Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusneuvottelut 2019

Vasemmistoliitto vaatii: älkää myykö valtion omaisuutta kuten me myimme!

Vasemmistoliitto pani Säätytalolla kovan kovaa vastaan. Puolue haluaa estää, ettei kukaan enää myy valtion omaisuutta niin paljon kuin se itse Lipposen sateenkaarihallituksen ja Kataisen-Stubbin sixpackhallituksen apupuolueena. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006111867.html https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001180206.html

Ehdotus hallitusneuvotteluihin: Vakuutuskuoret verolle

Vakuutuskuori on osakesijoittamista vakuutusyhtiön hallinnoiman tuotteen kautta.

Vakuutuskuori aikaansaa verotuksen lykkääntymisen, kunnes varoja nostetaan.

Lisäksi pääomatulovero jää lopullisesti valtiolta saamatta, jos vakuutuskuori siirtyy perintönä.

Vakuutuskuoriin on sijoitettuna yli 40 miljardia euroa.

Lankeaako Säätytalolta osaajille uusi raippavero?

Hallitusneuvottelut eivät povaa hyvää ahkerien ja osaajien Suomelle. Vaikuttaa pahoin siltä, että ahkerat palkansaajat, varsinkin korkeaa osaamista omaavat ovat vailla puolenpitäjää Säätytalolla.

Jo lähtötilanteessa kaikkien palkansaajien verotus uhkaa kiristyä ensi vuonna, kun työeläkevakuutusmaksut sekä työntekijän sairausvakuutusmaksut kokonaisuutena nousevat. Veronmaksajain Keskusliitto on varoittanut vuonna 2020 kiristyvästä työn verotuksesta. Verotuksen pitäminen nykytasolla vaatii noin puolen miljardin euron kevennykset.

Ajaako lobbari sinun etuasi?

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on puhuttu lobbareista ennenkin, mutta tänä vuonna niihin on kiinnitetty tavallista enemmän kriittistä huomiota. On huomattu, että hallitusneuvottelijoiden "ilmiöpöydissä" huseeraa virallisten neuvottelijoiden lisäksi kaikenlaisten kuppikuntien edustajia, joilta tosin sanotaan löytyvän jonkin hallitusneuvottelussa edustettuna olevan puolueen jäsenkirja.

Vaalikiima on kova kepulla.

Keskustakonkari Matti Vanhanen loihe kehumaan vasemmistoyhteistyötä aiemmissa hallituksissa. Liekö Matilla tavoitteena puhemiehen paikka, vai onko joku mieleinen ministeripesti jo luvattu? 

Sipilän palkintovirasta ei tietenkään puhuta mitään ennen syyskuuta,mutten usko hänenkään jäävän ministeristön ulkopuolelle näin alkuun. 

Read my lips: viikon hoitotakuu terveyskeskuslääkärille ei toteudu

Hyvästi markkinamalli! Tervetuloa markkinamalli! Terveydenhuollon markkinamalli tulee. Nyt vain toisesta ja pienemmästä ovesta. Hallitsematon kuntien markkinamalli, kuten tähänkin asti.

Vihdoinkin joku näkyvä politiikan toimittaja kirjoittaa täsmälleen, mitä olen itse somessa yrittänyt tuoda esiin jo pari kuukautta. Siitä lähtien, kun useat puolueet heittivät vaalikeitokseen puolivillaisia lupauksiaan, että ihmiset pääsevät viikossa lääkärille tuosta vaan, "kunhan äänestätte meitä".

Vaalilupaus: Poliisien määrä kasvaa hallituspohjasta riippumatta

Hallitusta kootaan viiden puolueen ympärille. Hallitustunnustelija jätti kaikille eduskunnassa istuville puolueille ja Liike Nyt-ryhmälle vastattavaksi kysymyspatteriston, johon kaikki puolueet vastasivat perusteellisesti. Liike Nytin vastaus oli seitsemän rivin pituinen. 

Jokainen puolue nosti turvallisuutta koskevassa osiossa poliisin resurssit esiin. Huomiota kiinnitettiin myös tuomioistuimiin, syyttäjään, tulliin ja rajavartiolaitokseen.  Eriarvoistuminen, syrjäytyminen, hybridivaikuttaminen, maahanmuutto sekä lähisuhde- ja perheväkivalta saivat lisäksi mainintoja.

Keskustan kynnyskysymys - miten selkäranka taipuu?

Säätytalolla neuvotellaan parhaillaan SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n yhteisen hallituksen muodostamisesta alkaneelle vaalikaudelle. Koska kysymyksessä on viiden puolueen koalitio, voi yhteisen näkemyksen löytäminen esimerkiksi verotuksessa aikaan olla vaikeaa.

Keskustan kannattaisi pitää jäsenäänestys hallitusohjelmasta

Vasemmistoliitto antaa jäsentensä päättää hallitusohjelmasta. Jäsenten ääntä tarvitsisi nyt kuitenkin kipeimmin Keskusta. Järjestämällä jäsenäänestyksen se löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Velkaa, veroja ja leikkauksia

Velkaa, veroja ja leikkauksia ei yksikään puolue eikä yksikään ehdokas suomalaisille luvannut ennen vaaleja, vaikka selvää oli että edellisen hallituksen ja edellisten hallitusten jäljiltä muuta ei olisi luvassa.

Suomi on velkaantunut siitä lähtien kun Suomessa oli viimeksi demaripääministeri, eli Paavo Lipponen. Vuosiluku oli 2003.

Velkaantuminen on seurausta porvarihallitusten holtittomasta veropopulismista.  Veronkantoa on kevennetty raskaalla kädellä, tekemättä kuitenkaan vastaavia menoleikkauksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä