Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Asiantuntemus

Keskustan Kärnän viikon sekoilut

Itse toivoisin politiikan keskiöön valikoituvan asiantuntevia ja harkitsevia henkilöitä vastakkainasettelijoiden ja median huomiosta nauttivien asioihin perehtymättömien sijaan. Parina viime vuonna olen ihmetellyt kuinka Keskustan nykyinen kansanedustaja Kärnä tuntuu nousseen median suosikiksi ja samalla monen komppaamaksi Lapin puolustajaksi. Lappi kaivannee välillä puolustajaa, mutta millä keinoin?

Männäviikon saavutuksia: terroristiksi syyttely

Kukahan on tämä tietoviisaana itseään pitävä henkilö?

Otan pari esimerkkiä keskusteluun osallistuneen henkilön "asiantuntemuksesta" eli osituksena siitä, että pelkällä pahanpuhumisella ei pitkälle pötkitä.  Toki noita esimerkkejä olisi paljonkin, jopa kirjaksi, mutta pari riittänee tällä alustalla. 

 

Kuka on siis tällaista kesällä 2018 esittänyt henkilö?

1.   "No kohta ne kannatusluvut taitaa persuilla ja sinisillä kohdata.

Persuihin jäi vain kiihkeimmät möyhääjät, joille ainoa politiikan muoto on maahanmuuttopolitiikka.

Ikärasismi ja tiedekammo rehottavat eduskunnassa

Suomen uudessa eduskunnassa on 93 naista ja 107 miestä. Naisten prosenttiosuus on 46,5. Se lienee maailmanennätys, koska Ruotsin prosentti on ”vain” 46,1. Hyvä niin. Hienoa on myös, että uudessa eduskunnassa on kuusi 1990-luvulla syntynyttä kansanedustajaa.

TEM höpsi t&k-vertailuista

‪Eri maiden T&K-panostuksia ei voi vertailla, koska niiden toimialaprofiilit eroavat ja siksi panostustarpeet  ovat erilaisia: 

”Suomi on selvästi jäämässä kilpailijamaista jälkeen, kun verrataan yritysten panostuksia tutkimus- ja innovaatiotoimintaan”. ‬TEM

Kilpailuttaminen periaatteena; toimiiko se milloin ja kuinka hyvin?

Valtaosa somettajista täällä haluaa iskeä suoraan asiaan: faktoihin ja mielipiteisiin ja perusteluihin, kohteena tietty tarkoitus. Ihan hyvä niinkin.


Systeemiajattelu on sitä yleisempi pohdinnan tapa, mikä ei aina tuota valmiita ratkaisuja, mutta parhaimmillaan hyviä malleja (best practice), joista olisi iloa kaikissa sekaannuksissa.

Tuulivoimala on teknologinen harha

Suomessa rakennetaan nyt tuulivoimalle uutta tukijärjestelmää tuulivoimaloita pyörittämään. Vaikka tällaista tuetaan, tuulivoima on puhdas väärinymmärrys, kaikki tuulivoima-alueet eivät tuota voittoa koskaan tuesta huolimatta. 

Asiantuntijoita, onko heitä?

Miksi asiantuntijoiden arvostus vaikuttaa vähentyneen?

Miksi joskus moitiskellaan "kaiken maailman dosentteja"?

Mistä johtuu se, että mieluummin kuunnellaan tunteisiin vetoavaa höperehtimistä, kuin faktoja?

Olen tähän koonnut joitain oletuksia, eli hypoteeseja siitä, että miksi asiantuntijoita ei ehkä arvosteta, kuten aikaisemmin.

Osa johtuu siitä, että moni ei ymmärrä, mitä tiede on tai kuinka tiede toimii.

Tutkimuskoosteet puoltavat - vuoroasuminen on lapsen etu

Lapsen etu ja sen vastaisuus - ja niihin liittyvät näkemykset elävät sitä mukaa kuin tutkimustieto ja sen omaksuminen etenee - ja ei etene.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä