Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kultakanta

Missä on sinun kultasi, oi Suomi-neito?

(Nyt kun Suomeen runnotaan ns. "maailmanlopun hallitusta", jossa on mukana SDP, kepu, vassarit, vihreät ja ruotsalaiset kannattaa puhua jostain kestävästä. Siitä viikolla enemmän)

**

Kultamme on ”pieninä palasina maailmalla”, kuten suomalainen kansanlaulu toteaa.

Vuonna 2013 Suomen Pankki suostui kertomaan julkisuuteen, missä valtion kulta on varastoitu. Meillä suomalaisilla on yli 49 tonnia kultaa, josta hiukan yli puolet on varastoituna Britannian keskuspankin Bank of England suojiin ja 20 % Ruotsin keskuspankin Riksbankenin holvissa.

Devalvoiminen kultakannassa ja eurossa

Kultakannan mekanismi oli yksinkertainen. Kun joku maa vei vähemmän kuin toi, se joutui ostamaan tuotteita toisesta maasta kullalla. Kullan määrä kotimarkkinoilla väheni ja tämä alensi kultaan sidottuja hintoja sekä palkkoja. Kulutus supistui ja kauppatase tasapainottui. Tietysti tästä seurasi myös korkojen kohoaminen, investointien vähentyminen ja työttömyyden kohoaminen. Kultakanta pakotti talouskuripolitiikkaan joka aiheutti tiettyä hyvinvointitappiota.

KULTA & HOPEA, MENNEISYYDEN RELIIKISTÄ TAKAISIN PARRASVALOIHIN?

Kultaa ja hopeaa on käytetty rahana tuhansien vuosien ajan. Edelleen molemmat ovat arvostettuja koru- ja koriste-esineissä käytettyjä metalleja. Etenkin hopealla on monia käyttökohteita teollisuusmetallina, kullalla vähemmän vaikka sitäkin käytetään esimerkiksi liittimissä. Joidenkin mielestä ne ovat rahana menneisyyden barbaarisia reliikkejä. Kuitenkin etenkin kultaa pidetään edelleen turvasatamana ja arvon säilyttäjänä. Jotkut puhuvat jopa ainoasta oikeasta rahasta.

Kultakannan ja kiinteäkurssisten valuuttojen heikkous

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju kirjoitti blogiinsa, että kultakantaan siirtyminen oli virhe. Tämä sai osakseen myös hieman epäilevää kommentointia. Ajattelin siksi kertoa, miksi kultakanta on huono valinta. Samalla se pätee myös muihinkin vastaaviin rahajärjestelmiin, joissa rahapolitiikka ei ole valtion määräämisvallassa. Valuuttoja kytketään edelleen "uskottavuussyistä" ns. mahtavampiin valuuttoihin. Lisäksi yhteisvaluutta euro toimii jäsenmaiden perspektiivistä samalla periaatteella kuin kultakanta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä