Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakkorokotukset

OKV: Hoitohenkilöstön rokotukset perustuslailliseen arviointiin?

 

Tiedote 187/2018: STM lykkää hoitohenkilöstön rokotuksia koskevan säännöksen muutosta - eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja tulossa

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antamassa hallituksen esitystä tartuntatautilain 3 §:n ja 48 §:n muuttamisesta eduskunnalle ennen joulua. Pykälien sanamuotoja on ollut tarkoitus täsmentää ja selkiyttää. Valmistelun kuluessa on kuitenkin ilmennyt, että hallituksen esityksen valmistelu vaatii vielä lisää aikaa.

Suomessa voidaan pakkorokottaa hallituksen päätöksellä - nyt pitäisi

Eduskunta sääti uuden tartuntatautilain joulukuussa 2016. Toimin itse tuolloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä. Tartuntautilakia säädettäessä minulle oli tärkeää, että laki antaa mahdollisuuden myös pakkorokotusten antamiseen, mikäli se on tarpeellista yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Tällainen pakollinen rokotus voidaan lain mukaan rajoittaa myös tiettyyn väestön osaan, ryhmään tai ikäluokkaan.

Sairaan huono hoitaja

Oli epätodellista herätä päivään, jolloin sote-alan työntekijöiden pakkolääkinnästä tuli uusi normaali. Myönnetään, hitaana hämäläisenä havahduin tilanteeseen vasta puolisen vuotta sitten, 30.4. pakkopiikistä saatuani. Luulin loppumetreille asti, että minulla oli perusteet välttää piikki. Ja piikistä tulleiden oireiden jälkeen vielä enemmän syitä vältellä kyseistä ainetta. Kummatkin olettamukset tein kuvitellen eläväni vielä oikeusvaltiossa, jossa lääkärille ilmoitettuja rokotehaittoja koskevat samat lainalaisuudet kuin mitä tahansa muitakin lääkevalmisteita.

Rokotepakko ja kieltolaki voimaan

Määrittelen heti pari käsitettä. Seuravassa tekstissä rokotepakolla tarkoitan pakollista vuosittaista influenssarokotetta. Pakolla taas tarkoitan sitä, että rokotteesta kieltäytyviä ihmisiä leimataan itsekkäiksi ja moraalittomiksi, ja painostetaan heitä potkuilla hyväksymään rokotukset.

Kovaa kyykytystä: Piikki tai potkut

Sote-hoitajien eilinen (20.4) mielenilmaus alkoi rautatieasemalta ja päättyi eduskuntatalolle. Suoraan ylätasanteella seisovan Pekka Puskan eteen. Siellä hän seisoi tuimana kuin ukko-ylituomari. Eipä tohtinut laskeutua alas. Puska oli sensijaan kommentoinut Svenska Nyheterille: Hän on sairaiden ja haavoittuvaisten asialla. Hotajista viis, heidät on rokotettava pakolla ja sehän on jo toiminut tähän asti kun työnantajat ovat uhkailleet, kiristäneet ja pelotelleet. Eräs marssilla ollut kertoi, että työnvälitysfirma Seure on myöskin tempautunut tähän massahysteriaan mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä