*

Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kimmo Tiilikainen

Juosten loroteltu ympäristölakiluonnos - ei näin, ei taas!

Luulin hallituksen jo oppineen kritiikistä kohdistuen heikkoon lainvalmistelun tasoon ja perustuslain noudattamiseen, mutta tämä oli näköjään turha luulo. Hallituksen luonnos ympäristönsuojelulain muuttamiseksi saa voimakasta kritiikkiä sekä korkeimmalta hallinto-oikeudelta että Suomen luonnonsuojeluliitolta.

Osana hallituksen kärkihankkeista se on siirtämässä suuren osan ympäristölupaa vaativista toiminnoista ilmoitusmenettelyn piiriin samalla vähentäen kuultavia osapuolia rajaten sen käytännössä naapureihin. Tätä kutsutaan komeasti säädösten sujuvoittamiseksi.

Päätetäänkö nyt 2040-luvun tuulivoimatuki?

Kun nykyinen tuulitariffi vuonna 2009 päätettiin, sitä perusteltiin mm. ylimenokauden tukena jolla käynnistetään kotimainen tuulivoimateollisuus. Kotimarkkinoiden tuli olla kunnossa, jotta saadaan vienti vetämään. Tariffin aikana molemmat kotimaiset turbiinivalmistajat ovat menneet konkurssiin. Aikoinaan päätetty tuen piiriin pääsevien voimaloiden määrä tuli täyteen viime vuonna eikä uusia enää tuen piiriin oteta. Yhteensä 3-4 miljardin euron tukea maksetaan tänä vuonna aloittaville voimaloille vielä v. 2029.

Kuluttajan harhaanjohtamisen sietämätön keveys

MTK Etelä-Pohjanmaa julkaisi eilen Facebook-sivuillaan päivityksen, jossa oli kuva kahdesta paketista Saarioisten kultakinkkua. Pakkaukset ovat täysin identtiset, mutta toisessa on joutsenlippu ja toisessa ei.   Ongelma ei ole pelkästään Saarioisten, vaan vastaavaa on esiintynyt myös muiden valmistajien lihatuotteissa. Tässä vaiheessa on todettava, että Saarioinen toimii täysin nykyisten sääntöjen mukaisesti ja se ilmoittaa lihan alkuperänkin avoimesti. 

Ympäristöministeriö suunnittelee: asoasukkaat kadulle ja talot lihoiksi

Ympäristöministeriö julkisti 23.2.2017 esityksen uudeksi asumisoikeuslaiksi. Se on asumisoikeustalojen, eli asojen, asukkaille tylyä luettavaa. Asukkaiden oikeussuoja on vuodesta 1990 voimassa olleessa asumismuodossa ollut tähänkin saakka heikko. Tämä epäkohta on johtanut korkeisiin asumiskustannuksiin. Asukkaiden rahat ja valtion lainoitus on pumpattu muutaman etuoikeusaseman saaneen kiinteistöpelurin taskuun.

 

http://asumisoikeus.com/

 

Traktorimarssi saavutti tavoitteensa

Helsingissä järjestettiin tänään suurmielenosoitus, joka kokosi Senaatintorille yli 600 traktoria ja 3000 viljelijää. Mieltä osoitettiin myös useissa muissa kaupungeissa. Kyseessä oli hätähuuto suomalaisen ruoantuotannon pelastamiseksi ja maaseutuviraston toimintaa vastaan, joka ei ole onnistunut maksattamaan viljelijöille kuuluvia tukia aikataulusa. Suomalaiset tilat on ajettu viimeisinä vuosina todella ahtaalle.

Ihanaa idealismia ilmastosta

Ensin kuitenkin hieman tämänviikkoisista tapahtumista liittyen nk. yhteiskuntasopimukseen (minun blogeissani työmarkkinajärjestöjen sopimus). Esitin jo aikaisemmin omassa blogissani epäilykseni sopimukselle, koska SAK otti aiemmin viikon aikalisän ja nyt on tapahtunut se, mitä odotettiin - sen suurin jäsenliitto PAM ja lisäksi elintarvike- sekä rakennustyöntekijöiden liitot ovat irtisanoutuneet siitä.

Maataloustuet ja virkamiesten epäpätevyys

Maataloustuista voi olla montaa mieltä. On kuitenkin törkeää viljelijöitä kohtaan, että valtion viraston epäpätevyys uhkaa ajaa suuren joukon alan yrittäjiä ahdinkoon ja pahimmillaan konkurssiin. Pelkästään se, että viime vuoden tukia joudutaan maksamaan tänä vuonna, on häpeällistä. Siitä voidaan kuitenkin osaltaan syyttää EU:n byrokratiaa ja asia oli tiedossa hyvissä ajoin.

 

Ministeri Tiilikainen, ethän tuhoa hyvin alkanutta kehitystä

 

Maa- ja metsätalousministeriö on tuhoamassa vasta hiljattain voimaan astuneen kalastuslain viemällä läpi kalastusasetuksen, joka sotii sekä tuoreen kalastuslain tärkeimpiä peruslähtökohtia että tutkijoiden yksimielisiä lausuntoja vastaan.

Lähestyin luontomiehenä tunnettua ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaista aiheen tiimoilta. Asia on äärimmäisen kiireellinen, sillä kuulemani mukaan ministeriö on kaikessa hiljaisuudessa viemässä asetusta läpi mahdollisesti jo ensi viikolla.

Äänioikeus asumisoikeusasukkaille

Kun asumisoikeuslaki säädettiin vuonna 1990 hallituksen esityksessä eduskunnalle todettiin, että asumisoikeusmaksu on pääomasijoitus:

“Asumisoikeuden hankkija sijoittaa talon rakentamiseen pääomaa, joka voidaan rinnastaa esimerkiksi osakkeenomistajan oman pääoman sijoitukseen.” (HE 59/1990)

Hyväksyessään asolain eduskunta edellytti asumisoikeusasukkaiden päätösvallan lisäämistä pikaisesti:

Haja-asutusalueet odottavat jätevesiasetuksen muutosta

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vieraili aamulla televisiossa kertomassa mm. jätevesiasetuksen muuttamisesta. Edellisen ministerin asettama työryhmä tekee parhaillaan työtä laatien muutosesitystä hallitusohjelman asettamien raamien mukaisesti. Lakimuutoksen pitäisi olla valmis vuoden 2016 lopussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä