Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kalevala

#metoo -kamppanja ahdistelee jo Akseli Gallen-Kallelan Ainoa!

"Ahdistelutaulu" pysyy esillä Ateneumissa, kerrotaan Helsingin Sanomissa tänään. Ensimmäinen reaktioni oli, että ei voi olla totta!  Voiko jotkut ihmiset ihan oikeasti kokea, että vuodesta 1891 esillä ollut Gallen-Kallelan taulu olla nyt "hävettävää" taidetta? Pitäisikö itkeä vai nauraa?

Muuan neropatti Viiliäinen Nurmeksen metsäkylien kätköistä

Muuan neropatti Viiliäinen Nurmeksen metsäkylien kätköistä

*

Elias Lönnrotin kolmas runonkeräysmatka Karjalaan vuonna 1832

Matkamuistelmia

Halusit viime syksynä, että antaisin sinulle muutamia tietoja viime kesänä Aunuksen ja Arkangelin kuvernementeissa tekemästäni vaelluksesta, ja tämänhän lupasin, vaikken tähän asti mitenkään ole voinut ja nytkin ainoastaan osaksi voin täyttää lupaukseni.

Jussi Huovinen, Suomen viimeinen aito kalevalainen runonlaulaja on poissa

Viimeinen runonlaulaja siirtyi tuonilmaisiin

Jussi Huovinen, Suomen viimeinen aito kalevalainen runonlaulaja on poissa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Huovinen

*

Johdanto

Kriittisyys osana suomalaista kulttuuria

Tänään on Kalevalan päivä, jota juhlistetaan kansalliseepoksemme ja suomalaisen kulttuurin kunniaksi. Jälkimmäinen on ainakin itselleni varsin vaikeasti määriteltävissä. Mikä on suomalaista toiselle, ei välttämättä ole sitä toiselle. Tämä kaikki johtuu osaltaan siitä, että suomalaisuus itsessään on konstruktio. Kun kansallisuusaatetta heräteltiin, elettiin toisella puolella maata vielä savupirteissä kuivalihaa ja orsileipiä kärsien, kun taas toisella puolella maata nautiskeltiin eurooppalaisia herkkuja marmorisaleissa hopealautasilta.

Suomessa asuu omalaatuinen kansa

Näin Kalevalan päivän kunniaksi on hyvä muistuttaa päättäjillemme, millaista maata ja kansaa he oikein johtavat.

 

Tarvetta asian muistuttamiseen näyttää olevan, sillä päättäjillä näyttäisi olevan hukassa sekä johtajuus että minkälainen kansa täällä asuu.

 

Johtajuus-asiassa heitä en voi auttaa, mutta kylläkin voin kertoa, minkälaista kansaa he johtavat.

 

Ryhdistykäämme, Eurooppa ja Suomi!

Maailman ja erityisesti Euroopan ja siinä Suomen elämänmeno on melko epävarmalla ja turvattomalla perustalla. Miksi tähän on jouduttu ja miten tästä päästään ulos? Tätä kysyy jokseenkin jokainen ihminen, niin minäkin. Yritän tässä hahmottaa tilannetta lähtökohtana Suomen ja suomalaisen etu ja toivon saavani mahdollisilta lukijoiltani valaisua ja talutusta eteenpäin.

Uusi maailmanjärjestys kehkeytymässä

Kulunut vuosi oli Kalevalan vuosi

    "... Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana. Kansallisuusaatteen syntyhetki oli silloin, kun Suomen älymystö havahtui siihen, että meillä on oma historia. Siihen asti meillä oli ollut vain Ruotsin historia.

Omakohtaisia kokemuksia aiheesta sukukansojen eepokset ja Suomi

Vuosina 2006-2009 puuhastelin harrastuksena udmurttien eepoksen parissa. Sain sattumalta tietää asiasta eepos ja udmurtit syksyllä 2006 kun olin töissä Udmurtian valtionyliopistossa.


Näin kutsun Dorvyžyn julkistamistilaisuuteen fennougristiikan laitoksella. Koska teos oli sopivan kompakti ja mielenkiintoinen, käänsin sen.  Udmurtit olivat erittäin kannustavia ja ilahtuneita. Kukaan ei ollut nähtävästi edes kuvitellut, että heidän teostaan arvostettaisiin niin paljon, että joku sen suomentaisi.

Kalewala taikka Wanhoja Karjalan Runoja Suomen kansan muinosista ajoista

 

Silloin tällöin tulee mieleen isäni kolme paksua kansiota, jotka sisältävät Kalevalan runokokoelman kokonaisuudessaan käännettynä, hänen näkemyksensä mukaan, englannin kielelle. Isä oli muutenkin harrastanut runoutta ja erikoisesti englannin kielistä runoutta. Jostakin syystä hän innostui, noin vuonna 1950 Ahvenanmaalla asuessamme, kääntämää vaivalloisesti mutta innostuneesti, koko Kalevalan tekstiä englannin kielelle.

Kalevalan päivänä 2015 - 180 vuotta Kalevalan ensipainoksesta

Vietämme lauantaina 28.2. Kalevalan päivää, joka on paitsi suomalaisen kulttuurin juhlapäivä, myöskin jo aivan nimensäkin mukaisesti Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, kunniaksi nimitetty päivä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä