean valtiojohdon petollisuudesta kansalaisia kohtaan. Totuuden kertominen ja julkisen keskustelun herättäminen ovat intressini kirjoittaa.

Valtiojohdon petollisuuden seurauksena on tänään ajankohtainen aihe, velkaantuneiden euromaiden auttaminen.

Oman maan ahdingot eivät tunnu hetkauttavan Suomen hallitusta ja eduskuntaa. Suomi on aiheettomasti lähtenyt pelastamaan euroaluetta, koska markasta luopumisesta ei ole olemassa lakia."

Reijo Tossavainen

Kiitokset myös omasta puolestani Arto Luukkaselle "rasitteista vapaalle" tavalle kirjoittaa. Älä laita kynääsi vakan alle!

k k

Eipä vain vastauksia kuulu, se siitä keskustelusta. Tuo osaltaan kyllä vahvistusta Vuorenrinteen kannalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset